Forumul national pentru dezvoltare durabila si protectia mediului

 

 

           Stire ROMPRES 14.03.ora 13,05

 

 

DSCF0331

 

Conceptul de dezvoltare durabila si concretizarea acestuia în România au constituit tema Forumului national pentru Dezvoltare Durabila si Protectia Mediului, organizat, vineri, la Camera de Comert si industrie a României, de Fundatia “Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila” (GIEDD), condusa de fostul presedinte Ion Iliescu.

 

La forum s-au dezbatut subiecte legate de atragerea fondurilor europene, premisele dezvoltarii durabile a agriculturii moderne în România, reducerea decalajelor regionale în România, reindustrializare, aspecte privind resursele de apa, surse de energie.

 

Presedintele Fundatiei GIEDD, senatorul Ion Iliescu, a vorbit în alocutiunea sa despre reducerea decalajelor economice si sociale dintre România si tarile dezvoltate ale comunitatii europene, amintind principalele masuri care trebuie luate în spiritul globalizarii. Iliescu a criticat defrisarile masive de paduri din cauza investitiilor imobiliare, eroziunile de sol, carentele legislative.

El a subliniat ca se impune formarea unei aliante nationale pentru dezvoltare durabila.

 

Invitat la lucrarile forumului, Emil Constantinescu, fost presedinte al României, a apreciat, în interventia sa, succesul tranzitiei economice din tara, în ultimii 18 ani.

Constantinescu a declarat ca în România exista deja o specialitate a managementului crizelor, dar nu exista pregatire pentru management al succesului.

“Exista un decalaj între realitatea României si punctul de vedere negativ al românilor despre realitatea pe care o traiesc, perceptia despre coruptie este unul dintre exemple, consider ca este nevoie de o sinergie a valorilor pozitive”, a spus Constantinescu. El a atras atentia ca principalele provocari ale lumii în procesul de globalizare sunt cresterea economica, consolidarea statului, securitatea nationala, conservarea identitatii.

 

Primul Ministru, Calin Popescu Tariceanu a transmis, cu ocazia Forumului National pentru Dezvoltarea Durabila, un mesaj în care se refera la cresterea promovarii coeziunii sociale, în cadrul tratatelor semnate de tara noastra cu Comunitatea Europeana.

În mesaj se spune ca exista, la nivel national, initiative concrete care contribuie la sustinerea politicilor de mediu în vederea sigurantei aprovizionarii si protectiei mediului.

“Strategia de dezvoltare durabila este sustinuta de Guvern, în colaborare cu Organizatia Natiunilor Unite, cu lumea academica”, se spune în mesaj.      

 

Cei prezenti la Forum au subliniat ca dezvoltarea durabila este una dintre formele de crestere economica ce satisface nevoile societatii în termen scurt, mediu si lung.

Dezvoltarea durabila este un termen recunoscut la nivel mondial, care încearca sa gaseasca un cadru teoretic stabil pentru luarea deciziilor în orice situatie în care se gaseste omul sau mediul.

 

Presedintele Fundatiei “Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila”, Ion Iliescu, a initiat în anul 2003 o dezbatere nationala si un forum pentru elaborarea unei strategii nationale de dezvoltare durabila în perspectiva urmatoarelor decenii – România 2025.

 

Obiectivul strategic esential este reducerea decalajelor care despart România de tarile dezvoltate europene.

 

Strategia este adaptata angajamentelor luate în procesul de integrare în Uniunea Europeana a tarii noastre si vizeaza construirea unei economii de piata functionale, compatibilizarea economiei nationale cu cea europeana, cresterea economica într-un ritm dublu fata de media Uniunii Europene

 

DSCF0327  Pentru o informare generala asupra manifestarii am postat stirea transmisa de Agentia de Presa ROMPRES. 

 

Voi reveni cu concluziile desprinse din dezbaterile deosebit de interesante si substantiale. 

 

.

Advertisements

10 Responses to “Forumul national pentru dezvoltare durabila si protectia mediului”

 1. emigrantul Says:

  CE O FI VRUT SA ZICA EMIL CONSTANTINESCU? SA INTELEG CA REALITATEA DIN ROMANIA ACTUALA ESTE MULT MAI POZITIVA DECIT O PERCEP ROMANII?!

  Totusi, daca populatia vede distorsionat realitatea prezentului atunci este clar ca tot gresit percepea si realitatea anterioara lui 1989 si in consecinta romanii aveau o imagine exagerat de negativa despre regimul comunist.

  Citat Emil Constantinescu
  “Exista un decalaj între realitatea României si punctul de vedere negativ al românilor despre realitatea pe care o traiesc, perceptia despre coruptie este unul dintre exemple, consider ca este nevoie despre o sinergie a valorilor pozitive”

  Pina una alta, postez doua sondaje care ilustreaza imaginea negativa ce o au, in ochii poporului, cei care conduc tara. Poate Emil Constantinescu va prezenta cumva niste studii care sa arate cam pe unde ar trebui sa se situeze cifrele din sondajele urmatoare astfel incit sa corespunda realitatii si nu doar unor aprecieri subiective ale cetatenilor patriei.

  Sondaje realizat printre cititorii ziarelor romanesti:

  (A) Ce Nota acordati Parlamentului Romaniei pentru modul in care isi face datoria fata de alegatori?
  10 (zece) 5.10 %
  9 (noua) 0.76 %
  8 (opt) 4.54 %
  7 (sapte) 6.81 %
  6 (sase) 3.59 %
  5 (cinci) 6.05 %
  4 (patru) 4.16 %
  3 (trei) 5.67 %
  2 (doi) 5.86 %
  1 (unu) 54.44 %
  Alte raspunsuri 3.02 %
  Numar voturi: 529

  (B) Sunt Parlamentul si Guvernul pline de oameni politici corupti?
  -DA 88.06 %
  -NU 9.39 %
  -Alte raspunsuri 2.55 %
  Numar voturi: 863

 2. cirlovacristian Says:

  @D-lui Ion Iliescu
  ….”El a subliniat ca se impune formarea unei aliante nationale pentru dezvoltare durabila.”……..

  Aici cred ca trebuie sa “batem moneda” deoarece trebuie sa se inteleaga o data pentru totdeauna ca relatiile pe termen lung sunt interdependente si scopul lor este de a crea posibilitatea de dezvoltare multilaterala.Nu cred ca multi inteleg necesitatea “unei intelegeri nationale” deoarece pina acum am observat :un “razboi” doctrinar-ideologic,un “razboi” pentru putere,din dorinta de acaparare a unei puteri si mai nou un razboi personal.La nivel national,Romania,nu a avut nici o alianta-intelegere,deoarece nu a fost nimeni sa le explice oamenilor necesitatea prognozarii si ce influenta are politicul in viitorul acestei tari,natiuni,popor,etc……Pina acum totul a fost luat numai in sens personal,ideologic,situational dar niciodata national(NATO,UE si ceva legi).Dv aveti posibilitatea sa incercati din nou sa va faceti ascultat si totodata sa incercati pentru a nu stiu a cita oara sa le explicati necesitatea unei “vector director”-format din cel european si cel national -care sa ghideze natiunea si politica din Romania pe urmatorii 15-25 de ani.Este posibil sa fiu putin confuz in exprimare dar sunt sigur ca dv.stiti ce trebuie facut si fara sa comentez eu.
  Va multumesc

 3. ancaf Says:

  1. domnule presedinte, ma tot intreb de o bucata de vreme: chiar credeti ca veti reusi sa schimbati mentalitatea guvernantilor (indiferent de partid!) in directia protejarii mediului?
  si ce credeti ca ar trebui facut la nivelul intregii societati – care ma tem ca priveste acest aspect ca pe o problema la care se vor gandi cand vor avea de toate – cel putin asa cred eu;
  si in acest sens ce se face la ora aceasta in scoala (I-XII) este extrem de putin, nesemnificativ si oricum neatractiv in totalitate – vorbesc in cunostinta de cauza avand 3 copii de vasrta scolara.
  revenind la (ne)preocuparile celor multi fata de acest aspect. un exemplu banal, dar luat din viata reala; oamenii merg la iarba verde, se bucura strasnic, dar lasa in urma o multime de deseuri. daca solutia va fi ca in occident – de a inchide total orice poienita pe motiv ca nesimtirea nu poate fi infrinata altfel, va fi tarerau – parerea mea!
  revin la ideea de mai sus – daca era o idee! – accentul trebuie pus la nivelul invatamantului. un copil invatat la scoala sa inchida robinetul cand se spala pe dinti, nu pentru ca apa costa mult, ci pentru toate celelealte motive care vizeaza mediul, s-ar putea sa aduca acasa o parte din aceste invataturi si adultii din preajma sa se “molipseasca”, in sensul bun al cuvantului.
  pe de alta parte, sunt impotriva acelor manifestari festiviste, la care sunt chemate vedete sa stranga sticle de plastic din parcuri o data pe an. nimeni nu crede ca ei o fac cu un scop nobil si oamenii nu vor invata nimic din asta. dar campanii ecologiste sustinute de vedete asta se paote, insa trebuie facute destept.
  imi scuze ca am coborat (in mod sigur!) discutia de la un nivel elevat, al masurilor globale care trebuie luate, la nivelul de la care eu le vad ca cetean zi de zi, dar in fond, fiercare are menirea sa.
  2. off topic
  nu ma abtin sa va spun ca azi, discutand cu baiatul meu de clasa a VIII-a “O scrisoare pierduta” mi-am amintit ca acolo lupta era pentru desemnarea candidatului la camera in interiorul aceluiasi partid. si va intreb atunci: vom alege pe CATAVENCU sau pe AGAMITA DANDANACHE cu acest vot uninominal…?
  tare bine le mai spunea nenea Iancu si abia acum, dupa ’89 inteleg din ce in ce mai mult ca, in fond, nu a facut decat sa puna pe hartie(magistral, e drept!) ce auzea/vedea in jur!
  vot uninominal era si atunci, chiar daca baza alegatorilor era redusa fata de ce e acum.
  va marturisesc cinstit ca, desi stiu vorba cu “raul cel mai mic”, in fata unei atari optiuni la alegerile viitoare, nu voi vota nici pe catavencu, dar nici pe agamita!
  voi vota o plimbare intr-o padure de toamna/iarna/primavara – un functie de anotimpul alegerilor…asta ca sa revenim la tema mediului.
  o zi frumoasa de primavara.

 4. cosmin81s Says:

  Doamne ajuta! Ma numesc Salajan Cosmin si sunt preot intr-o mica parohie de pe langa Baia Mare, intr-o filie a comunei Cicarlau, adica in “Cicarlau-Vii” si care are numai 70 de familii. M-am gandit sa va scriu pe acest blog in speranta ca poate o sa ma ajutati cumva si pe mine. Ne confruntam cu o mare problema si anume aceea de a ridica o micuta bisericuta pentru credinciosi. Am reusit sa achizitionam, un teren si un proiect de biserica (o biserica mica) si ne impiedicam in marea problema a banilor. Am dori sa punem anul acesta fundatia, pentru ca noi ne desfasuram activitatea intr-o gradinita, mai precis intr-o salita mica a unei gradinite si riscam sa fim evacuati oricand. As putea spune ca suntem aproape disperati, dar nadajduim in Dumnezeu ca cineva cu suflet mare o sa ne ajute. Daca cumva, cititi acest mesaj si v-am intrat la suflet si doriti sa ne ajutati, am putea sa vorbim la telefon sau sa ne raspundeti la adresa de email cosmin_sal@yahoo.com pentru a vorbi despre mai multe detalii. Doamne ajuta

 5. cirlovacristian Says:

  @d-lui Ion Iliescu

  Aici,pe blog-ul dv.,am observat o gramada de “idei” si comentarii expuse,unele mai impresionante decit altele-le inglobez si pe acele ce-mi apartin personal.Cu toate acestea prea putine au cuprins,cuprind si vor cuprinde esenta unui dialog constructiv.Cele mai multe au caracter distructiv-inclusiv si unele dintre cele expuse de mine personal.Chiar nu pricep de ce noi oamenii nu putem fi avea o actiune comuna in sensul de unitate,cu bune si rele.De cele mai multe ori avem prea multe directii, care prin “compunerea” vectoriala in final va exista o directie dar nu tocmai cea naturala-ex. acc.gravitationala.
  Este posibil sa nu intelegem partea teoretica sau nu vrem sa o intelegem.

 6. cosmin81s Says:

  Doamne ajuta! Sunt pr. Salajan Cosmin si mi-ati cerut mai multe detalii. Ar fi multe de spus, dar cred ca cel mai bine ar fi sa vorbim la telefon si v-am trimis numarul meu de telefon la ardresa dumneavoastra de email.As putea sa va dau orice informatie doriti sau sa-mi trimite-ti numarul dumneavoastra pt. o mai buna comunicare. Va multumesc pt. ca mi-ati citit mesajul si ma bucur ca sunteti dispus sa ne ajutati. Putere lui Dumnezeu este mare si lucrarea Lui in lume nu se poate cunoaste mumai dupa faptele sau lucrurile care se intampla in jurul nostru.

 7. inclusiv Says:

  Pana la urma se realizeaza ceva in tara asta plina de metastaza? Ne-am dus dracului Domnule Ion Iliescu. Nu vedeti ca acest cancer al Romaniei, Traian basescu, isi bate joc de noi? De ce nu luati atitudine? Faceti fratilor un zid uman in jurul Palatului Cotroceni. oare sa fim blestemati ca l-am omorat pe Ceausescu? M-am saturat de tara asta, vreau din nou revolutie. Vreau schimbarea clasei politice.

 8. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Vă transmit urări de sănătate şi de refacere grabnică în urma intervenţiei chirurgicale pe care aţi suferit-o la cot!

 9. vbabiciu Says:

  Mai Mihnea era suficient : “Vă transmit urări de sănătate şi de refacere grabnică”, ceea ce-i transmit si eu Presedintelui Iliescu. Insa, ultima parte este de poveste. Iar te iau astia in vizor . :)

 10. SorinPLATON Says:

  Am participat la una din primele editii a “Forumul national pentru dezvoltare durabila si protectia mediului” si-l consider eficient in a aduna personalitati din varii domenii “la aceiasi masa”. Mai trebuie insistat in schimb pe traducerea in practica a ideilor ce se vehiculeaza cu aceasta ocazie.

  Cele bune!

  1=

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: