APRECIERI

 

Conferinta de Presa de la Soci a Presedintilor Putin si Bush ca si documentul bilateral semnat cu prilejul intalnirii constituie o completare substantiala a documentelor Summitului de la Bucuresti si, din anumite puncte de vedere, chiar mai explicita.

 

Am in vedere modul de abordare a problemelor scutului antiracheta” si nevoia cooperarii cu Rusia, lupta comuna impotriva terorismului, cooperarea in Afganistan, relatiile bilaterale Rusia – SUA, Rusia – NATO si Declaratia Solemna ca SUA (si deci si structurile euroatlantice) nu privesc Rusia ca pe un adversar (reminiscenta a razboiului rece) ci ca pe un partener.

 

Merita studiat cu atentie textul declaratiei comune, ca si textele Declaratiilor din Conferinta de Presa.  

 

Advertisements

12 Responses to “APRECIERI”

 1. radupress Says:

  Dacă Putin va mai avea un timp un rol important de spus în politica internă a Rusiei pentru că în politica externă de mare purere a Federaţiei Ruse se va afirma o nouă stea cea a lui Dimitry Medvedev, în politica americană schimbările vor fi mai profunde.
  Continuarea pe blogul meu …

 2. Maria Barbu Says:

  @Dle Presedinte,

  va rog sa citi si punctul meu de vedere asupra Summit-ului de la Bucuresti
  http://mariabarbu.wordpress.com/2008/04/06/liderii-nato-si-liderul-rusiei/

 3. emigrantul Says:

  DESPRE “DEMOCRATIA” DIN RUSIA!

  PRIN TOT CEEA CE A FACUT, MIHAIL GORBACIOV A INLOCUIT (FARA SA VREA) DICTATURA COMUNISTA CU UNA CAPITALISTA!

  Vladimir Putin este numit succesor de catre presedintele Rusiei, Boris Elţin, la 31 Dec. 1999 si cistiga alegerile prezidentiale la 26 Mar. 2000.

  Dimitri Medvedev este numit succesor de Vladimir Putin pe 10 Dec. 2007 si cistiga alegerile pe 2 Mar. 2008.

  Tot asa se proceda si pe timpul comunismului. Seful statului era propus cumva succesor unic al fostului presedinte dupa care cistiga alegerile prin vot popular.

  Eu prefer dictatura comunista deoarece intr-un sistem socialist cum era in Romania de dinaintea lui 22 Dec. 89 macar eram sigur ca nimeni nu se poate imbogati si toata lumea era obligata sa munceasca pentru a cistiga bani. In esenta comunismul era o dictatura a celor multi si spre binele lor.

 4. emigrantul Says:

  DIN CE SCRIE PE YAHOO NEWS (unul din cele mai accesate situri cu stiri de pe internet, daca nu cel mai popular) REZULTA CA NU S-A REALIZAT NICI UN PROGRES IN ULTIMELE DISCURII BUSH – PUTIN SI POZITIILE PARTILOR RAMIN NESCHIMBATE

  RUSIA ZICE CA ESTE INACCEPTABILA INSTALAREA ASA ZISULUI SCUT ANTIRACHETA IN TIMP CE BUSH ISI MENTINE ARGUMENTATIA BINECUNOSCUTA POTRIVIT CAREIA RACHETELE AR VIZA TARI CUM AR FI IRANUL SI NU RUSIA!!

  //US, Russia can’t agree on missiles

  By TERENCE HUNT, AP White House Correspondent
  (news.yahoo.com) / April 06 2008

  SOCHI, Russia – President Bush and Russian President Vladimir Putin failed to overcome sharp differences over a U.S. missile defense system, closing their seven-year relationship Sunday still far apart on an issue that has separated them from the beginning.

  “Our fundamental attitude toward the American plan has not changed,” Putin said at a news conference with Bush at his vacation house at this Black Sea resort. “We got a lot of way to go,” Bush said. Despite the impasse, the two leaders agreed that Moscow and Washington would work together closely in the future on missile defense and other difficult issues.
  …….
  Putin called the U.S. missile plan — which envisions basing tracking radar sites in the Czech Republic and interceptors in Poland — the hardest of US-Russian differences to reconcile. “This is not about language. This is not about diplomatic phrasing or wording. This is about the substance of the issue,” he said.

  Bush reiterated his insistence that the plan — designed to intercept and destroy approaching ballistic missiles at high altitudes — should not be viewed as a threat to Russia. In a clear reference to Iran, he said the system would help protect Europe from “regimes that could try to hold us hostage.”

  “I view this as defensive, not offense,” Bush said. “And, obviously, we’ve got a lot of work to convince the experts this defense system is not aimed at Russia.”//

 5. daninue2008 Says:

  Domnule Presedinte, stiu ca ati fost invitat de presedintele Putin in 2002 si s-a semnat tratatul Rusia-Romania. Mai mult stiu ca ati fost primul presedinte roman care a fost gazduit la Kremlin. Pe plan diplomatic cred ca prezenta dumneavoastra in 2002 a fost un succes pentru Romania.
  De ce totusi se continua aceasta mascarada, ma refer aici la atitudinea presedintelui-bautor in exercitiu. De ce nu se astampara si “latra” in continuare la acest colos? Buzunarul meu a resimtit foarte tare politica presedintelui-bautor Basescu, in 2004 plateam 140 dolari per 1000 mc gaze, azi platim aproape 400 de dolari pe 1000mc gaze. Iar aceasta scumpire incredibila i se datoreaza nu Guvernului, nu Parlamentului, ci exclusiv Coordonatorului Nr.1 Al Politicii Externe a Romaniei, adica presedintelui-bautor Basescu.
  Domnule Iliescu cum vedeti o rezolvare a acestei crize continuue a gazelor?
  Eu cred ca este obligatoriu sa dezvoltam relatii diplomatice mult mai stranse cu aceasta tara.

 6. daninue2008 Says:

  Domnule Presedinte si inca o intrebare legata de PSD de aceasta data. Cand credeti ca partidul il va debarca pe domnul Geoana? Intr-o parere proprie tin sa va impartasesc ca acest “show man” nu a avut decat un merit pentru PSD: a pierdut 12% electorale atunci cand partidul a stat in opozitie! Acest argument ar trebui sa motiveze orice membru al partidului dumneavoastra sa il trimita “la cabine” pe domnul Geoana, si chiar sa-l “transfere”, chiar si in strainatate.

 7. emigrantul Says:

  STATELE UNITE TOCMAI S-AU DISCREDITAT RECENT (IN FEB. 2008) TESTIND O ARMA ANTISATELIT sub pretextul distrugerii unui vehicul orbital defect, cu incarcatura periculoasa. Cum pot fi crezute argumentele americane privitoare la necesitatea instalarii in Europa Estica a unui scut antiracheta daca ei mint in mod evident cu privire la scopul adevarat al experimentului din Feb. 2008.

  TESTUL DIN 21 FEB. 08 A FOST NIMIC ALTCEVA DECIT UN PAS INTERMEDIAR DE MARE IMPORTANTA IN CONSTRUIREA UNEI ARME ANTISATELIT CU ADEVARAT UTILE, DE TIPUL CELEI PROBATE IN CHINA PE 11 IAN. 2007, cind un satelit iesit din uz, cu dimensiuni mici, gravitind la altitudine mare (865 km), a fost lovit cu o arma antisatelit.

  La inceputul anului 2008, US anunta iminenta intrare in atmosfera pamintului a unui satelit american defect avind dimensiuni mari, cit un autobuz. In zilele care urmeaza vestii, canalele informationale controlate de US incearca sa raspindeasca o oarecare panica privind pericolul reprezentat de prabusirea vehiculului cosmic.

  Dupa un timp avind ordinul saptaminilor se anunta ca US va incerca sa distruga satelitul pe orbita, cu o racheta pe care, suntem lasati sa intelegem, specialistii apericani au pus-o la punct in citeva saptamini prin adaptarea rapida a uneia deja existente proiectata pentru alte scopuri, de parca lovirea unui satelit este o problema care se rezolva tehnic in mai putin de o luna. In final pe 21 Feb. 2008; 03:26 GMT incercarea de lovire are loc si reuseste.

  Ce arma s-a utilizat?
  O racheta antiracheta tip SM-3 modificata, facind parte din pleiada dispozitivelor concepute de US pentru “Scutul Antiracheta”. SM-3 are o raza de actiune peste 500 km putind ajunge la altitudini in jurul valorii a 250 km. SM-3 nu este o arma antisatelit propriuzisa deoarece satelitii se gasesc la altitudini peste capacitatile ei. Totusi, asa cum s-a vazut din testul realizat pe 21 Feb. 08, SM-3 este capabila sa loveasca obiecte ce graviteaza in jurul pamintului cu viteze specifice satelitilor, superioare asadar rapiditatii capetelor rachetelor intercontinentale.

  Odata testul reusit, US poate trece la montarea unui etaj suplimentar sub SM-3 ce ii va mari plafonul maxim pina la altitudini mari unde orbiteaza multi sateliti.

  De mentionat ca Republica Populara Chineza a efectuat cu succes in 2007 un test antisatelit, folosind o arma capabila sa atinga altitudini peste 800 km. US este, in momentul prezent, putin in urma Chinei, americanii reusind doar anihilarea unui vehicul orbital foarte mare situat la joasa altitudine, loc unde in mod normal nu se afla vehicule spatiale din cauza frecarii importante cu aerul care le face sa cada pe pamint relativ repede.

  Americanii mai au pina sa ajunga la performanta chinezilor insa intr-un an doi sunt sigur ca vor efectua un test de nivelul celui asiatic. Doar dupa reusita deplina a sa, US va putea demonstra ca are o arma antisatelit utila.
  ================================================

  Iata cum descrie o pagina de internet wikipedia testul antisatelit:

  “On 21 February, 03:26 GMT a SM-3 missile was fired from the Ticonderoga-class missile cruiser USS Lake Erie, and intercepted USA 193 (satelitul defect) about 247 kilometers above the Pacific Ocean. The satellite was travelling with a velocity of about 17,500 mph (7.8 km/s). The velocity of the impact was about 22,000 mph.”
  ================================================

  Cit de convingatoare erau argumentele americanilor cu privire la motivele distrugerii satelitului, rezulta din urmatoarea stire difuzata de Reuters cu putin timp inainte ca incercarea sa aiba loc:

  //”Russia: U.S. may use satellite blast to test weapon
  Sat Feb 16, 2008 12:37pm EST / (http://www.reuters.com)

  MOSCOW, Feb 16 (Reuters) – Russia’s Defence Ministry said on Saturday a U.S. plan to shoot down an ailing spy satellite could be used as a cover to test a new space weapon.

  The ministry said there was insufficient proof that Washington’s decision to fire a missile at the disabled satellite was to prevent a potentially deadly leak of toxic gas as it re-entered Earth’s atmosphere.

  “In our opinion, the decision to destroy the U.S. satellite is not as harmless as it is being presented. Especially as the United States has been avoiding talks on restricting a space arms race for quite a long time,” the ministry’s information department said in a statement.

  “Under cover of discussions about the danger posed by the satellite, preparation is going ahead for tests of an anti-satellite weapon. Such tests mean in essence the creation of a new strategic weapon.”

  U.S. officials said on Thursday that President George W. Bush had decided to have the Navy shoot the 5,000-pound (2,270 kg) satellite with a modified tactical missile after security advisers suggested its re-entry could lead to a loss of life.

  Some space and security experts have said they did not believe Washington’s justification for the plans and argued the Pentagon was more likely testing its ability to target other states’ satellites.

  This suggestion is rejected by U.S. officials.

  It will be the first time the United States has conducted an anti-satellite operation since the 1980s. Russia also has not conducted anti-satellite activities in 20 years. (Reporting by Tanya Mosolova)”//
  ================================================

 8. emigrantul Says:

  CUM SE NASTE CULTUL PERSONALITATII UNUI PRESEDINTE

  Am ascultat in urma cu multi ani un interviu luat unui actor care vorbea despre Nicolae Ceausescu si cultul personalitatii. Stiti ce a zis artistul: “Este adevarat, initial nimeni nu ne-a cerut sa-l glorificam pe Ceausescu insa cu vremea au aparut diverse persoane care au inceput sa-l laude si usor usor s-a ajuns la atitudinea laudativa generalizata din anii premergatori revolutiei”

  Lingusitorii inascuti sunt cei care creaza cultul personalitatii si nu dictatorii!

  Un asemenea lingau se gaseste chiar aici pe blogul presedintelui Iliescu. Bine ca nu a aparut mai devreme, prin 1990, ca nu stiu ce s-ar fi intimplat.

  Pentru a-mi sustine afirmatiile dau citeva exemple cu mesaje ploconit-interesate pe care userul nostru le-a scris in ultimele saptamini pentru a cistiga admiratia lui Ion Iliescu in speranta ca acesta il va promova repede intr-o functie politica importanta.

  1) “Sunteţi un om al echilibrului şi un slujitor al interesului naţional şi ştiţi că oamenii puternici ai Istoriei nu îi respectă pe cei cu “mentalitate de slugoi.””

  2) “Domnule Preşedinte, Cum trece timpul! Felicitări pentru cele 5 luni de bloggerat”

  3) “Domnule Presedinte, Va multumesc pentru raspunsuri si pentru lamuririle cu privire la Summitul care tocmai s-a incheiat. Si, desigur… felicitari pentru cele 5 luni de activitate sustinuta in “blogosfera”!!!”

  4) “Mi-ar place să îl cunosc pe omul Ion Iliescu şi povestea lui de succes… ar fi o inspiraţie pentru tânăra generaţie.”

  5) “Domnule Ion Iliescu, Aţi fost martorul atâtor momente istorice! V-aţi gândit să vă scrieţi memoriile, în formă literară, pentru că talent de povestitor aveţi?“

  6) “Domnule Presedinte, Va multumesc pentru raspunsuri. Marturisesc, imi face o deosebita placere dialogul extrem de rodnic pe care l-am legat cu Dvs. pe blog (si sper ca intr-un viitor apropiat si in realitate) si sustin in continuare faptul ca avem nevoie de “solutii” provenind de la Dvs. si de la persoane precum Dvs., putinele valori care ne-au mai ramas!”

  7) “Domnule Preşedinte, Felicitări pentru emisiunea de la Antena 3 …. Aţi demonstrat, încă o dată, că sunteţi, …, o fire echilibrată şi cu înţelepciunea caracteristică vârstei..”

  8) “Domnule Presedinte, Va multumesc pentru raspuns. Comentariul dumneavoastra mi se pare remarcabil in intregime”.

  9) “Felicitări pentru exerciţiul de sinceritate! Eu personal, care vă admir, credeam că staţi în locuinţă de protocol. Nu vă judecam, evident, era dreptul dvs. Dar acum admiraţia mea pentru dvs. a crescut, deoarece aflu că nu v-aţi folosit de dreptul dvs. Şi îmi dau seama şi cât de MODEST sunteţi că nu aţi făcut tam-tam de asta pâna acum, când aţi fost forţat.“

  10) “Domnule Presedinte, Avem nevoie de oameni precum Dvs. care sa conduca in mod responsabil structuri esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa a Romaniei.”

  11) “Presedintele Iliescu era recunoscut ca un guru al politicii dar si ca un om echilibrat de toate partile implicate sau mai bine zis de toate partile care aveau un cuvant de spus. Trebuia gasit un lider care sa obtina consensul intre toate fortele implicate”

  12) “Domnule Preşedinte, Vă transmit urări de sănătate şi de refacere grabnică în urma intervenţiei chirurgicale pe care aţi suferit-o la cot!”

  13) “Am participat la un extraordinar eveniment academic organizat de Fundaţia Grupului de Iniţiativă Economică şi Dezvoltare Durabilă (GIEDD), al cărei preşedinte este domnul ION ILIESCU. La această remarcabilă conferinţă au participat: Ion Iliescu,…..”

  14) “Era să fac eu însumi un atac de inimă auzind ştirea chiar de pe… blogul dumneavoastră.Rămân cu un sentiment de amărăciune. Vă dedic următoarea melodie, pentru a vă mai înveseli…”

  15) “Domnule Presedinte, vreau sa va felicit pentru -Legea parcurilor si zonelor verzi! Felicitari si la cat mai multe astfel de initiative !”

  16) “Domnule Preşedinte, Vă cer permisiunea să public pe blogul meu interesanta dvs. comunicare despre Holocaust, din data de 12 octombrie 2004, Ziua Holocaustului. Vă mulţumesc pentru luarea de poziţie principială şi doresc să vă preiau ideile şi în teza mea de doctorat în filosofie“

  17) “Presedintele Iliescu a dat un raspuns cat se poate de clar si cat se poate de concis. Eu propun sa depasim momentul, fiindca nu mai este nimic de spus pe aceasta tema.”

  18) “LA MULŢI ANI, DOMNULE PREŞEDINTE! Să trăiască Ion Iliescu, Singurul şi Adevăratul Preşedinte al Românilor! Cu ocazia zilei de naştere, vă doresc o sănătate de fier, minte limpede şi braţ puternic în lupta ideologică!”

 9. emigrantul Says:

  Raspunzind unui user de pe blogul sau, presedintele Iliescu face urmatorul comentariu privitor la George Bush:

  Citat Ion Iliescu:
  //”Bibliotecaru remarca nota de caldura umana degajata de intalnirea cu presedintele Bush.
  E adevarat ! Americanii, in particular, sunt oameni sentimentali si presedintele Bush este un asemenea american tipic.”//

  Domnule Presedinte,

  Va descalificati cu asemenea remarci. Daca spuneati doar ca Bush este un american tipic, lucrurile erau de inteles insa sa-l lingusiti in halul asta atribuindu-i insusirea de sentimental mi se pare ridicol. Nici nu stiu cum sa iau mesajul dumneavoastra. Ca pe o ironie?!

 10. emigrantul Says:

  FARA COMENTARII

  Citat: Mihnea Georgescu:
  aprilie 7, 2008 la 9:16 am / (http://nastase.wordpress.com)

  “Da, vreau puterea, nu pentru că aş fi vreun frustrat, ci pentru a-mi realiza destinul istoric.

  Mă mir că unele odrasle ale parveniţilor urbani din anii ‘50 şi ale burgheziei roşii mă atacă pe mine, vechi nobil şi om al Tradiţiei (fie ea şi revoluţionare, de stânga). Nu pot nădăjdui decât că aceşti “tovarăşi de drum” ne vor părăsi în curând.”

 11. cirlovacristian Says:

  facind abstractie de lupta impotriva terorismului alianta cu Rusia numai benefica nu este.Practic USA isi justifica pozitia de lider incontenstabil si atrage noi aliati pentru a imparte cash-cavalul obtinut de pe urma atrocitatilor savirsite.De altfel au mai facut-o odata si tot cu si/sub acordul ambelor parti.Noi,restul,o sa primim o bucata-n(bot) sa tacem din gura.Cuprinsi de entuziasm nu o sa avem timp(si oricum nici nu putem) sa reactionam-nu avem prieteni si aliati.Asa ca oficialii-fie ei spioni sau functionari-sa-si petreaca timpul in America,pentru unii tara natala.
  guvernul American incearca sa momesca Rusia-este parerea mea.Dar cel mai bine poate povesti dl.Adrian Severin care se pricepe de minune la “vinzari” si “acorduri”–pesedist de frunte care “stie”.

 12. cezarpesclevei Says:

  Dle. Iliescu,

  Doresc să punctez ceva important, ceva ce am punctat şi la dl. Năstase şi dacă nu aprobă, măcar dvs. să aprobaţi): Să nu uităm că dl. Putin reprezintă “a treia Romă”. Aşa a mai fost denumită în istorie Moscova. În acest sens am găsit cuvintele unui călugăr (Filoteus din Pskov), cuvinte ce se refereau bineânţeles la Moscova:
  “Biserica Apostolică nu mai este în Roma sau în Constantinopol, ci în binecuvântatul oraş al Moscovei. Doar acesta străluceşte în întreaga lume mai tare decât soarele… Toate imperiile creştine au căzut, iar în locul lor stă în picioare doar Imperiul conducătorului nostru, în concordanţă cu ce spun cărţile profetice. Două Rome au căzut, dar a treia stă în picioare şi a patra nu va exista.”
  Interesant nu, dle. ILiescu?
  Lui Traian Băsescu îi reproşez faptul că nu a învăţat să regleze ceasul României după ora exactă dată în Capitala lumii, care, nu este nicidecum Whasington-ul, ci Moscova. Avea dreptate acest călugăr… Reaşitatea confirmă aceasta.
  Dl. Ion Iliescu are toată stima la acest aspect. A ştiut să îşi regleze ceasul personal după cel moscovit şi a făcut foarte bine.
  Putin trebuie să le mulţumească musulmanilor pentru anul 1453 când a survenit căderea celei de a doua Rome, mă refer la Constantinopol.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: