CATEVA PRECIZARI

Multumesc tuturor pentru mesaje si aprecieri.

Cred ca dezbaterile si deciziile Consiliului Naţional al PSD reprezinta in sine un eveniment politic important nu numai pentru partid dar si pentru tara.

Sper ca toti liderii PSD sa traga concluziile necesare. Imi manifest mai ales speranta ca pentru activul de baza al partidului sa fie un indemn si o incurajare.

Urmeaza o perioada politica densa, confruntari electorale decisive. Este nevoie de un climat de responsabilitate, de incredere si de actiune solidara.

Raspunsuri :

@ emigrantul

Legat de intrebarea privind Kosovo si Transilvania, respectiv ideea de autonomie a Tinutului secuiesc.

Se impun cateva precizari. Asa cum am spus si in interventia mea de la Consiliului Naţional al PSD . In exterior se alimenteaza o mare confuzie. Este rezultatul unei actiuni perseverente insidioase a propagandei nationaliste maghiare care acrediteaza ideea ca Transilvania in ansamblu ar fi o regiune cu populatie majoritar maghiara si ca s-ar motiva si aspiratii nu doar pentru autonomie dar chiar pentru reunificare cu Ungaria.

Trebuie folosite toate mijloacele, inclusiv influenta romanilor aflati in afara granitelor pentru a clarifica adevarul istoric si politic in legatura cu Transilvania.

Nicicand in istorie, in Transilvania , populatia maghiara nu a fost majoritara.

In cadrul Imperiului Habsburgic in tot timpul romanii au constituit majoritatea populatiei Transilvaniei care insa a fost lipsita de drepturi politice elementare – de reprezentare in Dieta, de drept de intrare in orase, de scoli in limba materna, de folosirea limbii romane in administratie si justitie . Chiar si bisericile au fost oprimate. De aici obligatia de a gasi o solutie, concretizata in anii 1700 prin fiintarea bisericii greco-catolice care se bucura de sprijinul si protectia Vaticanului.

Astazi in Romania, la o populatie de 21 mil.locuitori, populatia maghiara reprezinta cca.7%. In Transilvania, in cele 14 judete insumand cca.8-9 mil.locuitori, populatia maghiara este tot minoritara. Aceasta este majoritara (cca 70%) doar in doua judete – Harghita si Covasna care insumeaza cca 600.000 locuitori.

Deci, in niciun caz nu se pune problema vreunei revendicari de autonomie etnica, teritoriala la nivelul Transilvaniei .

Problema autonomiei administrative – cresterea atributiunilor si initiativa de actiuni se pune pe ansamblul tarii in aceeasi masura. Este o preocupare generala si o prevedere Constitutionala. Nu se poate pune insa problema autonomiei teritoriale pe criterii etnice. Aceasta nu ar fi nici in interesul populatiei maghiare inclusiv din zona secuimii.

Deci, autonomie administrativa DA, autonomie etnico-teritoriala NU!
Este cu totul altceva asigurarea drepturilor minoritatilor – politice, culturale, si de alt ordin. Acesta este un fapt in practica noastra politica. Nu doar in secuime si nu doar pentru maghiari. Este un principiu constitutional. In special populatia maghiara nu are niciun fel de ingradiri. Exista scoli in limba materna, institutii culturale si artistice . Sunt asigurate drepturi drepturi de reprezentare la toate nivelurile publice, dreptul de folosire a limbii materne in administratie si justitie.

Romania este singura tara europeana in care in Parlament sunt reprezentate toate minoritatile nationale, chiar si cele mai mici. In afara de reprezentantii populatiei maghiare, respectiv ai UDMR care au grupurile lor distincte in Senat si in Camera exista un grup distinct care reuneste reprezentantii a 17 minoritati nationale .

Din pacate, aceste realitati nu sunt suficient de bine cunoscute si se deruleaza o actiune permanenta de proiectare a unei imagini deformate in legatura cu politica Romaniei in domeniul minoritatilor si mai ales in legatura cu actiunea unor cercuri extremiste (de o parte si de alta) asupra acestei teme.

De aceea am considerat si consideram ca orice similitudine intre problema specifica pe care o reprezinta astazi Kosovo cu situatia din Romania este de neacceptat.

13 Responses to “CATEVA PRECIZARI”

 1. vbabiciu Says:

  @ Presedintele Iliescu.

  Bun, este foarte clar ceea ce scrieti. Intrebarea mea este: suntem la momentul asta intr-un inceput de situatie paradoxala, atata timp cat :
  -nu recunoastem declaratia unilaterala de independenta a Kosovo dar participam cu trupe in cadrul fortelor KFOR care actioneaza pe teritoriul Serbiei sub mandat O.N.U. respectiv rezolutia 1244 unde se precizeaza clar statutul provinciei Kosovo. Rezolutia 1244 este anacronica la momentul asta, asa cum si O.N.U. incepe sa devina o organizatie anacronica si cu mentalitate de slugoi (aici v-am citat :) )
  – mai mult, vom participa cu personal si logistica la misiunea EULEX pentru a ajuta “statul” Kosovar sa-si consolideze autodeclarata independenta.

  Este foarte posibil ca pe viitor, acest gen de actiuni ale Bruxelles ului sa se inmulteasca si cine stie, in curand vom fi obligati sub forma de presiune indirecta sa recunoastem independenta. As face o comparatie. Este ca si cum eu locuiesc in casa cu un tip foarte bogat care imi plimba o gramada de bani pe sub ochi si de care ma gandesc ca pot avea nevoie si sa zicem eu nu vreau sa semnez contractul la lumina cu compania furnizoare de electricitate cu care vrea sa semneze tipul, fiindca eu ii consider ecscroci. In acelasi timp insa, cand vine nota de plata eu trebuie sa contribui cu bani. Si chiar daca nu am semnat un contract cu furnizorul, il recunosc implicit prin actiunile mele…
  In ceea ce priveste zona Covasna-Harghita, sincer imi cam vine sa o iau pe panta fatalismului mioritic care ne-a consacrat pe noi romanii…

 2. andaa Says:

  Domnule presedinte,
  In primul rand felicitari pentru revenirea in fruntea PSD-ului.
  Cum comentati alegerea Elenei Basescu in functia de secretar general al Tpdl cu asa majoritate. Se stie ca dvs nu v-ati afisat cu doamna Nina Iliescu. Considerati implicarea Elenei in politica si alegerea ei oarecum fraudulos, un semn de dictatura a lui Basescu?
  Va multumesc.

  Mai multe pe http://www.andaa.ro

 3. cirlovacristian Says:

  @D-le Ion Iliescu
  Cum este,cine și la ce este definit/raportat termenul minoritar/minorități?
  …….”Astazi in Romania, la o populatie de 21 mil.locuitori, populatia maghiara reprezinta cca.7%. In Transilvania, in cele 14 judete insumand cca.8-9 mil.locuitori, populatia maghiara este tot minoritara. Aceasta este majoritara (cca 70%) doar in doua judete – Harghita si Covasna care insumeaza cca 600.000 locuitori”…….
  Aceiași întrebare fiind valabilă pentru toți blog-erii.

 4. emigrantul Says:

  Domnule Presedinte,

  In primul rind va multumesc pentru raspuns.

  Pe de alta parte vreau sa comentez putin urmatorul citat:
  Citat ION ILIESCU
  “Trebuie folosite toate mijloacele, inclusiv influenta romanilor aflati in afara granitelor pentru a clarifica adevarul istoric si politic in legatura cu Transilvania.”

  Din proprie experienta va spun ca strainii nu sunt interesati de Transilvania. Au auzit de ea doar din filmele cu Dracula. Unii cred ca este o tara de legenda care nu exista in realitate, altii zic ca este un stat independent. Greu gasesti pe cineva care sa stie unde se afla Ardealul si carei tari apartine. Totusi, nici unul din strainii cu care am vorbit nu a asociat insa Transilvania cu Ungaria.

  Unul din principalele lucruri pe care romanii le pot face pentru corecta informare a lumii este organizarea paginii de Wikipedia (in Engleza) referitoare la Ardeal astfel incit sa reflecte exact realitatea:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Transylvania
  Situl de mai sus este primul loc unde ajunge cineva (strain) care vrea sa se informeze referitor la Transilvania. Daca pagina respectiva contine lucruri false sau nu este suficient de explicita cel care o citeste va ramine cu impresii distorsionate.

  Cel mai rational este sa nu facem mare agitatie cu Transilvania si sa-i lasam pe straini cu imaginea confuza, cetoasa pe care o au despre ea. Atita vreme cit pe CNN, BBC, YAHOO NEWS, etc. (canale foarte importante de stiri) nu se porneste cumva vreo campanie antiromaneasca prin care Ardealul sa fie asociat cu Ungaria este bine sa nu generam vilva puternica cu explicari si informari corecte deoarece strainii pot rationa in cele mai neasteptate moduri facind paralele cu diverse situatii din tarile lor si putind intelege lucrurile exact pe dos de cum sunt in realitate.

  Bineinteles, daca vreun roman aflat in strainatate observa cumva ca persoanele cu care intra in contact considera Transilvania drept o regiune locuita majoritar de maghiari atunci conceptia aceasta trebuie combatuta si spus adevarul. Totusi, pentru cazul cind strainul care discuta cu tine nu stie mai nimic de Transilvania trebuie doar precizat ca aceasta este o regiune a Romaniei fara a da explicatii suplimentare.

 5. mercenar65 Says:

  domnule presedinte! am urmarit discursul dumneavoastra de la CN si sunt de acord cu cei din mass-media care l-au apreciat ca fiind singurul cu adevarat de stanga
  de aceea as vrea sa stiu daca in noua formula conducerea psd se va ocupa serios de mesajul catre propriul electorat dar si catre cel nehotarat si va veni cu-n proiect concret si mai ales daca se vor lasa deoparte vechile ambitii ale unor lideri regionali care rezultate nu au dar afiseaza un sarm teribil mai ales in ochii unor membrii a unei parti din societatea civila care oricum e adepta dreptei din Romania
  si inca ceva: m-ar interesa opinia PSD vis a vis de anumite teme ce se afla in dezbatere: in plan fiscal mentinerea sau nu al acestui cod si a cotei unice, iar in plan social oportunitatea sau nu a unei legi a prostitutiei

 6. Mihnea Georgescu Says:

  AM INTRAT ÎN POPORUL PESEDIST! SCRISOARE DESCHISĂ PENTRU ION ILIESCU ŞI ADRIAN NĂSTASE

  Da! Astăzi am intrat în P.S.D. Bucureşti, organizaţia Sector 6, ca membru. Am făcut acest pas care trebuia, cred eu, făcut mai de mult, deoarece am fost însufleţit de convingeri umaniste, de stânga, chiar din anii studenţiei. Însă aşa a vrut destinul ca hotărârea mea care s-a cristalizat treptat să o duc la împlinire în urma Consiliului Naţional de vineri şi a alegerii lui Adrian Năstase ca Preşedinte al C.N. al P.S.D. Revinirea domniei sale, cu sprijnul neprecupeţit al domnului Preşedinte Ion Iliescu, m-au determinat să cred că P.S.D. este un partid autentic de stânga, care are şansa să reprezinte o alternativă viabilă la actuala guvernare. Mă întreba cineva pe blog când am de gând să “oficializez relaţia” mea cu P.S.D. Ei bine astăzi am făcut acest pas şi am fost acceptat ca membru P.S.D.
  Politic vorbind, activitatea bloggeristică a lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase, m-a determinat să mă implic în viaţa politică şi sper că nu sunt singurul. Se constată la nivelul tinerei generaţii o tendinţă puternică de a adopta ideile social-democraţiei şi noi, pe bloguri, ne aducem modesta contribuţie în acest sens.
  Mulţumesc domnului Preşedinte Ion Iliescu şi domnului Prim-Ministru Adrian Năstase pentru sprijinul şi încurajarea primită şi pentru că ei constituie adevărate modele de oameni politici şi pentru noi, generaţia tinerilor intelectuali de stânga din această ţară.

 7. anca69 Says:

  bravoooooo!

 8. bluefairy74 Says:

  multumim pt sustinere

  o ardeleanca

 9. cirlovacristian Says:

  Cum dl.Ion Iliescu este înzestrat cu ”niște” virtuți așa și eu am ”ceva” defecte,adică încerc să găsesc acele fisuri din logică-să nu înțelegeți că sunt cel mai în măsură,dar mai găsesc.Cu toate că mai fac greșeli gramaticale și logică ,eu am continuat să caut-cu această ocazie încerc să-mi cer scuze dacă de multe ori nu m-am făcut înțeles sau chiar nu am scris corect gramatical și literar,mea culpa.
  Cu ceva timp în urmă am pus o întrebare în legătură cu minoritățile.Pînă acum nimeni nu a catadicsit să răspundă.De ce?
  Am să încerc eu,totuși.Gîndul mă duce la Grecia și Roma antică,deoarece Europa își are rădăcinile tocmai de acolo.Acolo au fost orașele state care ulterior au format o țară,un imperiu,o națiune și tot acolo a apărut filozofia,democratia,statul de drept și multe alte ”necesități” care mai de care mai importante.
  Tot aici au apărut și războaiele, unele pentru cotropire altele pentru repararea unor greșeli dar au avut ceva în comun: oamenii.Atunci la începuturi tehnica nu era foarte prezentă și lupta se desfășura în funcție de cîți luptători aveai în subordine(dacă erai majoritar cîștigai).Cînd unii au dobîndit ”ceva” tehnică și totodată au folosit-o problema s-a pus cît de iscusit erai în folosirea tehnicii (și așa cîștigai).Ulterior a apărut ceva nou care nu a ținut nici cu ce era înzestrată armata și nici cîți oameni aveai în subordine,deoarece au apărut zidurile care înconjurau cetățile au apărut trădătorii,etc…..și această noutate se numește: divide et impera.
  Foarte puțini știu ce înseamnă dar și mai puțini știu că la mijloc este Alexandru Cel Mare,mai exact tatăl său Philiplos regele Macedoniei.Asupra lui Alexandru Macedon s-au făcut studii și mulți au încercat să-l și copieze.Pe lingă faptul că el a dorit să apere și să razbune poporul macedonean a realizat ceva măreț: a creat un imperiu mai sigur,mai stabil,mai puternic și totodată multicultural,format din mai multe popoare și mai multe națiuni care au contribuit la prosperitate,cunoaștere și evoluție PRIN ASIMILARE,UNIFICARE,ÎNȚELEGERE ȘI RESPECT.După el mulți s-au luat și așa ASTĂZI ne aflăm în Uniunea Europeană și Consiliul European,unele dintre cele mai importante organisme internaționale.
  Pentru că mai sus am amintit de stat,populație și națiune poate ar fi bine să precizăm și aceste lucruri,adică(ceea ce am găsit):
  1. Statul este o entitate politică și administrativă constituită dintr-un teritoriu/suprafață delimitat de frontiere, din populație, şi dintr-o putere instituțională și este titular al suveranității şi personifică din punct de vedere juridic națiunea. Din punct de vedere social statul este o instituție a societăţii, dar şi un instrument în conducerea socială.
  2. Teritoriu este o arie/suprafață definită sau delimitată care include porţiuni de teren sau apă, considerată de obicei ca fiind în posesia unui animal, a unei persoane, a unei organizaţii sau instituţi.
  3. Popor (demos) este folosit pentru un grup de oameni cu anumite trăsături comune (datini, limbă,) care trăiesc împreună pe un teritoriu.
  4. Națiune -comunitate stabilă de oameni constituită istoriceşte şi apărută pe baza unităţii de limbă, de teritoriu, de viaţă economică şi de factură psihică, manifestate în particularităţile specifice ale culturii.
  5. Suveranitatea este dreptul exclusiv de a exercita autoritatea supremă politică (legislativă, judiciară sau/şi executivă) asupra unei regiuni geografice, unui grup de oameni sau asupra lor înşişi.
  Acum am ceva întrebari:
  Este posibil ca aceste noțiuni să nu fie traduse în limba maghiară?
  Păi dacă sunt și se consideră minoritari(maghiari,unguri) de ce nu ascultă de poporul majoritar care înglobează mai multe națiuni(turcă,greacă,tătară,mongolă,slavă,croată,sîrbă,țigani,germani,italieni și mai nou englezi,spanioli,norvegieni,arabi,etc……)Păi atunci este anarhie din partea poporului maghiar.Și dacă vor anarhie …..eheee atunci să vezi dreptate aplicată.
  Eu fiind optimist cred că mai devreme sau mai tîrziu acei unguri-joasă factură de altfel,gabori-se vor duce în lumea de ”dincolo” și vom trece la normalitate adică înțelegere,corectitudine,dreptate,etc……Dumnezeu să-i ierte pe păcătoși pentru că nu mai avem fundament ca oameni: ” Cur deus homo” parcă ungurii sunt creștini NU?

 10. costimic Says:

  Buna ziua domnule presedinte…Nu-mi gasesc cuvintele,si va asigur ca rar mi se intampla asa ceva…Ma bucur ca la varsta dumneavoastra inca mai sunteti pe baricade.Felicitari.Nu e putin lucru ca oamenii napastuiti ai acestei tari,mai au pe cineva caruia CHIAR ii pasa de ei,armiteni,ce alt motiv ati avea sa va mai bateti in politica la varsta dumneavoastra.Felicitari.Da…,o sa-mi permit sa va dau cateva sugestii,cu scuzele de rigoare ,ca simpatizant al dumneavoastra,si al stangii in general. IN PRIMUL RAND,va consumati prea mult cu niste chestii…,fiti daca vreti mai arogant,mai distant fata de unele porcarii,glumite,politicisme,sau cum s-or mai numi…raspundeti dur,taios,grosolan chiar,binenteles daca va mai fi cazul ;un om de calibrul dumneavoastra,nici nu trebuie sa bage in seama toate aiurelile,inventiile,comenzile politice,denigrarile,sau cum s-or mai numi,sunteti cu mult peste toti,din toate punctele de vedere,credeti-ma.IN AL DOILEA RAND,impartasiti din intelepciunea dumneavoastra dobandita in atatia ani , celor din partidul al carui mentor spiritual sunteti fara dar sau poate,sa inteleaga si ei ca fara dumneavoastra,si Adrian Nastase(un politician de anvergura,mult peste media din politica romaneasca),si cu o eventuala opozitie din partea dumneavoastra ca ipotetici adversari politici ai lor,PSD-ul nici n-ar mai trece pragul electoral (destul ca partidul se afla la cel mai slab scor de cand exista sub diferite forme si formule),si sa dea cezarului ce-i al cezarului urgent spre binele partidului.IN AL TREILEA RAND,aveti foarte multi adepti,simpatizanti,multa lume apreciaza ca sunteti inca pe baricade,aduceti voturi,totul e sa fiti mai convins de chestia asta,sa nu va potihniti,sa rositi,sa va pierdeti cu firea,sau mai stiu eu ce,la orice atac murdar,pentru ca,ca o parere personala,astfel de atacuri murdare vor mai fi,sub o forma sau alta;sa aveti o atitudine de tatic fata de cei care va ataca,o atitudine de superioritate,o aliura de invingator,de om de onoare,puternic si tare,pentru ca asta si sunteti defapt;daca vreti,sa aveti atitudinea profesorului care le raspunde,sau nu,sau ii pedelseste,pe elevii obrasnici.IN AL PATRULEA RAND,fiti mai deschis cu electoratul,participati la orice fel de evenimente,de la fotbal,hambal,spectacole,pana la iesiri prin pacurile Bucurestiului(Herastrau,Tineretului,Drumul Taberei,IORE,etc.),impreuna cu sotia,fiti activ in viata cotidiana;stiti,odata imi povestea maicamea ca era prin piata pe la Drumul Taberei,si ati aparut dumneavoastra pe la sucursala aia a PSD Drumul Taberei;s-a adunat automat lume acolo,s-a dus si maicamea,ati strans-o de mana si i-ati zambit;foarte mult a insemnat gestul dumneavoastra pentru ea la ora aia;am facut o paralela doar…;da…lumea trebuie sa va vada aproape,sa va perceapa ca pe unul de-al lor,iar vorba umbla…”ai vazut ma,a venit Iliescu ,cu sotia,prin Tineretului,etc.;si tot ca o paralela,multi ar avea foarte multe de invatat de la dumneavoastra.IN AL CINCILEA RAND,se tot vorbeste ca Adrian Nastase are sau n-are o problema de imagine…;ar fi loc de oarece atacuri murdare…;parerea mea e ca ar trebui sa organizeze domnul Adrian Nastase,mai mult simbolic desigur,o licitatie cu cateva din tablourile dumnealui,iar veniturile rezultate sa le doneze in scopuri caritabile unui camin de orfani,ca sa inlature orice dubiu cu privire la vreo problema.Da…,ar mai fi multe de spus,probabil va urma…apropo…treaba cu mineriada,ce le-o fi venit unora(?!)…politicianism…defapt dupe mineriada dumneavoastra ati mai fost ales de doua ori presedinte al Romaniei la mare distanta de ceilalti contracandidati;acum e aceeasi poveste,povestea se repeta,fiti activ,fiti tare, fiti pe baricade.Da…,sunteti un monument de modestie si onoare,asa cum ii sta bine unui om de calibrul dumneavoastra…fiti tare,aveti multi simpatizanti care sunt alaturi de dumneavoastra,important e sa fiti activ . Succes si NUMAI BINE!

 11. costimic Says:

  felicitari

 12. costimic Says:

  da…;am trimes mai devreme un comentariu mai amplu…dar probabil cineva n-a avut bunavointa sa-l citeasca…noroc ca mai sunt si oameni binevoitori cu bunele si cu relele lor,in tara asta.

 13. costimic Says:

  Mult succes domnule Iliescu.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: