UNELE COMENTARII LA …COMENTARII (1)

 

I.In legatura cu Vizita la Paris,  Mihnea Georgescu  comenteaza prezenta Ambasadorului roman, domnul Theodor Baconski la reuniunea de la „Casa Europei”  si apreciaza „capacitatea mea de a ierta”. Doresc sa precizez ca eu, niciodata, nu am evitat contactele si dialogul cu oameni de alta orientare si care au exprimat chiar pareri critice la adresa mea. In plus, domnul Theodor Baconski, in calitate de ambasador, reprezinta tara, nu un partid sau o orientare politica.

A procedat corect luand parte la o manifestare la care era prezent un fost sef al statului. Mai mult, a doua zi, ne-am intalnit la Ambasada, unde am avut o convorbire de cca.o ora. Amandoi am tratat acest lucru ca un fapt firesc.

 

Tin sa adaug ca m-am intalnit, deasemeni, si am luat un dineu impreuna, la un local specific parizian, cu ambasadorul nostru la UNESCO, domnul Nicolae Manolescu – cu care ma cunosc de peste 40 de ani. In ciuda faptului ca s-a aflat o vreme pe pozitii politice diferite, nu l-am tratat niciodata cu ostilitate si am continuat sa avem o comunicare civilizata.

 

La sfatul lor, am vizitat un muzeu nou, deschis la Paris de presedintele Chirac – consacrat artei primitive din diferite continente (Africa, Oceania, Australia, Asia si America Latina) – aparitie interesanta in lumea muzeelor pariziene.

 

II.- In alte comentarii, anca , Maria Barbu, se refera la dezbaterea de la  la „Casa Europei”, moderata de doamna Catherine Lalumiere, exprimandu-si speranta ca „europenii sa nu se plictiseasca de noi, de politica promovata de asa-zisa dreapta politica din Romania”.

 

radualexandru  are impresia ca dezbaterile privind post-aderarea la UE, la noi in tara, mai putin sustinute acum, decat au fost in perioada pre-aderare si ca ar fi fost nevoie de o strategie post-aderare. Cred ca, partial, ai dreptate, desi nu lipsesc asemenea dezbateri. Desi o asa-zisa „strategie post-aderare” exista. Un astfel de document a fost chiar trimis de Guvern, in anul 2005 la Comisia Europeana, insa ai deasemenea dreptate ca nu a format, asa cum ar fi fost firesc, obiectul unor dezbateri publice, atat cu fortele politice cat si cu cercurile academice, cele de afaceri, structurile adminstrative si mai larg, cu societatea civila (lucru pe care noi l-am realizat, atat in 1995 cat si in perioada 2003-2004.

 

Accesul nostru la resursele financiare ale UE, nu s-a micsorat, ci din contra a devenit mai larg decat inainte de aderare. Capacitatea noastra administrativa de procesare a acestor resurse (atat la nivel central, teritorial si local, sau din partea agentilor economici nu a crescut insa pe masura ci din contra ! Aceasta este una din marile noastre probleme. Alternanta la guvernare si disfunctionalitatile care se produc in functionarea structurilor noastre statale au avut efecte negative asupra continuitatii si eficientei aparatului nostru administrativ.

 

sfinx667    a retinut accentul pe care l-am pus in expunerea mea pe faptul ca Uniunea Europeana este datoare sa abordeze frontal problemele decalajelor economice si  sociale dintre tarile membre, ca urmare a largirii spre est a Uniunii Europene. Abordand aceste probleme UE poate oferi si un model pozitiv de solutionarea  acestor probleme la scara globala. Aceasta posibilitate decurge si din faptul ca este meritul Europei de a fi elaborat conceptul de economie sociala de piata  si a fi promovat modelel social-european, care ofera un exemplu de posibile reduceri ale decalajelor si ale polarizarii sociale pe care, in mod spontan o genereaza economia de piata, domnia banului in societate!

 

Victor  retine din expunere mentionarea consecintelor declinului democratiei in zilele noastre, prin scaderea calitatii actului de guvernare, ca si declinul “parlamentarismului” si cresterea tendintelor autoritariste. El se intreaba :”care este rolul societatii civile?”.

 

Despre cele mentionate, cred ca experienta Romaniei din ultimii patru ani este concludenta. Locul si rolul societatii civile (nu in sensul ingust, limitat in care este ea prezentata de cateva grupuri elitiste, care au pretentia sa vorbeasca in numele societatii civile, ci in sens larg – privind actiunea cetateneasca, a diferitelor sale structuri, organizatii sindicale, profesionale , culturale, asociatii de cetateni privind diverse aspecte ale vietii lor si apararii drepturilor civice) sunt deosebit de importante si ele trebuie sa se dezvolte in zilele noastre, sa se transforme intr-o contrapondere activa la toate manifestarile de subminare a democratiei si a functionarii statului de drept, la toate derapajele antidemocratice ale puterii.   

Advertisements

11 Responses to “UNELE COMENTARII LA …COMENTARII (1)”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Daţi-mi voie să îmi exprim încă o dată mirarea – că aţi reţinut modesta mea observaţie. Sunteţi un mare OM, o spun fără linguşeală… pentru că sunteţi lipsit de ranchiună. Am văzut cum i-aţi întins mâna şi unui Nica Leon. Nu îmi pot imagina de unde aveţi resursele interioare pentru o asemenea deschidere.

  Oare aţi putea să îi întindeţi mâna sincer şi unui Băsescu???

  “fost şef al statului”??? Dumneavoastră? Din păcate, adevărat, dar subiectiv, pentru mine ca persoană şi cred că pentru mulţi, inclusiv Adrian Năstase, nu Traian Băsescu este şeful statului, ci tot dumneavoastră…

 2. emigrantul Says:

  PENTRU UN BLOG CURAT

  Domnule Presedinte,

  Atunci cind aprobati comentariile uitati-va la numarul din dreapta zis si IP-ul de la care fiecare user scrie. DACA DOI UTILIZATORI CU NUME DIFERITE AU ASOCIATE CODURI IDENTICE (EXEMPLU 92.80.21.183 ) INSEAMNA CA SUNT CLONE, ADICA ACELASI OM SCRIE CU DOUA IDENTITATI DIFERITE.

  De multe ori cei care folosesc clone sunt hoti folosind niste trucuri informatice cu ajutorul carora schimba numarul (adresa) de IP pentru a induce in eroare insa este imposibil sa nu faca greseli si macar o data pe saptamina sa nu scrie de la acelasi IP (a se vedea exemplul de mai jos) folosind pseudonime diferite.

  EXEMPLU (ipotetic) DE INDIVID CARE SCRIE CU DOUA NUME DIFERITE:
  ================================================
  Marius
  marius@yahoo.com | 92.80.21.183
  Urmeaza comentariul
  ================================================
  Agamemnon
  Agamemnon@yahoo.com | 92.80.21.183
  Urmeaza Comentariul
  ================================================
  Evident Marius si Agamemnon sunt una si aceeasi persoana!

  Chiar daca un user scrie o singura data de la acelasi IP folosind nume diferite este suficient pentru a-i identifica clonele. Pe urma poate sa-si schimbe IP-urile ca nu mai conteaza! Totul este sa-l prindeti o data.

 3. emigrantul Says:

  SCHIMBATI TITLUL NESUGESTIV AL BLOGULUI PENTRU CA ALTFEL OAMENII NU VA GASESC CU GOOGLE. Acesta este si motivul pentru care aveti atit de putini comentatori.

  Domnule Presedinte,

  Cu scopul atragerii de noi comentatori, pe blog, ar fi bines sa incercati o schimbare a titlului pentru ca cei care dau cautari pe internet (majoritatea utilizeaza http://www.google.ro) folosind numele Ion Iliescu, sa-si dea seama dintr-o privire ce reprezinta situl care le este afisat in lista de rezultate.

  Asadar, daca cineva cauta pe “www. google.ro” folosind cuvintele cheie: Ion Iliescu, primul lucru care ii apare este blogul presedintelui Iliescu sub forma:
  ================================================
  “ECHILIBRU (ramine mereu fix)
  In ceeace priveste PSD (fraza de aici poate varia) si, personal, pe Ion Iliescu, acest principiu nu este ….. Occidentul a fost intoxicat de opiniile opozantilor lui Ion Iliescu, …
  ioniliescu.wordpress.com/ – 97k – În Cache – Pagini similare”
  ================================================
  Situl NU ARE INSA NUME SUGESTIV, motiv pentru care foarte multi useri trec de el, fara sa intre, nestiind bine la ce se refera cuvintul titlu “ECHILIBRU”.

  Trebuie schimbata denumirea blogului cu una mai reprezentativa din care sa rezulte:

  1) Al cui este situl
  2) Despre ce este vorba in el

  Exemplu de titluri:

  “Intrati in dialog cu Ion Iliescu”
  “ECHILIBRU – Blogul lui ION ILIESCU”
  “Ion Iliescu va invita la dialog online”
  ================================================
  Ce setari trebuie facute:
  1) Accesati: https://ioniliescu.wordpress.com
  2) Logati-va.
  3) Intrati in “Site Admin” dupa care, in dreapta sus, apasati pe “Settings”.
  4) La rubrica “Blog Title” stergeti ce este scris acolo si puneti noul titlu, de exemplu: “ECHILIBRU – Blogul lui ION ILIESCU”.
  Aceasta este propozitia care va inlocui cuvintul ECHILIBRU, ce nu spune nimic, si care in momentul actual apare drept header al unui site afisat primul de Google atunci cind cineva tasteaza numele Ion Iliescu.
  5) In dreptul rubricii “Tagline” scrieti o fraza sugestiva referitoare la blog.

  Titlul va apare modificat in Google cel mai probabil in maxim 24 ore.

 4. luciancomunistu Says:

  Foarte important de remarcat participarea la vot !
  Deci iata ca in sfirsit a inteles tot romanul ca daca nu merge la vot e o palma data MAJOR la toti oamenii politici !!!

 5. Victor Says:

  Draga Mihnea,

  Nu cred ca se pune problema in termenii in care o faci tu. Presedintele a raspuns clar ca Domnia Sa intelege sa puna mai presus de disputele politice, DIALOGUL. Stim cu totii ca a militat intotdeauna pentru CONSENS ca este un om al ECHILIBRULUI. Atata timp cat Presedintelui Iliescu nu i se recunoaste valoarea si nu este tratat cu deferenta potrivita pentru un fost sef de stat si inca ce sef, nu se pune problema dialogului. Nu cred ca se poate discuta despre un dialog cu actualul sef al statului atata timp cat acestuia ,comportamentul civilizat ii este strain…

  Este doar parerea mea. Ma scuzi ca am intervenit dar mi s-a parut ca intrebarea ta merita un raspuns. Asa cum nu se pune problema “iertarii” nu se pune nici problema “ranchiunii”. Se pune problema cuvintelor cheie scrise mai sus.

 6. Mihnea Georgescu Says:

  Dragă Victor,

  Şi nu este aceeaşi situaţie: Iliescu faţă cu Baconsky şi Iliescu faţă cu Băsescu? Aşa cum Ion Iliescu a putut să stea de vorbă civilizat cu Baconsky, deşi acest Baconsky l-a atacat în ziarul Cotidianul, ar putea să stea şi cu Traian Băsescu.

  Glumeam atunci că ei doi, Traian şi Theodor, au aceleaşi iniţiale – TB – acesta fiind semnul unei identităţi de esenţă. Nu aş merge însă cu paralelismul aşa de departe, deoarece şi eu am aceleaşi iniţiale cu actualul preşedinte al PSD. :)

  Ai dreptate în sensul că nu cred că ar rezista Traian Băsescu la o discuţie cu Ion Iliescu, în primul rând că nu face faţă intelectual şi în al doilea rând este plin de “ranchiună,” presupun. Şi, în al treilea rând, se simte vinovat, pentru că l-a trădat în ’91, când cu schisma lui Roman, aşa cum l-a trădat şi pe Roman în 2000 şi pe Stolojan “Dragă Stolo” în 2004… şi pe americani când nu a recunoscut independenţa Kosovo… Nu ai observat că de când cu independenţa Kosovo, şi-au luat cam toţi mâna de pe el? Sigur – Summitul NATO! Dar cu ne-am ales decât o demonstraţie de forţă a Ţarului Putin?

  Ion Iliescu este respectat şi acum în străinătate, chit că nu mai este Preşedinte. Oare pe Băsescu îl va mai chema cineva la conferinţe internaţionale, în 2013, de exemplu, la 4 ani după ce nu va mai fi preşedinte?

 7. sfinx667 Says:

  Domnule Presedinte ION ILIESCU,
  Asteptam cu nerabdare lumina zambetului dumneavoastra, acolo unde-i este locul binemeritat ! Nu pot sa afirm ca asteptam revenirea dumneavoastra, pentru ca nu ne-ati parasit nici o clipa, dimpotriva, ne-ati vegheat in permanenta, insa cred cu tarie in devenirea PSD si in renastere si echilibrul pe care le dorim cu totii si, numai CEL MAI DESTOINIC STRATEG si OM minunat, le pot aduce, acela sunteti cu siguranta dumneavoastra!
  Va felicit pentru toate abilitatile, calitatile, experienta, deschiderea spre dialog, comunicare, pentru faptul ca mereu ati stiut a va apropia de oameni si, va multumesc pentru darnicia de a ne invita mereu , inspirandu-ne-ne tot timpul incredere si motiatie, la a ne ” adapa ” din izvorul nesecat de intelepciune care va caracterizeaza.
  Recunostinta, stima si respect si DA, CRED CU TARIE IN ECHILIBRUL CARE ESTE ION ILIESCU !
  deosebita consideratie,
  Sibilla

 8. Victor Says:

  Lucian, nu cred ca ii doare “palma” asta mai deloc. Ba as spune dimpotriva… Sa nu ne bucuram pentru un asa zis rau al altuia cand in final, prin neparticiparea la vot, va suferi numai democratia ca si sistem si nu politicienii. Democratia asta care este. Putem sau nu sa fim de acord cu ea. Nici mie nu-mi venea sa votez pe nimeni si in general nu mai imi vine sa votez. Nu mai cred in ei in politicieni, si nu sunt de acord deloc cu modul in care partidele ne pun sa alegem intre oameni pe care ei insisi ii aleg in interior pe criterii cel putin ciudate. Un bun exemplu in acest sens este pesedeul care prin Geoana si Vanghelie ne-au propus un candidat pe care bucurestenii nu l-au dorit sub nici o forma. Daca Doctorul nu ar fi avut ideea sa candideze independent, cei care l-au votat ar fi pierdut o speranta. Pentru ca o multime de oameni si-au pus speranta in Oprescu. Totusi, pana acum nu ni s-a propus un alt sistem mai bun si nici mie nu-mi trece vreunul prin cap. Daca tu ai o idee despre cum ar trebui sa functioneze societatea altfel decat in cadrul acestui sistem , spune-o. Pana atunci, eu zic ca trebuie sa intram in joc si sa jucam pentru ca este una dintre modalitatile prin care ni se recunoaste participarea la definirea sistemului. Eu zic sa ne fereasca sfantul de momentul in care noi, prostimea, nu vom mai conta in ecuatia sistemului.

 9. ionutciobanu Says:

  Buna ziua domnule Iliescu,
  ma numesc Ionut Ciobanu si sint doctorand in stiinte
  politice la Universitatea din Bucuresti. teza mea de
  doctorat are ca obiectiv constructia unei tipologii a
  partidelor politice romanesti. pentru a reusi acest
  lucru, e nevoie sa detin cat mai multe cunostinte
  despre partide, din punct de vedere al organizarii, al
  campaniei electorale,al relatiilor intre centru si
  filiale,selectia candidatilor,etc.
  vreau sa va intreb daca sinteti dispus sa imi
  acordati un interviu despre acest subiect ( al istoriei,
  organizarii si functionarii FSN,FDSN,PSD).
  va multumesc pentru timpul acordat,
  ionut ciobanu
  p.s. am mai trimis acest text, insa nu am primit nici un fel de raspuns. nici macar negativ. dar perseverez

 10. radualexandrupsd3 Says:

  Va multumesc pentru raspuns si pentru modul in care ati punctat problema . Am suprapus in mod gresit accesarea cu procesarea resurselor europene .
  Daca in guveranarea 2000-2004 a existat o strategie coerenta de aderare la UE dezbatuta pe larg in toate mediile societatii al carui succes s-a vazut prin incheierea la termen a tuturor capitolelor acestei aderari , nu acelasi lucru s-a intamplat si dupa aderare .
  Guvernul a conceput in mod formal o strategie post-aderare mai mult ca o cerinta a UE decat ca raspuns al unei necesitati reale sesizate . Era firesc ca prin noul statut sa apara probleme noi precum si noi oportunitati care trebuiau fructificate .
  Faptul ca odata intrati in UE accesul nostru la sursele de finantare se va mari era una din motivatiile principale ale demersului nostru de aderare .Insa fondurile urmau sa vina pe proiecte si trebuiau accesate in baza unor conditii . Era firesc sa ne concetram asupra capacitatii noastre de procesare a acestor resurse asa cum au facut si celelalte tari aflate in aceeasi situatie .
  Poate ca nu este locul si nici momentul insa nu pot sa-mi ascund dezamagirea legata de rezultatul alegerilor locale din Bucuresti . Campania care tocmai s-a incheiat a fost una extrem de grea si a necesitat multa munca si dedicatie . Echipele implicate in campanie s-au concentrat exclusiv asupra acestui obiectiv si cu totii ne am fi dorit un rezultat cat mai bun .
  Insa anumite accente din cadrul acestei campanii intre campania pentru primaria de sector si campania pentru primaria capitalei au fost din start descalificante . Am participat la mai multe sedinte de campanie de la sectorul 3 la care nu am auzit numele Cristian Diaconescu .
  Am auzit o data de Cristian Diaconescu in contextul urmator:,, vor veni niste materiale cu Cristian Diaconescu,,.
  Dupa aceasta remarca nimeni nu i-a mai pomenit numele la sedinte de campanie si evenimentele au decurs ca atare . Campania pentru Cristian Diaconescu a lipsit cu desavarsire .
  Am muncit enorm pentru primaria sector 3 unde aveam sanse minore si nu am facut nimic petru primaria generala unde am avut o sansa .
  Pornind de la experienta mea personala campania a avut 3 pasi importanti angoasanti :
  1.Nu a fost ales cel mai bun candidat la primaria capitalei
  2.Candidatul care a fost ales a fost ignorat total de echipele de campanie din organizatia Bucuresti iar sprijinul a fost unul verbal la nivel de lideri
  3.Toate eforturile echipei de la sectorul 3 au fost canalizate spre primaria sector 3 o cauza din start pierduta doar pentru dorinta candidatului de a-si mari notoritatea si de a-si crea o aura de victima in lupta cu cel mai bun candidat PD-L ca viitor element de negociere in interiorul partidului.
  Dar noi care am muncit de dimineata pana seara cu ce suntem de vina pentru greselile de strategie facute de altii ?
  Daca urmaream campania la TV ca cei mai multi nu as fi luat-o ca pe un esec personal si nu aveam impresia ca am fost considerati doar figuranti intr-o piesa cu finalul prestabilit .
  Nu trebuie sa fii mare specialist ca sa intuiesti ca s-a obtinut exact ce s-a vrut ceea ce pot intelege chiar daca nu aprob dar nu inteleg de ce era nevoie si de unii care trebuie sa munceasca din greu doar pentru a ascunde niste subtilitati strategice . Oricum daca sunt intelese de toata lumea avizata nu mai sunt decat niste blocaje stupide din care trebuie iesit .
  Daca in toamna si la prezidentiale vom avea aceleasi strategii subtile dar cu efectul de a oferi puncte pe tava adversarilor nu stiu care va mai fi motivatia de a mai munci in campanie.

 11. Iliescu: Partidul “domnului” Băsescu « Mihnea Georgescu Says:

  […] “domn”?!? Are Ion Iliescu nişte momente de candoare care mă lasă perplex, ca şi tărăşenia cu Theodor Baconsky, care l-a înjurat în Cotidianul şi Iliescu i-a întins mâna şi a stat de vorbă cu el amical […]

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: