DIALOG

 

 

Gabriela Savitsky

 

Lester R. Brown ofera solutii la procesul tot mai amplu de deteriorare a factorilor de mediu – ca urmare a indiferentei oamenilor si a societatii –  “ omul nu invata nici din propriile erori, nici din istorie” .

 

Ai dreptate! In aceasta si consta si esenta marii dezbateri asupra problemelor de mediu  si ale dezvoltarii durabile. Lester Brown nu este decat exponentul – in calitatea sa de cercetator al acestor fenomene – al acelui curent de gandire si actiune care incearca sa ridice nivelul de intelegere a proceselor cu care ne confruntam si de actiune solidara pentru a le stopa.Aceasta inseamna actiune conjugata la nivelul comunitatii internationale, al statelor, al autoritatilor publice, al agentilor economici, al societatii civile si al fiecarui cetatean. Inseamna si necesitatea unui proces educativ amplu – in randul cetatenilor ! E suficient sa constatam carentele grave de educatie ale unora dintre concetatenii nostri – care merg la “iarba verde”, in mijlocul naturii – in weekend – si lasa in urma lor gramezi de gunoaie. Sau – sa privim in jurul unor blocuri de locuinte, unde locatarii arunca, la intamplare, deseurile lor menajere! Este o scadere grava a gradului de civilizatie si de raspundere civica a contemporanilor nostri, fata de inaintasii nostri – oameni cu mai putine studii, dar cu spirit gospodaresc (atat in comunitatile rurale, cat si in zonele periferice ale oraselor ).

In copilaria mea – atat la Oltenita, cat si in cartierele periferice ale Bucurestiului, oamenii isi maturau trotuarele si gestionau cu mai multa grija gunoaiele! Am facut pasi inapoi, nu inainte, in aceasta privinta.

In anii 1960 se constituisera cercuri de turism in scoli. Imi amintesc ca un profesor de geografie – absolvent al Universitatii din Cluj –  in scoala sa dintr-o comuna ardeleana ii instruia pe copii in tot cursul anului pentru pregatirea unor excursii, cu corturi, in timpul vacantelor de vara. Una din regulile de baza   ale cercului sau – era obligatia copiilor care au petrecut o noapte in corturi, in natura, inclusiv cu foc de tabara – sa nu “lase urme” – toate resturile de mancare , ambalaje, etc. se adunau si se ingropau! Asa se formeaza deprinderi civilizate!

 

emigrantul  

 

Intreaba ce intelege Lester Brown prin “state in declin” .

 

Nu sunt purtatorul sau de cuvant, dar cred ca putem intui singuri faptele privind degradarea situatiei politice si instabilitatea unor state africane, spre exemplu.

 

In ceeace privesc unele estimari ale lui Lester Brown privind dezvoltarea instalatiilor eoliene – ele trebuiesc luate cu titlul de inventar. Lester Brown nu este specialist in energetica. Nu face decat sa extrapoleze unele date. Probabil ca Arthonios Zervos este mai realist in aprecierile sale. De altfel, eu nu cred ca energia eoliana si cea obtinuta prin panouri solare – constituie solutii de perspectiva, ci doar paleative, de tranzitie – pana la o solutie veritabila de energie regenerabila, nepoluanta (probabil hidrogenul!)

 

 • Reactia lui bucur  la adresa “verzilor” inclusiv a lui Lester Brown  mi se par surprinzatoare . Este, exact, in spiritul unor pozitii agresive , de dreapta – exprimate de un autor american, Christopher Haner – care afirma ca “verzii” de azi sunt “rosii” de ieri – si ca pozitiile lor ar fi antamericane, anticapitaliste si antiumaniste, avand o atitudine ostila, in acest sens, chiar si fata de fostul vicepresedinte SUA – Al Gore.

Dealtfel, constat o pozitie vadit favorabila dreptei politice si de dezavuare a stangii, in general, si a PSD, in particular.  Nu inteleg pe ce isi bazeaza aceste opinii dl. bucur.

 

 • Parerile exprimate de un autor in ziarul Gandul  – cum ca Romania ar putea ajunge Italia, in anul 2020, in ce priveste PIB/locuitor – mi se par si mie nerealiste. Acesta este, probabil, rezultatul unei extrapolari mecanice ale ritmurilor de dezvoltare ale celor doua tari, din ultimii ani! Trebuie sa avem in vedere ca acestea sunt conjuncturi fluctuante!

 

instalatorul  

 

Cred ca exprima pareri extremiste, periculoase! Cum adica – “sa piara aceasta civilizatie si atunci o sa dispara si hotia” !?!.. Chiar asa??

 

 

Mihnea Stoica

 

Se refera la China care, concomitent cu sustinerea in continuare a unor ritmuri inalte de crestere si a programelor de modernizare, intreprinde totodata – masuri importante pentru protectia mediului.  

Este adevarat! – Desi China are si va avea in continuare probleme nu usoare – Ponderea mare a carbunelui in productia de energie electrica o mentine printre marii poluatori…Furtunile de praf – constituie un fenomen , nu usor de prevenit, cresterea numarului de automobile se resimte si in inrautatirea calitatii aerului in marile orase. Da, fara indoiala, comparativ cu alte state mari, China intreprinde masuri interesante inclusiv in domeniul protectiei mediului.

 

Ma bucur ca actiunea de la Politehnica, de la lansarea volumului lui Lester Brown – Plan B-3, s-a bucurat de aprecieri. A fost un dialog interactiv cu studenti , cadre didactice, intelectuali de marca, cred, interesant. Volumul Plan B-3 ,Mobilizarea generalã pentru salvarea civilizatiei” a fost distribuit si in reteaua de librarii – atat in Bucuresti, cat si in alte centre . Nu stiu daca voi ajunge si la Cluj.

 

             x x x

 

In urmatoarele doua saptamani voi lipsi din tara (dar voi lua cu mine laptop-ul).

Pe 23 aprilie plec la Tunis, invitat sa iau parte la o reuniune stiintifica – Forumul International cu tema „ Schimbarea climatica globala si impactul ei asupra regiunii mediteraneene” iar in saptamana urmatoare – voi lua parte la o reuniune, la Istanbul , organizata de Fundatia Marmara. Voi reveni cu detalii.

 

 

Advertisements

5 Responses to “DIALOG”

 1. mariusmanea Says:

  Parerea mea este ca exista prea multe necunoscute intr-o ecuatie cu doar doua cunoscute valabile.
  Prima cunoscuta este existenta curentului, a doua cunoscuta este existenta organismului international capabil sa dezbata asemenea tema.
  Solutiile sunt inexistente.
  Iata ceea ce cred eu: in maxim 5 ani de zile , lipsa resurselor, mai ales cele energetice si ridicarea Chinei ca mare putere va obliga Rusia sa ridice costul resurselor exportate. SUA si NATO vor reactiona. SUA fiindca este obligata iar Rusia fiindca chiar azi se simte amenintata.
  Fiecare dintre cele doua incearca sa isi mute pionii pe tabla imensa de sah sperand sa contrabalanseze mutarile celuilalt.
  SUA isi instaleaza scut antiracheta si face presiuni pentru extinderea NATO nu numai pentru a invalui Rusia pe flancurile sale strategice ci pentru a isi asigura o linie puternica impotriva noului imperiu mongol, chinezii.
  China pe de alta parte de 10 ani face o sumedenie de lucruri inteligente si strategice care scapa rusilor si americanilor. China de exemplu a cumparat acum jumatate de an de la japonezi o parte din obligatiunile americane si a ajuns sa detina 1/3 din valoarea scadenta a datoriei externe americane. Chinezii si-au cumparat redevente in Venezuela si Mexic pe toate zacamintele petroliere care vor fi gasite de acum in 20 de ani acolo. Au inceput sa le stea americanilor in coasta. Culmea au contracte cu Dep Apararii din SUA prin companii controlate de Beijing.
  Discutia asta despre mediu, practic nu isi are rostul atat timp cat exista un carusel al banilor care perpetueaza un cerc vicios. Industrie, productie, distributie, consum, reziduuri din productie si consum. Industrie, banci, burse,consum.
  Cum putem proteja natura daca dau un exemplu in procesul tehnologic al otelului se foloseste cocs, sau petrolul este folosit pentru materiale sintetice.
  Noi romanii am fost fiii ploii si vom ramane asa datorita pozitiei noastre “geostrategice’ . Adica vom fi folositi ca bila pentru popice si cam atat.
  Parerea mea, Asia este viitorul. America si Europa si-au cam terminat benzina. Noul razboi va fi unul al resurselor si daca nenea SAM sau nenea SASA sau nenea Ping pong are ideea sa mai si apese pe ICBM noi ceilalti cred ca poate vom apuca sa ne bem cafeaua de dimineata.
  Apropo de poluarea politica, domnului oprescu tot respectul nu l-am cunoscut dar asta e interesul partidului poarta fesul.

 2. Mihnea Georgescu Says:

  Drum bun şi sper să ne delectaţi cu poze de la “faţa locului”! Tunisul este remarcabil şi, mai ales în perioada asta, nu este încă ucigător de cald… Despre Istanbul, ce să mai vorbim, ca şi constănţean, vă daţi seama că pentru mine va rămâne Oraşul, prin excelenţă. Parcă dvs. spuneaţi că este şi singurul megalopolis din Europa, sau de la porţile ei, cu peste 15 milioane de locuitori, mai mult decât Londra.

  Vă invidiez, sincer! Este un mare privilegiu de a putea ieşi din ţara asta… eu unul aş rămâne pe o insuliţă în Marea Egee, dar nu aşa ceva nu este încă posibil, din păcate…

 3. emigrantul Says:

  Domnule Presedinte,

  A) In primul rind, va multumesc pentru raspunsuri.
  ================================================
  B) Privitor la Statele in Declin

  In cartea sa Plan B 3.0: Mobilizing to Save Civilization, la pagina 16, (a se vedea): http://www.earth-policy.org/Books/PB3/pb3book.pdf
  Lester Brown prezinta clasamentul primelor 20 de state in declin. Orice om care studiaza ierarhia lui Brown poate remarca o puternica legatura intre tarile afisate acolo si inamici ai Statelor Unite.

  Lista lui Brown:
  1) Sudanul – tara anti US pe teritoriul careia America alimenteaza conflicte interetnice cu scopul de a o destabiliza
  2) Iracul – stat ocupat de US pentru uriasele sale resurse petroliere
  3) Somalia – entitate statala controlata de America prin intermediul fortelor Etiopiene pe care le-a sprijinit in invazia din 2006
  4) Zimbabue – tara condusa de Robert Mugabe, un presedinte care a confiscat paminturile albilor si care este determinat sa ii goneasca definitiv pe acestia de acolo.
  ……
  7) Republica Democrata Congo (Zair) – stat condus in prezent de un presedinte marioneta instalat de americani fara alegeri.
  8) Afganistanul – teritoriu ocupat de US pentru pozitia sa strategica
  …….
  13) Coreea de Nord – stat anti US la frontiera caruia America are masati zeci de mii de soldati.

  Din lista prezentata nu este greu de remarcat ca Statul in Declin este o pura inventie americana, o eticheta ce poate fi lipita pe oricine care deranjeaza cumva US.
  ================================================
  C) Privitor la utilizarea hidrogenului drept sursa de energie nepoluanta (pentru vehicule)

  Este posibil ca hidrogenul sa fie combustibilul viitorului insa pina nu se gaseste o metoda eficienta pentru extragerea sa din apa, se va bate pasul pe loc. Exista unele planuri ce vor putea fi puse in aplicare dupa 2030 odata cu probabila aparitie a unor noi reactoare nucleare (fara legatura cu fuziunea, obisnuite de fisiune) capabile sa incalzeasca apa la 1000 C, temperatura ce ar permite descompunerea mult mai eficienta a acesteia in hidrogen si oxigen, fie cu ajutorul electrolizei fie prin alte procedee. Totusi anul 2030 este departe.

 4. radualexandrupsd3 Says:

  D-le Presedinte,
  A. va multumesc pentru raspunsuri
  B.privitor la statele in urcus din punct de vedere al civilizatiei , as dori sa fac un top 20 al celor mai in urcus state.
  SUA are cea mai mare influenta in aceste state fiind cel mai in urcus stat
  1.MAREA BRITANIE , regina extrem de eleganta
  2.FRANTA , branza si vin de foarte buna calitate
  3.GERMANIA , masini foarte bune

  20.ROMANIA ,mamaliguta si fete usor de iubit
  c.Privitor la hidrogen nu pare viabil ,, apa in schimb exista in cantitati foarte mari si este cel mai bun combustibil
  Totusi anul 2031 este foarte departe .

 5. anca Says:

  drum bun, zbor linistit, conferinta reusita…sa faceti poze cu locurile si oamenii intersanti pe care ii veti intalni!

  Paste fericit, Dv si doamnei Nina si tuturor colaboratorilor si coelgilor de la Senat!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: