ALTE COMENTARII

 

cirlovacristian  În legătură cu aderarea Turciei la Uniunea Europeană (deşi se află în relaţii de asociere de cca. 30 de ani) sunt, precum se ştie, multe rezerve – nu atât din  punct de vedere economic, Turcia cunoscând o dezvoltare remarcabilă (a 7-a putere economică în Europa şi a 14-a în lume), cât, mai ales, din punct de vedere politic.

            Chestiunea comportă o analiză mai complexă. Turcia se află sub o presiune permanentă, pe plan intern şi internaţional, din partea fundamentalismului islamic. În momentul de faţă există o acţiune a Curţii Constituţionale de punere în discuţie a constituţionalităţii partidului de guvernământ. Oricum, e de preferat menţinerea Turciei aproape de Europa, decât îndepărtarea ei, ceea ce ar favoriza forţele fundamentaliste.

            În ce priveşte fenomene de corupţie, nu ştiu dacă Turcia este cea mai contaminată de această “epidemie”.

 

 

emigrantul  Reacţiile din ţările occidentale la adresa imigranţilor, în general, amplificate de unele comportamente infracţionale şi de crimele săvârşite de unii compatrioţi de-ai noştri au motivaţia lor. Sigur că este exacerbată şi de unii interesaţi din punct de vedere politic, electoral – cum a fost alegerea primarului Romei.

Ce ar fi fost dacă, să spunem, americanii i-ar fi identificat pe mafioţi cu italienii în general. Şi nu se compară efectele mafiei asupra societăţii americane cu infracţiunile unor imigranţi români, în Italia! Este aberantă această acţiune a media italiană împotriva românilor, mai ales că Italia are cea mai amplă experienţă a unei migraţii masive de italieni, după al doilea război mondial, în Europa şi în SUA.

 

 

isabellelorelai  Reacţia politicienilor occidentali este diferită, funcţie de orientările politice şi de nivelul de informare şi de receptare a fiecăruia. În general, însă, trebuie să constatăm că cea mai mare parte a oamenilor politici adoptă o poziţie responsabilă şi echilibrată.

 

 

Radualexandru  Nu este vorba că Uniunea Europeană s-ar fi compus “pe fugă”. Din contră, procesul de lărgire a parcurs etape succesive, care au durat destul de mult. Vă amintesc că România a obţinut statutul de ţară asociată în 1994 şi a devenit membru cu drepturi depline de-abia în 2007.

 

            În plan global, statutul Europei s-a modificat, de-a lungul istoriei, de la poziţia de centru al economiei mondiale pe vremea existenţei imperiilor coloniale (mai ales englez şi francez), până la aceea de “vioara a doua” sau chiar a treia, cum spuneţi dumneavoastră. De aceea, consolidarea structurilor sale constituie şi rezolvarea unor probleme esenţiale – cum este reducerea decalajelor dintre ţările dezvoltate din Vest şi cele aflate în tranziţie din Est, ca şi consolidarea modelului social european – sunt căi de creştere a rolului Uniunii Europene şi a Europei, în context global.

Advertisements

11 Responses to “ALTE COMENTARII”

 1. isabellelorelai Says:

  Domnule Preşedinte,
  Vă rog să nu vă supăraţi, vreau să vă mai întreb ceva. Astăzi am urmărit la tv (mai mult pe Antena3) fragmente din înregistrarea radio a domnului preşedinte Băsescu. Referitor la campania pentru alegerile locale, domnia sa a spus că ceea ce fac candidaţii la tv nu este în regulă. Mai precis a spus că aceştia se laudă unul pe celălalt, în loc să se combată. Şi că treaba asta este caraghioasă (sau cam aşa ceva). Eu acum nu înţeleg ceva: adică dacă oamenii se poartă civilizat (în sfârşit!), nu se atacă reciproc şi îşi prezintă proiectele, deci discută constructiv, nu este bine?
  Vă rog să mă iertaţi, poate greşesc, dar mie mi s-a părut un pic de instigare la “mahalagisme”. Poate greşesc, mie aşa mi s-a părut.
  Vă mulţumesc.

 2. emigrantul Says:

  ITALIENII DIN CANADA SUNT PROST VAZUTI CA SI POLONEZII
  Exista o expresie: “Asta este treaba Poloneza” adica lucru prost facut.
  Imaginea Italienilor din tara artarului este asemanatoare cu cea pe care romanii o au in Europa. Cuvintul italian este sinonim in mintea canadianului cu “infractor” si “lume interlopa”.

  Nu numai ca Italienii sunt rau priviti de englezii canadieni insa nici francezii nu ii inghit, si datorita unor revolte italiene din Montreal (in 1969) cind acestia s-au rasculat impotriva unei legi nationaliste date de guvernul separatist din Quebec prin care se interzicea tuturor emigrantilor sa-si trimita copii la scoli englezesti, fenomen foarte suparator intrucit obligat fiind sa te duci la o scoala franceza inveti sa vorbesti un dialect greu inteligibil in Franta si cu care nu ai ce face in restul Americii de Nord. Esti condamnat sa ramii in provincia separatista.

  Ca o razbunare emigrantii voteaza masiv impotriva independentei Quebecului ori de cite ori au prilejul, motiv pentru care sunt considerati un fel de dusmani ai independentei provinciei fiind uriti de populatia franceza.

  Citat Ion Iliescu:
  /”Ce ar fi fost dacă, să spunem, americanii i-ar fi identificat pe mafioţi cu italienii în general.”/

  /”Italienii au o faima deplorabila si in Canada
  …unde sunt considerati mafioti.”/
  Comentariu din ziarul Adevarul facut de usera: Ruxandra in data de 2007-11-11.

 3. Maria Barbu Says:

  Domnule Presedinte,

  daca Romania este deja parte a constructiei europene, aceasta este in cea mai mare parte meritul eforturilor si eficientelor demersuri pe care dumneavoastra, ca Sef al Statului, le-ati intreprins cu asiduitate si coerenta si este deasemenea rezultatul demersurilor si straduintelor guvernului PSD, condus de Adrian Nastase,
  Ceea ce se intampla in ultimii ani in Romania este insa un cosmar, pentru ca niste oameni politici veniti la putere cand totul era deja facut se impauneazaa cu asta si isi aroga niste merite pe care nu le au in nici un fel. Ori, este absolut dezonorant pentru niste lideri politici , cum sunt cei portocalii, sa nu inteleaga valoarea continuitatii unor gesturi politice, sa nu aiba demnitatea de a-i respecta pe liderii precedenti, sa nu isi asume responsabilitatea ce le revine in cadrul functiilor pe care le detin ca reprezentanti ai natiunii. Asta este oripilant si rusinos si cred ca ar trebui amendate cu severitate maxima atitudinile iresponsabile pe care le afiseaza tot mai des actualul presedinte al tarii, Traian Basescu!
  http://mariabarbu.wordpress.com/2008/05/06/don-quijote-sau-don-kill-ote/

 4. emigrantul Says:

  ALEGERI CU REZULTAT CUNOSCUT

  Doua sondaje, prezentate in ziarul Gandul, il dau drept cistigator, al primariei Bucurestiului, pe Vasile Blaga.
  http://www.gandul.info/actualitatea/sondajele-pnl-si-pd-l-acelasi-clasament-concluzii-diferite.html?3927;2617473
  Acelasi politician iese victorios si intr-un sondaj initiat de mine pe internet.
  http://www.sondaje.php0h.com/primarie2008.php
  Lucrurile sunt clare Balga va fi invingatorul.

  La ce ne-or mai trebui alageri daca se cunosc dinainte rezultatele?
  Care este diferenta intre a merge la vot in sistemul capitalist stiind dinainte cine iese, si a vota un candidat unic ca pe vremea comunistilor, persoana despre care, la fel, cunosteai apriori ca el este alesul?

 5. Ovidiu Says:

  Regina Europei s-a inscaunat la Sevilla 7 mai 1986 click>>

 6. isabellelorelai Says:

  Domnule Preşedinte,
  Am o mare rugăminte pentru cei care vă citesc şi vă sunt aproape:
  O mamă mai are nevoie de doar 4.000 de Euro ca să îşi opereze copilul în Germania. Dacă pot dona măcar 10 RON, pe 12 mai tânăra poate pleca la o clinică din Germania şi operată. Se numeşte Florentina:
  http://isabellelorelai.wordpress.com/2008/05/07/rugaminte-disperata-pentru-10-ron
  Restul de bani şi biletele de avion au fost obţinute tot de la persoane care scriu şi citesc bloguri.
  Vă mulţumesc din suflet.

 7. cirlovacristian Says:

  Cu toate ca “sunt” lipsit de bun simt,va intreb(pe toti):
  Televiziunile din Rusia au prezentat in direct(sau reluare) investitura actualului presedinte din Romania?

 8. cirlovacristian Says:

  @Dle Ion Iliescu
  Dv credeti ca cei 30 de ani de asteptare au fost “pusi” asa pentru expectativa?Si Rusia reprezinta o putere(numai cei ce dorm sau sunt beti nu observa) dar nu are pretentiile Turciei(analiza complexa).Capitala Turciei nu reprezinta tara(decit pe plan extern).In zonele de la “tara” este vai de mama ei si Romania o copiaza identic-daca vorbim pe “plan” de dezvoltare administrativ si social.Noi am avut noroc dar nu cred ca acest noroc “a venit” de la Americani-totusi.Din pacate pentru turci noi mai avem cite un OM la 10000 de locuitori care mai si gindeste.Vis a vis de partidul de guvernamint………….este politica(externa) si sincer nu ma pricep(tocmai de aceea sunt oameni ca dv,care se pricep si ne apara interesele).Dv., cind itele s-au “imbirligat” la evrei-statul Israel-ce nu ar fi trebuit sa “spuneti”?Povestea este lunga si greu de descifrat fara “enigma”.Eheeeeeee………………
  Va multumesc

 9. radualexandrupsd3 Says:

  Va multumesc pentru raspuns .
  Subscriu ideei conform careia Uniunea Europeana a reprezentat pentru Romania si pentru celelalte state membre un proces complex format dintr-o multitudine de etape cu semnificatii diferite.
  Ceea ce am vrut sa subliniez este ca la momentul in care s-a dat startul formarii UE prin liberalizarea schimbului de carbune si otel , conceptul vizionar al UE exista ca si ideal la nivelul intelectualitatii europene de cateva secole.
  In momentul in care procesul de infaptuire efectiva al UE a prins contur punerea sa in fapt a durat mai putin de 50 de ani .
  Cu alte cuvinte generatii intregi de iluminati au visat la Europa Unita iar cand a venit momentul aceasta s-a realizat in mai putin de 50 de ani .
  Important este si momentul in care este demarat acest proces . Imediat dupa Al Doilea Razboi Mondial moment in care Europa a pierdut statutul de ,, vioara intai ,,.
  Acest proces s-a amplificat dupa anul caderea zidului Berlinului sub imperativul necesitatii de a-si pastra macar statutul de ,, vioara a doua,,.
  E greu de imaginat acest proces inainte de 1945 .
  Germania si Imperiul Britanic primele doua puteri mondiale sa se uneasca in virtutea caror obiective ?
  Mai mult includerea Europei de Est in UE este o necesitate economica pentru vechile state.
  In acest context ideea eliminarii decalajelor dintre est si vest capata semnificatia cuvenita .
  Evident este de datoria noastra ca si tara sa militam pentru eliminarea decalajelor dintre vest si est insa conjunctura economica ne este favorabila istoric vorbind.
  Statele din Vest au nevoie de cresterea economica a statelor din est pentru a-si consolida propriile economii.
  Recesinuna economica din Vechea Europa nu poate fi oprita fara aportul de crestere al Europei largite .
  Unde au loc cele mai mari cresteri economice la nivel de tara ?
  Unde sunt realizate cele mai spectaculoase profituri ale multinationalelor?
  In noile state membre cele care vin ca o gura de oxigen pentru economiile in declin ale vechilor membri .
  Efortul institutional realizat la nivelul UE vine sa consolideze rolul UE ca si putere globala .
  Asa cum DUMNEAVOASTRA ati sumbilniat in Interventia Masa Rotunda din Turcia , UE este in centrul proceselor de globalizare mai ales prin ,, constructia institutionala care o acompaniaza,, .
  Acest proces este forma cea mai pregnanta prin care se manifesta globalizarea la nivelul nostru ca si tara .
  Eliminarea decalajelor existente la nivel economic este obiectivul nostru major insa diferenta istorica consta in faptul ca si UE are un interes economic major in realizarea acestui obiectiv.
  Avand in vedere acest efort structural la nivelul institutiilor din UE in mod evident se militezaza impotriva ,, darwinismului social ,,.
  Statul central si cel multinational isi au locul lor in acest proces atat de complex orchestrat.
  Este de dorit ca aceasta interventie a statutului in economie evidenta pana in cel mai mic detaliu sa fie una care are in vedere partea sociala a economiei de piata europene .
  La ce bun sa stim ce dimensiune execta , ton de culoare , lungime a coditei ,trebuie sa aiba rosiile daca nu ni le putem permite .
  Modelul social-european poate fi o solutie si pentru problemele globale ale omenirii. Ca si european ma bucur ca suntem cu un pas inainte in rezolvarea acestor probleme .
  Ramane de vazut care sunt limitele acestui sistem si in ce masura este el extrapolabil la nivel global .
  ,,Statul Bunastarii,, este dezideratul fiecaruia dintre noi.
  Legatura dintre SUA si Europa este una speciala insa este de remarcat faptul ca in aceasta relatie Europa nu vine cu o solutie unica negociata in interior , opinia unica fiind sparta intr-o multitudine de opinii la nivel de tara .
  Nu stiu daca este in interesul UE o astfel de fragmentare insa ne confruntam cu o realitate .
  La nivelul sau UE s-a dovedit ,, un factor de stabilitate , de progres si de democratizare ,, fapt ce ne indreptateste sa credem ca putem extrapola acest sistem la un nivel mai amplu atat la nivel structural in interiorul UE cat si in exteriorul sau.

 10. cirlovacristian Says:

  @radualexandrupsd3
  Imi cer scuze ca intervin,dar cred ca exagerati “putin” din mai multe puncte de vedere(este opinia mea).Daca mai aruncati inca odata privirea peste comentariul dv este posibil sa observati(din pacate am inteles ideea de baza dar “ca european” dv si altii-desigur,fireste-trebuie sa invatati unde este locul-rezervat.)
  Numai asa de “control”:…”legatura dintre SUA si Europa”… este una iar legaturile dintre USA si statele membre este alta,nu credeti?
  ….”Darwin-ismul social” exista in tari precum Romania,Bulgaria…….
  ….”Germania si Imperiul Britanic”….asa…: Franta unde era cind cele doua s-au unit?Ideea de o Europa unita are radacini adinci si sincer trebuie sa va uitati in antichitate-bineinteles cu “anumite rezerve de rigoare”
  Doresc sa va adresez inca o intrebare-daca o acceptati-Dv aveti cunostinta ce acorduri exista intre Irlanda si USA sau intre GB si USA sau GB si Elvetia sau Elvetia si USA………si daca da poate le mai “imprastiati” si altora ca de, sunt neajutorati -acestea fiind valabile pentru a “elimina decalajele economice” in actuala “conjunctura”……..
  PS
  mai bine la sala decit in oala

 11. radualexandrupsd3 Says:

  Catre cirlovacristian ,
  nu cred ca este locul unor astfel de dispute .
  Mi-as dori sa va dau replica pe blogul d-lui SorinPlaton unde ma staduiesc sa ma adaptez si invitatiei de a fi contributor .
  Oricum multumesc ca textul meu va trezit interesul.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: