TARGUL DE CARTE (BOOKFEST 2008)

 

 

Targul de carte (bookfest ), din acest an, a fost o reusita – atat ca prezenta : peste 160 edituri, cu o mare varietate de produse editoriale, titluri de carti, cat si printr-un mare aflux de public.

 

 Picture 2007-cozia 9sept 077

 

Mi-a facut placere sa fac prezentarea cartii lui Jacques Attali despreFrançois Mitterrandasa cum a fost”, la solicitarea Georgetei Dimiseanu, redactor de carte (tradusa de d-na Elena Dan si publicata in limba romana la Editura Historia ).

Citisem cartea in original, publicata de editura Fayard, in octombrie 2005.  Nr62_c33318cac2a460ca5e9d1c658d1ea8e6

 

Mi-a fost dat sa-i cunosc pe amandoi , atat pe autor, Jacques Attali, cat, mai ales, pe François Mitterrand.

 

 

Jacques Attali este un intelectual de un profil larg, cu preocupari multilaterale – cadru universitar, cercetator, analist politic si economic, autor prolific (aproape in fiecare an apare cu  unul sau doua volume, inclusiv romane); are rubrici  permanente in publicatii de prestigiu.

 

 

A colaborat cu  François Mitterrand, din tinerete, pe cand era inca student la ENA (Scoala Nationala de Administratie), predand in acelasi timp economie politica la Scoala Politehnica din Paris. I-a fost colaborator apropiat 18 ani, incepand cu pregatirea pentru confruntarea cu Valery Giscard d’Estaing, dupa moartea lui Georges Pompidou (in 1974), pana in 1991 – cand, la recomandarea lui François Mitterrand, a fost numit presedinte al nou-infiintatei Banci Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare  (BERD) cu sediul la Londra.

Am fost prezent la inaugurarea BERD, la Londra, in primavara anului 1991, alaturi de alti sefi de state si guverne europene.

 

Cartea despre François Mitterrand este scrisa cu mult talent si cu o reala participare afectiva a autorului.

 

François Mitterrand ramane, fara indoiala, una din marile personalitati ale Frantei postbelice (probabil, a doua ca importanta dupa Charles de Gaulle). A dominat politica Frantei timp de 14 ani (doua mandate prezidentiale), intr-o perioada de mari transformari in plan european – odata cu prabusirea zidului Berlinului  si a imperiului sovietic.

 

Jacques Attali mentioneaza prima intalnire a lui François Mitterrand cu de Gaulle, la Alger, in 1940 (care printre altele, coincidea cu anul si locul nasterii autorului). Prezent in miscarea de rezistenta, dIn timpul ocupatiei germane, François Mitterrand a fost retinut si incarcerat in Franta ocupata, de trei ori si a evadat de tot atatea ori.

 

A facut parte din primul guvern postbelic al lui de Gaulle; apoi a devenit opozant al acestuia. A fost membru al Partidului Radical, al lui Pierre Mendes – France (pe care il considera un fel de mentor politic).  S-a ridicat impotriva lui  de Gaulle si i-a cerut demisia in 1968.

 

A fost personalitatea politica, in jurul careia s-a reunit intreaga stanga franceza, al carei candidat unic a devenit, in confruntarea cu Giscard d’Estaing, la alegerile din 1974, dupa moartea lui Georges Pompidou, alegeri pe care le-a pierdut la o diferenta foarte mica.

 

Intrat in Partidul Socialist Francez, care devenise un partid de importanta secundara,  François Mitterrand a reusit sa faca din el cel mai puternic partid al Frantei.

In calitate de presedinte, si-a exercitat functia, atat impreuna cu guverne de stanga, ca si de dreapta, dovedind o mare calitate de dialog politic – calitate necesara coabitarii politice.

 

Personal, l-am cunoscut in 1979, la Congresul Partidului Socialist Francez de la Metz, dupa ce la Congresul anterior, de la Epinay  fusese ales primul secretar al PSF

 

La Metz s-a pus in discutie desemnarea candidatului PSF  pentru alegerile prezidentiale. Se confruntau doi candidati – François Mitterrand si Michel Roccard. Am ascultat pledoariile celor doi. Michel Roccard,  provenit din miscarea de stanga, cu o prezenta activa in miscarea protestatara antigaullista din 1968, in acelasi timp cu un profil de tehnocrat – economist riguros, facuse specializari in SUA. Discursul sau s-a remarcat prin rigoare si sobrietate, cu sublinierea problemelor economice si sociale ale Frantei.

 

François Mitterrand – un intelectual de profil larg, umanist, politician versat, cu o experienta castigata in confruntari de prim-plan – s-a remarcat si printr-un discurs de mare eleganta, intr-o franceza impecabila si clara. A castigat François Mitterrand, care urma sa castige si alegerile prezidentiale din 1981.

 

A doua oara, ne-am intalnit la Paris, in noiembrie 1990, la Conferinta pentru Securitate si Cooperare Europeana (CSCE), unde s-a semnat Charta de la Paris, de catre toti sefii de state si guverne europene (inclusiv Gorbaciov din partea URSS). François Mitterrand a fost o gazda primitoare.

El a apreciat importanta documentului semnat, care sublinia noua realitate politica din Europa de dupa decembrie 1989.

 

A fost primul sef de stat care a vizitat Romania, dupa decembrie 1989 – in primavara anului 1991 –  dorind sa sublinieze prietenia si solidaritatea sa cu noua putere de la Bucuresti. Atunci am facut impreuna si o vizita la Iasi, unde am inaugurat Centrul de Cultura Franceza.

 

In noiembrie, cu prilejul Congresului Francofoniei de la Paris,  am semnat Tratatul de baza dintre cele doua tari.

 

Un moment deosebit in relatiile bilaterale l-a marcat vizita de stat de la Paris din 1994.

François Mitterrand m-a intampinat la aeroport. Cu un helicopter ne-am indreptat spre Place des Invalides, de unde am plecat cu o coloana oficiala, incadrata de garda calare, spre Palatul Elysee, unde ni s-a oferit si resedinta oficiala pe durata vizitei.

Presedintele François Mitterrand a fost singurul sef de stat al Frantei care a intrat in sediul Ambasadei Romaniei (cladire de patrimoniu) cu prilejul receptiei oficiale oferite de mine la incheiere vizitei de stat.

 

Pentru a marca relatia personala apropiata stabilita cu presedintele Mitterrand mentionez ultima noastra intalnire de la Paris, din 1995:

 

Era in perioada Presedintiei Franceze la Uniunea Europeana, ma aflam in fruntea unei delegatii oficiale.

Aveam programata o intalnire oficiala cu presedintele François Mitterrand la Palatul Elysee. In ziua precedenta avusese o intalnire bilaterala cu delegatia Germaniei (fosta presedinta a Consiliului Europei) condusa de cancelarul Kohl.

Cand am ajuns la Palat, mi s-a comunicat ca Presedintele nu mai poate primi delegatia noastra. Dar m-a invitat pe mine in apartamentul sau. Era, in mod vadit, obosit si marcat de boala; era sub tratament. S-a scuzat ca nu e in masura sa primeasca delegatia. M-a invitat sa iau loc pe pat. Si am avut o convorbire foarte amicala care s-a prelungit  aproape o ora.

 

Am apreciat acest semn de prietenie si simpatie. A tinut sa sublinieze ca e de datoria Frantei  de a fi alaturi de Romania  si la bine si la greu.

 

Ne-am mai vazut la manifestarile oficiale din 9 mai, cand s-au celebrat 50 de ani de la incheierea razboiului prin ceremonii la care au fost invitati multi sefi de state si guverne – la Moscova, Londra si Paris.

 

La Paris a avut loc predarea de stafeta. Jacques Chirac castigase alegerile prezidentiale. Manifestarea s-a desfasurat in prezenta celor doi presedinti : presedintele sortant si noul presedinte ales.

 

La mai putin de un an, pe 8 ianuarie 1996, François Mitterrand a fost rapus de o boala necrutatoare.

 

S-a stins un mare Presedinte al Frantei, si prieten al Romaniei.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

2 Responses to “TARGUL DE CARTE (BOOKFEST 2008)”

 1. Maria Barbu Says:

  Domnule Presedinte,

  am si eu toata stima pentru Jacques Attali. Un om interesant, un intelectual de elita si un initiat in decodificarea valorilor autentice! Cat despre Francois Miterrand, pot sa spun ca numai marele arhitect Le Corbusier mi-a mai starnit atata admiratie, amandoi fiind naturi complexe, cu personalitati extrem de puternice si marcate volitional, dar si o latura spirituala care, desi disimulata cu abilitate, era mereu activa si plina de efervescenta comunicare cu Divinul!

 2. Moruzi Says:

  Va citesc si va ascult cu placere, domnule Iliescu, de cate ori am ocazia.

  Consider nedrept si dureros felul in care incearca adversarii politici sa va denigreze! L-am auzit odata pe arogantul Turcescu intrebandu-va: “Credeti ca Romania mai are nevoie de dvs., domnule Iliescu?”.

  Sigur ca Romania are nevoie de echilibrul, cultura, buna cuviinta, onestitatea dvs.
  Va felicit ca inca rezistati pe scena politica!
  Sanatate si numai bine!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: