INTERVENTII (1)

Asa cum am declarat in interventiile televizate, pe cand ma aflam la Galati, la aflarea stirii incetarii din viata a profesorului George Pruteanu, cat si la Muzeul Literaturii Romane, unde este depus corpul sau neinsufletit si unde m-am dus astazi sa depun flori si sa exprim condoleante sotiei sale – NE-A PARASIT UN INTELECTUAL DE CALITATE, militant activ pentru pastrarea si cultivarea limbii romane, expresie fundamentala a fiintei noastre nationale, pentru civism si comportament civilizat. Era un temperament viu, dinamic, care impunea prin daruirea si insufletirea cu care isi apara convingerile.

Este o pierdere grea pentru cultura noastra, pentru lumea universitara, pentru societatea noastra.

 

 

* * * *


@ mirelateodorescu


Apreciaza caracterul patriotic al manifestarii consacrate, la 27 martie a.c. aniversarii Unirii Basarabiei cu Romania si deplange faptul ca sunt tot mai putine manifestarile care sa afirme sentimentele patriotice; si ca asemenea manifestari mai sunt prezente doar in Ardeal, unde exista mai multa sensibilitate si receptivitate pentru asemenea trairi.


In scurta alocutiune de la Ploiesti, unde s-a dezvelit si un Monument, in parcul de la nordul orasului, de pe fostul domeniu al lui Constantin Stere – consacrat ideii de Unitate Nationala – eu am tinut sa subliniez meritul istoric al moldovenilor in promovarea ideii si infaptuirea unirii teritoriilor romanesti incepand cu actul din 1859, cand moldovenii au fost constienti ca fac un sacrificiu – pierderea calitatii de centru politic al Iasiului si deplasarea acestuia la Bucuresti – dar au acceptat acest sacrificiu, intelegand importanta actului Unirii.
Mihail Kogalniceanu, subliniind acest lucru, vorbea despre nevoia de a consacra Iasiului rolul de capitala culturala a romanilor.


Evenimentul aniversat la 27 martie vorbeste deasemenea de o premiera a moldovenilor, in infaptuirea Marii Uniri. Basarabia a fost prima provincie care si-a proclamat autodeterminarea, desprinderea de imperiul rus si unirea cu patria mama. Iar, daca ne gandim la evenimentele din 1989, care au dus la prabusirea unui sistem, soldata inclusiv cu destramarea imperiului sovietic si cu schimbari radicale in viata tarilor din centrul Europei – inclusiv Revolutia Romana din decembrie – romanii din fosta Republica sovietica a Moldovei s-au situat in avangarda, prin miscarea lor inceputa in anii 1987-1988 pentru limba romana si pentru scriere latina – care a precedat procesele din 1989.

Nu trebuie uitate aceste fapte de istorie nationala.

vbabiciu intreaba daca se va mai putea vorbi despre unirea Basarabiei cu Romania, in viitor.Tot el, ca si Maria Barbu subliniaza importanta conjugarii vointei nationale si a celei politice in desfasurarea evenimentelor de la 1918 care au asigurat infaptuirea Marii Uniri.

In primul rand, trebuie subliniata conjunctura politica favorabila, la sfarsitul primului razboi mondial – care a consacrat prabusirea unor imperii in zona Europei Centrale si de Est pe baza principiilor autodeterminarii popoarelor. Pe acest fundal s-a afirmat actiunea unita a tuturor fortelor politice si a romanilor din toate provinciile romanesti aflate sub dominatie straina, fapt consemnat si in Tratatul de Pace de laTrianon.

In ce priveste perspectiva unirii cu Basarabia, in primul rand trebuie sa constatam ca fosta Basarabie nu se confunda teritorial cu Republica Moldova de astazi, parti din ea, la sud si la nord, au fost incluse in Ucraina, la fel ca si alte teritorii – nordul Bucovinei si teritoriul Herta, in timp ce un teritoriu care nu a apartinut Romaniei – Transnistria – a fost atasat cu intentii bine calculate, la RSS Moldoveneasca.

In conjunctura politica actuala, nu se poate pune problema refacerii entitatii numita Basarabia si revendicarea unirii ei cu Romania.

Din pacate, prin lipsa de abilitate, s-au alimentat pozitiile rusofonilor din Republica Moldova, ostili promovarii unor relatii normale cu Romania.

Eu cred ca singura perspectiva realista si viabila este sprijinirea Republicii Moldova si a Ucrainei sa-si dezvolte relatiile cu Uniunea Europeana si sa se pregateasca pentru integrarea lor in Comunitatea Europeana. Atunci si semnificatia granitelor va capata alte dimensiuni si conotatii si se va realiza inclusiv un cadru favorabil de comuniune a romanilor independent de structurile statale actuale.

 

Brandusa aminteste drama unei tinere din Chisinau care a murit pe strada, sub privirile indiferente ale trecatorilor si politistilor.

Aceasta drama reliefeaza pe langa tragismul sau si slabirea spiritului de solidaritate umana, cetateneasca. Am intrat intr-o lume a domniei banului, care dezumanizeaza relatiile umane! Este intr-adevar o tema de reflectii necesare – fiind misiunea fortelor de stanga social-democrate sa cultive o rezistenta activa la asemenea degenerari si un spirit militant pentru dezvoltarea spiritului civic si al solidaritatii umane.

 

Brandusa

Remarca analiza prezentata de Corina Cretu pe propriul blog privind succesele politice din ultima vreme ale socialistilor si social-democratilor din Spania, Franta si chiar din Germania. Este semnificativa aceasta evolutie, dupa o perioada de declin al influentei stangii in Europa. Aceasta ar trebui sa ne incurajeze in eforturile noastre in acest an electoral – tinand seama de efectele tot mai clare ale guvernarii de dreapta ale aliantei D.A., mai ales in plan social prin adancirea polarizarii sociale si agravarea situatiei celor saraci si cu venituri modeste.

Indiferent de ceeace se spune pe seama PSD si de slabiciunile si handicapurile reale ale lui, ale unor lideri si militanti ai sai, PSD ramane singurul mare partid de stanga, social-democrat al tarii. Prin guvernarea sa din perioada 2001-2004, care a fost incomparabil mai performanta, atat decat cea precedenta, a CDR+PD, in perioada 1996-2000, cat si a actualei guvernari de dreapta care ne-a adus in plus, ca un factor perturbator, starea conflictuala, intretinuta de seful statului, intre  principalele institutii ale sale.

 

Multumesc tuturor celor care au inteles si au exprimat opinii pertinente si chiar indignarea in fata provocarii grosolane promovata de unele ziare si posturi tv in legatura cu situatia mea locativa.

 

 

Advertisements

7 Responses to “INTERVENTII (1)”

 1. vbabiciu Says:

  Dumnezeu sa-l odihneasca.

 2. Ovidiu Says:

  DumneZeu sa-l odihneasca in pace !

 3. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu
  //”Am intrat intr-o lume a domniei banului, care dezumanizeaza relatiile umane!”//

  Si cine o fi de vina ca am intrat intr-o asemenea lume?
  Daca ne referim strict la Romania, aceasta lume a fost adusa de catre nimeni altul decit Ion Iliescu prin citirea platformei program a FSN pe 22. Dec 89 document din care se desprindea clar ca se va trece (reveni) la capitalism.

 4. emigrantul Says:

  UN SONDAJ DESPRE SOCIAL DEMOCRATIA ROMANEASCA

  Cum ati caracteriza cel mai bine Partidul Social Democrat?

  1) Un partid ca oricare altul – 5.71 %
  2) Un partid serios care se tine de cuvint – 6.86 %
  3) Un partid liberal mascat – 1.14 %
  4) O entitate politica cu program confuz – 5.71 %
  5) Un partid comunist mascat – 5.71 %
  6) Un partid aparent de stinga care se comporta in practica ca unul de dreapta – 2.29 %
  7) O entitate politica care si-a pierdut credibilitatea – 6.86 %
  8) Singurul partid in care am incredere – 10.86 %
  9) Un partid cu nivel de coruptie mult mai mare decit al altora – 9.14 %
  10) Un partid socialist – 4.57 %
  11) Un conglomerat de hoti ascunsi sub lozinca Social Democratiei-33.71 %
  12) Un partid pe care il asociez automat cu numele de Ion Iliescu – 4.00 %
  13) Alte raspunsuri – 3.43 %
  Numar voturi: 175

 5. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu
  //”Indiferent de ceeace se spune pe seama PSD si de slabiciunile si handicapurile reale ale lui, ale unor lideri si militanti ai sai, PSD ramane singurul mare partid de stanga, social-democrat al tarii.”//

  Ramine, este adevarat insa doar cu numele. In practica PSD-ul este in momentul prezent o simpla lozinca in spatele careia se ascund numerosi oameni necinstiti. Diferentele intre PSD, PNL, PD-L sunt practic zero, toate cele trei organizatii fiind simple fatete ale Partidului Unic Capitalist care conduce Romania. Singurul motiv pentru care intr-o societate capitalista exista mai multe partide este acela ca nu exista loc la conducerea statului pentru atitia indivizi cu dorinta de inavutire/parvenire cu scopul satisfacerii propriilor orgolii personale. Din motivul mai sus mentionat s-a inventat mascarada pluripartitismului care da sanse corecte fiecarui infractor ambitios pentru a-si duce la indeplinire planurile. Asa zisii oameni politici romani, in realitate simpli afaceristi, nu dau doi bani pe cetatenii obisnuiti si ii dispretuiesc.

 6. vbabiciu Says:

  Domnule Presedinte,

  Va multumesc pentru raspuns. Comentariul dumneavoastra mi se pare remarcabil in intregime dar mai ales mi-a placut cum ati subliniat ceea ce de fapt conteaza :

  “comuniune a romanilor independent de structurile statale actuale” .

  Si eu gandesc ca cel mai important este sa traim noi romanii intr-o comuniune indiferent de structurile statale. De regula nu comentez raspunsurile dumneavoastra dar acesta chiar il gasesc remarcabil.

 7. Maria Barbu Says:

  @Dle Presedinte,

  in Romania post-decembrista, cele doua episoade de guvernare de dreapta (+presedintia de dreapta) s-au dovedit a avea mai mult un impact negativ asupra societatii romanesti, si nu inteleg cum de electoratul nu vede ca socia-democratia este o necesitate pentriu o guvernare echilibrata!
  In societatea romaneasca atat de vulnerabilizata de ultimii ani in care acest tip de leadership politic bazat pe crize perpetue a dus la degradarea relatiilor inter-institutionale, la decredibilizarea demersurilor politice, la sufocarea justitiei prin presiunea politica exercitata permanent, la tensionarea intregului mediu politic intr-atat incat s-a instalat o grava stare de deruta in electorat, trebuie ca PSD-ul sa promoveze cat mai ferm cu putinta viabilitatea solutiilor politice de stanga, si sa convinga populatia ca numai un partid social-democrat poate guverna Romania astfel incat sa depaseasca gravele traume politice provocate de actuala putere.
  Depinde enorm de vointa politica a PSD si de determinarea liderilor partidului de a-i face pe romani sa aleaga singura cale sanatoasa pentru Romania de azi si de maine: calea social-democrata!
  La toate campaniile electorale, locale, parlamentare si prezidentiale, PSD trebuie sa se prezinte ca fiind SINGURA formula politica viabila, coerenta si
  recomandata pentru a vindeca prezentul si pentru a construi viitorul!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: