UN ARTIST !

Viata lui Sabin Balasa a fost curmata de o boala necrutatoare.

Fire optimista, a crezut si in cele mai grele clipe, ca ar putea infrange boala. dar…

Fara indoiala, Sabin Balasa va ramane in galeria marilor creatori ai generatiei sale. A creat un stil propriu, inconfundabil, definit de el insusi ca “romantism cosmic”. Dominanta tuturor tablourilor sale este culoarea albastra . A iubit aceasta culoare si a stiut sa o puna in valoare – asa cum Piliuta iubea albul, iar Vasile Grigore – galbenul.

Una din cele mai interesante lucrari ale sale, din tinerete, a fost decorarea holului (“a salii pasilor pierduti”) din cladirea Universitatii din Iasi. Una din cele mai reusite cladiri clasice de Universitate, are un culoar foarte generos, cu alveole – care dau un colorit specific acestui spatiu.

Sabin Balasa a dat o noua valoare alveolelor – si intregului spatiu – prin frescele sale care intruchipeaza figuri tinere, pline de viata, pe un fundal albastru de mare optimism.

Ulterior a realizat o decoratie de mare frumusete a uneia din cele mai reusite aule universitare – aula Mare a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

L-am cunoscut, i-am urmarit cu interes evolutia. Am avut un prieten comun – doctorul chirurg Apostol Turbatu, fiu de taran din comuna Rotunda de langa Caracal. I-a facut portretul, care il infatisa pe doctor, in halat, dar cu niste maini muncite, de taran.

Era, ca si in viata, un original, mereu nelinistit, in continua cautare si un neconformist!

 • DISCUTII

emigrantul imi cere sa enumar avantajele si dezavantajele intrarii in NATO , mentionand un sondaj care arata ca 45% din cei chestionati ar fi impotriva.

A nu fi intrat in NATO si in UE ar fi insemnat sa ramanem izolati – ceeace ar fi insemnat doar dezavantaje. Doar tarile mari si bogate isi pot permite acest lucru. Dar nici pentru ele nu e simplu, deaceea tendinta generala de aderare la asemenea structuri integrate.

Mai ales dupa desfintarea Tratatului de la Varsovia, in Europa si mai ales in zona noastra a Europei Centrale, s-a creat o asimetrie cu probleme deosebite privind stabilitatea si securitatea zonei. Nu intamplator, toate statele din acest spatiu au cautat sa iasa din izolare si sa se integreze in ambele structuri – NATO si UE.

Vedeti cat de greu se normalizeaza situatia din fostul spatiu iugoslav, dupa destramarea federatiei. Desigura ca apartenenta la structurile acestea presupune exigente pentru compatibilizarea societatii noastre (legislatie, administratie, dezvoltarea economica si sociala,etc) cu regulile comune ale comunitatii la care am aderat si deci eforturi necesare de modernizare a societatii si de ridicare a nivelului general de cultura. Altminteri, decalajele pe care le-am mostenit ne costa!

NATO inseamna, inainte de toate, un cadru comun de securitate.

Mihnea Georgescu imi sugereaza idea unor memorii.

M-am gandit si la asa ceva. Desi, si pana acum, in diferite lucrari, interviuri am introdus elemente autobiografice si de memorialistica.

Gabriela Savitsky Considera comportamentul sefului statului ca o “gaura neagra”.

E cam mult, insa evident constituie “un accident” de parcurs pentru tara care ne costa si inca ne va costa!

Ovidiu semnaleaza un articol care relateaza observatiile unui psiholog.

Sunt interesante (observatii de profesionist!)

Bibliotecaru remarca nota de caldura umana degajata de intalnirea cu presedintele Bush.

E adevarat ! Americanii,in particular, sunt oameni sentimentali si presedintele Bush este un asemenea american tipic.

Advertisements

12 Responses to “UN ARTIST !”

 1. emigrantul Says:

  APROPO DE LUCRAREA AUTOBIOGRAFICA, pina o scrieti puteti pune la dispozitia utilizatorilor o copie a blogului dumneavoastra

  Domnule Presedinte,

  Exista o modalitate simpla, (nu stiu insa daca sunteti de acord cu ea) sa salvati continutul blogului pe hard-disk, periodic, de exemplu o data la trei luni, iar copia respectiva o faceti publica ca fiecare om sa o poata descarca de undeva dintr-o locatie de pe internet unde fisierul copie trebuie pus.

  Secventa comenzilor pe care trebuie sa o executati este scrisa mai jos:

  https://ioniliescu.wordpress.com -> Site Admin -> Menage -> Export -> All Authors -> Download Export File

  In final apare o fereastra care cere sa confirmati incarcarea pe calculator a unui fisier numit in genul acesta “wordpress.2008-04-03” ce contine nimic altceva decit copia in format compact (greu citibila direct) a tuturor articolelor si comentariilor aparute pe site indiferent de cel care le-a scris.

  Citat Ion Iliescu
  “Mihnea Georgescu imi sugereaza idea unor memorii.
  M-am gandit si la asa ceva. Desi, si pana acum, in diferite lucrari, interviuri am introdus elemente autobiografice si de memorialistica.”

 2. Mihnea Georgescu Says:

  Da, domnule Preşedinte, este adevărat, dar nişte memorii autentice şi necenzurate ar fi o lovitură şi de presă! Mi-ar place să îl cunosc pe omul Ion Iliescu şi povestea lui de succes… ar fi o inspiraţie pentru tânăra generaţie. Poate peste câţiva ani, când apele se vor mai potoli…

 3. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Mă şi gândes la proiect unor confesiuni autobiografice a domniei voastre, în 3 volume. Primul volum (şi cel mai interesant, din punctul meu de vedere), ar surprinde primii 40 de ani din existenţa dvs., până la marginalizarea din ’71 – 1930-1971. Perioada Ascensiunii. Perioada aceasta ar fi foarte interesantă şi din punct de vedere istoric, dar şi pentru un tânăr politician, în căutare de modele.

  Al doilea volum ar surprinde anii 1971-1989. Perioada Prigoanei. Aici aţi putea povesti adevărul despre dumneavoastră, cum aţi fost marginalizat şi urmărit permanent.

  Al treilea volum ar urma să surprindă anii 1989 – prezent. Perioada Revenirii. Aici sunteţi foarte cunoscut deja, dar aţi putea surprinde nişte aspecte umane ale vieţii de preşedine, poate mai puţin relevante.

  Eu cred că ar fi o mare lovitură de presă şi politică, dacă veţi avea curajul să fiţi sincer cu cititorii şi cu Istoria, ceea ce nu mă îndoiesc! Nu “interviuri” cu tendinţă, ci pur şi simplu, să-l lăsaţi pe omul Ion Iliescu să se prezinte pe sine… Şi nu fragmente autovbiografice, ci o lucrare compactă de peste 1000 de pagini, ceva de genul Povestea unei vieţi…

 4. SorinPLATON Says:

  “Americanii” nu sunt sentimentali…Sunt in schimb buni actori, ca doar ei au inventat Oskar-ul…

  Toate cele bune!

  1=

 5. mihaimoldoveanu Says:

  Bun venit NATO, dar sa nu uitam ca legalitatea internationala este reprezentata de ONU.
  Stimati compatrioti iubitori de carte,

  Va semnalez aparitia la editura Curtea Veche a celei mai serioase si mai documentate carti scrise vreodata in Romania despre reforma ONU.

  Autorul este Petru Dumitriu, iar cartea se numeste « SISTEMUL ONU IN CONTEXTUL GLOBALIZARII. REFORMA CA VOINTA SI REPREZENTARE ».

  Cred ca aceasta carte nu trebuie sa lipseasca din biblioteca oricarui student sau cercetator in domeniul relatiilor internationale.

  Nu este numai formidabil de bine documentata, dar si foarte originala, propunand o metodologie limpede de analiza si interpretare a reformelor in organizatiile mondiale.

 6. Ovidiu Says:

  Stimate Presedinte Ion Iliescu, va multumesc frumos pentru raspuns, dar am unul mai tare – Aici>>>

 7. Mihnea Georgescu Says:

  NOUA YALTA

  S-au schimbat licuricii! După cei 20 de ani de “democraţie originală” profeţiţi de Brucan, se pare că reintrăm din nou în “normalitate”! Trebuie să ne apucăm din nou să învăţăm limba rusă cântând… Internaţionala, eventual!

  Slugoiul Băsescu a prins mişcarea şi îşi schimbă din mers stăpânii, în timp ce Bush urcă pe scara avionului, Slugoiul face temenele noului stăpân care îşi râde în barbă… Felicitări, Traiane, de data asta te-ai orientat! Se vede că eşti constănţean de-al meu! Cam târziu, dar tot este bine! Dragă Traiane, îţi dedic o melodie, pentru că văd în tine un nou Gheorghiu-Dej, care, în ciuda americanismului tău de operetă, slujeşti exemplar interesele ruseşti prin jocul provocare-retragere! Maladeţ! Iată melodia: Gheorghiu-Dej şi Hruşciov, în interpretarea inegalabilului Jean Moscopoulos.

  http://www.trilulilu.ro/cuoreblu50/e9758bf3dfff37

  Am trăit azi o nouă Yaltă şi se pare că viitorul sună bine… în ruseşte!

 8. horiammarchip Says:

  Oare de ce un artist, un om de valoare din Romania trebuie mai intai sa treaca in lumea umbrelor pentru ca opera/munca sa sa fie privita cu alti ochi? Oare de ce un adevart artist trebuie sa moara pentru a ajunge sa fie privit ca un artist? In fiecare zi auzim la “tembelizor” stirile de la ora 5 (si stim toti despre ce este vorba), despre violenta din scoli, despre gropi si despre “marile asfaltari” , dar niciodata despre viata, despre munca unui om de geniu in adevaratul sens al cuvantului. Intamplator am auzit ca se va organiza si un tur al Universitatii Al.I.Cuza pentru a se promova lucrarile marelui artist Sabin Balasa. Oare pana acum aceste lucrari nu au avut valoare?
  Din pacate, moartea lui Sabin Balasa a cazut ca un trasnet peste mine, stiind foarte bine ca acum o saptamana a trecut la cele vesnice un alt mare OM al Romaniei: George Pruteanu. Observ ca anul 2008 continua “traditia” lui 2007: Octavian Paler, Florian Pittis, Ralu Filip, Vanda Condurache, Patriarhului Teoctist si multi multi altii.
  Umnezeu sa-i odihneasca in pace !
  Sa invatam sa pretium adevaratele valori ale Romaniei atata timp cat sunt printre noi!

  “Pe primul loc oamenii”

 9. emigrantul Says:

  Cine zicea ca trebuie sa facem eforturi sustinute pentru a ajunge din urma Occidentul? Parca Ion Iliescu. Ei uite ca realitatea il contrazice si de fapt suntem inaintea Americii iar reformele de protejare a bogatilor aplicate deja in Romania urmeaza sa fie puse in aplicare pe teritoriul US. Tara noastra a ajuns in 18 ani sa fie mai capitalista decit America.

  //”Bush îl invidiază pe Tăriceanu pentru cota unică

  MEDIAFAX / BUCUREŞTI / 15:13, 4.04.2008

  Preşedintele SUA George W. Bush l-a felicitat pe premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru introducerea cotei unice de impozitare, arătând că este puţin “invidios” şi că administraţia din Washington îşi propune să introducă un sistem asemănător în Codul Fiscal.

  “Îl felicit pe primul-ministru pentru cota de 16% şi sunt un pic invidios. Noi avem tot un asemenea obiectiv în ceea ce priveşte Codul nostru fiscal. A fost un lucru inteligent că aţi făcut asta. Aceste tipuri de politici vor aduce românilor un viitor strălucit”, i-a spus Bush premierului Tăriceanu, la finalul discuţiei de vineri de la Palatul Victoria.

  Guvernul a introdus cota unică de impozitare de la 1 ianuarie 2005, după preluarea mandatului de către premierul Tăriceanu.”//

 10. emigrantul Says:

  Domnule Presedinte Iliescu,

  Am citit cu atentie raspunsul dumneavoastra privitor la avantajele si dezavantajele integrarii noastre in NATO si UE insa din el nu se vede clar ce anume cistigam sau pierdem. Aprecierile dumneavoastra sunt generale si vagi. In rezumat, motivati intrarea noastra in cele doua structuri de opresiune capitalista (asa le denumesc eu) prin teama de a nu ramine izolati de parca promovarea politicii turmei, in care ce face o oaie fac toate, ne-ar aduce automat avantaje.
  Daca dumneavoastra aveti un raspuns asa vag este evident ca nici alti politicieni romani nu trebuie chestionati despre cele doua entitati suprastatale deoarece nici ei nu stiu bine la ce ar folosi aceasta integrare Poporului Roman.

  Citat Ion Iliescu:
  “A nu fi intrat in NATO si in UE ar fi insemnat sa ramanem izolati – ceeace ar fi insemnat doar dezavantaje.”

 11. Maria Barbu Says:

  @Dle Presedinte,

  pentru mine, Sabin Balasa a fost nu doar un artist pe care l-am pretuit si care la randul lui spunea ca simte geniul din poeziile mele, ci chiar cred ca a fost un vizionar de exceptie. Balasa a exprimat in tablourile lui un fel de univers ideal, edenic, asa incat culoarea albastra despre care vorbiti si Dv este fireasca, fiind simbolul acestui univers celest. Sper ca Dumnezeu sa il odihneasca etern in Campiile Elizee, a caror viziune a avut-o atunci cand a pictat atat de minunat!

 12. emigrantul Says:

  NATO ESTE NIMIC ALTCEVA DECIT O FORTA DE OCUPATIE MILITARA care are ca scop final atacarea Rusiei

  Daca citim istoria timpurie a aliantei din perioada 4 Aprile 1949 cind a luat fiinta si pina la 9 Mai 1955, momentul incorporarii RFG, rezulta in mod evident intentia US de a inconjura partea europeana a URSS prin sud, west si nord cu scopul precis al unui atac. Aruncind o privire pe lista statelor membre ale aliantei (US, Belgia, Olanda, Luxemburg, Franta, Anglia, Canada, Portugalia, Italia, Norvegia, Danemarca, Islanda, Grecia, Turcia, Germania de West) nu este greu sa identificam in multe din ele, teritorii de pe suprafata carora se puteau efectua misiuni eficiente de bombardament, cu raza relativ scurta de actiune, impotriva unei serii de orase industriale situate in URSS. Pericolul atacului devenise asa mare incit dupa numai 5 zile pe 14 Mai 1955 Rusia infiinteaza Pactul de la Varsovia ca o contrapondere la NATO, si extinderea aliantei inceteaza pentru o lunga perioada, in intervalul 1955-1999 nemaifiind acceptata decit o singura tara, Spania, in 1982.

  Trebuie spus ca in anul 1956 URSS a inventat o noua arma, racheta intercontinentala cu incarcatura nucleara (testata la scurt timp si in US) care facea ca apropierea excesiva de teritoriul inamic sa nu mai fie asa importanta din punct de vedere al lansarii unui atac nuclear. Pe vremea aceea, un razboi conventional eficient impotriva Rusiei nu era viabi datorita impreciziei armelor clasice ale epocii. Ar fi insemnat sa se repete operatiuni militare din cel de-al doilea razboi mondial de care nimeni nu mai avea chef.

  Dupa evenimentele din 1989 care au dus la slabirea militara a Rusiei, NATO a reinceput extinderea galopanta prin implantarea de guverne marioneta, pro americane, pro capitaliste, in tarile foste comuniste. Extinderea s-a facut in trepte nu datorita faptului ca unele tari nu ar fi fost pregatite ci pentru ca state cum ar fi Polonia erau mult mai importante strategic pentru US decit Bulgaria spre exemplu. Daca vrei sa ataci Rusia cu arme conventionale, o faci evident mai bine din Polonia decit din Bulgaria.

  Asadar, a urmat o extindere in trepte, primul pas fiind facut in 1999 cu includerea Poloniei, Cehiei si Ungariei, repet, datorita pozitiei lor strategice deosebite, aproape de Rusia si in contact direct cu liniile de aprovizionare NATO din Germania.

  Urmatoarea etapa, la fel de ambitioasa ca cea din 1999 si poate mai lacoma s-a constituit in aderarea: Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Sloveniei, Slovaciei, Bulgariei si Romaniei in 2004. Nu este greu de remarcat ca alianta (US) deja in 2004 prin aderarea statelor baltice a atins granita cu Rusia in apropierea unor mari orase.

  De asemenea, prin includerea Sloveniei si Slovaciei s-a mai deschis o noua linie de aprovizionare NATO pe directia Marea Adriatica, Italia – Slovenia – Ungaria – Slovacia – Polonia – Tarile Baltice. Prin viitoarea aderare a Croatiei linia de mai sus se va intari.

  O alta cale de aprovizionare si atac, deocamdata incompleta are in vedere directia Marea Adriatica, Albania, Macedonia, Bulgaria, Romania, Ucraina. Odata ce a pus mina pe Ucraina, practic toata partea apuseana a Rusiei se afla in bataia directa a capacitatilor de bombardament conventionale apartinind Statelor Unite. Inclusiv un atac terestru este posibil.

  Rapiditatea cu care armata americana cu ajutorul mastii numita NATO avanseaza spre est inglobind fara discriminare tot felul de state demonstreaza clar ca scopul aliantei (al US) este acela de a atinge granitele Rusiei pe lungimi cit mai mari si in final de a ataca aceasta tara.

  In ceea ce priveste Romania, US nu ne da garantii reale de securitate, ba dimpotriva slabeste capacitatea de aparare a tarii, prin reformele din domeniul apararii nationale dictate de NATO. Romania a ajuns sa aiba o armata simbolica incapabila sa opreasca vreun atac extern. Ne vom trezi intr-o buna zi ca am fost exclusi peste noapte din NATO pe motiv de nerespectare a drepturilor omului sau coruptie etc., etc, tocmai cind vreun inamic se pregateste sa traverseze granitele tarii. Ce vom face? Vom sta si privi la televizor cum Transilvania ne este luata iar armata romana este incapabila sa dea vreun raspuns?!

  Este evident, mai mult dam decit luam atit de la UE cit si de la NATO, ca urmare pierdem in continuu. Adevaratele garantii de securitate nu ne sunt asigurate de NATO ci de niste arme atomice pe care Romania este impiedecata sa le aiba tocmai de US. Cu un efort financiar ce nu depaseste citeva sute milioane euro, fiecare tara din Estul Europei ar putea avea propriile sale dispozitive nucleare, cea mai solida garantie impotriva oricarui atac catastrofal (a se vedea invazia Irakului din 2003) declansat de catre orice dusman extern, fie el mare sau mic.

  Harta a Europei de Est (poata fi consultata pentru intelegerea unor idei din expunere de mai sus):

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: