COMITETUL EXECUTIV P.S.D.

Mamaia 27 iunie 2008

Dupa cum se stie, am luat parte la lucrarile Comitetului Executiv Naţional al PSD, vineri 27 iunie la Mamaia.

Tema principala a fost legata de rezultatele alegerilor locale, care au marcat atat unele succese (17 presedinti de Consilii Judetene, alesi pentru prima data prin vot uninominal, un numar de primari si de consilieri judetei si locali, superior celorlalte partide) pe de alta parte desi se mentine pe primul loc in comparatie cu cele doua partide cu care imparte cea mai mare parte din locurile disputate (PD-L si PNL, performanta este net inferioara, atat in comparatie cu anul 2000 (la finele unei perioade de opozitie) cat si fata de anul 2004 (la incheierea unei perioade de guvernare). Rezultatele inregistrate marcheaza insa un inceput de redresare fata de alegerile europarlamentare si poate fi o premiza pentru rezultate mai bune la alegerile parlamentare din toamna.

Totodata, pe langa consacrarea unei pozitionari mai slabe in judetele ardelene si banatene, s-au pierdut pozitii importante in judete traditional favorabile PSD (Botosani, Suceava, Neamt din Moldova, Calarasi, Giurgiu si Dambovita din sud). Toate acestea impun o analiza lucida, concreta pentru o corecta elaborare a strategiei si tacticii pentru buna pregatire a campaniei din toamna – marcata de noutatea alegerilor pe colegii uninominale pentru deputati si senatori. In abordarea acestor probleme sunt la fel de nocive ambele pozitii extreme – euforie fata de rezultatele bune si panica pentru insuccese.

Competitia politica este, sub acest aspect, ca si cea sportiva. Cea mai buna formula este cea olimpica : “Ai pierdut – continua; ai castigat – continua !”.

Masura de penalizare a celor opt judete cu cele mai slabe performante are, de aceea, un caracter pedagogic – pentru a stimula activul de partid al acestor organizatii, dar si al altora sa analizeze cu seriozitate si sa traga concluziile ce se impun, inclusiv in ce priveste raspunderile individuale .

Sunt aberante unele comentarii din presa, gen Romania Libera – “ Iliescu a decapitat gruparea de la Cluj” care reflecta obsesia “acelorasi” gazetari si oameni politici tributari unor abordari din anii 1990 – “ in toate Iliescu e de vina….” (tema pe care Tudor Gheorghe compuse chiar si o melodie in 1990).

2.- M-au bucurat comentariile numeroase pe marginea prezentarii cartii lui Stiglitz ca si asupra procesului de globalizare. Impartasesc aprecierile lui nraducanu privind calitatea si continutul observatiilor care vadesc pe deoparte interes pentru probleme esentiale ale lumii contemporane, dar si cunoastere si informare asupra dezbaterilor actuale, deschidere spre dialog si pozitii de stanga, centru – stanga, pertinente, ceeace reflecta intr-adevar modificari benefice in climatul intelectual din tara fata de anii 1990.

Imi pare rau ca nu am retinut recenzia prezentata pe blogul propriu pe 20 ianuarie a.c. asupra cartii lui Stiglitz.

Merita intradevar sa sustinem traducerea in limba romana si difuzarea unor lucrari de acest gen.

Voi mai reveni cu unele consideratii si raspunsuri la unele comentarii ale colegilor de pe blog.

3.- Salut interesul mentionat de mirelateodorescu din partea reprezentantilor unor asociatii de revolutionari din Dolj. Te rog sa ma contactezi telefonic pentru a stabili impreuna o posibila intalnire.

FELICITARI

Ziua de astazi marcheaza aniversarea a doua personalitati foarte apropiate : maestrul Marcel Guguianu – sculptor remarcabil (pe care l-am si prezentat pe blog , la deschiderea casei-muzeu din Barlad) implineste astazi 86 de ani.

In acelasi timp profesorul doctor Ion Neagu, deputat, cadru universitar de prestigiu, eminent specialist in drept procesual penal, implineste 58 de ani.

Celor doi aniversati, un sincer si drag : LA MULTI ANI !

Advertisements

21 Responses to “COMITETUL EXECUTIV P.S.D.”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Este firesc ca ineficienţa să fie sancţionată, nu trebuie să vedem aici nici o “răzbunare.” Este ceva normal şi democratic. Cei care cred că dvs. v-aţi “plăti poliţele” au o gândire primitivă, anti-democratică, demagogică şi feudală.

  Nimeni nu te forţează să devii om politic şi dacă pierzi este firesc să faci un pas lateral, măcar temporar…

  Că tot a fost o discuţie mai sus despre politică şi afaceri şi Victor spunea că afaceriştii nu ar trebui să fie şi politicieni… Sincer, nu sunt de acord… Afacereştii, ca şi inginerii şi ca şi orice breaslă, pot deveni şi politicieni…

  Dar, dacă ar fi să aleg între afaceri şi politică, aş alege afacerile… Politica este o afacere nesigură şi riscantă, deoarece simpatia populaţiei nu poate fi (întotdeauna) cumpărată cu bani. Altminteri, GIGI BECALI trebuia să fie de mult Preşedintele României.

  Oricum, Ţara are nevoie de inteligenţa, abilitatea şi de spiritul antreprenorial al oamenilor de afaceri… Nu mai trăim pe vremea Împuşcatului, să depindem de un serviciu la Stat (sau la vreun patron, ca în anii ’90)… Acum, este o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru existenţă şi este firesc ca scena politică să reflecte lupta de clasă şi tensiunile ideologice din cadrul societăţii…

  Aşa că eu îi consolez pe cei “maziliţi” din conducerea PSD: Fraţilor, vă rămân afacerile, politica nu este totul! Îmbogăţiţi-vă şi fiţi fericiţi!

  Pentru ei, este o eliberare, cred…

 2. Victor Says:

  Legat de grupul de la Cluj . S-a vazut domnule Presedinte. Dumneavoastra nu va bucurati niciodata in astfel de situatii cand se pune problema unor sanctiuni. De cand va stiu ati militat pentru consens ati dorit sa fie bine pentru partid. Numai ca ei, cei in cauza, stiti bine ca in loc sa isi vada de treaba lor, sa ii preocupe cum sa castige voturi la Cluj, erau interesati de alegerile pentru Bucuresti.

  Ei s-au pus singuri in situatia de a fi sanctionati. La fel ca in celelalte partide, dupa alegeri s-au facut analize si s-au luat masurile care s-au impus. Altii mai cu onoare si-au dat singuri demisia si au evitat sa se puna pe ei insisi si partidul intr-o situatie delicata, dar cei de la Cluj au demonstrat din punctul meu de vedere ca nu au caracter. Imi pare rau, stiu ca nu mai vreti comentarii negative la adresa lor, dar asta este ceea ce cred eu despre ei.

 3. Victor Says:

  Cateva citate din discursurile Presedintelui Iliescu pentru a lamuri chestiunea “afaceristilor”:

  “Avem în partidul nostru oameni de afaceri care au întreprinderi, IMM-uri, care sunt angrenaţi în diverse afaceri. Nu este un lucru rău!. Eu nu sunt împotriva acestui lucru : ca să avem în partidul nostru şi oameni care sunt întreprinzători. Sunt oameni de afaceri si avem nevoie în această ţară de oameni de afaceri cinstiţi, eficienţi, care să creeze locuri de muncă, care să contribuie la
  prosperitatea ţării, dar când vin în PSD să nu vină cu mentalitatea lor de patroni şi de afacerişti şi să ştie că intră într-un partid social-democrat şi că se
  ataşează la nişte valori şi să lupte pentru valorile pe care le promovează PSD. Şi eu ştiu că avem astfel de oameni care fac un lucru bun şi care sunt exemplu. Nu vreau să dau nume aici, dar cunosc direct asemenea oameni, fie că sunt membri ai partidului nostru, fie că sunt ataşaţi şi sunt alături de noi şi sunt cinstiţi pentru că înţeleg esenţa şi valoarea unei politici social-democrate care îmbină eficienţa economică cu cea socială.
  Un economist american spunea că nu poate fi concepută economie fără finalitate socială, că nu poate fi concepută politică economică fără rezolvarea problemei oamenilor. De aceea s-a născut economia în istoria civilizaţiilor, ca ea să slujească oamenilor şi nu să slujească unei minorităţi de privilegiaţi. Deci nu suntem împotriva capitalului naţional, ba din contră. Nu suntem împotriva atragerii capitalului străin, ci din contră. Pentru că numai în acest fel putem să facem să crească forţa economică a ţării. ”

  “Comportamentul ostentativ al noilor îmbogăţiţi, care îşi etalează strident
  bogăţia – accentuează efectele acestui proces în plan social. “Comportamentul
  consumist”, de esenţă parazitară, al noilor parveniţi este dăunător pe multe planuri:
  în loc să investească în economie, să creeze noi locuri de muncă, să valorifice
  resursele interne – surse mari sunt deturnate spre importuri scumpe, de lux – care agravează balanţa comercială a ţării! ”

  “Din păcate, s-a cam confirmat afirmaţia că PSD, cât a guvernat, s-a structurat ca un partid al puterii. Afirmarea identităţii noastre social-democrate nu este suficientă, ea trebuie să fie şi credibilă. De ce s-ar identifica cei peste 10 milioane de săraci ai României – mulţi dintre ei, membri de bază ai partidului nostru – cu acei lideri social-democraţi a căror bunăstare sfidează bunul simţ?! Aceasta este problema, moralitatea şi legalitatea dobândirii averilor de către liderii politici, indiferent de culoare lor politică! Îmbogăţirea în timpul exercitării unui mandat sau a unei demnităţi publice este semnul cel mai evident al faptului că partidul, că acum vorbesc despre noi, a eşuat în a impune standarde adecvate de integritate morală tuturor membrilor săi. Nu am rupt la timp cordonul ombilical care leagă politicul de mediul de afaceri, iar acum plătim cu toţii preţul neîncrederii generalizate în clasa politică.”

  “Dincolo de conjuncturile trecătoare, de după congres, eu am rămas cu încrederea fermă în baza partidului, în membrii săi cinstiţi, în cei care au fondat partidul la începuturi, în cei care au stat pe baricade în anii grei de confruntări electorale – nu care au venit la plăcinte în partid, când partidul era la putere – şi care ştiu ce înseamnă duritatea luptei politice, care s-au format ca militanţi. De aceea, am decis să nu plec din partid, cu încrederea în cei care au format partidul, în militanţii săi de bază, care vor şti să-l ducă înainte.”

 4. Petrisor Socol Says:

  Cred ca PSD a pierdut in judetele “traditionale” deoarece reprezentantii s-au cam culcat pe o ureche. Baietii au zis: “lasa ca nu pierdem noi” , trebuie trasi la reaspundere unii ptr asta. O duminica frumoasa la toata lumea ;)

 5. Mihnea Georgescu Says:

  Dragă Victor,

  Minunate citate! Mulţumesc! :)

 6. andreicluj Says:

  Domnule presedinte, urmaresc cu interes cea ce se intampla la PSD Cluj. Poate ca dizolvarea va lamuri unele probleme – ca, din pacate, sunt destule.
  O intrebare, insa: intr-o declaratie se vorbea si despre masuri impotriva candidatilor care au dus o campanie de tip “non-combat”, asta ca sa nu mergem mai departe cu banuielile de… pactizare (cu PD-L).
  Pe cand o atitudine si impotriva CANDIDATULUI DE LA CLUJ LA SEFIA CONSILIULUI JUDETEAN, dl. Soporan??? Oricine urmareste campania acestuia, retrospectiv, observa cu mare usurinta ca NU SI-A ATACAT NICIODATA CONTRACANDIDATUL DE LA PD-L – se pot verifica declaratiile de/din campanie!!! Ba dimpotriva, la prima (si singura) “confruntare”, in afara de a-si clama… modestia(?!), a mai facut si o pledoarie pro-Basescu pe Realitatea Tv… Gurile “rele” spun chiar mai mult, dar… Si, “sarmanul”, a si ratat “la mustata” postul de vicepresedinte la acelasi CJ – rasplata promisa pentru “jertfa” din campanie (nu o fi fost “jertfa” destul???), iar acum pozeaza in victima a tuturor – in fond, doar a propriilor ambitii meschine (caci, in rest, a fost si e mereu impins in fata de “seful cel mare”)!!?
  Oare impotriva unor asemenea oameni nu trebuie luata atitudine??? Nu fac ei cel putin la fel de multe deservicii partidului ca si aceia pe care, deja, i-am vazut “trecuti” in rezerva, macar pentru o vreme? Nu le “datoram” (si) unor astfel de oameni rezultatele slabe obtinute, si nu doar celor care il “manuiesc”?
  Multumesc pentru rabdarea de a citi aceste randuri!

 7. Mordechai Says:

  Mulţumiri. Mai să uit că azi e ziua de naştere a fostului meu profesor, domnul Ion Neagu. Căruia şi eu îi urez: La mulţi ani ! Amintindu-mi cu recunoştinţă că, la vremea la care a fost nevoie, m-a dat cu burta de pământ. Iar de pe pământ mi-am adunat-o şi m-am pus cu ea pe carte. Şi pentru asta îi mulţumesc.

 8. sfinx667 Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,
  Alaturam si noi urarile noastre de bine si un sincer si calduros ” La Multi Ani ! ” celor doi sarbatoriti, sculptorul Marcel Guguianu si deputatului Ion Neagu.
  La Multi Ani , cu sanatate si impliniri, tuturor sarbatoritilor de astazi !
  La ceas de mare Sarbatoare, fie ca Sfintii Apostoli Petru si Pavel sa ne fie calauzitori si ocrotitori, rugaciunea sa ne bucure pe toti deopotriva intr-u mantuire prin credinta !
  Salutara propunerea domniei dumneavoastra , aceea de a sustine traducerea si difuzarea lucrarilor de gen pentru edificarea si buna informare a noastra a tuturor, ca sa evitam judecatile de valoare, sa avem informatii din cat mai multe surse si sa nu ne pripim in a concluziona, pana ce nu suntem pe deplin lamuriti si, abia apoi sa ne sustinem argumentat opiniile, sustin la randu-mi cu multa caldura aceasta idee benefica tuturor.
  Sper din suflet ca si in Banat sa se limpezeasca apele si, sa razbata lumina :)
  Va multumim pentru generozitatea cu care intelegeti mereu a ne informa si mai ales pentru eforturile depuse in a ne invata si indruma in permanenta in deslusirea profunzimii ECHILIBRULUI in toate, si este de bun augur rabdarea de care dati dovada atunci cand polemicile ne ” aprind “. Zic ca toate isi au rostul lor, si ca discutiile si dialogul sunt binevenite si constructive, atat timp cat intelegem a invata in permanenta, respectandu-ne reciproc.
  deosebita consideratie,
  Sibilla

 9. emigrantul Says:

  Pentru a inlatura unele controverse, asupra modului in care este perceput de electorat Sorin Oprescu, am lansat un sondaj de opinie. Rezultatele le puteti vizualiza mai jos:
  ===============================================
  Este Sorin Oprescu omul lui Ion Iliescu?

  Categoric DA – 46.43 %
  In buna masura DA – 7.14 %
  Intr-o oarecare masura DA – 10.71 %
  Categoric NU – 28.57 %
  Nu stiu – 3.57 %
  Alte raspunsuri – 3.57 %

  Sursa: http://www.sondaje.php0h.com/oprescuiliescu.php
  ===============================================

 10. emigrantul Says:

  Domnule Presedinte,

  Cum comentati urmatorul pasaj scris de unul din cei mai activi forumisti de pe blogul dumneavoastra:

  /”Cine este Omul Politic?
  de Mihnea Georgescu

  Mulţi au tendinţa să îi judece pe cei care îşi asumă nobilul apostolat al Iluminării maselor prin arta politicii. Dar eu cred că omul politic are o demnitate specială, divină aş putea spune, pentru că el reflectă Chipul Divinităţii pe Pământ. Dacă acceptăm că Divinitatea presupune o autoritate transcendentă, care ne depăşeşte înţelegerea limitată, Arta Politicii este o Artă Divină, este Marea Artă a Alchimiştilor şi Kabbaliştilor, arta leadershipului, cum ar fi spus Divina Poetă Maria Barbu.”/
  Sursa: http://mihneageorgescu.wordpress.com

 11. emigrantul Says:

  NIVELUL DE TRAI AL ROMANILOR NU S-A SCHIMBAT IN ULTIMII 10 ANI

  Dau un exemplu concludent:
  ================================================
  1) Persoana avind 26 ani in 1998, absolvent de 2 ani al politehnicii (1996)
  Salariu net 120 $, program lucru 8 ore pe zi 5 zile pe saptamina, chirie platita la o garsoniera 60 $ (Bucuresti).

  *Salariu Net = 2 chirii (lucru 8 ore pe zi)
  ================================================
  2) Persoana de 26 ani in 2008, absolvent de politehnica (2006)
  Salariu net 860 $, program de lucru 11 ore pe zi 5 zile pe saptamina, chirie platita la o garsoniera 345 $ (Bucuresti).

  *Salariu Net = 2.5 chirii (lucru 11 ore pe zi)
  ================================================

  Ar parea ca tinarul anului 2008 cistiga mai mult decit cel din 1998 insa daca comparam salariile nete raportate la 8 ore lucrate atunci cel din 2008 are un cistig de numai “1.8 chirii/8 ore pe zi” in timp ce echivalentul sau din 1998 cistiga “2 chirii/8 ore pe zi”.

 12. Victor Says:

  Subscriu la ce a scris Sibilla mai sus. Presedintele Iliescu ne invata multe chiar si aici pe blog.

 13. andreicluj Says:

  Iata ce urmeaza la Cluj: http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=14031

 14. SorinPLATON Says:

  Initiativa reformarii si modernizarii organizatiilor social-democrate defecte, neperformante trebuie sa porneasca si sa fie manageriate de la nivelul membrilor simpli de partid, a simpatizantilor altruisti.

  http://sorinplaton.wordpress.com/2008/06/30/despre-santajul-sentimental-sau-de-oricare-ar-fi/

  Cu stima,
  Dr.SorinPLATON

 15. reformacj Says:

  Se pare ca d-nii pasageri prin psd cluj se gandesc sa o puna de un partid.Sa le uram SUCCES, dupa cum sunt sigur ca si ei au fost onesti fata de partid si colegii de la cluj. Adio dancos prost ce esti.Stii ca ti-am promis ceva? Ei?

 16. reformacj Says:

  A……..ce mai face super primarita de la Chinteni/ Va doresc convietuire placuta……………acolo pe unde a lucrat parintele primaritei.

 17. reformacj Says:

  @andreicluj
  Te felicit andrei pentru extensia din user. Sper sa fim cat mai multi.Inteleg ca ti-ar conveni ca dansii , cei din poza, sa performeze pe un alt teren?Daca se poate pe unde a spus Cioroianu?:)

 18. SorinPLATON Says:

  Despre ontologia hermeneutica a social-democratiei…daca mai este cineva interesat in pragmatismul vietii de zi cu zi despre dezbaterile de idei stangiste… ;)

  http://sorinplaton.wordpress.com/2008/07/02/hermeneutica-social-democratiei/

  Cu stima,

  Dr.SorinPLATON

 19. reformacj Says:

  “Dancu propune “dizolvarea” lui Iliescu
  Politica – Dancu propune “dizolvarea” lui Iliescu
  Geoana mimeaza impartialitatea in conflictul Dancu – Iliescu
  Costel Oprea
  Miercuri, 02 Iulie 2008

  Presedintele PSD Cluj, senatorul Vasile Dancu, considera ca legitimitatea politica a lui Ion Iliescu nu s-a creat niciodata in Transilvania, tinand cont de voturile obtinute de acesta la diverse scrutinuri prezidentiale.

  Drept consecinta, Ion Iliescu ar trebui dizolvat”, a concluzionat Dancu. Acesta a aratat ca Iliescu a obtinut in 1996, la alegerile prezidentiale, in judetul Cluj 15,29% din voturi, iar in municipiul Cluj-Napoca doar 11 procente. Totodata, la alegerile din 2000 Iliescu a luat 18,3%, iar in municipiu, 13,3%.
  “Apreciem sfatul pe care l-am primit recent de la domnia sa, de aceea am stat cu picioarele in lighean si cu statisticile in mana si ne-am uitat la rezultatele obtinute de Iliescu in judetul nostru, in competitia electorala la care a participat. Cifrele prezentate arata fara echivoc ca legitimitatea politica a domnului Iliescu nu s-a creat niciodata in Transilvania, unde a pierdut alegerile. Ne intrebam in registrul dezbaterii din aceste zile: Ion Iliescu ar trebui sa fie dizolvat pentru rezultatele slabe obtinute in competitii electorale? Iar Nicusor Constantinescu ar fi fost si atunci partener la o astfel de decizie?”, s-a intrebat Dancu. De asemenea, acesta a tinut sa precizeze ca nu are de gand sa paraseasca deocamdata PSD. “Nu am de gand sa fac acest gest. Cel putin in acest moment.”
  CRED CA ESTE SUFICIENT PENTRU EXCLUDEREA LUI DANCU SI MARGINALIZAREA ALTORA.

 20. reformacj Says:

  SA NU UITAM CA SI LA PREZIDENTIALE, CEI DE LA CLUJ SI-AU ARATAT ADEVARATA VALOARE DE MIMI, SUBMINAND ASTFEL ALEGERILE SI PE CANDIDATUL LA PRESIDENTIE, PENTRU A-SI URMARII INTERESELE LOR OBSCURE, MINORE, DE GRUP.

 21. reformacj Says:

  Aflu cu stupoare ca pierzatorul de la capitala, Diaconescu si sprijinul lui dancu si rus la sefia clujului vor reforma psd cluj.Cred ca este o gluma.Daoar se stie de prietenia celor trei:Rus+dancu +diaconescu si cum s-au sprijinit reciproc.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: