CONVORBIRI (2)

vbabiciu

Imi cere parerea despre Petre Roman.

Am conlucrat, precum se stie, in zilele si noptile revolutiei din decembrie, in perioada urmatoare – a CFSN, a CPUN, a alegerilor din mai 1990 si a constituirii noilor structuri de stat. Din pacate, el a provocat scindarea FSN al carui lider devenise, dupa alegerea mea ca sef al statului – exagerand in multe privinte, insusindu-si unele pozitii ale adversarilor politici de atunci, ceeace l-a impins pana la intrarea in coalitie cu dreapta politica, atat in opozitia fata de Guvernul Vacaroiu, cat si in guvernarea CDR din anii 1996-2000. Unde a dus aceasta politica de concesii s-a vazut : a fost indepartat de la conducerea PD, partid creat de el, care a sfarsit, sub conducerea lui Traian Basescu, prin a parasi pozitia de partid social-democrat, declarandu-se partid de dreapta, aliindu-se pana la urma cu o aripa a liberalilor (fractiunea Stolojan – Valeriu Stoica), pentru a crea un fel de „struto-camila” (PDL). Aceasta evolutie a PD nu putea fi desprinsa de tendintele imprimate inca de Petre Roman

Acum el este izolat in plan politic. Are la randul sau opinii critice fata de derapajele lui Traian Basescu si ale PD. In ultimii ani conlucram in cadrul Colegiului Institutului Revolutiei Romane si am dat unele semnale comune pentru construirea intr-un cadru mai larg a unei stangi politice veritabile si puternice, asa cum tara noastra are nevoie.

* *

Sunt interesante informatiile oferite de vbabiciu privind unele studii referitoare la relatia dintre poluare si dezvoltarea intelectuala a copiilor .

herdesm

Nu cred ca aveti dreptate cand afirmati ca in Romania dupa 1990, se vorbeste mult si se face putin.

Ca avem motive multiple de nemultumire – e una ; dar nu se poate spune ca in acesti 18 ani am stat pe loc ! S-a schimbat radical – si in bine si in rau – fizionomia societatii romanesti; viata politica, institutiile, legislatia, structura economiei nationale.

Nu e rau nici ca se vorbeste – este o trasatura a democratiei. Printre altele, Revolutia Romana a vizat si instaurarea libertatii de exprimare.

Depinde CE si CUM se vorbesteasta tine intr-adevar, de un proces mai amplu, de educatie a intregii societati.

horiammarchip

exprima o parere comuna – NU STIM SA NE PRETUIM VALORILE.

Ne amintim de unii dintre ei, doar dupa ce pleaca din viata (ma refer si la moartea lui Sabin Balasa).

Mihnea Georgescu

Vorbeste despre “o noua Yalta” si despre ploconirea unora fata de “licurici”.

Sa nu exageram !

cezarpesclevei

Descrie sintetic, corect, conferintele de presa ale lui Viktor Yushchenko si Secretarul General NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Precum si cea a Preşedintelui rus Vladimir Putin.

Aplauzele adresate lui Putin nu sunt fara temei. In primul rand s-a creat un suspans in legatura cu incertitudinea care a planat asupra venirii sau nu a Preşedintelui rus la Summit. A devenit certa sosirea abia dupa anuntarea deciziei privind Ucraina si Georgia. In al doilea rand, pozitiile exprimate de Putin – explicit si in acelasi timp pertinente, nu puteau sa nu fie primite cu aprobare. In general, cred ca se impune sa ne debarasam de unele complexe si prejudecati in ce priveste Rusia. Iar SUA si principalele tari europene manifesta, in aceasta privinta, mult mai mult realism si pragmatism decat noi.

SorinPLATON

Americanii nu sunt numai “buni actori” asa cum crezi, ei arata si o reala deschidere si interes pentru intelegerea unor realitati. Americanii simpli sunt chiar si sentimentali. Desigur si ei , ca si toti cei care apartin unei mari natiuni, care au avut si au si acum pozitii dominante pe plan international – au un anumit complex de superioritate, care le influenteaza gandirea. Nici francezii, nici nemtii sau englezii nu sunt lipsiti de asemenea complexe.

Mihaimoldoveanu

Semnaleaza aparitia la editura “Curtea Veche” a “celei mai serioase si mai documentate carti scrise vreodata in Romania” despre reforma ONU « SISTEMUL ONU IN CONTEXTUL GLOBALIZARII. REFORMA CA VOINTA SI REPREZENTARE » avandu-l ca autor pe Petru Dumitriu.

Tema este actuala . Despre reforma ONU s-a vorbit foarte mult in ultimii 10-15 ani (inclusiv in adunarile generale ale ONU). Se vorbeste de mult despre reforma Consiliului de Securitate si a structurilor executive ale ONU. Pana acum nu s-a ajuns la nicio concluzie.

In legatura cu decalajele mari din lume , intre tarile bogate si cele sarace, presedintele Frantei, Jack Chirac avansase o propunere privind constituirea unui nou organism – Un Consiliu de Securitate Economico-Sociala. Tinand seama de dificultatea unei modificari a Chartei ONU, eu am propus (in spiritul programului Chirac) sa se adapteze ECOSOC (Consiliul Economico-Social) – organism consultativ al ONU, care, impreuna cu FMI , Banca Mondiala , Organizatia Mondiala a Comertului si Organizatia Mondiala a Muncii – sa constituie un fel de Forum pe probleme economice si sociale, care sa se preocupe de promovarea unor corective in functionarea pietei mondiale in favoarea tarilor sarace sau mai putin dezvoltate. Bineinteles ca aceste propuneri au ramas fara ecou.

emigrantul

Constata ca Bush il invidiaza pe Tariceanu pentru promovarea “cotei unice”, considerand ca, Romania este inaintea Americii in promovarea unor masuri fiscale de protejare a bogatilor.

Cu toata nota de ironie, nu pot sa nu fiu de acord – cota unica a adancit polarizarea sociala, favorizand pe cei cu venituri mari si defavorizandu-i pe cei cu venituri mici. Nu intamplator, in tarile dezvoltate ale Europei nu se aplica o asemenea politica fiscala. Iata ca si Presedintele SUA dezvaluie ca “asa ceva nu le-a trecut prin cap” nici americanilor.

Paradoxal – primii care au promovat o asemenea masura sunt rusii. Slovacii, care i-au urmat au decis sa revina la un sistem de impozitare progresiva.

Pe blogul Corinei Cretu am constatat un ecou imediat si larg al blogerilor la emisiunea de la postul TV Romantica privind violenta in scoli.

Este o tema cu adevarat preocupanta, ca si violenta stradala si diminuarea spatiului de securitate pentru cetateni –in parcuri, pe strazi – nu doar seara, pe intuneric, ci si in timpul zilei. E bine ca postul respectiv de Televiziune a deschis o asemenea dezbatere.

Advertisements

6 Responses to “CONVORBIRI (2)”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Cu permisiunea dumneavoastră, domnule Preşedinte, pentru că aţi amintit de emisiunea de la Romantica despre violenţa în şcoli, voi posta şi aici comentariul meu referitor la interesanta emisiune unde au participat distinsele doamne şi bloggeriţe de stânga Corina Creţu, Ecaterina Andronescu şi Inah.

  TRIO DE DAME DE STÂNGA

  Am urmărit cu plăcere emisiunea de astăzi de la Romantica despre violenţa în şcoli. Felicitări doamnelor bloggeriţe care au onorat cu prezenţa emisiunea: Corina Creţu, Ecaterina Andronescu şi… Inah. Sper că Doamna Inah nu se va supăra că am numit-o de stânga, ştiu că nu este membră a nici unui partid… Emisiunea a fost una de excepţie, prin bunul simţ şi calitatea invitatelor, revoltate pe bună dreptate, din cauza violenţei în şcolile din România. Cazul Dinu Lipatti a constituit un punct de pornire pentru o discuţie despre violenţa din şcoli, care, în viziunea doamnei Corina Creţu, este un reflex al violenţei generalizate din societatea românească. Ca Om al Şcolii, doamna Ecaterina Andronescu a căutat să aibă o poziţie echilibrată şi conciliantă, care să facă dreptate şi lumină într-o chestiune atât de spinoasă. Reţin o vorbă a domniei sale, care a spus că, deşi intra obosită la cursuri, după 2-3-4 ore cu studenţii, ieşea înviorată – iată ce înseamnă să fii un Adevărat Dascăl. Distinsa Doamnă Inah a insistat asupra reflexiei acestor fenomene de violenţă în şcoli în lumea părinţilor şi a bloggerilor.

  În concluzie, dacă nu aţi urmărit emisiunea, aţi avut de pierdut o dispută elegantă şi echilibrată pe o temă fierbinte şi actuală!

 2. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Aşa este, am exagerat în ce priveşte “temenelele” şi “licuricii,” dar am făcut-o pentru a demonstra un adevăr. Şi anume, cu toate că mulţi vă condamnă că aţi fi “omul ruşilor,” nici neprihănitul preşedinte actual nu este curat de servituţi faţă Est, nici lipsit de “sindromul obedienţei faţă de imensitatea Estului,” cum spunea un distins profesor de drept. Ba, la o adică, ar fi dispus să “sară dintr-o barcă în alta,” ca să folosesc o expresie marinărească.

  Sunteţi un om al echilibrului şi un slujitor al interesului naţional şi ştiţi că oamenii puternici ai Istoriei nu îi respectă pe cei cu “mentalitate de slugoi.”

  În ce îl priveşte pe Petre Roman, mulţumesc pentru răspunsul pentru colegul Victor Babiciu, răspuns care îmi evocă istoria unei relaţii controversate. Salut nota de optimism din finalul răspunsului, pentru că eu cred că Petre Roman poate fi “recuperat.” (nu îmi vine în minte alt cuvânt!)
  Eu unul aşa vă ştiu, de la Revoluţie şi din primii ani ai democraţiei post-decembriste, ÎMPREUNĂ cu Petre Roman.

  Vă mulţumesc,
  Cu deosebit respect,

  Mihnea Georgescu.

 3. vbabiciu Says:

  Domnule Presedinte,

  Va multumesc pentru raspunsuri. Sper sa-l puteti ajuta pe Petre Roman sa revina in lumea politica si mai ales sper ca de data aceasta sa fie alaturi de dumneavoastra pana la capat.

  Ma bucur ca partidul dumneavoastra prin vocile sale autorizate sunt preocupate de problema violentei in scoli. Am remarcat in ultima vreme ingrijorarea manifestata dar si implicarea Corinei Cretu, a Ecaterinei Andronescu, a Premierului Adrian Nastase si nu in ultimul rand, acum a dumneavoastra.
  Intr-adevar, Corina combate foarte bine si pune suflet in ceea ce face.

 4. Mihnea Georgescu Says:

  Apropo de violenţa în şcoli şi în societate, în general: Un lider PSD a fost bătut cu bestialitate la Galaţi de huligani tocmiţi, probabil, de duşmanii politici, din moment nu a fost şi jefuit. La ce să ne aşteptăm, ca membri PSD?!

 5. amycommunications Says:

  Stimati cetateni, daca eu va dau exemple din drepturile consumatorului ca fiinta umana si ca cetatean intr-un stat, ce imi dati dumneavoastra in schimb?
  P.S. Fire independenta si nesubordonata politic fiind, eu promovez drepturile cetateanului roman, ca trebuind sa fie identice, cu cele ale unui cetatean rus. Inzestrati fiind, cu totii, cu aceleasi obligatii si drepturi civile. Dar, mai ales, cu aceleasi drepturi umane!
  (si trebuie sa ne bucuram de aceste drepturi, in conditiile in care ne indeplinim cu succes, obligatiile.. Eu va dadusem exemplu, din constitutia am,ericana dar, mai ales, din cea a Federatiei Ruse, care se exemplifica concret, in Romania. (exemple pozitive, adica) Ce exemple imi puteti da, dumneavoastra?)
  Cercetati va rog, constitutia Federatiei Ruse, ca sa observati de ce Rusia este o tara mai bine dezvoltata, decat Romania.
  Deoarece: am fost la fel ca si studenta accidentata pe Kiseleff dar m-am intors de pe lumea cealalta, ca sa fac justitie, diplomatie si politica. http://www.amycommunications.wordpress.com.
  Daca mie imi plac numai oamenii civilizati si politicienii care au grija de cetatean, de ce oare nu ma rasplatisera Ministerul pt. Afaceri Externe,dl. Ion Iliescu, dl. Basescu si dl. Tariceanu, numai pe mine!! ca mersesem deseori, cel putin in vara aceasta, ca sa ii las doc. dlui Cioroianu, pemtru promovarea imaginii Romaniei : in scandalul cu tiganul’ violator imputit?
  De ce nu m-a aplaudat pana acum nimeni, si nici nu mi-a oferit recompense substantiale, ca i-am privit pe rusi ca fiind egali cu americanii si cu alte natii?
  Nici nu mai conteaza ce fel de preferinte am, in contextul in care eu ii privesc pe toti ca fiind egali, chiar daca am o preferinta deosebita pt. intelectualii rusi, dar nu pt. dl. Ion Iliescu..Punct.
  Actualizez blogul, la sfarsitul fiecarei saptamani..incerc sa amplasez aici, doc. mea pt. Ambasada Italiei, la sfarsitul saptamanii. Punct.

 6. vbabiciu Says:

  :) Mihnea, ai vazut caciulile jandarmilor de la summit? Nu se vad decat ochii.

  Lasand gluma la o parte, ceea ce s-a intamplat la Galati si inteleg ca nu este singurul caz de acest fel, este extrem de ingrijorator.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: