20 mai

 

Se implinesc 18 ani de la alegerile din 20 mai 1990 desfasurate intr-un climat de deplina libertate si corectitudine, fara nici un fel de ingradiri si presiuni.

Televiziunea Romana a programat evocarea evenimentelor ASTAZI 19 MAI ORA 21,00 LA TVR1.

 

Public in continuare prezentarea de pe pagina web a TVR :

 

După 18 ani

 

TEMĂ: “18 ANI DE LA PRIMELE ALEGERI LIBERE”

20 mai 1990 – primele alegeri libere din România. Un nou născut care a strâns la urne 86% dintre românii cu drept de vot. Entuziasm, dorinţă de schimbare, pasiuni, dar mai ales credinţă că votul fiecăruia contează şi transformă lumea într-una mai bună.

Ni se citea pe feţe speranţa din suflet. Era libertatea câştigată atât de greu, pe care o apreciam. Tot timpul cu ochii pe dezbaterile de la Televiziunea Română Liberă, ziarele erau citite din scoarţă în scoarţă, se discuta pe stradă, la serviciu, în parcuri. Aveam opinii şi ne luptam pentru părerile noastre. Aşa a fost începutul şi ce frumos a fost chiar şi pentru cei care nu l-am trăit, dar l-am aflat din poveşti.

20 mai 2008…au trecut 18 ani de la primele alegeri libere din România. Copilul de atunci a ajuns la majorat…

INVITAŢI:
• ION ILIESCU
• RADU CÂMPEANU
• RĂZVAN THEODORESCU

MODERATOR
Sorin Burtea

REALIZATORI
Cristina Leorenţ
Sorin Burtea 

REPORTERI
Raluca Amzăr
Adi Combei
Răzvan Onesa

REDACTOR
Gabriela Dumbravă

REGIZOR TV
Yolanda Miricioiu Mureşan

Advertisements

11 Responses to “20 mai”

 1. Intre vis si realitate « Victor Reloaded Says:

  […] ION ILIESCU. Intre vis si realitate. […]

 2. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  /”20 mai 2008…au trecut 18 ani de la primele alegeri libere din România. Copilul de atunci a ajuns la majorat…”/

  … a ajuns la majorat si a inceput sa gindeasca. Inca zece ani si va acumula suficienta maturitate ca sa rastoarne capitalismul aducator de saracie si lipsa de perspective, pe care romanii nu l-au dorit in 89 si care ne-a fost impus din exterior ca si revolutia. Pentru mine este evidenta necesitatea intoarcerii la socialism, singurul ce poate asigura un loc de munca si o locuinta adica un viitor pentru fiecare.

  Am vazut ce inseamna capitalismul, in Canada. Este o mizerie. Majoritatea locuitorilor tarii artarului traiesc de la o luna la alta si sunt datori pe viata. Masina, casa, toate lucrurile valoroase nu sunt ale lor ci apartin bancilor. De lucru nu se gaseste mai nimic. Singurele joburi la care poti avea acces fara relatii sunt cele de zilier insa nici ele nu se prind usor.

  Eu stiu spre ce se indreapta Romania, pentru mine capitalismul nu mai are secrete. In medie, azi, o ducem mai prost decit inaintea revolutiei si asta spune totul. Am trait 18 ani de faliment total. Cele 34 miliarde euro datorie externa in prezent comparativ cu zero la momentul 22 Dec. 89 arata ce rentabil este sistemul privat post decembrist si ce perspective uriase ne rezerva viitorul. Practic traim pe datorie.

 3. Petrisor Socol Says:

  si uitati unde am ajuns, dupa 18 ani sa avem un astfel de presedinte ca Traian basescu. La ce a folosit acea emisiune?

 4. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  De ce tocmai 20 MAI?

  Lăsând la o parte caterinca cu “Duminica Orbului,” prin ’90 lumea zicea prin Constanţa că data a fost aleasă de Gelu Voican Voiculescu, pe baza unor calcule oculte, ezoterice şi kabbalistice….
  Alţii vă învinovăţesc că v-aţi agăţat de putere, că CPUNul a fost înfiinţat pe 12 februarie şi aţi fi promis că va ţine doar două luni, şi ar fi trebuit să fie undeva pe la jumătatea lui aprilie alegerile…

  Pentru Istorie, dar şi pentru noi, care vă admirăm, vă rog să lămuriţi şi aspectul alegerii datei de 20 MAI…

 5. sfinx667 Says:

  Domnule Ion Iliescu, am urmarit emisiunea, am ramas in suflet, cu zambetul dumneavoastra, din nou am fost tare mandra de OMUL Ion Iliescu, de MODELUL Ion Iliescu, de atat de multe, iata, greu imi gasesc cuvintele… mi-a placut mult felul in care ati prezentat exemplul reusitei de la Prejnev din Jud. Brasov, zambetul care vi-a luminat fata si, speranta si mesajul, indemnul pe care ati reusit a-l transmite, noua tuturor, cand, ati concluzionat : ” IATA CA SE POATE ! ” si zic ca asta e doar una din multele CAI pe care noi toti va trebui sa le urmam, implicandu-ne, renuntand la resemnare, straduindu-ne si vom dobandi ceea ce dumneavoastra ne invatati cu atata rabdare si intelepciune : ECHILIBRUL !
  Zambetul dumneavoastra atat de luminos mi-a daruit speranta, va felicit si va multumesc si, inca raman statornica opiniei mele si cred ca e in asentimentul multora din noi, sunteti si veti fi inca mult timp activ pe scena politica si avem nevoie de prezenta si exemplul domniei dumneavoastra, indiferent sub ce forma !
  Felicitari , recunostinta si pretuire,
  Sibilla

 6. mirelateodorescu Says:

  Am tot respectul pentru d-l presedinte Ion Iliescu, pentru felul in care vede viata politica, pentru simtul politic, pentru tot ceea ce face. Avem multe de invatat de la Domnia sa.
  Eu una am intrat in politica avandu-l ca model.

 7. radualexandrupsd3 Says:

  Setea de democratie manifestata in anii 90 trebuie privita la adevarata ei semnificatie istorica .
  Dupa un regim inchis in care cetatenii nu au participat la luarea deciziilor politice participarea la un sistem democratic deschis era privita ca un deliciu zilnic . Treptat insa problemele pecuniare au inlocuit aceasta preocupare . De al o participare de peste 80% la vot s-a ajuns la mai putin de 50% . Aceste cifre spun ceva despre stadiul si starea societatii . Preocuparile politice sunt considerate un lux inutil . La ce este buna participarea la vot daca starea individului nu se schimba in urma acestor alegeri .
  Din acest motiv consider ca motivatia participarii la vot s-a schimbat fata de primele alegeri fiind legata in actualitate in mod direct de spiritul civic si gradul de educatie civica a societatii.

 8. Ovidiu Says:

  Eu il votez pe doctorul Sorin Oprescu !

  http://stirea.wordpress.com/

 9. Mihnea Stoica Says:

  Domnule Presedinte,

  Au trecut 18 ani si inca nu stim sa pretuim lucrurile cu adevarat importante, nu stim sa “crestem” asa cum trebuie si cum o tara democratica ar trebui s-o faca.
  Sarbatorim acest majorat cu un personaj in fruntea tarii care are apucaturi tiranice, cu un climat tensionat, care numai a democratie nu aduce.
  Din pacate, drumul pe care ati inceput sa-l claditi Dvs. a fost “mutilat” de cei ce ne conduc acum.
  Dvs., ca actor principal al ciclurilor electorale care s-au succedat din 1989 pana astazi, ati inteles mai bine cum a evoluat “lupta” electorala.
  Cred ca ar fi foarte interesant sa faceti, pe scurt, o retrospectiva si sa ne impartasiti parerea Dvs. asupra modului in care a evoluat/involuat competitia electorala de la Revolutie pana azi.

 10. Viski Says:

  Intrebare-ntrebatoare… http://www.trezirea2007.wordpress.com Astept pareri

 11. Dacy Says:

  O emisiune foarte interesantă… şi dumneavoastră şi Radu Câmpeanu
  şi Răzvan Theodorescu aţi discutat aşa de frumos de acel moment… care ar trebui să să se repete… mă refer la sinceritatea pe scena politică şi la dorinţa de a face bine, pur şi simplu, fără a mai lua în considerare interesele personale… păcat că nu mai avem parte de aşa ceva în viaţa politică românească în 2008…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: