RASPUNS LA COMENTARII

Bibliotecaru

         La nivelul chiar al unei vieţi de om – al generaţiei noastre – sunt, fără îndoială, schimbări vizibile: în primul rând, ciclicitatea şi caracteristicile anotimpurilor – în copilăria şi tinereţea noastră, iarna debuta încă de prin noiembrie, iar zăpada nu dispărea până pe la începutul lui martie. Nu exista Crăciun şi An Nou fără zăpadă, ca acum.

         Pentru regimul râurilor noastre erau caracteristice viiturile de primăvară, provocate de suprapunerile topirilor de zăpadă cu ploile de primăvară. În anii ’70-’75, ca şi în anii următori, acestea s-au deplasat spre începutul verii (luna iunie). Şi pot fi şi alte exemple.

          De asemenea, efectele societăţii de consum şi-au croit drum şi la noi. S-au amplificat cantităţile de deşeuri, gunoaie menajere – la care sistemul de gospodărie comunală nu mai face faţă. Sunt pline câmpurile de materiale plastice (plase şi sticle).

          Creşterea numărului de maşini în Bucureşti şi în marile oraşe a făcut tot mai dificilă circulaţia, iar efectele poluării atmosferice – tot mai vizibile!

          Şi ar fi încă multe de spus: dispariţia de spaţii verzi, defrişări masive de păduri, etc. Aşa încât, realmente, secolul al XX-lea a adus, pe acest plan,schimbări radicale în viaţa societăţii – în primul rând o dinamică a progresului tehnologic fără precedent, cu efecte benefice, dar şi efecte “secundare”, care afectează calitatea vieţii.

           Încălzirea chiar cu numai un grad a atmosferei terestre nu e de ignorat! Aceasta înseamnă mai multă energie în atmosferă, care accentuează fenomenele extreme!

radualexandrupsd3

           Remarcile lui sunt pertinente şi adaugă un fapt bine cunoscut: pentru noi, anul 2007 a fost anul record în ce priveşte temperaturile din timpul verii, concretizate şi prin efecte asupra producţiilor agricole (Al Gore menţiona anul 2005 ca anul cel mai cald, pe un grafic al încălzirii înregistrate în ultimii 15-20 de ani). Este evident că efectele încălzirii globale şi ale deteriorării mediului afectează cel mai puternic ţările slab dezvoltate.

cirlovacristian

         Observaţiile sunt pertinente.

         O problemă de mare acuitate este, spre exemplu, cea a asigurării hranei unei populaţii, în continuă creştere, a planetei.

          În perioada anilor 1950-1990, s-a produs ceea ce a fost numită “Revoluţia verde”, care a asigurat creşteri spectaculoase ale producţiei agricole, îndeosebi de cereale, superioare cerinţelor crescânde de hrană (în condiţiile unei creşteri demografice rapide). Această creştere s-a datorat concurenţei a patru factori :

            –  extinderea agriculturii intensive;

            –  extinderea suprafeţelor irigate;

            –  utilizarea chimicalelor – erbicide, insecticide şi îngrăşăminte;

            – cercetările genetice – lansarea unor soiuri de hibrizi, care au ridicat producţiile la hectar.

            Din anii ’90 se constată o tendinţă de plafonare şi chiar de reducere a producţiei mondiale de cereale, ca şi a rezervelor care asigură legătura între doi ani agricoli. Şi aceasta, ca urmare a faptului că cei 4 factori şi-au pierdut efectul benefic şi au efecte chiar contrarii:

             – agricultura intensivă a accentuat fenomenele de eroziune a solului;

             – pentru irigaţii nu mai sunt suficiente surse de apă.

            Statele Unite au fost obligate să ia măsuri de raţionalizare strictă a normelor de udare. O sursă importantă de apă subterană din zona centrală a marcat semne de epuizare; fluviul Colorado din California rămâne deseori fără apă. Fenomene similare se înregistrează în China şi India. Datorită irigaţiilor cu apă din fluviile Amu-Daria şi Sâr-Daria – este pe cale de dispariţie Marea Aral.

            – folosirea chimicalelor ridică altfel de probleme – şi s-a luat in calcul eliminarea lor;

            – cercetările genetice nu au mai creat nimic spectaculos, comparabil cu hibrizii creaţi în anii 1950 şi 1960.

            Lester Brown a scris o carte – studiu de caz: “Cine va hrăni China în secolul XXI” – în care semnalează un fapt: până în anii ’90, China era una dintre marile exportatoare de cereale. Din anii ’90, a devenit un mare importator (al doilea după Japonia). Creşterea demografică , pe de o parte, dar, mai ales, creşterea economică spectaculoasă a Chinei în ultimele trei decenii, a ridicat substanţial consumul de alimente; aşa încât, producţia internă nu mai face faţă. Pentru China nu este o problemă – dispune de suficiente resurse financiare pentru a putea importa. Numai că aceasta măreşte presiunea asupra pieţei mondiale a cerealelor, influenţând creşterea preţurilor! Iar aceasta afectează, în ultimă instanţă, tot ţările sărace – soarta flămânzilor de pe planetă!

Advertisements

10 Responses to “RASPUNS LA COMENTARII”

 1. emigrantul Says:

  UN POSIBIL SUBIECT FOARTE INTERESANT, GASIT DE MINE PE UN BLOG, AR FI URMATORUL:

  “Tehnica loviturii de stat
  Autor: Mihnea Georgescu ( http://mihneageorgescu.wordpress.com )

  Cum se poate lua puterea în situaţia actuală? Foarte simplu! Iată un plan de măsuri operative prin care orice forţă politică care are suficienţi bani şi influenţă la nivelul servicilor secrete poate lua puterea în trei luni:

  1. Se provoacă manifestaţii de stradă în Harkov, prin aţâţarea iredentiştilor maghiari. Lupte de stradă, contramanifestaţii româneşti etc.

  2. După circa o săptămână, de tratative nereuşite, se intervine în forţă cu armata, în gen decembrie 1989. Se instituie starea de necesitate şi un climat de teroare generalizată.

  3. Presa internaţională şi aliaţii noştri strategici, y compris Rusia, reacţionează violent, ca la o încălcare a drepturilor minorităţilor naţionale, a drepturilor omului etc.

  4. Se declanşează o doua manifestaţie antiguvernamentală la Bucureşti, în care se cere demisia conducerii statului şi alegeri anticipate, manifestaţie amplu prezentată în media internaţională.

  5. La presiunea străzii şi a comunităţii internaţionale, Guvernul şi Preşedintele îşi dau demisia. Parlamentul îşi suspendă activitatea şi este înlocuit de o structură provizorie de uniune naţională, care are menirea de a pregăti alegerile anticipate.

  6. Până la data alegerilor anticipate, sunt plasaţi oameni-cheie în teritoriu care vor supraveghea procesul electoral.

  Vi se pare un scenariu SF? Mie mi se pare foarte plauzibil şi chiar foarte probabil. Sper să nu fiu Pythia din Militari…”

 2. Bibliotecaru Says:

  :) Cam aşa funcţiona şi în amintirea mea.

  Se pregăteşte ceva şi vă sfătuiesc să nu o trataţi cu uşurinţă:
  http://giconet.blogspot.com/2008/02/veniturile-suplimentare-oferite.html

 3. bucur Says:

  Stiu ca nu este o ocazie in care sa se posteze datorita faptului ca dumneavoastra doar ati raspuns prietenilor din blog .Insa sunt foarte ,foarte interesat sa va aflu parerea in ceea ce priveste independenta Kosovo si amestecul marilor puteri in divizarea tarilor din Balcani .

  Avand in vedere ca sunteti unul din oamenii politici in care cred cu adevarat ,consider ca am dreptul sa va pun intrebari pentru a afla punctul dumneavoastra de vedere in anumite situatii , despre lucruri de importanta majora.

  Cu deosebit respect,
  Tiberiu Bucur !

 4. emigrantul Says:

  INCA O DOVADA CA ION ILIESCU S-A INSPIRAT DIN PERESTROIKA
  INCA UN ARGUMENT (DESI NU DIRECT) CA REVOLUTIA ROMANA A FOST PUSA LA CALE DE MIHAIL GORBACIOV pentru a implementa in Romania (ca si in toata Europa de Est) viziunile sale politice.

  Este evident ca Mihail Gorbaciov in discutia sa cu A. Lilov (a se vedea mai jos) da indicatii de tip Perestroika/Glasnost relativ la modul cum trebuie sa evolueze politica Bulgariei, citez: “Important este să nu respingeţi opoziţia, ci din contra, trebuie să colaboraţi cu ea. Lăsaţi-o să îşi asume ea responsabilităţile! Astfel punem problema şi la noi.” Mai mult, Mihail Gorbaciov isi exprima multumirea fata de politica presedintelui Iliescu (proaspat cistigator de trei zile al alegerilor), citez: “Da, el (Ion Iliescu) ocupă acum o poziţie calculată şi pregăteşte o colaborare foarte constructivă (cu opozitia). Dar cred că nu e cazul să afişăm foarte mult potrivirea şi coincidenţa punctelor noastre de vedere (ale lui Gorbaciov, Iliescu, Lilov).”
  Singurul motiv pentru care Mihail Gorbaciov nu vrea sa fie afisata prea mult coincidenta dintre punctele de vedere ale lui Ion Iliescu si ale sale este aceea ca el l-a sprijinit pe presedintele Iliescu inca de la inceputul revolutiei lucru care odata aflat de oameni ar putea fi interpretat ca impunerea unei conduceri in Romania cu sprijin strain.

  “Stenograma lui Gorbaciov
  M.S. Gorbaciov şi preşedintele Prezidiului Comitetului Central al Partidului Socialist din Bulgaria, A. Lilov

  23 mai 1990
  A.Lilov: Greşeli, la noi în Bulgaria, s-au făcut nu mai puţine ca în URSS. Acest lucru a permis pregătirea terenului pentru creşterea opoziţiei.
  M.S.Gorbaciov: Bine că aţi reuşit totuşi să evitaţi desfăşurarea unor astfel de evenimente cum sînt cele care au avut loc în Germania Democratică şi în România. Este foarte important că voi aţi găsit singuri o iniţiativă înţeleaptă, îndrăzneaţă şi corectă. Este adevărat că acum în România Iliescu coordonează acţiunile destul de bine.
  A.Lilov: Da, el a reuşit să obţină o victorie foarte bună. Probabil că noi în Bulgaria nu vom reuşi să avem o astfel de victorie la următoarele alegeri.
  M.S.Gorbaciov: Tocmai: nici nu aveţi nevoie de o astfel de victorie. Important este să nu respingeţi opoziţia, ci din contra, trebuie să colaboraţi cu ea. Lăsaţi-o să îşi asume ea responsabilităţile! Astfel punem problema şi la noi.
  A.Lilov: Cum vă imaginaţi, o vor recunoaşte şi în România? Îl am în vedere, înainte de toate, pe Ion Iliescu?
  M.S.Gorbaciov: Da, el ocupă acum o poziţie calculată şi pregăteşte o colaborare foarte constructivă. Dar cred că nu e cazul să afişăm foarte mult potrivirea şi coincidenţa punctelor noastre de vedere.”

  PERSONAL AM LUAT CUNOSTIINTA DE CONVERSATIA DE MAI SUS AZI 20 FEB. 2008
  Cred ca pina la urma va iesi la iveala vreun act clar din care sa rezulte modul concret in care Revolutia Romana a fost pusa la cale de Mihail Gorbaciov.

 5. mariusmanea Says:

  Interesant mai ales ca sint un fan al dl. Brown si al dl.Toffler.
  A fost un documentar interesant pe Discovery zilele trecute!
  Dar problema spinoasa sapt. asta ramane Kosovo.Toate cele bune

 6. cirlovacristian Says:

  …..”S-au amplificat cantităţile de deşeuri, gunoaie menajere – la care sistemul de gospodărie comunală nu mai face faţă. Sunt pline câmpurile de materiale plastice (plase şi sticle).”…….

  Sincer nu cred că sistemul de gospodărire comunală are ceva implicații în problema a face sau nu față și ca argument vin să aduc la cunoștința publicului că este privat.
  Cu toate că avem cadrul legislativ,contracte între primării,societățile de salubritate și administratorii așaziselor gropi ecologice NIMENI NU MIȘCĂ UN DEGET.
  Primăria acordă exclusivitate lui Prigoană,REBU,etc pe bază de interes financiar -șpagă,probabil personală și partid-și nu interese să ia măsuri constructive.Contractele de salubritate nu se referă doar la a strînge gunoiul și deșeurile de la cetățeni ci mai implică și curățenia stradală NU?
  Cînd în toată Europa se practică forma mecanizată și numai in anumite condiții pe cea manuală NOI,Românii suntem mai ”șmecheri” în sensul că avem ceva aspiratoare,ceva lucru manual și ceva gropi ecologice-care oricum nu sunt ecologice decît prin nume.
  Oricum societățile mătură străzile decît doar unde se vede,dar ei încasează banii pe o cantitate mult mai mare probabil de 10 sau 15 ori față de suprafața curățită dar primăriile nu iau măsuri.
  Ce fac cu gunoiul?Îl depozitează în acele gropi care se află pe raza municipiului fără să țină cont că dacă faci așa ceva în interiorul unui oraș,comună,etc trebuiesc luate în calcul și problema REGENERĂRII care are ceva componente.La fel se întîmplă și cu zăpada.
  Sunt mult mai multe de spus dar în mare totul se reduce la șpagă,încasări cît mai mari,muncă cît mai puțină și fără stres.
  Așa sunt afaceriștii României.
  Bineînțeles că cetățenii contribuie la asemenea fenomene deoarece nu fac distincția între ce se poate refolosi și ce ar trebui ars și ce ar trebui îngropat.Și mai au o contribuție anume atunci cînd alege pe aceste tipuri de caractere-persoane nu sunt,mai degrabă animale pentru că au intrat în gunoaie.
  Apropo de ce aceste societăți au contracte de moștenire?

  ”Creşterea numărului de maşini în Bucureşti şi în marile oraşe a făcut tot mai dificilă circulaţia, iar efectele poluării atmosferice – tot mai vizibile! ”……..

  Taxă de intrare in centru
  Congestion charge in London este de 8 sterling pound adică de aproximativ 17 dolari americani pe auto zilnic.Actualul primar a propus pentru auto care evacueză gaze peste o anumită cantitate,auto respectiv să fie taxat cu 25 sterling pound adică 50 dolari americani
  Asemenea idei sunt propuse și discutate spre aplicare la Roma,Berlin,etc…
  și ele ca scop principal nu descurajarea traficului ci obținerea de fonduri de la poluatori fără să apeleze la cetățeanul care poluează mai puțin adică încearcă să creeze un echilibru.Cu banii obținuți se plantează noi copaci,se îmbunătațesc serviciile către populație,etc… practic este rezolvată o componentă a REGENERĂRII.
  Modele sunt.Idei pot exista.Posibilități există.De educat se poate educa chiar cu masuri restrictive dacă este nevoie dar cine are interes?
  Poate Cocoș și Urdea pentru o nouă sursă de venituri sau poate Bahmuțeanca sau poate nu știu ce primar dar cu scopuri total opuse față de interesele cetățenilor.

 7. superpaul Says:

  Carlovacri….. tu esti MAFALDA ????

 8. cirlovacristian Says:

  @superpaul
  Nu.
  De ce mă întrebați?

 9. ciprian blidaru Says:

  Ce pretentii puteti avea de la oficiosul prezidential!

 10. nemteanunebun Says:

  He,he,….Kosovo este o problema in care e implicata atat USA cat si Rusia,ramane de vazut ce vor avea de spus tarile din jurul fostei Yugoslaviei..nu? ‘Taticu Bush’ a recunoscut Kosovo independent,ramane de vazut cum o sa fie primita … va fi interesant!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: