DUPA 18 ANI

Cele doua emisiuni (de la Antena 2 si TVR 1) consacrate evocarii primelor alegeri libere de dupa revolutia din decembrie 1989 – care au avut loc in 20 mai 1990 si premierei realizata de Televiziunea Nationala prin organizarea, in ziua de 17 mai, a dezbaterii cu cei trei candidati – Ion Ratiu, Radu Campeanu si Ion Iliescu – s-au bucurat de aprecieri. A fost remarcata tinuta civica si intelectuala a dezbaterii, in ciuda faptului ca ne aflam la doar cinci luni dupa revolutie, ca avusesera loc si manifestari de violenta stradala (12 ianuarie, 28 ianuarie, 18 februarie, Targu Mures – martie 1990, incitarile la violenta din Piata Universitatii, unele acte violente – cea mai brutala fiind la Timisoara, impotriva mitingului electoral al FSN, dar si alte fapte reclamate de PNTCD si PNL).

Concluzia generala care s-a desprins: in loc sa progresam, din acest punct de vedere, asistam la unele tendinte de degradare a climatului si a tinutei dezbaterii publice si chiar la incitari la intoleranta si violenta.

Mai mult, in unele comentarii privind alegerile din 1990, se repeta cu obstinatie unele aprecieri denigratoare, spre exemplu „ duminica orbului” – eticheta prin care se dorea sa se sugereze ca alegerile ar fi fost manipulate, iar campania electorala ar fi fost dominata de presiuni si acte de intimidare.

As aminti doar doua fapte :

1.- Prezenta la urne a fost impresionanta, peste 86% din electorat (peste 14 milioane 800 mii de alegatori) din care peste 85% au votat pentru Iliescu la presedintie si peste 66% pentru FSN la Camera si Senat.

2.- Mitingurile electorale din toate capitalele de judet la care participau mase uriase de oameni

Asa ceva nu putea fi manipulat!

In legatura cu adoptarea datei alegerilor (intrebare pusa de Mihnea Georgescu ) initial, in discutia din dupaamiaza de 22 decembrie, se vehicula ideea de a le organiza cat mai repede – in luna martie. Cand m-am adresat din balconul cladirii CC-PCR in jurul orei 17,00 , celor adunati in Piata (Piata Revolutiei de astazi) Ion Caramitru a sugerat sa stabilim alegerile in luna aprilie (luna Pastilor, ca simbol al Renasterii societatii romanesti). In Comunicatul catre Tara al CFSN , asa a si fost consemnat, la punctul 2 al Programului in 10 puncte al CFSN : “ Organizarea de alegeri libere in cursul lunii aprilie”.

In CPUN, dupa dezabaterea si adoptarea Decretului-Lege privind alegerile pentru Parlament si Presedinte, s-a supus la vot si data alegerilor. In urma dezbaterilor, considerandu-se ca nu este timp suficient pentru pregatirea lor in cursul lunii aprilie, s-a adoptat, prin vot, data de 20 mai.

Deoarece se vehiculeaza, din nou, foarte multe neadevaruri privind desfasurarea evenimentelor, foarte dense, de dupa decembrie 1989 si esenta controverselor de atunci – recomand tuturor consultarea volumului “Viata politica intre violenta si dialog”.

Cuprinsul volumului este prezentat in PAGINI

IMG0008A

Poate, ar fi de interes prezentarea pe blog – la PAGINI – a “STENOGRAMEI DISCUŢIEI TELEVIZATE DIN 28 IANUARIE 1990 CU REPREZENTANŢII CELOR TREI PARTIDE DIN OPOZIŢIE, ÎN CLĂDIREA DIN PIAŢA VICTORIEI ,care au organizat demonstratia anti FSN, in frunte cu domnul Coposu, care in ciuda notei tensionate – a dus pana la urma la punerea bazelor CPUN.

Advertisements

13 Responses to “DUPA 18 ANI”

 1. fidelio22 Says:

  Intr-adevar cartea este f interesanta si cuprinde unele relatari pe care majoritatea oamenilor nu cred le-au auzit.

 2. emigrantul Says:

  Romanii au inceput sa se sature de dialogurile elegante intre diversi oameni politici deoarece au constatat ineficienta acestora si lipsa rezultatelor pozitive.

  Citat Ion Iliescu:
  /”Concluzia generala care s-a desprins: in loc sa progresam,…, asistam la unele tendinte de degradare a climatului si a tinutei dezbaterii publice si chiar la incitari la intoleranta si violenta.”/

  Comentarii

  1) Nu era nici pe departe un climat de toleranta in 1990. Faptul ca o emisiune desfasurata inainte de alegerile din 20 Mai 1990 la care au participat candidatii: Ion Iliescu, Radu Cimpeanu si Ion Ratiu, a fost civilizata nu are mare relevanta. S-a nimerit ca firile celor trei pretendenti la sefia statului sa fie de bun simt si atita tot. Pe de alta parte, in 1990 exista un singur post TV cu acoperire nationala si nu iti puteai permite sa faci pe nebunul intrucit riscai sa strici relatiile cu cei care controlau TVR si sa ramii afara din ecran. Acum exista o multitudine de canale TV, ziare, situri pe internet care abia asteapta sa te difuzeze facind scandal.

  2) In perioada 1990-prezent s-au format grupuri puternice de interese ce au bani multi si ale caror afaceri depind de reducerea cit mai puternica a concurentei. Exista acum gasti rivale puternice care se lupta continuu intre ele si a caror supravietuire este legata esential de eliminarea adversarilor. Dupa ce te-ai trezit cu dosar penal intocmit in urma actiunilor celor dintr-o alta entitate de interese nu mai poti fi civilizat, politicos, tolerant cu aceia care vor sa te bage la puscarie. Devii violent, ameninti, intimidezi intr-un cuvint te apari atacind.

  3) Poporul Roman a inceput sa se sature de convorbirile elegante intre diversi oameni politici deoarece a constatat ca acestea nu conduc la rezultate pozitive. Sub masca politetii si bunului simt sta ascunsa, de multe ori, necinstea sau incompetenta. Preferam dialogurile necivilizate unde cei implicati isi dau arama pe fata, adica ii vedem cine sunt in realitate si ce interese au, decit discutii de complezenta care nu spun nimic in realitate.

 3. Victor Says:

  Acum si cu acuzele astea… asta este politica. Vad si la mine pe blog ca incearca unii sa ma combata acuzandu-va de tot felul de chestii -as usual, ideea este ca uneori am senzatia ca multi se asteptau sa le faceti dumneavoastra lor jocurile politice. Bunaora, cineva afirma ca Televiziunea impartiala.

  Eu zic ca nu era impartiala pentru ca mai toti romanii, si mai ales cei care lucrau in Televiziune, veneau dintr-o perioada in care se obisnuisera sa gandeasca slugarnic.

  Apoi si dumneavoastra ca om politic era firesc sa speculati avantajele modului cum erati perceput de oameni ca doar nu era sa ii sustineti pe Campeanu sau pe regretatul Ion Ratiu.

  Nu puteati sa va luati duneavoastra de aia din Televiziune si sa le spuneti : “Bai fratilor, fiti mai impartiali ce naiba, ca prea incercati sa manipulati in favoarea mea. Apucati-va si sustineti-i pe cei din opozitie. ” Ar fi fost ridicol, nu?

  Una peste alta ati instituit un cadru democratic atat cat era posibil la vremea aceea tinand cont de mentalitatile existente dar si de alte aspecte, un cadru care step by step s-a conturat din ce in ce mai clar si in timp ati facut posibile toate schimbarile dorite. Doar ca unii vroiau sa se rezolve peste noapte toate problemele si eventual sa va ocupati dumneavoastra de aceasta rezolvare.

  Iar unii doreau sa plecati si sa-i lasati pe ei. De aici vi se trage. Ca nu ati vrut sa cedati.

  Ideea este ca nici peste o suta de ani oamenii nu vor fi multumiti de ce se intampla.

 4. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Mulţumesc pentru răspuns. Nu am cunoscut aceste detalii… Ion Caramitru este un mare actor şi este şi… aromân… eu am o mare dragoste pentru aromâni, sau “machedoni”, deoarece am crescut printre ei, în Vechea Constanţă… Deşi mulţi dintre ei sunt legionari şi mistici, fundamental sunt oameni cu demnitate. Chiar chestia cu Paştele şi Renaşterea Neamului Românesc este tipică pentru această mentalitate.

  Nu am ştiut că s-a votat în CPUN data alegerilor. Eu am spus ce spunea lumea neinformată din provincie. Mulţi vă mai înjurau atunci! (Dar şi acum! dar parcă azi sunt mai puţini, dar mai influenţi…)

  În legătură cu cartea, aş dori să aflu cum o pot procura şi eu, eventual, aş fi onorat să am şi autograful dumneavoastră! Sunteţi Istorie Vie…

 5. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu, imi cer scuze dar acum trei luni in urma mi-ati promis raspuns, dar nu l-am vazut .
  —————————————————–
  Citez:

  “După mişcarea de protest de la Braşov, s-au intensificat măsurile de supraveghere. „Filajul” care mă urmărea a început să se desfăşoare la vedere, fără nici un fel de jenă – 3 echipaje (în maşini „Dacia”) mă urmăreau permanent, 24 de ore din 24 : 2 însoţindu-mă permanent, în toate deplasările, a treia, supraveghind casa noastră şi deplasările soţiei.

  În vara anului 1989, a apărut la „Europa liberă” un document-apel, semnat „Frontul Salvării Naţionale”. Ulterior, am aflat că autorul său era profesorul Melian, de la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti. Generalul Militaru, cu care nu am mai avut contacte după moartea generalului Ioniţă şi care rămăsese, practic, izolat, a presupus că mesajul de la „Europa Liberă”, semnat „Frontul Salvării Naţionale”, ne-ar fi aparţinut nouă, celor ce iniţiasem discuţiile, împreună cu generalul Ioniţă. Eu întocmisem un alt material-apel către populaţie pentru „Europa Liberă”, care nu a mai ajuns la destinaţie, în care propuneam constituirea unui Front patriotic, popular. Cei de la Timişoara au denumit structura ”
  —————————————————————————–

  1)Nu inteleg care a fost intentia, adica de ce ati vrut riscat sa apelati catre populatie prin “Europa Libera” de ce va intreb ? deoarece ati scris ca erati urmarit de securitate dupa miscarea de protest de la Brasov.

  2) Dupa parerea dumneavoastra ce s-ar intampla daca Nicolae Ceausescu era deacord cu Gorbaciov adica cu perestroica (doar putea) ?

  http://stirea.wordpress.com/

 6. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu, acum doua luni in urma v-am pus o intrebare si mi-ati promis raspuns, dar nu am vazut raspunsul.

  Citez:

  “După mişcarea de protest de la Braşov, s-au intensificat măsurile de supraveghere. „Filajul” care mă urmărea a început să se desfăşoare la vedere, fără nici un fel de jenă – 3 echipaje (în maşini „Dacia”) mă urmăreau permanent, 24 de ore din 24 : 2 însoţindu-mă permanent, în toate deplasările, a treia, supraveghind casa noastră şi deplasările soţiei.

  În vara anului 1989, a apărut la „Europa liberă” un document-apel, semnat „Frontul Salvării Naţionale”. Ulterior, am aflat că autorul său era profesorul Melian, de la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti. Generalul Militaru, cu care nu am mai avut contacte după moartea generalului Ioniţă şi care rămăsese, practic, izolat, a presupus că mesajul de la „Europa Liberă”, semnat „Frontul Salvării Naţionale”, ne-ar fi aparţinut nouă, celor ce iniţiasem discuţiile, împreună cu generalul Ioniţă. Eu întocmisem un alt material-apel către populaţie pentru „Europa Liberă”, care nu a mai ajuns la destinaţie, în care propuneam constituirea unui Front patriotic, popular. Cei de la Timişoara au denumit structura creată, în 20 decembrie 1989 – Front Democratic.”
  —————————–

  1)Nu inteleg de ce dupa miscarea de protest de la Brasov ati fost urmarit si mai scrieti de 3 echipaje, intelegeam daca dumneavoastra erati implicat in aceasta miscare.

  2) daca sunteti amabil sa publicati materialul apel catre populatie prin Europa Libera care nu a ajuns la destinatie.

  Anticipat,
  Ovidiu
  http://stirea.wordpress.com/

 7. isabellelorelai Says:

  Domnule Preşedinte,
  Vă rog să îmi permiteţi să urez soţiei dumneavoastră, doamna Elena Iliescu, multă sănătate, fericire şi LA MULŢI ANI!, astăzi de Sfinţii Constantin şi Elena.
  Vă mulţumesc.

 8. Mihnea Georgescu Says:

  La Mulţi Ani Doamnei din partea mea…

 9. Bibliotecaru Says:

  @ Ion Iliescu
  Domnule Ion Iliescu, îmi cer scuze pentru subiectul off-topic, dar mă simt îndemnat de faptul că acum ceva timp aţi abordat problemele agriculturii româneşti. Privesc la televizor şi văd iarăşi că sunt inundaţii, şi pagube foarte mari. Deja au trecut câţiva ani buni de la primele inundaţii majore şi se observă cu ochiul liber că inundaţiile nu sunt un fenomen izolat, întâmplător, ci unul care se va tot repeta. Aş dori să intermediaţi între cetăţeni şi guvernaţi şi să solicitaţi, prin interpelare parlamentară la prim ministrul României (inundaţiile nu ţin numai de un minister), un raport detaliat care să specifice tot ceea ce s-a făcut pentru a preveni inundaţiile, cu lux de amănunte (de obicei se răspunde în doi peri fără a se spune de fapt nimic). Privind la televizor şi văzând sate întregi inundate, simt cum mă cuprinde gândul că nu s-a făcut nimic.
  Sunt un cetăţean care trăieşte cu frica inundaţiilor, cu frica legilor drepte aplicate strâmb, cu frica legilor strâmbe aplicate abuziv, cu frica războiului, cu frica foametei, cu frica atentatelor… recunosc că m-am cam săturat de atâta frică şi cel mai tare îmi este frică că aş putea deveni curajos. Mi-am luat deci inima în dinţi şi v-am adresat rugămintea de a intermedia între popor şi straturile rarefiate ale guvernării.
  Vă mulţumesc.

  Am lăsat la sfârşit urarea sinceră de La mulţi ani! pentru doamna Elena Iliescu şi toţi ceilalţi sărbătoriţi azi.

 10. sfinx667 Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,
  Un sincer si calduros La Multi Ani, doamnei E. Iliescu !
  Ganduri curate la ceas de sarbatoare, senin pe cerul sufletelor dumneavoastra si, sincera admiratie familiei Iliescu, un model de abnegatie, daruire si respect reciproc, pentru noi si generatiile viitoare !
  Cu tot respectul, domnule Ion Iliescu, imi doresc enorm cartea al carei autor sunteti : ” Viata politica intre violenta si dialog ” si as fi mai mult decat onorata daca mi-ati darui cateva randuri, ar fi icoana la care sa privesc pasind in viata, si mai mult, una din cele mai de pret bogatii ale sufletului meu , caci, asa cum bine ati subliniat in repetate randuri, ” istoria se traieste ” iar ” cometele care lumineaza secolele lor ” se nasc atat de rar, zambetul dumneavoastra a luminat iata, si inca tasneste intelepciune in viata si scena politica din Romania si nu numai.
  Pretuire si respecte OMULUI minunat care sunteti,
  Sibilla

 11. krudus Says:

  Parerea mea ca are legatura cu cei 18 ani de la Revolutie si subiectul legat de Cristi Paturca, cantaretul intrat in memoria romanilor prin cantecele sale despre “golani si piata Univestitatii”.

  Nu sunt chiar bucuros pt. ca a fost dat afara din casa in s-a nascut ,dar am remarcat faptul ca la stiriile Pro tv din seara zile de 21 mai 2008, a declarat ca la fel ar proceda, exact ca in 1990.

  Adica sa a cante impotriva Presedintelui Iliescu si sa faca zumzet de dragul “democratiei’.

  Aici omul comite cea de-a doua mare greseala din viata lui.Pacat de timpul pierdut in toti acesti 18 ani, nu a invatat nimic, parerea mea.De aceea probabil ca acum se afla in strada cu tot calabalacul sau, munca de-o viata.

  Presedintele pe care el(cristi paturca) il contesta in cantecele sale, a fost singurul Om din Romania, care vorbit pentru prima oara despre imoralitatea a ceace se numeste “restitutio in intergrum”.

  Restul lumii i-a sarit la gat, desi multi stiam ca stie ce spune….

  Draga Cristi, mai compune si alte texte de genul ” am crezut in liberali si taranisti am ramas si fara casa sau liberateta si democratia inseamna fericirea unor grupuri mici si nefericirea maselor”.
  Stiu ca nu rimeaza dar gaseste tu o rima mai potrivita, poate sub cerul liber esti ceva mai inspirat.Unde nu mai pui ca ieri a plouat si torential.

  Domnule Presedinte, cand va luptati de unul singur cu toti calicii infometati de averi nemuncite, nimeni nu a sarit sa va sustina.Nu au procedat corect colegii de partid.Rezultate se vad si astazi in 2008, cazul Paturca este unul dintre acestea.

  Restitutio in integrum nu trebuie sa fie doar un moft, el trebuie rediscutat si analizate consecintele cu mare atentie.Prea multi romani ajung in strada si nu este corect sa se mai intample astfel de lucruri.

  Cristi, as vrea sa te mai revad la stirile pro tv peste o luna sa vad daca mai esti la fel de sigur de convingerile tale.
  In final cred ca vei vei ajunge pe la postul “Acasa” la emisiunea despre cum “sa ne ajutam semenii aflati in impas”.

  Bafta in campanie, domnule Presedinte !

 12. ECHILIBRU Says:

  […] UPDATE : DUPA 18 ANI […]

 13. UNELE COMENTARII LA …COMENTARII (2) « ECHILIBRU Says:

  […]  La tema DUPA 18 ANI  m-au surprins reflectiile unui tanar (complexromania) si care, probabil,exprima o stare de […]

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: