COMENTARII.. NOI

emigrantul

1.- Intrebati daca Romania este mai avansata din punct de vedere tehnologic, in 2008 decat inainte de Revolutie” ?

Aveti dreptate –. NU !

Nu numai ca au disparut numeroase unitati si activitati industriale, asa cum mentionati Dvs. Dar au disparut si centre de cercetare, fostele institute de studii si proiectari departamentale, care grupau un numar mare de specialisti. Chiar si cercetarea academica in domeniul tehnologiilor s-a diminuat. Deasemeni activitatea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice si statiunile sale de cercetari au cunoscut o restrangere, concomitent cu disparitia unor unitati de productie ( CAP si IAS-uri) si faramitarea exploatatiilor.

In acelasi timp, sunt si unele semne si activitati care pot marca un nou inceput. Unele legate de aparitia unor firme straine care aduc si tehnologii noi si formeaza colective de specialisti – precum Renault ( care construieste si un centru de inginerie la Titu ) , Solectron, langa Timisoara ( pentru componente electronice ), grupul Siemens – cu o unitate de elemente de automatizare pentru auto ( tot la Timisoara), parcurile tehnologice din cateva localitati ( Sibiu, Ploiesti, Prejmer – langa Brasov) s.a.

O dezvoltare interesanta a avut loc in domeniul tehnologiei informatiei prin aparitia unor firme private de soft-ware de mare succes, care grupeaza cateva zeci de mii de tineri cercetatori si care contribuiau, la un moment dat , cu cca.10% la formarea PIB. Este un domeniu de perspectiva, atractiv pentru tineri ( unde se si castiga bine).

Dezvoltarea unor asemenea activitati precum si crearea de locuri de munca atragatoare va fi si factorul determinant pentru revenirea unor tineri plecati la munca in strainatate.

2.- Nu doar prin referendumuri se solutioneaza asemenea probleme. Pentru Romania aderarea la UE si NATO erau singurele solutii necesare si realiste. Repet, alternativa ar fi fost – izolarea noastra internationala !

Consideratiile dvs. cum ca regimul Ceausescu ar fi putut “rezista cu brio” in conditiile prabusirii sistemului in toate tarile din jur – sunt fara temei.

Atunci va intreb – de ce nu a rezistat ? ( pentru ca Romania a fost ultima in acest proces, dupa ce avusesera loc schimbari in toate celelalte tari – si nu a avut loc nicio interventie militara straina). Iar daca s-ar accepta fabulatiile ca Nicolae Ceausescu a fost rasturnat printr-un complot – atunci principalul complotist a fost Ceausescu insusi – care “a intins coarda” cu agravarea masurilor antipopulare si apoi coordonarea actiunilor de reprimare a revoltei populare la Timisoara si apoi la Bucuresti !

3.- In legatura cu efectele transformarii unor produse agricole ( cereale, soia, rapita, sfecla de zahar,etc) in biocarburanti, exista o ampla discutie.

Pe de-o parte biocarburantii (in special etanol si bio-diesel) constituie o sursa alternativa, nepoluanta, atragatoare ( profitul obtinut se spune ca este de doua ori mai mare decat utilizarea produselor respective pentru hrana oamenilor si a animalelor). De aceea a aparut o adevarata “febra” in aceasta directie. Pe de-o parte, Brazilia are o experienta de prim-plan prin producerea etanolului din trestie de zahar, care asigura combustibil pentru cca.40% dintre automobilele care circula in aceasta tara ( cu o retea nationala de statii de etanol ca si cea de benzina si motorina). In SUA (mai ales in statele agricole din centru, ca Ohio) au aparut sute de rafinarii si distilerii pentru etanol si bio-diesel.

Dar, in al doilea rand acest curs este periculos pentru ca agraveaza una din problemele si asa acute ale asigurarii hranei unei populatii a Planetei, in continua crestere – o problema la fel de serioasa, la acest inceput de secol ca si cea a energiei.

Lester Brown – cunoscutul cercetator american – a scris despre concurenta care s-a declansat intre cele 900 milioane automobile din lume si cele 2 miliarde de oameni flamanzi ai Planetei.

Cand ministrul agriculturii a facut recomandari pentru incurajarea producerii de biocarburanti cred ca avea in vedere situatia existenta astazi, cand 3 milioane de ha.teren arabil raman necultivate, ca si lipsa resurselor micilor proprietari de la sate pentru a-si cultiva terenurile. Pentru unii dintre ei, aceasta ar fi o sansa de crestere a veniturilor. Dar asa cum se mentioneaza si in dezbaterile la nivel international, aceasta directie este o “arma cu doua taisuri”. Si asa Romania, din exportator de produse agricole si alimentare a devenit importator ! Deci problema trebuie privita cu toata atentia, in anii ce vin, tinand seama de strategia generala de dezvoltare a tarii, nevoia modernizarii si dezvoltarii agriculturii si satului romanesc si valorificarea superioara a resurselor inclusiv a solului.

vbabiciu

Raspunsul dat lui T.Ungureanu mi se pare pertinent.

cirlovacristian

1.- Formula “ strainii fac ce vor in Romania, pentru ca li se permite de catre cei de la putere” este nepotrivita! In primul rand, traim intr-o lume a interdependentelor, atat la scara europeana, cat si globala. Nu mai putem gandi si accepta un model autarhic de economie. Este in interesul nostru sa creem conditii pentru atragerea capitalului strain ! In al doilea rand, intrarea in UE nu ne dezavantajeaza ci creaza oportunitati – care insa nu vin de la sine. Este nevoie de o actiune continua, perseverenta, in plan national si local, pentru a folosi aceste oportunitati. Din pacate, sistemul clientelar, care a dus la schimbarea continua a oamenilor – profesionisti din diferite domenii, din administratia centrala si locala – cu fiecare schimbare de guvern, a afectat eficienta aparatului administrativ – reflectata si in slaba procesare a fondurilor comunitare. In al treilea rand – slabirea si disparitia unor unitati economice, din diferite domenii ale industriei – inclusiv alimentare si slabirea unitatilor si implicit a productiilor agricole ca si aparitia “mentalitatii consumiste” la o patura de imbogatiti aparuti in acesti ani – a afectat balanta comerciala a tarii – cresterea importurilor si reducerea exporturilor. Aceasta impune gandirea unor strategii si promovarea unor politici de incurajare a producatorilor autohtoni, in domenii de perspectiva, capabili sa faca fata concurentei pe piata interna si pe cea europeana ( si nu numai ). Aceasta trebuie sa faca parte din planul pe care l-am denumit Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila.

2.- Forumul pentru Dezvoltare Durabila organizat impreuna cu Camera de Comert si Industrie de catre Grupul pentru Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila (GIEDD), va avea loc in ziua de 14 martie la ora 10,00 a.m. la sediul Camerei de Comert si Industrie – Bucuresti – (spl.Unirii).

Advertisements

54 Responses to “COMENTARII.. NOI”

 1. vbabiciu Says:

  @Presedintele Iliescu

  La multi ani! Va doresc tot binele din lume!

 2. emigrantul Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,

  Va multumesc pentru raspunsurile ample pe care mi le-ati dat. De asemenea, va urez La Multi Ani cu ocazia zilei dumneavoastra de nastere.

 3. cezarpesclevei Says:

  Doresc sa va urez La multi ani domnule Iliescu!

 4. Bibliotecaru Says:

  Din punct de vedere tehnologic România este mult, mult, mult superior momentului 1989. Să luăm cel mai banal PC de azi şi să-l comparăm cu XT-urile de atunci, nu aveau nici măcar hard disk… Lumea priveşte tehnologia ca pe o comparaţie.
  Din punct de vedere al ritmului de creştere tehnologică, iar putem vorbi de o superioritate vizibilă cu ochiul liber. România astăzi este conectată la reţeaua de cercetare tehnologică a tuturor statelor cu tehnologie avansată. Să nu uităm că înainte de 1989 o banală revistă a comunităţii ştiinţifice era ceva rarisim.
  Este adevărat însă şi că au dispărut incubatoarele de inteligenţă şi asta pentru că nu este rentabilă susţinerea unei cercetări exhaustive. Poate că România ar trebui să se canalizeze pe domenii de cercetare cu evoluţie nu foarte rapidă, acolo sunt de obicei fonduri mai puţine şi muncă mai multă. România ar mai trebui să investească în cercetarea de pe lângă centrele universitare, aşa cum este în toată lumea “bună”, spre care ridicăm şi noi ochii. Poate că doctoratele ar trebui să însemne mai mult invenţie sau inovaţie şi mai puţin lucrări de sinteză, aşa cum este acum. Pentru asta sunt necesare fonduri, multe fonduri… de la un timp nu mai am emoţia pronunţiei unui miliard de euro, am observat că onor guvernul României se pricepe să facă rost de el. Ce ar fi ca să se acorde anual măcar un milion de euro fiecărei universităţi importante din România, special pentru cercetare? Nu sunt atât de multe încât bugetul să intre în incapacitate de plată, poate renunţă la investiţii în… covoare sau hârtie igienică. Ce ar fi să se reconstruiască centrele universitare încât să apară şi la noi măcar un campus sau două cu renume în întreaga lume?
  Mă îndoiesc sincer că noile tehnologii introduse de marile firme vor avea nevoie de fabrici conexe care să necesite înalta tehnologie. Poate că se face un telefonul mobil lângă Cluj, dar nu cred că circuitele integrate se vor face la noi, poate carcasele din plastic, cutiile de ambalaj…
  La autoturisme, degeaba vin tehnologii înalte relative la procedee de turnare, de exemplu, dacă în România nu se mai toarnă decât la CNSAS.

  Ar trebui ca o anumită concentrare a atenţiei să se producă în vederea construirii unui obiectiv pe termen mediu şi lung, un obiectiv adoptat de întreaga clasă politică, poate şi printr-un referendum. Această ţară are nevoie de un obiectiv, de o ţintă, de un motiv de ieşire din amorţeală. Poate ar trebui să facem şi noi un tunel prin munte, cum alţii au făcut pe sub mare. Poate ar trebui să construim cea mai mare bibliotecă din lume, un centru internaţional de multilingvism, poate ar trebui să plantăm 1 mil de hectare de pădure… nu ştiu (nu mă duce capul decât la astfel de obiective banale), o ţintă care să ţină acest popor activ şi fizic şi mental.
  E timpul să strigăm iarăşi hei-rup!

 5. cezarpesclevei Says:

  Macar de ziua dvs. sa cant aceeasi partitura ca cei care va stimeaza si va apreciaza. Avem destul timp sa ne trantim pe marginea ideilor divergente. Cand cineva isi serbeaza ziua de nastere, merita si de la dusmani urari de La multi ani, ca sa putem lupta, pentru ca, fara adversari nu mai luptam!

 6. cirlovacristian Says:

  @D-le Ion Iliescu

  știu că este nepotrivită formula și o folosesc ca atare pentru situația total nepotrivită pentru această țară.Scopul folosirii acestei formule,sincer,nu era adresată către o persoană ci către un grup.
  Eu,personal,recunosc avantajele asocierii noastre cu UE și NATO,sunt benefice.Problema a stat și stă în negociere,adică dacă este bal bal să fie nu să folosim principiul buni și răi;cine este în măsură să stabilească cine a fost bun și cine este rău-sau vice versa?Avem cumva niște linii după care să ne ghidăm sau acționăm pe moment(în afară de UE,CE,NATO și justiție)?

  Sincer,observ,cred că ”ați învățat”-în sensul căci cunoașteți ”ceva” retorică- multe de la CICERO,sunt bucuros deoarece cei mai mulți din demnitarii României este posibil să nici nu fi auzit de el.Probabil de aceea mulți sunt invidioși pe succesul dv și își doresc să ”atingă” degetul mic de la piciorul dv,dar nu reușesc,săracii.

  Cunosc că sistemul clientelar este aplicat în mai multe țări,dar cu anumite rezerve în sensul că înainte de toate trebuie DAT ceva societății și numai după aceea primești ceva.La noi întîi se oferă ce trebuie luat, după care se ia și dacă avem timp se oferă ceva și societății-rețineți NU SE DĂ nimic de bună voie,și nu fac referire la sponsorizări.Cam dubios nu?

  În altă orine de idei este foarte bine și interesant să ”te uiti” în context-pentru decizii-dar să nu se uite ”complexitatea” faptelor,acținilor din viziunea chestiunilor văzute ”punctual”.Noi ne naștem ca oameni simpli dar datorită educației și cunoașterii vom evolua-intelectual-acum cîtă educație și cîtă putere de absorbție avem fiecare……..se observă.Bineînțeles că intră la mijloc și dorința fiecăruia dintre noi,dar unii oameni rămîn la un stadiu iar alții evoluează,iar cei ce evoluează le este ușor să se întoarcă puțin în urmă,în speranța că se vor face înțeleși de către cei ce se opresc.Acestea fiind spuse în contextul în care am tendința ”să simplific” lucrurile și totodată folosirea termenului de ”finlandizare” la interviul postului N24,de către dv,dacă nu mă înșel.
  Vă mulțumesc
  PS
  Și nici acest termen-finlandizare-mulți demnitari din România ori nu-l cunosc ori nu-l percep așa cum trebuie și este de altfel.Dacă aveți timp și spațiu am rugămintea să-l prezentați aici pe blog deoarece MULȚI citesc comentariile dv,cu toate că nu se arată direct acest fapt.probabil unora le este și rușine să arate că ”au citit din ION ILIESCU”.Pentru mine este o mîndrie.

 7. cirlovacristian Says:

  @Domnului Ion Iliescu
  Dacă am înțeles bine este ziua dv. de naștere.Cu această ocazie vă urez LA MUȚI ANI ȘI SĂNĂTATE!!!!!!

  MULȚI ANI TRĂIASCĂ………..

 8. blogosro Says:

  Blogul dumneavoastra a fost selectat de http://www.blogos.ro

  Mai multe detalii la
  http://www.blogos.ro/politicapoliticienilor.aspx

  In cazul in care va place siteul http://www.blogos.ro, va rog sa-l adaugati in blogroll.
  Va multumesc.

 9. cirlovacristian Says:

  @Bibliotecaru
  Nu știu sau nu am înteles prea bine dar cred că se face confuzie între avansarea tehnologică a României și folosirea unor tehnologii avansate pe teritoriul României.Oricum este o linie foate subțire care le desparte și sunt momente în care se întrepătrund.Depinde din ce punct te uiți dar luat per ansamblu-complex-nu cred că avem posibilitatea de a spune că suntem mai avansați față de 1989 deoarece avem capacități oprite sau chiar nefolosite.

 10. emigrantul Says:

  CEL CARE A SPUS “STRAINII FAC CE VOR IN ROMANIA” ARE DREPTATE!

  In momentul de fata occidentul a reusit sa implanteze in Romania un guvern marioneta care nu are nici o putere reala si actioneaza la comanda intereselor bogatilor din Statele Unite si din alte mari puteri mondiale. Cei care conduc tara sunt interesati de un singur lucru “Sporirea Averilor Personale” si nu dau doi bani pe oamenii obisnuiti. Asa va fi pina la reinstaurarea socialismului. Este inutil sa ne facem sperante ca lucrurile se vor ameliora cumva. Lipsa de perspective si saracia vor fi tot mai vizibile deoarece cu cit romanii sunt mai saraci cu atit bogatii occidentului sunt mai avuti.
  Prin inlaturarea comunismului si trecerea la economia de piata ne-am transformat dintr-un stat complet neprofitabil pentru bogatii occidentului intr-una din exploatatiile lor destul de rentabile. Nu suntem Arabia Saudita sau Emiratele Arabe insa totusi le aducem profituri bune. Un exemplu relevant ar fi “Afacerea Bechtel” de construire a unei autostrazi ce traverseaza Transilvania si care are toate atributele cunoscutei escrocherii Stroussberg (Caile Ferate Romane) prin care statul a fost pagubit cu aproximativ 200000 lei aur pe km, adica in loc de 100 mii s-au platit 300 mii.

 11. emigrantul Says:

  CITAT BIBLIOTECARUL
  “Din punct de vedere tehnologic România este mult, mult, mult superior momentului 1989. Să luăm cel mai banal PC de azi şi să-l comparăm cu XT-urile de atunci, nu aveau nici măcar hard disk…”

  Domnule Bibliotecar,

  1) Tin sa te informez ca PC-urile de azi nu se fabrica in Romania. Se importa.

  2) Presedintele Iliescu a facut un comentariu asupra intrabarii mele: “Este Romania anului 2008 mai avansata tehnologic decit era inainte de revolutie (comparativ cu nivelul dezvoltarii tehnologice maxime la nivel mondial de atunci si respectiv de acum)?”

  Deci, te rog sa citesti mai atent blogul inainte de a scrie.

  CITAT BIBLIOTECARUL
  “Din punct de vedere al ritmului de creştere tehnologică, iar putem vorbi de o superioritate vizibilă cu ochiul liber. România astăzi este conectată la reţeaua de cercetare tehnologică a tuturor statelor cu tehnologie avansată. Să nu uităm că înainte de 1989 o banală revistă a comunităţii ştiinţifice era ceva rarisim.”

  Este conectata degeaba atita vreme cit centrele de cercetare au disparut in buna masura.

 12. dyona2006 Says:

  Vă doresc ” La multi ani !” Domnule Presedinte Ion Iliescu, multă sănătate si putere de munca.
  Cu deosebita consideratie,
  Celina Rusu

 13. Mihnea Georgescu Says:

  LA MULŢI ANI, DOMNULE PREŞEDINTE!

  Să trăiască Ion Iliescu, Singurul şi Adevăratul Preşedinte al Românilor! Cu ocazia zilei de naştere, vă doresc o sănătate de fier, minte limpede şi braţ puternic în lupta ideologică!

  Faptul că Bunul Dumnezeu v-a ţinut în viaţă până la această vârstă venerabilă de 78 de ani, este o dovadă că aveţi încă lucuri mari de făcut pentru Ţară. Vă apropiaţi de vârsta lui Moshe (80 de ani), care a pornit eliberarea Poporului Ales din Egipt. Eliberarea celor asupriţi şi obidiţi este aproape…

  Domnule Preşedinte vă dedic o frumoasă melodie româno-rusă, a nemuritorului Gică Petrescu, Bucureşti 1959: De la Moscova dragă să primeşti – Un salut, drag oraş, Bucureşti! În anul respectiv aveaţi vârsta pe care o am eu acum – 29 de ani.

  Lehaim şi să ne trăiţi 120 de ani!

 14. dyona2006 Says:

  Vă doresc ” La multi ani !” Domnule Preşedinte Ion Iliescu, multă sănătate şi putere de muncă.
  Cu deosebită consideratie,
  Celina Rusu

 15. Bibliotecaru Says:

  Aş vrea să încep cu un “La mulţi ani” către un preşedinte mai proaspăt decât întreg partidul său. Domnule Iliescu, să ne trăiţi foarte mult timp, ţara mai are încă multă nevoie de domnia voastră. (sunt şi eu un pic egoist :) )
  M.Geoană: Ion Iliescu rămâne un personaj al politicii româneşti.
  Ion Iliescu: Nu precaut, ci raţional.
  Am o singură nelămurire, din ce era tortul acela cu trandafiri?

  @ emigrantul, cirlovacristian
  PC-urile nu se fabrică în România. Dar unde se fabrică ele, în Malaysia (sau Malaezia), în Singapore, în Taiwan, în Japonia, Mexic, pe vapor? Industria actuală nu mai are naţionalitate. Multe lucruri se fabrică şi în România fără a fi româneşti sau dimpotrivă. Tehnologia unei ţări nu are nici o legătură cu locul de provenienţă tehnologică. Prin asocierea cu Reanult, Ford, Siemens şi mai ştiu eu ce multe alte firme, România a început să ocupe un loc în afacerile transfrontaliere. Multinaţionalele au pătruns şi la noi.

  Şi eu am răspuns la aceiaşi întrebare. Da România este cu mult mai aproape tehnologic de vârful tehnologie mondiale decât înainte de revoluţie. Faptul că noi suntem acum parte integrantă din familia tehnologiilor occidentale ne conferă această “înălţime” a tehnologiei. Domniile voastre de ce credeţi că se tot fac eforturi de a exista în România după standardele europene, NATO… Despre aceasta este vorba. Înainte vreme standardul românesc al tehnologiei era cel rusesc. Adică STAS era făcut după GOST. Toate cărţile de tehnologie erau, mai mult sau mai puţin, traduceri după autori ruşi. Era îndeajuns să citeşti bibliografia. Aveam nevoie de o sondă care făcea nu ştiu ce lucru ciudat, tehnologia era rusească. Acum facem acelaşi lucru numai că tehnologia este occidentală. Restul sunt vorbe şi vânare de vânt. Există o piaţă zonală care respectă nişte reguli. Luăm o turbină mai ieftină din Germania dar gazul mai scump de la ruşi. Pe vremuri era invers.

  Poate înţelegem greşit cuvântul tehnologie, şi aici ar putea fi o problemă. Eu înţeleg prin tehnologie metoda de a obţine ceva, ştiinţa de a prelucra. Ai de exemplu 10 tone de minereu şi faci din el un avion, dacă ştii cum. Aici este o asemănare (în sensul matematic al cuvântului) între tehnică şi tehnologie. Cumpărând aparatul, dispozitivul, utilajul, maşina care face o operaţiune tehnologică, cumperi practic şi ştiinţa prin care se face operaţiunea în sine. Nu poţi cumpăra un strung aflat în vârful tehnologie dacă nu ai şi un strungar care să lucreze pe el. Din fericire, firma care îţi vinde strungul vinde şi ştiinţa, îţi ia trei strungari şi îi şcoleşte. Şi atunci se cumpără şi tehnica şi tehnologia.
  Am dat de exemplu de un PC-XT faţă de unul de acum. Un XT mergea cu dischete de 5″ cu o capacitate de stocare de 360Kb şi cu un sistem de operare (tehnologie) MS-DOS, adică Microsoft Disk Operate Sistem (e drept că ştiinţa românească schimbase numele fişierelor sistem şi nu mai se numeau IO.SYS şi MSDOS.SYS, dar acesta era singurul aport, dacă dădeai comanda de aflare a versiunii, scria MS-DOS). România mai avea şi nişte calculatoare de tip HC, care erau componente de la Spectrum băgate într-o carcasă românească… În rest calculatoarele numite FELIX COMPUTERS dar şi cele ruseşti conţineau înăuntru componente Matsushita (cei care făceau pe atunci piesele pentru Panasonic). Se lua o pereche de boxe Unitra, se punea peste sigla Unitra o etichetă pe care scria MELOS şi, iată producţia românească în boxe audio.
  Revin la XP, comparativ cu cele 360kb, un banal CD are o capacitate de stocare de 2100 mai mare decât acea dischetă. Astăzi poţi face cu costuri destul de mici un PC care să aibă o capacitate de stocare de 1 Tb. Nu vorbesc aici despre faptul că tehnic un PC (nefabricat in România) este mai avansat ca unul de atunci, dar cel de acum oferă o tehnologie mult mai avansată pentru prelucrarea informaţiei.
  Şi atunci, nu am decât să cer, celor care cred că tehnologia nu a avansat în România, să facă operaţiile tehnologice de astăzi cu un XP, să ruleze măcar “actele” la “Sănătate” sau “Şomaj” (cine are firmă, ştie despre ce vorbesc) cu un astfel de PC.
  Importul de calculatoare personale a adus cu sine şi importul de tehnologie în ceea ce priveşte prelucrarea informaţiei, fie că este vorba de datele unui bănci, fie că este vorba despre bugetul României, fie că este vorba despre datele multimedia dintr-un film în format DivX. Domniile voastre ştiţi foarte bine că în România de dinainte de revoluţie nu exista internet. De fapt nu exista nici măcar INTRANET. Să ne reamintim că vârful tehnologiei comunicaţiei era serviciul TELEX, şi acela importat occidental. Televiziunea era import de tehnologie occidentală, telefonia de la americani…
  Ce tehnologii aveam atunci pur româneşti… în creşterea albinelor, Institutul de la Fundulea…
  Tehnologie? Am lucrat şi eu înainte de Revoluţie, ceva timp, într-un institut de cercetare care ţinea de Ministerul Construcţiilor Industriale, ştiu exact ce anume cerceta industria românească. Pur şi simplu lua ceva deja făcut şi totul se adaptata pentru noile nevoi. La lucrarea de diplomă mi s-a pus în braţe o documentaţie de câteva kilograme şi mi s-a spus… ai aici două chestii. Aş vrea să faci din ele un set care să opereze cu X tone.

  Uite, ca să nu vorbesc singur, aş vrea să ştiu şi eu o singură tehnologie pe care o ştiam atunci şi nu o mai ştim acum.

  Faptul că România este, din punct de vedere tehnologic, aproape de vârful tehnologiei mondiale este dovedit şi de aceste firme care nu au nici o problemă să opereze cu oameni din România, oameni care au calificarea necesară pentru a opera tehnica respectivă.

 16. omul Says:

  La multi ani ! Sanatate va doresc, care ii mai buna decat toate !

  p.s. ma pricep la superlative , cine nu se pricepe, dar stiu ca ati fost impotriva acestor urari nenaturale adresate celui care a fost cel mai iubit fiu al poporului, pe care urechile noaste le-au suportat pana in ’89, si nu credeam sa mai citesc asa ceva.

 17. anca69 Says:

  La multi ani, domnule Presedinte!

  Va doresc, din inima, sa va pastrati sanatatea, puterea de munca, entuziasmul, rabdarea si mai ales …. umorul!

  Daca vom privi spre viitor cu incredere si speranta, cu seriozitate, desigur, dar cu inima senina, cu voie buna si zambind, avand alaturi prieteni adevarati, atunci nici greutatile nu vor parea de netrecut, nici obstacolele de neocolit.

  Va iubesc si va respect.

  Cu mult drag,
  Anca

 18. ancaf Says:

  La multi ani cu sanatate,
  Sa va dea Domnul tot ce doriti,
  Zile senine si fericire
  La multi ani, sa traiti!

 19. adrian57 Says:

  LA MULTI ANI, DOMNULE PRESEDINTE! CHIAR DACA MA OBISNUISEM SA VA FAC URAREA LA COTROCENI, “MERGE” SI ASA; ORICUM IMI SUNTETI DRAG SI FARA FUNCTIA ACEEA. CELE MAI FRUMOASE GANDURI SI URARI SI DOAMNEI NINA, SA TRAITI ANI MULTI, MULTI SI SA FITI SANATOSI AMANDOI!
  Cu parere de rau ca nu sunt in Bucuresti, poate as fi reusit sa va vad pe Atena. Adriana.

 20. Maria Barbu Says:

  @Domnule Presedinte,

  LA MULTI ANI cu sanatate si multe impliniri, si pe plan personal si pe plan politic.

  Regret ca nu am putut veni sa va felicit direct, dar o viroza urata ma tine in casa! Promit sa ma revansez cu daruri sufletesti si cu multe carti viitoare.

  Va imbratisez cu multa afectiune si cu deosebita deferenta,

  Maria

 21. grisina Says:

  La multi ani cu sanatate! din partea unei familii in care admiratia pentru dumneavoastra este o traditie de trei generatii.

 22. ciprian blidaru Says:

  La multi ani pentru unul dintre cei mai buni presedinti din istoria Romaniei !

 23. psdarad Says:

  Cu prilejul zilei Dumneavoastră de naştere, vă adresăm cele mai dragi urări de multă sănătate, fericire, bucurii, alături de un călduros “La Mulţi Ani!”

  Organizaţia Judeţeană PSD Arad
  Preşedinte Florin Remeţan

 24. vbabiciu Says:

  @Mihnea Georgescu
  @cirlovacristian

  Eu unul nu am sa mai emit pareri despre Mihnea Georgescu fiindca, am postat un articol pe blogul meu, in care il atacam foarte dur :) iar Mihnea mi-a raspuns foarte elegant, ceea ce numai un om de calitate poate face. De altfel, am si sters postul fiindca nu mai reprezenta ceea ce cred. Cu scuzele de rigoare pt Mihnea Georgescu.

 25. luciancomunistu Says:

  Din comentariul meu de astazi nu veti primi decit:

  LA MULTI ANI !!!

  Si poate va faceti timp sa separati pe cei ce cu adevarat sint cu fata de cei care sint contra, mai bine.

 26. murmurica Says:

  Sa va dea Domnul sanatate,
  Judecata inteleapta,
  Viata lunga pamanteasca,
  Ce va doriti sa se-mplineasca!
  La multi ani si la cat mai mute posturi pe blog!!!!

 27. dtucra Says:

  La multi ani, dragul meu domn Presedinte! N-o fi ca la 70, dar cu siguranta e mai bine ca la 90!

 28. bucur Says:

  Cu ocazia zilei dumneavoastra de nastere va urez un calduros ,,La multi ani !”
  alaturi de sanatate ,fericire si tot ce va doriti sa devina realitate.

  Cu deosebit respect ,
  Tiberiu Bucur.

 29. beranger Says:

  In primul rand, La Multi Ani cu sanatate!

  Mai apoi, cu tot respectul, as vrea sa va contrazic partial, cu referire la partea a doua din primul raspuns catre “emigrantul”.

  Va rog sa nu cadeti in capcana Bibliotecarului, care considera ca: “Din punct de vedere tehnologic România este mult, mult, mult superior momentului 1989. Sa luam cel mai banal PC de azi si sa-l comparam cu XT-urile de atunci, nu aveau nici macar hard disk…”

  Problema tehnologizarii României nu se poate opri la socoteala importurilor de echipamente tehnologice. Care este CREATIA nationala de tehnologie? Foarte slaba.

  Chiar daca in 1989 o mare parte a capacitatilor tehnologice nationale erau extrem de ineficient utilizare, iar disciplina tehnologica era la pamant, existau doua aspecte care acum lipsesc: (1) Exista un potential de mai bine; (2) Exista o speranta in mai bine.

  Acum, cei mai capabili tineri au plecat sau pleaca din tara, multi specialisti au plecat sau au fost dati la o parte, colegiile tehnice si universitatile ofera o pregatire calitativ inferioara, s.a.m.d.

  Nu va lasati amagit de companiile straine care s-au implantat aici. Niciodata in aceste implantari nu este vorba de “high tech”, ci doar de “low end”. Muncitorii romani lustruiesc tapiterii de lemn pentru BMW, insurubeaza telefoane Nokia, lucreaza la fabricarea a 200 de repere de rulmenti, in conditiile in care inainte de 1990 România fabrica zeci de mii de repere diferite de rulmenti, unele pentru nume mari precum SKF sau Toyo (da, erau facute la Brasov si scria pe cutie ca-s facute in Suedia sau in Japonia, si zburau avioanele cu ele!).

  Daca va intereseaza cum in ingineria asistata de calculator (nu numai Renault) strainii trimit in România numai “ciurucurile”, task-urile migaloase si nemotivante pe care ei nu au chef sa le faca, contactati-ma si o sa va povestesc. Oi fi eu cam prapastios, dar adevarul este ca pentru multe companii straine, sunte, o colonie, ceva intre Algeria, Congo si Antile, cu deosebirea ca: (1) Suntem o piata de desfacere si consum (profiturile Carrefour cele mai importante provin din România si China); (2) Avem inca o forta de munca relativ ieftina si relativ bine calificata in anumite domenii.

  Altmineri, nu suntem decat un popas temporar in drumul spre zone cu forta de munca mai ieftina: Ucraina, Rusia, India, China.

  Cand am facut scoala inainte de 1990, invatam la geografie care era distributia diverselor industrii si ramuri de activitate pe zone, judete si orase. Acum, daca as avea un copil, n-as mai sti ce sa ii spun ca face România. Mai rau, ma indoiesc foarte mult ca Guvernul României mai are habar de structura ocupationala a populatiei, si ma mai tem ca este incapabil sa scada din socoteala suma profiturilor repatriate de “investitori”, ca sa vedem cu totii ce colonie am ajuns!

  Este rusinos sa fim considerati handicapati cazuti din copac, capabili numai sa fabricam cuie si nasturi (si haine in lohn, cu muncitoare exploatate ca niciodata!), si sa ni se vanda tehnologii pe care in trecut le-am creat chiar si noi insine!

  Iarasi, nu va amagiti cu industria de software. Nu mai reprezinta 10% din PIB. In plus, cu exceptia celor cateva firme mari româno-românesti (Softwin, bunicica; Siveco, un cuib de hoti), restul sunt multinationale care isi repatriaza profitul! Cu ce ramanem? Cu unii cetateni platiti ceva mai bine, daaaar… surpriza! Acei programatori nu-si dau banii pe bere la pet de 2 litri, ci pe tot felul de marfuri de import, si pana la urma contribuie de fapt la o balanta comerciala inca si mai negativa. Unde este castigul, de fapt?!

  Personajul numit Tariceanu a spus un adevar, ca UE ne-ar vrea sa facem numai nasturi, desi n-a avut dreptate in privinta ajutoarelor incorecte date firmei Ford. Doar ca acelasi Tariceanu acea cu totul alte opinii in 1996, pe cand era Ministru al Industriei (si Comertului, ca asa le asociem noi, ca dobitocii), cand a refuzat fonduri de dezvoltare pentru industria nationala, si cand a respins proiectul (prototipul era functional!) unei masinute romanesti de genul celei pe care o face Tata acum (n-avea nici o legatura cu Lastun-ul!), ca si fondurile necesare producerii unui motor Euro-2 românesc, pe motiv ca “n-avem nevoie, putem importa!”.

  De altfel, toate guvernele României ar trebui sa-si puna cenusa in cap si sa recunoasca pretul cu care am intrat in UE. Chiar si A. Nastase.

 30. emigrantul Says:

  DEFINITIA TEHNOLOGIEI

  TEHNOLOGIE= 1. Ştiinţă a metodelor şi a mijloacelor de prelucrare a materialelor. 2. Ansamblul proceselor, metodelor, operaţiilor etc. utilizate în scopul obţinerii unui anumit produs.

  Domnule User care te iscalesti cu numele BIBLIOTECARUL, constat cu surprindere ca te incapatinezi sa persisti cu o prostie (nu este prima) potrivit careia “Romania de azi este mult mai avansata tehnologic decit cea anterioara lui Dec. 1989”. Ti-am dat definitia tehnologiei si te anunt ca o tara este cu atit mai avansata cu cit pe teritoriul sau se executa mai multe operatii pentru realizarea a cit mai multe produse de virf si cu cit operatiile respective necesita calificare mai superioara.

  Prin faptul ca s-a deschis, de exemplu, o fabrica Nokia la Cluj unde muncitori romani necalificati asambleaza ca robotii telefoane celulare, fiecare punind cite un capac, o tastatura, un ecran etc., in timp ce mobilul trece pe banda din fata sa, asta nu inseamna tehnologie superioara pentru ca tot ceea ce fac conationalii nostrii este o treaba plictisitoare ce necesita cunostiinte minime (2-3 ore antrenament daca esti analfabet).

  Mergind pe rationamentul tau Bibliotecarule orice bantustan din Africa ai carui cetateni cumpara din piete: telefoane celulare, calculatoare, televizoare, etc. este aliniat la tehnologia mondiala de virf si ca urmare intre US, Japonia, Germania, Franta si statul african respectiv nu exista mari diferente.

  Dar daca stau bine sa ma gindesc (rationind ca bibliotecarul) diferente tehnologice mari intre Romania si Vest nu erau nici inainte pentru simplu motiv ca bisnitarii vindeau romanilor: casetofoane, aparate video, ceasuri electronice, calculatoare de buzunar adica toate marfurile de inalta tehnologie existente atunci pe plan mondial.

 31. Horia Blidaru Says:

  La Multi Ani, D-le Presedinte, multa sanatate si energie pentru a conduce stanga romaneasca spre implinirea menirii sale istorice!

 32. emigrantul Says:

  COMPANIILE STRAINE CARE ISI DESCHID FILIALE PE TERITORIUL ROMANIEI TRANSFORMA INCET INCET POPULATIA IN SCLAVI
  DE 50 ANI MEXICUL A INITIAT UN PROGRAM ASEMANATOR CU CEEA CE SE PETRECE IN ULTIMUL TIMP IN INDUSTRIA ROMANEASCA SI REZULTATELE SUNT CELE DESCRISE MAI JOS – DEZASTRU!!

  “Maquiladoras o forma de sclavie moderna (CITITI ARTICOLUL CA MERITA)

  In domeniul economic, maquiladoras este denumirea data unui ansamblu productiv, situat pe teritoriu Mexicului, cu capital strain in proportie de 90-100% si unde erau angajati muncitori locali. Treptat maquiladoras a început sa fie folosit pentru zonele de liber-schimb situate in tarile in curs de dezvoltare in care companii straine (nord americane, vest europene, japoneze sau coreene) îsi deschid filiale. Aceste regiuni au câteva trasaturi comune: sunt zone foarte sarace, cu o rata a somajului ridicata ceea ce permite angajatorilor sa plateasca salarii foarte mici si sa impuna conditii de munca deosebit de grele: orar prelungit, nerespectarea masurilor de protectie a muncii sau de igiena (de altfel legislatiile locale sunt foarte sarace in aceasta privinta ). Orice forma de sindicalizare a fortei de munca este împiedicata sa se manifeste sub amenintarea pierderii locului de munca. Pentru a atrage investitorii straini si a face zona mai atractiva, guvernele acorda scutiri de la plata impozitelor sau taxelor vamale sau alte facilitati. Activitatea întreprinderilor deschise in aceste zone consta, in principal, in asamblarea de componente folosind materia prima importata din tara de origine a companiei fara a i se aplica nici un fel de taxe vamale. Produsele sunt exportate in marea lor majoritate pe pietele tarilor occidentale din nou, fara a li se aplica nici o taxa la export.
  O astfel de afacere aduce beneficii atât companiilor straine care obtin produse la un cost foarte mic (costul realizarii unui astfel de produs este de zece ori mai redus in maquiladoras decât daca s-ar produce intr-o tara dezvoltata), cât si guvernelor locale care încaseaza taxe si impozite pentru aceasta activitate (in Mexic sumele platite de uzinele maquila reprezinta cea mai importanta sursa de venit pentru bugetul statului). A treia grupa de beneficiari sunt consumatorii marfurilor produse aici care platesc un pret mai mic.
  Zone maquiladoras se gasesc in America Latina (Mexic, Nicaragua, Guatemala, Salvador), in Africa (Zimbabwe, Coasta de Fildes, Africa de Sud) si in Asia (Taiwan si Singapore). Aproape toate marile companii, de la Ford si Mercedes Benz pâna la Fisher Price si Disney, deschid aici filiale, in cautarea unor profituri nesperate.
  In Mexic importanta implanturilor maquiladoras este deosebita. Aparute in inca din 1960, zonele maquiladoras erau destinate sa ofere de lucru mexicanilor expulzati din SUA ca urmare a modificarii legilor privind imigratia. Daca in primii ani ai deceniului noua, existau doar 2000 de fabrici care angajau 500.000 , dupa intrarea in vigoare a tratatului de liber-schimb intre Mexic, S.U.A. si Canada si dupa devalorizarea severa a peso-ului, din 1995, numarul lor a crescut foarte mult. Intre 1995 si 2001, au fost înfiintate alte 3000 de întreprinderi (însemnând investitii de peste 83 de miliarde de dolari), majoritatea situate la granita mexicano-americana, procesul continuând si acum intr-un ritm de 30-40 de noi fabrici pe luna. In prezent, in uzinele maquila mexicane sunt angajati aproape un milion si jumatate de salariati ceea ce înseamna ca unul din sapte salariati mexicani lucreaza intr-o astfel de loc. Numarul impresionat de fabrici deschise aici si ritmul in care se lucreaza in ele face ca exporturile anuale ale întreprinderilor sa depaseasca 1660 de miliarde de dolari.
  Un studiu efectuat de CorpWatch Organization, prezinta structura pe ramuri industriale a zonei maquiladoras, dominante fiind industriile textila si electronica urmate de industria lemnului si a mobilei. Din punct de vedere al tarii de origine cele mai multe companii provin, in mod surprinzator poate, din Spania, urmatoarele locuri situându-se SUA si Corea. Destinatia principala a produselor create aici sunt Statele Unite ale Americii unde se exporta 80% din productie.
  Forta de munca angajata este alcatuita in majoritate din femei tinere cu vârste cuprinse intre 12 si 20 de ani. Desi vârsta minima legala de angajare este de 14 ani, multe tinere prefera sa prezinte acte de identitate false pentru a putea fi angajate. Companiile prefera sa angajeze femei tinere pentru ca ele sunt mai atente la detalii, mai docile mai usor de controlat, se adapteaza mai bine unei munci care cere rapiditate manuala (asa cum este banda rulanta). In plus ele accepta un salariu mai mic decât barbatii si se organizeaza mai greu in sindicate. Pentru a nu fi nevoite sa acorde concedii de maternitate, firme refuza sa angajeze femei însarcinate, iar muncitoarele deja angajate sunt supuse unor teste de sarcina lunare. In schimb barbatii sunt angajati pentru a efectua operatii mai usoare sau pe posturi de supraveghetori, controlori, sau in posturi de conducere ceea ce da dreptul la un salariul mai mare cu pâna la 50% fata de cel al femeilor. Programul de lucru este sase sau chiar sapte zile pe saptamâna, zilnic lucrându-se câte 10-12 ore pe zi , cu o pauza de prânz 30 de minute. In posturile de conducere sunt numiti numai cetateni straini, care provin din tara de origine a companiei.

  SURSA TEXTULUI
  http://www.referate10.ro/referat-maquiladoras_o-forma-de-sclavie-moderna.htm

 33. kete25 Says:

  la multi,multi ani!!!!ketepaldau,timisoara

 34. diogenecainele Says:

  La multi ani, domnule presedinte! Ma bucur sa va vad la fel de energic si determinat ca intotdeauna, si sper ca dinamismul si dedicarea dv. autentica pentru stanga romaneasca vor da in continuare roade!

 35. cecism Says:

  La Multi Ani ! Domnule Presedinte, va dorim din toara inima, toti psd-istii din judetul Satu Mare. Ne bucuram sa va avem in mijlocul nostru si va dorim multa sanatate pentru a fi inca multi ani alaturi de poporul psd, alaturi de social democrati.

 36. cirlovacristian Says:

  @emigrantul
  Tehnologia(τεχνολογία)are ceva din ce ați spus dv dar este greu de definit exact dar în grecește înseamnă știința tehnicii și are referire la domenii în care se aplică o ”știința” exactă și spre exemplu tehnologia implanturilor medicale.
  @bibliotecaru
  sincer cred că acea comparatie -PC XT-nu-și are rostul ba mai mult @beranger care este as în materie poate confirma că odată cu avansarea tehnologică au fost posibile și alte avansări de hardware și software dar baza ramîne ”code machine” dacă nu mă înșel.
  Dar și dv în facultate ați avut ”tehnologii”,nu?

  Totuși cred că se face o confuzie în sensul că dacă vrei să fi ”tehnologizat” și să avansezi tehnologic înainte de toate trebuie să dezvolți/cumperi acea tehnologie ,pe care trebuie să o stăpînești adică trebuie să trimiți oameni la studiu.Oameni avem,cît o să mai avem,dar nu avem specialiști.Tehnologie dezvoltăm sau cumpărăm,că vorba aia ingineria tot inginerie este peste tot.Să zicem că avem specialiști și tehnologie dar capacitățile României ori sunt terminate,adică au dispărut sau sunt închise în scopul desfințării,ori nu sunt folosite unde trebuie.
  Cele mai elocvente sunt Fabrica de mașini unelte de pe platforma 23 August tăiată bucăți de către actualul primar adriean videanu sau Fabrica de mașini grele speciale transformată în fabrică de biscuiți,Republica dărmată moral și fizic.Dacă nu mă înșel la Cugir nu se lucrează la Plopeni nici o mișcare și așa mai departe……..

  @beranger
  ”adunăm” gunoi-spălăm bani- din Italia,”importăm” droguri și arme,comercializăm material feros sau neferos că de am tot vîndut pînă ce ….cred că și contractele cu viitoarele contracte pe resursele naturale ale României sunt amanetate de pe acuma.

 37. ioanaanca Says:

  LA MULTI ANI!
  sa aveti parte de zile frumoase , de prieteni adevarati, cei ce va doresc rau sa nu poate sa se apropie de dvs.
  sa va bucurati si sa castigati anul acesta alegerile dar nu alaturi de geoana &co ca nu vin la vot, hihihihi..
  mult succes va spune o veche sustinatoare-admiratoare

 38. emigrantul Says:

  JOBURILE INTR-O COMPANIE CAPITALISTA DE INALTA TEHNOLOGIE SUNT PRECARE PROST PLATITE SI FARA VIITOR.

  EU PERSONAL NU RECOMAND NIMANUI MESERIA DE INGINER (INDEOSEBI SOFTWARE, HARDWARE). DUPA 35 ANI DEVII MURITOR DE FOAME. NIMENI NU TE MAI ANGAJEAZA.

  Permanenta goana, a unitatilor de inalta tehnologie, pentru profituri mari face ca personalul foarte calificat cu care ele lucreaza (ingineri ce se ocupa cu proiectarea) sa nu fie rentabil decit daca are virste foarte fragede undeva sub 30 ani. Tocmai in momentul cind tinarul a acumulat o experienta satisfacatoare, tocmai cind a ajuns sa se descurce repede in fata celor mai grele probleme, se trezeste ca trebuie sa paraseasca compania realizind ca activitatea sa nu este apreciata atita vreme cit noii veniti (studenti la master sau proaspat absolventi) primesc un salariu egal cu al lui.

  Omul nostru de 30 ani suparat pe compania la care a lucrat o perioada buna se duce la altele insa vede ca cerintele de acolo sunt diferite iar experienta lui din prima intreprindere are valoare aproape zero. Patronii se declara nemultumiti de CV-ul sau si il conving ca mai mult de salariu minim pentru postul respectiv, nu merita. Si uite asa, omul nostru iar incepe sa se specializeze lucrind pe nimic si iar pleaca in final din aceleasi motive ca la prima companie. Intr-un tirziu vine “pensionarea” la 35 ani cind toti patronii iti zic ca esti mort, se indoiesc de capacitatea ta pentru a reincepe o noua specializare si nu te mai angajeaza deloc.

 39. emigrantul Says:

  JOBURILE INTR-O COMPANIE CAPITALISTA DE INALTA TEHNOLOGIE SUNT PRECARE PROST PLATITE SI FARA VIITOR

  EU PERSONAL NU RECOMAND NIMANUI MESERIA DE INGINER (INDEOSEBI SOFTWARE, HARDWARE). DUPA 35 ANI DEVII MURITOR DE FOAME. NIMENI NU TE MAI ANGAJEAZA.

  Permanenta goana, a unitatilor de inalta tehnologie, pentru profituri mari face ca personalul foarte calificat cu care ele lucreaza (ingineri ce se ocupa cu proiectarea) sa nu fie rentabil decit daca are virste foarte fragede undeva sub 30 ani. Tocmai in momentul cind tinarul a acumulat o experienta satisfacatoare, tocmai cind a ajuns sa se descurce repede in fata celor mai grele probleme, se trezeste ca trebuie sa paraseasca compania realizind ca activitatea sa nu este apreciata atita vreme cit noii veniti (studenti la master sau proaspat absolventi) primesc un salariu egal cu al lui.

  Omul nostru de 30 ani suparat pe compania la care a lucrat o perioada buna se duce la altele insa vede ca cerintele de acolo sunt diferite iar experienta lui din prima intreprindere are valoare aproape zero. Patronii se declara nemultumiti de CV-ul sau si il conving ca mai mult de salariu minim pentru postul respectiv, nu merita. Si uite asa, omul nostru iar incepe sa se specializeze lucrind pe nimic si iar pleaca in final din aceleasi motive ca la prima companie. Intr-un tirziu vine “pensionarea” la 35 ani cind toti patronii iti zic ca esti mort, se indoiesc de capacitatea ta pentru a reincepe o noua specializare si nu te mai angajeaza deloc.

 40. cirlovacristian Says:

  @Mihnea Georgescu
  ”………Vă apropiaţi de vârsta lui Moshe (80 de ani), care a pornit eliberarea Poporului Ales din Egipt. Eliberarea celor asupriţi şi obidiţi este aproape…………”

  Mai ușor cu poporul ales căci o să intri pe o pantă prea ”dură”, și sunt sigur că o să găsești ceva adversari.Cine sunt cei asupriți și obidiți?
  În România au fost alegeri libere din 1992-consider eu-și pînă astăzi.
  Exagerezi dramatic,știam că urmezi cursuri de științe politice nu teatru și film-secția de dramaturgie.Are dreptate @emigrantul cînd te are în vizor deoarece ”ești ieftin”.

  ”Lehaim ……” să înțeleg că înseamnă La mulți ani?
  Hei te afli pe un blog Românesc nu la Mircea Geoană blog unde cred că vorbiți aceiași limbă.

 41. Bibliotecaru Says:

  Domnule User care semnezi emigrantul, vă atrag atenţia că eu, spre deosebire de domnia voastră, am un aici link către un blog personal care arată poza mea, faptul că mă numesc Gheorghe Florescu şi încă alte lucruri pe care le fac eu în timpul liber sau nu. Nu-mi loviţi mie obrazul că sunt anonim. Dacă nu găsiţi Gheorghe Florescu în lista aceea din dreapta, daţi pur si simplu Bibliotecaru pe Google.
  Punctul doi, sunteţi ironic fără subiect cu acea definiţie din DEX. Dacă citeaţi cu atenţie, scriam şi eu acelaşi lucru într-un limbaj mai colocvial.
  “Eu înţeleg prin tehnologie metoda de a obţine ceva, ştiinţa de a prelucra.”
  Întâmplător am pe undeva prin dosarul de acte o diplomă de inginer mecanic şi am făcut ceva ani de tehnologie, nu era însă cazul să mut dialogul spre o tentă ştiinţifică. Nu prea mă interesează meseria de inginer şi nu fac caz de ea. În plus, nu pot aborda un limbaj elevat tehnic de la bun început, dacă ştiam că este necesară pericopa cuvântului, o ofeream de la bun început.
  Prin faptul că un muncitor ştie să asambleze un telefon mobil rezultă că acesta cunoaşte tehnologia asamblării unui telefon mobil, o tehnologie care nu era 1989 pentru că nu existau telefoane mobile. Nu contează că tehnologia asamblării este simplă sau complicată. De ce nu angajam un argintar de la colţul străzii şi pregătim ingineri metalurgişti dacă topirea unui metal este ştiută şi de unul şi de altul. Dacă vreţi neapărat o latură tehnologică, am să vă dau una. Dacă desfaceţi un telefon mobil o să sesizaţi că este asamblat cu nişte şuruburi ciudate. “Pe timpuri” erau foarte rare şi şurubelniţele cu cap Philips, aşa numite “în cruce”, acele şuruburi prezente pe celular sunt încă rare (cu cap TORX sau Triple Square XZN), le găseşti cel mult la o trusă de alte capete de tip imbus (nu le căutaţi în DEX, nu există nici acestea, sunt acele chei de tip hexagon, altă tehnologie care nu exista atunci dar care acum este folosită de la asamblarea mobilei din PAL cu euroşuruburi sau “ericsoane” şi până la asamblarea organelor de maşini).
  Dacă un african ia un telefon celular din America fără să ia şi tehnologia telecomunicaţiei, stimate emigrant, vă întreb, ce face cu el? În lipsa tehnologiei comunicaţiei telefonul mobil este o chestie mica care dă lumină, un fel de lanternă. Ca să funcţioneze are nevoie de o infrastructură care ţine de tehnologia comunicaţii, de antene locale care să acopere zonele de emisie-recepţie la sol, transmisie prin satelit… Uite cum apare tehnologia de vârf. Puteţi spune că transmisia satelit nu este tehnologie de vârf? Ştiaţi că România are actual cel mai modern sistem de radar din estul Europei (de ultima generaţie în Europa)? De exemplu, acest sistem este ultima tehnologie?, nici asta? Industria aeronautică s-a îmbogăţit prin updatarea unei fabrici de elicoptere care are contract cu NATO. Şi aici sunt muncitori necalificaţi, nici aici nu este tehnologie? Să-i comunicaţi şi domnului Berceanu, a lucrat într-o astfel de fabrică.
  Hai să o luăm invers domnule emigrant, spuneţi-mi dumneavoastră exemple de tehnologie de vârf făcută de România, care erau în 1989 vârful tehnologiei mondiale şi între timp s-a pierdut.

  Eu nu am nimic împotrivă că cineva are un alt punct de vedere. Înţeleg să duc o discuţie pe un teren civilizat şi argumentat.
  Aserţiuni care încep cu fraze de tipul “constat cu surprindere ca te incapatinezi sa persisti cu o prostie (nu este prima)” nu sunt în măsură decât să vă devalorizeze ca partener de discuţie. Eu înţeleg că o discuţie în contradictoriu trebuie dusă în condiţiile unei minime construcţii care respectă reţeta maieutica. Dacă dumneavoastră consideraţi că adevărul domnia voastre nu are nevoie de demonstrare, spuneţi direct aşa şi gata… la ce să mai discutăm. Dacă continuaţi însă pe acest ton, eu întorc foaia şi vă las să vorbiţi singur.

  Este adevărat, şi înainte erau casetofoane, aparate video, ceasuri electronice, deşi nu-mi aduc aminte să fi fost prin magazine videoplayere, cu atât mai mult videorecordere, iar ceasurile deveneau electronice dacă le aveai la mână când băgai degetele în priză, altfel cuarţ mai mult pe plajă. Casetofoane erau, asta da, cred că trei modele, un casetofon portabil Spaţial, cu pretenţia că dădeai de un buton şi auzeai Surround sound din două difuzoare, o combină Recor care avea şi Pick-up şi radio, şi… nu mai ţin minte, dar mai era încă unul ceva mai scump, dar foarte rar prin magazine, poate în Bucureşti 200 pe an. Toate acestea aveau în ele multe părţi provenite din străinătate, de cele mai multe ori românesc era numai carcasa sau o etichetă, firele electrice. Tehnologia românească, din păcate, nu prea se construia pe urma cercetărilor esenţiale ci mai mult cu copy/paste. Vă reamintesc însă că nu prea era ce să asculţi la ele, singura sursă de muzică era Electrecordul. Chiar şi aparatele video aduse de pe vapor şi de cei “scăpaţi” pe afară erau folosite cu casete trase la mâna a zecea dublate, într-un caz fericit, de Margareta Nistor. Existau deci aparate fără tehnologie. Banda magnetică pentru casetele audio era ORWO (Original Wolfen) importată din Germania de Est. De foarte multe ori mecanica casetei era românească şi foarte proastă (importaseră banda, nu şi tehnologia). O casetă chinezească de tipul Lucky era mult mai bună decât una românească.

  Am obosit depănând amintiri, vă mai las loc pentru amintirile pozitive, pe mine mă întristează astfel de amintiri.

 42. curent01 Says:

  La multi ani, domnule Presedinte!

  Multa sanatate si multa putere pentru a ne conduce si inspira pe mai departe in drumul inca dificil spre democratie si prosperitate.

 43. vbabiciu Says:

  @Bibliotecaru

  Nu sunt de acord cu argumentele tale. Eu unul ii dau dreptate emigrantului. “know-how” ul ne lipseste cu desavarsire, inca. In toate domeniile. Nici macar in industria textila, sa zicem, nu avem un brand autohton. Gandeste-te ca la ora actuala suntem ca negrii pe plantatie, ca sa reiau o idee a “emigrantului”. Da, noi lucram pt Nokia de exemplu, terminalele alea ‘obosite”, cu o productie nesemnificativa fata de China de exemplu, dar tehnologia, apartine finlandezilor, fiindca ei au investit in cercetare miliarde si miliarde pt a veni in permanenta cu ceva nou. Tu faci o confuzie intre proprietarul de drept al tehnologiei si executant. Lumea este condusa acum de stapanii tehnologiilor inalte. Si va fi si mai rau. Iar stapanii tehnologiilor sunt altii, nu noi. Chiar daca, “Nokia” sau stiu eu “Sony” lucreaza cu forta de munca din Vietnam, fiindca costurilesunt mai mici, asta nu inseamna ca Vietnamul castiga mai mult decat Finlanda din vanzarea terminalelor. Patronul, care este si proprietarul de drept al tehnologiei, trage si cel mai mare avantaj-profit. Astfel, polarizarea, pe de o parte a tehnologiei si pe de alta parte a resurselor, in cateva zone duce la un dezechilibru real ceea ce va reprezenta probabil marele “challenge” al generatiilor viitoare. Dar, citeste in “Pagini” la Ion Iliescu ai sa gasesti chestii f interesante unde ai sa intelegi mai bine totul. Scuze daca te-am ofensat cu ceva, nu a fost intentia mea.

 44. Ionel Condor Says:

  De la Cluj, La Multi Ani Domnule Presedinte!

  Multa multa sanatate !

 45. vbabiciu Says:

  @Bibliotecaru

  Inca ceva: faptul ca noi cunoastem procesul tehnologic de asamblare subliniez asamblare al terminalelor Nokia nu inseamna ca stapanim tehnologia de fabricatie. In plus, fara o cercetare performanta, permanenta, contracronometru, peentru ca tehnologiile se schimba astazi de la o zi la alta, degeaba am stapani de exemplu si tehnologia de fabricatie efectiva a unui terminal Nokia. Fiindca peste 1 an maxim terminalul respectiv va fi demodat si va trebui sa venim cu ceva nou… Si cu ce sa venim noi daca nu mai avem cercetare in nici un domeniu. E adevarat, cercetarea era la pamant inca de pe vremea lui Ceausescu.

 46. krudus Says:

  LA MULTI ANI, DOMNULE PRESEDINTE !

  LA MULTI ANI, DOAMNEI NINA !

 47. cirlovacristian Says:

  @emigrantul
  @bibliotecaru
  sau vice versa

  Domnilor consider că ați ajuns într-un punct critic și doresc să vă reamintesc că este probabil să greșiți amîndoi-chiar și eu prin acest comentariu-dar încerc să-mi fac datoria de om.
  Cineva a întrebat dacă sunt mafalda,ce trebuia să-i răspund nu ,Abramburica?Multe comentarii nu-și au rostul dacă nu stăpînești bine ”materia” și acest fapt este demonstrat de dv înșivă,adică:
  @emigrantul dorește să ne spună cum este construită CANADA:din lemn.Este adevărat.Lemnul are niște calități ce nu pot fi ”ocolite” și tocmai de aceea este folosit ca material de construcții.
  @bibliotecaru a făcut o comparație a economiei actual liberale cu un motor turbo(supra alimentat).Adevărat.Un motor poate fi supra alimentat dacă corespunde unor ”specificații”,dacă nu acel motor cedează pur și simplu.
  Amîdoi ați pus la îndoială ”tehnologia și cercetarea rusească”.Domnilor astăzi în motoare spațiale,de avion,amplificatoare,radare cu lămpi-mult mai sensibile și exacte în acuratețe,etc…..TOT RUȘII SUNT LIDERI.Este posibil să rămînă în continuare lideri(dar știți de ce?pentru că discutăm de înaltă tehnologie,NU DE TEHNOLOGIE).
  Bine că nu avem pretenții de High Tech(înaltă tehnologie) deoarece noi nu avem posibilitatea să creeăm,să folosim și să exportăm tehnologie.Oh am scos porumbelul.
  Am observat cum discutați despre tehnologie,cum,unde….este aplicată dar uitați un factor esențial UNDE O PRODUCI DACĂ NU AI CAPACITĂȚI.
  NOI SUNTEM LIMITAȚI LA ”MATERIE PRIMĂ” ȘI CEVA SUBANSAMBLE,RAR AVEM PRODUS FINIT CU SIGLA MANUFACTURED IN ROMANIA.

  DOMNILOR VĂ ROG SĂ FACEȚI ONOARE FAPTULUI CĂ SUNTEȚI ROMÂNI ȘI TRECEȚI LA FAPTE(EU UNUL ÎMI PETREC CEVA TIMP CU ACEST LUCRU).PROMOVAȚI PRODUSELE ROMÂNEȘTI 100%.PUBLICITATE ȘI MARKETING NAȚIONAL.NU VĂ OPRIȚI ÎN INTERPRETĂRI ȘI TRADE MARK OR REGISTRED.
  DV AȚI AUZIT DE SPIONAJ ECONOMIC? ȘI ASTĂZI ESTE VALABIL ÎN SENSUL DE A ”DESCOPERI” NECESITĂȚILE VECINILOR, PRIETENILOR ȘI DUȘMANILOR PENTRU A ANTICIPA ȘI SĂ LE OFERI ”TOT CE LE TREBUIE” PENTRU ZIUA DE MÎINE.

 48. kikirez Says:

  Domnule presedinte, va doresc la multi ani, sanatate si sa ne uimiti in continuare cu tineretea dumneavoastra care sfideaza timpul.

 49. Bibliotecaru Says:

  @ vbabiciu
  :) Nu sunt niciodată jignit de un astfel de ton elegant, orice ar cuprinde el. Până la urmă tot la o interpretare a cuvintelor ajungem. Dacă importăm un cui şi un ciocan şi apoi lovim cuiul cu ciocanul ca să se înfigă în perete… unde şade tehnologie operaţiei. Este adevărat nu deţin tehnologia de a face ciocanul, l-am importat. Nu am nici tehnologia de a face cuiul, este importat. Am în schimb tehnologia de a înfige cuiul în perete, şi aceasta cumpărată sau nu. Modalitatea de a bate un cui în perete este mult mai importantă din punct de vedere economic decât tehnologiile de obţinere a unui ciocan şi un cui. De ce? Pentru că oricum nu vreau să produc un ciocan şi un cui, am hotărât că le import, la ce mi-ar trebui să cunosc tehnologia. Şi acum urmează partea importantă. Dacă mă hotărăsc să fac cuie şi ciocane, am posibilitatea să achiziţionez oricând tehnologia pentru că cei care o deţin mi-o vor vinde. Ceea ce vreau eu să spun este că tehnologia îmi este accesibilă oricând la orice nivel de performanţă o doresc, totul contra cost. Acum 20 de ani acest lucru, accesul la tehnologie, îmi era limitat. De ce? Pentru că am vorbit de PC-uri, niciodată nu am fi putut pune mâna pe tehnologii din afara spaţiului controlat de uniunea sovietică.
  Nu fac confuzia dintre tehnologia producerii subansamblelor şi tehnologia procesului de asamblare. Totuşi, doar aparent nu există tehnologie la asamblare. Şi la asamblare sunt scule şi dispozitive, roboţi industriali, linii de montaj şi multe alte “mici chestii” care nu par importante la prima vedere. Cine a încercat să proiecteze un lucru mic într-un flux tehnologic, de exemplu o bandă transportoare, ştie că nu este la fel de simplu cum pare la prima vedere, adică nişte cauciuc, role, angrenaje, motor, reductor, sistem de comandă si control.
  Am un exemplu, aproape de anecdotă (nu am văzut cu ochii mei dar e credibil să fie aşa). După cum multă lume ştie, bilele de rulment trebuiesc sortate pe dimensiuni, abaterile de la diametrul sferei trebuie să fie foarte mici. Oricât s-au străduit românii să facă un dispozitiv exact de măsurare a diametrului bilelor, nu au reuşit. Şi atunci au luat o maşină de sortare din Japonia. Aceştia au livrat maşina cu condiţia să nu fie desfăcută 10 ani de zile pentru a i se fura tehnologia. Dar dacă se strică? Staţi liniştit, nu se strică. Dacă se strică o înlocuim. Şi au luat ai noştri maşinăria, multe beculeţe, multe butoane… mergea unsă. Cercetarea noastră de copy/paste nu a îndrăznit să o deschidă să vadă ce este înăuntru, s-ar fi pierdut garanţia. În sfârşit au trecut 10 ani şi au desfăcut maşina. Cu surprindere au descoperit că butoanele şi beculeţele erau puse mai mult de formă, înăuntru nu era nimic fenomenal, sortarea se făcea prin site şi… gravitaţie. Repet, poate e o glumă, dar cine mi-a spus-o părea să creadă ce e pe bune. O lună mai târziu industria făcea prima maşină de sortat bile de rulment. Mai am una, pe care am văzut-o cu ochii mei. Este vorba de un strung de 10 metri înălţime care putea prelucra piese foarte mari, complet automatizat, prin comandă numerică. Era atât de mare încât au trebuit să dărâme un zid ca să încapă în hală. De data asta l-am pipăit cu mâinile mele, nu mai este din auzite. Decât că secţia respectivă nu avea pe nimeni care să ştie să facă un program al fazelor de execuţie, care măcar să priceapă cumsecade ce este aceea o comandă numerică (strungul este manevrat de un strungar, nu-i aşa) şi atunci se folosea un strung imens ca un banal, un SNA 500 de exemplu, rotind manual mecanismele de avans. Diferenţa era de la 10 mii de euro la aproape un milion.

  Am să fiu de acord cu supraproducţiei de gadgeturi inutile şi poate trebuie spus că, de regulă, preţul de producţie al unui telefon este de câţiva cenţi, sub un dolar. Ceea ce se plăteşte mai mult este de fapt “taxa de noutate” :).

  @ cirlovacristian
  Vă rog recitiţi ce am scris. Nu am spus că “economia actuală liberală este un motor turbo (supra alimentat)”, ci am făcut o analogie între principiile economice liberale şi acel motor turbo. Este o mică diferenţă, dar foarte importantă. Încercam să atrag atenţia că efectul creşterii economice în societăţile liberale (ce este în România nu are legătură cu liberalismul, poate un liberalism de cumetrie) se face cu costuri, pe seama consumului de resurse.
  Eu nu pun la îndoială tehnologia sovietică, chiar dacă naveta lor spaţială seamănă până la identificare cu cea americană şi este făcută la o diferenţă de câteva luni. Dar vă întreb şi eu, ce aţi fi luat pe timpul lui Ceauşescu: Un Ford Capri, un Renault, o Dacie 1300, sau un Moswich?

  Sunt tot atât de “român” ca orişicare, din păcate nu mai merge cu “reclama este sufletul comerţului”, mai trebuie să respecţi şi nişte parametrii de calitate. Dacă ar mai merge cu reclama, aş face zi şi noapte. Eu unul încerc, pe cât se poate, să cumpăr exclusiv produse care aduc bani economie româneşti şi nu multinaţionalelor care scurg capitalul românesc. Un aport mic, este adevărat, dar dacă s-ar multiplica la 21 de milioane…

  Cât priveşte tehnologia, ea nu mai este de stat ci comercială, nu mai este capacitate exclusive a unei puteri politice ci o proprietate privată pe o piaţă a mărfurilor. Tocmai asta spun şi eu, astăzi putem lua orice tehnologie, de fapt o firmă românească poate achiziţiona orice tehnologie, la un preţ consfinţit de piaţă. O firmă comercială poate face sisteme de ghidare laser pentru armata Franţei dar şi pentru România, nu o opreşte absolut nimeni. O firmă franceză poate cumpăra patentul unui desfăcător de conserve, la fel de bine ca şi o firmă românească. Am cerut tehnologie atomică de tip CANDU, canadienii ne-au oferit-o, contra cost, desigur. Tehnologiile nu mai sunt secrete, sunt depuse şi protejate la OSIM-uri.

  Sunt absolut de acord că România este întâi de toate o piaţă de desfacere, se vede cu ochiul liber. PIB-ul românesc nu mai este constituit din plus valoarea din “producţia de şaibe”, nu prea se mai fac “şaibe” în România. România trăieşte de foarte mult timp din consum. Banii se cheltuiesc şi aşa ajung şi la buget pentru că fiecare cumpără sau vinde ceva, valoarea reală adăugată la un produs este însă foarte puţină.

 50. cirlovacristian Says:

  @bibliotecaru
  Eu de înțeles am înțeles(diferența).Comentariul meu,întradevăr,a făcut referire la analogia dv ,în scopul de a sublinia faptul că este posibil să fie o greșală de interpretare.

  automobilul Moswich a fost o copie de la o uzină Germană.Dacia era o copie de la Renault 12(parcă),iar Ford și Renault au ”dezvoltat”.Ca și principiu toate au motor,roți,uși,sistem de iluminat,sistem de frînă…….dar făcute după ureche-în sensul că nu au avut un standard foarte bine stabilit.
  La mijloc au fost ”niște”directive ONU care ulterior au fost îmbunătățite de la an la an.Cine a ”reușit” să le respecte au impus noi standarde de proiectare,producție și exploatare.

  Nu am discutat despre exclusivitate ci de ideea de dezvoltare tehnologică și ce implicații are(sunt prea multe de enumerat).România se află într-o fază în care capacitatea de producție îi este ”ștearsă”.Probabil este un rău necesar.Noi suntem exportatori de materie primă,ceva servicii,ceva subansamble,ceva……….Bineînțeles că există o contribuție majoră la buget cu acest tip de export/import dar aceasta este limita?

  După părerea dv ,însămînțarea-din agricultură-înglobează tehnologie?
  Este o întrebare simplă?

  Așa cum a pus @emigrantul problema nu suntem deloc la nivelul anului 1989.Așa cum gîndește emigrantul-capitalismul,construcțiile,revoluția……-face greșeli în sensul că nu interpretează corect.Am înțeles,este comunist convins,bravo lui dar cine stabilește cine este bun și cine este rău? sau este cineva capabil de asemenea sentințe?Așa și cu dezvoltarea.Noi doar constatăm și comentăm(unii dintre noi) în rest…….

 51. vbabiciu Says:

  @Bibliotecaru

  Mi-a placut exemplul tau cu masinaria japoneza. :) Totusi, revenind la “tehnologie”, sigur ca o putem cumpara. Daca avem bani. Daca nu mai dam banii pe produse de import din “Carrefour” s-ar putea sa avem vreodata bani si pt. “hi-tech”. Sau putem face precum chinezii care usor, usor “sustrag” tehnologiile de fabricatie. Ideea este ca din punctul meu de vedere, batalia a fost castigata de anumite tari, prin faptul ca, in urma cu ceva timp, au inteles incotro se indreapta omenirea si au investit in programe de invatamant, educatie si cercetare. Nu in crenwursti importati din Filanda…:) Chiar daca, vreodata, ne-am apuca sa fabricam, folosind tehnologie cumparata sau “sustrasa”, decalajul se va mentine pt ca noi, cel putin deocamdata, nu avem o baza solida. Ne lipseste fundatia. Care se cheama : invatamant performant, educatie performanta, cercetare performanta. Mai rau : datorita decalajelor economice existente, migratia oamenilor de valoare, se face intr-un singur sens : de la saraci- la bogati. Faptul ca acum noi beneficiem de acces la aproape toate tehnologiile inalte, este rezultat al importului, care devine posibil prin exportul resurselor – materii prime, exportul fortei de munca – de cele mai multe ori performante, prin bani veniti la buget ca urmare a vanzarii unor “fabrici si uzine” sau orice se poate vinde, si prea putin prin investitiile straine in Romania. Noi nu am avut tehnologia sa modernizam fabrica de tractoare sau stiu eu Intreprinderea de Masini Agricole, sa facem niste utilaje performante unde la un moment dat chiar eram “jucatori”. …ori sa ne gandim la componente de ultima generatie pe baza de siliciu….

 52. emigrantul Says:

  Citate Cirlova Cristian
  “Așa cum gîndește emigrantul-capitalismul, construcțiile, revoluția ……-face greșeli în sensul că nu interpretează corect.”
  “cine stabilește cine este bun și cine este rău? sau este cineva capabil de asemenea sentințe? Așa și cu dezvoltarea. Noi doar constatăm”

  Se poate stabili ce este bun si ce este rau functie de rezultatele obtinute. Daca vii cu o teorie neverificabila (ex. prin trecerea de la comunism la capitalism ajungem din urma occidentul) si in final constati ca masurile luate de tine au aliniat populatia la nivelul de trai din Mexic cu multi oameni muncind pe nimic la banda rulanta si foarte putini indivizi extrem de bogati, atunci inseamna ca teoria este gresita! In loc de progres actiunile tale reformatoare au condus la regres.

 53. Bibliotecaru Says:

  @ cirlovacristian
  Evident că însămânţarea în agricultură înseamnă tehnologie. Începând de la datele agrotehnice de adâncime a brazdei şi densitatea optime şi terminând cu genetica seminţei şi tehnologia efectivă a utilajelor.

  Emigrantul nu este deloc comunist. El simte durerea că România nu a progresat aşa cum a visat în momentul revoluţiei. Este o frustrare cu care trăiesc foarte mulţi, conştient sau nu, inclusiv eu. Am multe exemple de lucruri care mergeau mai bine “înainte”, mai ales în domeniul cultural, dar fac acest lucru conştient înglobând o realitate evidentă. Din punct de vedere al veniturilor, trăiesc astăzi cu mult mai prost decât pe timpul comunismului, dar nu pentru că aveam mari venituri atunci ci pentru că am foarte puţine acum. Nu pot însă să compar condiţiile în care trăiesc astăzi faţă de condiţiile în care trăiam atunci. Astăzi este cu mult mai bine. Noi suntem astăzi în condiţiile de trai în care trăia lumea occidentală prin 1980. Părerea mea. Aş minţi să afirm ceva precis pentru că nu am trăit în occident în anii 80 ca să ştiu exact, cunosc o realitate de catalog comercial, este o simplă impresie.
  Ceea ce afirm eu simplu, şi am puţine şanse de a greşi, un român care ar trăi acum într-o ţară precum România în 1989, ar fi dorit cu siguranţă să trăiască în România de azi.

  @ vbabiciu
  Nu tehnologia ne este inaccesibilă pentru a moderniza Fabrica de Tractoare. Ar fi foarte simplu dacă asta ar fi problema. Din păcate nu există o piaţă de desfacere pentru tractoarele Româneşti. Dacă ar fi existat o oportunitate economică, s-ar fi înghesuit investitorii care ar fi dorit să preia fabrica. Tractor, Autobuzul, Semănătoarea sunt platforme dimensionate pe nevoile unei pieţe închise care a căzut la revoluţie. Nevoia naţională a dispărut fie prin cauze de transformare socială, cum ar fi fărâmiţarea terenului agricol şi căderea pieţelor tradiţionale, dar şi prin importul maşinilor şi utilajelor. Câte autobuze noi româneşti aţi mai văzut? Dar Volvo, Mercedes… Poate dacă Tractorul ar fi trecut de acum 10 ani la fabricarea ATV-urilor, tehnologic posibil, acum ar fi fost o uzină de succes european. Amintesc că Ruşi făceau ATV-uri cu mulţi ani înainte de ar fi reinventate occidental, ei le foloseau nu ca agrement ci pe post de mici tractoraşe care trăgeau după ele o remorcă, un plug… sau pentru acces silvic… Pur şi simplu la noi lucrurile se mişcă prea greoi, asta e problema, nu tehnologia în sine.
  Oportunitatea în România este pentru investitori dezasamblarea, vinderea pe bucăţi, fier vechi, valorificarea imobiliară. Din păcate…

  Migraţia oamenilor de valoare este o mare lacrimă. Atunci când cineva devine economist şi lucrează, în cel mai bun caz, ca simplu contabil, este o problemă şi o frustrare evidentă. El pleacă în străinătate şi lucrează ca debarasor, eventual picol, pentru primii ani dar câştigă foarte mulţi bani comparativ cu munca de contabil de aici. Apoi mai creşte şi se angajează ca muncitor calificat, mai face cursuri, şi ajunge în sfârşit pe un post mai bun. Problemele apar după 10 sau 20 de ani, atunci când cel care emigrează începe să se simtă iar mărunt, la fel cum se simţea şi în ţară. Câştigul este mai bun ca cel din România, dar este foarte mic comparativ cu cel al tuturor “concetăţenilor” de high-class săi din ţara de adopţie. Atunci el va începe să viseze la reîntoarcerea în România şi deschiderea unui bussines. Era o vorbă, “românul nu e niciodată mulţumit, iarna se vaită de prea mult frig, vara de prea mult cald”.

  Sunt multe de discutat despre viitorul României, despre calea politică cea mai bună. Lucrul cu care cred eu că trebuie început este un plan de dezvoltare pe termen mediu şi lung obţinut printr-un consens politic larg. Părerea mea.

  @ emigrantul
  Nu pot fi decât de acord cu “Daca vii cu o teorie neverificabila (ex. prin trecerea de la comunism la capitalism ajungem din urma occidentul) si in final constati ca masurile luate de tine au aliniat populatia la nivelul de trai…”
  Problema este că oricare ar fi teoria aplicată, chiar dacă e cea mai raţională dintre teorii, ieşirea din stadiul de ţară subdezvoltată şi în curs de dezvoltare, nu este posibilă fără un ajutor din partea ţărilor dezvoltate. Ritmurile de creştere sunt exponenţiale, decalajul este perpetuu dacă ţările dezvoltate nu cunosc o sincopă, o criză.

  În următorii 20 de ani este evidentă o criză a energiei convenţionale, se duce petrolul, uraniul, gazul, chiar şi cărbunele. România ar trebui să fie preocupată astăzi de surse alternative de energie. Criza care va urma este o alternativă şi de existenţă sau non-existenţă. Va exista prilejul unei recuperări spectaculoase dacă România va avea energie de vânzare din eolian sau solar sau valuri sau ceva încă neinventat sau va fi un motiv de cădere totală din cauza unor preţuri la energie înrobitoare şi, în final, distructive.

 54. cirlovacristian Says:

  @bibliotecaru
  ….“românul nu e niciodată mulţumit, iarna se vaită de prea mult frig, vara de prea mult cald”…….

  Gresit!!!!!!!
  Iarna sta cu caldura data la maxim si geamurile deschise iar vara sta cu aerul conditionat la maxim si tot cu geamurile deschise.Prostul nu e prost destul pina nu e si fudul.
  Ce spuneti nu suna mai bine?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: