COMENTARII… LA UNELE COMENTARII

@ cirlovacristian

Considera inutile dezbaterile gen “Forumul naţional pentru dezvoltare durabilă şi protecţia mediului” pentru ca se limiteaza la discutii…. Si – mai departe – ce urmeaza ?..

vbabiciu raspunde , intr-un fel acestei intrebari, subliniind, pe buna dreptate, ca rolul unor asemenea dezbateri este de a identifica problemele, de a trasa unele linii si obiective si de a asigura punerea de accord a diferitelor abordari si puncte de vedere.

Eu as adauga, in plus – ca trebuiesc privite asemenea actiuni in diversitatea cadrului de desfasurare a lor. In perioada 2003-2004 – cand eram la putere si prezidam Comisia Nationala de elaborare a Strategiei pe termen lung privind dezvoltarea durabila a Romaniei (in perspectiva anului 2025) – am avut astfel de dezbateri cu un alt caracter : participau la ele reprezentantii institutiilor cu responsabilitati in Stat (ministere, autoritati locale) ai cercetarii, cercurilor de afaceri, sindicate, etc. Era vizata elaborarea unor documente privind strategia nationala si caile de actiune.

Din pacate, dupa alegerile de la finele anului 2004 – nu s-a realizat preluarea fireasca a stafetei de catre noua guvernare – pentru finalizarea acestor elaborari. Mai mult – schimbarea stafetei a dus si la inlaturarea multor profesionisti din aparatele ministerelor care au participat la elaborarea studiilor si programelor respective.

Acum, se lucreaza la o noua strategie, cu alte termene – prin conlucrarea reprezentantilor Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile cu cei ai Academiei Romane si ai PNUD. Deci alta anvergura si alte posibilitati de a implica factorii responsabili din stat.

Dezbaterile pe care le-am organizat – din 2005 – in cadrul societatii civile – incepand cu Forumul National din primavara anului 2005, continuat cu 7 Forumuri zonale – la nivelul fiecarei regiuni de dezvoltare economica si finalizat cu recentul “Forum naţional pentru dezvoltare durabilă şi protecţia mediului” – are un alt caracter. Dar nu lipsit de importanta pentru mentinerea atentiei multor factori (mediile de afaceri, camerele de comert si industrie, mediul universitar, reprezentanti ai unor ONG – organizatii profesionale, sindicale, etc) asupra unei tematici fundamentale pentru intreaga societate. Reuniunile au inlesnit , totodata, schimburi utile nu numai de pareri, dar si de experienta. La fiecare reuniune au fost prezenti reprezentantii unor entitati (economice sau administrative) care reusesc sa razbata prin toate dificultatile economice sau ale barierelor birocratice si sa faca lucruri uneori spectaculoase! Din pacate – canalele noastre de comunicare nu se ocupa deloc cu difuzarea unor „succes stories” – ceeace ar fi mult mai util, decat intretinerea doar a unor teme de scandal public!

@ emigrantul

Spune ca nu trebuie incurajata emigratia romanilor – ca ar trebui chiar luate masuri pentru inchiderea granitelor si revenirea la « sistemul socialist » .

Mi se pare pare exagerata ideea (nu stiu cat e de sincera) si total nerealista. Nu aceasta este calea de urmat, ci creerea de conditii ca oamenii sa-si gaseasca in tara locuri de munca atragatoare si bine platite. Mobilitatea fortei de munca, precum si a capitalurilor este o realitate a zilelor noastre pe care nu o putem ocoli. Totul e cum sa ne adaptam mai bine la aceste realitati !

Nu doresc sa incurajez in niciun fel alimentarea de suspiciuni sau controverse intre cei ce se exprima pe blogul meu. Nu cred ca sunt benefice !

@ cirlovacristian

Ma intreaba despre statutul nostru in UE.

Suntem membri de data recenta, cu decalajele binecunoscute. Fiecare membru al acestei comunitati isi apara propriile interese. Si acest lucru este de inteles. Inclusiv suspiciunile cetatenilor tarilor dezvoltate fata de tarile “nou venite” si fata de imigranti – trebuiesc intelese. Totul este cum ne aparam propriile interese! Maiestria noastra trebuie sa se constituie in folosirea statutului UE, a regulilor sale de functionare – pentru a face din problemele noastre probleme de interes comun pentru intreaga Uniune. Asa cum spuneam, obiectivul nostru strategic de reducere a decalajelor trebuie sa devina obiectiv comun al UE. Pentru ca e in interesul intregii Europe – mai ales in contextul globalizarii – sa reduca aceste decalaje de pe continent. Aceasta nu se poate, decat prin eforturi comune.

Consideratiile privind devalorizarea dolarului sunt pertinente! Din multe puncte de vedere aceasta nu este in defavoarea SUA, ci din contra – daca avem in vedere marea datorie externa a celui mai bogat stat din lume.

@ pentru mai multi interlocutori

Agricultura romaneasca nu va putea progresa decat pe calea comasarii exploatatiilor (fie prin asocierea micilor proprietari, prin arendare sau extinderea marilor proprietati agricole.

@ bucur

Este adevarat ca PIB-ul nu este singurul indicator al dezvoltarii economice dar cresterea lui este obligatorie pentru o tara ca a noastra.

Advertisements

23 Responses to “COMENTARII… LA UNELE COMENTARII”

 1. cirlovacristian Says:

  @dl.Ion Iliescu
  Probabil nu m-am exprimat coerent si bine-stiti dupa parerea unora sunt agramat,etc…..posibil adevarat.
  Problema era de inutilitate atita timp cit raminem la acest stadiu,adica discutii,discutii si iar discutii.
  Imi pae rau ca nu am fost prezent la acel Forum-am avut alte prioritati mult mai importante,fara suparare.
  Din toat discutiile si comentariile mele postate si nepostate nu cred ca reiese acest fapt,ba din contra eu sunt adeptul discutiilor,medierii,negocierii si punerea lor in practica.Daca nu sunt puse in practica atunci care ar fi rolul acelor discutii?

  Referitor la intrebarea cu UE.
  Semnatari suntem.Membrii suntem.De participat participam la toate actiunile comune ale UE si CE.Membrii in PE avem.Legislatia este cit de cit armonizata.
  Drepturi si obligatii avem.
  Atunci de ce nu suntem respectati si tratati ca atare?
  Dracu nu este chiar asa de negru si sa-mi fie cu iertare dar din cauza unor idioti notorii care se ocupa cu frauda fiscala,nu respecta Constitutia si legile tarii,manelistilor si manelelor,traficantilor de drorguri si fiinte umane,orfelinatelor si spitalelor prost echipate,etc…….sa nu fim respectati.
  Dar avem si lucruri bune.Aia chiar nu le vad?
  Pai sa mergem sa le aratam cine sunt cu adevarat cei ce traiesc,respira si locuiesc in regiunea Romania.Pentru acest fapt trebuie sa fim uniti si sa avem un tel NATIONAL si PATRIOTIC,probabil chiar si un guvern de uniune nationala.

  Asa consider EU-a nu se confunda cu UE

  Va multumesc

 2. emigrantul Says:

  ROMANII TREBUIE SA-SI VADA VIITORUL. SISTEMUL POLITIC INSTAURAT DUPA 1989 NU PERMITE ASA CEVA. MAJORITATEA CETATENILOR TARII TRAIESC DE LA O LUNA LA ALTA.

  Spre deosebire de locuitorii nativi ai statelor capitaliste care nu stiu cum arata societatea socialista avind impresia generala ca ea este organizata dupa modelul lagarelor de munca naziste, romanii cunosc bine socialismul iar acum dupa revolutie si mai ales odata cu deschiderea granitelor (integrarea in UE) au tot avut prilejul sa faca comparatie cu capitalismul si sa constate ca de fapt acesta nu ofera avantaje omului obisnuit ci este in defavoarea lui.

  Ce iti oferea socialismul
  1) Loc de munca sigur.
  2) Locuinta proprietate personala sau cu chirie la preturi mici.
  3) Stabilitate politica a tarii.

  Ce iti ofera capitalismul
  1) Loc de munca pe care azi il ai miine nu.
  2) Locuinte si chirii la preturi exorbitante.
  3) Instabilitate politica.

  Din cele doua variante este evident ca orice om sanatos la cap care nu are aspiratii spre imbogatire sau parvenire politica, alege Socialismul.

  Vorbesc in cunostiinta de cauza. Emigrantul este un individ total pierdut pentru tara sa. Pe linga faptul ca nu aduce nici un ban in patria mama, mai creaza si pagube prin vinzarea unui apartament, a unui teren etc. pentru a-i investi in consolidarea pozitiei sale din statul unde a ajuns.

  Experienta mea de emigrant imi demonstreaza ca nu se traieste mai bine acum in Canada decit se traia inainte de 1989 in Romania. Cum Canada este pe locul trei in lume la nivelul de trai iar Romania actuala tinteste spre asa ceva in perspectiva anilor 20xx cind majoritatea tinerilor de azi vor depasi 70-80 ani, am inceput sa ma intreb spre ce tindem noi de fapt? Spre saracie? Spre ceva mai prost decit aveam inainte de 1989? Se pare ca da.

  Va exprimati indoiala, domnule presedinte Iliescu, privitor la sinceritatea mea atunci cind propun reintoarcerea la socialism. Imi spuneti ca asa ceva este nerealist. Pai tot la fel de nerealista este si crearea de joburi atragatoare si bine platite in Romania pentru simplu motiv ca asa ceva nu exista decit in cantitati foarte mici in cele mai dezvoltate state capitaliste. Romanii inca nu isi dau seama ca suntem aliniati la standardele vietii occidentale si mai bine de asa nu se poate. Romanul mediu traieste la acelasi nivel cu americanul, canadianul sau spaniolul obisnuit!

  CITAT: Ion Iliescu
  “@ emigrantul Spune ca nu trebuie incurajata emigratia romanilor – ca ar trebui chiar luate masuri pentru inchiderea granitelor si revenirea la « sistemul socialist » .
  Mi se pare pare exagerata ideea (nu stiu cat e de sincera) si total nerealista. Nu aceasta este calea de urmat, ci creerea de conditii ca oamenii sa-si gaseasca in tara locuri de munca atragatoare si bine platite.”

 3. emigrantul Says:

  ATITA VREME CIT LA O DEZBATERE NU APAR IDEI NOI EA ESTE INUTILA.
  DACA ASEMENEA LUCRU SE REPETA AN DE AN ATUNCI DEVINE EVIDENT CA CICLUL RESPECTIV DE CONFERINTE ESTE FARA SENS SI DREPT URMARE TREBUIE RENUNTAT LA EL.

  Ma vad nevoit sa-i dau dreptate userului Cirlova Cristian subliniind faptul ca acesta rationeaza corect atunci cind nu vede utilitatea practica a forumurilor tip “Dezvoltare Durabila”. La asemenea conferinte nu se dezbate nimic nou. Mereu aceleasi vechi chestiuni: agricultura, industrie, reducerea decalajelor, poluare, atragere fonduri europene, etc., discutate de aceeasi vechi politicieni, majoritatea cu idei arhicunoscute si totodata discreditati.

  Adica, caz concret: Dupa ce faci praf suprafata arabila a tarii sfisiind-o in mii de petece lungi si subtiri, anihilind astfel agricultura foarte eficienta a regimului comunist, vii si repeti anual ca trebuie comasate terenurile prin asociere, arendare sau extinderea marilor proprietati. Exista undeva vreun program de comasare sau studiu ce indica un orizont temporal: 20, 30, 50 ani dupa care terenurile agricole vor incepe sa produca cu eficienta maxima? Nu exista!
  Recunoasteti domnilor politicieni: Problema agriculturii romanesti nu are solutie viabila (in contextul capitalismului actual) si treceti la punctul urmator al programului.

  Citat ION ILIESCU
  “@ cirlovacristian Considera inutile dezbaterile gen “Forumul naţional pentru dezvoltare durabilă şi protecţia mediului” pentru ca se limiteaza la discutii…. Si – mai departe – ce urmeaza ?..”

 4. krudus Says:

  Domnule Presedinte, cu tot respectul fata de dumneavoastra, indraznesc ca simplu simpatizant, sa vin cu o rugaminte.Precizez ca nu sunt preot.

  Cazul Ristea Priboi, este deja cunoscut poate si in afara granitelor.Iata, omul invizibil pt. Justitie este viu, socializeaza, drept urmare se poate prezenta la Parchet sau DNA, acolo unde are de dat niste declaratii.

  L-am rugat pe dl. Nastase, sa fie barbat adevarat si sa-i solicite in Jurnalul National, unde scrie articole despre orice, sa faca un apel public la acest domn Priboi, sa se prezinte in fata Autoritatilor.

  Mi-a sters postul , desi nu am facut altceva decat sa-i cer sa respecte legea, mai mult, sa recastige simpatia romanilor.

  Dl. Nastase, ne spune pe blogul sau, ca nu mai are nr. de tel. al d-lui Priboi, dumneavoastra il credeti?!?!..eu, nu.

  Odata ce a ajuns in fruntea PSD-ului, cred ca trebuie sa devina mult mai responsabil, iar bataia de joc si katerinca trebuie sa inceteze.Daca vrea sa nu mai fie “victima” sa-i ceara fostului sau ‘consilier de taina” sa apara in fata Justitiei, sa lamurim odata aceste lucruri.

  Ocupa o functie importanta in PSD, iar eu ca simpatizant al stangii, ii cer sa dovedeasca ca merita functia primita, sa fie clar, de la dumneavoastra .
  Oamenii la Consiliu, au votat dupa discursul Presedintelui Iliescu.

  Sa lase manevrele de genul cetateanul-ministru, pt. ca nimeni nu este ma presus de lege.

  Daca vrea cu tot dinadinsul sa fie in TOP. sa respecte legile acestei tari.Sa fie exemplu pentru oameni !

  Numai bine si multa sanatate !

 5. Petrisor Says:

  socialismul adevarat iti ofera un loc de munca sigur. Imi pare rau dar consider ca PSD nu este un partid socialist cum ar trebui sa fie si cum cred eu ca ar trebui sa fie. Romanbia, inca 20 de ani de acum incolo are nevoie de o politica socialista, politici de stanga. :)

 6. vbabiciu Says:

  Raspunsul Presedintelui Iliescu a fost cat se poate de clar pt mine. Se pare ca nu pt toti asa ca am sa incerc sa traduc ceea ce am inteles eu:

  Presedintele Iliescu nu este executiv al tarii deci nu poate pune in aplicare direct ideile dezbatute la Forum si asupra carora participantii se pun de acord. Totusi, domnia sa ne asigura ca prin eforturile realizate si dupa 2004 prin organizarea acestor forumuri parte din solutiile identificate cu aceste ocazii s-au pus in practica. Faptul ca la nivelul publicului nu se stie care sunt solutiile identificate la Forum si care si-au gasit aplicabilitate in concret se datoreaza in primul rand scopului acestor intalniri organizatorii si participantii nepropunandu-si sa faca relatari in media ale “succesurilor”-cum ar spune d-soara Elena.
  Acum, dupa mine, daca o singura solutie identificata la un astfel de Forum isi gaseste aplicabilitate in concret, organizarea reprezinta un succes. Daca dupa altii ar trebui ca rezultatul sa fie 100%, tot pt mine, concluzia nu este decat aceea ca Presedintele Iliescu a condus Romania timp de 10 ani tocmai fiindca mai si rezolva anumite probleme ale tarii, pe cand unii care nu fac decat sa scrie pe bloguri si nu s-au gandit in viata lor sa se implice in rezolvarea unor probleme pe care tot ei insisi le sesizeaza, nu vor conduce niciodata Romania-si as completa “din fericire”. In rest, domnilor va doresc multe “succesuri” la scris pe bloguri :)

 7. Bibliotecaru Says:

  Nu ştiu de ce, am impresia că singurul impediment al comasării exploataţiilor este faptul că încă nu s-a găsit un echivalent lingvistic pentru termenul de “cooperativă”. Ne este frică de unire pentru că sună a limbaj de lemn. Cred că singura reuşită pentru agricultură în România, singura cale de a ajunge pe locul II în Europa, este, din păcate, ca statul să cumpere de la ţăran pământurile şi să refacă IAS-urile, să refacă sistemul de irigaţii, să readucă agricultura supravegheată de un agronom şi de zootehnist, să facă tot ce trebuie pentru agricultură, să întocmească proiectele pentru fondurile europene…, după care să privatizeze utilităţile pe acţiuni, cu clauză de producţie. Nu prea sună a economie de piaţă, dar alternativa este să avem teren agricol transformat în plajă.

 8. cirlovacristian Says:

  Comentariile mele ar fi trebuit sa aiba rasunet nu asupra dlui Ion Iliescu-in mod direct-mai degraba adresa era catre acele “personalitati” care stau bine mersi pe scaune si/sau asculta/vorbesc si nu mai coboara de pe scaunele ocupate dar fara sa actioneze si/sau concretizeze ideile.Probabil lipsa de vointa politica sau nu primesc “ceva” spaga de la amariti de Romani.Eu as actiona in primul rind la nivel individual si/sau global dupa care in functie de cum evolueaza faptele sa rectific ce este gresit sau ce nu merge bine.Bineinteles trebuie luat pe “caprarii” in functie de prioritatile stabilite.

 9. luciancomunistu Says:

  @cirlovacristian:

  Comentariile mele ar fi trebuit sa aiba rasunet nu asupra dlui Ion Iliescu-in mod direct-mai degraba adresa era catre acele “personalitati” care stau bine mersi pe scaune si/sau asculta/vorbesc si nu mai coboara de pe scaunele ocupate dar fara sa actioneze si/sau concretizeze ideile.

  Iata cum adevarul final a ajuns si in luminata DVS. minte !

  Cine a fost pe scaun si nu a facut decit mlastina politica, coruptie, propagarea baronilor s.a.m.d. ?

  Raspuns: …..?
  de aia am cerut sa ni se ceara iertare si recunoastere in public a tuturor greselilor comise…sau mergem asa mai departe ?

 10. radupress Says:

  Domnule Ion Iliescu, de ce nu vreţi să câştigaţi capitala ?
  Cum ar arăta Vanghelie Primar General ? sau e o glumă ?

 11. Petrisor Says:

  Fratilor, a fost Vanghelie desemnat candidat PSD la Primaria Municipiului Bucuresti. JALNIC. PSD se pare ca este sado-masochist, ii plac perversiunile. Stiu ca politica este curva dar nici chiar asa. Rusine PSD.
  Sunt de stanga insa in cazul acesta nu voi merge la vot. Din pacate :(

 12. amoruzi Says:

  Domnule Iliescu,

  Sunt simpatizant PSDdin ’90; de 12 ani stau in Bucuresti si nu cunosc nici macar un PSD-ist.

  Cum credeti ca veti castiga primaria acestui oras ostil cu un personaj ca Vanghelie?

  Multumesc.

 13. emigrantul Says:

  PIB-UL ROMANIEI VA AJUNGE LA 70% DIN CEL MEDIU AL UNIUNII EUROPENE UNDEVA INTRE ANII 2023-2044 URMIND CA EGALAREA SA SE PRODUCA CINDVA PE INTERVALUL 2031-2063! Prea mult!

  In repetate rinduri la televizor sau in ziare vedem previziuni din care rezulta cifre imbucuratoare cum ar fi aceea ca PIB-ul Romaniei a crescut cu 6.3% iar pe viitor lucrurile stau bine. Totusi, nu se spune un element essential. Citi ani, de crestere economica continua, ne trebuie pentru a ajunge din urma PIB-ul unei tari medii din occident. Este evident, degeaba progresam daca tara se mentine pe ultimele locuri. Calcule simple demonstreaza ca sunt necesare decenii cu crestere economica sustinuta pentru a ajunge la PIB-ul mediu UE, lucru descurajant pentru cei mai multi dintre noi deoarece la momentul egalului vom fi prea batrini.
  Este limpede ca odata integrati in UE nu vom putea ajunge la standardul vietii occidentale (nu spun ca este bun!) decit atunci cind PIB-ul tarii se va apropia de acela al statelor zise dezvoltate. Este mult mai simplu (asa cred romanii) sa emigrezi intr-unul din aceste state si a traiesti acolo decit sa astepti in Romania pina ti se lungesc urechile. Tara va pierde oameni an de an pina se va depopula.
  De ce sa incercam in mod utopist atingerea unor PIB-uri asemanatoare celor din tarile capitaleste cu traditie cind pe vremea Romaniei Socialiste tara atinsese nivele de trai superioare prezentului cu un PIB mai mic.
  Cuba, un stat socialist cu PIB nici jumatate din cel al Romaniei pe 2007 este intr-o lista intocmita de Statele Unite inaintea tarii noastre la capitolul nivel de trai. Guvernantii ne duc cu zaharelul promitindu-ne nivele de trai ridicate peste zeci de ani si zicind ca asta este singura cale spre progress cind simpla revenire la socialism ar da aceleasi rezultate aproape imediat. Singura mea speranta serioasa este un razboi mare (doresc sa vina cit mai repede) care sa arunce in mizerie intreaga Europa convingind astfel populatia din fostele state socialiste ca trebuie revenit la regimul anterior lui 1989.

  CITEVA CALCULE referitoare la PIB (Produsul Intern Brut)

  1) Daca Romania are o crestere economica sustinuta de 4% atunci abia in 2044 PIB-ul tarii va ajunge la 70% din cel al UE si tocmai in 2063 il va egala:
  PIBrom_2027 = 50%*PIBue_2027
  PIBrom_2036 = 60%*PIBue_2036
  PIBrom_2044 = 70%*PIBue_2044
  PIBrom_2051 = 80%*PIBue_2051
  PIBrom_2057 = 90%*PIBue_2057
  PIBrom_2063 = 100%*PIBue_2063

  2) Daca Romania are o crestere economica sustinuta de 5.5% atunci abia in 2028 PIB-ul tarii va ajunge la 70% din cel al UE si tocmai in 2039 il va egala:
  PIBrom_2018 = 50%*PIBue_2018
  PIBrom_2024 = 60%*PIBue_2024
  PIBrom_2028 = 70%*PIBue_2028
  PIBrom_2032 = 80%*PIBue_2032
  PIBrom_2036 = 90%*PIBue_2036
  PIBrom_2039 = 100%*PIBue_2039

  3) Daca Romania are o crestere economica sustinuta de 6.7% atunci in 2023 PIB-ul tarii va ajunge la 70% din cel al UE si abia in 2031 il va egala:
  PIBrom_2015 = 50%*PIBue_2015
  PIBrom_2019 = 60%*PIBue_2019
  PIBrom_2023 = 70%*PIBue_2023
  PIBrom_2026 = 80%*PIBue_2026
  PIBrom_2028 = 90%*PIBue_2028
  PIBrom_2031 = 100%*PIBue_2031

  ================================================
  FORMULA DE CALCUL a anului cind PIB-ul Romaniei va ajunge la un anumit procent P din PIB-ul UE:

  N=2007+log(P*PIBue07/PIBrom07) / log(Crom/Cue);

  unde
  -N=anul cind vom atinge un anumit procentaj P din PIB-ul mediu UE;
  -P=procentul din PIB-ul Uniunii Europene la care va ajunge Romania peste N ani;
  -Crom=1.04, 1.055 sau 1.067 (cresterea economica a Romaniei: 1.04%, 5.5% sau 6.7%);
  -Cue=1.02 (cresterea economica a UE: 2%);
  PIB-urile Romaniei si Uniunii Europene pe 2007 s-au luat astfel:
  – PIBrom07=11100 (estimare CIA);
  – PIBue07=32900 (estimare CIA);
  ================================================

 14. anca Says:

  dl.bibliotecar,
  nu cerd ca neaparat termenul de cooperativa sta in aclea unficarilor terenurilor mici si mijlocii din agricultura romaneasca (desi nu este de exclus nici aceasta varianta!) cat mai degraba dorinta, fireasca a romanilor dupa ’90 sa aiba ceva “al lor”, casa, teren, masina. La care se adauga si amintirea trista a modului in care erau impartite beneficiile, in care “cine imparte, parte isi face”, restul ramanand cu munca, iar altii cu profitul.Acum, taranii care si-au recuperat terenurile inapoi de la CAP sunt, foarte multi dintre ei, in varsta, si ori l-au vandut (ceea ce a dus la acumularea de teren in mana unora) ori l-au impartit mostenire copiilor. Care si ei il vor vinde la un momnet dat, datorita conditiilor foarte grele si stricte (de timp, de pricepere, de bani investiti mereu si mereu).
  Am un bun prieten care a avut, la un moment dat, locuind intr-un judet…cu mult teren arabil…o acumulare masiva de terenuri pe care cultiva diverse, avea si depozite (silozuri). Acum, a vandut tot, sau aproape tot. Era o munca titanica, de investit incontinuu, fara a avea garantia unui castig pe masura (calamitati, ploi, ganganii etc) si mai ales datorita furturilor: se fura imens. ciobanii isi bagau, intentionat, oile pe terenurile lui, fara a plati nimic. taranii furau cu carutele, alti cetateni, certati cu legea si cu munca, furau cu carutele noapte…

  Apropos, am auzit ca in Insula Mare a Brailei exista unele sate in care totul este negru:carute, cai, caini, haine. Ziua nu vezi pe nimeni prin curti, toata lumea doarme. Odata cu venirea serii lucrurile incep de abia sa se anime, si sa vezi oameni pregatindu-se sa plece la…lucru. Daca ai un cal alb nu ai ce sa faci cu el, ca nu ti-l ia nimeni! Cum sa te duci cu un cal alb..la furat?

  Deci: avem o agricultura, ce ne facem cu ea????
  Avem o mentalitate, ce ne facem cu ea????

 15. Bibliotecaru Says:

  @ anca
  Scumpă doamnă. Undeva în România sunt un fel de asocieri. De exemplu există o fundaţie sau societate la care te duci cu câteva hectare de pământ şi câteva mii de euro şi ei îţi oferă statul de membru al comunităţii agricole. Ce avantaj are omul din asta? Ţăranul are acces la un plan de organizare a unei ferme standardizat, are acces la consultanţă juridică, tehnică, este ajutat să ia fonduri europene, comunitate are combine agricole, abatoare, depozite, silozuri… Omul intră cu munca, teren şi bani şi devine acţionar la acea firmă, fără a pierde dreptul de proprietate asupra terenului.

  Acest lucru se poate face la nivelul unei comune. De ce nu se strâng 100 de ţărani care au câte 2 vaci pentru a lua un tanc de răcire şi o mică linie de industrializare a laptelui? În aceste condiţii ar valorifica laptele la 15 lei per litru şi nu la 5 lei. Instalaţiile s-ar amortiza rapid, fiecare şi-ar creşte vaca în bătătură, ar primi bani pe laptele pe care îl oferă, la calitatea care îl oferă iar utilajul ar fi proprietate comună, pe acţiuni. Şi totuşi… lumea înţelege asocierea ca o cooperativă agricolă de producţie, adică că cineva îl fură. Asociaţiile agricole care există astăzi pe la ţară sunt de fapt darea în folosinţă pentru cineva, cum era pe vremuri cu vechilul. Adică nimic. Ţăranii au rămas cu o frică că le ia cineva avutul. Statul poate aştepta până ţăranul român depăşeşte aceasta stare, sau poate interveni, după cum am spus: cumpărare, rentabilizare, vindere cu condiţionarea producţiei. Din păcate nu există mari întreprinzători care să investească în cumpărarea câtorva mii de hectare pentru a aplica agronomia şi zootehnia în condiţii de rentabilitate.

 16. Bibliotecaru Says:

  @ anca
  PS. Domnia voastră chiar credeţi că e greu să prinzi un cetăţean despre care ştii că fură? Există la poliţie aparatura tehnică necesară prinderii acestor hoţi, asta dacă nu pui oameni la pândă, problema este cum anume mai trăiesc aceşti oameni dacă nu mai fură. Nu se reduce totul la calul negru, trebuiesc găsite soluţii pentru copii care cresc în asemenea familii, şi pentru părinţi. Societatea trebuie să le ofere şi lor o alternativă reală.

 17. vbabiciu Says:

  Anca,

  Cu agricultura nu stiu ce facem, in schimb cu mentalitatea avem o speranta acum ca Marean Almanahe are posibilitatea sa transmita celor mici un mesaj f clar: “Lasati cartea, invatati sa fiti tupeisti si poate veti ajunge chiar Primar! ” . Cu astfel de oameni cred ca avem o speranta sa ne schimbam mentalitatea. In rau, dar ce conteaza? Este si asta o schimbare, nu?

 18. anca Says:

  perfect de acord.
  total de acord.
  si eu ma intreb de ce nu ii prind. chiar asa, de ce nu ii prind? (era o intrebare retorica, pe cuvant!)

  un singur, sa spunem, contraexemplu: romanii repatriati din Franta carora statul francez le-a dat niste.. oi??? am vazut la televizor stirea si cateva interviuri luate celor improprietariti cu aceste animale si recunosc ca m-am intrebat daca nu cumva imi imaginez singura! un domn repatriat, ars de soare (probabil de la munca campului!) spunea linistit ca li s-au dat niste oi…oarbe! iar o doamna spunea ca mai bine li se dadeau bani, ce sa faca ei cu oile, ca nu stiu sa le creasca! ceea ce era si adevarat, pe de alta parte! si probabil nici ce sa le dea de mancare nu aveau si in general e munca grea sa cresti animale!

  2. nu numai alternativa trebuie sa li se dea, trebuie sa fie si obligati sa o foloseasca, pentru ca altfel vor alege intotdeauna calea mult mai usoara a furatului! asa cum stiu de secole sa faca, sau sa cerseasca! mult mai simplu, nu?

  3. si asa ajungem din nou, la mentalitate, care e ingrozitor de greu de schimbat!
  ce sa le mai dea societatea sau statul acelor familii “nevoiase” care au palate cu turnulete, statui aurite si masini de lux in curte, dar femeile lor umbla tot in picioarele goale prin curte si ingroasa coada la ajutorul social de la Primarie?
  dar sotiilor casnice, din anumite zone ale tarii, care isi astepta sotii sa vina din schimburi, iar in jurul blocului in care locuiesc cresc mormanele de gunoaie, roiesc sobolanii si mustele, iar domniile lor, cu moate in par si in halate lucioase, cer Primariei si statului sa vina sa le faca curat?

  si taranilor care nu isi curata nici macar santul de scurgere din fata curtii, ba mai mult, arunca acolo tot felul de gunoaie si mizerii din propria curte, iar cand vin soldatii sa ii ajute in caz de inundatii, stau la poarta si se uita la ei fara a ridica o lopata?

  sa nu aruncam vina pe educatia de dinainte de ’89 sau pe modelul “comunist” etc etc ca aici intervine si o anumita lasitate romaneasca, o delasare si o lene seculara! nu vreau sa generalizez sa spun ca peste tot e asa…dar in multe parti sigur! (in Bucuresti, am vazut cu ochii mei, cum isi arunca/varsa gunoiul la coltul strazii pt ca nu au contract cu nici o firma pt preluarea gunoiului menajer !)

  Alternativa reala? Amenzi? poate da, poate nu. Si daca nu platesc, ce le faci? Ii bagi la inchisoare? O sa ramanem foarte putini pe afara!

  Educatie? Asta da, dar i-a atat de mult timp! si trebuie efort continuu si bani si mai ales hotarare! Dar aici intervine o alta problema: daca cetatenii sunt educati si gandesc singuri, nu incep ei sa ridice probleme mai complicate, cum ar fi democratia, libertatea, strategii economice…??? Intreb si eu! Pentru ca asa, prosti si “cu foamea in gat” se gandesc mai mult la “mancarica”, la ziua de maine, sunt mai usor de manipulat, se lasa inselati de vorbe mari gen “impozitul unic pe salariu”, asculta manele si mananca multe seminte…rad fericiti cand Presedintele tarii bea din sticla si arunca cu sticla in multime (e si el om, nu?) si alte alea…si uite asa, raul se propaga pe multe generatii de acum inainte!
  (stiu ca aici exagerez, pt ca aceasta pb a educatiei este o pb. a tarii noastre de mai mult timp, nu numai de 4 ani, dar parca acum s-a acutizat mai tare ca niciodata!)
  Care e alternativa? Ce e de facut?

 19. Petrisor Says:

  Agricultura romaneasca nu va putea progresa din cauza nesimtirii autoritatilor competente. Agricultrii sau taranii mai direct spus nu sunt initiati in a accesa fondurile europene. Romania este tara care a absorbit cel mai putin din fondurile europene. Pai, ce , ne trebuie noua bani?

 20. emigrantul Says:

  Bai astia care vorbiti de fondurile europene, voi nu intelegeti ca indiferent cit ar fi de competenti cei care le cer, indiferent ce documentatie ar intocmi, fondurile nu se aproba deoarece nu este nimeni prost sa finanteze agricultura Romaniei.

 21. vbabiciu Says:

  Nu stiu in ce masura Bruxelles ul ne pune sau nu piedici in atragerea fondurilor sa zicem catre agricultura, dar stiu cu certitudine ca banii proveniti din fondul SAPARD au fost orientati cu mare grija catre anumite buzunare fara a se realiza aproape nimic cu ei in real. Firme de consultanta ale smecherilor din Minister, combinatii etc etc. Ce ne facem cu noi cu mentalitatea noastra inainte de toate? Institutiile statului nu functioneaza. Legile sunt destul de evazive sunt interpretabile si nu exista o simbioza intre aceste institutii. Politicul impune de fiecare data schimbari importante iar pe perioada mandatului fiecare nu se gandeste decat cum sa se imbogateasca mai repede…

 22. anca Says:

  nu stiu ce fonduri si ce “jmecheri” stii tu, dar banutii sositi sunt atat de putini, aproape spre zero, incat practic nici nu conteaza. In rest, ai dreptate! Noul ministru Ciolos a facut mult mai multe decat predecesorii sai pt ca se pricepe, pe bune! Omul chiar intelege despre ce e vorba. Din pacate, nu e destul. Iar timpul pierdut nu poate fi recuperat. Si uite asa am ajuns sa platim sute de milioane de euro pentru dezvoltarea altor state europene, ai caror specialisti sunt mai “harnici” si mai “muncitori” si au scris programe, au scris si au aprobat strategii de dezvoltare, in timp ce noi…ne uitam cum isi dau la glezne unii altora, iar intre Guvern si Cotroceni este un meci de ping-pong mediatic!!! Circ cat cuprinde, dar munca…ioc! munca serioasa,ca de “tras sfori”, caltabos si tuica…nu se plictiseste nimeni!
  Bine ca mai rezista tara asta singura, ca “e de unde” sa se fure! daca eram in locul Japoniei, cu un sol pietros, pe care vai de mama lor de culturi, de abia creste o planta, pana acum…mancam pietre! sau sushi!
  La noi, oriunde plantezi ceva, creste! Ne iubeste Dumnezeu, chiar si asa, lenesi cum suntem!

 23. Petrisor Says:

  Domnule Ion Iliescu, s-a facut descoperirea “macabra” ca nu sunteti de stanga. Stiam eu ca sunteti de dreapta :). Si asta a dovedit-o “Columb din carpati”, marean vanghelie, persoana careia ii place sa asculte muzica clasica la nunti si botezuri. Offf, numai esecuri si succesuri pe plan politic.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: