RASPUNSURI LA COMENTARII

1. Retin sugestia emigrantului de a realiza o copie CD a blogului.

2.- cbaltatescu – nu cred ca e corecta concluzia dvs. ca “raul e in noi, ca nu stim sa muncim bine si eficient”.

Avem parte de exemple de romani, care atunci cand sunt pusi in conditii egale de viata si de munca sunt capabil de performante!.

Iar concluzia cu “selectia naturala ca cea mai sanatoasa forma de progres.este de-a dreptul inacceptabila. Este reluarea vechii teze maltusianiste care a inspirat practici antiumane.

Comunismul a gresit in teorie prin abordarea nerealista a ideii de egalitate, care a fost transformata in conceptul de “egalitarism”. Corect este insa de a urmari realizarea egalitatii de sanse.

3.- Mihnea Georgescu are dreptate cand apreciaza campania din unele ziare impotriva lui Emanoil Valeriu ca “un adevarat linsaj mediatic”

4.- emigrantul revine asupra aprecierii lui Stiglitz.privind ideea ca “un guvern ideal ar putea gestiona mai bine o intreprindere, decat ar putea sa o faca prin privatizare”.

Aceasta formulare este mai explicita, si ea de fapt reia o idee care a fost emisa si de John Kenneth Galbraight care critica graba manifestata in tarile din centrul Europei, la inceputul anilor 1990, cu privatizarea, considerata unica solutie care poate asigura progresul rapid al acestor tari. Privatizarea ca scop in sine spunea el, nu rezolva problema unui bun management.

Un bun management poate fi la fel de eficient, atat in domeniul privat, cat si in cel public, asa cum un rau management poate fi la fel de daunator, indiferent ca este vorba de sector public sau privat.

Concluzia emigrantului ca inainte de 1989 au existat “guverne ideale” (guvernele comuniste) nu are sustinere in realitate. Altminteri nu am fi asistat la prabusirea de sistem din 1989.

Faptul ca exista motive de nemultumiri la o mare parte a populatiei, care o duce mai greu decat inainte de 1989, este o realitate. Dar aceasta nu inseamna ca solutia ar fi reintoarcerea la realitatile dinainte de 1989.

globetrotter58 face trimitere la situatia din Coreea de Nord . Eu cred ca este suficient sa ne amintim chiar de greutatile pe care le-am cunoscut si la noi in tara, in anii 1980, cand a devenit insuportabila inrautatirea situatiei economice (absenta produselor alimentare de pe piata; cozile enorme la carne, lapte, paine, s.a: lipsa caldurii din case si de la locurile de munca, etc) . Aceasta a si determinat transformarea starii de nemultumire in revolta populara care a dus la Revolutia din Decembrie 1989.

Reprosul pe care mi-l face emigrantul ca nu as fi fost un bun manager al economiei nationale, il accept doar partial si cu titlu de inventar. Vreau sa Va amintesc ca, rolul Presedintelui, in sistemul nostru constitutional, nu este cel de manager al economiei nationale! Acesta este rolul guvernului – si aceasta, in conditiile regulilor specifice ale unei economii de piata, nu a unei economii de stat!

Referitor la Reuniunea Biroului Executiv al PSD – apreciez unelei remarci referitoare la aceasta sedinta si speranta in masurile necesare de redresare a situatiei in unele judete, mai ales din Ardeal si Banat.

Advertisements

5 Responses to “RASPUNSURI LA COMENTARII”

 1. emigrantul Says:

  CARE ESTE ROLUL PRESEDINTELUI ROMANIEI?

  1) Rolul presedintelui nu este acela de manager al economiei nationale.
  2) Seful Statului este ales prin vot direct reprezentind persoana pe miinile careia se lasa poporul, in care acesta are cea mai mare incredere.
  3) Membrii guvernului impreuna cu primul ministru ajung in functie pe niste criterii arbitrare, ei fiind nealesi si de multe ori dusmani declarati ai presedintelui.
  4) Seful Statului se trezeste izolat si fara vreo putere reala fiind pus astfel in imposibilitatea manifestarii rolului sau de lider in care cetatenii l-au investit.
  5) Oamenii se trezesc condusi de un prim ministru si un guvern compus din indivizi de care nimeni nu a pomenit in campania electorala iar multi din ei sunt complet necunoscuti populatiei.

  CONCLUZIE: POPORUL ALEGE PRIN VOT DIRECT O PERSOANA CARE NU ISI POATE EXERCITA ROLUL CONDUCATOR IN TIMP CE TARA INTRA PE MIINILE UNOR INDIVIZI DUBIOSI CARORA VOTANTII NU LE-AU ACORDAT VREO INCREDERE.

  Inca din primii ani dupa revolutie, Ion Iliescu a informat repetat pe romani ca rolul presedintelui nu este acela de manager al economiei nationale ci de …?? niciodata nu au fost clare atributiile sefului statului. Imi pun intrebarea: Daca omul ales de populatie pentru a conduce tara, daca persoana despre care se vorbeste cel mai mult la televizor si pentru care se face continuu propaganda pe toate canalele mass media, daca asemenea ins are un rol asa mic incit sa lase economia nationala in seama guvernului atunci la ce sa-l mai votam. Putem alege direct Primul Ministru care la nevoie poate numi acolo un presedinte formal, o figura de parada buna pentru a apare ca element decorativ la diverse evenimente interne si internationale.

  Citat Ion Iliescu:
  /”Reprosul pe care mi-l face emigrantul ca nu as fi fost un bun manager al economiei nationale, il accept doar partial si cu titlu de inventar. Vreau sa Va amintesc ca, rolul Presedintelui, in sistemul nostru constitutional, nu este cel de manager al economiei nationale! Acesta este rolul guvernului – si aceasta, in conditiile regulilor specifice ale unei economii de piata, nu a unei economii de stat!”/

 2. Petrisor Socol Says:

  @Ion Iliescu

  Poate, zilele acestea, veti acorda putin timp crizei economice prin care va trece Romania. L-am vazut pe Mugur Isarescu sambata la televizor: era destul de ingrijorat, mai ales pe seama creditarii fara justificare. Cred ca marele public trebuie sa ia la cunostinta ca perioada de criza are mai multi FACTORI , atat interni , dar si EXTERNI. Multumesc frumos

 3. sfinx667 Says:

  Sincer, nu vad realizarea egalitatii de sanse, cand din start exista tari care pornesc la ” drum ” cu ” handicapuri ” serioase, si apoi, ma intreb, au marile puteri interese pentru realizarea egalitatii de sanse ? Ca mic exemplu, se cunoaste ca mana de lucru a romanilor, e preferata tocmai pentru ca e ieftina, alt exemplu, mentalitatea oamenilor nu se schimba peste noapte si nu vad mai nicaieri eforturi deosebite in acest sens si ma refer la implicarea efectiva a institutiilor si autoritatilor abilitate pentru realizarea acestui scop. Ce egalitate de sanse ” ofera ” UE in prezent statelor membre, nici nu vreau sa ma gandesc la ce oferta primeste in ce priveste egalitatea de sanse, Serbia, de exemplu, desi nu este membra a uniunii, sa mai amintesc de faptul ca avem copii olimpici care din lipsa de mijloace financiare sunt in imposibilitatea de a participa la un concurs, nu mai vorbesc de faptul ca scoli in strainatate nu sunt frecventate de orice patura sociala…cine-si permite bine, cine nu…Tatal cu mila…
  Egalitatea de sanse suna promitator, este de dorit, insa realitatea ne confirma ca tarile avansate nu mor de grija altora, sau sa spunem ca, exista un interes deosebit de scazut in acest sens, ceea ce spune destule .
  Sibilla

 4. faracianura Says:

  Domnule Iliescu,

  Partidul al carui presedinte de onoare sunteti si-a declarat sprijinul pentru proiectul de interzicere a cianurilor in minerit. Asta in toamna anului trecut. Moment dupa care tot prin diligenta colegilor d-voastra proiectului i-au fost aduse amendamente care modificau substanta lui si respectiv a fost ingropat in sertarul comisiei de industrii condusa de Iulian Iancu…Multi dintre cei care suntem preocupati de protejarea mediului in Romania am dori sa stim cu mai mare certitudine daca PSD va sprijini in continuare proiectul de interzicere a cianurilor in mineritul aurifer; daca deputatii sai vor renunta la echivoc si vor contribui la promovarea acestui proiect in Camera Deputatilor.

 5. nraducanu Says:

  Stimate domnule Presedinte,
  O sursa de informatie tot mai utilizata in occident, dar care a inceput sa functioneze si la noi este Wikipedia, enciclopedia libera. Deoarece nimeni din cadrul Institutului Social-democrat “Ovidiu Sincai” nu a elaborat inca un articol in care sa se explice caracteristicile, valorile si istoria stangii moderne, si intrucat am constata ca pe unele bloguri se duc discutii asupra acestei probleme fara insa a exista un material de referinta, mi-am permis sa intocmesc eu un text intitulat STANGA MODERNA . El a fost publicat ca schita pe Wikipedia si poate fi imbunatatit cu contributia unora dintre cei ce simpatizeaza ideile stangii.
  Textul poate fi citit la adresa :
  ro.wikipedia.org/wiki/St%C3%A2nga_modern%C4%83
  Cu stima,
  Radu NEGRU

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: