”NE VEDEM LA TVR!”

Astazi, 22 aprilie 2008 incepand cu ora 17,15 sunt invitatul Marinei Almaşan-Socaciu si al echipei sale la TVR1.

Vor fi alaturi de mine unii dintre aceia care au marcat etape ale activitatii mele : anii de liceu, activitatile de la Iasi, Timisoara si Editura Tehnica, hidrotehnica – pasiunea de suflet, perioada grea a Revolutiei Romane, anii care au urmat……

 

Prezint in continuare (preluat de pe pagina TVR) cartea de vizita a EMISIUNII :

—————————————————-

 

22

aprilie:

Presedinti… fara cravata (II.)

Astazi Ion Iliescu. Va oferim ocazia speciala sa aflati lucruri si fapte necunoscute, preferinte si pasiuni ale Omului care a devenit primul presedinte ales democratic al Romaniei.

 

 

DE CE… “NE VEDEM LA TVR!”?

Pe toţi ne interesează ceea ce se întâmplă în jurul nostru: acasă, la serviciu, pe stradă, în ograda vecinilor, în lumea largă… Tuturor ne place să ne dăm cu părerea despre lucrurile şi faptele ce ne înconjoară.

Cineva a lansat un aforism, preluat mai apoi de gura lumii: “la fotbal şi politică se pricepe oricine”. Greşit! Românul se pricepe la orice! Dovadă cu câtă uşurinţă îşi dă cu părerea, despre toate, peste tot!

Aici, la “Ne vedem la ..TVR!”, noi îi dăm posibilitatea să se exprime în direct! Să-şi spună părerea, să-şi povestească propria experienţă, şi – folosindu-şi propriile argumente – să-şi contrazică aproapele, daca este cazul! “Ne vedem la… TVR!” a apărut din dorinţa noastră de a vorbi liber despre lucrurile care ne înconjoară: de la cele mai simple, până la cele mai complicate! La modul ironic sau serios! Şi, cine ştie, poate, glosând pe diferite teme şi ridicând probleme, vom reuşi să schimbăm lumea. Aşa, pe ici, pe acolo!

Deviza noastra? 

O EMISIUNE 9 DE NOTA 10!

Advertisements

20 Responses to “”NE VEDEM LA TVR!””

 1. isabellelorelai Says:

  Domnule Preşedinte,
  Ce bine îmi pare! Aştept emisiunea cu nerăbdare. Vă urez succes!

  George Bacovia: Cu voi…

  Mai bine singuratic şi uitat,
  Pierdut să te retragi nepăsător,
  În ţara asta plină de humor,
  Mai bine singuratic şi uitat.

  O, genii întristate care mor
  În cerc barbar şi fără sentiment, –
  Prin asta eşti celebră-n Orient,
  O, ţară tristă, plină de humor…
  1956

 2. Bibliotecaru Says:

  Nu ştiu cum este cu fotbalul, dar la politică se pricep din ce în ce mai puţini. În goana de a îndepărta trecutul, în goana de a îndepărta “comuniştii”, se mai întâmplă o scădere, din păcate, şi natural, cei care înţelegeau faptul că politica este expresia unei filosofii, care trebuie să devină şi filosofie de viaţă, au cam dispărut din scena politica, în marea lor parte. Din păcate cei care vin din urmă nu mai sunt mânaţi de la spate de idealuri şi de dorinţa de a construi o societate conform doctrinei, al unui om superior, model, care să trăiască în acea societate lipsită de motoare degradante ale umanului, cum ar fi foamea sau invidia, pentru ei este mult mai important contul din bancă şi raportarea PIB ca succes al politicilor economice. Valoarea banului a înlocuit treptat valoarea omului, contrar oricărei filosofii moderne, de la comunism până la imperialismul capitalului, iar omul şi valorile sale umane, vechi de mii de ani, zac undeva în agonie, scoţând sunete grobiene, fiecare împotriva tuturor. La fiecare alegeri nu se mai anunţă câştigătorii, pentru că în fapt nu câştigă nimeni, ci cei care vor profita de post pentru următorii ani.

  Poate că PSD-ul ar trebui să dea un exemplu marcant celorlalte partide politice şi să se restaureze pe baza unei noi doctrine a cărui ştiinţă să înceapă, cum e şi firesc, cu răspunsul la întrebarea “ce este omul şi ce ar trebui el să devină într-o societate social-democrată”. În lipsa unei clase politice în care forţa motrice să fie constituită dintr-un ideal, un simbol, o credinţă, acest popor se va dezrădăcina şi va fi luat şi dus acolo unde o cer interesele financiare. Rezistăm pe acest pământ de mii de ani şi, iată, un deceniu de politică interesată ne alungă în alte ţări şi ne dezumanizează.
  În speranţă că nu voi muri înainte de a vedea restaurată civilizaţia intelectuală a aceste ţări, adresez, încă o dată, rugămintea de a provoca apariţia unei doctrine complete, care să înceapă cu răspunsurile la marile întrebări fundamentale ale filosofiei, ce este omul, ce este lumea, ce este adevărul, ce este societatea, care sunt mecanismele sociale… evident, în viziune social-democrată. PSD are mulţi oameni care au doctorate în filosofie, cât de greu poate fi realizarea unei asemenea doctrine? Nu e păcat să ai resurse atât de mari în partid şi să nu le foloseşti? Ştiu că sunteţi printre puţinii oameni care mai cunosc “cu ce să mănâncă” ideologia unui partid şi este destul de greu ca şi ceilalţi să înţeleagă nevoia de a justifica filosofic o acţiune politică, dar poate că mai merge făcut ceva. Sunteţi o forţă în partid şi rugămintea domniei voastre ar însemna ordin. Poate că ar fi bine să strângeţi toţi absolvenţii de filosofie din PSD, toţi cei preocupaţi de filosofie şi ştiinţa politicii din PSD, la un pahar de vorbă şi… cine ştie ce iese?

 3. radualexandrupsd3 Says:

  Catre emigrantul,
  te rog sa ma scuzi pentru o replica atat de intarziata.
  Calculele facute pornind de la centrala din Franta sunt corecte , dar lipsesc cateva virgule .
  Oricum ideea ta de a combate mi se pare mai verticala decat ceilalti participanti pe blog care il lauda pe D-l Presedinte ION ILIESCU in speranta de a obtine de la acesta diverse favoruri .
  Apropo, mi-as dori si eu o sacosa de favoruri . Vreau sa folosec energie de import de la firme de lux .
  Florii fericite D-LE PRESEDINTE .

 4. radualexandrupsd3 Says:

  catre EMIGRANTUL,
  chinezii construiesc cea mai mare hidrocentrala din lume .
  Din lipsa de timp de rog vino cu niste date detaliate , am o replica stupida pentru tine si nu gasesc contextul in care sa-ti dau aceasta replica .

 5. radualexandrupsd3 Says:

  Catre emigrantul,
  din pacate din motive pecuniare mi-am intrerupt studiile .
  Ti-as recomanda totusi doi autori mai usor de abordat: HEIDEGGER SI LEVINAS .
  PE VREMEA CAND AM INCERCAT SA-I CITESC AM RAMAS CU UN SENTIMENT DE AMARACIUNE PE CARE ABIA ACUM IL MAI SIMT IN ACEST FARA IZBANDA DIALOG CU TINE .
  FELICITARI SI MULT SUCCES.

 6. Gabriela Savitsky Says:

  Domnule Presedinte,

  atentia dumneavoastra ma onoreaza si – de ce sa nu recunosc? – , ma incanta.
  Va vom ‘urmari” cu aceiasi lumina… In spectacolul jalnic pe care ni-l prezinta televiziunile in aceasta Saptaman care ar trebui sa fie un a masurii si Echilibrului, sunt convinsa ca prezenta dumneavoastra va aduce limpezimea si bunatatea ce va caracterizeaza.

 7. Mihnea Georgescu Says:

  Of, îmi pare atât de rău că voi fi la o întâlnire de afaceri care nu suportă amânare la ora aceea… Nădăjduiesc într-o reluare, măcar noaptea…

  P.S. Vine şi Petre Roman? Doar aţi fost împreună la Revoluţie!

 8. SorinPLATON Says:

  Este de dorit o evolutie-revolutie a societatii civile romanesti de stanga cu referire si la cei ce se produc pe bloguri, de la etapa rudimentarista a stabilirii ierarhiei rolului de mascul-femela alfa (in traducere, de impunere artificial-fortata a personalitatii, autoritatii si individualismului) la o coalizare de fond a tuturor celor ce sunt “prin autodefinitie” acordati la stangism, fiind imperios necesara o sustinere mutuala, iar apoi trecerea IMPREUNA la o activitate militantist productiva (si) in sfera “fizicului” (concretului), caci nu-i asa, parca practica ne omoara pe romani, desi teoretic suntem cu totii docenti…

  http://sorinplaton.wordpress.com/2008/04/22/why-is-that/

  1=

 9. emigrantul Says:

  Citat Radu Alexandru:
  “AM RAMAS CU UN SENTIMENT DE AMARACIUNE PE CARE ABIA ACUM IL MAI SIMT IN ACEST FARA IZBANDA DIALOG CU TINE.”

  Hai sa intrerupem atunci dialogul, ca sa nu mai ai sentimente de amaraciune si bineinteles sa nu mai plictisim cititorii blogului, cu interminabile discutii in contradictoriu.

 10. Bibliotecaru Says:

  Interesantă emisiunea. Mereu ajung la concluzia că o viaţă tumultuoasă, bogată în experienţe şi senzaţii, provoacă înţelepciunea deosebită. Mi-aş fi dorit ca emisiunea să fie ceva mai liberă. Nu ştiu de ce realizatorii se cantonează pe un desfăşurător la acest tip de emisiuni. Au impresia că trebuie să spună totul.

 11. anca Says:

  mult succes….sa fiti simpatic ca de obicei!

  va vad in direct…e vorba de Stefan cel mare..Teofil Valcu…teatru…

  (noi suntem inca la birou….si afara ploua atat de rau si o circulatie infecta…!)

 12. Bibliotecaru Says:

  PS.
  Am fost foarte dezamăgit de faptul că Marcel Pavel a cântat nu numai play back, dar nici înregistrarea nu era la nivelul unui interpret student la Conservator. Dacă am descoperit eu asta, un banal nimeni, cum îl lasă profesorii să facă aşa ceva. Este tare ciudat.

 13. Dacy Says:

  Mi-a plăcut tare mult emisiunea… ţineţi-o tot aşa domnule preşedinte :D:D:D

 14. radualexandrupsd3 Says:

  De ce au preferat romanii sa-l exileze pe Ovidiu la Pontul Euxin?
  Simplu . Nu se descoperise Canada acest purgatoriu al zilelelor noastre .
  Realitatea canadiana este crunta . Canadienii traiesc de la o luna la alta si sunt stresati de pericolul unei economii instabile , care prezinta riscul de a se prabusi peste cetatenii sai .
  Pentru a preveni acest risc s-a inventat polita de asigurare a emigrantului.
  Pentru informatii pe acest subiect vizitati pe internet cateva adrese gasite de un bun PRIETEN de al meu .
  Cat despre emisiune excelenta .
  Am avut noroc cu o intalnire de afaceri programata din timp noaptea asta care mi-a dat libertatea de a urmari aceasta emisiune .

 15. cirlovacristian Says:

  @bibliotecaru&@emigrantul&@radualexandrupsd3
  la capitolul: In general

  si in trecut dar si in prezent cei ce “cunosc”-stiu- “cite”ceva despre fotbal,politica,economie,agricultura,dezvoltare-fie si durabila-nu cred ca si-au schimbat opiniile,principiile si ideiile de baza-cred eu in nemarginita mea prostie.Cu parere de rau-pentru mine,fireste-personal,nu ma numar printre aceste”personalitati.
  Asa ca idee dolarul din USA in 1989 era-parca-12 lei si salariul mediu era pe undeva la 1500 lei.Acum dolarul este 2.25 RON iar salariul mediu este 1000 RON.Tot atunci aveam industrie-probabil nici pe departe performanta-dar eram “poluatori”,iar acum nu cred ca mai avem industrie si nici de poluare nu ne mai ocupam-pe ici pe colo mai avem ceva in genul Rosia Montana si tot pe ici pe colo avem si Euro parlamentari-destepti,cred ei si altii-care fac rapoarte.
  Fotbalul din Romania avea posibilitatea sa “stea” la masa greilor-in trecut- si tot pe acolo era industria,finantele,etc… acum suntem vai de mama noastra,dar……avem un mitica dragomir,sandu mircea,borcea,becali,basescu,copos,jenei,iordanescu………dar cite somitati avem acum,sincer nu-mi vine sa cred.
  Tot in perioada comunismului mai existau si oameni corupti-dar ii numarai pe degete-acum coruptia si “cultul” furtului este doctrina de partid-oricare ar fi acel partid.
  In acea perioada aveam emigrari-dar nu masive-acum pe linga emigrari mai avem si export de hoti,violatori,tilhari,generali,spioni,etc……
  Acum avem cu ce sa ne mindrim.Atunci eram posomoriti,ehh….. era viata grea si plina de neajunsuri,acum este “frumoasa” promovam hotia,consumul excesiv,prostia,etc…………
  In trecut aveam “oameni” care “planificau” economia,industria,agricultura….iar acum in prezent scoatem “rezervele” la licitatie sau se vind pe un dolar-caci comisionul este mai mare daca se plateste un pret mic,valutistii ministrii stiu cel mai bine.
  Exemplele pot continua-fara doar si poate.
  Ce prost cotati am fost si ce bine se simt unii acum,chiar ca a meritat aceasta schimbare.

  Va multumesc
  PS pentru “desteptu” de Mihnea Georgescu.
  Iar te faci de ris “divinule”:……”din greacă (basileus = Împărat)”……ori greci au vorbit latina ori tu ……………vasilias este in lb.greaca(in lb.greaca litera B se pronunta V iar pentru MP se pronunta un fel de B,cind este cazul.Cred ca ai probleme de …..pronuntie,retinere,….. dar si tu ai venit din ….domn.

 16. radualexandrupsd3 Says:

  Catre EMIGRANTUL,
  te rog sa nu confunzi discutia dintre noi doi cu o discutie in contradictoriu.
  In privinta celor afirmate de tine cu majoritatea afirmatiilor sunt perfect deacord.
  Vreau doar sa-ti demonstrez , ca un gest de admiratie pentru D-L PRESEDINTE ION ILIESCU , ca toate cele afirmate de tine sunt logic vorbind anihilabile.
  Galeria unei echipe de fotbal ,, hai Iliescu ,, , ,, ILescu este cel mai bun ,, , ,, fault la Iliescu ,, etc are si ea rolul ei insa ceea tu faci tu este de a adresa o provocare D-LUI PRESEDINTE ION ILIESCU pentru a putea intelege in detaliu rolul istoric al acestuia.
  Apropo , vezi ca a aparut unul care il glorifica in versuri .
  Te rog compune-i o antioda . In privinta D-LUI MIHNEA GEORGESCU TE ROG SA-L LASI IN PACE DEOARECE ASA ERAM SI EU LA TINERETE.

 17. Bibliotecaru Says:

  @ cirlovacristian
  Nicidecum, datele sunt un pic greşite. Dolarul era de 18 lei în relaţiile statului şi 36 lei pentru interior. Nu ştiu exact cât era salariu mediu, dar eu, ca nou angajat, aveam, prin 1988, un pic peste 1400 de lei brut. Probabil că salariul mediu era mult peste 2000 de lei. Un strungar de categorie mare putea ajunge şi pe la 6000 de lei, uneori şi la 10000, foarte rar însă, un inginer avea normal cam 3500. Astăzi dolarul este 2,2350 RON, adică undeva la mijloc, în condiţiile în care, recunosc, că s-a mai devalorizat. Despre salariul mediu… la care salariul mediu te referi? Pentru că salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului depăşea 1.000 de lei din 2006, dacă nu mă înşel 1.077.
  Este însă o foarte mare diferenţă, dacă ne gândim la bunăstarea ţării. În acea vreme gradul de ocupare a forţei de muncă, adică contributorii la buget erau foarte multi. Salariul mediu era mai mic, dar erau mult mai mulţi cu salariu. În ziua de astăzi, cei care nu au un venit lunar sunt multi, foarte multi, nici măcar înregistraţi la şomaj sau altundeva. Nu poţi lua indicatori macroeconomici separaţi, pentru că o creştere a PIB-ului poate fi făcută, de exemplu, pe seama creşterii datoriei externe sau pe seama muncii în străinătate şi a miliardelor de euro intrate în ţară, ceea ce echilibrează un pic balanţa de plăţi. Să nu uităm că în 1989 România recuperase plata datoriei externe, ba avea şi un beneficiu pe care îl putea cheltui pe construcţii de tip mausoleu ideologic în zona Unirii, pentru partid şi popor, o clădire care a înghiţit multe miliarde de dolari, fără număr.
  Datoria externă a României este peste 80 miliarde euro, nu ştiu exact cât.
  Bugetul de stat pe anul 2008 s-a stabilit la venituri în
  sum de 30 miliarde USD, iar la cheltuieli în sum de 35,3 miliarde USD, cu un deficit de 5,3 miliarde USD.
  Adică datoria externă a României depăşeşte mult de trei ori veniturile României pe un an, şi merge spre creşterea datoriei. Eu cred că este destul de important atunci când vorbim despre bunăstarea României şi aparenta creştere a salariului mediu, pentru că în real, astfel de creşteri sunt făcute pe seama îndatorării bugetare. Se întreabă cineva când şi cum vom da aceşti bani înapoi? Efortul colosal, cel cu exportul de carne care ne-a dus la flămânzire acum 25 de ani şi importuri zero, s-a făcut pentru a plăti câteva miliarde de euro. Pentru 90 de miliarde, cât probabil că a ajuns deja astăzi, ar trebui să muncim 4 ani de zile fără a consuma nici un leuţ. Eu nu cred că datoria va mai putea fi plătita şi deci vom intra sclavi la alţii. Cei mai deştepţi vor emigra în Canada sau pe unde este cool să emigrezi, şi proştii vor sta în România să muncească precum sclavii să plătească datoria externă născută din profiturile făcute de unii pe baza importurilor şi a consumului de lux. Sau va veni executorul judecătoresc şi ne va cumpăra cu totul.

  Eu nu ştiu să fi spus mai sus ceva de bani, eu vorbeam doar despre necesitatea ca politicienii să facă politică ideologică şi nu politică de interese, o economie politică prin aplicarea politicilor economice şi nu o economie de cumetrie bazată pe “căpuşarea” instituţiilor statului. Dar, dacă tot am primit o provocare, m-am simţit îndreptăţit să răspund la ea. :)

 18. Gabriela Savitsky Says:

  Sunteti acelasi si cu cravata si … fara cravata.

 19. emigrantul Says:

  Domnule Radu Alexandru,

  In primul rind va multumesc pentru aprecierile facute, in acelasi timp rugindu-va sa primiti asadar consideratia deosebitului meu respect relativ la contributia ce o aveti in popularea blogului de fata.

  Referitor la urmatorul citat pe care imi permit sa-l reproduc partial:
  “In privinta D-LUI …… TE ROG SA-L LASI IN PACE DEOARECE ASA ERAM SI EU LA TINERETE.”, constatarea mea este urmatoarea: Daca intr-adevar la tinerete erati ca el atunci observ ca acum situatia DVS s-a agravat intr-o oarecare masura.

 20. radualexandrupsd3 Says:

  Catre emigrantul,
  apreciez spiritul facut si il consider inca o dovada ca sunte-ti un partener respectabil.
  Insa daca doriti sa aveti cu mine un dialog echitabil pe acest blog ma vad silit sa va fac o rugaminte.
  Eu sunt un om extrem de ocupat , prins in tot felul de proiecte , unele extrem de solicitante . Din acest motiv va rog sa purtam disputa de la punctul la care ea a ajuns , fara a ne intoarce la pozitii mai vechi .
  In acest sens as putea organiza acest dialog la care tin cu d-stra intr-un mod mai eficient.
  Noi doi nu suntem pe pozitii de egalitate . Pentru mine a gasi timp fizic pentru aceasta disputa este o problema majora .
  Chiar daca mi-as propune nu am atata timp fizic pentru un dialog performant cu d-stra si din acest motiv va rog sa organizam aceasta disputa de o maniera sportiva , de exemplu ca in tenis .
  Va multumesc anticipat si sper ca nu doriti sa va impune-ti in aceasta disputa profitand de lipsa mea de timp.
  Va multumesc inca o data.
  Va respect sincer pentru modul in care va sustineti pozitiile.
  PS cat despre persoana in cauza trebuie apreciat efortul , in timp poate veni si chiar creste performanta.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: