DEPARTE DE… RAUTATI

 

Astazi voi participa impreuna cu senatorul Serban Nicolae la cateva vizite electorale in judetele Ialomita si Braila.

Inaintea plecarii, citind comentariile colegilor de blog am simtit nevoia unei DESTINDERI, departe de “rautatile ultimelor zile”.

 Am participat luni seara (2 iunie) la un eveniment cultural de exceptie, la Opera Nationala Bucuresti, spectacolul de balet Romeo si Julieta de Serghei Prokofiev, productie a Baletului Israelian, in varianta coregrafica a Bertei Iampolsky. Aceasta aduce in scena atmosfera plina de culoare a vechii Verone, cu pietele si fastuoasele ei palate. Spectacolul in doua acte, ale carui remarcabile decoruri si costume de epoca au fost create de Lidia Pinkus Gany, a constituit un real succes de public.

Fondat in 1967 de catre Berta Iampolsky si Hilel Markman, care continua sa fie directori artistici si in prezent, Baletul Israelian este singura companie profesionista din Israel, care prezinta in spectacolele sale marile balete clasice si neoclasice din repertoriul international.

In anul 2000, Baletul Israelian a fost premiat de Ministerul Culturii pentru realizarile sale artistice.

 Joi, 5 iunie, a fost sărbătoarea Înălţării Domnului. Această zi are o semnificaţie profundă, de pomenire si cinstire a eroilor neamului românesc. Am participat la ceremonia depunerii de coroane la Cimitirul Eroilor in semn de omagiu pentru puterea de luptă si jertfă, ofranda pentru unitatea şi continuitatea naţională.

 Ulterior, am fost prezent la reuniunea Colegiului National al Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 (IRRD).

Merita mentionata, cu acest prilej expozitia de pictura ‘Altar‘ apartinand pictorului Mihai Teodor Olteanu, un timisorean autentic, organizata la sediul IRRD.

Expozitia este deschisa pana la sfarsitul lunii iunie si merita vizitata.

 foto.rompres.

 La Senat, dupa amiaza (Joi, 5 iunie), alaturi de Presedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, senatorul Adrian Paunescu impreuna cu alţi parlamentari am jucat un simultan de şah cu fostul campion mondial Boris Spassky.

Boris Spassky a jucat simultanul cu 25 de persoane. Am tradus din limba rusă cuvântul de început al campionului mondial. În debutul competiţiei, preşedintele Agenţiei Naţionale de Sport, Octavian Bellu, a declarat că Boris Spassky este ‘un simbol al şahului mondial, un om cu o creativitate ieşită din comun, care a făcut din şah o adevărată artă’. El a adăugat că un simultan cu fostul campion mondial reprezintă o şansă unică în viaţă.

Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, în calitate de gazdă a evenimentului, a salutat prezenţa unuia dintre cei mai mari campioni mondiali la Palatul Parlamentului, arătând că este o onoare faptul că ‘o legendă vie a şahului mondial este printre noi’. Marea maestră internaţională Elisabeta Polihroniade, director al turneului de şah de la Bazna, ne-a mulţumit şi ne-a urat succes. Desi nu am mai jucat de 50 de ani şah, de pe vremea liceului, am realizat ..o remiza!.

Mentionez ca : “Jocul de şah este mai civilizat decât lupta politică. Este un joc bazat pe inspiraţie, pe inventivitate, care ar trebui să fie atribute şi în politică”.
Dealtfel si Nicolae Văcăroiu a precizat că ‘în PSD se juca mai mult şah pe timpuri, dar acum mai puţin’.

 • Nu am uitat marcarea Zilei Mondiale a Mediului – 5 iunie – asa ca, alaturi de candidatul PSD la Primăria sectorului 6, Dan Darabont, am participat, după-amiaza în parcul bucureştean Moghioroş, prilej cu care am discutat cu zeci de cetăţeni asupra necesitatii protejarii si conservarii spaţiilor verzi.


Acţiunea a avut ca principal scop atragerea atenţiei cât mai multor cetăţeni asupra unui pericol foarte mare pentru bucureşteni – retrocedarea spaţiilor verzi şi a parcurilor din Capitală catre oamenii de afaceri din domeniul imobiliar şi ‘grupurilor de interese ale acestora’.

Am reamintit bucureştenilor ca am fost iniţiatorul unei legi adoptate de Senat şi promulgate de preşedintele României, potrivit căreia Parcul Bordei şi alte parcuri din Capitală au fost declarate zone de interes public. De asemenea, am mentionat ca ‘afacerea retrocedării Parcului Moghioroş de către actualul primar al sectorului 6’ este incorect prezentata in media – NU candidatul social-democrat la Primăria sectorului 6, Dan Darabont ar intenţiona să retrocedeze ‘afaceriştilor imobiliari parcul’, ci tocmai, contracandidatul sau, Cristian Poteraş, care a privatizat acest spaţiu. ‘Nu putem tolera aşa ceva’, a afirmat dealtfel si Dan Darabont

12 Responses to “DEPARTE DE… RAUTATI”

 1. Bibliotecaru Says:

  Oare când vom înţelege, deopotrivă noi cetăţenii şi clasa politică, că această linişte este starea normală de existenţă. Sunt convins că un partid este cu atât mai puternic cu cât nu răspunde la provocări. Un partid puternic este liniştit, elegant, senin, intelectual, sigur pe el. Un partid puternic trebuie să fie asemeni unui englez academician, indubitabil şi superior certurilor mărunte.
  Good evening, sir! Good evening, madam! And may I say what a pleasure it is to see you here again, sir!

 2. Mihnea Georgescu Says:

  Aţi jucat cu negrele, Domnule Preşedinte? Să înţeleg că rusul a făcut prima mutare?

 3. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Ati omis sa punctati alaturi de inspiratie si inventivitate o calitate cel putin la fel de necesara in jocul de sah : anticiparea. Din cate stiu eu, un singur om politic imbina aceste trei calitati.

 4. CUM SE DECODIFICA REALITATEA POLITICA ROMANEASCA? « MariaBarbu Weblog - idee şi expresie Says:

  […] se poate sa creada cineva asa ceva, cand Stolojan a fost un ceausist de nadejde, infiltrat pe langa Ion Iliescu tocmai pentru a-l face in 1996 sa piarda alegerile prezidentiale, iar in PNL s-a infiltrat pentru […]

 5. Iliescu la mutare « Mihnea Georgescu Says:

  […] jucând şah… Oh, my God ain’t that sweet! Aflu de pe blogul domniei sale că s-a refugiat “Departe de… răutăţi” să vizioneze baletul ruso-israelian (!) la Operă şi să joace şah cu, ţineţi-vă bine!, […]

 6. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu,
  Va rog sa va uitati pe blogul meu nu va zic care-i subiectul, dar e o surpriza (Sorin Oprescu)

  http://stirea.wordpress.com/

 7. SorinPLATON Says:

  D-le presedinte,

  Am sa va rog sa studiati oportunitatea crearii-managerierii unui grup de lucru format mai ales din intelectuali apropiati dvs. din anturajul “noului val” (oameni de stanga de valoare tinuti pana acum pe tusa de interese meschine, o parte dintre acestia gasindu-i atasati mesajelor dvs din blog) ce sa primeasca ca tema colectiva de lucru strategia relansarii stangii romanesti cu aplecare si pe nisele nevalorificate institutionalizat pana acum de catre PSD, cum ar fi problematica clasei mijlocii, remotivarea in directia stangii a intelectualitatii militantiste, probleme de mediu-ecologie, ce in lume sunt parte intriseca a stangii, etc.

  In alta ordinde de idei va felicit pentru contributia colectiva pe care ati canalizat-o in directia unei aliante strategice firesti PSD-PNL (firesti pentru in lumea civilizata liberalismul este asociat stangii doctrinare) contra haosului promovat in societatea romaneasca de curentul populism-popularism.

  Cu stima,

  1=

 8. SorinPLATON Says:

  D-le Presedinte,

  Va rog sa studiati oportunitatea crearii-managerierii unui grup de lucru format din intelectuali de stanga asimilabili “noului val” (o parte scriu si combat si pe la dvs. prin blog) caruia sa-i stabiliti ca o prima tema majora de studiu identificarea unei strategii de relansare a stangii romanesti, cu aplecare pe nisele mai putin sau deloc exploatate de PSD, respectiv problematica clasei mijlocii, remotivarea in directia stangii a intelectualitatii cu potential militantist, canalizarea in “ograda” stangii a chestiunilor legate de mediu-ecologie, etc.

  Nu in ultimul rand va felicit d-le presedinte pentru initiativa catalizarii unui jointventure de guvernare PSD-PNL, stiind faptul ca in lumea civilizata liberalismul este asociat valorilor doctrinare de stanga. O maniera de atacare a pietii pe doua paliere (prin care liberalismul sa asigure perpetuarea cresterii economice, iar social-democratia amendarea acestei cresteri din perspectiva sociala) se constituie intr-o activitate de completare si nu una antagonica.

  Cu stima,

  1=

 9. sfinx667 Says:

  Domnule Presedinte ION ILIESCU,
  Ma bucura si va admir pentru deschiderea dumneavoastra permanenta fata de arta, valori, oameni, dialog, atat de multe …. si ma bucura zambetul dumneavoastra cu care abordati pozitiv orice daruire si ardere pentru tot ce va inconjoara, si prin intermediul caruia va implicati in toate .
  Gasiti resurse nesecate, timp si energie si cuprindeti o paleta larga de preocupari, activitati, domenii diverse, evenimente … asta va face deosebit si un model pentru noi, dovedindu-ne ca se paote, daca iti doresti cu adevarat .
  Va felicit din tot sufletul !
  La calitatile enumerate de catre dumneavoastra, necesare in jocul mintii , inspiratie, inventivitate, Victor a venit cu o complectare, anticiparea, eu, mai aduc una, respectul fata de ” adversar “, apropo de atributele care s-ar impune a fii prezente si pe scena politica .
  O saptamana bogata in impliniri va doresc, si va asigur ca sunteti admirat, model, exemplu de echilibru si intelepciune, pentru cei dornici a invata de la si prin dumneavoastra, avem mare nevoie sa fiti activ si prezent, acum mai mult ca oricand !
  Deosebita stima si consideratie domnule Presedinte Ion Iliescu,
  Sibilla

 10. O scurta analiza. Politica. « Victor Reloaded Says:

  […] au viziune politica si mai dovedeste cat de slabi sunt. Politica este un joc de sah asa cum spune Presedintele Iliescu iar gandirea politica presupune si altceva decat minte […]

 11. dchira Says:

  Ca de obicei comentariile negative nu sunt acceptate.Evident motivatia este ca cei care le posteaza nu vor un dialog pe temele ales.
  Asa sa fie? sau nu e directia dorita de dvs.
  DAr sa vedemc are directie, una care contrazice dins tart principiul ales: echilibru departe de rautati”

  Cum am putea califica interviul incare ati accentuat ca familia regala nu mai are un rol politic in viata politica din Ro?

  Er un simlu eveniment de familie unul deosebit, un exemplu demn de urmat.

  Mai ales ca societatea duce o acuta lipsa de modele de verticalitate si moralitate.

  As dori sa vad doar cinci politicieni care pot fi un exeplu de lider vertical si moral.

  V-as invita sa numitit dvs pe cei cinci politicienicare ar putea fi lideri integri, model de moralitate si verticalitate.
  As incepe cu Seniorul care dincapate nu mai e printre noi, e a demonstrat din plin ce inseamna rabdare, verticalitate si moralitate.

  Astept cu interes ideiile dvs.

 12. CUM SE DECODIFICA REALITATEA POLITICA ROMANEASCA? « MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE Says:

  […] se poate sa creada cineva asa ceva, cand Stolojan a fost un ceausist de nadejde, infiltrat pe langa Ion Iliescu tocmai pentru a-l face in 1996 sa piarda alegerile prezidentiale, iar in PNL s-a infiltrat pentru […]

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: