FORUM

· ACADEMIA ROMANA

· ACADEMIA DE STIINTE AGRICOLE SI SILVICE-„Gh. Ionescu-Sisesti”

· CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE A ROMANIEI

· MINISTERUL MEDIULUI SI DEZVOLTARII DURABILE

· AGENTIA PENTRU DEZVOLTARE

· PATRIARHIA ROMANA – CANCELARIA SFANTULUI SINOD

· EUROACTION

„FORUMUL NATIONAL PENTRU DEZVOLTARE DURABILA SI PROTECTIA MEDIULUI”

BUCURESTI, 14 martie 2008, ora 10,00

CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE – MUN. BUCURESTI Str. Octavian Goga nr.2, sector 3

P R O G R A M :

1.- Conceptul de Dezvoltare Durabila si concretizarea lui in cazul Romaniei

a) Reducera decalajelor dintre Romania si tarile dezvoltate ale Uniunii Europene

2.- Atragerea fondurilor europene in contextul in care Romania este stat membru in Uniunea Europeana

3.- Premiza Dezvoltarii Durabile a agriculturii moderne din Romania – Dezvoltarea sustinuta a satului romanesc si exploatarea eficienta a potentialului agricol romanesc, reducerea decalajelor dintre rural si urban.

4.- Reducerea decalajelor regionale in toate cele 8 regiuni din Romania

a) Infrastructura indispensabila Romaniei, membra in Uniunea Europeana

b) Reindustrializarea in Romania

c) Surse de energie si energia in Romania europeana

d) Resursele de apa din Romania, exploatarea traditionala si moderna in context european

e) Patrunderea in economia romaneasca a celor mai moderne “inalte tehnologii;

f) Invatamantul preuniversitar, universitar si Mediul Academic din Romania, formarea in context european a viitorilor specialisti din toate domeniile

g) Sanatatea in mediul urban si rural

Advertisements

34 Responses to “FORUM”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Foarte interesant! Voi fi acolo!

 2. emigrantul Says:

  1) Reducera decalajelor dintre Romania si tarile dezvoltate ale Uniunii Europene
  Comentariu:
  Asa zisele state dezvoltate din UE isi bazeaza activitatea productiva in mare parte pe munca emigrantilor: arabi, negrii, chinezi, indieni, romani, etc. Daca dorim o aliniere la nivelul lor de dezvoltare este evident ca avem nevoie de toti acesti indivizi. Ii va accepta societatea romaneasca in numar masiv? Nu cred!

  2) Atragerea fondurilor europene in contextul in care Romania este stat membru in Uniunea Europeana
  Comentariu:
  Din cite stiu Romania a platit anul trecut mai mult decit a primit de la UE. Ca sa atragi fonduri ai nevoie printre altele de specialisti buni pe care tara nu ii are pentru ca sunt plecati prin strainatate.

  3) Premiza Dezvoltarii Durabile a agriculturii moderne din Romania – Dezvoltarea sustinuta a satului romanesc si exploatarea eficienta a potentialului agricol romanesc, reducerea decalajelor dintre rural si urban.
  Comentariu:
  Din cite stiu eu, agricultura Romaneasca era extrem de eficienta inainte de 1989. A fost distrusa prin faramitare in primii ani de dupa revolutie. Cum pot vorbi de eficientizarea agriculturii niste oameni care au demolat-o.

  4) Reindustrializarea in Romania
  Comentariu
  Cum? Cu ce oameni?

  5) Patrunderea in economia romaneasca a celor mai moderne “inalte tehnologii”
  Comentariu:
  Care sunt acele Tehnologii. Ce vrem sa facem cu ele? Cine le va folosi?
  Din cite stiu, o tehnologie este proprietatea unei firme private care azi vine in Romania miine pleaca in Polonia. Odata cu mutarea companiei se pierde si tehnologia sau chiar daca ramine cumva, ce poti face cu ea fara piata de desfacere a marfurilor.

 3. Adrian VASILE Says:

  Va felicit domnule presedinte, sunteti singurul politician veritabil! nu-s vorbe mari! Definitia (cu licenta) a politicianului: Fiinta care se preocupa si lupta pentru semeni, e modest, reprezinta un exemplu pentru ceilalti, impune respect si consideratie, nu-l intereseaza lucrurile lumesti (bani, averi, putere de dragul puterii), gandeste politic pe termen mediu si lung! Nu e superficial, se pricepe la oameni, uraste impostorii si pedepseste exemplar prin ” sa fiarba in suc propriu”! http://adrianvasile.wordpress.com

 4. bucur Says:

  Initial nu vroiam sa scriu insa dupa ce l-am citit pe ,,emigrantul ” am zis ca nu se poate sa nu scriu ceva . Asa ca :

  1) Reducerea decalajelor dintre Romania si tarile dezvolatate din UE.

  Comentariu :

  Daca vom continua sa ne imbatam cu apa rece ca in occident emigrantii au facut si au dregut inseamna ca avem toate sansele sa ajungem din nou in pom daca de acolo am venit ?

  Aaaaa ca ei (emigrantii)au facut muncile de jos ,cele mai grele ,dezonorante etc.etc. Da sunt de acord, insa ideile au fost ale lor ,ca doar nu le-or fi adus indienii din Cancuta .

  Ca o idee exprimata -Romania trebuie sa se bata pentru specialistii ei ,pentru tinerii ei fara ei se vede foarte clar .Romania nu mai are suflu ,e ca un caine care oboseste invartindu-se in jurul cozii .

  Solutia ,,STOPATI EMIGRATIA MASIVA ! ”

  30 % din tanara generatie 20-30 inseamna catasrofal de mult .Suntem aproape de un cataclism din punctul asta de vedere .

  2) Atragerea fondurilor europene in contextul in care Romania este stat membru in Uniunea Europeana

  Comentariu:

  Fonduri vor venii nu asta e problema .Nici ca am platit mai mult nu este o problema .Daca luam exemplul statelor noi aderate ,Estonia etc. Nici ele nu au facut nici o ceapa degerata in primii ani in UE. Abia cand au inceput finlandezii sa se mute in Estonia s-a schimbat placa . De ce s-au mutat finlandezii in Estonia …simplu ,e mai ieftin . Asta se v-a intampla si in Romania . De ce credeti ca avem comunitati de maghiari,germani ,etc.etc. din perioada interbelica si nu numai .Ca era mai ieftin de trait in Romania.
  Noi avem si un urias avantaj in comaparatie directa cu altii…suntem o piata de desfacere mult mai atractiva ,cu forta de munca foarte prost platita . Uitate la Nokia …au venit la noi ca suntem noi desteptii pamantului …NU !…e mult mai IEFTIN.

  3) Premiza Dezvoltarii Durabile a agriculturii moderne din Romania – Dezvoltarea sustinuta a satului romanesc si exploatarea eficienta a potentialului agricol romanesc, reducerea decalajelor dintre rural si urban.

  Comentariu:

  Bai nimeni nu a distrus agricultura .Nici Iliescu ,nici Nastase ,nimeni … pamantul oamenilor trebuia redat inapoi proprietarilor de drept .Ca asa e normal. Proprietatea privata e un drept garantat de constitutie.Fara retrocedarea pamanturilor nici nu se ajungea la negocieri cu UE sau NATO.

  Acum in aceasta situatie ,intr-adevar dezastruoasa Romania trebuie sa lupte sa ramana agricola.Razboiul la acest nivel e enorm.Presiunea facuta de USA care detine 60% din piata de cereale mondiala este uriasa. Insa cu management bun si cu specialisti se poate sa ramanem producatori si nu consumatori asa cum suntem astazi. Cu toate ca aici discutia e mult mai lunga .

  4) Reindustrializarea in Romania

  Comentariu

  Foarte pesimist raspuns. ROMANIA ARE OAMENI! Uite un proverb marinaresc fara nici o aluzie la vreun presedinte:

  ,, Cand o nava se scufunda primii care fug sa se salveze sunt sobolanii ! ”

  Cam asa sta treaba, Noi ce-i care am plecat afara sa ne fie noua mai bine ar trebui sa tinem ciocul mai mic cand vine vorba de idei,merite si virtuti .
  Au tot meritul oamenii amarati care au ramas acasa si trag greul si amarul zilelor intr-o guvernare de dreapta si cred in tara lor indiferent cat de rau va fi maine . Pe tema asta putem chiar discuta …un motiv de leapsa.

  5) Patrunderea in economia romaneasca a celor mai moderne “inalte tehnologii”

  Comentariu:

  Aici cred ca ai inteles un pic gresit . Adica sa nu mai permitem sa fim de exemplu groapa de deseuri toxice a Germaniei sau Italiei cum se intampla in anii trecuti ci mai bine sa fim producatori de telefoane mobile sau de software. In sensul sa putem face bani la fel de multi mult mai mai curat (ecologic). La asta se refra treaba.Ma rog poate aici ma insel si poate cel care a inteles gresit sunt eu …insa personal consider ca esti foarte pesimist in ceea ce priveste Romania.

  Cu deosebit respect,

  Tiberiu Bucur.

  P.S.

  La comentariul nr.4 nu am avut intentia de jignii pe nimeni . Sunt Roman emigrat in Statele Unite deci unul dintre ,,sobolani” ca sa zic asa …
  Daca insa am adus orice fel de leziune morala sau am jignit imi cer scuze anticipat.

 5. emigrantul Says:

  Pentru Bucur:
  Faramitarea Agriculturii Romanesti in fotografii:
  http://canada.php0h.com/Agricultura.html

 6. Bibliotecaru Says:

  Reducerea decalajelor dintre România şi ţările dezvoltate ale Uniunii Europene nu se poate face prin forţa unică a României. Ritmul lor de creştere este exponenţial. Chiar dacă ne înscriem pe acelaşi ritm de creştere ca şi ei, diferenţa dintre noi şi ei va creşte în continuare. Singura posibilitate de a evolua mai rapid ca ei este saltul. Cu alte cuvinte, daca avem o ceaşcă de cafea şi zahărul este la fundul ceştii, ar trebui amestecată cafeaua (cu o linguriţă). Amestecându-ne cu Europa vom prelua desigur parte din energia ei până vom devenii şi noi o parte din europenii aceştia dezvoltaţi. Mai avem nevoie de … linguriţă. Cine sau ce poate fi acest catalizator?

 7. vbabiciu Says:

  @ Bucur

  Nu inteleg de ce te-ai chinuit sa lamuresti aceste aspecte atata timp cat este evident ca toate comentariile @emigrantului la punctele aflate in programul Forumului sunt puerile…

 8. vbabiciu Says:

  P.S. As mai completa ceva la comentariile tale de data asta, referitor la agricultura: din ceea ce-mi amintesc, Presedintele Iliescu nu poate fi acuzat de retrocedarea terenurilor agricole deoarece domnia sa a cerut cumpatare la vremea respectiva. A fost o decizie unilaterala a Guvernului Roman. Cel putin asa imi amintesc eu. Sigur, retrocedarea trebuia facuta fara doar si poate, insa se putea crea intai cadrul care sa previna dezastrul ce a urmat. Repet, nu sunt sigur ca ceea ce am afirmat este corect, poate Presedintele ne poate lamuri in aceasta privinta.

 9. vbabiciu Says:

  Iata, am gasit eu o declaratie a Presedintelui pe tema agriculturii:

  2007, Congresul Extraordinar al PSR:

  “În Germania există foştii junkeri. Ce era fostul RDG? Fosta Prusie, unde erau cele mai mari proprietăţi funciare în trecut în Germania. Dar acolo s-a realizat un sistem de cooperative, deosebirea a fost că la noi statul, şi mai ales Ceauşescu, nu ţineau seama de statutul cooperativelor. Ţăranii se simţeau înstrăinaţi, nu simţeau cooperativa ca fiind a lor, ca ei fiind coproprietari în cooperative şi de aceea forţele agresive de dreapta au găsit un teren slab în care au putut să acţioneze pentru lichidarea cooperativelor agricole.
  Cooperaţia aparţine sectorului privat, o cooperativă este o asociaţie liberă a unor mici proprietari. Acest principiu a fost respectat de către fostul stat din RDG, în Germania, ca şi în Cehoslovacia şi în Ungaria, nu s-au desfiinţat cooperativele. La noi una din marile drame naţionale este această fărâmiţare a exploataţiilor agricole, care a împins agricultura noastră cu un secol în urmă, ca tehnologie, ca eficienţă. Avem trei-patru milioane de hectare care rămân nelucrate, deci pe acest front am suferit o înfrângere politică în bătălia cu forţele retrograde, conservatoare din societatea românească şi va fi greu să îndreptăm această stare de fapt.”

 10. claziss Says:

  Domnule presedinte,

  In data de 13 Martie, la emisiunea difuzate de TVR1, la care dumneavoastra ati participat, ati afirmat ca Romania are doua axe de dezvoltare. Aceste doua axe sunt Carpatii si Dunarea. Puteti sa lamuriti acest aspect? De ce nu includeti ca axa de dezvoltare si Marea Neagra (ca sursa de materii prime, comert, etc).

  Cu deosebit respect,
  CZI

 11. prometheusz Says:

  Ne putei pune la dispozitie materialul prezentat de dumneavoastra?

 12. Mihnea Georgescu Says:

  FORUMUL NAŢIONAL PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ ŞI PROTECŢIA MEDIULUI – 14 MARTIE 2008

  Am participat la un extraordinar eveniment academic organizat de Fundaţia Grupului de Iniţiativă Economică şi Dezvoltare Durabilă (GIEDD), al cărei preşedinte este domnul ION ILIESCU. La această remarcabilă conferinţă au participat: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Adrian Năstase, Mugur Isărescu, Dacian Cioloş, Atilla Korodi, Valentin Cismaru, Michel de Laufenbourg, Cozmin Guşă, Mircea Ciumara, Cazimir Ionescu şi alţii.
  În comunicarea sa ştiinţifică, Preşedintele Ion Iliescu a subliniat faptul că raporturile societăţii contemporane industriale cu factorii de mediu duc la acutizarea problemei resurselor naturale şi la tendinţa de epuizare a resurselor şi de deteriorare a factorilor de mediu. Domnia sa a remarcat că a apărut ideea de stopare a creşterii economice, iniţiativă considerată ca “neoimperialistă” de către ţările în curs de dezvoltare. În acest context, Ion Iliescu a remarcat că acest concept de dezvoltare durabilă include păstrarea identităţilor culturale în condiţiile globalizării.
  În plan social, a constatat domnul Preşedinte, tranziţia se manifestă prin polarizare socială. Până în 2025 vor trebui reduse decalajele faţă de ţările occidentale. PIB-ul României este încă la o treime din media UE.
  Dezvoltarea durabilă se poate realiza prin pilonul economic, care constă în stoparea dezindustrializării, modernizarea agriculturii, diversificarea şi dezvoltarea serviciilor publice şi private, promovarea societăţii informaţionale.
  Prin pilonul social, dezvoltarea durabilă se va manifesta conform maximei lui Galbraith: economia trebuie să aibă finalitate socială. Domnul Preşedite consideră că trebuie să gândim un model social românesc după modelul social european. Acest model va viza îmbinarea profitului cu justiţia şi cu echitatea socială, combatarea sărăciei şi eliminarea sărăciei extreme, accesul gratuit la educaţie şi sănătate. Introducerea indicatorului de eco-eficienţă în evaluarea proceselor economice. Preşedintele Iliescu a constatat că “stăm prost şi chiar am dat înapoi” faţă de 1989 din punct de vedere al reciclării materialelor. Una din priorităţile modelului social românesc va fi, deasemenea, cultura şi protejarea patrimoniului naţional.
  În continuare, preşedintele Emil Constantinescu a ţinut un scurs discurs, din care am reţinut o condamnare a populismului: “populismul, ca să-l parafrazez pe Marx, este fantoma care bântuie prin Europa… Constat aservirea elitelor intelectuale, prin populism, la pătura cea mai de jos a societăţii…” Apoi, domnul Atilla Korodi, Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile a abordat problema consumului de resurse, dar şi problema locuitorilor din mediul rural, din care doar o treime au apă curentă şi doar o zecime – canalizare. A urmat domnul Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, care a remarcat, concis, că dezvoltarea durabilă nu este posibilă fără cunoaştere şi educaţie.

  O comunicare substanţială a avut Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale. Foarte bine documentat, domnia sa a constatat că mai mult contribuim la bugetul UE decât profităm. Domnul Guvernator a constat că se fac greşeli majore de tip populist de politică economică. Dânsul consideră că aşa-numitele externalizări de credite sunt o soluţie, în domeniul bancar. În 2-3 ani, între dobânzile din România şi cele din Uniunea Europeană, nu va mai fi o diferenţă majoră. Mugur Isărescu a remarcat proliferarea creditului de consum, comentând acid situaţia achiziţionării de terenuri, mult îngreunată de birocraţie. Domnul Guvernator a afirmat că nu sunt semne de recesiune şi că anul acesta vom avea, probabil, o creştere de 6%. În partea a doua a anului, conform domniei sale inflaţia va fi redusă “spre ţintă.” România a avut cea mai rapidă creştere a intermedierii financiare (creditele bancare) de după 2000. În opinia lui Mugur Isărescu, accesul creditului bancar, corelat cu accesul fondurilor europene, va duce la creşterea economică.

  Au mai vorbit: E. Chiru (director general adjunct la Apa Nova), Dacian Cioloş (Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale), Corina Vulpeş (Director Relaţii Financiare Interne şi Internaţionale Exim Bank), Iordache Sorin (viceprimarul Craiovei), care a remarcat că, din perspectiva dezvoltării durabile, primarul trebuie să îşi modifice atitudinea faţă de nevoile cetăţeanului. Tot domnia sa a subliniat problema terenurilor pusă de investitorii străini (Ford).

  Am remarcat discursul tânărului prefect de Vaslui, Iftimoaie. Domnia sa este cel mai tânăr prefect din România, fiind născut în 1975. Domnul Ion Iliescu i-a adresat caldele sale aprecieri, ducându-se lângă tânărul prefect Iftimoaie la tribună, unde a l-a încurajat evocând anii exilului său la Iaşi, din 1975… când a avut parte, asemenea domnului Iftimoaie de inundaţii. Şi, mai târziu, chiar şi de cutremur…

  Au mai vorbit: Luminiţa Mihailov (Agenţia de Dezvoltare Regională de Sud-Est) şi Sorin Petcu (Interpack Industry).

  După conferinţă, am avut ocazia să luăm autografe Domnului Preşedinte şi să facem fotografii cu domnia sa, ocazie cu care am avut ocazia să am convorbire cu domnia sa. Mulţumesc Preşedintelui Iliescu pentru ocazia de participa la această interesantă întâlnire!

 13. emigrantul Says:

  Care sa fie adevarul, cine face comentarii puerile: Mihnea Georgescu, userul emigrantul sau Mugur Isarescu?

  1) Citat emigrantul:
  “Comentariu: Din cite stiu Romania a platit anul trecut mai mult decit a primit de la UE.”

  2) Citat Mihnea Georgescu
  “este evident ca toate comentariile @emigrantului la punctele aflate in programul Forumului sunt puerile…”

  3) Citat Mihnea Georgescu
  (de pe situl sau: http://mihneageorgescu.wordpress.com )
  “O comunicare substanţială a avut Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale. Foarte bine documentat, domnia sa a constatat că mai mult contribuim la bugetul UE decât profităm.”

 14. emigrantul Says:

  -ANGAJATII DE LA COLGATE-PALMOLIVE VOR FI DISPONIBILIZATI PINA LA SFIRSITUL LUI 2008
  -PRODUCTIA SE VA SISTA URMIND SA FIE PRELUATA DE UNITATI DIN POLONIA
  -DE MENTIONAT CA AFACEREA COMPANIEI ESTE IN CRESTERE PE TERITORIUL ROMANIEI

  BRAŞOV / 17:56, 14.03.2008
  Stire Mediafax
  /”Compania americană Colgate-Palmolive a anunţat că disponibilizarea celor 190 de angajaţi ai fabricii de pastă de dinţi din Braşov se va face treptat, până la sfârşitul anului.

  “Compania şi-a asigurat angajaţii din Braşov că intenţia de consolidare nu este o reflecţie a contribuţiei lor, a performanţelor fabricii sau a afacerii companiei din România, care este în creştere.”, se precizează într-un comunicat al companiei, semnat de Gabriela Popescu, Legal Director Colgate-Palmolive România.

  “Fabrica din Braşov va fi închisă, producţia urmând să fie transferată la fabricile companiei din Polonia”, se mai spune in comunicat.”/

  Unitatile deschise de companiile transnationale pe teritoriul tarii noastre nu sunt in interesul Poporului Roman. Ele nu fac altceva decit sa angajeze cit mai putini oameni pe salarii minime, dupa care intr-o perioada de timp destul de scurta se muta in alta tara si pina la urma muncitorul dintr-o asemenea intreprindere, cind isi trage linie si face socotelile, vede ca nu s-a ales cu nimic: nici cu vreun ban pus deoparte, nici cu experienta utila, nici cu vreo perspectiva de viitor. Constata doar ca a supravietuit la limita. Pai de supravietuit supravietuia si fara fabrica respectiva.

 15. vbabiciu Says:

  @emigrantul

  Concluzia mea este ca esti fan Mihnea Georgescu. Vad ca ai studiat posturile lui asa cum se cuvine unui fan. In rest nu pot sa-ti spun decat ca “bati campii”. E frig pe-acolo pe unde esti?

 16. vbabiciu Says:

  @emigrantul

  Este penibil sa comentezi pe blogul Presedintelui Iliescu argumentandu-ti ineptiile prin citate din Mihnea Georgescu. Macar de l-ai cita pe Nastase, desi oricum ar fi ridicol fiindca nu raspunde Presedintele Iliescu de declaratiile unuia sau ale altuia.

 17. Bibliotecaru Says:

  @ emigrantul
  Este adevărat că sumele care au ieşit spre UE sunt mult mai mari decât cele care au intrat din EU înapoi. Vina acestui fapt este că onor Guvernul României plus oamenii de afaceri din România nu au reuşit să ceară nimic. Este vina noastră că România nu poate absorbi fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană? Desigur. Se poate face ceva? Desigur. Acel ceva are legătură cu politica? Nu prea şi foarte mult.
  Politica în România nu se mai duce în beneficiul cetăţeanului, asta e singura problemă. Un departament guvernamental menit să ajute un ţăran să ia un fond SAPARD ar trebui să ţină cu dinţii de ţăranul dispus să muncească, pentru că acel ţăran defineşte însăşi raţiunea şui de a fi. Funcţionarul, în loc să se zbată pentru ţăran, să-i facă actele, să-l ajute cu 150% din ce poate, îl tratează ca vehicul “nu vezi băi ţărane că nu ai acte?”. Ia să fie plan, ai 1 mil. de euro absorbiţi la 10 ţărani, OK. Nu ai, să mai treceţi în vizită pe la noi. Politica însă nu dă banii din buzunar şi, când banii vin, la fel, nu intră în buzunar de politician. Pentru politică afacerile sunt mai rentabile decât programele guvernamentale. La faceri apare şi şpaga la semnătură. De aceea nu prea se agită domnii politicii mânuitori de stilouri Montblank să ia bani din Europa. Poate e mai important de ştiut că, deşi log-ul este întrerupt MONT şi BLANK, firma se scrie într-un cuvânt, decât care sunt posibilităţile de a grăbi absorbirea fondurilor europene.
  Dumneavoastră sunteţi un internaut activ. De ce nu militaţi pentru introducerea unui criteriu de performanţă? În curând acest guvern ne va părăsi şi noi, alegătorii, nu avem decât să credem pe cuvânt pe nişte “unii” care spun că guvernul a mers prost sau pe nişte “alţii” care spun că a mers bine.

 18. beranger Says:

  ——————–
  @bucur:
  “Bai nimeni nu a distrus agricultura .Nici Iliescu ,nici Nastase ,nimeni … pamantul oamenilor trebuia redat inapoi proprietarilor de drept .Ca asa e normal.”

  Domnule contractor, unde ai vazut dumneata agricultura eficienta pe petice de 2 pogoane? Asa e in America, la dumneata? Bai tataie, cooperative exista si in Franta si in Italia, numai handicapatii de romani nu se pot asocia, de cretini ce sunt!

  Si invata ca spatiul se pune DUPA punct sau virgula, NU INAINTE!
  ——————–
  @Bibliotecaru:
  “Reducerea decalajelor dintre România si tarile dezvoltate ale Uniunii Europene nu se poate face prin forta unica a României. Ritmul lor de crestere este exponential.”

  Exponentiala pe dracu! La ce oficina de propaganda ai invatat dumneata imbecilitatea asta?! Sa cresti cu 1.5% pe an se cheama exponential la dumneata?

  Cresteri exponentiale se produc numai dupa un razboi major, cand de la nimic, este foarte usor sa cresti rapid. De la foarte mult, e mai greu.
  ——————–
  @emigrantul:
  “ANGAJATII DE LA COLGATE-PALMOLIVE VOR FI DISPONIBILIZATI PINA LA SFIRSITUL LUI 2008.”

  Daca m-ai fi citit nu in sectiunea despre Romania, ci in cea generica a blogului meu, ai vedea ca de fapt eu detest ipocrizia si lacomia capitalismului. Mi se pare evident ca imbecilii de romnulani sa se bucure ca vine un rechin sa le cumpere o fabrica, dupa care sa se mire ca vai, ne dau astia afara! Asa ne trebuie daca suntem prosti!

  Dumneata esti printre putinii cu o perceptie relativ corecta a realitatii. Foarte multi dintre comentatorii de pe blogul lui Ion Iliescu sunt doar niste apologeti gretosi ai capitalismului, care il confunda cu blogul lui Adam Smith.

  Este necesar sa nuantam, tovarasi.

 19. Bibliotecaru Says:

  @ beranger
  Acum depinde şi dacă exponentul este unitar, subunitar sau supraunitar. ;)
  Datele pe care le am eu spun că per ansamblul Organizaţiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) ritmul real de creştere a PIB este estimat la 2,7% in 2007.
  Să vă explic ce am spus eu, învăţat de “oficina de propaganda” care predă “imbecilităţi politice”. Datele nu sunt în mod evident reale, dar sunt uşor de înţeles.
  Să spunem că România are un PIB pe cap de locuitor de 8,696 dolari şi Italia are un PIB pe cap de locuitor de 35.386 dolari. Diferenţa dintre cele două PIB-uri este de 35.386-8.696=26.690
  Să spunem că şi România şi Italia are un ritm de creştere a PIB cu 2% pe an.
  În primul an diferenţa va creste la 27.224, în cel de al doilea an va creşte la 27.768, în cel de al treilea an la 28,324…
  În cazul real al României, ritmul de creştere este mai mic, dar chiar dacă ar fi egal diferenţa tot ar creşte. Ca să recuperăm diferenţa de 26,690 de astăzi, ar trebui să avem o creştere mult mai mare decât Italia, cu care am făcut comparaţia… acum este mai clar, este tot o imbecilitatea. Încercam să spun că decalajul dintre România şi ţările cu economie avansată creşte cu creşterea ritmului de creştere. Poate nu am exprimat eu foarte corect matematic creşterea exponenţială, dar credeam că am fost măcar plastic. Nu cred că era cazul să fiţi atât de virulent şi înţepat. :)

 20. emigrantul Says:

  Pentru Bucur si Beranger,

  REFERITOR LA AGRICULTURA ROMANEASCA, am facut niste poze asta vara (2007) in timp ce zburam cu avionul pe deasupra Cimpiei Romane. Am mai prezentat fotografiile cu alte ocazii insa acum vazind intentia unui “forum national” de a dezbate “exploatarea eficienta a potentialului agricol romanesc” m-am gindit sa la repostez (a se vedea mai jos). Pai cum sa exploatezi eficint resursele agricole cind tara este sfisiata intr-o multime de petece lungi si subtiri, unele nu mai late decit drumurile. Asocierea proprietarilor este o idee buna si cei care traiesc la orase (si au paminturi retrocedate) asa au facut (cel putin partial) insa nu au nici un profit. Nu este nimeni prost sa-ti dea tie o cota parte proportionala cu contributia in asociatie. Ti se spune ca “a fost an prost” sau “sunt terenuri calamitate” si cu asta au terminat. Este adevarat, atita vreme cit traiesti in oras si nici nu stii bine pe unde detii pamintul, nici pretentii mari la cistig nu poti avea. La cei care locuiesc prin orase ar trebui sa le fie confiscate loturile si constituite IAS-uri cu ele. Oricum, orasenii au alte surse de venit iar pamintul nu le aduce mari cistiguri, mai mult este incurcatura.

  Pentru locuitorii de la tara lucrurile sunt mai complicate deoarece oamenii pot motiva pamintul ca principala lor sursa de venit si in consecinta nu risca sa intre intr-o asociatie care le-ar putea spune la vremea recoltei ca nu vor primi aproape nimic din cauza unor investitii ce trebuie acoperite, cum ar fi cumpararea unor masini agricole performante sau cine stie ce alte motive. Nu consider ca romanii de la tara se vor asocia voluntar vreodata iar atita vreme cit vom ramine asa peteciti (a se vedea pozele) nu va exista agricultura eficienta.

  Poze cu Faramitarea Agriculturii Romanesti:
  http://canada.php0h.com/Agricultura.html

 21. emigrantul Says:

  Pentru Bibliotecarul

  Nucleul de comanda al UE este format din state cu puternica traditie coloniala ce au experienta in extragerea banilor din diverse teritorii. Guvernele corupte, incompetente, antinationale, sunt exact ceea ce state ca Franta, Anglia, etc., doresc. Ele vor sprijini mereu in Romania si alte state Est Europene o conducere care da cit mai mult la bugetul UE si ia cit mai putin.

 22. emigrantul Says:

  Pentru Bibliotecarul,

  Am facut calculele, plecind de la datele pe care le-ai furnizat si intr-adevar o Italie cu PIB = 35386 si crestere anuala 2%, este descrisa de o functie exponentiala.
  Adica: f1(Nani)=35368*(102%)^Nani; este o exponentiala in timp ce
  f2(Nani)=8696*(102%)^Nani; are aspectul unei functii liniare
  De asemenea, f1-f2 este tot o exponentiala ceea ce inseamna ca diferenta dintre PIB-ul Italiei si Romaniei urca exponential.

  Totusi, presupunind ca Romania are un ritm crescator de 4% si nu 2%, in timp ce Italia ramine la doar 2%, ar trebui aproximativ 72 ani pentru a ajunge la PIB-ul Italiei.

  Ai mai jos un program in “Matlab” cu care poti face reprezentarile grafice pentru diverse rate de crestere corespunzatoare celor doua tari. Daca nu stii Matlab poti adapta codul la Excel, de exemplu, si verifici rezultatele.

  Inca o constatare, trebuie specificat intervalul temporal pe care reprezinti PIB-urile deoarece, in intervale avind ordinul anilor, diferenta se poate mentine aproximativ constanta iar caracterul exponential este vizibil doar daca afisezi graficul pe zeci de ani.
  Pina nu faci reprezentarea cu date concrete pentru intervale precise nu ai de unde stii cit de exponentiala sau liniara este diferenta PIB-urilor.

  clear;
  PIBrom=8696;
  PIBit=35386;
  interval_ani=[1:80];
  for N=interval_ani
  PIBromPesteNAni(N)=PIBrom*(104/100)^N;
  PIBitPesteNAni(N)=PIBit*(102/100)^N;
  end

  plot(interval_ani,PIBitPesteNAni-PIBromPesteNAni,’r’);
  hold on;
  plot(interval_ani,PIBromPesteNAni,’g’);
  plot(interval_ani,PIBitPesteNAni,’b’);

 23. radualexandrupsd3 Says:

  Toata istoria noastra am fost pusi in situatia de a ne uita catre vestul Europei cu sentimentul de ruda mai saraca .
  Acum ceva s-a schimbat.
  Extinderea U.E. are la baza si dorinta vechilor membri de a-si stopa declinul economic.
  Cele mai mari cresteri ale companilor multinationale au loc in tarile nou venite.
  Profitul realizat in filiale din vestul Europei este nesemnificativ in comparatie cu profitul realizat in tari ca :Polonia , Ungaria si mai nou Romania .
  Astfel prin acest sistem , realizandu-si propriul interes financiar , companiile multinationale contribuie la cresterea accelerata a economiei romanesti.
  O crestere economica de 6%( preconizata pentru 2008 ) fata de 1,5% cat este media in vestul Europei este destul de buna .
  Din Progaramul de dezvoltare durabila pana in anul 2025 am retinut faptul ca o crestere de 9 % ar fi necesara pentru ca Romania s-a ajunga la nivelul statelor dezvoltate din U.E. pana in 2025 .
  Acest ritm aproape a fost atins in timpul guvernarii PSD .
  Avand in vedere aceste tendinte la nivelul U.E. existenta unei strategii pe termen lung este necesara si viabila .
  Strategia pentru dezvoltare durabila pana in anul 2025 este ampla si din acest motiv lasa multe spatii comentatorilor avizati sau neavizati insa in primul rand as remarca coerenta acestei strategii in virtutea scopului propus .
  Ne-am obisniut deja ca institutiile statului sa actioneze la intamplare independent unele de altele , iar o strategie economica care s-a puna cap la cap aspectele principale ale vietii economice pare inedita .

 24. cirlovacristian Says:

  @ radualexandrupsd3
  Dv chiar credeti ceea ce scrieti sau este doar scenariu realizat de un student la ……
  …..”Extinderea U.E. are la baza si dorinta vechilor membri de a-si stopa declinul economic”……
  …”Astfel prin acest sistem , realizandu-si propriul interes financiar , companiile multinationale contribuie la cresterea accelerata a economiei romanesti”……NU, serios,ei urmaresc cresterea economica,indirect, a Romaniei,ba mai mult si accelerata?
  Daca se sustine acest “aspect” chiar ca trebuie sa ne luam adio de pe acum ,pe termen lung la capitolul dezvoltare durabila.
  Este posibil sa nu aveti toate datele si atunci sa se faca o gresala de interpretare-oricum scuzabila-dar daca dv sunteti un mare investitor strategic nu prea cred ca va convine niste conditii impuse pe care de altfel si in tara dv sunteti obligat sa le respectati.
  Va multumesc

 25. cirlovacristian Says:

  Cu toate ca EU citesc din multe “surse”,scriu doar pe doua blog-uri si gindesc numai la mine acasa-oriunde ar fi ea.
  Nu pot sa stau cu miinile incrucisate si sa ascult toate ineptiile si prostiile tuturor …lor.
  Zeus totdeauna a “imbracat” haina de taur-care are o anumita semnificatie …lor(cine stie cunoaste)!La fel si Athena-bufnita,cucuvea-care reprezenta intelepciunea.
  Taurul lui MINOS sau Minotaurul(Μινόταυρος)poarta numele de Asterion sau Asterios-1/2 OM si 1/2 taur-si traia in marele labirint,oricum o chestie foarte complexa.
  Iar Babel(turnul Babel)vine din araba,respectiv Babiloniana,Babilon-un oras multicultural si multinational.Oricum nu Ebraica este recurenta sau baza cunoasterii/genezei sau bibliei.Enmerkar este o poveste interesanta.Ebraica face parte din arabica …le.
  Am rugamintea sa informati exact si sa lasati aceasta precizare.Va multumesc

 26. Bibliotecaru Says:

  Domnule emigrantul, aţi făcut un efort admirabil pentru a demonstra creşterea exponenţială pentru a-mi susţine punctul de vedere. Este totuşi un efort prea mare de a face un calcul pentru care nu există nici o metodă de stabilire sau previziune nu mai vorbesc pe perioade de 70 de ani. Eu m-aş întoarce la afirmaţia mea de la momentul Bibliotecaru March 14, 2008 at 8:23 am, şi anume că este necesar un ajutor din partea ţărilor deja avansate ca să ajungem şi noi la nivelul lor. Prin forţele noastre nu vom ajunge niciodată la ritmuri de creştere duble sau triple faţă de ţările avansate, ar trebui să funcţionăm, ca ţară, de două sau de trei ori mai bine ca ei… şi asta este un vis hazardat. Părerea mea.

 27. radualexandrupsd3 Says:

  Catre cirlovacristian.
  Extinderea U.E. face din tarile nou venite o piata in care companiile multinationale au o pozitie privilegiata.
  Daca urmarim evolutia acestor firme vom constata cresteri foarte mari in tari ca Polonia , Ungaria sau Romania si stagnari sau chiar descresteri in tarile de origine .
  De exemplu Metro , Omv , Erste Bank , Renault etc , si-au incheiat evolutia in tarile de origine dar au cresteri foarte mari in Romania insa nu imi doresc sa intru intr-o polemica punctuala fara a avea un bilant pe 2007 al unei astfel de companii. Datele pe care le posed sunt doar din presa de profil.
  Aceste cresteri realizate de companiile multinationale in Romania contribuie la cresterea P.I.B.-ului national acest fapt contribiund la reducerea decalajelor dintre statele Europei de vest si cele ale Europei centrale.
  In ceea ce priveste declinul economic al statelor din vestul Europei ne confruntam cu realitate de larga notorietate.
  De exemplu ritmul de crestere al Germaniei este mult mai lent decat acum 10-20 de ani.
  Daca nu ar fi avut aportul de mana de lucru ieftina dat de emigranti si nu ar fi avut acces privilegiat la piata Europei centrale acest declin s-ar fi accentuat.
  In privinta Programului de dezvoltare Durabila pana in anul 2025 a existat o trimitere de pe blog in data de 18.02.2008.
  Strategia de dezvoltare durabila prezentata reprezinta o viziune unitara a unor actiuni socio-economice cu scopul de a realiza obiectivul strategic national de reducere a decalajelor existente intre societatea noastra si statele din vestul Europei.
  Am vrut sa subliniez faptul ca in acest context istoric in care ne aflam , programul este necesar dar si viabil.
  Va multumesc .

 28. bucur Says:

  @beranger

  In primul rand ar trebui sa fi un pic mai pus la punct cu informatiile. Adica in U.S.A. un fermier are suficeient pamant ca sa faca agricultura performanta pe hectare intregi. In U.S.A. s-a definitivat agricultura de aceea detin mai mult de jumatate din piata de cereale mondiala. Ca in Romania s-a ajuns la situatia la care s-a ajuns ,trebuie sa intelegi ca este temporar. Si la un moment dat se va ajunge de acolo de unde s-a plecat cu proprietari de mari pamanturi. Putem discuta pe tema agriculturii Romanesti oricand …sunt dispus la dialog.

  Chiar domnul Iliescu tot spune , Nu crezi ca e normal sa avem anomalii ?

  Te supara ca am puterea sa gandesc pozitiv despre ROMANIA ???

  Referitor la srierea mea gresita in limba Romana … imi cer scuze daca asta ti-a provocat un blocaj ocular insa putem discuta despre scrierea in alte noua limbi daca intelectul iti permite…Insa ofera-mi te rog posibilitatea de a fi sceptic din acest punct de vedere .

  Pana atunci fi cu ochii mari cat cepele pe limba Romana te va ajuta sa te intelegi oral si scris cu 22 de milione de oameni…in timp ce altii se inteleg de mult cu aproximativ 3 miliarde . Il poti intreba chiar pe Dl. Iliescu ,dumnealui vorbeste suficiente limbi straine pentru a nu se impiedica in schimbarile si scindarile limbii materne . Care ,luata ca intreg al Europei si al planetei, prin comparatie directa de trei ori mai multi oameni vorbesc Mandarin care este un dialect al limbii Chineze .Te-ai trezit ??? Daca nu te-ai trezit iti pot trimite acest raspuns in orice limba vrei tu (corect gramatical promit )…numai specific-o (limba) !!!

  Cu deosebit respect,

  Tiberiu Bucur.

  P.S.

  Scaneaza foarte atent ce am scris daca am ratat vreo virgula da-mi replica imediat …nici nu sti cat de tare ma sinchisesc !

 29. Bibliotecaru Says:

  @ cirlovacristian
  Puteţi detalia, pentru mine, afirmaţia “Ebraica face parte din arabica …le.”. ce aţi vrut să spuneţi mai exact?

 30. emigrantul Says:

  CRESTEREA PROFITULUI COMPANIILOR MULTINATIONALE PE SEAMA DESCHIDERII UNOR FILIALE IN ROMANIA CONTRIBUIE LA CRESTEREA PIB-ULUI TARII NOASTRE?!

  As dori niste exemple concrete de multinationale care cresc PIB-ul Romaniei, adica numele firmei, suma cu care aceasta a contribuit la PIB si profitul sau realizat pe baza activitatii desfasurate in Romania.

  Cit la suta din PIB-ul tarii este dat de activitatea tuturor multinationalelor active in Romania?

  CITAT: radualexandrupsd3
  “Cele mai mari cresteri ale companilor multinationale au loc in tarile nou venite. Profitul realizat in filiale din vestul Europei este nesemnificativ in comparatie cu profitul realizat in tari ca :Polonia , Ungaria si mai nou Romania . Astfel prin acest sistem , realizandu-si propriul interes financiar , companiile multinationale contribuie la cresterea accelerata a economiei romanesti. O crestere economica de 6%( preconizata pentru 2008 ) fata de 1,5% cat este media in vestul Europei este destul de buna.”

 31. emigrantul Says:

  PIB (PPP) PE CAP DE LOCUITOR
  ESTIMARI FACUTE DE CIA PE ANUL 2007

  Dupa cum se vede, multe tari, nemembre ale UE despre care romanii au pareri proaste, considerindu-le sarace, sunt inaintea noastra. PIB-ul nu refecta mare lucru. Este greu de crezut ca state cum ar fi: Mexic, Chile, Argentina sunt in fata Romaniei la nivelul de trai sau poate intr-adevar sunt, nimic nu ma mai mira. Ceea ce stiu sigur este ca o tara cum ar fi Canada, avind un PIB de peste trei ori mai mare decit al Romaniei si la care tara noastra spera sa ajunga in decenii, arata ca la adresa alaturata pozitiei Canadei (a se vedea lista). Daca un stat posedind PIB asa mare se prezinta astfel atunci PIB-ul este un indice fara valoare.

  Romania – 11,100
  Canada – 38,200 ( http://www.geocities.com/casamede2005 )
  Venezuela – 12,800
  Uruguai – 10,700
  Turcia – 9,400
  Africa de Sud – 10,600
  Rusia – 14,600
  Mexic – 12,500
  Libia – 13,100
  Liban – 10,400
  Kazakhstan -11,100
  Iran – 12,300
  Gabon – 13,800
  Costa Rica – 13,500
  Chile – 14,400
  Bulgaria – 11,800
  Brazil -9,700
  Botswana – 14,700
  Argentina – 13,000

  PPP=purchasing power parity
  Sumele sunt exprimate in dolari

  sursa:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

 32. cirlovacristian Says:

  @radualexandrupsd3
  Domnule,reformulez:
  Are o influenta pozitiva faptul ca acele companii care”si-au incheiat evolutia in tarile de origine dar au cresteri foarte mari in Romania” asupra dezvoltarii durabile?
  Daca PIB-ul creste inseamna ca exista evolutie?
  Totodata decalajul =functie(PIB-ul tarii)?
  Va rog sa nu interpretati cele scrise de mine drept ofensa dar ceva nu se potriveste si ,sincer,nu pot sa accept asemenea idei.Decalajul este o functie foarte complexa cu componente si mai complexe care se desfasoara intr-un labirint nu tocmai cunoscut.
  Oricum programul este necesar daca dorim sa dainuim-eu sustin ideea de dezvoltare durabila,chiar sunt de acord cu cooperativizarea si colectivizarea acelor componente cheie.

 33. cirlovacristian Says:

  @radualexandrupsd3
  In antichitate-caracteristica Europei,Greaca si Romana-au existat mai multe zeitati.Fiecare zeitate au raspuns cerintelor unor necunoscute.Datorita evolutiei si simplificarilor s-a ajuns astazi doar la DUMNEZEU-care este o entitate foarte complexa.
  O chestiune de principiu:NU este chiar asa de simplu;
  spre exemplu: Ὀδυσσεὺς-Odiseu(Ulise) era vestit pentru iscusinta si agerimea mintii sale.Era trimis in cele mai diverse misiuni tocmai datorita prudentei si echilibrului sau,dar in drumul de intoarcere spre casa “pierde” aproximativ 25 de ani datorita problemelor care nu au incetat sa apara.Cu chiu cu vai a reusit sa redevina rege-a primit ajutorul unei slugi si a fiului sau.
  Odiseu a fost considerat semi-zeu.Asa la prima vedere totul este simplu dar daca analizam se observa complexitatea fenomenului.Recunosc ca si eu am tendinta de a ma uita “simplu” si cred ca gresesc.

 34. beranger Says:

  @bucur:
  “Ca in Romania s-a ajuns la situatia la care s-a ajuns ,trebuie sa intelegi ca este temporar. Si la un moment dat se va ajunge de acolo de unde s-a plecat cu proprietari de mari pamanturi.”

  Nu, draga domnule, o sa ajungem mai intai intr-o buda din care n-o sa mai putem iesi!

  Naivitatile americane ma induioseaza. Vezi mai bine ca patria lui Bushulica si a lui Bernanke se duce dracului, si nu pot spune ca-mi pare rau, ca asa m-a facut mama, cinic si marxist : The United States of Anomaly.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: