DESPRE MARAMURES

Am petrecut doua zile in Maramuresul Istoric. Scopul deplasarii a fost sprijinirea candidatilor PSD in turul 2, atat la Sighet cat si in alte 9 localitati (inclusiv orasul Borsa) de pe vaile Izei si Viseului.

Impartasesc aprecierile Ancai despre calitatile actualei primarite din municipiul Sighet, doamna Eugenia Godjea (profesoara de istorie, fosta directoare a liceului “Dragos Voda” din localitate). Sper sa fie realeasa.

Am avut un program dens, cu multe intalniri cu alegatorii din Sighet, Borsa, Barsana, Stramtura, Rozavlea, Sieu, Bogdan Voda, Viseul de Jos, Petrova, Rona de Sus, Bocicoiu Mare (ultimele doua localitati cu majoritate ucraineana); interviuri la doua posturi de televiziune din Baia Mare, interviu la postul de radio din Sighet, o conferinta de presa.

Peste tot am fost intampinat cu multa caldura. Episodul de la bazarul din Sighet (cu agitatorul PD-List) a fost cu totul izolat. Nici nu l-am luat in seama.

La Rozavlea, am fost acasa la sora mamei – matusa Ileana (ultima dintre frati – in viata) si la cimitir, unde sunt ingropati parintii si fratii mamei.

Inca odata am putut constata frumusetea unica a meleagurilor maramuresene – munti impaduriti, campuri putine, dar bine intretinute, sate bine gospodarite. Oamenii sunt saraci dar muncitori si harnici. Se construieste, totusi, destul de mult, mai ales de catre cei ce au plecat la munca in strainatate (la Borsa s-a nascut un cartier nou “Milano”, al celor ce muncesc in Italia). Este plecata si o verisoara din Rozavlea, impreuna cu fiul sau; sotul si fiica, in varsta de 16 ani, au ramas acasa.

Din totdeauna, maramuresenii nu au dus-o usor, adeseori plecau la munca in diferite zone din tara (din primavara pana in toamna). Ca si in alte zone, si aici se resimt efectele declinului activitatilor industriale – mineritul de la Borsa, fabricile din Sighet si Viseu.

Dezvoltarea turismului ar putea deveni o sursa de crestere economica a zonei. Un exemplu il ofera activitatea extraordinara, desfasurata de o femeie – stareta manastirii din Barsana (maicuta Filofteia) – care, incepand din 1993, a reusit sa realizeze un complex de cladiri, in stil specific maramuresan, intr-un cadru natural deosebit. Ultima realizare – un complex de cazare (pensiune pentru turisti), cu cca.40 de locuri de cazare, situat pe un drum cu alei de legatura cu incinta manastirii. In una dintre cladiri a amenajat un muzeu cu obiecte de cult de la vechea biserica a localitatii si cu carti vechi. Totodata exista si o expozitie cu vanzare, de obiecte lucrate de maicute (icoane, tesaturi, microstraite maramuresene).

Este un exemplu a ceeace s-ar putea face la nivelul intregii zone, folosind priceperea si caracterul primitor al maramuresenilor.

Am vizitat deasemeni, noua biserica din comuna Sieu (fost sat component al comunei Rozavlea), de o deosebita frumusete si maretie (o veritabila catedrala) realizata prin staruinta si eforturile preotului local, pe care l-am sprijinit direct.

Am poposit in comuna Bogdan Voda si l-am vizitat pe unul din prietenii mai vechi, cunoscut ca “Mosul” – taran simplu, de 79 de ani, dar care, timp de peste 30 de ani, a batut la toate usile, reusind sa realizeze un monument impozant al voevodului Bogdan Voda, in centrul comunei. Acesta urmeaza a fi inaugurat oficial in cursul acestui an.

Sunt numai cateva exemple de oameni care reusesc sa faca lucruri deosebite !

M-am intalnit, de asemenea, cu un grup de oameni care gandesc in perspectiva. Ei au pus bazele unei activitati deosebite. Au reactivat “mocanita” – linia ingusta de cale ferate dintre valea Vaserului (care apartinea in trecut exploatarii forestiere) una din cele mai spectaculoase zone montane, conectand-o cu unitatea de prelucrare a lemnului din Viseul de Sus, inclusiv pentru realizarea de termopane, cei care vor sa stimuleze diverse actiuni, contribuind la dezvoltarea economica a zonei.. Ei se ocupa si de refacerea podului de lemn de peste Tisa.

Victor, are dreptate ca a existat o mare inertie si chiar rezistenta din partea ucraineana pentru ideea de “pod”. Pana la urma, din discutiile purtate si cu presedintele Leonid Kucima, s-a realizat podul de lemn (inclusiv prin colaborarea activa a autoritatilor locale din tara vecina) ca simbol si ca un paleativ pentru ceeace ar fi trebuit sa realizam – un pod solid, din beton armat, cu patru benzi de circulatie (pentru care exista si proiect).

Am discutat cu acest prilej si despre perspectiva unei actiuni comune de amenajare hidroenergetica a Tisei Superioare, la care pot participa trei tari (Ucraina, Romania si Ungaria). Aceste proiecte vor trebui sustinute, la nivel guvernamental, folosind si sprijinul financiar al UE.

Am sugerat pentru viitor, realizarea unui consiliu consultativ, pe langa Primaria Municipiului Sighet, incluzand si reprezentantii tuturor localitatilor din Maramuresul Istoric, pentru o abordare in comun a problemelor economico-sociale si culturale ale zonei.

3 Responses to “DESPRE MARAMURES”

 1. Incearcare de fraudare a alegerilor la nivelul sectorului 3 Says:

  […] atentia: corina cretu, anca alexandrescu, cristina postolache, ion iliescu, adrian nastase, victor ciutacu, cristi sutu, sorin platon, moshe, adrian […]

 2. sfinx667 Says:

  Maramuresul istoric este un izvor de frumuseti si bogatia valorilor inestimabile trebuie tezaurizata pentru a zambii si generatiilor viitoare.
  Desigur ca investitiile in turism inclusiv in aceasta zona atat de frumoasa a tarii sunt imperioase, mai multa implicare nu strica, incurajarea tuturor celor care iubesc si pretuiesc traditiile si aceasta prin sprijin efectiv nu prin inghiontire, si numai prin abordare in perspectiva, pozitiva si in aceeasi directie, de aceea propunerea dumneavoastra de infiintare a unui Consiliu Consultativ e atat de necesara, si, sa speram ca ideea va fi imbratisata cat mai curand .
  Succes candidatilor PSD !
  Sibilla

 3. reformacj Says:

  Cei portocali sunt pe topogan ca si Base.Este clara ‘performanta” lor, in contextul analizei cu 2004.sa nu uitam si de noi, psd-ul care avem un – de aprox. 1 mil . de voturi fata de 2004.Este aceasta o performanta, asa cum spune prostanacul? Cu siguranta nu pentru psd, daca comparam cu localele nu cu europarlamentarele cum se incearca aceasta slaba manipulare. Auzi! sa compari mere cu pere, ca si cum se voteaza aceleasi lucruri. Neobrazare din partea trecatorului presedinte psd, Geona care mi-a jignit intelectul.RUSINICA!Rezolvarea este analiza rezultatelor electorale si destituirea echipelor neperformante, apoi instituirea interimatelor.Cat mai repede cu putinta, chiar si la Cluj unde s-a confirmat strategul psd, DANCU

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: