VALENTIN HURDUC – „LUNETA” – 20

 

 

Ieri, 29 aprilie, am participat, in comuna Otopeni, in casa parinteasca a lui Valentin Hurduc, la aniversarea a 20 de ani de la lansarea de catre el a publicatiei clandestine,  anticeausiste „LUNETA „.

 

Cine este Valentin Hurduc ?  Un muncitor tipograf. A lucrat la Combinatul „Casa Scanteii”. In 1982, a avut o prima manifestare de nemultumire, pentru ca, locuind in Otopeni , considerata localitate rurala, era obligat sa presteze munca la camp, in CAP. Atunci, intr-o seara, intorcandu-se de la camp, a umplut gardurile unei incinte cu lozinci anticeausiste executate cu creta. In 1984, a facut acelasi lucru pe sediul CAP (fostul presedinte al CAP, prezent ieri la intalnire, a confirmat acest fapt). Nimeni nu il banuia pe Hurduc.

 

In 1987, a comis doua acte care au provocat multe comentarii. In toamna, inainte de deschiderea unui targ la Complexul Romexpo a dat foc porticului de la intrarea in Expozitie. Fiind dimineata devreme, multa lume care mergea spre lucru, a observat incendiul.

 

La inceput de decembrie, la circa trei saptamani dupa manifestatia de protest de la Brasov, din 15 noiembrie 1987  – a dat foc unor anvelope asezate pe soclul statuii lui Lenin. Venirea pompierilor si interventia lor, mai rau a deteriorat soclul. Se petrecea, deasemeni, intr-o dimineata si episodul a fost observat de toti cei care lucrau in cladire. Toate cercetarile nu au dat nici un rezultat.pentru depistarea faptuitorilor.

 

Intre timp a confectionat, in incinta locuintei parintesti din Otopeni, o tiparnita  si a inceput sa confectioneze diverse manifeste anticeausiste, comentand lipsa alimentelor de pe piata, ironizand diferite comunicate oficiale, si manifestarile de cult al personalitatii. A confectionat niste tuburi metalice pe care le utiliza la imprastierea manifestelor, folosindu-se de carbid care producea o mica „explozie” – lansand manifestele stranse sus in tub. A reusit sa produca mai multe asemenea momente in locuri aglomerate – Piata Obor, Piata Amzei, Gara de Nord.

 

In ziua de 29 aprilie 1988 a dat manifestelor o forma „gazetareasca”. Le-a intitulat „LUNETA” si sub aceasta forma a reusit in cursul anilor 1988 si 1989 sa raspandeasca mai multe numere din  „LUNETA” . Din grupul sau faceau parte 13 oameni , prieteni apropiati din combinat, din Otopeni, si din alte parti.

 

A participat la manifestarea de ieri si un fost lucrator din securitate care a facut parte din echipa care incerca sa depisteze grupul „LUNETA”. Acesta a relatat ca s-a incercat si realizarea unui portret-robot al  autorului dupa informatiile unor femei din piata care au fost martorele unei actiuni cand Hurduc a fost ranit in momentul declansarii „bombei cu carbid” . Au reusit sa ramana nedepistati.

 

Dupa 1990, ziaristul P.M.Bacanu de la Romania Libera, care fusese retinut impreuna cu alti doi gazetari pentru intentia de a redacta o publicatie clandestina (ceeace nu au reusit) – a incercat sa-si atribuie publicatia „LUNETA”, despre care a relatat, intr-o vizita in SUA ca, apartinandu-le, ceeace a provocat reactia publica a lui Hurduc.

 

Valentin Hurduc a ramas un om modest . Locuieste in casa din Otopeni unde a fost instalata o placa comemorativa. Are mai multi copii si un nepotel  (a devenit bunic acum doi ani).

 

Institutul Revolutiei Romane a relatat in publicatia sa „CAIETELE REVOLUTIEI ROMANE” despre grupul  „LUNETA”.

 

A primit o decoratie de Stat dar nu a putut beneficia de drepturile oferite celor care au avut merite deosebite in timpul Revolutiei Romane. Se afla in Senat o initiativa Legislativa pentru a fi asimilati cu cei de la Brasov din 1987.

Advertisements

7 Responses to “VALENTIN HURDUC – „LUNETA” – 20”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Istoria asta are un iz interbelic, de poveşti cu ilegalişti… parcă şi cei din filmul Pistruiatul erau muncitori tipografi şi furau litere de plumb de la tipografie să facă manifeste… Tipograf era şi Teohari Georgescu, atât de hulit de unii şi din alte motive.

  Cu tuburi cu carbid (sau carbit?) ne jucam şi noi copiii, prin anii ’80, în Constanţa natală. Produceau o mică explozie.

  Ce mi se pare interesant este că Domnul Hurduc nu a fost prins, deşi se spune că Securitatea era atotputernică.

 2. radualexandrupsd3 Says:

  Catre Mihnea ,
  istoria asta are un iz de viata reala de oameni integrati in societate dar care lupta din toate puterile pentru un ideal de libertate ascuns.
  Si Margelatu dinTrandafirul Galben avea un ideal dar Domnul Hurtuc era o persoana reala cu incercari reale in dobandirea acestei libertati intr-o forma reala .
  Nu ma mira nici incercarea de a confisca aceasta poveste reala cu elemente reale din realitatea curenta a momentului respectiv.
  Cu respect , Alexandru.
  P.S. Vezi ca poti gandi atunci cand vrei .

 3. emigrantul Says:

  Imi permit o remarca:

  Constat ca Valentin Hurduc a reusit formidabila performanta de a ramine in anonimat atit inaintea lui Dec. 89 cind securitatea nu a reusit sa-l identifice drept autor al unor manifestari antiregim cit si 20 ani dupa revolutie, perioada in care (aproape) nimeni nu a auzit de el.

 4. emigrantul Says:

  Valentin Hurduc, tipograf la RA Imprimeria Coresi, a fost retinut, in 12 iulie 1997, de politie in timp ce incerca sa comercializeze 300.000 de timbre false, pentru marcarea pachetelor de tigari. Valoarea marfii era de 10.000 de dolari.

 5. emigrantul Says:

  Tipograful Valentin Hurduc considera ca sentinta sa de condamnare pentru falsuri a fost citez: “o razbunare a politistilor carora, in trecut, le-am dat batai de cap”.

  Pe 12 iulie 1997, Hurduc, in varsta de 43 de ani, tipograf la RA Imprimeria Coresi a fost arestat, in baza unor date furnizate de fosta U.M. 0215. Ca urmare a unui flagrant, Hurduc a fost depistat ca comercializa timbre false destinate marcarii pachetelor de tigari, valoarea marfii cifrandu-se la circa 10.000 USD. Cercetarile ulterioare au relevat ca Hurduc detinea, intr-un subsol, aparatura speciala de tiparire si o serie de documente si valori interzise a fi obtinute de persoane particulare, repere de hartie, precum si matrite si negative fotografice ale unor bancnote de diferite valori, coperti si file de pasapoarte si formulare de declaratii vamale, carnete TIR.

 6. emigrantul Says:

  UN TEXT LITERAR (DE PE INTERNET) CE IL ARE CA EROU PE VALENTIN HURDUC

  Citat:
  http://www.gid-romania.com/Literatura.asp?LitID=117
  /”Unde eşti tu Vali-Doamne, ca punând mâna pe ei…?”
  – “Ce-ţi veni? Cine-i Vali ăsta?”
  – “Dacă n-ai aflat încă cine-i Valentin Hurduc, de pomană trăieşti în România!
  – “Nu mă fierbe, vorbeşte!”
  – “Valentin Hurduc, tipograf, împreună cu o mână de prieteni, a publicat pe parcursul ultimilor cinci ani ai dictaturii, în clandestinitate, o revistă-manifest de satiră politică: “Luneta”! Printre alte mijloace de răspândire a ei a fost şi paraşuta cu carbid.”
  – “Ce mai e şi aia?”
  – “Gazele emanate de carbid, într-o sticlă, produc o explozie. Datorită ei o paraşută cu manifeste sare în aer şi le-mprăştie. Până şi-n curtea Direcţiei Generale a Miliţiei au făcut treaba asta.”/

 7. emigrantul Says:

  Notez ca Valentin Hurduc nu numai ca este necunoscut in rindul necunoscatorilor dar nici cunoscatorii nu au stiut nimic despre el vreme de multi ani dupa revolutie.

  Din citatul prezentat mai jos este evident ca pina la inceputul lui Noiembrie 2006, revolutionarul Claudiu Iordache (un nume des vehiculat dupa revolutie) nu auzise despre Valentin Hurduc, omul care, din spusele presedintelui Iliescu si din documentatia ce am gasit-o pe internet, pare a fi militantul avind cea mai respectabila activitate din toti razvratitii impotriva regimului comunist.

  CITAT din: CAIETELE REVOLUŢIEI NR. 5(7)/2006, pag. 35
  http://www.irrd.ro/caiete/caiete7%20.pdf

  /”„Rolul Frontului Democratic Român în cadrul Revoluţiei Române din Decembrie 1989” Consiliul Judeţean Timiş, 17 noiembrie 2006*

  Claudiu Iordache: Am invitat în această zi pe domnul Valentin Hurduc, de care n-aţi auzit, cum nu am auzit nici eu până acum câteva zile. Dânsul este organizatorul operaţiei „Luneta”, o să îl rog să ne spună succint despre ce este vorba, a unei acţiuni care s-a produs cu un an şi ceva înainte de revoluţia noastră şi care a pus în mare dificultate regimul Ceauşescu, la Bucureşti, la data respectivă. Mai mult decât atât, am aflat că s-a întâlnit cu denumirea Frontului Democratic Român cu un an înainte ca acesta să se fi
  constituit la Timişoara.

  Valentin Hurduc: Sunt din Otopeni şi am făcut în anul ’87 ceva împotriva regimului Ceauşescu…..”/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: