Astazi la N24

Incepand cu ora 18:00 cei interesati de problemele Dezvoltarii Durabile pot viziona emisiunea prof. Caragea la care particip in calitate de invitat.

Advertisements

2 Responses to “Astazi la N24”

 1. emigrantul Says:

  “BIOCOMBUSTIBILII MANINCA MATERIA PRIMA A INDUSTRIEI ALIMENTARE

  BUCUREŞTI / 17:13, 29.02.2008 / MEDIAFAX

  Asociaţiile din industria alimentară solicită Comisiei Europene să privească “cu atenţie” încurajarea dezvoltării sectorului biocombustibililor, întrucât acesta absoarbe o cantitate importantă de cereale şi oleaginoase, în detrimentul sectorului alimentar.

  Producătorii din România afirmă că au resimţiti efectele dezvoltării pe plan mondial a producţiei de biocombustibili, care sunt creşterea prea mare a cererii de cereale şi oleaginoase în raport cu oferta şi, în consecinţă, majorarea preţurilor.

  “Simţim pe deplin efectele dezvoltării bioenergiei, atât pe piaţa românească, cât şi europeană şi mondială, iar ţinta de 10% (ponderea biocombustibililor, în 2020, în consumul total, stabilită de CE – n.r.) ni se pare o cifră mare şi trebuie privită cu atenţie pentru că foarte curând putem ajunge la probleme de securitate alimentară”, a declarat vineri preşedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, la o dezbatere pe tema politcii agricole din UE, organizată la sediul Ministerului Agriculturii.

  Schema de sprijin aplicată în UE pentru “culturile energetice” (cum ar fi cerealele şi oleaginoasele, folosite pentru producerea de biocombustibil) este supusă dezbaterii, în cadrul consultărilor privind reformarea Politicii Agricole Comunitare (PAC).

  Ministerul Agriculturii sprijină continuarea subvenţionării, întrucât consideră că aceste plăţi stimulează fermierii să lucreze terenul.

  “Plăţile pentru «culturi energetice» poate fi un stimulent pentru introducerea în cultură a unor suprafeţe, ceea ce ar fi benefic în România”, a arătat ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, prezent la dezbatere.

  Producătorii spun însă că aplicarea în continuare a schemelor de plăţi ar putea conduce la o dezvoltare prea mare şi prea rapidă a sectorului bioenergiei şi să provoace probleme “de securitate alimentară”.

  “O cantitate însemnată de cereale şi oleaginoase ia destinaţia bioenergiei. S-a creat o discrepanţă între cerere şi ofertă, astfel încât cererea a crescut mai mult decât oferta şi preţurile au crescut, de asemenea, foarte mult. Acest lucru a stârnit îngrijorarea asociaţiilor europene din industria alimentară, care au solicitat Comisiei Europene să analizeze cu atenţie de la an la an ţinta de biocombustibili şi să nu se ajungă la probleme de securitate alimentară”, a mai spus Popescu.

  Anul trecut, Bruxelles-ul a decis să mărească procentul de biocombustibil utilizat în transport cu până la 10% până în 2020.

  Comisarul european pentru Agricultură, Mariann Fischer Boel, a respins, în luna august a anului trecut, ipoteza că cererea europeană de biocombustibili, alimentată parţial de obiectivul impus de UE privind asigurarea unui conţinut de minim 10% de biocombustibil în volumul total de carburanţi utilizaţi în industria auto, ar contribui la creşterea preţurilor cerealelor.”

 2. cirlovacristian Says:

  @D-l Ion Iliescu
  Sunt interesat de forumul pentru dezvoltare durabilă.Vă rog,dacă se poate,doresc mai multe informații despre acest forum și subiect.
  Vă mulțumesc anticipat

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: