DEONTOLOGIE

Cu doua zile in urma, un cotidian national a crezut de cuviinta sa publice un material denigrator la adresa mea. Nu analizez substratul si nu fac acuzatii. Apreciez deontologia jurnalistica in publicarea dreptului meu la replica. Prezint in continuare materialul, urmand ca aprecierile sa le faca cititorii :

Evenimentul zilei Nr. 5087.

EVENIMENTUL ZILEI nr.5087 din data de joi 21 februarie 2008

Ion Iliescu: „Nu am proferat invective la adresa UE“

Senatorul PSD Ion Iliescu ne-a trimis la redacţie o serie de precizări referitoare la articolul „Ion Iliescu înfierează Europa scârnavă“, publicat de „Evenimentul zilei“ marţi, 19 februarie.

Fostul preşedinte susţine că nu a proferat invective la adresa Uniunii Europene. În articol se arăta că Ion Iliescu a criticat dur „birocraţia europeană infectă“.

„Domnule redactor-şef,

Cu stupefacţie am citit în ziarul dumneavoastră – «Evenimentul zilei» de marţi 19 februarie a.c. – un articol, pe cât de neadevărat, pe atât de denigrator, la adresa mea. Rezultă, din acest articol, că eu aş fi proferat, în şedinţa Biroului Permanent al PSD de luni, 18 februarie, invective la adresa Uniunii Europene! Este un fals total! Şi nu înţeleg cui pot folosi asemenea neadevăruri. Toată lumea ştie că, în cele două mandate – din anii ’90 şi apoi din 2000- 2004 – am militat pentru integrarea României în Uniunea Europeană, ca singura alternativă pentru dezvoltarea ţării noastre.

La final de mandate, am coordonat, în anii 2003-2004, Comisia Naţională pentru Elaborarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă, luând în considerare oportunităţile oferite de integrarea noastră în Uniunea Europeană, ca şi de orientările strategiei similare a Uniunii Europene. Obiectivul strategic esenţial al acestui program de perspectivă (România 2025) viza eforturile noastre, pe parcursul deceniilor viitoare, de a reduce decalajele mari moştenite de-a lungul istoriei faţă de ţările europene dezvoltate! În acest sens, în şedinţa Biroului Permanent al PSD, am atras atenţia asupra unei iniţiative a Partidului Socialist European (grupul din Parlamentul European) de a lansa o amplă dezbatere pentru o nouă strategie a «Europei sociale».

Social-democraţiei europene îi aparţine promovarea conceptului de «economie socială de piaţă» şi a «modelului social european». Am recomandat ca PSD să cupleze la această iniţiativă şi să contribuie la elaborarea strategiei PES «pentru o nouă Europă socială». Am sugerat ca unul dintre obiectivele acestei strategii să fie reducerea decalajelor existente în UE – între ţările dezvoltate vest-europene, favorizate de istorie, şi ţările din centru şi sud-est, intrate de curând în Uniunea Europeană. Reducerea acestor decalaje nu este numai în interesul ţărilor noastre rămase în urmă, ci în interesul Uniunii Europene şi al Europei în ansamblu.

Mai mult, Europa poate şi este datoare să ofere un model de soluţionare a unei probleme care domină lumea de azi, în contextul globalizării. Am subliniat că aceasta impune eforturi comune, în primul rând din partea noastră, pentru a învăţa din experienţa ţărilor dezvoltate şi a unor state care au beneficiat de integrare (ca Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda), pentru a progresa, folosind oportunităţile oferite de integrarea în Uniunea Europeană, cât şi pentru a lupta cu birocraţia proprie (amplificată de unele practici ale clientelismului politic), ca şi cu birocraţia structurilor europene. Trebuie să ştim să ne câştigăm aliaţi – atât în structurile aparatului UE, cât şi din toate ţările membre.

Să ştim să fim, pe de-o parte, elevi conştiincioşi: să învăţăm de la alţii, pentru că avem multe de învăţat; dar să ştim şi să ne apărăm cu demnitate interesele – pentru că există, în această comunitate, ca şi în plan internaţional, în general, şi o luptă de interese (avem exemplul recent al Germaniei şi al reacţiei, atât în plan local, cât şi naţional, la decizia Nokia de a deplasa o unitate industrială din Germania în România). Nu a existat în intervenţia mea nimic jignitor la adresa Uniunii Europene, ci, din contră! Vă rog să publicaţi acest text, ca drept la replică.“

Cu stimă, Senator Ion Iliescu

Advertisements

20 Responses to “DEONTOLOGIE”

 1. emigrantul Says:

  Apropo de Evenimentul Zilei,

  In pagina sa de internet troneaza un sondaj cu intrebarea:

  //E corectă afirmaţia vicepreşedintelui Bundestagului, Susanne Kastner, că singurul scop al executivului român este să asigure condiţiile pentru ca „bogaţii să fie şi mai bogaţi“?//

  Ce credeti ca au raspuns cititorii?

 2. emigrantul Says:

  Cu regret trebuie s-o spun, dar presedintele ILIESCU nu este considerat de Romani un bun meneger al economiei tarii.
  (a se vedea aici: http://www.sondaje.php0h.com/ioniliescu.php )
  Ca urmare, tot ce zice Ion Iliescu referitor la economie nu are mare valoare. Conceptul de globalizare cu care a intoxicat Poporul Roman vreme de 18 ani, s-a dovedit a fi o simpla cale de saracire a populatiei si nu de ridicare in vreun fel a nivelului de trai.

  Ce este in sine aceasta globalizare? Simplu, un ansamblu de monopoluri mondiale aflate in miinile unui grup restrins de persoane:
  In domeniul softului globalizarea inseamna dominatia Windows, pentru telefoane celulare domnia firmei Nokia (si inca citeva marci), pentru automobile, niste giganti industriali Japonezi, Germani, Americani.

  Asa zisa globalizare nu este altceva decit o supercentralizare, majoritatea marfurilor cit de cit avind pretentia de tehnologie superioara, avansata sunt fabricate intr-un numar redus de locatii pe suprafata globului. Salariile din asemenea intreprinderi sunt mici, apropiate de minimul pe economia tarii respective iar stabilitatea locului de munca se masoara in luni.

 3. Mihnea Georgescu Says:

  Imaginea unui Iliescu “proferând invective” este teribil de amuzantă. Ce glumă bună!
  Mulţumesc domnilor ziarişti de la Evenimentul Zilei, m-aţi bine dispus pe ziua de azi… :)

 4. Mihnea Georgescu Says:

  PROHODUL P.S.D.

  Se va desfiinţa P.S.D.-ul? După mânăriile care se fac, se pare că Adrian Năstase va fi împiedicat să revină în fruntea P.S.D., iar Ion Iliescu va fi redus la o funcţie pur decorativă… În aceste condiţii, retragerea celor doi din P.S.D. ar fi un gest de demnitate care ar dinamita şi şansele lui Mircea Geoană de a mai intra măcar în Parlament. După cum evoluează lucrurile, prevăd că va urma acensiunea grupării geoniste la Consiliul Naţional, marginalizarea lui Adrian Năstase şi Ion Iliescu şi a susţinătorilor lor. Apoi, ruperea aripii Iliescu-Năstase, urmată de prăbuşirea dramatică în sondaje a aripii Geoană.
  Acum se despart apele în P.S.D. P.S.D. nu va ajunge un partid-balama de 15%, pentru că fără Iliescu şi Năstase nu va intra nici măcar în Parlament. Un P.S.D. cu Iliescu-Năstase marginalizaţi şi îngrădiţi nu are şanse să depăşească pragul electoral.
  Deci, prevăd înfiinţare unui nou partid de stânga, în jurul lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase, care să aibă ca target pătura mijlocie şi intelectualitatea urbană de stânga, tolerantă, pro-europeană şi antifascistă. Mult-visatul Pol de Stânga, poate şi cu contribuţia lui Petre Roman, care va aduce importantul suport electoral al pensionarilor, are şanse să se realizeze. Să-i vedem atunci pe Geoană şi pe pesediştii anti-Iliescu cum vor bate la porţile închise ale P.D.L….

 5. cirlovacristian Says:

  @D-lui Ion Iliescu
  ……”Trebuie să ştim să ne câştigăm aliaţi – atât în structurile aparatului UE, cât şi din toate ţările membre”……….

  Este posibil să fac o greșală de interpretare dar prefer să o fac decît să rămîn……..:
  Cum adică trebuie să ne cîștigăm aliați?
  Să înteleg că avem adversari sau dușmani?
  Știm toți că pădure fară uscături nu există dar acest fapt este valabil și în rîndul altor state nu?
  Noi ca națiune,stat,guvernare,etc…dacă am avea o coloană vertebrală bine pusă la punct, cu niște principii sănătoase și bine structurate cu o poltică nu doctrinară ci mai degrabă ceva care să urmărească în general cumularea-în linii mari tuturor doctrinelor de partid-tuturor conceptelor existente la noi în țară credeți că ar mai trebui găsiți aliați?
  Din păcate nu avem așa ceva și atunci…………
  În România,dealtfel și la alții,alianța pe care o avem este dusă la extrem sau nu am depășit încă acel prag,adică relațiile personale ȘI ATÎT.
  Au fost alții înaintea noastră care au stricat imaginea României unii cu bună știință alții fară dar ce vom face dacă va dispare ”legătura” ca persoană?
  Iar o luam de la capăt,o altă prietenie,altă legătură etc…….

  NOI TREBUIE SĂ RĂMÂNEM TOTDEAUNA ROMÂNIA ȘI INDIFERENT DE CE PARTID POLITIC VINE LA GUVERNARE VOM CONTINUA CU ACELAȘI ENTUZIASM ȘI VOM MENȚINE LEGĂTURILE AȘA CUM AM ÎNCEPUT,BA MAI MULT VOM LUPTA PENTRU DEZVOLTAREA LEGĂTURILOR

  Vă rog să vă uitați la politica Germaniei vis a vis de noi.Credeți că Germanii au uitat?Sau la Ruși,Ukrainieni,Bulgari…….lista poate continua.
  Astăzi România are maxim 2-3 aliați în sensul de legătură stabilă în rest stăm cam prost și vom avea nevoie de ceva timp să stabilim o legătură ,nu mai vorbesc și de a cîștiga încrederea.

 6. luciancomunistu Says:

  PT. BAIETII CU OCHI ALBASTRI (MILITZIENILOR) DE LA CENZURA :
  unde este comentariul meu despre poza lu’domnu presh ?

 7. luciancomunistu Says:

  Comentariile mele de comunist prost nu prea sint postate !
  In sedintele de partid nu are toata lumea dreptu la cuvint ?
  Sau din nou aici sint postati numa’ o anumita parte a presei…
  Io-s di la evenimentu de miine, chiar nu va e rusine, tovarashi ?

 8. luciancomunistu Says:

  Si chiar am sa va dau de lucru in fiecare zi !

 9. luciancomunistu Says:

  Nea Mihnea,

  “Imaginea unui Iliescu “proferând invective” este teribil de amuzantă. Ce glumă bună!
  Mulţumesc domnilor ziarişti de la Evenimentul Zilei, m-aţi bine dispus pe ziua de azi… :)”

  Poate ai uitat cine a spus MAI ANIMALULE !!

 10. Bibliotecaru Says:

  Am să deturnez un pic discuţia de la partea teoretică la politica aplicată.
  În cadrul şedinţei de Guvern de ieri, a fost aprobat proiectul de lege privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de informaţii. Consider că de fapt este un cec în alb acordat poliţiei politice. Vă rog să vă folosiţi puterea politică pe care o deţineţi pentru a ne apăra de această posibilitate sumbră.

 11. comentatorul Says:

  Citat Lucian Comunistul
  “Comentariile mele de comunist prost nu prea sint postate !”

  Eu zic ca interventiile lui Lucian nu prea sunt postate (aprobate) din motive de slaba calitate. Adica textele numitului user contin mesaje cu caracter de gunoi care nu fac altceva decit sa murdareasca forumul lui Ion Iliescu.

 12. diogenecainele Says:

  Tin sa va felicit pentru discursul de la Consiliul National al PSD. Electrizant.

  Momente din acestea ne aduc aminte de ce este nevoie de Ion Iliescu in politica pentru multa, multa vreme de acum incolo!

 13. luciancomunistu Says:

  Pt comentatoru:

  “alegand doar comentariile care il ung pe nastase sau pe tine, si eliminandu-le pe restul, nu dovedesti decat ca nu esti mai breaz decat secretarii de partid de pe vremea cizmarului, pacat, credeam ca esti mai deschis si mai curajos…”

 14. luciancomunistu Says:

  Stimati tovarasi adica Mihnea Georgescu , Gabriela Savitski s.a.m.d.;

  Cu deosebita placere tin sa va aduc la cunostinta ca este indicat pentru comestizarea acestui forum sa existe pareri disonante de linia care se vrea impusa de SUS.
  Asa cum eu si mai multi altii va citim numai parerile bune si total de stinga exprimate va rog sa aveti curaju sa cititi si altceva din cind in cind…
  Fara mine se pare ca va cam plictisiti si totul este chiar monoton.
  Imi aduce aminte de culoarea gri a societatii romanesti de pe vremea lu’ cizmaru’
  Hai, fiti draguti si mai acceptati putina sare si piper si nu numai miere de albine.

 15. cirlovacristian Says:

  @neinfectat de comunism
  Dacă dl.Ion Iliescu lua seamă de ”el comandante” atunci cînd se zbătea ca o ………nă în izmene (anul 1993/1994) poate că acum dl Ion Iliescu ar fi avut pieptul plin de medalii pentru recunoștință și meritele aduse poporului Român.
  Dar cum dl Ion Iliescu NU LA BĂGAT ÎN SEAMĂ și ”el comandante” se iubește mult pe sieși nu avem recunoștințe, nici principii aprope nimic de bun augur…….

 16. buburuza75 Says:

  În viaţă sunt lucruri de preţ şi lucruri pe care le preţuim. Pe cele de preţ le cumpărăm în goana nesfârşită spre nicăieri, pe cele pe care le preţuim le păstrăm în adancul sufletului pentru a muri odată cu ele.
  Astăzi, cu cea mai aleasă preţuire, mă alătur celor care ar dori să vă transmită că sunteţi printre comorile sufletului meu!
  LA MULŢI ANI!

 17. gabriel03 Says:

  Domnule Presedinte, va urez un calduros “La multi ani”, cu ocazia zilei dvs. de nastere, care este, totodata si ziua mea.Am aflat cu uimire acest lucru, la o varsta destul de mica si sunt onorat de acest lucru.Multi ani fericiti, dar mai ales, multi ani rodnici in politica romaneasca!

 18. gabicretu Says:

  La multi ani frumosi, buni si sanatosi de la Bruxelles!
  Si va mai doresc ce-mi doresc si mie: sa vedem ca idealurile stangii sunt duse mai departe de partidul nostru si sa nu mai vedem cum se dilueaza si raman doar vorbe sonore si lipsite de credinta…

  Cu tot dragul,
  Gabi

 19. elenapacala Says:

  La multi ani , Domnule Presedinte!

 20. jderut Says:

  La multi ani! Multa sanatate!
  Flavia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: