CONCLUZII

Inainte de orice tin sa multumesc tuturor partenerilor de blog care mi-au transmis felicitari cu ocazia Sarbatorilor de Pasti.

CONCLUZII – DESPRE FORUMUL INTERNATIONAL DE LA TUNIS, CONSACRAT SCHIMBARILOR CLIMATICE SI EFECTELOR LOR ASUPRA REGIUNII MEDITERANEENE

 • Forumul s-a aflat la a XI-a editie
 • Este organizat de revista “REALITES”, in parteneriat cu Asociatia Retelei Mediteraneene pentru Dezvoltare Durabila.
 • Au participat personalitati politice, stiintifice, experti in problemele supuse dezbaterilor, reprezentanti ai unor organisme ale UE, un vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, reprezentanti ai Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (PNUE), ai UNESCO.

 • Lucrările s-au desfasurat in limba franceza.

 • Au fost prezentate informari interesante, documentate, pe baza Rapoartelor Comisiei ONU de experti privind schimbarile climateice, ca urmare a incalzirii globale precum si materiale de analiza a unor consecinte in plan zonal, referitoare la nordul si sudul Mediteranei, atat in ce privesc conditiile de clima, procese fizice privind zonele de litoral, consecintele poluarii factorilor de mediu, cat si efecte in plan economic si social.
 • S-au analizat printre altele, efectele asupra turismului – care in regiunea Marii Mediterane reprezinta cam o treime din valoarea turismului mondial.
 •  Eu am prezidat prima sedinta consacrata „Sfidarilor si mizelor globale ale schimbarilor climatice”, la care am avut si o EXPUNERE (pe care am postat-o pe blog la 24 apr.2008).
 •  Am intervenit si la dezbaterile din sesiunea cu tema “Gestionarea litoralului si schimbarile climatice”, vorbind despre interactiunea Dunare-Marea Neagra si fenomenele de eroziune costiera, urmare a reducerii transportului de aluviuni, ca o consecinta a amenajarilor hidrotehnice din bazinul si de pe cursul Dunarii. Daca, dealungul vremii, curentii marini au construit, cu materialul aluvionar transportat de Dunare, delta si litoralul, la sud de Delta pana la Constanta, inchizand si fostele golfuri transformate in lacuri litorale (Razelm si Sinoe) – acum are loc un fenomen invers – de eroziune, marea avand tendinta de a-si recupera “terenul pierdut” (vorbind la figurat). Asemenea procese se intalnesc in forme diferite si in alte zone similare, in lume.
 •  Ca o apreciere asupra calitatii interventiilor, in cadrul unei discutii libere (masa rotunda) – ambasadorul belgian, participant la Reuniune a subliniat ca, adesea, in astfel de manifestari se fac expuneri cu caracter general – “sunt multi care stiu de toate, in toate domeniile, adica NU STIU NIMIC” – apreciind in cazul de fata, calitatea si profesionalismul celor mai multe dintre interventii.

Gazdele tunisiene ne-au organizat si o vizita la o scoala primara. Acolo am asistat la o suita de actiuni educative destinate antrenarii copiilor la actiuni practice pentru protectia mediului – colectarea selectiva de deseuri ( hartie, mase plastice, baterii electrice); economia de energie (inlocuirea becurilor cu incandescenta cu lampi fluorescente); izolarea termica a cladirilor; economia de apa (prezentarea unor robineti cu un dispozitiv care asigura functionarea acestora doar prin apasare); plantarea de pomi ( o actiune demarata la nivel national).

Advertisements

7 Responses to “CONCLUZII”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Deci, lucrările s-au desfăşurat în limba franceză… Presupun că şi dumneavoastră aţi prezentat comunicarea în limba lui Voltaire…
  Mă bucur că aţi avut ocazia să vă prezentaţi cunoştinţele şi experienţa în domeniul hidrologiei. Şi vă invidiez că aţi fost sub soarele Mediteranei, în Bucureşti este o vreme de noiembrie, soarele este ascuns de nori şi plouă bacovian.

  Mi-au plăcut fotografiile, mai ales aceea în care sunteţi cu o fetiţă brunetă… Foarte dulce!

 2. radualexandrupsd3 Says:

  Catre Mihnea ,
  Am primit mai multe mesaje private:
  Mihnea a-nviat!
  Pot sa le raspind cu:
  Adevarat Mihnea A-nviat?
  Majoritatea mesajelor erau in fraceza , semanau cu versurile lui Nichita , iar imaginea ta ma bantuie langa un ou pascal imens 1,83cm vopsit cu motive traditionale alaturi de Adrian Nastase si el proaspat inviat.
  Soarele Mediteranei era un pic palid : un nor rebel intuneca cerul .
  Paste fericit MIhnea !
  Chiar esti simpatic !
  Totusi ar fi bine sa-te gandesti ca anumite personalitati ar putea fi jenate de aceasta atitudine .
  Cu respect Alexandru.

 3. isabellelorelai Says:

  Domnule Preşedinte,
  Mie nu îmi este ruşine să spun că ce am învăţat în şcoala generală, aşa se numea în anii mei ’60-’70, am aplicat toată viaţa. Şi cred că şi alţii au făcut la fel. Îmi amintesc cu plăcere că şcoala avea alocat un părculeţ, unde mergeam cu rândul şi făceam curăţenie. Acolo făceam apoi orele de desen. După natură. Participam la concursuri de plantat copaci. Colectam hârtie şi cu banii obţinuţi ne renovam clasa. Noi nu aruncam hârtii sau pungi pe stradă. Nu mâncam seminţe pe stradă. Acum văd copii de clasa a IV-a mâncând semninţe, pe stradă sau în tramvai, scuipând cojile pe jos. Îşi aruncă foile rupte din caiete pe spaţiile verzi din faţa blocurilor, rup crengi din copăcei cu o plăcere pe care nu o înţeleg. Apoi le aruncă, după doi-trei paşi.
  Eu am descoperit acum un an acele becuri economice. Erau un pic cam scumpe pe atunci. Deja le-a scăzut preţul şi cred că o campanie a Ministerului Mediului ar fi binevenită.
  Din păcate recipientele pentru colectarea deşeurilor sunt foarte puţine. Degeaba sortez eu plasticul, hârtia, sticla etc, dacă nu am unde să le depun.
  Domnule Preşedinte,
  Mă bucur că v-aţi întors cu bine.
  Isabela.

 4. emigrantul Says:

  Eu nu stiu ce a vazut presedintele Ion Iliescu in ziua lansarii de carte din UPB si cum a ajuns la concluzia ca Mihnea Georgescu si radualexandrupsd3 sunt persoane diferite ca eu nu vad asa ceva pe blog. Ambii useri se comporta ca unul si acelasi individ cu tulburari psihice clar vizibile atit din logica, citeodata precara, a mesajelor cit si din atitudinea admirativa nejustificata pe care o au unul fata de altul.

 5. Mihnea Georgescu Says:

  Dragă Radu Alexandru,

  Hristos a Înviat!

  Sigur, din punct de vedere al teologiei creştine, Învierea este o stare generală a creştinului, deci nu este blasfemic să se spună: Mihnea a Înviat, Năstase a Înviat etc.

  Numai cei neinformaţi şi bisericoşi se tem de asemenea formulări, dar noi suntem oameni Iluminaţi, liber-cugetători şi toleranţi şi ştim să vedem dincolo de aparenţe, esenţa teologiei creştine care este una profund umanistă şi universalistă.

  Marele romancier rus Lev Tolstoi, avea şi el această formulă a ÎNVIERII, cu semnificaţie creştină, dar şi socială, chiar ca titlu de roman. Se ştie foarte bine că Tolstoi a fost un apropiat al NARODNICISMULUI, o mişcare cu caracter socialist, din Rusia sfârştitului de secol XIX.

  Cei care fac pe pioşii ar trebui să mai pună mâna să citească ceva din clasicii ruşi, Tolstoi şi Dostoievski, în original dacă se poate, sau măcar împreună cu comentariile unor mari specialişti în relaţia dintre literatură, filosofie şi religie, cum ar fi Profesorul meu de la Facultatea de Filosofie, Ion Ianoşi.

 6. radualexandrupsd3 Says:

  Draga Mihnea,
  te rog sa recitesti urgent Dostoievski , si sa reflectezi mai adanc la pasajul in care la moartea parintelui Zosima trupul acestuia incepe sa putrezeasca si isi dezamageste discipolii prin faptul ca intelepciunea nu-l transforma in sfant.
  Cat despre LEV TOLSTOI banuiesc , dupa nivelul tau ILUMINAT de intelegere , banuiesc ca te referi la un celebru roman de dragoste plin de picanterii filosofice de provenienta prusaca .
  Apropo de NARODNICISM ar fi utila o trecere in revista sumara a existentialismului incipient din filosofia clasica germana .
  Cat despre profesorul ION IANOSI te rog sa-l asculti cu atentie si sa nu-i intrerupi meditatia cu intrebari ,,iluminate,, . Incercarea sa de a-si dedica viata intregii culturi si intregii filosofii personal ma depaseste total . Totusi i-am studiat si eu cateva cursuri si cateva volume majistrale din care am inteles ca sunt mult in urma sa ca si nivel cultural sau ca nivel de intelegere .
  Apropo stiai ca ION IANOSI de dimineata cand se trezeste pana seara cand se culca doar scrie si citeste .
  INSA
  SUNT EXTREM DE FERICIT CA VIATA MI-A DAT SANSA DE A INTALNI O PERSOANA ILUMINATA CA TINE !
  TE ROG ILUMINEAZA-MA SI PE MINE !
  ITI POT OFERI IN SCHIMB UN TEREN IEFTIN LA MARGINEA CAPITALEI CU MARE POTENTIAL DE CRESTERE .
  Alexandru

 7. Mihnea Georgescu Says:

  @Radu Alexandru

  S-a făcut! :)

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: