“Populismul – provocari”

In organizarea Institutului de Studii Social-Democrate “Ovidiu Sincai” si a Fundatiei Friedrich Ebert din Germania, astazi a avut loc Reuniunea “Populismul – provocari pentru stanga din Romania si Europa”.

La dezbaterea, moderata de domnul Adrian Nastase, a participat cu o interventie pertinenta domnul Christoph Zopel, fost Ministru de Stat in Ministerul German al Afacerilor Externe din cabinetul Schroder, chairman al Comitetului pentru Economie, Coeziune Sociala si Mediu Inconjurator din cadrul Internationalei Socialiste, reprezentant de marca al Partidului Social German – SPD.

Textul intervenţiei pe care am prezentat-o la seminar este postat in „Pagini”.

Advertisement

10 Responses to ““Populismul – provocari””

 1. emigrantul Says:

  CITAT LUKON
  “@emigrantul Am si eu o observatie foarte importanta: oamenii l-au votat pe Traian Basescu in 2004 tocmai pentru ca NU stiau caracterul sau nesincer, si s-au lasat inselati de demagogia si miniciunile marinarului din acea campanie electorala. Si din pacate nici acum nu stiu… majoritatea dintre ei.”

  Tocmai ca majoritatea romanilor stiu cine este Basescu dar pe de alta parte stiu si cine este Adrian Nastase.

  Te rog sa consulti sondajele de aici:
  1) http://www.sondaje.php0h.com/prezidentiale2009.php?result=true
  2) http://www.sondaje.php0h.com/basescu.php

 2. emigrantul Says:

  NOTA: Populism = atitudine favorabilă satisfacerii dorinţelor poporului, chiar în detrimentul intereselor reale ale acestuia.

 3. emigrantul Says:

  SE PARE CA MIHNEA GEORGESCU ESTE UN CAVALER CARE I-A APARAT PE CEI SLABI IN CLIPE GRELE – Cel putin asa se desprinde din mesajul sau pe care il redau mai jos:

  “De ce nu sunt un lingău
  Posted by Mihnea Georgescu
  http://mihneageorgescu.wordpress.com

  Sigur că nu trebuie să mă justific pentru opţiunile mele politice faţă de nişte anonimi, cum sunt majoritatea celor care mă atacă. Eu sunt bucuros de toate aceste atacuri care sunt semnul valorii autentice. O vorbă din popor spune că doar copacul care aduce roade este bătut. Gândiţi-vă câte injurii şi calomnii trebuie să suporte oameni ca Ion Iliescu sau Adrian Năstase! Deci sunt într-o bună companie.

  Totuşi, ca să lămurim lucrurile… “Lingău” aş fi putut fi considerat dacă P.S.D. era la putere sau pe punctul de a lua puterea şi atunci m-aş fi înscris în partid. Atunci, aş fi putut fi suspectat de oportunism. Nu zic că toţi cei care au făcut pasul acesta atunci sunt oportunişti, dar cu siguranţă au fost şi oportunişti printre ei, care au părăsit barca mai târziu. “Lingău” aş fi putut fi considerat, dacă aş fi cântat ode lui Băsescu şi puterii de dreapta, care conduce România.

  Apoi, chiar şi dintre liderii P.S.D., eu l-am susţinut manifest pe Adrian Năstase de câteva luni bune de zile, ca să nu zic ani, cam de când a intrat în dizgraţia generală. Ce fel de “lingău” i-a apărarea unui proscris Dacă nu ieşea Adrian Năstase preşedinte al Consiliului Naţional, cred că mai amânam înscrierea în P.S.D. Apoi, în calitate de “lingău”, l-am susţinut pe Ion Iliescu, care este considerat de linia “reformatoare” a partidului, un “produs expirat”! S-a văzut la Consiliul Naţional cât de expirat este Iliescu!

  Ce fel de “lingău” îşi alege ca modele personaje “expirate” sau “corupte”?

  Ba dimpotrivă, eu sunt un Cavaler, care i-am apărat pe cei slabi şi prigoniţi în clipe grele. Şi social-democraţia românească va mai trece prin astfel de încercări, câtă vreme justiţia şi media sunt în mâna dreptei… dar va veni şi vremea noastră…”

  DACA CITESC MAI CU ATENTIE TEXTUL S-AR INTELEGE CA MIHNEA I-A APARAT CHIAR PE ADRIAN NASTASE SI ION ILIESCU IN CLIPE GRELE! Ce s-ar fi facut oamenii astea fara Georgescu?!

 4. Mihnea Georgescu Says:

  M-aş fi bucurat să particip şi eu la un asemenea eveniment. Cum se poate deveni un “student” al acestui prestigios Institut?

 5. krudus Says:

  Cred ca dl. Adrian Nastase, este genul de politician practicant al populismului.
  Ofera “corn si lapte” iar ca rasplata isi trage un teren,oriunde…..nu conteaza pt. ca sunt mai multe.

  La polul opus se afla, Presedintele Iliescu.
  Domnia sa, evita promisiunile si are meritul ca intotdeauna sa “cantareasca vorbele” inainte de-a fi spuse catre popor.Si iata ca de 18 ani, reuseste sa fie in Top, nr. 1.
  Prin urmare nu cred ca trebuie sa fii si populist, trebuie doar sa fii sincer si deschis.

 6. Maria Barbu Says:

  @DLE PRESEDINTE,

  temerea mea este ca populismul si demagogia au devenit bolile cronice ale discursului politic de multa vreme, astfel incat distinctia intre politica si politicianism este de multe ori greu de facut, mai ales de catre masa de alegatori mai putin educati.
  Stanga nu mai are de ce sa faca promisiuni desarte, sau doar promisiuni electorale, pentru ca esenta politicii de stanga o reprezinta indeplinirea unor promisiuni serioase facute electoratului.
  Fenomenul cel mai trist, cel putin in Romania, este populismul desantat al partidelor de dreapta, care promoveaza un limbaj politic in care demagogia populista fara limite a devenit eticheta rutinei lor politice.

 7. vbabiciu Says:

  @ emigrantul

  In legatura cu Mihnea. Am citit aici ce a scris el pe blogul lui prin amabilitatea ta, fiindca ai citat postul lui. Nu intru acolo pt ca ne contorizeaza intrarile si maine- poimaine se duce la partid si zice ca este popular. :) Comentand putin aberatiile scrise de el, eu i-am explicat ca este un oportunist care a prins gaselnita asta cu blogul lui Adrian Nastase si mai apoi cu cel al Presedintelui Iliescu, si incearca sa parvina dialogand virtual cu cei 2 mari ai PSD ului. Zice el ca daca ar fi fost lingau ar fi facut-o cu Basescu. Pai cum ar fi dialogat cu Basescu????? Ca tipul nu le are pe astea cu blogurile. Si chiar daca le-ar fi avut, nu ar fi avut timp de el. Asa ca asta s-a ivit, cu asta s-a multumit. Apoi, PSD ul este un partid mare oricat s-a chinuit Geoana sa-l termine, nu a reusit. Iar el, Georgescu s-a inscris in PSD dupa ce Nastase si Presedintele Iliescu si-au aratat forta in partid la CN. Coincidenta???? Se pune alaturi de Presedintele Iliescu si Nastase atunci cand se pretinde victima injuriilor unor anonimi. Tipul este pervers. Se pune de partea celor 2 grei de parca el ar avea vreo legatura cu ei de parca ar fi pe aceeasi treapta cu ei. Iar anonim sunt tot atat cat si el. Inca ceva si de astazi incolo am sa-l ignor fiindca nu este politicos fata de gazda noastra sa atacam un militant. Exista o anumita categorie de oameni care raspund la tipul asta militanti. Este bun pt partide fiindca este lingau si executa. Are profilul ideal. Un partid se cladeste pe executanti-militanti. Deci inca ceva ziceam si inchei : daca Georgescu asta reprezenta intradevar ceva, era vreo valoare. cei 2 l-ar fi invitat ei insisi in partid. Este un maimutoi lipsit de modestie si de logica! Sa se duca sa execute ordinele fiindca de-aia s-a inrolat si sa ne lase pe noi sa dezbatem idei fiindca ce scrie el putem scrie si noi. Uite ii promit ca ii tin locul de acum incolo, la fiecare tema pusa in dezbatere de Nastase sau de Presedintele Iliescu, am sa scriu o fraza in numele lui de tipul : ” Vai domnule Presedinte (Prim-Ministru) sunteti un geniu. Tot ce spuneti si ce faceti este este bine. Va multumesc ca existati! ” :) Noroc bun emigrantule!

 8. vbabiciu Says:

  @ Presedintele Iliescu

  Domnule Presedinte, in discursul dumneavoastra ,observ reluarea unor idei pe care le-ati introdus in interventia la Seminarul international- ” Visul european, promisiuni si realitati”. Printre ele si despre populism. Spuneati in Italia :
  “O a treia consecinţă a declinului democraţiei îl reprezintă afirmarea în forţă a populismului, apărut în siajul discursurilor anti-sistem. Populismul scoate din ecuaţia democratică aşa-zisa “clasă politică”, identificată ca sursa a tuturor relelor sociale.”

  Dar ceea ce mi se pare mie foarte interesant, si aici trebuie sa-mi cer scuze ca de abia acum sesizez, dar sunt nou cititor al blogului dumneavoastra, sunt 2 teme pe care as vrea sa le aprofundati pt o mai buna intelegere.

  1. In interventia la “Populismul-provocari” spuneati :

  “În Franţa sau Austria, în Polonia sau Slovacia, în Olanda sau Danemarca, în Italia sau România asistăm la emergenţa unei ideologii ad-hoc, pe care o putem numi “ populismul soluţiilor simple”. Criza, reală, a ideologiilor clasice, provocată de disoluţia claselor sociale ale societăţii industriale, a dat naştere unei ideologii de substituţie, care are “meritul” că poate fi recunoscută ca legitimă şi adoptată de grupuri sociale tot mai fragmentate, mai ne-omogene, cu interese tot mai diverse şi mai divergente, care traversează crize de identitate şi care îşi pun probleme legate de coerenţa şi consistenţa sistemului actual de valori morale şi politice.”

  -sa consider ca ceea ce se intampla la noi, legat de “populismul solutiilor simple” este de actualitate in tari precum Franta, Danemarca, Austria ? Altfel spus, nivelul crizei ideologiilor , disolutia claselor sociale este la acelasi nivel in tari precum cele de mai sus??

  2. In interventia la “Visul european-promisiuni si realitati” spuneati:

  “Populismul scoate din ecuaţia democratică aşa-zisa “clasă politică”, identificată ca sursa a tuturor relelor sociale.
O menţiune specială pentru drepturile şi libertăţile cetăţeneşti în contextul declinului democraţiei. Sub pretextul luptei împotriva terorismului şi corupţiei, s-au adus şi continuă să se aducă atingeri grave liberului exerciţiu al acestor drepturi şi libertăţi.
  Secolul 21 va fi marcat de trecerea umanităţii de la structurile economice, sociale şi politice, născute şi dezvoltate sub semnul revoluţiei industriale, la noile structuri ale societăţii cunoaşterii, bazată pe tehnologiile informaţionale, o societate intelectual şi cultural intensivă.”

  -intrebarile sunt :cum vedeti viitorul la modul concret, atata timp cat, inteleg, :
  a.)se incearca scoaterea din ecuatie a clasei politice
  b.)se aduc atingeri grave drepturilor si libertatilor cetatenesti sub diferite pretexte
  c.)se intensifica lupta pt controlul resurselor

  Cine este in spatele acestor “tendinte” ??????

 9. vbabiciu Says:

  @Mihnea Georgescu

  Astfel de evenimente nu sunt pt militanti sunt pt cei care gandesc. Tu trebuie sa te duci in teren sa militezi ca asa te laudai pe blogul lui Adrian Nastase. Te citez din memorie : “Militant sunt si dumneavoastra un adevarat lider” :) Ideea este ca trebuie sa militezi in teren nu pe blog. Adica tu ai adresabilitate in alte zone .
  P.S. Tot lingau esti indiferent de aberatiile pe care inteleg ca le-ai postat pe blogul tau. :) Dar nu trebuie sa te superi ca dupa logica ta ,daca eu iti scriu aici inseamna ca esti o valoare. Cavalerule! :) Pot sa-ti spun Ivanhoe?

 10. SorinPLATON Says:

  Stimate d-le pres. Iliescu,
  Stimate doamne, stimati domni,

  In virtutea campaniilor electorale ce vor incepe in curand, datorita necesitatii imperioase ca social-democratia romaneasca sa-si prezinte la start o garnitura de resurse umane ce sa reflecte fidel stadiul reformei si modernizarii PSD, in calitate de coordonator regional PES Activists, dar mai ales de om atasat profund valorilor stangii autentice europene va prezint mai jos link-ul unui “cod de conduita a politicianului social-democrat roman”, ce l-am dori si implementat in cel mai scurt timp:
  http://sorinplaton.wordpress.com/2008/03/03/cod-de-conduita/

  Precizez ca acest cod a fost elaborat de un colectiv eclectic de intelectuali, unii sunt membrii ai PSD tinuti pana acum nemeritat pe tusa, altii simpatizanti de stanga neimplicati, dar o mare parte dintre dansii de o elevata reputatie in mediile lor de activitate.

  Cele bune!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: