CONTINUAREA DIALOGULUI

Victor a semnalat textul prezentat de Adrian Nastase la o Reuniune Internationala fiind redat si pe blogul sau sub titlul „Dilema Bruxelles” si imi cere parerea.

Textul este interesant dar si comentariile care il insotesc. Tema merita intr-adevar o dezbatere mai ampla. Ea, dealtfel constituie obiectul controverselor care au avut loc in jurul Constitutiei Europene, inca pe vremea activitatii Comisiei conduse de Valéry Giscard d’Estaing. Apoi, Tratatul Constitutional a cunoscut dificultati la ratificare, precum se stie, fiind respins cu prilejul referendumurilor din Franta si Olanda. A urmat formula de tratat adoptata de Summitul de la Lisabona care, la randul sau a cunoscut opozitia cetatenilor irlandezi.

Deci, precum se vede, procesul de definire a structurilor institutionale ale Uniunii Europene este destul de dificil si nu e simplu de gasit formula optima care sa satisfaca toate statele componente.

Pe de-o parte, procesul de integrare europeana constituie o necesitate. Atat largirea UE spre est, cat si constructia sa institutionala raspund unei necesitati obiective, in contextul globalizarii. In lume se contureaza trei mari centre de putere economica : SUA – care ramane cea mai puternica economie, cu un rol dominant pe piata mondiala; Asia – a carei putere se dezvolta rapid, mai ales prin cresterea spectaculoasa a Chinei si Indiei, dar si a intregii zone de sud-est; precum si Japonia, care ramane una din marile puteri economice. In acest context, Europa este obligata sa gaseasca o formula de integrare pentru a face fata proceselor din economia mondiala.

Insa, eu cred ca modelul constructiei europene nu poate urma modelul american. Altul a fost contextul evolutiei istorice a Europei fata de istoria de cca. 250 de ani a SUA. In Europa nu pot fi ignorate istoria constituirii si rolul statelor nationale, multe din ele aparute de mai putin de un secol, in urma unor procese istorice complicate. Nici “modelul hanseatic “ evocat de Adrian Nastase nu poate constitui un reper. Era o forma de relatii precapitaliste, cand nu se conturasera inca multe state nationale (Germania spre exemplu). Cu atat mai mult, imperiul roman nu poate fi un astfel de reper, cum sugereaza unul din blogeri ( diogenecainele ) .

In constructia europeana nu poate fi ignorata existenta statelor nationale. Orice formula trebuie sa porneasca de la aceasta realitate si sa contureze o federatie sau chiar o confederatie de state de sine statatoare. Nu cum sugereaza unii :” o Europa a regiunilor care sa ocoleasca existenta statelor”; o asemenea formula este nerealista!

In legatura cu unele procese dezintegratoare (Yugoslavia, Cehoslovacia, miscarile centrifuge din Belgia, Spania, Italia,etc.) acestea au cauze multiple, legate de istoria fiecarei tari. Este interesant, insa, ca un asemenea proces nu se semnaleaza in Germania, in ciuda faptului ca in istoria sa a cunoscut o lunga perioada de existenta separata a unor state germane distincte. Din contra, reunificarea cu RDG, din 1989, a consolidat structura unitara a Statului Federal German. In UE nu se integreaza landurile ci RFG !

Pentru noi, o tema majora a procesului de evolutie al Uniunii Europene trebuie sa fie actiunea solidara a structurilor sale si a statelor membre in sprijinul eforturilor pentru reducerea decalajelor economice si sociale care separa tarile dezvoltate din vest de tarile din centru si sud-est, decalaje generate de conjuncturile istorice nefavorabile zonei noastre (atunci cand Anglia si Olanda intrau intr-o noua era de dezvoltare – a civilizatiei industriale – tara noastra ca si alte state din zona se afla sub dominatia unor imperii ale vremii; formarea statelor din tara noastra s-a savarsit abia dupa primul razboi mondial. Aceasta intarziere in evolutia noastra politica si-a pus amprenta asupra dezvoltarii economice si a conditiilor de viata ale tarii). Depasirea acestor decalaje este in interesul intregii Europe. Mai mult, Europa poate oferi un model in abordarea acestui fenomen ca reper pentru posibila abordare si solutionare a lui la scara globala.

Iata o tema fundamentala pentru abordarea constructiei europene si a evolutiei Uniunii Europene.

Am dezvoltat aceasta tema privind decalajele in expunerea pe care am prezentat-o la Paris, la fundatia doamnei Catherine Lalumiere „Maison de l’Europe de Paris”, cu tema „L’Europe face aux enjeux du sud-est européen”, Paris 28 mai 2008. (Textul interventiei poate fi consultat la Pagini).

IN LEGATURA CU ALTE ASPECTE ABORDATE

Nu cred ca, spre exemplu, Rusia ar fi interesata sa intre in Uniunea Europeana. Lucru dealtfel exprimat explicit de reprezentantii sai. Rusia doreste sa-si consolideze statutul sau de “mare putere” – partener al UE ca si al SUA si al altor mari puteri.Iar resursele naturale imense de care dispune ii permit sa joace un rol desinestatator. Probabil ca, intr-un viitor nu prea indepartat, cand petrolul si gazele vor fi fost substituite cu alte surse de energie, Rusia va deveni probabil un mare exportator de apa potabila (deoarece apa va deveni, in cateva decenii, o alta problema vitala, distributia teritoriala a resurselor de apa dulce nefiind deloc in concordanta cu asezarea marilor aglomeratii umane).

Victor ar trebui sa ia aminte la remarcile Sibillei – sfinx667 privind modul de exprimare. Asa cum am spus si eu, sensibilitatile nationale nu pot fi ignorate iar procesele obiective de integrare nu pot ignora realitatile – tot obiective ale existentei statelor nationale. Dealtfel, nu intamplator in definirea conceptului “de dezvoltare durabila “ , pe langa cele trei componente mentionate in documentele Summitului de la Johanesburg din 2002 (protectia mediului, factorul economic si social) s-a adaugat ulterior cel privind “conservarea si promovarea diversitatii culturale”.

Intr-adevar, deasemeni Sibila are dreptate , nu pot fi confundate manifestarile de exclusivism national, sovinism, extremism si xenofobie cu sentimentele de patriotism si promovare a valorilor nationale. Aceasta nu inseamna spirit antieuropean! A cultiva valori europene, inseamna a cultiva bogatia si diversitatea creatiei tuturor popoarelor europene.

Advertisements

17 Responses to “CONTINUAREA DIALOGULUI”

 1. sfinx667 Says:

  Domnule Presedinte,
  Cum bine ati mentionat si dumneavoastra, lipsa unei strategii coernte, dorinta de innavutire a unor state si deopotriva starea de letargie si prea putina implicare a altor state, pe langa problemele grave si stringente cu care se confrunta omenirea si pe care le-ati reliefat mai sus, au dus la stadiul de impas si scartiala a UE care, pare si este perceputa ca o mare fatarnicie si minciuna, in loc sa devina si sa fie ceea ce este de dorit, o uniune puternica de ale carei beneficii sa se bucure toate statele Europei, si, includ aici si Serbia, care sa speram ca nu va fii ocolita ci grabnic integrata, macar ca o reparatie morala fata de suferintele si umilintele la care a fot supusa, dar, exemplele pot continua . In opinia mea, este nevoie de foarte multa seriozitate in abordarea tuturor aspectelor, de consultarea tuturor partenerilor in egala masura si aceasta pentru evitarea unor eventuale dificultati si da, atat USA cat si Rusia sa fie partenere a UE, pentru ca problemele la nivel mondial se acutizeaza pe zi ce trece si este nevoie de o viziune solida . In prezent lipseste puntea aceea de dialog fara de care nimic nu poate fii urnit din loc, lipseste parca acel imbold care sa grabeasca un pic demararea unor demersuri constructive .
  Imi mentin parerea ca USA trebuie perceputa ca partener si nu ca stapan sau unic model in tot si toate, toate actiunile viitoare trebuie sa vina in intampinarea asteptarilor tuturor statelor si realitatilor, si caciulirea nejustificata ba mai mult si benevola la usile USA, nu ne aduce nici un beneficiu, cel mult amortire si stagnare si eventual ne pierdem credibilitatea de partener capabil, nu vom fii o voce, etc Spre exemplu, nu toate modelele occidentale oferite de state puternice in sistemul serviciilor sociale sunt compatibile cu realitatile din Romania, modelul danez nu poate fii pus in practica aici, din multiple cazue si dificultati, diferente, si totusi, acolo unde exista vointa , incepe sa miste ceva. Am dat un exemplu ca sa subliniez necesitatea cunoasterii cutumei in preintampinarea dificultatilor.
  Desigur, eu sunt un mic invatacel, imi expun parerea, iau notite, ma straduiesc sa invat , vin si pun intrebari, o iau de la capat, caci consider ca trebuie sa ne informam, sa ne implicam cu totii, fiecare in domeniul unde ar putea excela si, sunt adepta a discutiilor si dialogului care inevitabil presupune si opinii diferite, insa, care pot fii utile si constructive noua, tuturor.
  Concluzionand, cred ca suntem cu totii de acord ca UE si implicit integrarea in UE a celorlalte state e de dorit sa fie ceea ce cu totii speram, nu ceea ce este in momentul de fata si ca este timpul implicarii nemijlocite si a gasirii acelei punti de dialog, care sa permita depasirea dificultatilor .
  Va multumesc, cu stima,
  Sibilla

 2. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Multumesc pentru raspuns.

  Am citit in Cotidianul o stire care m-a surprins sa zicem ca sa nu spun socat, conform careia va ganditi sa nu mai candidati la alegerile parlamentare din toamna. Este adevarat, si daca da asta inseamna o posibila iesire din viata politica pentru a va dedica unor proiecte personale?

  Comentariul celor din Cotidianul este rautacios, poza postata cu dumneavoastra fiind insotita de un comentariu absurd in care se sugereaza ca v-ar fi frica de votul uninominal. Pai dumneavoastra spre deosebire de altii am convingerea ca ati fi ales si daca ati trai undeva in afara tarii si doar ati trimite o scrisoare in care sa va manifestati dorinta de a intra in Parlament. Dar ideea nu este asta, eu ma gandesc ca din motive obiective mai aveti de lucru pentru a pune lucrurile in ordine in ceea ce priveste stanga romaneasca.

 3. Victor Says:

  PS. Si as mai completa ca prezenta dumneavoastra pe scena politica se impune ca reper. Asta este parerea mea.

 4. Presedintele Iliescu se retrage? « Victor Reloaded Says:

  […] am inteles foarte clar daca asta inseamna si o eventuala retragere din viata politica dar l-am intrebat pe Ion Iliescu pe blogul sau si sunt convins ca voi primi […]

 5. Mihnea Georgescu Says:

  Chiar vă retrageţi, Domnule Preşedinte? Sau le-aţi dat o mică ţeapă turceştilor?

  Nu vă retrageţi dvs., că nu vă cheamă Constantinescu…

 6. Iliescu - Vremea Retragerii « Mihnea Georgescu Says:

  […] Istorie, Marea blogăreală, Politică, Religie, Vise   Aflu cu stupoare de la Victor că Preşedintele Iliescu ar avea gânduri de retragere timpurie de pe Scena Politică. După ce l-am văzut pe Preşedintele […]

 7. faracianura Says:

  Domnule Iliescu,

  Partidul al carui presedinte de onoare sunteti si-a declarat sprijinul pentru proiectul legislativ de interzicere a cianurilor in minerit. Asta in toamna anului trecut. Moment dupa care tot prin diligenta colegilor d-voastra proiectului i-au fost aduse amendamente care modificau substanta lui si respectiv a fost ingropat in sertarul comisiei de industrii condusa de Iulian Iancu…Multi dintre cei care suntem preocupati de protejarea mediului in Romania am dori sa stim cu mai mare certitudine daca PSD va sprijini in continuare proiectul de interzicere a cianurilor in mineritul aurifer; daca deputatii sai vor renunta la echivoc si vor contribui la promovarea acestui proiect in Camera Deputatilor.

 8. leo Says:

  Ei, dragilor Mihnea şi Victor, dar dacă domnul Iliescu şi-a propus să-i ofere marinerului turmentat, în persoana domniei sale, o nominalizare imposibil de refuzat la funcţia de Prim Ministru al unei majorităţi cu PSD la vioara întâia colo şa, prin toamnă, la număratul bobocilor? Or aţi luat de bun bancul ANeului cu Pinnochio Premier?! La aiasta nu v-aţi gânditără? Dacă la ruşi a funcţionat rocada între Putin şi Medvedev, de ce la noi, fie şi cu o sincopă de patru ani, nu s-ar face o rocadă între Bunicuţa de la Cotroceni şi Arogantul de la Victoria, care să devină Iliescu – Prim-ministru, Năstase – Preşedinte? Că, nu-i aşa, Parlamentul e prea mic pentru o aşa personalitate mare! Ş-apoi, o putea multe chielea preşedintelui pedelacheilor (sorry, a renunţat demult să mai fie şi al românilor) dar să nu ştie cât de prost ar da la electoratul furat de el de la fostul Preşedinte nu cred să fie cazul… Mamă, ce-aş mai vrea să-i văz faţa când îi strânge mâna tânărului la suflet (că deh, cu vârtuţile de la… natură nu te pui…) nou Prim-ministru… ;)

 9. ALM Says:

  Domnule Presedinte,

  Ma numesc Alexandru Leitner-Moruzzi si incerc sa fiu un “cetatean activ”, cum m-a “catalogat” si dl Adrian Nastase. Din pacate, activitatea mea cetateneasca se rezuma mai mult la “datu’ cu parerea”, diversi factori impiedicandu-ma sa depasesc acest nivel.
  “Hoinarind” pe bloguri si forumuri am intalnit un om cu o mare problema, creata de Justitia Romana. Este vorba de Petru Rusu, cetatean roman stabilit in Australia, revenit in Tara dupa 1990 pentru a demara o afacere. I-a mers asa de bine ca n-a nimerit sa plece cu buzunarele goale. Ei bine, omul asta traieste cu impresia ca “belelele” se trag de la o interventie a dlui Adrian Nastase, in calitate (atunci) de lider al PSD. Am incercat sa-l conving ca poate se insala si ca ar trebui sa verifice direct la “sursa”, respectiv sa puna intrebari pe blogul dlui Adrian Nastase. Eram convins ca va primi un raspuns pertinent si isi va reformula acuzele. Surpriza neplacuta (inclusiv pentru mine) a fost ca dl Nastase i-a cenzurat mesajul si nici macar nu i-a raspuns in modul “privat”.
  Este pacat, fiindca omul “nostru” vrea sa aduca Romania in fata CEDO. Si sunt convins ca va castiga, convingere pe care o veti capata si dvs citind documentele postate in Cafeneaua Politica la sectiunea “Files”:
  http://groups.yahoo.com/group/cafeneaua_politica/files/

 10. emigrantul Says:

  Domnule Presedinte, ma scuzati dar nu ma pot abtine de la o intrebare:

  Am citit si eu articolul din Cotidianul si din ce scrie acolo (nu stiu daca este adevarat) s-ar parea ca intentionati lasarea locului dvs. din parlament unui tinar cu perspective care vine puternic din urma.

  Citat Ion Iliescu:
  /”„De ce să mai fie blocate nişte colegii de oameni ca mine, nu numai de mine e vorba, în general. Poţi să propulsezi un om care vine din urmă, un tânăr cu perspective, care chiar dacă pierde face experienţă şi-l propulsezi în viaţa publică“, conchide preşedintele de onoare al PSD.”/
  Sursa:
  http://www.cotidianul.ro/primele_alegeri_fara_ion_iliescu-50877.html

  Intrebarea ar fi urmatoarea: Care din cei “doi” tineri foarte activi pe blogul lui Ion Iliescu (Victor si Mihnea) ar fi mai nimerit sa va inlocuiasca sau macar pentru a candida la pozitia ce o detineti?

 11. emigrantul Says:

  UN EXEMPLU CONCRET, REPREZENTATIV PENTRU MODUL IN CARE ESTE GESTIONATA ECONOMIA FOSTELOR STATE SOCIALISTE LA MOMENTUL ACTUAL

  Jaf total, bande de raufacatori in colaborare cu organele conducatoare ale statului trag bani din bugetul tarii pe te miri ce motive dupa care, in cazuri foarte rare, cum este urmatorul (a se vedea citatul), prinsi fiind, dau foc cu scopul stergerii urmelor. In majoritatea situatiilor lucrurile se rezolva pe tacute fara ca multa lume sa cunoasca cite milioane au fost sustrase din buget si prin ce mijloace, infractorii raminind cu banii iar statul cu paguba.

  /”Exploziile de la Sofia, paravan pentru afaceri ilegale

  Exploziile produse la un depozit militar din Sofia au fost provocate deliberat pentru a acoperi afaceri ilegale în valoare 90 de milioane de leva (circa 46 de milioane de euro), au dezvăluit surse din serviciile de informaţii.

  Potrivit surselor din cadrul serviciului de contrainformaţii al armatei, citate de de Standart în ediţia electronică, doi oameni de afaceri au câştigat, cu ajutorul unor oficiali corupţi, majoritatea contractelor de recondiţionare a muniţiei învechite. Un grup de zece firme a obţinut 30.000 din totalul de 51.000 de tone de muniţie pe care Ministerul Apărării le-a încredinţat prin licitaţii începând cu anul 2005.

  În afară de profitul net de trei sau patru leva (aproximativ doi euro) pe fiecare kilogram de muniţie recondiţionată, cei doi au recurs la alte mijloace pentru a-şi suplimenta veniturile, potrivit surselor citate. Pentru că depozitul militar din cartierul Celopecene nu avea un cântar, cei doi oameni de afaceri cântăreau muniţia într-un centru de colectare de fier vechi unde fiecare zece tone de muniţie erau trecute în documente sub masa de şapte tone.

  Comandantul depozitului militar de la Celopecene, maiorul Miroslav Mitov, este anchetat în acest caz.

  Mai multe explozii puternice s-au produs joi, 3 iulie, într-un depozit de armament din capitala Bulgariei, Sofia, au anunţat poliţia şi oficiali militari.”/
  Sursa: http://www.mediafax.ro

 12. Gabriela Savitsky Says:

  leo,

  asta nu-s chestii dă scris pă bloguri, domn’e.
  N-am ce-ţi face, trebuie să te felicit pentru nasul tău de vulpoi.

 13. Victor Says:

  Draga Leo,

  Chestia cu Pinocchio cum spui tu premier sper sa fie intr-adevar o gluma. Ai vazut ca si eu am sarit ca ars cand am auzit. Nu prea cred in varianta enuntata de tine , dupa cat il cunosc eu pe Ion Iliescu. Cred ca intr-adevar Presedintele Iliescu vrea sa isi dedice mai mult timp proiectelor personale. Poate unul dintre aceste proiecte presupune chiar pregatirea unui urmas. Oricum, mi-a placut ideea ta. Mie unul nu mi-ar fi trecut prin cap.

 14. leo Says:

  Victor,
  Nu ştiu cum se face, dar proiectele unei Bunicuţe nu pot neam să facă abstracţie de nepoţelul favorit! Cum-necum, tot în jurul acestuia se învârte universul unei bunicuţe: că mai face prezevenghiul câte-o năzbâtie şi-şi supără bunicuţa de la crescut, că se-ntoarce spăşit la dânsa precum un Nică a Petrei în căutarea iertării, că se mai ia după unul-altul din anturajul său de şturlubatic copchil apucat de dorul băii la baltă, că vine de se-ntoarce la gura sobei cu pilde şi sfaturi dintr-alea, de-ale bătrânilor de n-au preţ în bani, chiar dacă toaaată ziua eşti trimis precupeţ la piaţa de bătrâni dacă nu-i ai, deşi, crede-mă, de când bunica favorită a unui nepot favorit îl mai dojeneşte pe acesta doar de acolo, de sus, din Ceruri, nimic nu i-ar putea ţine loc de „cititor” la gura sobei acelei bunici analfabete, fără şcoală, dar cu acea înţelepciune poporală şi acel bun-simţ al românului strămoşesc de care, vai, furaţi de bizantinismul râului ăstuia mizer care, deşi regularizat de un dictator, tot plin de mâlul anarhiei rămâne colmatată miticeasca asta Dâmboviţă…
  Ei, cam aşa şi cu Bunicuţa asta despre care vorbeam, domnul Iliescu: până îşi va aşeza ostenit fluierul de soc la căpătâi, baciul ăsta de fesenei, pedeserei, pesedei şi, mai ales, români, n-are să poată cânta nicio doină „proiect personal” care să nu doinească despre şi pentru nepotul favorit: omul acela de rând despre care se face referire în tot felul: vulgul, boborul, prostimea, electoratul, purtătorul de coş zilnic, şamd. Şi orice alt proiect l-ar lăsa deoparte dacă ar găsi interes pentru unul care să simtă că i-ar prinde bine nepotului favorit…
  Nu ştiu dacă a fost, cum spui tălică, o idee a mea, ori cum zic eu, o prindere din zbor în undiţa unui fin nas de…cyrano a ideii pusă la dospit de alţii mai mari, ori niciuna din cele de mai sus. Dar poate că ar merita pritocită ideea. Că, dacă e să arunce în luptă tot ce are mai bun pesedeul, apăi să-l văd io pe anlistu ăla în mizerie care să nu priceapă cam ce radicali şi integrale ar greva electoratul pesede fără Iliescu şi Năstase şi pe orbul ăla să nu vadă că am avut parte de prim-miniştri mult mai bătrâni la spirit decât ar fi Bunicuţa de esenţă verde-verde!
  Am mai spus-o: eu unul aş avea o mare problemă să-l votez pe ANeul ca Preşedinte, pentru că-l consider mult prea bun ca Primi Ministru pentru a merita sacrificat pentru un rol de reprezentare ca acela al Preşedenţiei. Dar în varianta asta, sigur aş face-o! Şi nu ştiu ce mă face să cred că, după Oprescu – de la care aştept să-nvingă mai repede canicula şi să dea şi alte semne că are treabă decât faza epocală a lui „am să mă-ntorc bărbat” în biroul ministraşului cu mânecuţe ajuns vătaf peste doftori – aş avea oareşce şanse să merg pe mâna câştigătoare pentru a doua oară în cariera mea de jucător la ruleta electorală!
  Dar ştiu şi că, SIGUR, ca să votez pe ideea unui amazon Pinnochio premier, nici cu arcanu nu mă apropie cineva de cabina de vot! Mai bine o trimit pe piticuţa mea cu ştampile cu fluturaşi să tapeteze bolentinu de vot, că ar fi mai productiv…
  PS
  Vai, ce s-ar mai tăvăli dracii ţinându-se cu copitele de burtă în secunda în care Băse ar strânge mâna unui aşa nou Prim-Ministru…

 15. Victor Says:

  Leo,

  Nu cred ca Ion Iliescu este interesat de functia de Prim Ministru. Cred ca este o functie care te solicita foarte mult si Domnia Sa, sunt sigur, vrea sa aiba timp si pentru alte proiecte. In plus Ion Iliescu este un castigator. Spre deosebire de multi altii care nu au castigat nici o batalie in fata electoratului, Ion Iliescu este omul care ajunge intr-o functie publica prin competitie si nu prin numire. Asa ii place Domniei Sale.

  Un tandem cu Adrian Nastase iarasi nu il vad posibil. Imi amintesc ca in mandatul trecut, au existat anumite tensiuni intre palate. De asemenea trebuie sa ne gandim ca Adrian Nastase nu a castigat cand a fost pus in fata electoratului.

  Nu pot sa nu ma gandesc si la declaratia de astazi a lui Adrian Nastase care fiind intrebat ce parere are legat de demisia grupului de la Cluj din toate functiile detinute in partid, a spus ceva de genul “aceasta ne intoarce pe noi ca partid cu ani in urma”. Oare ce a vrut sa spuna? Nastase este destul de alunecos si din pacate desi imi place cum se prezinta la talk show-uri, pe masura ce trece timpul incep sa ajung la parerea Sibillei in ceea ce-l priveste.

  Si mie mi-a placut cum a condus executivul in mandatul trecut dar iti spun ca imaginea lui a avut mult mult de suferit. Toti cei cu care vorbesc, si nu putini, au fost in marea lor majoritate fani Nastase. Eh, trebuie sa-ti spun ca plimbarile astea pe la DNA, mediatizarea excesiva a cazului, a facut ca acestia sa se indoiasca de el. Ei spun ca este imposibil sa iasa fum fara foc si se intreaba retoric de ce Nastase are averi si Ion Iliescu nu are. Si se mai intreaba de ce nu s-a putut lega nimeni de Ion Iliescu pe aceasta tema a coruptiei. Si sa fim cinstiti : ce s-ar mai fi legat ei mititeii…

  Stii cum e: nu spune nimeni ca un social-democrat trebuie sa fie sarac. Ar fi absurd. Dar multi nu vor sa vada opulenta si pretind pe buna dreptate politicienilor sa nu se imbogateasca din politica. Ori social-democratii au o problema cu chestia asta. Mai toti s-au imbogatit intrand in politica sau in cel mai bun caz, vezi Vanghelie, si-au sporit averile. Asta nu este normal si trebuie cumva candva stopat acest narav prost.

  Spre exemplu Andronic sau cam asa ceva. Este un consilier al peneleului daca nu ma insel. Spunea Roxana ca daca ai comenta negativ despre faptul ca tipul si-a facut nunta la Monte Carlo inseamna ca esti un frustrat. Eu ma gandeam totusi, el ca si consilier nu cumva este platit de partid? Iar partidul asta de unde are atatea catralioane sa plateasca consilierii regeste? Sa zicem ca de la Patriciu. Dar Patriciu asta de ce este atat de interesat sa investeasca sume colosale intr-un partid? Sau este dator sa o faca? Si daca un consilier este catralionar, la ce sa ne asteptam in cazul unui membru in conducerea centrala? Vezi, sunt multe chestiuni care ii fac pe “frustrati” sau “nefrustrati” sa-si puna intrebari. De unde si de ce atatia bani in politica intr-o tara atat de saraca precum este Romania.

  Intr-o tara in care un profesor universitar de abia isi taraie zilele, vine un tip care se inscrie in politica editoriala a unui ziar sau post de televiziune si individul este platit regeste. Dau si eu un exemplu. Si nu pot sa nu intreb. De unde atatia bani si de ce? Totusi vorbim de o tara care are un deficit bugetar substantial, o tara careia nu-i ajung banii pentru a asigura o viata decenta oamenilor care traiesc aici. Si cu toate astea, politica geme de bani. De ce oare Patriciu daca tot l-am dat pe el exemplu-absolut intamplator :) nu investeste in tineret, de ce nu construieste un spital, o scoala, un complex universitar, niste camine pentru bietii studenti veniti din tara in Bucuresti si care traiesc in mizeria aia din Regie intr-un mediu infractional. Acolo numai mediu universitar nu este. De ce il plateste pe Andronic? Care este interesul? O sa duca tara inainte Andronic? Sigur, mi se poate raspunde de catre penelei ca oarecum da pentru ca Andronic consiliaza, peneleii castiga, astfel se aplica politica lor dezastruoasa :) -asta e de la mine, si ajungem cu 10 ani in urma cum am ajuns acum-tot de la mine. :)

  Gata, ma opresc ca am scris enorm. Mai vorbim.

 16. Bloggeri si…bloggeri « Victor Reloaded Says:

  […] fost surprins ca Presedintele Iliescu a dat apa la moara acestora intr-un raspuns al sau in care mi se adreseaza. Asa cum am scris la inceput, au fost, este drept, multe situatii in […]

 17. aviaxis Says:

  Ce parere aveti despre Mircea Geoana, presedintele dumneavoastra de partid, care locuieste ilegal intr-o vila RAPPS (si pentru care pana mai decurand platea o suma modica drept chirie) iar pe de alta parte isi permite petreceri fastuase pe care cheltuieste zeci de mii de euro?

  Oare un om cu atatea masini bune la poarta ii mai poate reprezenta pe cei multi? Nu ar trebui sa fie jenant sa ocupe vila respectiva si sa dea atatia bani pe petreceri?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: