DIALOGURI STIINTIFICE

In continuarea dialogurilor stiintifice privind « dezvoltarea durabila » , astazi 6 martie , ora 16,00, voi raspunde invitatiei doamnei rector ,Prof.univ.dr. Corina Dumitrescu – “Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir” pentru a participa la o intalnire cu cei interesati de aceste probleme de maxima actualitate.

In cadrul manifestarii va avea loc prezentarea filmului documentar si a cartii lui Al Gore „An inconvenient truth” ( Un adevar incomod ).

Locul de desfasurare :“UNIVERSITATEA CRESTINA DIMITRIE CANTEMIR” – aula mare – Splaiul Unirii nr. 176, sector 4, Bucuresti

Update

Picture 014

Picture 009

Imag125

Advertisements

15 Responses to “DIALOGURI STIINTIFICE”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Excelentă comunicare! Câteva fotografii şi o recenzie sunt prezentate şi pe blogul meu…

 2. emigrantul Says:

  ZIARUL GANDUL A PUBLICAT IN NUMARUL DE SIMBATA 8 MARTIE 2008 O METODA DE RACIRE GLOBALA a repartitoarelor de caldura, in felul asta popularizind la scara nationala hotia prin care cu o sfoara umeda sunt racite contoarele de pe calorifere, ele fiind astfel facute sa indice mai putin. In esenta tehnologia sforilor imbibate cu apa este un procedeu prin care vecinii de bloc se pacalesc intre ei. Articolul are evident caracterul unui atac la adresa firmelor ce comercializeaza repartitoare.

  (De remarcat ca: distribuitorul caldurii nu pierde nimic deoarece el taxeaza blocul pe baza contoarului mare al imobilului care da indicatii corecte).

  /„Sfoara umedă” – soluţia recomandată de Primăria Capitalei pentru păcălirea repartitorului
  de Catiuşa IVANOV | 08 MARTIE 2008, GANDUL

  *Directorul AMEREB garantează că această metodă scade factura la jumătate. *Se spune că un efect asemănător îl are şi o pungă cu gheaţă aplicată pe aparat.

  Inventivitatea „cetăţeanului de la bloc” depăşeşte orice imaginaţie. Ca să scape de facturi grele la căldură, a găsit metode care de care mai interesante pentru a fenta repartitoarele. Asta în condiţiile în care firmele de repartitoare se jură că aparatele măsoară corect consumul de căldură. Iată câteva metode de a păcăli repartitoarele, aflate de la specialiştii în domeniu, dar şi de la români care le-au folosit cu succes.

  Fitil + apă = economie
  Prima metodă, dată ca sigură şi care ar garanta o reducere instantanee a consumului, este „sfoara umedă”. Cum se foloseşte? Ne explică chiar Tudor Popescu, directorul Agenţiei Municipale pentru Eficientizarea şi Reglementarea în domeniul Energiei Bucureşti (AMEREB): „Te duci la piaţă, la Obor, cumperi două fitile de lampă, adică nişte sfori ceva mai groase şi le treci prin spatele repartitorului. Apoi legi de calorifer un vas cu apă şi pui capetele sforilor în el. Această metodă asigură o factură la căldură cu 50 la sută mai mică, deoarece diferenţa de temperatură înregistrată de repartitor nu va reflecta consumul real. Asta deoarece, din cauza sforii umede se repartizează mai puţine unităţi”, ne-a declarat acesta. În plus, directorul spune că în felul acesta locatarii nici nu atrag atenţia firmelor de repartitoare ca să vină să schimbe ustensila.

  Îngheţarea facturii
  O altă metodă, ceva mai rudimentară, presupune utilizarea cuburilor de gheaţă. Se iau câteva cuburi, se pun într-o pungă şi se aplică pe repartitor. Avantajul este că aplicarea acestei metode nu implică cheltuieli mari, doar apă de la robinet. Dezavantaj: se recomandă a fi folosită doar de pensionari şi casnice, deoarece gheaţa trebuie înlocuită des fiindcă se topeşte repede. Se pot folosi cârpe umede, dar şi acestea trebuie schimbate pe măsură ce se usucă.

  Vântul doboară gigacaloria
  A treia metodă foloseşte un element natural prezent aproape în orice casă al cărei proprietar nu şi-a permis să pună termopane: vântul. Când vântul suflă între calorifer şi repartitor, aparatul nu mai este capabil să înregistreze diferenţele de temperatură, ceea ce înseamnă că factura va fi mai mică. Atenţie, însă, dacă aţi rămas cu reflexul de a usca haine pe calorifer şi acoperiţi astfel aparatul, riscaţi să plătiţi o factură colosală./

  Sursa:
  http://www.gandul.info/actualitatea/sfoara-umeda-solutia-recomandata-de-primaria-capitalei-pentru-pacalirea-repartitorului.html?3927;2438909#comments

 3. luciancomunistu Says:

  Dle Iliescu:

  Ati fost extraordinar !!
  Fenomenala prezentare si sa stiti ca nu am apucat sa va cer un autograf.
  Ma bucur ca sint primul care va felicita pentru marile DVS. realizari si mai ales poza de mai sus cu Editura tehnica de valoare, da o valoare necomensurata muncii neobosite duse de DVS.
  Spre intelegerea si desteptare atitor multi oameni ignoranti si ignorati ca mine, va rog domnule presedinte sa luptati neobosit si sa ne traiti cu multi ani tot inainte !

 4. luciancomunistu Says:

  Traiasca PSD !!!
  Cine nu e cu noi e impotriva clasei muncitoare asuprite de guvernantii liberali si de gasca lu’ dracula basescu.
  Traiasca Editura tehnica !!
  Numai prin ajutorul ei mintea proletara a partidului PSD poate fi deschisa spre noi culmi de civilizatie europeana !!
  Traiasca Iliescu si cei de la podium !!!
  (aplauze prelungite si Iliescu – PSD )

 5. Ovidiu Says:

  La multi ani tuturor femeilor !

 6. luciancomunistu Says:

  Deja e a doua zi si inca aud in urechile mele:

  ILIESCU -PSD,
  CEI MAI BUNI LA CONDU-CE-RE !

  Mi-am baut cafeaua inca exaltat de strigatele de bucurie ale tovarasilor mei de la partidu’ PSD !

  Traiasca PSD, tot inainte tovarasi !

 7. emigrantul Says:

  (Schimb putin subiectul deoarece vad ca Incalzirea Globala nu prezinta interes)

  VOTUL UNINOMINAL ASA CUM A FOST ADOPTAT DE CAMERA DEPUTATILOR IN 4 MARTIE 2008 INCURAJEAZA HAOSUL, CERTURILE SI INSTABILITATEA PARTIDELOR

  SE VA AJUNGE LA SITUATIA CIND PARTIDUL X VA CISTIGA UN PROCENT FOARTE MARE LA NIVEL NATIONAL FARA SA AIBA NICI UN PARLAMENTAR ALES PRIN VOT DIRECT (50%+1). ASTA ESTE CAZUL (APROAPE) IDEAL IN CARE SE POATE SITUA CONDUCEREA UNEI FORMATIUNI POLITICE. TOATE MANDATELE, MULTE LA NUMAR SUNT DATE LA CINE VOR SEFII. Pe de alta parte o multime de candidati ai partidului care au pierdut la limita se vor simti nedreptatiti atita vreme cit o persoana cu 49% de ex., adica populara, care aduce procent bun la nivel national dar incomoda pentru partid va putea fi eliminata si inlocuita cu cineva care deabia a luat 6%.

  In justificarea mea plec de la premiza evidenta ca mereu conducerea unui partid (adica un grup foarte restrins) doreste impunerea in cele doua camere parlamentare a unor oameni foarte supusi, ca sa fiu mai clar, a unor marionete ce actioneaza la comanda conducerii.

  Ca urmare partidele vor face tot posibilul sa aiba cit mai putini candidati alesi prin vot direct si cit mai multi prin numiri de la centru.

  Sa spunem ca in mai multe colegii electorale participa din partea unui partid niste candidati incomozi dar cu mare priza la public si care au toate sansele sa ia 50%+1. In momentul asta este creat un partid iepure capabil sa fure citeva procente, suficiente pentru a face imposibila obtinerea majoritatii de catre persoanele neagreate. Ele vor obtine totusi 48-49% adica punctaj bun si in consecinta partidul nu pierde. Adica cu alte cuvinte s-a folosit de niste oameni pentru a realiza procente si pe urma i-a abandonat trimitind in final la parlament niste marionete numite direct de sefii partidului.

 8. Bibliotecaru Says:

  @ emigrantul
  Pe timpurile când nici nu se auzise de euro, prin Germania (sau Franţa, nu mai ştiu exact) erau nişte calorifere cu monedă. Băgai moneda şi aveai căldură. Românii s-au gândit imediat şi au confecţionat monede din săpun. Ce te faci însă că debitarea săpunului este o operaţiune consumatoare de timp şi monedele de săpun rămâneau în aparat şi proprietarul îşi dădea seama că a fost păcălit. Românii au găsit soluţia folosirii minifrigiderului pentru a obţine căldură. Practic nişte forme făcute din staniol după monedele nemţeşti erau umplute cu apă, se introducea moneda de gheaţă care se topea în cutie… şi proprietarul găsea numai rugină.

  Mă îndoiesc că punga cu gheaţa păcăleşte calorimetrele, partea activă nu este cea cu ceasul ci cea lipită de calorifer. Este ca şi cum ai pune lanţuri doar pe roţile care nu sunt motoare. Dacă pui gheaţa pe calorifer, atunci se duce şi căldura, în plus consumi curent să faci gheaţă. Treaba asta este precum energia infinită de care mi-a povestit un şofer. S-a gândit el că dacă pune un motor electric la bateria de maşină, practic maşina nu ar mai consuma nimic. Atunci l-am întrebat, dar bateria cu ce o încarci. El mi-a spus aşa, “mai dau drumul din când în când la motor”. :)) Nu am reuşit să-l conving că benzină tot consumă şi mai mult, că practic mai intervine un randament de conversie şi că nu a inventat nimic.

  Singura metodă de scădere a consumului este debranşarea şi haine cât mai multe, eventual un cort în sufragerie. Locatarul nu va plăti decât încălzirea părţilor comune ale blocului.

 9. vbabiciu Says:

  Domnule Presedinte,

  Sunt 124 de site uri care link- eaza catre blogul dumneavoastra. Iata lista completa:

  http://www.zelist.ro/2008-03-04/info/ioniliescu.wordpress.com

 10. Ovidiu Says:

  Salut, va rog sa votati.

 11. emigrantul Says:

  Pentru Bibliotecarul

  Repartitoarele de costuri (pentru caldura) au un senzor care masoara temperatura fierului caloriferului. Totul este sa racesti local acel traductor. Articolul din Gandul prezinta mai multe metode cea mai ingenioasa fiind sfoara umeda cu un cap in apa si cu celalalt pe partea metalica care leaga caloriferul de aparat. Astfel racesti senzorul si in consecinta repartitorul crede ca sta pe un calorifer mai putin cald decit in realitate.
  Deci articolul din Gandul nu spune prostii!

 12. Bibliotecaru Says:

  @ emigrantul
  În momentul acesta nu ştiu ce să mai zic. Eu ştiam că un Calorimetru măsoară, aproximativ, câte calorii pierde agentul termic în favoarea aerului din încăpere.
  Eu nu am să fac demonstraţii tehnice foarte mari, vă propun un experiment. Deschideţi aragazul, încingeţi bine de tot dura de la ochiul aragazului. Luaţi o pungă cu gheaţă, sau sfoară sau ce vreţi dumneavoastră şi aplicaţi pe unghia unui deget, de exemplu arătătorul, şi apoi lipiţi degetul pe plită… dacă gheaţa de pe unghi va tempera “fierbinţeala” de pe buricul degetului, atunci aveţi dreptate. Culmea este că dacă acel aparat măsoară ecartul de temperatură (cum ar fi normal), prin răcirea ambientală a aparatului ar putea păcăli senzorul temperaturii ambientale şi consumul ar putea fi mai mare, pentru că el ar simţi că încălzeşte o cameră aflată la 0 grade celsius şi nu la 12 grade cum este de obicei.

  Eu nu ştiu cum de cred anumiţi oameni că cei care fac astfel de aparate sunt chiar tâmpiţi. Mi-a mai venit în cap un experiment, mult mai banal. Din păcate iarna s-a cam dus. Este îndeajuns să daţi drumul la căldură ci să deschideţi geamul (adică se răceşte înregistratorul cu tot cu calorifer şi ar trebui să fie de bine, după cum spuneţi domnia voastră) să vedem, consumul e mai mare sau mai mic? Cine are montat asemenea aparat este imposibil să nu ştie că trebuie să închidă caloriferul când aeriseşte camera că altfel costurile sunt uriaşe.

 13. emigrantul Says:

  SINGURUL PARTID DE STINGA ESTE PARTIDUL COMUNIST

  Toate celelalte formatiuni politice sunt de dreapta indiferent ce nume ar purta: liberal, social democrat, conservator, etc.
  Prima conditie pe care trebuie sa o indeplineasca un partid declarat de stinga trebuie sa fie militantismul sau pentru desfiintarea oricarei entitati politice capitaliste. Nu poti avea pretentia ca programul tau este de stinga atita timp cit tolerezi partide ale marilor magnati.
  Toata istoria ultimei sute de ani demonstreaza cu nenumarate exemple ca un stat este ori capitalist ca Romania lui 2008 ori socialist asa cum era tara noastra inainte de 22 Dec. 89. Cale de mijloc, cum pretind social democratii, nu exista.

  IN CONCLUZIE: EXISTA POLUL CAPITALISMULUI SI CEL AL SOCIALISMULUI. ORICE STRUCTURA DE GUVERNARE SITUATA UNDEVA INTRE EI CONVERGE REPEDE SPRE UNA DIN CELE DOUA EXTREME FIIND ASADAR INSTABILA.

 14. emigrantul Says:

  Pentru Bibliotecarul

  De ce te incapatinezi in speculatii aiurea si nu cauti pe internet informatii despre principiul de functionare al unui repartitor (pentru caldura). Repartitoarele nu sunt calorimetre! Ele dau indicatii estimative ale consumului, bazate pe ecartul de temperatura dintre fierul caloriferului si temperatura aerului din camera.
  In rest la fizica esti zero, bibliotecarule, contraexemplele tale sunt pure aiureli. Nici nu ma mai obosesc cu explicatii ca nu meriti.

 15. Bibliotecaru Says:

  @ emigrantul
  Eu încercam să explic unui novice. :) Am observat că modul domniei voastre de a vorbi nu este chiar tehnic. Altfel nu aţi fi spus niciodată “prin spatele repartitorului”. Eu doar m-am adaptat la înţelegerea domniei voastre. Repartitorul de costuri în cazul călduri, dar şi a orice altceva, este un sistem care realizează, după cum spune şi numele, repartizarea costurilor, adică, în acest caz, permite stabilirea consumului de către proprietar. Atunci când oamenii au centrale de apartament, ei au repartitor de costuri fără a avea înregistrator (că nu-i mai interesează). Partea importantă a sistemului sunt cele două robinete, pe înţelesul domniei voastre, cel mare şi cel mic. Robinetul cel mare lasă să treacă agentul termic funcţie de temperatură, adică el face de fapt repartiţia de costuri. Dacă aţi fi căutat în DEX aţi fi văzut ce înseamnă calorimetru, adică un instrument pe care omul îl foloseşti pentru măsurarea cantităţilor de căldură produse sau absorbite de corpuri. Apoi, nu uitaţi totuşi că vorbim despre o funcţie temporală, înregistratorul pe care îl numiţi repartitor are trei parametrii care intră în circuitul electronic de calcul al consumului, temperatura radiatorului, temperatura exterioară şi timpul.
  Ce sens avea să vă spun că măsurarea unei temperaturi printr-un circuit hidraulic oricum se face un pic altfel ca să fiu riguros sau ce sens avea să vă vorbesc despre câţi µV/°C are un sistem termocuplu chromel/alumel pentru a stabili eroarea de măsurare.
  Nu aveam nici să mă obosesc vorbind de călduri latente, coeficiente de conducţie termică sau măcar de faptul că un aparat nu prea se răceşte dacă pui gheaţă pe el, mai ales pe o carcasă din plastic, cel mult intră în interior apa care se scurge din pungă şi se strică. Dovada? Microcalculatorul cu care lucraţi are un sistem de reglare termodinamic mult mai complicat decât o sfoara sau o pungă cu gheaţă. Eu încercam să vă fac să înţelegeţi, cu explicaţii pe care le poate înţelege absolut oricine, că nu ai cum să răceşti semnificativ caloriferul exact unde senzorul este în contact intim cu fonta sau oţelul radiatorului dat.

  Poate că nu ar trebui să discutăm aici chestiuni tehnice, este totuşi un blog personal cu înclinare spre discuţia politică.
  Poate ar trebui să analizăm stupizenii (iartat să-mi fie cuvântul, dar e cel mai la îndemână) de tipul “SINGURUL PARTID DE STINGA ESTE PARTIDUL COMUNIST”, după care spuneţi, tot subliniat cu majuscule, că “EXISTA POLUL CAPITALISMULUI SI CEL AL SOCIALISMULUI”, adică ori socialismul este de dreapta, ori comunismul şi socialismul sunt acelaşi lucru. Acest lucru îmi arată că nu ştiţi nici ce e comunismul, nici ce e socialismul, nu mai vorbesc că aţi putea cunoaşte câteva lucruri elementare relative la doctrinele politice.

  Am să vă dau o ştire ciudată pentru domnia voastră dreapta şi stânga înseamnă un pic altceva. Parcă ştiam că o să spuneţi asta :), tocmai ce am postat, pe un blog (în construcţie) la care muncesc, câte ceva despre apariţia sistemului stânga/dreapta.
  http://filosofiepolitica.wordpress.com/stangadreapta/
  Cum puteţi citi şi acolo, “stânga este astăzi sinonimă cu reforma, dreptatea socială, egalitatea, libertatea.”

  Poate că aţi fi surprins să aflaţi că România nu este nici stat capitalist, nici nu a fost stat comunist. Vă las, înainte de a ajunge la concluzia că nu ştiţi de fapt nimic.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: