INTERVENTII (3)

Mihnea Georgescu

 

Mentioneaza manifestarea de protest a cetatenilor din sectorul 6 in legatura cu actiunea de retrocedare a Parcului Favorit – act similar cu cel din Parcul Bordei. Intr-adevar, in Bucuresti, indeosebi s-a desfasurat o veritabila ofensiva impotriva spatiilor verzi (parcul IOR din sectorul 3, padurea Baneasa , s.a.) ceeace a deteriorat grav acest indicator de sanatate (suprafata de vegetatie pe cap de locuitor) in conditiile in care s-au amplificat sursele de poluare a aerului (cresterea numarului de automobile, cantitatea de praf din aer, din cauza santierelor din oras, etc.).

 

Exista o initiativa parlamentara care vizeaza masuri de interzicere totala a sacrificarii spatiilor verzi ( inclusiv in legatura cu restituiri de proprietati sau cu promovarea de proiecte de constructii de asemenea spatii ). De fapt, afacerile imobiliare, foarte rentabile au stat la originea tuturor aceste actiuni cu efecte negative asupra orasului. Ca plan de perspectiva municipalitatea si guvernarile viitoare ar trebui sa prevada chiar o actiune ampla de extindere si amenajare de spatii verzi – atat in interiorul cat si in afara Bucurestiului (refacerea unor paduri cuplate cu suprafete de apa, in jurul orasului).

 

vbabiciu

 

Mentioneaza ca actiunea ampla si eficienta a britanicilor pentru colectarea de deseuri si valorificarea lor nu este un caz izolat. Acest lucru se intampla si in alte tari. Am vazut ceva similar in Germania.

Olanda, cu multi ani in urma, era data ca exemplu pentru ca 60% din hartia utilizata era hartie reciclata. Sistemul de amenzi inclus in legislatiile nationale este un stimulent  in aceasta privinta, ca si actiunea factorilor administrativi pentru organizarea unui sistem bine pus la punct de colectare a deseurilor. Noi, din acest punct de vedere, am involuat fata  de situatia din 1989 – cand era mai bine organizata colectarea diverselor deseuri (hartie, sticla, mase plastice, metal, etc).

 

Dealtfel problema se pune in mod tot mai acut la nivel mondial. Lester Brown scria, cu ani in urma, ca in conditiile epuizarii resurselor de materii prime, in cursul secolului XXI  industria reciclarii materialelor va deveni una din cele mai importante. Pentru tara noastra acest lucru este important si din punct de vedere al valorificarii unor materiale, altminteri irosite, devenite pierderi absolute pentru economie, cat si din punct de vedere al creerii de locuri de munca si resurse suplimentare de venituri.

 

Articolul prezentat de emigrantul apartinand d-lui Cupsa, datat august 2004 – „Cultul saraciei – religie nationala”, reflecta intradevar o mentalitate demna de alte epoci !

 

In ce priveste opinia privind pluripartidismul, pe care  emigrantul il respinge, considerand ca avem de a face cu un “partid unic capitalist”- bineinteles ca o consider nu doar o eroare, ci chiar o pozitie nociva. Sub acoperirea unui radicalism extrem se alimenteaza de fapt o confuzie politica care, in ultima instanta, slujeste fortelor de dreapta !

Daca o asemenea confuzie are succes in masa electoratului este clar ca acesta este derutat : daca tot sunt “o apa si un pamant” ce rost are sa mai alegi? Ori ca se numesc liberali, conservatori, populari ori social-democrati – nu e nicio deosebire. Nu stiu daca  emigrantul  este constient de acest lucru? Acesta a fost dintotdeauna, efectul pervers al discursului extremist – fals radical, populist si demagogic !

 

Maria Barbu  are dreptate cand constata ca ambele guvernari de dreapta – CDR+PD in perioada 1996-2000, ca si cea actuala au avut un impact negativ asupra societatii romanesti, care a fost vulnerabilizata si ca se impune sa se asigure o guvernare echilibrata social-democrata, pentru anii ce vin. In conditiile actuale, PSD este singura alternativa viabila pentru Romania. Acest lucru trebuie sa fie inteles de electoratul roman. Aceasta trebuie sa fie tema dominanta a campaniei electorale, atat la alegerile locale cat si la cele parlamentare.

Advertisements

11 Responses to “INTERVENTII (3)”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Mulţumesc pentru aprecieri. Drumul Taberei este unul din puţinele cartiere verzi din Bucureşti. Încă!

 2. Maria Barbu Says:

  @Dle Presedinte,

  comentariul facut de Dv la comentariul meu imi reveleaza directiile tematice pe care trebuie sa mearga PSD in campaniile electorale ce urmeaza. Dar va marturisesc ca prefer sa discut aceste idei personal cu dumneavoastra. Ma bucur sa ne regasim pe o mai inalta spira a realitatii ,mai plini de idei si mai consonanti decat oricand!

 3. vbabiciu Says:

  Mi se pare interesant :

  Citeam intr-o revista despre un studiu recent facut la HSPH (Harvard School of Public Health). Un grup de cercetatori au monitorizat peste 200 de copii cu varste intre 8 si 11 ani. Coreland expunerea micutilor la poluarea atmosferica cu IQ ul acestora prin supunerea periodica la teste cognitive si de stabilire a IQ ului s-a aratat in urma rezultatelor obtinute ca exista o legatura directa intre poluare si capacitatea cognitiva. Astfel copii supusi particulelor poluante inregistreaza un scor mai mic cu 3-4 puncte la testul de stabilire a coeficientului de inteligenta (Intelligence Quotient) fata de ceilalti. De asemenea cercetatorii au asociat procesul de poluare . Explicatia rezida in faptul ca poluarea atmosferică este cauza unei stări de tensiune şi a unui stres oxidant care ar putea să afecteze funcţionarea creierului.

 4. herdesm Says:

  Ce mult se vorbeste in Romania din ’90 incoace si cat de putin se face…….. :)

 5. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Felicitări pentru emisiunea de la Antena 3 cu distinsa doamnă Vrânceanu-Firea. Aţi demonstrat, încă o dată, că sunteţi, aşa cum îi spuneam şi Mariei Barbu, într-un comentariu pe blog, o fire echilibrată şi cu înţelepciunea caracteristică vârstei, în contrast vădit cu iresponsabilitatea afirmaţiilor lui Traian Băsescu.

  Felicitări şi continuaţi să fiţi un model de normalitate în politica internaţională, ca şi în cea internă!

 6. emigrantul Says:

  Imi cer scuze insa nu ma pot abtine de la scrierea urmatorului comentariu:

  COMUNISMUL OFEREA MAI PUTINE OPORTUNITATI DE AFIRMARE PENTRU OAMENII POLITICI, LUCRU CARE II DERANJA EXTREM DE MULT PE UNII

  DUPA REVOLUTIE S-A INTRODUS LIBERTATEA DE EXPRESIE PENTRU PROMOVAREA INTERESELOR PERSONALE ALE UNUI GRUP RESTRINS DE INDIVIZI, IN DETRIMENTUL POPORULUI ROMAN

  Am remarcat de multa vreme, ca atunci cind ia apararea pluripartitismului desi nici dumnealui nu prea este convins de rolul absolut pozitiv al acestuia, presedintele Ion Iliescu se gindeste mai mult la el si conflictele pe care le-a avut cu Nicolae Ceausescu. Spaima ca vreun “dictator” ar putea prelua conducerea statului si ar interzice cuvintarile sale, il face pe Ion Iliescu sa promoveze multipartitismul si libertatea de expresie desi isi da seama (cel putin in subconstient), ca aceasta situatie anarhica, haotica, in care toata lumea vorbeste si se cearta, aduce mari deservicii populatiei.

  Domnule Presedinte,

  La notiunea de Partid Unic Capitalist am ajuns singur dupa vreo 18 ani de urmarit viata politica a tarii. Sunt convins ca fara sa le fi spus nimeni, majoritatea romanilor au dat peste aceeasi concluzie. Prezenta foarte scazuta, sub 30%, la ultimele alegeri (din noiembrie 2007) demonstreaza ca cetatenii tarii si-au dat seama de inutilitatea deplasarii la vot adica de inexistenta mai multor alternative. De asemenea, doua sondaje pe care le-am rulat recent (a se vedea mai jos), printre cititorii ziarelor de internet, indica clar ce crede lumea despre parlament, guvern si eficienta cu care este gestionata economia Romaniei. Cifrele arata ca economia tarii este mai prost condusa decit pe timpul comunismului iar statul este pe miinile unor personaje corupte si necinstite, mai precis a unor hoti.

  Este evident ca nu se mai poate continua astfel la infinit iar Partidul Unic Capitalist se constituie intr-o realitate, un adevar care trebuie spus. Asa zisa democratie din Romania (ca de altfel din toate tarile capitaliste) este o democratie a bogatilor, un sistem social care permite unei mici parti a populatiei sa puna mina pe majoritatea resurselor tarii, aruncind in saracie si lipsa de perspective largi mase de oameni. Asemenea forma de conducere trebuie eradicata.

  Sistemul socialist cu partidul sau unic a fost capabil sa asigure tuturor o locuinta si un loc de munca adica un viitor pentru fiecare.
  Actualul Partid Unic Capitalist nu este in stare de asa ceva fiind in consecinta net inferior Partidului Unic Comunist.

  Romanii constientizeaza incet incet (incepind cu cei din strainatate care deja au realizat ce mare pacaleala este capitalismul si continuind cu cei din tara care inca mai spera intrucitva intr-o indreptare a situatiei sub actualul regim) ca intr-un viitor eu sper apropiat, va trebui revenit la comunism.

  Asa cum s-a trecut (in sute de ani este adevarat) de la credintele in zei la monoteism tot astfel se va tranzita usor usor in toata lumea de la pluri la monopartitism.

  SONDAJE:
  1) Sunt Parlamentul si Guvernul pline de oameni politici corupti?
  DA – 88.06 %
  NU – 9.39 %
  Alte raspunsuri – 2.55 %
  Numar voturi: 863

  2) Cine a gestionat mai eficient economia Romaniei?
  Regimul Comunist din perioada 1945-1989 – 50.58 %
  Regimul Actual din perioada 1989-prezent – 0.00 %
  Alte Raspunsuri – 49.42 %
  Numar voturi: 172

  Citat: Ion Iliescu
  //”In ce priveste opinia privind pluripartidismul, pe care emigrantul il respinge, considerand ca avem de a face cu un “partid unic capitalist”- bineinteles ca o consider nu doar o eroare, ci chiar o pozitie nociva. Sub acoperirea unui radicalism extrem se alimenteaza de fapt o confuzie politica care, in ultima instanta, slujeste fortelor de dreapta !
  Daca o asemenea confuzie are succes in masa electoratului este clar ca acesta este derutat : daca tot sunt “o apa si un pamant” ce rost are sa mai alegi? Ori ca se numesc liberali, conservatori, populari ori social-democrati – nu e nicio deosebire. Nu stiu daca emigrantul este constient de acest lucru? Acesta a fost dintotdeauna, efectul pervers al discursului extremist – fals radical, populist si demagogic !”//

 7. vbabiciu Says:

  Domnule Presedinte,

  Nu mi-a scapat ca dupa discursul Presedintelui Bush de la cladirea CEC, acesta v-a salutat ca pe un adevarat prieten, v-a imbratisat si v-a pupat. Sunt curios ce mai zic inamicii dumneavoastra care va aduc tot felul de acuze nefondate zic eu. Se gandesc ei oare ca Presedintele SUA ar imbratisa un om careia i se aduc acuze de tipul “comunist”, “apropiat al Moscovei” “responsabil pt mineriade” etc. etc. daca acestea ar fi adevarate??? Daca nici cel mai puternic om al planetei nu este informat atunci cine este??? Poate acel bloger care foloseste multe cifre in comentariile facute aici pe blogul dumneavoastra???

 8. vbabiciu Says:

  PS. Ati fost singurul om imbratisat de Presedintele Bush acolo la cladirea CEC. Mie asta imi spune ceva.

 9. Mihnea Georgescu Says:

  Aşa este, Victor, şi mie îmi spune că Ion Iliescu este Adevăratul Preşedinte al României!

 10. vbabiciu Says:

  Domnule Presedinte,

  Va rog sa postati din timp aparitiile dumneavoastra la posturile de televiziune pt ca eu de exemplu nu am alta ocazie sa va ascult ideile. Inca ceva, ce parere aveti despre Petre Roman? Va intreb pt ca mie incepe sa-mi placa de el din nou desi la un moment dat, atunci cand era in PD si a guvernat cu restul CDR ului eram dezgustat de prestatia politica. Zic “din nou” pt ca mai mi-a placut de el dupa Revolutie. :) I-a venit mintea la cap? :)

 11. Mihnea Georgescu Says:

  Victor Babiciu,

  “Petre” este Fiul Risipitor al Preşedintelui Iliescu, iar “Năstase” este Fiul Cuminte… vom avea mari surprize, cred… Polul de Stânga este o necesitate istorică.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: