SUMMITUL ECONOMIC EURASIAN – Istanbul –

Ziua a- III-a – 3 mai 2008

În continuarea programului de la Istanbul, în ziua a treia, am participat la sesiunea de închidere a Forumului, consacrata rolului dialogului politic, în zilele noastre. Am purtat convorbiri cu un mare numar de participanti la Forum, atât din tari vecine, cât si cu reprezentanti din China, Rusia, tarile Asiei Centrale.

Dupa-amiaza am vizitat casa lui Dimitrie Cantemir din cartierul Fanar, aflata înca în proces de restaurare si amenajare.

Ziua a- II-a – 2 mai 2008

Cea de-a 3-a sesiune a zilei a doua a Forumului a fost dominata de masa rotunda cu tema :“Viziunea a cinci experimentati sefi de stat asupra Europei si a Planetei”.

Au prezentat interventii:

E.S. Süleyman DEMIREL – al 9-lea Presedinte al Turciei

E.S. Jelio JELEV – fost Presedinte al Bulgariei

E.S. Ion ILIESCU – fost Presedinte al Romaniei

E.S. Emil CONSTANTINESCU – fost Presedinte al Romaniei (1996-2000)

E.S. Simeon SAXA-COBURG-GOTHA – fost Prim Ministru al Bulgariei

Reprezentantii celor 37 state prezenti la Forum au apreciat continutul si calitatea prezentarilor.

In zilele urmatoare voi publica pe blog interventia mea.

Alte teme discutate astazi:

 • COOPERARE ECONOMICA INTERNATIONALA IN EUR-ASIA
 • ISTANBUL – CAPITALA EUROPEANA A CULTURII IN 2010
 • COOPERAREA INTERNATIONALA IN TURISM SI RELATII CULTURALE
 • COOPERAREA ECONOMICA LA MAREA NEAGRA SI ROLUL SAU IN RELATIILE DINTRE EUROPA SI ASIA

Programul aceastei zile a fost marcat de doua momente religioase :

Primirea la Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, la resedinta patriarhala din Fanar, la care am participat impreuna cu fostul presedinte, Emil Constantinescu si cu ambasadorul Constantin Grigorie.

DSC07148

Vizita la Biserica Ortodoxa Romana din Istanbul

DSC07131

Advertisements

18 Responses to “SUMMITUL ECONOMIC EURASIAN – Istanbul –”

 1. emigrantul Says:

  Oare sa fie bunastarea fundamental legata de cunoastere?

  Citat Ion Iliescu din INTERVENTIA:“EUROPA SI RESTUL LUMII ÎN 2008. O vedere generala”, Istanbul, 1 Mai 2008.
  /”Într-o lume în care bunastarea începe sa fie fundamental legata de cunoastere, de inovare, de noile tehnologii comunicationale si informatice, educatia si calitatea pregatirii profesionale devin determinante în procesul cresterii economice sustenabile”/

  Voi da cel putin un contraexemplu reprezentativ:
  GIGI BECALI (avere 2.8-3 miliarde $ – loc II in ierarhia celor mai bogati cetateni romani) afiseaza pe toate canalele TV o bunastare iesita din comun aparind in multe ocazii asezat pe jilturi aurite. Este evident ca, in cazul sau, bunastarea nu are legatura cu notiunea de cunoastre in sensul pe care Ion Iliescu il da termenului. Ca Becali mai sunt multi alti bogatasi, parlamentari, ministrii, etc., toti plini de bani.

 2. radualexandrupsd3 Says:

  Astept cu nerabdare interventia DUMENEAVOASTRA.
  Personal cred ca intrarea Turciei in UE ar mari sansele acestei structuri de a-si pastra pe termen lung locul doi ca si actor pe scena internatinala .
  Eforturile Turciei facute in vederea racordarii la UE sunt remarcabile . Economia din aceasta tara tot mai performanta , pozitia strategica , relatia cu Iranul , relatia cu Grecia , parteneriatul de lunga durata cu SUA sunt doar cateva argumente in favoarea integrarii acestei tari in UE .
  Nu trebuie uitata nici victoria pe care a obtinut-o aceasta tara in lupta cu fundamentalismul islamic si realizarea unei socitati laice dupa model occidental .
  In ceea ce ne priveste ca si tara avem deja o relatie economica majora cu Turcia si integrarea in UE a Turciei ar duce la consolidarea acestei relatii.
  Modul in care Turcia s-a transformat dintr-o tara innapoiata din toate punctele de vedere intr-o tara moderna si puternica cu aspiratii legitime poate constitui si un exemplu pentru statul nostru.
  Va asteptam in tara . Oricum nimic nou acelasi circ mediatic pe teme politice.

 3. Mihnea Georgescu Says:

  Superb… vizită la Patriarh… la reşedinţa patriarhală din Fanar…

  Orginile mele elene tresaltă acum… La Înalta Poartă, la Stambul, sau Ţarigrad… se putea să lipsească şi Fanarul?!

  Chiar aţi trecut prin nişte experienţe deosebite săptămânile acestea! Tunisia, paranteza de la Otopeni şi, acum, Istanbul…

  În Bucureşti plouă torenţial…

  Acum, obiectiv vorbind, faptul că mergeţi la aceste conferinţe împreună cu Emil Constantinescu chiar demonstrează că pentru Ion Iliescu, “dialogul” şi mult-ironizatul “consens” nu sunt vorbe goale. Ştiu, şi dvs. aţi spus-o în repetate rânduri, aţi căutat să fiţi un factor de ECHILIBRU în vremuri tulburi. Cu CEI TREI C – Câmpeanu, Coposu şi Cunescu în anii ’90 – dar şi acum. Să nu uităm că Emil Constantinescu a ajuns Preşedinte fiind girat de de detractorul dvs. cel mai aprig – COPOSU – dar pe care l-aţi făcut un partener de dialog… Aici ar fi multe de spus şi despre “spiritul de la Snagov” din 1995…

  Emil Constantinescu, “tovarăşul” :) dvs. de conferinţă, a hotărât să se retragă din viaţa politică şi să acţioneze în societatea civilă, în urma fuziunii AP-PNL. O decizie înţeleaptă şi care, probabil, a fost inspirată de cineva anume… :)

 4. dorelsandor Says:

  Ziua buna,

  Am iesit pe Bolg : dorelsandor.wordpress.com

  Sunt lucruri pe care simt nevoia sa le spun. In acelasi timp doresc
  sa aflu ce gandesc ceilalti. Blogul face asta posibil si merita sa incercam.

  M-as bucura daca ai arunca o privire peste cele srise acolo. Astept
  opinia ta si a celor apropiati.

  Pe curand,
  Dorel

 5. radualexandrupsd3 Says:

  Mihnea,
  participarea Presedintelui Constanitinescu , este totusi o ironie .
  Nu trebuie uitata participarea Presedintelui Constantinescu in perioada in care si-a manifestat mandatul la un summit similar si unde a incercat sa joace rolul unui lider regional plin de succes .
  La intoarcerea de la acest summit a declarat ca a rezolvat problemele pe termen lung legate de dezvoltarea economica a tarii . Semnase nu stiu ce intelegere prin care o conducta trebuia sa treaca pe la noi prin tara .
  Romania isi jucase rolul sau de lider in regiunea Marii Negre iar viitorul luminos era asigurat de interventia presedintelui.
  Participarea Presedintelui Constantinescu banuiesc ca a fost una simbolica ce tine de continuitatea in gandirea strategica pe care si-o doreste PRESEDINTELE ION ILIESCU .
  As fi curios ce cuvantare a tinut Presedintele Constantinescu.

 6. Victor Says:

  ”Într-o LUME în care bunastarea INCEPE SA FIE fundamental legata de cunoastere, de inovare, de noile tehnologii comunicationale si informatice, educatia si calitatea pregatirii profesionale devin determinante în procesul cresterii economice sustenabile”

  Am subliniat doua cuvinte pentru a veni in sprijinul celor care nu inteleg sau se prefac a nu intelege.

  Doar nu se spune:

  : ‘Intr-o ROAMNIE in care bunastarea ESTE fundamental legata de cunoastere….

 7. Mihnea Georgescu Says:

  Apropo de Domnul Profesor Emil Constantinescu, circulă o glumă foarte bună: “Emil Constantinescu a fost cel mai bun preşedinte al României de pe vremea lui Iliescu…”

 8. emigrantul Says:

  Cum reuseste America sa aiba preturi la benzina asa mici?
  Nu cumva pentru ca fura petrol din tarile bogate in astfel de resurse. Alta explicatie nu vad.

  /”Most expensive places to buy gas

  Rank – Country – Price/gallon
  1. Bosnia-Herzegovina $10.86
  2. Eritrea $9.58
  3. Norway $8.73
  4. United Kingdom $8.38
  5. Netherlands $8.37
  6. Monaco $8.31
  7. Iceland $8.28
  8. Belgium $8.22
  9. France $8.07
  10. Germany $7.86
  ….
  111. United States $3.45″/
  Sursa:
  http://finance.yahoo.com/family-home/article/104996/Why-Gas-in-the-U.S.-Is-So-Cheap

 9. emigrantul Says:

  Cui apartine mesajul de mai jos? (Intrebare dificila – nu va pripiti cu raspunsul!)

  /”…fraierii se bat pentru primarii, iar greii pentru sefia consiiliilor judetene!

  Noutatea din aceasta campanie este tocmai greutatea pe care o capata functia de presedinte al consiliului judetean, ceea ce inseamna de fapt oficializarea pozitiei de “baron local”, care va pierde ghilimelele si va deveni o realitate. Ma tem insa ca va deveni o realitate sinistra.

  Se vor oficializa cele mai cumplite metode de spoliere a bogatiilor fiecarui judet de catre gashtile afiliate noului baron, coruptia va atinge cote ametitoare, iar puterea locala a fiecaruia dintre baroni va creste intr-atat incat Romania va intra intr-un previzibil Ev Mediu, fiind supusa oricand riscului unei rupturi brutale a statalitatii insasi!

  Imi puteti spune ca am presentimente de tip medieval, dar exact asta va fi situatia. Romania va regresa in cea mai neagra epoca a sa, in care baronii locali, fie ei de stanga sau de dreapta, se vor trezi in postura de atotputernici in zona lor, iar dictatura nationala, atat de tentanta pentru functia prezidentiala, se va reproduce in toate judetele, rezultand un numar de clone de dictatori cate judete avem.

  Numai ca baronii locali vor fi mai puternici decat este seful Statului, pe care il vor putea schimba oricand nu le va conveni ceva! Atunci sa vedeti lupte politice, dragii mei! Razboaiele fratricide, si, pana la urma, razboiul civil la care visa pana nu demult prezidentul, vor deveni o realitate care va matura orice prezident national, punand in loc un baron puternic. Cel mai puternic.

  E un scenariu deocamdata. Dar, in curand, vom avea si filmul! Cu regie, actori si actiune cat cuprinde. Cu lupte, bogatie si sange, care nu va mai fi ketchup, ci sange adevarat. De fapt, ma tem pentru securitatea nationala, pentru integritatea nationala, pentru fiinta nationala. Sper din tot sufletul sa nu am dreptate!”/

 10. cirlovacristian Says:

  @radualexandrupsd3
  Cu toate ca va ofer inca o data posibilitatea sa ne “aratati” cite ceva din ceea ce “ginditi”,cu siguranta iar va fi liniste.Oricum:
  Ce relatii are Turcia cu Grecia?
  Daca tot veni vorba de argumente:Eliberarea Cipru-lui este factor determinant,iar daca Turcia “intra” in Europa atunci Israelul este si el European(“mergind” pe/peste logica dv).Marea ploconeala o sa inceapa curind.

 11. Mihnea Georgescu Says:

  @Emigrantul

  Mesajul citat aparţine Mariei Barbu. Am răbdat cu stoicism să te iei de mine, pentru că nu meriţi să îmi pierd timpul cu tine. Dar îţi promit că vei avea probleme mari de tot dacă o ataci pe Poetă.

 12. emigrantul Says:

  “Mesajul citat aparţine Mariei Barbu.” – CORECT!

  Felicitari, ati cistigat premiul cel mare constind in una sau mai multe carti pe care le puteti alege si descarca gratuit de la adresa:

  http://www.gutenberg.org/wiki/Main_Page

  Toata literatura universala este acolo fiind imposibil sa nu gasiti ceva care sa va placa.

  Mult succes!

 13. Maria Barbu Says:

  @emigrantul,

  nu ai invatat ca atunci cand citezi un text trebuie sa dai si sursa?
  tT invit pe blogul meu sa faci comentarii sau admiratia ta e atat de mare incat ai citat in extenso din articolul meu ca expresie a acestei pretuiri?
  Deci, mai citeste o data articolul si daca ai ceva sa-mi spui, te astept pe blogul meu si nu aici, la domnul presedinte Iliescu!
  http://mariabarbu.wordpress.com/2008/05/03/scenariu-medieval/

  P.S. Multumesc Mihnea, dar cavalerismul nu se mai poarta in Romania!

 14. Victor Says:

  RaduAlexandru de la organizatia pesedesector3,

  Cred ca la varsta ta ar trebui sa ai mai mult respect pentru un fost presedinte al statului. Indiferent ca se numeste Ion Iliescu sau Emil Constantinescu. In plus, Emil Constantinescu se bucura de aprecierea celui caruia te chinui sa-i intri in gratii, respectiv a Presedintelui Iliescu. Iti recomand pe viitor mai multa atentie la oameni asa cum bine puncta Mihnea.

  Sunt absolut convins ca Presedintele Iliescu dezavueaza folosirea acestor ironii ieftine precum cele din comentariul tau legat de Presedintele Constantinescu.

 15. Victor Says:

  @Emigrantul

  Mariei Barbu.

 16. serbangabriel1985 Says:

  Buna seara.ma scuzati ca deranjez chiar daca sunt off-topic dar nu prea sunt invatat cu sistemul de blog si n-am stiut unde sa-i las acest mesaj domnului Ion Iliescu.
  Domnule Iliescu,am o rugaminte la d-voastra: sunt student,an V,la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA iar ca tema de lucrarea de licenta am ales: Liderul reformator, iar ca studiu de caz: Ion Iliescu.Problema este ca nu stiu de unde sa incep acest studiu de caz,bibliografia nu prea se gaseste si as dori daca se poate,in limita timpului disponibil sa-mi dati cateva sfaturi si,in alta ordine de idei,v-as ruga daca puteti sa-mi spuneti unde pot gasi cartile din bibliografia aferenta temei: Virgil Magureanu – Studiu de sociologie politica; Matei Dogan – Sociologie politica.
  Va multumesc anticipat si astept un raspuns oricare ar fi acela!

  Cu stima,
  Serban Gabriel.

 17. Victor Says:

  Nu exista o solutie, un panaceu universal care sa raspunda acestor probleme ridicate de Presedinte in interventia sa.

  Diferentele culturale, religioase, interesele nationale si regionale, diferentele sociale, omul in sine pana la urma-aflat intr-un conflict cu el insusi, toate acestea trebuie sa se rezolve si abia apoi va putea fi oferita solutia.

  Inca suntem intr-o faza in care problemele marunte ocupa agenda liderilor lumii dar si pe cea a oamenilor obisnuiti. Odata ce vom realiza ca prioritatile noastre, ale oamenilor trebuie sa fie cu totul altele decat acelea de a ne preocupa spre exemplu de problema presupusei dezintegrari nationale in fata tavalugului globalizarii, atunci se va gasi si solutia.

  Astfel de forumuri si astfel de speech-uri precum cele ale Presedintelui, au rolul de a atrage atentia asupra problemelor reale, de a pune de acord omenirea asupra prioritatilor firesti.

  Problemele acestea sunt identificate cu precizie, sunt analizate, se constata cauzele care le-au determinat, se previzioneaza cum vor evolua daca ritmul ramane acelasi si abia cand exista un consens se poate trece la o alta etapa. Pana atunci macar sa intelegem atat: ECHILIBRU

 18. isabellelorelai Says:

  Domnule Preşedinte,
  Din punctul meu de vedere, România a pierdut mult pentru că nu am fost în stare să rezolvăm problema turismului. În loc să ne ocupăm de rezolvarea problemelor de infrastructură, să aducem un pic de civilizaţie, de grijă pentru natură, ne-am bucurat la banii scoşi din tăierea de păduri şi alte nenorociri de genul acesta.
  Tot din punctul meu de vedere, avem o ţară în care plângi de frumuseţe, dar şi de nepăsare. Avem atâtea minunăţii intrate în patrimoniul UNESCO. Noi ce facem? Umplem ţara cu gunoaie.
  Văd o mare şansă pentru dezvoltarea turismului în România, prin pensiunile şi zonele agroturistice. Mai multă publicitate nu ar strica.
  Să vă întoarceţi cu bine.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: