STIRI-ROMPRES

Datorita programului incarcat si, pentru informarea celor interesati, voi posta cateva din ultimele stiri transmise de Agentia Nationala ROMPRES:

Iliescu: Putin ar putea refuza să participe la summitul NATO pentru a nu veni la Bucureşti

– ştire reluată din ziua precedentă –
Bucureşti, 2 apr /Rompres/ – Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea absenta de la summitul NATO tocmai pentru a nu participa la Bucureşti, aceasta fiind o consecinţă principală a atitudinii adoptate de preşedintele României faţă de Rusia, a declarat, marţi seară, fostul preşedinte Ion Iliescu.
El a subliniat că Vladimir Putin nu vine în fapt în vizita in România, ci pentru a participa la o reuniune care se desfăşoară în această ţară şi care se referă în principal la dialogul NATO-Rusia, respectiv la dialogul Ucraina -NATO.
…”Ne costă orice inabilitate în activitatea liderilor ţării. Când ai o responsabilitate în stat, trebuie să şti să te controlezi, şi pornirile instinctuale ca individ trebuie să ştii să le ţii sub control pentru a nu dăuna ţării. Nu este vorba despre o pierdere în plan personal, ci ţara pierde”, a afirmat preşedintele de onoare al PSD, într-o emisiune televizată la Antena 3.
Ion Iliescu a reamintit, în context, de o afirmaţie mai veche făcută de preşedintele SUA, George W. Bush care a îndemnat România să-şi cultive relaţiile cu Federaţia Rusă. ROMPRES/(Cătălina Matei)

Ion Iliescu: Nu era momentul ca preşedintele să comenteze semnarea Tratatului cu Ucraina

Bucureşti, 1 apr /Rompres/ – Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat marţi seara, la postul de televiziune Antena 3, că nu era momentul ca actualul şef al statului să facă comentarii critice pe marginea semnării de către România a Tratatului cu Ucraina, remarcând că Traian Băsescu era, la acea vreme, membru al Guvernului Ciorbea care a negociat acest document.
Ion Iliescu consideră totuşi că autorităţile statului român s-au grăbit atunci când au recurs la acest gest, fără a exista o consultare în prealabil cu partidele politice şi societatea civilă.
În opinia sa, momentul declaraţiei preşedintelui Băsescu a fost unul ”total nefericit”, fiind în ajunul unui summit extrem de important organizat la Bucureşti, reuniune care va discuta, între altele, necesitatea invitării Ucrainei în NATO.
„Este păcat însă că preşedintele a găsit acest moment pentru a lansa astfel de critici, când evenimentul de la Bucureşti trebuia să marcheze momente de consens, de platformă comună. Capitala ţării găzduieşte o reuniune foarte importantă, la care participă mulţi şefi de stat şi invitaţi importanţi, nu era momentul să se declanşeze un astfel de comentariu. Din punct de vedere politic însă, se ştie foarte bine, şi mie mi s-a părut pripită această măsură a semnării Tratatului cu Ucraina, care a fost făcută sub presiunea summitului de la Madrid, în ideea că România va fi invitată în NATO”, a afirmat Ion Iliescu.
Fostul preşedinte a menţionat că aflase anterior, cu prilejul unei vizite efectuate în SUA, raţiunile pentru care ţara noastră nu putea fi primită atunci în Alianţa Nord-Atlantică.
„Era clar că nu se va face niciun fel de concesie, l-am şi prevenit pe fostul preşedinte Emil Constantinescu să nu-şi facă iluzii la Madrid. Nu a existat o negociere cu partidele parlamentare”, a spus Iliescu, care a adăugat că Tratatul cu Ucraina ar fi trebuit mai bine gândit.
El s-a întrebat totuşi de ce şeful statului nu a luat o poziţie în guvernul CDR din care a făcut parte, la momentul semnării Tratatului cu Ucraina.
Ion Iliescu a criticat, în context, şi poziţia pe care o are preşedintele Băsescu referitoare la relaţiile cu Rusia, „care ar trebui gândite cu mult mai multă atenţie pentru ameliorarea relaţiilor politice, dar şi din perspecvtiva intereselor economice”.
„Este păcat că domnul Băsescu nu a ştiut să folosească momentul decât pentru a-şi ridica cota”, a mai spus fostul şef de stat.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că, mai devreme sau mai târziu, condiţiile în care ‘politicieni români’ au semnat Tratatul politic de bază cu Ucraina vor trebui dezbătute în modul cel mai cinstit, pentru că documentul a fost negociat cu slăbiciune.
Şeful statului a afirmat, luni seara, la TVR, că ”unii care au gura mare acum” semnau tratate cu Ucraina, ”dictate de Kiev, în postura de slugi absolute”.
”Dai şi de astfel de politicieni în România care vin şi fac teorii patriotarde gratuite. Mai devreme sau mai târziu, va trebui să discutăm cinstit şi condiţiile în care politicieni români au semnat Tratatul cu Ucraina. Nu spune nimeni că nu trebuie să ai tratate de bună vecinătate, dar trebuie să te uiţi de zece ori care sunt condiţiile. Oricine ţi-ar înţelege imposibilitatea de a accepta o clauză sau alta. Dacă ai un subiect pe care nu îl înţelegi, îl scoţi din tratat, dar nu îl semnezi împotriva interesului naţional. Aici vom discuta şi cu marii foşti miniştri de externe care azi dau lecţii, dar care nu au fost capabili să îşi apere interesul naţional. Interesul era intrarea în NATO, dar (Tratatul cu Ucraina – n.r.) trebuia negociat altfel în anumite zone, trebuiau clarificate lucruri, iar cele care nu erau clarificate trebuiau scoase din tratat şi lăsate să fie negociate la o perioadă următoare. Nu să te repezi la Kiev să scrii după dictare”, a declarat Traian Băsescu.
ROMPRES/(Cătălina Matei)

Galaţi: Ion Iliescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii ‘Danubius”

Galaţi, 28 mar /Rompres/ – Preşedintele de onoare al Partidului Social Democrat (PSD), Ion Iliescu, a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii ‘Danubius’ din Galaţi, transmite corespondentul ROMPRES.
Titlul i-a fost conferit de rectorul Universităţii ‘Danubius’ , Benone Puşcă, în cadrul simpozionului ‘Dezvoltare durabilă, schimbări climaterice şi energie’ desfăşurat la instituţia de învăţământ.
Cu această ocazie, Ion Iliescu le-a prezentat studenţilor filmul realizat de fostul vicepreşedinte al SUA, Al Gore, pe probleme de schimbări climaterice şi le-a vorbit despre importanţa protecţiei mediului, în contextul în care schimbările climatice şi climaterice sunt vizibile de la an la an. ROMPRES – FOTO PE FLUX/(Dan Paic)

Galaţi: Liderii PSD, la un simpozion pe probleme de mediu

Galaţi, 28 mar /Rompres/ – Conducerea Partidului Social Democrat (PSD) reprezentată de preşedintele Mircea Geoană, preşedintele de onoare Ion Iliescu şi preşedintele Consiliului Naţional, Adrian Năstase, a participat, joi, la Galaţi la un simpozion pe probleme de mediu, transmite corespondentul ROMPRES.
Simpozionul organizat de Departamentul de protecţia mediului şi gospodărirea apelor din cadrul PSD şi la care au participat în jur de 500 de membri şi simpatizaţi ai partidului s-a aflat la a doua ediţie şi a dezbătut problematica de mediu la nivel naţional în conexiune cu spaţiul extern.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a vorbit despre problemele de mediu în corelaţia ecologie, economie, energie şi justiţie socială. Acesta a spus că România este cea mai ineficientă ţară din Europa din punct de vedere energetic, în condiţiile în care consumă de patru ori mai multă energie pentru unitatea de produs finit faţă de celelalte ţări europene.
Geoană s-a referit şi la dependenţa ţării faţă de gazul rusesc pe care îl achiziţionează la preţurile cele mai mari din Europa, totul fiind o consecinţă a ‘inabilităţii în relaţiile cu Rusia’, România plătind din această cauză ‘o taxă Băsescu’.
‘O discuţie strategică cu Rusia este inevitabilă pentru rezolvarea problemei, iar Summit-ul NATO reprezintă un bun prilej’, a spus Geoană.
Preşedintele PSD a menţionat că este nevoie de un program naţional de conservare a energiei, care ar putea reduce dependenţa de gazele ruseşti de la 50 la 15%.
Preşedintele Consiliului Naţional, Adrian Năstase, a spus că temele de mediu sunt importante, dar ele trebuie discutate în contextul mediului înconjurător, iar în acesta ‘intră şi mediul politic’.
Năstase a constatat că numărul funcţiilor de conducere în actuala guvernare, la nivelul administraţiilor locale, a crescut cu 45%, în timp ce numărul noilor angajaţi a crescut cu doar 12%. Acesta a dat ca exemplu Primăria Baia Mare, unde erau 250 de angajaţi şi s-a ajuns la 1.100 ‘mulţi dintre ei cu atribuţii în campania electorală’ şi a adăugat că în prezent în administraţia publică ‘de la un director general cu patru adjuncţi, s-a ajuns la unul cu 14 adjuncţi’.
‘Proiectele de mediu sunt legate de o dezvoltare durabilă şi sper ca această guvernare să nu fie durabilă’, a subliniat Năstase.
Ion Iliescu le-a vorbit invitaţilor despre implicarea tuturor factorilor educaţionali în problematica de mediu, menţionând aportul şcolii, bisericii, militanţilor şi activiştilor de mediu. ROMPRES/(Dan Paic)

Galaţi: Ion Iliescu s-a întâlnit cu sătenii din Pechea

Galaţi, 27 mar /Rompres/ – Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a participat, joi seară, la o întâlnire cu localnicii din comuna Pechea, în prezenţa membrilor Biroului Judeţean PSD Galaţi şi a preşedintelui Organizaţiei Municipale, primarul Dumitru Nicolae, transmite corespondentul ROMPRES.
Căminul Cultural al comunei a fost ocupat până la refuz de cei circa 300 de localnici, membri de partid, simpatizanţi ai PSD, sau pur şi simplu oameni veniţi să îl vadă pe fostul preşedinte al României. Au fost prezenţi preşedintele PSD Galaţi, Dan Nica, parlamentarii Viorel Ştefan şi Aurel Nechita, vicepreşedinţii Eugen Chebac şi Gheorghe Saghian şi preşedintele executiv Dorin Otrocol
Ion Iliescu le-a vorbit locuitorilor din Pechea despre toate aspectele vieţii politice actuale. Nu au scăpat de critici nici Alianţa DA, ”care s-a destrămat, demonstrând că nici Dreapta nu a rezistat unită”, nici actualul Guvern Tăriceanu, care ‘fără susţinerea PSD nu ar fi rezistat ….
Referindu-se la personalităţile politice care ajung, la un moment dat, la putere, Ion Iliescu a comparat ‘beţia puterii’ cu beţia cu alcool, care ‘te duce prin toate etapele: la început eşti cocoş, apoi maimuţă, apoi leu şi la urmă porc’.
Cât priveşte decizia prin care chiriile caselor de la RAPPS au fost majorate, Ion Iliescu a precizat că în calitate de fost şef de stat ar fi putut, dar nu beneficiază de o locuinţă ale cărei cheltuieli să fie suportate de stat, aşa cum se întâmplă în acest moment în cazul Regelui Mihai, al lui Emil Constantinescu şi al lui Traian Băsescu.
Criticile acide ale lui Ion Iliescu nu au ocolit nici măcar partidul pe care îl reprezintă, spunând ‘avem şi noi uscăturile noastre’, dar a adăugat că totuşi, candidaţii social-democraţi sunt mai buni decât ceilalţi, exemplificând cu actualul primar din Pechea, Vasile Manea, care va candida pentru al treilea mandat.
Ion Iliescu se va afla şi vineri la Galaţi, unde va participa alături de Mircea Geoană şi Adrian Năstase la un simpozion pe probleme de mediu la Teatrul Muzical ‘Nae Leonard’. ROMPRES/(Dan Paic)

Advertisements

6 Responses to “STIRI-ROMPRES”

 1. Gabriela Savitsky Says:

  Cred ca am mai sugerat aceasta idee, poate n-ar fi inoportun sa semnalati dinainte prezenta dumneavoastra la emisiunile tv, altfel, pierdem multe ocazii de a va auzi si vedea. Va multumesc.

 2. Bibliotecaru Says:

  @ Ion Iliescu
  Nu mi-am putut opri un zâmbet când am văzut că domnul Bush va îmbrăţişat cu mult sentiment şi parcă nu mai vroia să se despartă de domnia voastră. Cred că mulţi dintre cei prezenţi acolo v-au privit cu invidie. Este o ştiinţă şi o artă să ştii să te faci plăcut. Domnule Ion Iliescu, vă aplaud şi mă înclin cu respect.

 3. Mihnea Georgescu Says:

  Bibliotecaru

  Cred că este mai mult la mijloc decât că Preşedintele Iliescu ştie să se facă plăcut… Cred că Bush e conştient că nu prea are cu cine discuta… (mă refer la Băsescu)

 4. emigrantul Says:

  “Agenţia Reuters confundă Bucureştiul cu Budapesta

  BUCUREŞTI / 19:49, 2.04.2008

  Agenţia de presă Reuters scrie într-un material difuzat miercuri că summitul NATO se desfăşoară “la Budapesta”, în ceea ce pare a fi o confuzie între capitala Ungariei şi cea a României.
  Într-o ştire despre programul preşedintelui Statelor Unite, Reuters scrie că George W. Bush se va deplasa la Soci (Rusia) “după summitul NATO de la Budapesta”.
  Ulterior, agenţia de presă a revenit asupra ştirii, difuzând-o din nou în forma corectată.
  Summitul Alianţei Nord-Atlantice se desfăşoară la Bucureşti în perioada 2 – 4 aprilie.”
  Sursa: http://www.mediafax.ro

 5. emigrantul Says:

  NISTE COMENTARII INTERESANTE LEGATE DE AEROPORTUL OTOPENI, O VILA DE LA NEPTUN SI CASA POPORULUI

  “Postat de perseverent. la 2.04.2008 11:49

  vrei nu vrei, nu se poate sa nu observi un amanunt legat de istorie, in aceasta vizita: bush a aterizat pe aeroportul otopeni, construit pe vremea lui ceausescu pentru vizita lui nixon. a mers astazi la vila lui ceausescu de la neptun, apoi va participa la sammit care se desfasoara la casa poporului, lucrarea de inima a lui ceausescu. criticat de unii, ceausescu este , in fapt , peste tot iar edificiile sale sunt singurele care tin pasul cu timpul si dau satisfactie celor care le utilizeaza. nu pot sa nu zic: in afara de golden blitz si bordurile chinezesti, basescu ce va lasa in urma, dupa ce nu va mai fi presedinte?

  Postat de Anca la 2.04.2008 12:02

  dar iliescu care a stat 12 ani la putere ce-a lasat in urma????”

  Observatiile de mai sus au fost facute de niste persoane care au comentat articolul “Întâlnire Bush-Băsescu la Constanţa” aparut pe 02 Aprilie 2008 in editia de internet a ziarului Gandul.

 6. bucur Says:

  Nu cred ca are relevanta faptul ca anumite agentii de presa confunda Budapesta cu Bucuresti sau invers. Istoria se v-a scrie corect si de asta suntem constienti cu totii. Asa cum spunea si Dl. Iliescu ,,Au fost intradevar momente de istorie! ” si acest summit NATO la Bucuresti este o fila de istorie reala. Multumesc Domnului Iliescu pentru ca e singurul politician care incearca intr-o oarecare masura sa lamureasca lucrurile referitor la iesirea Presedintelui Basescu.

  Personal urmaresc stirile din Statele Unite pentru ca locuiesc aici si pot spune ca summitul NATO e capul de afis al oricarui buletin de stiri (ca e vorba de CNN sau WGN-un post local TV ). Domnul Iliescu chiar a fost prezentat ca fiind presedintele Romaniei care a inlesnit prima schimbare democrata de presedinti la putere dupa 45 de ani de comunism . Binenteles ca imaginile erau cele in care se imbratisa cu Bush . Personal trebuie sa va spun ca mi s-a parut putin deplasat sa va ia in brate asa . Dar ma rog nu sunt in tema cu protocoalele unor astfel de intalniri ,poate ca asa este normal cand cineva face un astfel de gest e bine sa il lasi in pace orice altfel de reactie putand fi interpretata gresit .

  In rest sa auzim numai de bine si sper intr-o reactie mai dura a PSD-ului vizavi de iesirile presedintelui Basescu si nu numai.

  Cu deosebit respect,
  Tiberiu Bucur!

  P.S.

  Domnule Iliescu va cer scuze pentru faptul ca mi-am permis sa fac o gluma proasta pe blog . Ma refer la faptul ca am lansat zvonul precum ca veti candida la primaria Bucuresti…a vrut sa fie o simpla gluma. Anumiti jurnalisti se pare ca stau cu ochii in patru pe blog si am vazut la TV cum ati fost intrebat despre asta si raspunsul dvs. a fost ,,E…NU, sunt glume! “. Inca o data va cer scuze pentru situatia neplacuta .

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: