I.- CONCLUZII FOREN 2008

Reuniunea anuala a Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) a prilejuit intalnirea, la Neptun, a unui numar foarte mare de energeticieni romani – reprezentanti ai companiilor producatoare si a celor de distributie de energie electrica, petrol si gaze, reprezentanti ai sistemului energetic national, cercetatori si cadre didactice din invatamantul superior de specialitate, ca si a unui numar de oaspeti straini.

Fiind invitat am participat la o parte a Reuniunii, in cea de a treia zi, 18 iunie a.c.

In interventia mea m-am referit la doua categorii de probleme:

a) problemele cele mai grave cu care se confrunta economia mondiala la acest inceput de secol privind asigurarea surselor de energie si de hrana, pentru o populatie in continua crestere, cu consumuri tot mai ridicate.

b) problemele cu care se confrunta Romania, in acest context.

In ce priveste energia la nivel mondial, pe langa perspectiva epuizarii resurselor fosile de energie (carbune, petrol si gaze) folosirea lor constituie sursa principala a emisiilor de “gaze cu efect de sera” care provoaca fenomenul incalzirii globale cu efect asupra schimbarilor climatice. De aceea, substituirea lor cu resurse regenerabile, nepoluante, devine acuta. Din pacate nu exista inca solutii alternative de perspectiva. Din aceasta cauza, se apeleaza la solutii tranzitorii, partiale: energie eoliana, energie solara, bioenergie ( care afecteaza in schimb productia de hrana).

Probabil, solutia alternativa, de viitor va fi hidrogenul. Insa, deocamdata, nu exista solutii tehnologice, eficiente din punct de vedere tehnic si economic. Este misiunea cercetarii stiintifice si tehnologice sa dea raspuns acestei probleme. Am mentionat, in acest sens, cartea profesorului american Jeremy Rifkin – “The Hydrogen Ecconomy” care considera ca aceasta va fi probabil o provocare, cea mai mare revolutie tehnologica a secolului, dupa cea informationala.

In ceeace privesc problemele tarii noastre, pe langa faptul ca ne-am pierdut pozitia de tara detinatoare, producatoare si exportatoare de resurse (petrol si gaze) devenind dependenta de importuri, ne confruntam si cu interese contrarii privind traseele marilor linii de transport, in plan regional, care sa asigure perspectiva accesului la aceste resurse.

In acelasi timp, o problema actuala o reprezinta gospodarirea resurselor, eliminarea risipei, atat la producatori, la transportul purtatorilor de energie cat si la consumatori – “eficienta energetica” , economisirea resurselor, fiind cea mai sigura sursa de energie!

Totodata, se impune o gandire mai atenta a structurii si functionarii sistemului energetic national.

Toate aceste probleme fac parte din gandirea integrata necesara privind strategia pe termen lung de dezvoltare durabila a tarii, al carei obiectiv principal trebuie sa fie reducerea decalajelor istorice care ne despart de tarile dezvoltate (cu cele trei componente de baza : economic, social si protectia mediului).

II.- La Constanta, am vizitat o statie de reciclare a deseurilor menajere ale municipiului, unde se realizeaza valorificarea deseurilor de plastic (pet-uri) sub forma de granule, fulgi sau folii, a deseurilor de hartie si cartoane de ambalaj, a deseurilor metalice si altor materiale.

Este un bun inceput si un exemplu, deoarece in acest domeniu avem o ramanere in urma sensibila fata de multe tari europene.

Advertisements

3 Responses to “I.- CONCLUZII FOREN 2008”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Deşi constănţean la orgine, dar plecat de 11 ani din urbea natală, spre ruşinea mea nu mai cunosc care este situaţia acelui polis, pe care îl vizitez foarte rar. Se pare că tomitanii sunt foarte mulţumiţi de prestaţia primarului Radu Mazăre, pe care l-au reales cu majoritate absolută din primul tur.

  Zona metropolitană Constanţa are 550.000 de locuitori, conform surselor wikipedia, fiind a doua ca mărime din ţară, după Bucureşti. Tot Wikipedia menţionează faptul că Portul Constanţa este al 4-lea ca mărime din Europa. Zona are un potenţial de dezvoltare extraordinar.

  Constanţa fiind mai mică decât Bucureştii, fireşte că este şi mai uşor de administrat, dar nu pot să nu remarc sentimenul de NORMALITATE şi de ECHILIBRU pe care îl regăsesc în rarele mele vizite în Urbea natală.

  Pomeniţi, Domnule Preşedinte, de o staţie de reciclare a deşeurilor menajere ale municipiul Constanţa. Există oare aşa ceva în Bucureşti? Oare se ocupă de asta domnul Prigoană, “amicul” domnului Vanghelie?
  Cert este că Bucureştiul este un oraş mult mai murdar, mai aglomerat, mai îmbâcsit şi mai stressant ca trafic decât orice capitală de judeţi doriţi din România.

  Poate că noul primar general, Dr. Sorin Oprescu va găsi, vorba Poetei, “panaceul” pentru bolile de care suferă Bucureştii… cu toată majoritatea verde de dreapta care s-a format în CGMB.

 2. emigrantul Says:

  CARE SUNT ACELE DECALAJE CE NE DESPART DE “TARILE DEZVOLTATE”?!

  1) Locuintele romanesti, construite de comunisti (blocurile), sunt net superioare celor din tari in fruntea ierarhiei mondiale cum ar fi Canada, de ex.:
  http://www.geocities.com/pozecanadiene/FireWallHTM.htm

  2) Masini, tara s-a umplut de autoturisme ultima moda, identic cu occidentul:
  http://www.geocities.com/pozecanadiene/PrafAlbHTM.htm

  3) Televizoare, calculatoare, internet, telefoane mobile, etc. avem tot ca in vest.

  4) Strazile sunt deteriorate insa nici prin alte locatii situate in top lucrurile nu stau mai bine:
  http://www.geocities.com/casamede2005/StraziHTM.htm
  http://canada.ifastnet.com/Drumuri.html

  5) Salariile romanilor le-au atins pe cele occidentale:
  http://www.sondaje.php0h.com/venit.php?result=true

  6) Supermarketuri si magazine, plin peste tot, chiar prea multe. Tot cam la fel este si in occident, parca unele sunt chiar mai saracacioase:
  http://canada.ifastnet.com/DepanneursMtl.html

  7) De lucru nu se gaseste in Romania cum nu se prea gaseste nici in vest. Acolo, ca si la noi, cetatenii sunt trimisi sa lucreze peste granita fie pentru a aduce bani in tara fie experienta straina:
  http://canada.ifastnet.com/Struguri.html

  8) Datoria externa a Romaniei este imensa, peste 34 miliarde Euro. Statele civilizate au datorii si mai mari si tot la fel de insolvabile sunt ca si tara noastra.

  etc.

  ROMANII TRAIESC LA STANDARDE OCCIDENTALE INSA MULTI DINTRE NOI NU NE DAM SEAMA.

  Citat Ion Iliescu:
  /”Toate aceste probleme fac parte din gandirea integrata necesara privind strategia pe termen lung de dezvoltare durabila a tarii, al carei obiectiv principal trebuie sa fie reducerea decalajelor istorice care ne despart de tarile dezvoltate (cu cele trei componente de baza : economic, social si protectia mediului).”/

 3. reformacj Says:

  D-le presedinte Iliescu.Inteleg ca s-ar putea mergeti la nunta micului tradator psd-ist,Ponta.Nu cred ca relatiile pe care crede el ca le va face sunt de cel mai bun augur si in sprijinul dezideratelor noastre ideologice.doar se aud vocile lor locale care nu sunt in consonanta cu stilul de viata social democrat, cu vectorul ideologic socialist.Sunt politicieni de conjunctura, marturie stau sacalii care i-au corup pentru interesele lor financiare, dolosive, concretizate prin acele proiecte, chiar si de infrastructura care se guverneaza intr-un haos ordonat, spre a se putea fura cat mai mult de acesti baroni, care deja nu mai sunt locali.Trebuie starpiti ca de nu ajungem iobagi si ne intoarcem de unde am plecat dar cu alti actori.Va doresc weekend placut si sa va dea domnul gandul cel bun si putere de munca.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: