CATEVA RASPUNSURI

                                                  

 

Victor

 

 

Ai dreptate, una din problemele serioase semnalate si de Lester Brown in Plan B 3.0 , la acest inceput de secol, este si va fi problema hranei pentru o populatie in continua crestere, in conditiile in care creste si consumul individual (spre exemplu in China, dar si in alte tari in curs de dezvoltare). In acelasi timp, se constata o plafonare sau, chiar scadere a productiei mondiale de cereale, ca si a stocurilor care asigura trecerea de la un an agricol la altul.

Efectele „revolutiei verzi”, declansata in anii 1950-1960 s-au cam epuizat. Cei 4 factori care au asigurat cresterea productiei agricole  in ritm superior cresterii demografice au acum efecte inverse :

 

·         Extinderea agriculturii intensive a contribuit la agravarea eroziunilor de sol si a desertificarii.

·         Extinderea irigatiilor se confrunta acum cu problema lipsei resurselor de apa

·         Chimizarea (ingrasaminte si combaterea daunatorilor) a creat reactii de respingere; de aceea se promoveaza produse ecologice

·         Cercetarile genetice nu au mai adus noutati spectaculoase echivalente cu cele din anii 1950-1960 cand au aparut hibrizii.

 

In aceste conditii, orientarile spre utilizarea cerealelor si a altor produse agricole ca, biocarburanti agraveaza aceste tendinte.

Din nou, legile pietii actioneaza impotriva ratiunii – transformarea cerealelor in biocarburanti este de 2 ori mai profitabila decat folosirea lor pentru hrana.

 

Noi, din pacate, suportam si consecintele actiunilor demolatoare din anii 1990-1991 de desfintare a cooperativelor agricole de productie ceeace a dus la faramitarea exploatatiilor si la saracirea taranilor si a satului romanesc. Peste 4 milioane hectare de teren arabil stau nelucrate.

 

Este o situatie grava care va impune masuri pentru valorificarea acestei resurse a tarii. Am devenit tara importatoare de resurse alimentare. Romania va trebui sa redevina o mare producatoare agricola si sa relanseze industria alimentara. Este una din sansele noastre.

 

 

emigrantul

 

 

Nu sunt exponentul noiii clase detinatoare de capital din Romania. Exista suficiente informatii asupra celor mai bogati (primii 300) ca si asupra celor mai de succes intreprinzatori. Multi dintre ei au creat si locuri de munca (uneori chiar si bine platite) cum ar fi, spre exemplu, firmele de IT, dar nu numai.

 

Reactia dvs. la ideea de parteneriat public-privat  o inteleg. Ea rezulta din practici reprobabile. Dar aceasta nu inseamna sa cedam in fata unor asemenea fapte. Altminteri ne aflam in fata unei realitati. S-a prabusit un sistem bazat pe monopolul de stat asupra economiei. Trebuie construita o noua realitate. Galbraight critica prin anii 1990-91 fetisul privatizarii, devenit dogma – iluzia ca privatizarea ar fi solutia miracol pentru privatizarea tarii. El spunea ca  privatizarea nu garanteaza un management mai bun. Ca pana si in SUA exista o miscare intre sectoarele public si privat. Uneori, privatizarea unor servicii publice poate duce la scumpirea sau chiar inrautatirea calitatii acestora. Adeseori, comunitatile decid trecerea din nou a serviciilor din sector privat in sector public !

 

Pentru noi – in lipsa surselor de investitii, de resurse financiare – apelul la surse private si la combinatii intre sectoarele public si privat este o necesitate.

 

Totul este sa se respecte regulile si sa functioneze controlul societatii asupra acestora.

 

Aprecierea dvs.ca economia Romaniei se bazeaza doar pe muncitori, restul fiind balast, “gunoi neproductiv” este inacceptabila si aberanta.

 

Chiar si in Romania ponderea muncitorimii industriale a scazut si scade continuu. Acest lucru este si mai evident in tarile dezvoltate. Cum puteti face asemenea afirmatii? Pareti un om inteligent si bine informat!

 

Despre “civilizatia intelectuala” nu vreau sa ma substitui bibliotecarului, sa  raspund in locul sau . Eu inteleg insa aceasta notiune, atat in plan fundamental . legat de evolutia societatii contemporane, devenita societatea cunoasterii   in care creatia intelectuala capata un rol tot mai mare, determinant ! Dar, in acelasi timp si in plan moral – o societate bazata pe relatii umane „mai civilizate”, rezultat al ridicarii nivelului de cultura generala si de cultura civica.

 

Germenii societatii cunoasterii se gasesc atat in evolutia bazei tehnologice a societatii, a suportului sau informatic bazat pe calculatoare si telecomunicatii, cat si in evolutia intelectuala, ridicarea nivelului de instructie si de educatie a membrilor societatii

 

 

sfinx667

 

 Sunt de acord cu dvs. ca e de datoria noastra sa redescoperim si sa promovam valorile patrimoniului nostru cultural, ale creatiei inaintasilor, pentru ca dispunem de un patrimoniu bogat care estre zestrea noastra a tuturor si a generatiilor ce vin.

 

Aveti dreptate ca nu avem nevoie si nici dreptul sa ne ploconim slugarnic in fata nimanui. Aceasta nu inseamna insa sa nu respectam si sa nu vrem sa cunoastem si sa asimilam si valorile altora. In lumea de azi, cu atat mai mult, comunicarea, informarea au o baza noua, extraordinara, favorabila circulatiei valorilor ceea ce este in beneficiul tuturor.     

 

 

Advertisements

21 Responses to “CATEVA RASPUNSURI”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Frumos răspuns i-aţi dat stimatei doamne Sfinx667, chiar solomonic aş putea spune… ECHILIBRUL este necesar mai mult ca oricând în aceste vremuri de mondializare, în care identitatea naţională se transformă sub impulsurile globalizatoare. Cine ştie ce va fi peste 50 de ani? Ce limbă vom mai vorbi?!
  Eu cred în progres… dar asta nu înseamnă că nu respect şi Tradiţia, ba dimpotrivă… Tradiţia autentică este cea progresistă, pentru că este o sumă a valorilor celor mai luminate.

 2. sfinx667 Says:

  domnulke Ion Iliescu, va multumesc frumos pentru raspuns, constat cu bucurie ca sunteti empatic :)
  de acord cu dumneavoastra, sunt deschisa sfaturilor si celor mai intelepti ca mine, iau aminte si invat, asa cum am invatat si a-mi exprima civilizat o opinie sau o nemultumire; singura mea suparare a ramas totusi asocierea Invierii lui Iisus Hristos, revenirii pe scena politica a domnului Adrian Nastase, care va trebui sa tempereze nitel elanul si patima domnului Mihnea Georgescu… apropo de echilibru :)
  alegatorii sunt in majoritate romani crestini, oameni simpli, carora nu le plac astfel de jocuri de cuvinte neinspirate… personal, le consider jignitoare si aberante in continuare;
  respecte si deosebita consideratie Omului Ion Iliescu, de la care Mihnea Georgescu va trebui sa invete regulile de comportare civilizata..
  Sibilla

 3. emigrantul Says:

  CITEVA PRECIZARI REFERITOARE LA ECONOMIA CAPITALISTA A ROMANIEI BAZATA PE MUNCITORI

  Eu nu sunt de acord cu conceptia potrivit careia societatea romaneasca actuala se imparte in muncitori productivi si balast insa de la Revolutie incoace asta se spune (indirect este adevarat) pe toate canalele mass media: “Trebuie sa produci o marfa care se cumpara, trebuie sa fii util cuiva anume, unui beneficiar altfel traiesti degeaba, nu esti bun de nimic” de parca unicul rol in viata al omului este acela de a confectiona produse competitive care au cautare.
  Asemenea conceptie, agresiv raspindita prin numeroase emisiuni de televiziune, a reusit sa dezorienteze multa lume. Reprezentativ este cazul studentilor care isi neglijeaza cartea pentru a face cele mai penibile munci din care nu vor cistiga nimic, nici material nici la nivel de experienta.

  Nota: Este adevarat, in citatul de mai jos, nu am punctat clar ca impartirea sociatatii romanesti in muncitori si balast nu reprezinta o idee proprie ci apartine sistemului instalat dupa 1989 si din cauza aceasta intr-adevar fraza spune altceva decit am vrut sa scriu.

  Citat emigrantul
  /”Economia actuala a Romaniei se bazeaza pe muncitori, ei sunt singurii de care au nevoie firmele ce actioneaza pe teritoriul Romaniei. Tot restul populatiei nu reprezinta altceva decit balast, gunoi neproductiv care traieste pe spinarea acestor lucratori slab calificati, niste roboti ce executa masinal operatiuni repetitive…”/

  Raspuns Ion Iliescu:
  /”Aprecierea dvs.ca economia Romaniei se bazeaza doar pe muncitori, restul fiind balast, “gunoi neproductiv” este inacceptabila si aberanta.
  Chiar si in Romania ponderea muncitorimii industriale a scazut si scade continuu. Acest lucru este si mai evident in tarile dezvoltate. Cum puteti face asemenea afirmatii? Pareti un om inteligent si bine informat!”/

 4. sfinx667 Says:

  @ domnule Mihnea Georgescu, sa-l invitati pe domnul Iliescu sa va citeasca postarile de pe blog….apropo de respect, identitate nationala, comportament civilizat, tratament aplicat alegatorilor, s.a.m.d., ma repet, nu imaginea mea e sifonata, ati fost total neinspirat, nu astfel se repara o greseala ” cazand din lac in put “, proverb romanesc, subliniez ca stiu si proverbe ce apartin altor valori, le voi folosi cand ne convingeti ca stapaniti limba romana …
  @ domnule Ion Iliescu, nu doresc a va retine, va multumesc pentru spatiul acordat, ati inteles in ce consta demersul meu in blogosfera si nu numai;
  un bun inceput pentru Mihnea Georgescu ar fi sa nu-si mai numeasca conationalii, cititorii, alegatorii..”prostimea ” si ” piosii ofuscati “…de la inaltimea initiatilor si iluminatilor…suna atat de, cu iz masonic, doar ca exemplu desigur
  respecte si stima,
  Sibilla

 5. emigrantul Says:

  NU CRED IN LOCURILE DE MUNCA BINE PLATITE DIN IT. SALARIILE MARI IN DOMENIUL TEHNOLOGIEI INFORMATIEI SUNT SIMPLE POVESTI.

  Pentru a-mi justifica afirmatia, voi da un exemplu concret:

  In Ianuarie 2002 trimit un CV la mult laudata firma SOFTWIN condusa de un anume domn TALPES. In scurt timp directorul de resurse umane al companiei, ADRIAN LUPULESCU, imi da telefon invitindu-ma la interviu. Dau un test dupa care sunt rechemat la sediul firmei, situat linga statia de metrou Pipera, pentru negocierea salariului.

  Auzisem ca SOFTWIN ar oferi salarii de peste 4-500$. Dupa o discutie cam lunga cu Adrian Lupulescu acesta IMI ADUCE LA CUNOSTIINTA CA SALARIILE LA SOFTWIN SUNT IN JURUL VALORII DE 150$ NET DIN CARE 75 SE TREC IN CARTEA DE MUNCA RESTUL DINDU-SE LA NEGRU. Totusi, deoarece postul pe care urma sa fiu angajat era intr-un fel mai neobisnuit mi s-a sugerat o remuneratie undeva la 200$ net. In momentul acela imi dau seama cum stau lucrurile si cer 250$ net. Adrian Lupulescu da impresia ca accepta cererea mea manifestind totusi un oarecare grad de nehotarire. Dupa citeva zile Lupulescu imi da telefon spunindu-mi ca a fost angajat altcineva.

  Concluzia mea a fost clara: 250$ net din care 75 trecuti in cartea de munca si restul dati la negru i se parea mult firmei SOFTWIN. Oricum cind am auzit ce practici murdare, pentru plata salariilor, se folosesc acolo chiar sa ma fi angajat nu ma duceam pentru a nu fi partas la o asemenea infractiune.

  De retinut ca 150$ net in 2002 acopereau costurile unei chirii intr-o garsoniera modesta din Bucuresti + intretinerea si mincarea. Cu asemenea cistig se traia la limita fara a putea pune deoparte vreun ban.

  In concluzie salariile mari din IT sunt mituri.
  ================================================
  Citat Ion Iliescu
  /”Nu sunt exponentul noiii clase detinatoare de capital din Romania. Exista suficiente informatii asupra celor mai bogati (primii 300) ca si asupra celor mai de succes intreprinzatori. Multi dintre ei au creat si locuri de munca (uneori chiar si bine platite) cum ar fi, spre exemplu, firmele de IT, dar nu numai.”/
  ================================================

 6. bucur Says:

  ,,Ca pana si in SUA exista o miscare intre sectoarele public si privat.” spune domnul Iliescu in raspunsul dumnealui pentru ,,emigrantul” . Eu stau si ma intreb care este acea miscare Domnule Iliescu ? In Statele unite separarea puterilor in stat este atat de bine stabilita ca numai anumite institutii(F.B.I , C.I.A, I.C.E. etc) si in anumite conditii (abuzuri sau incalcare flagranta a unor legi, drepturi etc.) pot obtine sau face schimb de informatii una de la cealalta(institutiile) . Sa-mi imaginez ca exista o miscare intre sectorul public si cel privat imi este foarte greu. Stau si ma gandesc acum la BlackWater companie americana de supraveghere,izolare si securizare de conflicte militare, companie care are in componenta sa strict fosti soldati ai trupelor de elita americane ,,Seal”, ,,Delta Force”, ,,S.W.A.T” si care companie opereaza in Iraq.

  Stiati de exemplu ca victimele ,,colaterale” ale acesti companii private americane nu sunt luate in calcul in nici o statistica oficiala a razboiului din Iraq?
  Daca il intrebati maine dimineata pe generalul roman care conduce operatiunile militare ale contingentului Ministerului Apararii Nationale de pe frontul din Iraq sa va ofere informatii pe aceasta tema s-ar putea sa aveti o surpiza neplacuta . Cu voia dumneavoastra am sa postez aici pe blog un link

  destul de cuprinzator insa subiectiv.

  Totusi , cred ca singura ,,miscare” intre privat si public in Statele Unite are loc prin cheltuirea fondurilor alocate protectiei sociale (Welfare) in magazine private de alimente (grocery stores).

  De curand administratia prezidentiala Bush a decis sa ofere fiecarui american suma de 600$ ca protectie sociala in timp de recesiune economica (cica). Ma intreb, de ce nici un prim ministru roman post decembrist nu a avut o asemenea initiativa ?
  Sa inceapa reforma si privatizarea Statului Roman cu investirea in buzunarul propriului cetatean , si-mi trec fugitiv prin minte motive(Catarama,Becali,Copos etc.etc.) asta ca sa nu mai imi spuneti ca atac PSD-ul si stanga romaneasca de acum inainte nu am sa mai dau exemple din PSD . Si nu va inchipuiti ca e o gluma proasta ce am spus despre cei 600$ mai postez un link pentru obtinere de informatii

  http://www.irs.gov/newsroom/article/0,,id=179211,00.html

  In Statele Unite sa fie clar pentru toata lumea singurele servicii care sunt de ,,de stat” ma rog , aici e mai complicat putin ca ,,statul” se imparte in doua, ,,federal” si,,statal” , dar nu discutam despre asta acum, asadar singurele servicii ,,de stat”sunt Posta, Armata (aici intelegandu-se tot Pentagonul cu serviciile de mentinere a ordinii(Politie,C.I.A,F.B.I etc etc) si Fiscul . Orice fel de alta companie americana indifernet de domeniul de activitate petrolier,automobile,software etc. este 100% privata, ex. (Ford,Apple,Google,Yahoo,Harley Davidson, 20 Century Fox,Disney Land etc. etc.etc.)

  Cine protejeaza in Statele Unite serviciile de la scumpirea sau inrautatirea lor ? Cine protejeaza calitatea produselor? CLIENTUL !

  Institutiile statului au grija doar de CLIENT, petru ca americanii au inteles ca banul din buzunarul lui pune economia in miscare.

  Ce se intampla in Romania cu acest CLIENT ?

  Pai hai sa descriem doar cateva actiuni care ii se pot intampla.
  Furat,inselat,fraudat si ma opresc aici . Ce pazesc oamenii din institutii care ar trebuie sa aiba grija de client ? Raspunsul e undeva intr-o mazga grosa si neclara. Rezultatul ?!/?…pai hai sa privim la fetele oamenilor de pe strada …ele(fetele) si starea economiei nationale spun totul.

  As fi vrut sa ma opresc aici insa voi continua pentru ca doresc si eu sa va raspund. M-ati intrebat in ultimul dumneavoastra raspuns pe imi bazez ideile pe care le expun. Pe realitate domnule Iliescu. Uneori realitatea este mai buna decat orice teorie a lui Marx, Engels sau Brown Lester. Una este sa vorbesti despre salvarea civilizatiei cand ai un buget de razboi de aproape 500 de MILIARDE de dolari si alta este sa vorbesti cand bugetul BRUT national pe 2008 este de 28 de MILIARDE de dolari . O sa-mi spuneti ca sunt rau insa nu este asa. Sa luam urmatorul exemplu :

  Unui soldat american cazut in lupta in Iraq sau Afganistan i se recompenseaza rudele de gradul 1 cu suma de 250 .000 $ (sfert de milion).

  Daca el traieste are dreptul prin lege la orice forma de scolarizare platita de guvernul federal american. Adica daca vrea sa studieze la PRINCETON University sau Harvad plateste statul.

  ———————————————————————————–

  Un soldat roman mort pe campul de lupta in Iraq sau Afganistan i se recompenseaza rudele de gradul 1 cu suma de 25.000 Euro .

  Daca el traieste dupa razboi are toate sansele sa studieze fluturasele cu ofertele de munca de la Agentia de Ajutor Social si Plasament pe Piata Muncii sau sa studieze limba spaniola pe plantatiile de capsuni ale Spaniei,asta ca sa facem ,,haz de necaz ” ca doar suntem Romani nu ?

  Ce ar fi NOI sa incepem sa ,,Salvam civilizatia…” chiar de aici domnule Iliescu ,chiar de la exemplul de mai sus ? Ce spuneti ?

  Mi-ati reprosat faptul ca fac propaganda a politicii de dreapta pe blog . Nu am facut asta si impartasesc pana in cele mai adanci simtiri politica de stanga . Si eu am fost copil sarac (sa nu spun foarte sarac )si am reusit acum sa fiu mai bine insa va dau cuvantul meu de onoare ca nu in mod necistit sau prin noroc. Si dumneavoastra stiti foarte bine despre ce vorbesc din experienta dumneavoastra personala.
  Dar vederile mele despre Stanga exclud Comunismul si sunt multe alte puncte unde viziunea mea de ,,stanga ” difera total de a dumneavoastra. Iar experienta dumneavoastra personala in politica ultimilor decenii ma incadreaza pe mine acolo unde imi este locul ,la categoria ,,muciosi”.

  Am scris in trecut pe blog ca sunteti un fost presedinte al Romaniei cu care eu ma mandresc. Sunt mandru ca am ocazia unica de a fi contemporancu dumneavoastra si am avut onoarea de a va avea presedinte . Ca politician Roman sunteti exponential pentru Romania si acum cand ati predat fraiele altei generatii de politicieni. Insa daca va deranjez prin ceea ce scriu ma pot abtine .Nu e nici o problema .

  M-am bucurat enorm cand un politician roman de talia dumneavoastra a avut curajul sa iasa in lumea virtuala. Si am mai crezut ca pot spune tot ce trebuie spus in fata unui politician. Si asta fac ! Cand o sa trebuiasca sa va aplaud am s-o fac sa nu va indoiti de asta ,bineteles atunci cand am sa consider sa va aplaud din punctul meu de vedere nu al altora. Macar eu sa scriu ceva care nu e prea usor de citit ca sa spun asa . Sa spunem lucrurilor pe nume, numai asa le putem indrepta. Realitatea se schimba numai atunci cand ai curajul sa o infrunti, sa o privesti in ochi.
  Hai sa ne privim in ochi si sa fim sinceri cu NOI. Cei care ne mobilizam pentru salvarea civilizatiei.

  Cu deosebit respect,

  Tiberiu Bucur

  P.S.

  Din greseala am apasat optiunea ,,Submit Comment” inainte de a termina de scris ce aveam de spus . As aprecia foarte tare si va multumesc in anticipat daca veti publica numai varianta completa.

 7. radualexandrupsd3 Says:

  Catre emigrantul ,
  pornind de la Top 300 , cei mai bogati romani si descrierea sumara a modului in care au facut acestia avere pot fi trase anumite concluzii asupra modului in care functioneaza capitalismul romanesc inca primitiv.
  Domeniu IT este cel mai bine platit oferind salarii de 2.000-3.000 $ sau chiar la nivelul celor din vest .
  Daca acesti intreprinzatori nu ar oferi aceste salarii comparabile cu cele din vest toti acesti ,,muncitori ,, cu inalta calificare ar pleca in vest unde imediat ar gasi de lucru la un nivel salarial foarte bun.
  As dori sa aduc si un exemplu concret fara a face reclama unei firme sau unor imbogatiti ai tranzitiei .
  Firma ROMSYS patronata de multimilionarul roman Marius Cojanu .
  Aceasta firma concureaza pe piata internationala de la egal la egal cu nume grele din industria mondiala si are o oferta comparabila sub aspectul calitate -pret .
  As dori sa accentuez un aspect foarte important .Capitalul uman de inalta calificare reprezinta ,, gunoiul neproductiv,, din aceasta firma .
  Va imaginati probabil ca Marius Cojanu este foarte incantat de faptul ca ofera salarii atat de mari angajatilor ?
  Cu siguranta nu ? Piata il obliga pentru a fi competitiv sa ofere asemenea salarii.
  Din ce va imaginati d-stra ca este compus capitalul acestei firme : un sediu , cateva calculatoare , cateva licente , cateva masini diverse alte bunuri si capitalul uman .
  Din capitalul firmei va asigur ca acest capital uman de inalta calificare este cel mai important .
  Este Marius Cojanu un adept al economiei de tip socialist asa cum sunteti d-stra si isi rasplateste angajatii dintr-un simt inascut de echitate sociala ?
  Nu este doar un intreprinzator care doreste sa acumuleze si mai multe milioane si a gasit o metoda de a face acest lucru.
  Firma Romsys isi doreste sa devina lider eoropean in domeniu.
  Iata ce declara Marius Cojanu :,, In acest scop , au fost si vor continua sa fie angajati specialisti cu experienta din randul romanilor reintorsi in tara , dupa o activitate in tari occidentale . In afara de o cunoastere a mediului de afaceri international , acestia aduc cu ei si o noua mentalitate de munca si gandire , orientata catre eficienta ,,
  Poate sesizati si o sugestie personala pentru a opri tragedia unui poet modern OVIDIUS exilat in purgatoriul canadian .

 8. radualexandrupsd3 Says:

  Catre emigrantul,
  in privinta aspectelor teoretice legate de parteneriatul public-privat prezentate de DOMNUL PRESEDINTE ION ILIESCU subscriu in totalitate si chiar voi cauta in literatura de specialitate noi argumente .
  In privinta experientei practice ma vad silit sa adopt o pozitie apropiata de d-stra .
  M-am straduit sa gasesc un exemplu de succes din Romania in care privatizarea unui serviciu public a dus la scaderea pretului si la cresterea calitatii .
  Nu am gasit un astfel de exemplu.
  Am gasit in schimb mai multe contraexemple:
  1.APA NOVA firma privata care a inlocuit regia de apa si canal din Bucuresti.
  Concluzii: calitate scazuta a apei , pierderi mari in retea , costuri mari de intretinere a retelei , pret mare al produsului facturat consumatorului privat , pierderile din retea incluse pe factura consumatorului , lipsa unei statii de epurare la punctul terminus de colectare -GLINA , retele vechi si imbatrinite , lipsa totala a investitiilor de substanta.
  Au modernizat in schimb sediul , au redus personalul , au imbunatatit sistemul de facturare , au cumparat cateva masini noi si ochioase , cateva salopete foarte aspectoase pentru muncitorii de la interventii.
  Salariile exceptand conducerea ,,de exceptie,, sunt sub media nationala .
  In cazul in care se produce o spartura ajung cu o mare intarziere sapa o groapa chiar si in mijlocul drumului pe care uita sa o mai astupe .
  Avand o gandire capitalista social democrata nu inteleg ratiunea economica si cea de utilitate publica pentru care aceasta regie a fost privatizata si nici motivul pentru care nu este initiat un demers pentru a readuce aceasta regie in sectorul public .
  Putem spune ca in acest exemplu afirmatia d-stra conform careia in parteneriatul public-privat , partea privata vandalizeaza partea publica este perfect adevarata .
  Nu stiu daca este locul si momentul de a continua aceasta argumentatie pornind de la exemple concrete din Romania insa intorcandu-ne la partea teoretica pe care va propun sa o aprofundam impreuna , imi doresc daca se poate sa aduceti in discutie un exemplu concret din CANADA legat de parteneriatul public-privat.
  Imi cer scuze DOMNULUI PRESEDINTE ION ILIESCU daca am exagerat aceasta disputa cu emigrantul si m-am indepartat de la echilibrul nuantat manifestat pe acest forum .

 9. Victor Says:

  Domnule Presedinte, va multumesc pentru raspuns. Scrieti dumneavoastra:

  “Din nou, legile pietii actioneaza impotriva ratiunii – transformarea cerealelor in biocarburanti este de 2 ori mai profitabila decat folosirea lor pentru hrana.”

  Sa insemne asta ca in viitorul apropiat, se vor cauta surse alternative pentru hrana? Este posibil ca viitorul sa ne aduca o agricultura dedicata biocarburantilor iar pentru hrana stiu eu sa ne orientam spre alge de exemplu? Cred ca am citit ceva in sensul asta…

 10. radualexandrupsd3 Says:

  Catre emigrantul ,
  as dori sa ridic o minge la fileu si as fi onorat daca ati accepta-o .
  Din punctul meu de vedere cea mai buna forma de conducere a Romaniei ar fi un sfat al inteleptilor format din DOMNUL PRESEDINTE ION ILIESCU SI DOMNUL ION TIRIAC .
  Cei doi impreuna ar forma din punctul meu de vedere expresia vie a ceea ce eu numesc capitalism social democrat .
  Nu vreau sa mi lansez argumentatia , nu vreau nici sa fac parada de cultura economico-filosofica , nu vreau nici sa inrosesc internetul in cautari febrile imi manifestr doar un punct de vedere care sper sa nu fie cenzurat pe acest forum .
  As fi onorat daca ati accepta o disputa la nivel teoretic in aceasta vacanta de sarbatori singura in care as avea timp pentru un astfel de dialog mai precis pana pe data de 05.mai.2008.
  Cu respect si consideratie.
  Alexandru.

 11. emigrantul Says:

  USERUL BUCUR ARE TENDINTA DE A CREA O IMAGINE IDILICA DESPRE STATELE UNITE COMUNICIND INFORMATII INEXACTE cum ar fi cea de mai jos:

  Citat Bucur:
  /”Unui soldat american cazut in lupta in Iraq sau Afganistan i se recompenseaza rudele de gradul 1 cu suma de 250 .000 $ (sfert de milion).”/

  Daca ne ducem pe situl US MILITARY ce se ocupa printre altele si cu furnizarea de informatii despre pensiile, ajutoarele, etc. pe care rudele apropiate, ale unui soldat mort in Irac sau Afganistan, le-ar putea obtine de pe urma acestuia, gasim urmatoarea pagina:
  http://www.usmilitary.com/1586/veteran-death-pension-benefits/
  care in esenta spune ca vaduvele de razboi au dreptul la o pensie de urmas.

  Pe site se specifica clar:
  “The Veterans Death Pension is not a large amount of money, but was intended by Congress to help provide a means for select individuals who survive a Servicemember who dies during a time of war to have funds available to help with their support.”

  Cind faceti afirmatii asemanatoare celei apartinind userului Bucur (vezi mai sus) dati detalii si precizati conditiile de acordare a sumei, intervalul temporal pe care plata este esalonata, etc., deoarece altfel se intelege ca imediat dupa moartea unui soldat al US, intr-o lupta din Bagdad, spre exemplu, nevasta sa primeste un cec continind 250 000$ pe care ii poate cheltui cum vrea ea.

 12. Maria Barbu Says:

  Domnule Presedinte,

  in ultimii 3-4 ani, ocupandu-ma de leadership politic si securitate nationala si internationala, am inteles ca intr-un viitor destul de apropiat securitatea nationala se va restrange f mult, ramanandu-ne practic de protejat mai mult identitatea nationala, exprimata cel mai substantial prin sfera culturala. Asta inseamna ca trebuie sa lucram activ si cu multa consecventa la promovarea identitatii noastre nationale/culturale, singura in stare sa ne reprezinte si sa ne asigure persistenta in aceasta lume din ce in ce mai globalizata. Doar astfel putem face fata curentului globalizarii, profitand de postmodernismul care lasa loc elementelor locale si nationale sa se exprime cat mai puternic. Dar cine se gandeste oare in Romania la o strategie coerenta in acest sens?

 13. emigrantul Says:

  Citat Maria Barbu:
  /”am inteles ca intr-un viitor destul de apropiat securitatea nationala se va restrange f mult, ramanandu-ne practic de protejat mai mult identitatea nationala, exprimata cel mai substantial prin sfera culturala.”/

  Raspuns:
  Identitatea nationala exprimata prin toti parametrii ei incluzind sfera culturala se apara paradoxal cu o armata puternica! Fara asa ceva tara se va dezmembra incepind cu Transilvania. Strainii nu dau doi bani pe identitatea ta culturala asa cum tu nu dai doua parale pe cea a Zairului, de exemplu.

 14. radualexandrupsd3 Says:

  Catre emigrantul ,
  conceptul de securitate nationala este o notiune mai complexa ,dacat sa zicem , o simpla necesitate armata.
  Existenta unei armate intr-un stat este o necesitate insa indiferent de capacitatea acesteia nu garanteaza securitatea nationala .
  Apropo de diferenta dintre un pistol adevarat , un pistol cu apa de jucarie si o armata reala .
  In privinta conceptului pe care s-a straduit , si a reusit , sa-l atinga D-na Maria Barbu trebuie facuta legatura cu conceptul de globalizare culturala care se manifesta cu precadere in ultimul secol .
  In virtutea acestei globalizari identitatea nationala se dilueaza de la zi la zi in fata avalansei externe manifestata pe toate planurile : cultural , economic , mediatic , militar etc .
  In fata acestei avalanse externe toate popoarele au strategii de aparare a identitatii lor.
  In aceasta privinta comportamentul nationalist al francezilor poate fi un bun exemplu .
  In privinta dezbembrarii tarii incepand cu Transilvania pericolul este la fel de mare ca acela privitor la dezmembrarea Canadei .
  Problema Zairuilui este mai importanta decat crezi .
  Al Gore are o viziune pertinenta si substantiala cu privire la subiect .
  Apropo de site-ul cu realitatea canadiana m-am plictisit de el .

 15. Maria Barbu Says:

  @emigrantul

  tu vorbesti de prezent, eu vorbeam de viitor. Securitatea europeana se construieste ca o arhitectura complexa, care va transcende securitatea nationala. Aceasta din urma va fi pur si simplu “topita” in structura de securitate europeana.
  Dat fiind ca ne referim la momente diferite, cred ca nu e cazul sa ne contrazicem. Pt prezent, tu ai dreptate. Pt viitor, sper sa am eu dreptate!

 16. emigrantul Says:

  Citat:
  “In privinta dezbembrarii tarii incepand cu Transilvania pericolul este la fel de mare ca acela privitor la dezmembrarea Canadei.”

  Pai asta inseamna ca pericolul este urias!

  Unitatea Canadei este mentinuta cu forta de US pentru ca altfel provincia separatista Quebec s-ar transforma in stat independent imediat. Oricum nationalismul este asa mare in Montreal (capitala provinciei) incit incepind cu anul 1965 sute de mii de englezi au fost obligati sa paraseasca regiunea mutindu-se in Canada Engleza. Quebecul seamana cu un stat independent condus de francezi care au sub control toata administratia provinciei. Legile nationaliste sunt atit de nenorocite incit daca esti emigrant si ai copii acestia nu au voie sa studieze decit la o scoala franceza. Situatia este tensionata si imputita in Montreal, daca doresti sa nu ai probleme cu oamenii trebuie sa vorbesti in franceza pentru ca altfel risti sa ai parte de comportamente respingatoare din partea celor cu care intri in contact.

 17. bucur Says:

  @emigrantul

  Uite care este problema, daca nu sti ceva ,asculta sau pleaca, nu incerca sa manipulezi sau si mai rau sa dezinformezi. Se plateste pentru un soldat cazut pe campul de lupta in Iraq, ca de soldatii astia vorbim 250.000 $,nu despre cei din Vietnam sau Angola vorbim aici. Crezi bine, daca nu …asta e .Vrei dovezi despre asta …dute si studiaza despre drama de la WTC si cati bani a platit guvernul U.S.A rudelor de gradul 1 ale victimelor de acolo. Sti ?

  Vezi ca tu ai mai avut o tentativa sa ma convingi cu niste fotografii din Canada precum ca ar fi Congo sau mai rau Uzbekistan de-am in ras cu grupul meu de prieteni on-line vreo 3 zile despre asta .Eu ma duc in Canada o data la doua saptamani si daca vrei iti pot trimite niste fotografii cu tara ta ca poate nu iti permiti sa vezi adevarata Canada si stai in vreun ghetou cu dependentii de substante .Nu-ti cer sa-ti ascunzi frustrarile insa te poti abtine cel putin acolo unde este cazul…mai ales cand nu sti despre ce este vorba.

  Cu deosebit respect,

  Tiberiu Bucur .

 18. emigrantul Says:

  Domnule Tiberiu Bucur,

  M-a surprins la modul exceptional atentia deosebita cu care m-ati rasfatat in comentariul dvs. insa eu nu dau doua parale pe spusele nimanui daca acestea sunt nesustinute cu dovezi. Cind vei furniza documentatia referitoare la recompensa de 250 000$ platiti de US rudelor unui soldat american cazut in Irak sau Afganistan atunci mai discutam. Pina una alta in cel mai competent site al US
  http://www.usmilitary.com/1586/veteran-death-pension-benefits/
  referitor la asemenea ajutoare, nu apare nicaieri ca s-ar da gramada 250 000$ la scurt timp dupa moartea militarului cazut in “razboiul impotriva terorii”.

  In ce priveste Canada iti recomand sa privesti mai cu atentie situl:
  http://geocities.com/casamede2005/
  nu de alta dar fotografiile prezentate acolo au o asemanare izbitoare cu cele din propria ta pagina: http://www.buildinchicago.com/

 19. radualexandrupsd3 Says:

  Catre emigrantul,
  nu consider ca integritatea teritoriala a Romaniei este un subiect de discutii libere pe internet .
  Imi pare rau sa recunosc dar pentru mine acest subiect este ,,tabu,, si nu consider necesar sa dezvolt o astfel de argumentatie .
  Totusi un prim pas ar fi acela de a intelege identitatea fiecaruia in familia europeana din care facem parte .
  Cat despre Canada am citit intr-un ziar local din Transilvania cum ca au fost plasate importante trupe NATO pentru mentinerea pacii in provincia Quebec .
  As dori informatii suplimentare felul in care ,, sute de mii de englezi ,, au reactionat la venirea acestor forte de mentinere a pacii.

 20. emigrantul Says:

  Citat:
  /”Cat despre Canada am citit intr-un ziar local din Transilvania cum ca au fost plasate importante trupe NATO pentru mentinerea pacii in provincia Quebec .
  As dori informatii suplimentare felul in care ,, sute de mii de englezi ,, au reactionat la venirea acestor forte de mentinere a pacii.”/

  Asemenea forte exista. Pe teritoriul provinciei Quebec sunt numeroase baze militare, toate sub controlul englezilor. Situatia se mentine asa de circa 250 ani. Regiunea orasului Montreal este vitala pentru Canada Engleza si partea centrala a SUA (zona marilor lacuri) deoarece fluviul Sfintul Laurentiu care face legatura navigabila intre lacuri si oceanul Atlantic trece chiar pe linga oras si la citeva zeci de km de frontiera cu US. Stai linistit orasul este sub control American. Este adevarat nu mai sunt lupte de strada ca prin 1970-1980 dar situatia se mentine tensionata.

 21. radualexandrupsd3 Says:

  Imi cer scuze tuturor promotorilor acestui blog dar nu cred ca este locul unui astfel de conflict intre mine si emigrantul .
  Din cate am inteles eu , ideea de baza a acestui blog este de avea anumite dezbateri teoretice , intr-o maniera de echilibru nuantat .
  Avand in vedere aceste considerente va propun sa mutam disputa pe un alt blog vizitat de d-stra pe cel al DOMNUI ADRIAN NASTASE .
  Va astept cu raspunsul pe acest blog pe care ati mai avut interventii

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: