MUZEUL GUGUIANU – BARLAD

 

 

La Barlad, in seara de 23 mai, am participat la festivitatea de inaugurare a Muzeului sculptorului Marcel Guguianu, care – la fel ca si Ion Irimescu, la Falticeni – si-a daruit lucrarile orasului natal, pentru pastrare si expunere intr-un spatiu adecvat. Guvernul Nastase a sprijinit aceasta actiune si cu patru ani in urma, am participat la inaugurarea primului spatiu construit  si amenajat. Intre timp s-a realizat si extinderea cladirii cat si amenajarea unei curti unde au fost expuse lucrarile mai mari, in marmura.

 

Iliescu 

 

Marcel Guguianu, care va implini, la sfarsitul lunii iunie 86 de ani – este unul din marii nostri sculptori in viata . Este un sculptor – poet, care si-a consacrat activitatea redarii frumusetii formelor corpului feminin. Eu l-am comparat cu sculptorul francez Rodin  – care are o casa-muzeu la Paris, vizitata cu multa placere de turisti.

 

Operele lui Guguianu au circulat  prin lume. Cateva zeci din lucrarile sale au fost expuse la Washington si New York. Una din piesele sale,  daruite de sculptor, este expusa in holul cladirii Bancii Mondiale. Mai sunt cateva lucrari ale sale la ambasada noastra din  Washington. In centrul orasului-stat San-Marino, este expusa, deasemeni, o silueta superba de femeie, lucrata din marmura  de sculptorul M.Guguianu.

 

Iliescu

 

Cateva lucrari se afla in spatiul yugoslav, unde maestrul a avut multi prieteni. O lucrare a fost daruita Vaticanului, unde maestrul Guguianu a lucrat multi ani, in tinerete, sub indrumarea sculptorului Giacomo Manzzu pe care il considera ca pe unul dintre maestrii care au contribuit decisiv la formarea sa.

 

Prin inaugurarea cladirii-muzeu, cu operele sculptorului Marcel Guguianu – orasul Barlad castiga o institutie artistica de mare valoare.

 

Pavilionul expozitional marcel guguianu (11)

 

Am apreciat caldura cu care autoritatile locale si locuitorii urbei au cinstit momentul inaugural si cu care il inconjoara pe concitadinul lor – maestrul Marcel Guguianu. El este si un om al spiritului de observatie, exprimat in texte de mare profunzime si sensibilitate, privind viata, comportamentul si relatiile umane.

 

 Pavilionul expozitional marcel guguianu (10)

 

Am sugerat ca, sub auspiciile Academiei barladene (institutie de traditie, care isi continua existenta) sa se realizeze un Forum cu textele maestrului Marcel Guguianu.

 

    Campanie electorala 275

 

Advertisements

3 Responses to “MUZEUL GUGUIANU – BARLAD”

 1. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Impresionant gestul maestrului Guguianu de a dona operele sale orasului natal. Un mare artist, un om de inalta tinuta morala si un bun prieten al dumneavoastra.

 2. sfinx667 Says:

  Domnule Presedinte ION ILIESCU,
  Mare adevar, mare bucurie ne faceti, multa si neobosita implicare efectiva din partea dumneavoastra, iata, nu numai pe scena politica, ci si in tot ceea ce presupune imbunatarirea imaginii Romaniei in lume, promovarea valorilor si adevaratelor frumuseti, va felicit si sper din tot sufletul ca exemplul dumneavoastra sa fie urmat.
  Sculptorul Marcel Guguianu este un model al artistului complex, profund, daruirea si arderea sa pe altarul creatiei fiind, asa cum bine ati subliniat, recunoscute si omagiate in lumea intreaga. Farame de suflet se regasesc in fiecare din lucrarile sale spectaculoase si, farame de suflet si zambet, frumusete din Romania, pana la urma acestia sunt ambasadori ai mesajului romanesc in lume, acela ca poporul roman a dat de-a lungul istoriei geni in multe din domeniile creatiei, care ulterior au inspirat creatiile altor civilizatii, si ne meritam respectul , ne mandrim cu astfel de titani.
  Laudabila si minunata sugestia dumneavoastra de a se realiza Forumul care sa tezaurizeze textele sculptorului-poet Marcel Guguianu, si simt eu ca dumneavoastra aveti har in tot ce atingeti cu zambetul si sufletul .
  Lucrarile daruite orasului natal de catre Maestru Marcel Guguianu, sunt o dovada vie a dragostei romanului fata de pamantul natal, sunt ofranda adusa mumei stramosesti intr-u omagiu si pretuire , iata un ROMAN MODEL si un strop de senin atat pentru noi cat si pentru generatiile viitoare.
  Observ, daca-mi permiteti, in una din imagini, mandria cu care marele artist va face partas al bucuriei si ” mesajelor ” intruchipate in lucrarile sale, si nu e atat o mandrie a roadelor talentului sau, ci e o mandrie mult mai plina de maretie, ceva dintr-un miracol… artistul e mandru ca Presedintele ION ILIESCU ii este alaturi, ca este apreciat de dumneavoastra, ceea ce spune multe… sunteti liantul nostru, al romanilor cu RCHILIBRUL de care avem atata nevoie.
  Va multumim pentru tot si uram iata de pe acum Maestrului ” Rodin din Romania ” un calduros “LA MULTI ANI, MAESTRE! “, iar dumneavoastra personal SUCCES si PRETUIRE pentru tot ce faceti !
  stima si respecte,
  Sibilla

 3. emigrantul Says:

  BLOGUL PRESEDINTELUI ILIESCU ARE VIZIBILITATE REDUSA PE GOOGLE DIN CAUZA NUMELUI NESUGESTIV ALES CA TITLU

  Domnule Presedinte,

  Cu scopul atragerii de noi comentatori, pe blog, ar fi bines sa incercati o schimbare a titlului pentru ca cei care dau cautari pe internet (majoritatea utilizeaza http://www.google.ro) folosind numele Ion Iliescu, sa-si dea seama dintr-o privire ce reprezinta situl care le este afisat in lista de rezultate.

  Asadar, daca cineva cauta pe “www. google.ro” folosind cuvintele cheie: Ion Iliescu, primul lucru care ii apare este blogul presedintelui Iliescu sub forma:
  ================================================
  “ECHILIBRU (ramine mereu fix)
  In ceeace priveste PSD (fraza de aici poate varia) si, personal, pe Ion Iliescu, acest principiu nu este ….. Occidentul a fost intoxicat de opiniile opozantilor lui Ion Iliescu, …
  ioniliescu.wordpress.com/ – 97k – În Cache – Pagini similare”
  ================================================
  Situl respectiv NU ARE INSA NUME SUGESTIV, motiv pentru care foarte multi useri trec de el, fara sa intre, nestiind bine la ce se refera adresa ioniliescu.wordpress.com.

  Trebuie schimbata denumirea blogului cu una mai reprezentativa din care sa rezulte:

  1) Al cui este situl
  2) Despre ce este vorba in el

  Exemplu de titluri:

  “Intrati in dialog cu Ion Iliescu”

  “Ion Iliescu va invita la dialog online”
  ================================================
  Ce setari trebuie facute:
  1) Accesati: https://ioniliescu.wordpress.com
  2) Logati-va.
  3) Intrati in “Site Admin” dupa care, in dreapta sus, apasati pe “Settings”.
  4) La rubrica “Blog Title” stergeti ce este scris acolo si puneti noul titlu, de exemplu: “Ion Iliescu va asteapta comentariile”.
  Aceasta este propozitia care va inlocui cuvintul ECHILIBRU, ce nu spune nimic, si care in momentul actual apare drept header al unui site afisat primul de Google atunci cind cineva tasteaza numele Ion Iliescu.
  5) In dreptul rubricii “Tagline” scrieti o fraza sugestiva referitoare la blog.

  Titlul va apare modificat in Google cel mai probabil in maxim 24 ore.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: