CASA EUROPEI DIN PARIS – 28 mai 2008 –

La invitatia doamnei Catherine LALUMIÈRE, fost Secretar General al Consiliului Europei (1989-1994) si fost vicepresedinte al Parlamentului European (2001-2004), presedinta Federatiei Franceze a Casei Europene din Paris, particip la lucrarile reuniunii cu tema: “Europa sfidarile care stau în fata regiunii sud-est europene (Marea Neagra, Balcani, Ukraina, Russie, s.a) “.

L’Europe face aux enjeux du sud-est européen (Mer Noire, Balkans, Ukraine, Russie, etc…)

Mercredi 28 mai, 18h30 – 20h30

Par Ion ILIESCU, ancien président de la République de Roumanie, sénateur, président du groupe parlementaire du Parti social-démocrate
En présence de Catherine LALUMIÈRE, présidente de la Maison de l’Europe de Paris

Casa Europei din Paris este un spatiu public european, punct de intalnire a celor ce traiesc in Europa de astazi.

Este un punct de intalnire pentru toti cei implicati in dezbaterea proiectelor si dosarelor europene.

Militand pentru cetatenia europeana activa si inclusiva, Casa Europei abordeaza dimensiunea culturala a proiectului european, reprezentativitatea frontierelor, provocarile democratice si participative, educationale, economice si sociale ale Europei.

Prin programul « Cultura si Politica », Casa Europeana din Paris isi propune sa fie parte activa a marilor dezbateri privind Europa, focalizate in jurul a trei teme majore :

· Europa si frontierele

· Cetatenie europeana si participare

· Diversitate culturala si practici interculturale

Nivelul participarii franceze si, deopotriva, calitatea deosebita a dezbaterilor aferente desfasurarii reuniunii confirma interesul in crestere al Frantei vis-à-vis de Romania si noul ei statut de membru al familiei europene, manifestat in egala masura atat in randul mediilor guvernamentale si parlamentare, cat si al cercurilor de afaceri.

In PAGINI este prezentat textul integral al interventiei pe care am sustinut-o in cadrul programului din 28 mai 2008.

DESPRE REUNIUNEA DE LA PARIS

La intoarcerea de la Paris doresc sa mai adaug cateva informatii despre actiunea la care am participat.

„Casa Europei” de la Paris – fundatia creata de doamna Catherine LALUMIERE a fost amenajata intr-o cladire tipica, de secolul 16, din vechiul Paris, situata pe o strada ingusta (gen Lipscani din Bucuresti) cu o denumire interesanta – Francs Bourjois, cartier reabilitat pe vremea ministrului francez al Culturii, scriitorul André Malraux (care a promovat multe lucrari de reabilitare in Paris). Cartierul a devenit tocmai de aceea atragator prin valoarea patrimoniului sau arhitectural .

Fundatia isi propune sa promoveze Forumuri de dezbateri pe teme actuale privind functiunile si rolul Uniunii Europene si problemele cu care se confrunta Europa largita.

In acest context, doamna Catherine LALUMIERE m-a invitat sa prezint o comunicare legata de relatiile Uniunii Europene cu zona in care ne aflam noi, tinand seama de preocuparile si experienta acumulata in calitatea de sef de stat, cat si de expertiza pe care o pot oferi ca om politic apropiat de problemele regiunii din care face parte Romania.

Reuniunea a avut loc intr-o sala consacrata acestor dezbateri, de la parterul cladirii care gazduieste fundatia . Au luat parte cca,100 persoane (pe scaune asezate in semicerc, in jurul unei masute la care este asezat interlocutorul si moderatoarea, in cazul nostru, Doamna Lalumier).

Doamna Lalumier este o excelenta moderatoare, cu o capacitate remarcabila de sinteza. Dupa o introducere de cca.15 minute, in care a motivat invitarea mea si actualitatea temei supuse dezbaterii, mi-a dat cuvantul. Am prezentat comunicarea, cca.40 de minute (textul este postat la Pagini). Dupa care moderatoarea a participat la un schimb de idei, retinand esentialul si mai ales faptul ca ultima largire a Uniunii Europene a creat o situatie noua, legata de decalajele istorice de dezvoltare dintre vechile state (15) din Europa Occidentala si cele noi din Europa Centrala. Eu am subliniat importanta abordarii acestei probleme la nivelul Uniunii Europene atat pentru echilibrul si stabilitatea comunitatii cat si ca model de abordare pe care Europa il poate oferi solutionarii acestei probleme (a decalajelor dintre tarile bogate si cele sarace ) la nivel global.

A urmat o dicutie interactiva – cu intrebari si raspunsuri, care au atins si alte teme – privind perspectivele integrarii in viitor a statelor din spatiul yugoslav si a Moldovei, ca si problemele privind primirea Turciei sau a Ucrainei in Uniunea Europeana, relatiile cu Rusia, situatia tarilor din transcaucazia (Gruzia, Armenia, Azerbaidjan), unde se afla de fapt zona sud-est europeana. Am abordat deasemenea problemele cu care se confrunta Romania dupa ianuarie 2007 ( incapacitatea de a procesa fondurile structurale oferite de lUniunea Europeana si situatia noua, ca tara cu drepturi depline, cotizanta, Romania a devenit din beneficiara a asistentei financiare din partea U.E., tara sustinatoare a U.E.: in 2007 am platit cotizatia de 2,3 mld. si am procesat cca.200 mil.euro. Am discutat deasemenea despre procesul imigrarii si efectele ei asupra tarilor de origine ca si asupra tarilor primitoare (inclusiv recrudescenta unor fenomene de xenofobie).

A fost o dezbatere animata, apreciata de toti participantii –

La reuniune au participat personalitati unele dintre acestea, cunoscatoare ale Romaniei, interesate de evolutia tarii noastre. As mentiona cateva personalitati: profesorul Gerard Conac, specialist in drept constitutional si sotia sa Francoise, specialista in mediu si gospodarirea apelor, ambii, vechi prieteni ai Romaniei, domnul Thierry de Montbrial, presedintele – fondator al Institutului Francez de Relatii Internationale , membru al Academiei Franceze si membru de onoare al Academiei Romane, doamna Kira Bodard ,veche amica a Romaniei, participanta la multe reuniuni in tara noastra, cadre universitare, tineri, reprezentanti ai unor cercuri de afaceri.

A participat si ambasadorul Romaniei la Paris – domnul Theodor Baconski.

ROMANI LA PARIS

Vizita la Paris mi-a prilejuit cateva intalniri placute. As mentiona doua dintre ele:

Prima: Dupa intalnirea cu sculptorul Guguianu de la Barlad, de saptamana trecuta, am avut placerea sa ma intalnesc la Paris, cu mezosoprana Viorica Cortez (fosta Guguianu) si cu fica lor casatorita cu un renumit interpret de jazz clasic.

Viorica Cortez a fost una dintre interpretele celebre ale rolului Carmen din opera cu acelasi nume apartinand compozitorului Georges Bizet, Cu cativa ani in urma a suferit un grav accident de masina in tara, la plecarea din Iasi, accident in care a decedat ultimul sau sot, iar ea a suferit vatamari grave care au necesitat interventii chirurgicale si spitalizari indelungate.

Mi-a facut placere s-o revad, refacuta si cu un tonus viu. Am constatat cu satisfactie ca la 73 de ani, Viorica Cortez continua sa fie prezenta pe scena. Am citit intr-un comentariu despre un spectacol de opera, de la inceputul primaverii, la care interpretase rolul de „bunica”, aprecierile criticului muzical fiind deosebit de calde.

A doua : O alta intalnire placuta, cea cu domnisoara Luciana Radut, doctoranda la Universitatea Sorbona. Aceasta imi solicitase unele texte necesare tezei sale de doctorat pe care doreste sa o sustina in septembrie, anul acesta.

Absolventa a Facultatii de Sociologie din Bucuresti, a beneficiat de o bursa pentru completarea studiilor la Paris. Acum este angajata ca asistenta si se afla in faza finalizarii tezei de doctorat. M-a bucurat succesul si tenacitatea acestei tinere, altminteri firava, cu figura de adolescenta.Se afla singura la Paris si incearca sa-si croiasca un drum demn in viata.

Am felicitat-o, i-am urat reusita si i-am oferit mai multe dintre cartile mele.


Advertisements

7 Responses to “CASA EUROPEI DIN PARIS – 28 mai 2008 –”

 1. anca Says:

  va dorim succes la conferinta, contacte noi sau reinnoirea celor mai vechi, si …vreme frumoasa.

  nu se face primavara numai cu o floare, desigur, dar prin prezenta Dv si celor cativa europarlamentari romani care si-au inteles in cel mai normal mod cu putinta “misiunea”, nu numai politica, dar si diplomatica, putem apare cu fruntea sus in lume…
  daca am ramane numai la modul in care inteleg actualii guvernanti sa reprezinte tara…cu vizite de shopping in loc de prezenta la conferinte, cu lupte interne si “lucraturi” care-pe-care in loc de politici publice, cetatean, nevoi, necesitati….dar ce spun eu? deja folosim cuvinte complicate…
  sa speram ca europenii nu isi vor pierde rabdarea cu noi si experimentele noastre de guvernare, cica, de dreapta (pentru ca “ai nostri”, prin neseriozitate si amatorism au dus de rapa inclusiv doctrinele…)

  va asteptam cu textul interventiei dar si cu poze si detalii ale intalnirilor: cine ce a mai zis/reactionat/facut…

  Succes!

 2. INTERVIU CU BLOGGERUL SORIN OPRESCU Says:

  […] Am auzit de fenomenul blogging mai ales de cand a patruns printre politicieni. Adrian Nastase si Ion Iliescu au bloguri. Contracandidatii mei la primarie au si ei bloguri. Sunt ziaristi pe care ii cunosc […]

 3. Maria Barbu Says:

  Domnule Presedinte,

  sunt mandra de felul in care dv reusisti sa va mentineti conectat la marile probleme ale lumii, la dezbaterile de substanta si dovediti in acest fel ca un lider politic autentic este un om care gandeste profund dar si in perspectiva, un om aplicat si puternic implicat in tot ce inseamna politica mare, fie ca e vorba despre relatiile internationale , despre problemele energetice, alimentare, ori despre evolutiile globale ce privesc omenirea si civilizatia. Asta inseamna un mare lider! Respectele mele sincere!

 4. reformacj Says:

  D-le Iliescu,
  in Informatia de Cluj la pag 7, 27.05.2008,apare reclama electorala cu “candidatul” psd la primaria cluj-napoca, cu urmatorul slogan:
  “Clujul-oras european, nu filiala a Bucurestiului”
  Va intreb, daca este un slogan democratic, european? Nu cumva acest pseudo psd-ist Dancu, care culmea, detine functia de presedinte psd cluj, incita la dezbinare admistrativa si poate, cine stie, teritoriala in cele din urma, facand experiente pe partid si pe noi?
  Cu stima si consideratie, astept raspunsul dvs.

 5. Se pregăteşte un şmen! « Mihnea Georgescu Says:

  […] mine mă ştiţi că sunt un avocat al toleranţei pe bloguri, ca şi Maestrul meu Ion Iliescu, când a fost vorba de fraţii mei evrei, le-am luat apărarea cu străşnicie… dar nu pot […]

 6. La rece - Reforma stângii româneşti « Mihnea Georgescu Says:

  […] urma… Poate că un nou partid de stânga, al tinerilor, dar cu binecuvântarea Preşedintului Ion ILIESCU şi cu autoritatea epistemică a lui Adrian NĂSTASE, ar fi o soluţie de viitor… […]

 7. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Legat de interventia dumneavoastra:

  Plecand de la extinderea spre Est a UE, de problemele pe care aceasta extindere le provoaca , gasesc ca ati abordat cu foarte mult curaj o paleta extrem de larga ajungand sa expuneti temerile dumneavostra legate de problemele cu care se va confrunta societatea viitorului si sa incheiati manifestandu-va increderea in proiectul Uniunii care va trebui sa functioneze ca si model pentru omenire.

  Ca la orice trecere de la un tip de societate la altul ma astept la convulsii sociale din ce in ce mai mari. Totusi ceva anume din interventia dumneavoastra mi-a atras atentia in mod deosebit:

  “Cred că o primă consecinţă a declinului democraţiei va fi scăderea calităţii actului de guvernare, cu repercusiuni la nivel social şi economic. Vom asista la creşterea neliniştii şi violenţelor sociale, care pot duce inclusiv la generarea unor conflicte mai mult sau mai puţin locale sau globale.
O a doua consecinţă ar fi un declin al parlamentarismului şi o întărire a tendinţelor autoritariste. Fenomenul este evident atât în Europa, nouă sau veche, dar şi în alte zone.”

  Va dati seama ca perspectiva nu este prea imbucuratoare si as vrea sa va intreb daca sunteti de parere ca aceste tendinte vor fi stopate si care ar trebui sa fie rolul societatii civile in acest sens.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: