PE MARGINEA DEZBATERILOR DE PE BLOG

In legatura cu problemele globale, sunt de remarcat doua mari categorii de probleme:

I.- Efectele activitatii umane (a societatii industriale) asupra factorilor de mediu si asupra climei – procese care se pot evidentia, in mod obiectiv, prin observatii si masuratori.

II.- Capacitatea societatii de a actiona pentru evitarea efectelor distructive sau reducerea dimensiunii acestora. Aici intervin mai multi factori:

Informarea adecvata la toate nivelurile (de la factori de decizie, la cetateni).

Legislatie corespunzatoare.

Mijloace coercitive, de ordin fiscal sau administrativ.

Eficienta administratiei.

Educatia si implicarea cetatenilor si a „societatii civile”

Din pacate, dinamica dezvoltarii economice si caracteristicile societatii actuale de consum, care incurajeaza risipa au accentuat, in ritmuri alerte,atat presiunea asupra resurselor naturale (de energie, de materii prime si de hrana) cat si efectele negative asupra factorilor de mediu (apa, aer, sol), in special poluarea, iar prin degajarile gazelor cu efect de sera (in special CO) provoaca si asa – numita „ incalzire globala”, cu efecte asupra climei. Capacitatea de reactie, de autoaparare a societatii la aceste procese este franata de inertia factorilor de decizie si inclusiv de ceeace remarca si unii dintre interlocutori – caracteristicile economiei de piata – tendintele egoiste ale luptei pentru profit, care este principalul motor al economiei bazate pe relatia marfa-bani.

Pornind de la aceste doua date obiective trebuiesc gandite toate masurile, la scara globala, la nivelul statelor, al comunitatilor si al cetatenilor.

Aceasta este ratiunea tuturor actiunilor intreprinse in ultimii cca. 40 de ani, atat la nivel stiintific (lumea stiintifica fiind prima care a tras semnalele de alarma) cat si la nivel politic (Summit-urile organizate de ONU la nivel de sefi de state si de guverne), reuniunile internationale consacrate acestor teme, masurile la nivel guvernamental adoptate de diferite state sau ale unor organisme ca Uniunea Europeana, ca si extinderea miscarilor ecologiste si a celor ample, de masa in sprijinul acestor masuri, actiunile educative si cetatenesti.

SI ACUM..RASPUNSURI PARTICULARIZATE

isabellelorelai

Ai dreptate. Si pe vremea mea, in scoala primara se facea mai mult decat acum pentru educatia copiilor, pentru curatenia personala, in clasa, in scoala, pentru plantarea anuala de pomi, pentru ingrijirea parcurilor.

De aceea am si mentionat vizita la scoala Hammamed din Tunisia.

Mariusmanea

Remarca in mod corect ca relatiile de piata si banii sunt factorii determinanti, care impun de fapt solutiile.

Cirlovacristian

Ma intreaba, cati oameni politici impartasesc ideile mele si, de ce?

Eu cred ca destul de multi, pentru ca este vorba de realitati care nu pot fi ignorate.

Dar, apar discordante intre vorbe si fapte. Dealtfel si la Tunis, reprezentantii unor state din sud (Maroc) si-au exprimat nemultumirea fata de reprezentantii tarilor bogate pentru ca vorbesc mult despre principii, dau sfaturi, dar fac foarte putin pentru sprijinirea tarilor sarace (ceeace am sugerat si eu in cursul discutiilor). Este de remarcat faptul ca, la Summit-ul de la Monterey din primavara anului 2002, consacrat problemelor luptei impotriva saraciei la nivel global, se constata ca, fata de o Decizie a ONU din 1969 – cu prilejul lansarii unui „Deceniu pentru dezvoltare”, care stabilea ca tarile dezvoltate sa aloce 0,7% din PIB-ul national pentru un Fond ONU al Dezvoltarii (in favoarea tarilor sarace) in 2002 (deci dupa 33 de ani) aceasta contributie se ridica, doar in medie, la 0,2%, iar SUA alocase doar 0,1% . Singurele care si-au onorat obligatia de 0,7% erau Tarile Scandinave.

Tot Cirlovacristian isi exprima indoiala in legatura cu implementarea unor masuri privind promovarea resurselor regenerabile de energie datorita unor „capuse energetice” – interesate doar in realizarea de profituri proprii. El isi exprima dubii si in legatura cu afirmatiile mele privind nevoia de a promova parteneriatul public-privat, care ar duce de fapt la spolierea statului, a sectorului public de catre cel privat.

Pareri impartasite si de emigrantul

Nu contest toate aceste aprecieri. Dar, vorba romanului . “Cine se teme de lup, nu intra in padure!”. Aceasta este societatea in care traim. Intr-un fel, repetam experienta istorica a altora, privind aceasta faza similara cu ceeace s-a apreciat a fi “acumularea primitiva de capital” . Trebuie sa invatam si de la altii, si din experienta proprie si sa cautam sa ne adaptam si sa ne asiguram si masurile de autoaparare (legislatie, administratie, opinie publica ).

Victor

Ma intreaba daca sunt optimist sau pesimist in legatura cu perspectiva (atat la nivel global, cat si probabil, la nivel national).

Eu cred ca, in orice conditii, trebuie sa stim sa ne cultivam optimismul, pastrandu-ne un mod realist de abordare a problemelor.

Este nota pe care am retinut-o si din comentariile inteleptei anca . Ea mentioneaza si importanta educatiei si a sensibilizarii opiniei publice (ceeace se sublinia si in luarile de pozitie din Tunis).

Este motivata deasemeni intrebarea adresata de anca de ce trebuie sa crestem puterea militara a statului ca sa fim in siguranta si nu sa o scadem…un pistol in casa nu scade pericolul de a fi atacati dar creste probabilitatea ca o intamplare nefericita sa se produca”..

Si emigrantul are dreptate cand afirma ca, in conditiile actuale, si probabil inca mult timp, armatele vor fi necesare pentru asigurarea securitatii statelor.

Gabriela Savitsky vorbeste despre dezvoltarea “aberanta” a unor poli economici, in unele zone ale Planetei.

Aceasta NU este o situatie specifica doar lumii contemporane. Asa s-a dezvoltat intreaga civilizatie. Primele centre de civilizatie antica, bazate pe dezvoltarea agriculturii (ceeace s-a numit “revolutie agricola” sau “primul val” cum l-a denumit Toffler) – s-au dezvoltat in jurul marilor fluvii : in China, in Egipt, in Mesopotamia, etc.

Revolutia industriala a pornit din Anglia si Olanda. Europa Occidentala, apoi Statele Unite si-au impus dominatia, prin forta lor economica – situatie care se mentine si astazi.

Secolul XXI s-ar putea sa marcheze deplasari semnificative, prin extinderea mijloacelor de comunicare si de acces la sursele cunoasterii. Deja, cresterea fortei economice a celor doua mari conglomerate umane – China si India -. anunta o directie a acestor deplasari. S-ar putea ca Secolul XXI sa marcheze si o extindere a raporturilor democratice la scara globala si a nevoii de cooperare, consens si solidaritate, la nivel Planetar – care sa conduca la reducerea marilor decalaje economico-sociale de astazi. Si aceasta nu doar ca aspiratie umana generoasa, ci pentru ca aceasta ar raspunde mai bine intereselor tuturor ! Numai in conditii de stabilitate si pace pot fi abordate si rezolvate marile probleme cu care se confrunta umanitatea la acest inceput de Secol.

Iata o tema care se impune pentru o activitate teoretica, politica, actuala – cum recomanda bibliotecarul – nevoia ridicarii gradului de cultura politica, in general, a elaborarilor teoretice, ideologice, mai ales in cadrul unui partid de stanga, asa cum ar trebui sa se afirme PSD.

Raspunsul la intrebarea “Ce este omul, ce ar trebui sa devina el intr-o societate evoluata, de esenta social-democrata ?” – este intr-adevar datoria unui veritabil partid social-democrat, care sa contribuie la restaurarea si relansarea unei “civilizatii intelectuale”.

Tot el subliniaza, pe buna dreptate, nevoia dezvoltarii unei gandiri economice care sa fundamenteze o politica economica eficienta – care sa stopeze “practicile capitalismului de cumetrie “,prin “capusarea institutiilor statului” .

Iata cu adevarat teme de dezbateri reale si nu “intepaturi “ reciproce, inutile. Controversele sunt bune atunci cand se confrunta argumente din care pot profita ambele parti.

De aceea nu doresc sa incurajez “sagetile” mai mult sau mai putin “amicale”.

.

Advertisements

11 Responses to “PE MARGINEA DEZBATERILOR DE PE BLOG”

 1. emigrantul Says:

  Domnule Presedinte,

  1) ATI PUTEA DA 10-20 EXEMPLE (NUME CONCRETE) DE ROMANI CARE AU ACUMULAT PRIMITIV CAPITAL INCEPIND CU 22 DEC. 89 IAR IN PREZENT, FOLOSIND CAPITALUL STRINS, CREAZA MULTE LOCURI DE MUNCA BINE PLATITE – ASIGURATOARE DE PROSPERITATE PENTRU O MULTIME DE COMPATRIOTI AI NOSTRII?

  2) Atunci cind am facut comentariul intitulat: “DIN PARTENERIATUL PUBLIC – PRIVAT (PPP) SINGURII CARE AU DE CISTIGAT SUNT PRIVATII” mesajul lui Cirlova Cristian ce continea o idee asemanatoare, nu era afisat inca si nu aveam cum sa stiu de existenta sa. Totusi, prin faptul ca doua persoane diferite au avut intr-un timp scurt, citeva ore, aproximativ aceeasi reactie la afirmatia lui Ion Iliescu citez: “Acum cele mai bune rezultate se pot obţine prin parteneriatul public-privat”, inseamna ca aceasta are toate sansele sa fie falsa in totalitate.

  Citat Ion Iliescu:
  /”El (userul cirlovacristian) isi exprima dubii si in legatura cu afirmatiile mele privind nevoia de a promova parteneriatul public-privat, care ar duce de fapt la spolierea statului, a sectorului public de catre cel privat.

  Pareri impartasite si de emigrantul

  Nu contest toate aceste aprecieri. Dar, vorba romanului . “Cine se teme de lup, nu intra in padure!”. Aceasta este societatea in care traim. Intr-un fel, repetam experienta istorica a altora, privind aceasta faza similara cu ceeace s-a apreciat a fi “acumularea primitiva de capital” . Trebuie sa invatam si de la altii, si din experienta proprie si sa cautam sa ne adaptam si sa ne asiguram si masurile de autoaparare (legislatie, administratie, opinie publica ).”/

 2. Victor Says:

  Domnule Presedinte, de curand am atras atentia printr-un articol scris pe blogul meu (‘Fratilor, vine si foametea!”) asupra unei probleme care framanta din ce in ce mai mult omenirea. Problema cresterii pretului cerealelor si criza mondiala de hrana care deriva din aceasta, cu efecte deja devastatoare in multe tari din lume si cu o perspectiva nu tocmai imbucuratoare pentru tarile bogate.
  Tarile Uniunii Europene au drept scop ca biocombustibilii sa detina o pondere de 10 procente din necesarul de combustibil pentru transporturi pana in 2020.
  In actualele conditii cand se presupune ca si cerinta de etanol crescuta este un factor determinant al cresterilor preturilor la cereale, considerati targetul Uniunii Europene ca fiind realist, si mai ales care considerati ca sunt masurile pe care guvernul ar trebui sa le ia pentru a diminua resimtirea impactului acestei crize si in Romania?

  Va multumesc pentru raspunsul anterior.

 3. emigrantul Says:

  CE ESTE “CIVILIZATIA INTELECTUALA”?

  Comentind un text scris de userul “bibliotecarul” care face referire la conceptul de “civilizatie intelectuala” presedintele Iliescu scrie la un moment dat urmatoarele:

  Citat Ion Iliescu
  /”Raspunsul la intrebarea “Ce este omul, ce ar trebui sa devina el intr-o societate evoluata, de esenta social-democrata ?” – este intr-adevar datoria unui veritabil partid social-democrat, care sa contribuie la restaurarea si relansarea unei “civilizatii intelectuale”.”/

  Nu am gasit pe internet o definitie sau explicatie privind notiunea de CIVILIZATIE INTELECTUALA si bine ar fi ca cei care folosesc termenul sa-l explice deoarece altfel riscam sa vorbim limbi diferite si intreg forumul sa se transforme (mult nu mai are) intr-un blog al filozofilor si scriitorilor. Majoritatea userilor cu activitate sesizabila fac parte din cele doua categorii (Bibliotecarul, radualexandrupsd3, Mihnea Georgescu, Ion Iliescu=filozofi, Gabriela Savitsky, Maria Barbu=scriitoare).

  Economia actuala a Romaniei se bazeaza pe muncitori, ei sunt singurii de care au nevoie firmele ce actioneaza pe teritoriul Romaniei. Tot restul populatiei nu reprezinta altceva decit balast, gunoi neproductiv care traieste pe spinarea acestor lucratori slab calificati, niste roboti ce executa masinal operatiuni repetitive fie ca asambleaza automobile, telefoane celulare, trec marfa prin fata scannerului laser la casele supermarketurilor sau pun caramizile una peste alta.

  Unde sunt germenii societatii cunoasterii din Romania prezenta si cum intrevedeti concret evolutia noastra spre civilizatia intelectuala pe care o visati?

 4. emigrantul Says:

  CONCEPTUL DE “CIVILIZATIE INTELECTUALA” MI SE PARE UN NONSENS

  Inchipuiti-va ca printr-o metoda oarecare (sa spunem un procedeu de clonare combinata) se va ajunge la crearea unor oameni care, desi diversificati din punct de vedere al comportamentelor si infatisarilor, sa posede toti calitati exceptionale, clonate de la genii naturale. In felul asta toti locuitorii planetei vor putea fi dotati cu insusiri rare cum ar fi: talent la scris, compus muzica, pictat, facut deductii matematice complicate, etc., adica toata populatia globului va avea creierele ce astazi sunt caracteristice indivizilor supradotati.

  Va fi asemenea societate o Civilizatie Intelectuala?
  EVIDENT NU, pentru ca formidabilele filozofii ale supercetateanului C1 nu sunt cu nimic mai prejos decit cele corespunzind lui C2, C3, etc., si drept urmare valoarea lor va fi modica. Si intr-o asemenea lume a supraoamenilor se vor gasi citiva care sa fie mult peste mijloc si in consecinta ei vor fi adevaratele somitati iar ceilalti niste nimeni obligati sa faca munci penibile, in raport cu capacitatile lor intelectuale, pentru a putea trai.

  Chiar daca activitatile desfasurate de asemenea genii comune ni s-ar parea noua ca avind un inalt grad de intelectualitate, in societatea lor acestea nu ar percepe acelasi lucru si ar simti tot atita satisfactie si nivel de cunoastere ca un lucrator (necalificat) din fabricile prezentului.

 5. sfinx667 Says:

  domnule Ion Iliescu, cu tot respectul, civilizatia europeana s-a dezvoltat pe Valea Istrului, iar noi suntem Leaganul civilizatiei Proto-Europene, mama Europei…sigur ca nu convine a se sublinia de catre oricine, dar eu, departe de mine gandul a tine prelegeri, iau notite de la oameni ca dvs, zic numai ca trebuie mai des si mai hotarat mentionat asta, am fost in vremuri indepartate si Leagan Suprem al Spiritualitatii Divine si inca mai avem de zis, numai daca ne vom redescoperii valorile si le vom promova, nu avem voie a renunta la asta, este datoria noastra morala caci suntem neam de pelasgi, daci liberi;
  aveti perfecta dreptate, nu armele vor rezolva problemele arzatoare ale planetei, ci arta comunicarii, masa tratativelor, nu se poate starpi terorismul prin acte de violenta altfel glazurate la nesafarsit.. va trebui sa invatam si altceva..
  in opinia mea, PSD are multe de zis, si o va face, mai mult se va impune, dar, numai dupa ce se va fi scuturat de personaje care nu inspira incredere si respect romanului, si subliniez, nu este cazul dumneavoastra, pentru ca sunteti inca liantul care-l tine in picioare;
  sunteti de acord ca unitatea de credinta, promovarea imaginii Romaniei, a valorilor nationale, spirituale sunt mai de folos ca oricand, ca nu avem dreptul a ne ploconi pe la usile nimanui, meritam alt destin si ne vom recapata si respectul daca vom intelege ca nu dezbinati si nu umili si nu avizi de putere reusim…
  respecte si pretuire,
  Sibilla

 6. sfinx667 Says:

  va rog sa-mi scuzati indrazneala, nu vreau a va umbri sarbatorile, nici sa fac pe lupul moralist, insa cred ca sunteti singurul care-l puteti opri…
  nu este crestineste, nu face cinste Romaniei, sifoneaza imaginea PSD, a depasit orice masura, este strigator la cer si deja mult prea mult… ma refer la articolul postat de Mihnea Georgescu care pangareste Invierea lui Iisus Hristos, lovind in bunul simt al romanului crestin, caci nici macar in gluma nuse afirma asemenea aberatii si blasfemii…
  este foarte trist…si doare, daca pana si valorile nationale, spirituale sunt terfelite si batjocorite ca la usa cortului….de unde voturi….
  Dumnezeu sa aibe mila de noi !
  respecte,
  Sibilla

 7. radualexandrupsd3 Says:

  Ce este ,,Civilizatia intelectuala,,
  Epoca de aur a Greciei antice din perioada lui Pericle constituie un model pentru toate tipurile de civilizatii intelectuale .
  Conceptul de om evoluat are la baza conlucrarea elitelor intr-o conducere inteleapta a societatii .
  Avand la baza acest principiu societatea atheniana di epocalui Pericle a ajuns sa stabileasca standarde in toate domeniile civilizatiei greu de depasit chiar si astazi.
  De exemplu , filosofia dupa Socrate , Platon , Aristotel pare mai mult o dezvoltare palida a unor idei deja conturate.
  In cazul societatii romanesti problema este aceeasi.
  In privinta PSD , din experienta mea din interior pot sa afirm ca problema nu consta in identitatea doctrinara a partidului cat in conducere sa .
  In privinta rolului pe care il au muncitorii in capitalismul romanesc as dori sa aduc exemplul unui muncitor zidar din Romania.
  In functie de calificare , avand in vedere cererea mare din constructii , poate castiga intrte 2.000-4.000ron un salariu bun in multe cazuri mai mare decat profitul realizat de un mic intreprinzator , de exemplu un comerciant din piata de legume-fructe .
  Concret germenii unei societati intelectuale exista intr-o conducere elitista a societatii romanesti astfel incat toate paturile sociale sa beneficieze de bunastare.

 8. radualexandrupsd3 Says:

  Conceptul de ,,Civilizatie intelectuala,,UN DEZIDERAT LOGIC
  Nu trebuie sa clonam cei mai valorosi indivizi ai planetei si sa populam planeta numai cu genii este suficient sa-i triem dupa criterii de performanta astfel incat fiecare sa-si gaseasca locul in societate si sa contribuie intr-un mod cat mai performant la dezvoltarea acestei.
  ,,Civilizatia intelectuala ,, nu este un fel de olimpiada a geniilor extinsa a nivel planetar , este doar un mod de a folosi cat mai eficient resursele intelectuale ale societatii .
  Nu este nevoie sa ne retragem cu totii in biblioteca si sa pornim dueluri intelectuale pentru a dezvolta societatea.
  La fel cum nu este nevoie sa emigram cu totii pentru a trai mai bine.

 9. cirlovacristian Says:

  @Ion Iliescu

  Ati avut posibilitatea sa cititi ce a “avut” de spus @Mihnea Georgescu
  despre INVIEREA SI REINVIEREA LUI HRISTOS?
  “Χριστός Ανέστη” CU ACEASTA FORMULA SUNT SALUTATI CRESTINII IAR CEI SALUTATI RASPUND “Αληθώς Aνέστη”(HRISTOS A INVIAT,ADEVARAT A INVIAT).Trecerea de la Nastase la “ανάσταση (ανάστασις)” si implicit la INIERE este de prost gust si nu arata decit ca Mihnea Georgescu este bolnav psihic.
  Cred ca @emigrantul este indreptatit sa convoace un sondaj in care sa se evidentieze bolile de care este suferind Mihnea Georgescu.

 10. PETRISOR SOCOL Says:

  Educatie? sa fim seriosi. “Am avut noroc” ca ne-a mai scapat Traian Basescu de la analfabetizare. ……….cu ai lui intelectuali. N-ati vazut ca Baselu nostru este nemultumit ca se dau diplome “pe banda rulanta”?

 11. isabellelorelai Says:

  Sunt de acord cu ce a spus Sibilla.
  Cred că în ultimul timp am cam uitat că noi facem ţara, nu ţara ne face pe noi. Ţara fiind România, evident.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: