PERIPLU ELECTORAL

 

Judetele Buzau si Vaslui

 

In zilele de 21,22 si 23 mai  am participat la mai multe actiuni ca caracter electoral, la invitatia organizatiilor PSD din judetele Buzau si Vaslui. M-am intalnit cu alegatori din orasele Buzau, Ramnicu Sarat si dintr-un numar mare de sate din judetul Buzau, dar si cu locuitorii oraselor Barlad si Husi din judetul Vaslui.

 

Campanie electorala 210 Campanie electorala 203Campanie electorala 253

 

 

Ca o nota comuna as sublinia asteptarea oamenilor pentru schimbari in bine, dezamagirea pentru degradarea vietii si a climatului politic din tara, pentru scandalurile publice intretinute, mai ales, de seful statului (“ne face tara de ras”- spunea o femeie in varsta, prezenta la adunarea din centrul orasului Husi). In acelasi timp, preocuparea oamenilor in legatura cu situatia economica, pe de o parte in orasele care au cunoscut un declin al activitatilor industriale si disparitia de locuri de munca (Ramnicu Sarat, Husi si chiar Barlad) ca si situatia grea din agricultura si din satele noastre. Destramarea cooperativelor agricole si faramitarea proprietatii si a exploatatiilor agricole a avut efecte dramatice pentru productia agricola si viata satelor. Mi s-a reconfirmat si in aceste zone, ceeace imi spuneau taranii si din alte zone : angajarea unui tractor pentru efectuarea unei araturi pe un hectar ii costa intre 2 si 3 milioane de lei vechi. Cei mai multi, de regula, oameni in varsta, si adeseori femei, au pensie intre 1 si 3 milioane. In aceste conditii, cca.30% din terenurile arabile raman nelucrate ! Putine sunt terenurile unor asociatii agricole care ofera conditii mai favorabile si ale caror culturi arata bine.

 

Campanie electorala 263Campanie electorala 292

 

In zona Buzau am vazut cu placere localitati de oameni gospodari – legumicultori, care isi folosesc intens terenurile din curti si din apropiere cu un numar mare de solarii. Din pacate, si ei se confrunta cu greutati pentru valorificarea produselor (legume, zarzavaturi, fructe). Cei mai eficienti in momentul actual sunt intreprinzatorii cu mijloace financiare, care lucreaza pe suprafete mari, fie cumparate, fie luate in arenda – folosind tehnica si tehnologii moderne, realizand productii mari la hectar sau dezvoltand ferme zootehnice cu randamente mari . Este forma de patrundere a marelui capital in agricultura (cum este si Porumboiu in judetul Vaslui, care lucreaza peste 40.000 ha. si a modernizat cateva complexe zootehnice). Acestia contribuie la valorificarea potentialului agricol al tarii; dar ramane deschisa problema pentru marea majoritate a populatiei de la sate care se zbate in saracie si a folosirii intregului potential al agriculturii romanesti.

 

Problemele agriculturii sunt complexe si va trebui elaborat un program amplu de sprijinire a producatorilor cu diferite masuri stimulatoare – pentru productie, valorificare, inclusiv prelucrarea industriala a produselor vegetale si animale; crearea unor unitati de servicii complexe(dotate cu masini, utilaje, specialisti pentru asistenta tehnica) – pentru lucrarea in forme asociative a pamantului, utilzarea apei pentru irigatii, valorificarea produselor, ca si constituirea de unitati specializate pentru creditarea avantajoasa a agricultorilor, organizarea de burse ale cerealelor si a altor produse agricole.

 

Campanie electorala 205

 

Aceasta este una din problemele majore pe care PSD va trebui sa o abordeze cu seriozitate, in cadrul elaborarii unui viitor program de guvernare. Slabiciunile actualei guvernari si in acest domeniu au agravat situatia acestui sector vital. Este inadmisibil ca Romania, cu potentialul sau, sa devina importator de produse agro-alimentare. O balanta comerciala net defavorabila tarii noastre. Acum nu suntem in masura nici sa folosim oportunitatile oferite de calitatea de membru al UE, datorita incapacitatii de a procesa sursele financiare la care am avea acces, cotizatia pe care o platim, ca membru al UE, de la 1 ianuarie 2007, (1,3 miliarde euro) depasind cu mult sumele procesate, care in 2007 s-au limitat la cca. 200 milioane euro. Am devenit, deci, in valoare absoluta, sustinatori ai bugetului UE, in loc sa fim unul din beneficiari ai resurselor acestei comunitati.  

 

     

 

 

Advertisements

4 Responses to “PERIPLU ELECTORAL”

 1. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Dupa Revolutie, multi imbogatiti peste noapte -dupa mintea mea cel putin suspect, au ales sa isi tina banii la ciorap sau sa-i foloseasca pentru a-i inmulti speculand.

  Ma uit acum la Becali ,cum imediat dupa ce DNA-ul l-a luat la scuturat, a inceput sa doreasca sa investeasca intr-un centru de formare al fotbalistilor, in dublarea capacitatii stadionului Steaua…

  Ma gandeam ca daca DNA-ul tot este jucaria lui Basescu macar atat sa faca si el si sa-i oblige cumva pe astia sa investeasca in agricultura spre exemplu. Intr-o afacere care este benefica pentru intreaga societate. Ei investesc numai in afaceri facile.

  Exista un capital foarte mare in mana catorva indivizi din tara asta si prea putini dintre ei investesc in afaceri care sa impinga societatea inainte. De 18 ani sunt unii care au un talent deosebit de a atrage bani pe cai cel putin suspecte dar nu ii reinvestesc in asa maniera incat sa devina si ei folositori societatii. Prefera fie sa dispara si sa-si vada de treaba lor, fie sa mai dea cate o pomana iar la momentul oportun adica in perioada alegerilor ” investesc” in politicieni pentru a primi apoi rasplata cuvenita. Adica un teren, o strada de asfaltat, o bordura de vandut, chestii normale…

  Mai mult, unii dintre ei s-au bagat direct in politica sau au infiintat trusturi media iar in cel mai rau caz sunt peste tot : si in afaceri si in media si in politica. Este o situatie anormala, cel putin eu asa o gasesc in timp ce domeniile vitale de activitate ale tarii duc lipsa de investitori. Asa cum bine remarcati in articolul de fata.

  Acum au pus mana pe bani si este greu si poate chiar neproductiv sa te gandesti sa le iei bani inapoi. O solutie ar fi ca ei insisi sa inceapa sa investeasca ceea ce au luat de la cei multi, pentru folosul celor multi. Ar fi cat de cat o reparatie si o solutie pentru a impinge tara inainte.

 2. sfinx667 Says:

  Domnule Presedinte, ION ILIESCU,
  Batranii stiu ce zic, ” ne face tara de ras “, intelepte vorbe si trist adevar, insa, cand vad speranta de pe chipul lor si lumina , surasul cu care va mangaie zambetul dumneavoastra blajin, cum zicea bunica mea majika Darinka ” sa nu uiti zambetul Niko, e un om bun, Iliescu ne-a dat noua un pic de bucurie ” si nu am uitat, ii privesc iata, si in imaginile postate cu generozitate de dumneavoastra, si inima imi rade, am zis si repet, sunteti singurul care sunteti al nostru, al tuturor romanilor, eu va numesc ” Zambetul Sperantei ” , in semn de respect, admiratie si pretuire.
  Asa cum bine ati punctat, avem nevoie de investitori, de o sansa, romanii nu s-au resemnat, ” vesnicia s-a nascut la sat “, va trebui sa gasim solutii eficiente si viabile, va trebui sa iesim din impas si sa ne recastigam respectul in lume, trebuie. Romania are resurse de tot felul, si gospodari suntem, avem nevoie de leaderi, de profesionisti care sa innoate in aceeasi directie si in folosul nostru al tuturor, dumneavoastra sunt convinsa ca aveti idei, strategii, etc si o echipa extraordinara se poate, cu eforturi ce-i drept, dar zic ca merita. Ma bucura implicarea dumneavoastra si modelul pe care-l oferiti, noua tuturor, un roman de isprava, asa spunem noi in Banat.
  Sa speram, asa cum bine a punctat si Victor Babicu, si dumneavoastra domnule Presedinte, sa speram ca oamenii nu au uitat a mai fi oameni si se vor face investii, toata lumea ar avea de castigat, si da, poate ca daca avem un punct de plecare, vor veni si alti investitori.
  Felicitari domnule Ion Iliescu si mult succes in continuare, romanii incep sa se trezeasca, nu avem de ales.
  respecte, stima si pretuire,
  Sibilla

 3. neacsam Says:

  Sunt un adept al dumneavoastră, dispus să-mi sacrific viaţa, mult timp din viaţa mea, pentru a contribui la ridicarea calităţii vieţii ţăranilor cu mijloace financiare modeste. Sunt doctor inginer şi provin din această categorie socială, faţă de care am sentimentul că sunt trădător, fără voia mea; pentru a putea ieşi din această postură, îmi pun mari speranţe în dumneavoastră, pentru că observ faptul că nu i-aţi abandonat; mă refer, de exemplu, la următoarele afirmaţii ale dumneavoastră:
  „Destramarea cooperativelor agricole si faramitarea proprietatii si a exploatatiilor agricole a avut efecte dramatice pentru productia agricola si viata satelor”;
  „In zona Buzau am vazut cu placere localitati de oameni gospodari – legumicultori, care isi folosesc intens terenurile din curti si din apropiere cu un numar mare de solarii. Din pacate, si ei se confrunta cu greutati pentru valorificarea produselor (legume, zarzavaturi, fructe)”.

  Vă rog să apreciaţi dacă prezintă interes, pentru dumneavoastră, iniţiative care au ca scop, creşterea calităţii vieţii acestor oameni.
  Una din iniţiative constă în dezvoltarea progresivă, de la nivel de judeţ, la nivel regional şi apoi naţional şi de la nivel de produse agroalimentare de strictă necesitate, la nivel de produse necesare unei calităţi a vieţii corespunzătoare Uniunii Europene, a unui e-Economat care să folosească avantajele oferite de MLM (multi level marketing) asistat de INTERNET; raţiunea sa constă în valorificarea, mai onestă, a produselor şi serviciilor micilor agricultori, micşorarea adaosului comercial la produsele agroalimentare de bază (inclusiv legume, zarzavaturi, fructe), prin eliminarea intermedierii multiple şi eliminarea riscului imobilizării de resurse financiare, în produse perisabile.
  O altă iniţiativă constă în realizarea de sisteme de irigare prin picurare, accesibile agricultorilor cu resurse financiare modeste; aceste sisteme sunt de concepţie proprie şi dacă vă interesează, le putem breveta împreună şi aplica pe scară largă.
  În jurul meu nu am găsit interes pentru creşterea calităţii vieţii agricultorilor cu mijloace financiare modeste; ca urmare, eforturile mele individuale, s-au dovedit inutile, oricât de mari ar fi.
  Dacă aceste iniţiative prezintă interes pentru dumneavoastră sau altele, care au ca scop creşterea calităţii vieţii agricultorilor cu mijloace financiare modeste, vă rog să-mi indicaţi, ce trebuie să fac pentru a contribui la creşterea calităţii vieţii acestor oameni.

 4. reformacj Says:

  Scena politica, actualmente este dezechilibrata, dataorita celor din psd care mimeaza activitati politice, care ar trebui sa fie cu un profund caracter ideologic social democrat, intrucat har domnului nimic nu merge prea bine in tara asta, de la politica la economie, care este totalmente inrobita de baronii locali, care-si fac blaturile spre interesul lor de grup prin intermediul cozilor de topor , chiar si din psd cluj.Cum este posibil ca intr-o campanie electorala, la intruniri electorale sa nu ataci competitorul principal, PDL, Boc, tise, Basescu?Facem cumva experiente, sau avem carnete psd si de fapt suntem ceva, ce nu poate fi definit, fara doctrina si ideologie, PDL-isti?Politicieni de conjunctura, fara experienta practica, pur teoreticieni, va anunt ca teoria nu este totdeauna la fel cu practica. Poate fi chiar cu noroi, cu drumuri de tara ceea ce voi , in mare parte, nu aveti cunostinta despre aceste lucruri, fiind autoizolati, cu buna stiinta, si rupti de realitate. Exemplu: strategii importate din USA, neaclimatizate si adaptate specificului Mioritic. acesteea sunt cele si cei care ne-au dus la pierzare in 2004 si se pare si in 2008. Pana cand d-le Nastase mai rabdam? Cred ca trebuie sa actionam si sa optimizam viitoarele echipe psd, spre binele natiunii si pentru a nu le da satisfactie acelora care doresc ca acest partid sa stea undeva pe la 15-20% sau sa dispara. Cred ca stiti domnilor PSD-isti la care “strategi” ne referim, si ii anunt ca nu vor putea intra in istoria nici a partidului in acest fel, repugnand ideologia psd, si jignid tot si pe toti care au contribuit la mentinerea acestui partid la cote frumoase pana in 2000.Domnul sa le dea gandul cel bun!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: