FOREN 2008

Particip la Neptun la lucrarile celei de-a noua editii a Forumului Regional al Energiei – FOREN 2008.

Organizat de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), prezidat de un specialist in domeniu, deputatul Iulian IANCU.

Forumul Regional al Energiei – FOREN, a devenit deja un eveniment de traditie europeana si reprezinta cel mai mare eveniment din domeniul energiei din Romania.

Forumul reuneste peste 800 de personalitati din sectorul energetic, specialisti, dezvoltatori, investitori si personalitati din industria energetica din Romania si din intreaga Europa.

Evenimentul are ca tema centrala “Politici energetice regionale. Solutii comune. Pasii urmatori”, urmand sa dezvolte cele mai relevante subiecte si teme de actualitate pentru Romania, pentru regiunea Centrala si de Est, precum si pentru intreaga Europa.

Printre temele propuse pe agenda discutiilor se numara :

Tehnologii pentru genererea energetica
Tehnologii de transport si distributie a energiei electrice
Asigurarea securitatii distributiei. Generare si distribuire pentru consumatorii izolati
Resursele energetice regionale si optiuni tehnologice. Promovarea surselor regenerabile de energie
Piete de energie electrica liberalizate si integrate si securitatea furnizarii energiei electrice
Protectia mediului si dezvoltarea durabila
Cresterea eficientei energetice

Astazi, 18 iunie FOREN va fi marcat de  “Forumul Ministerial” ce va avea ca tema centrala “Rolul Guvernelor si organizatiilor internationale in promovarea securitatii energiei” si va fi moderat de catre Iulian Iancu, Presedintele WEC/ Comitetul National Roman.

Interventia mea in cadrul acestui forum va fi axata  pe probleme de actualitate destinate dezvoltarii durabile :

– eficientizarea consumului de energie;

– dezvoltarea de surse regenerabile de energie;

Voi supune deasemenea atentiei participantilor problematica asupra careia, in ultima sa carte, « Planul B 3.0 », Lester Brown constată o agravare :

– deteriorarea securităţii energetice şi alimentare ;

– schimbările climatice, generate de efectele creşterii temperaturii (a încălzirii globale

– acutizarea problemei surselor de apă;

– sistemele naturale în pericol (defrişările de păduri, pierderi de sol fertil, deşertificarea, dispariţia speciilor de plante şi animale);

– efectele sociale ale marilor decalaje economice

Advertisements

4 Responses to “FOREN 2008”

 1. Victor Says:

  Pana la momentul in care am sa scriu un articol legat de cartea lui Lester Brown Planul B3.0, am sa reiau o scurta povestire, o pilda pe care am gasit-o in lucrare si care ar trebui sa ne spuna multe in opinia mea:

  In mileniul IV I.C. s-a remarcat civilizatia sumeriana care evoluase mult fata de orice alta civilizatie de dinainte. Sumerienii au creat primele orase din lume si au imaginat primul limbaj scris, scrierea cuneiforma. Evolutia civilizatiei sumeriene a avut la baza dezvoltarea agriculturii datorata sistemului de irigatii imaginat si implementat de acestia.

  Cu toate astea a existat o greseala de proiectare in sistemul de irigatii folosit de sumerieni. Apa colectata in spatele barajelor construite de-a lungul Eufratului era distribuita in teritoriu prin intermediul unor canale alimentate gravitational. Prin cadere. In timp, apa s-a infiltrat in sol, sistemul de drenaj subteran fiind ineficient, s-a produs ridicarea panzei freatice catre suprafata. Apa a inceput sa se evapore lasand in urma sare. Aceasta a scazut productivitatea ajungand pana la momentul in care mediul salin nu a mai permis cultivarea graului.

  Sumerienii au optat pentru o planta cu rezistenta mai mare la sarea din sol si anume orzul insa in timp in timp, din cauza concentratiei din ce in ce mai mari de sare in sol pana si orzul nu a mai fost posibil sa fie cultivat.

  Aceasta a dus la prabusirea civilizatiei sumeriene.

  Sumerienii au tratat efectul si nu cauza.

 2. emigrantul Says:

  CINE SUNT INTERMEDIARII DE ELECTRICITATE SI INTRE CINE SI CINE SE INTERPUN?

  Centrala->———Linie—–X——>Beneficiar

  Sa inteleg ca intermediarul este, in esenta, acel X care se instaleaza undeva pe linie si simplu creste pretul spre beneficiar fara a face nimic. Cu alte cuvinte, in stinga lui X (spre centrala) curentul are un cost si imediat in dreapta, spre consumator, energia electrica se gaseste la un pret mult ridicat. Adica intermediarul ia bani doar pentru ca electronii trece prin acea sectiune X a liniei pe care o are el in gestiune?
  ================================================
  /”Iliescu: Intermediarii, “factori parazitari” care scumpesc artificial energia

  NEPTUN / 12:31, 18.06.2008

  Intermediarii de electricitate sunt “factori parazitari” care scumpesc artificial preţul energiei, care ar trebui să fie unitar la nivel naţional, a declarat, miercuri, la Neptun, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, la Forumul Regional de Energie-FOREN.

  “De unde apariţia acestor intermediari comersanţi? (…) Aceşti vânzători de energie, care nu sunt producători, sunt un factor parazitar care scumpesc artificial energia”, a afirmat Iliescu.

  El a apreciat că preţul energiei ar trebui să fie unitar la nivel naţional, iar producătorii nu ar trebui separaţi pe tipuri de producţie (termo, hidro, nuclear etc – n.r.).

  “Să vedem acest nou complex energetic, care vor fi raporturile între aceste grupuri de producători. Să nu înghiţim tot felul de hapuri, de soluţii din afară prefabricate şi cu interese”, a spus Iliescu, referindu-se la intenţia Guvernului de a înfiinţa o companie energetică integrată care să cuprindă Electrica, Hidroelectrica şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari.”/

  SURSA: http://www.mediafax.ro

 3. reformacj Says:

  Doresc sa evidentiez ca practic nici la ofiliala a noastra nu au existat in strategiile de campanie, strategii energetice si de exploatare a resurselor minerale, resurse minerale CARE TOATE SUNT EPUIZABILE.De ce? Este amestecata, la mod negativ, parte din clasa politica trecuta si actuala, in privatizari ale resurselor epuizabile fosilice? Va mai dau un exemplu de politica de conjunctura dusa de niste binevoitori politici:
  O sansa de-a rupe PSD Miercuri, 18 Iunie 2008, ora 07:41
  Rezerva promovare
  Calculele pe care si le fac partidele in vederea alegerilor generale incep sa tina cont de niscai miscari de trupe din sanul formatiunilor politice care conteaza.

  Iar unul dintre scenariile cele mai dragute pe care le-am auzit in ultimele zile suna asa: satui de orientarea noua, si totusi veche, a PSD, mai ales acum, cand grupul Ion Iliescu se afla pe cai mari, iritati de colaborarea cu PC si suparati ca au pierdut timpul incercand sa impuna reforma in partid, membrii “Grupului de la Cluj” se gandesc serios sa puna de-o mutare spre Traian Basescu.

  Sigur, dupa o perioada de independenta pe care scrie “bazele social-democratiei, cu accente transilvane si orientari europene”.

  Timp in care oamenii sa-si faca niste calcule si sa vada pe ce se pot baza – din informatiile noastre, ar fi cam zece filiale din Transilvania si vreo trei din restul tarii. Plus niste lideri nationali, dintre care-l enumeram deocamdata pe Cristian Diaconescu.
  Sursa: Ziare.com
  Ce spuneti? Propun sa-i lasam sa plece, ca fara ei rezultatele pot sa fie mai bune la parlamentare, ne mai avand frane.!

 4. SorinPLATON Says:

  D-le presedinte,

  Sa demantelam putin alternativa unei atitudini prudentiale in ceea ce priveste perspectiva crizei energetice mondial majore in care intram, incercand “o tusa de culoare” si asupra unei reactii exagerate de tip feed-back din partea societatii.

  http://sorinplaton.wordpress.com/2008/06/19/metafizica-ecologismului/

  Cu stima,

  1=

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: