COMENTARII LA TEMA INCALZIRII GLOBALE (2)

 

1.- Este adevarat ca, atat datele urmarite in ultimii 1000 de ani, cat si cele stabilite pe baza studierii structurii ghetii din Antarctica, evidentiind depuneri de zapada si compozitia particolelor de CO2 , pe o perioada de 650.000 de ani, permit constatarea atat a existentei in timp a mai multor perioade de incalzire, dar totodata faptul ca procesul de incalzire evidentiat in ultimii 15 ani este fara precedent.

2.- Se constata corelatia dintre cresterea temperaturii si a cantitatii de CO2 din atmosfera. Spuneti ca aceasta corelatie ar fi inversa, inalzirea ar produce cresterea cantitatii de CO2. Sunt chestiuni pe care profesionistii in domeniu pot sa le clarifice. Cert este insa ca si din acest punct de vedere concentratia de CO2 arata cresteri sensibile fata de alte perioade istorice de incalzire !

3.- Este evident ca activitatile umane au contribuit substantial la cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera (dintre care CO2 reprezinta 80%). Contributia cea mai mare revine arderii carbunilor, petrolului si gazelor. De aceea, problema cea mai serioasa care s-a reflectat si in masurile incluse in Protocolul de la Kyoto din 1997, a fost aceea a reducerii acestor surse de poluare, iar in perspectiva – de inlocuire a acestor resurse conventionale cu altele – nepoluante si regenerabile.

4.- Deocamdata, sursele alternative sunt inca insuficiente. Chiar si energia nucleara nu ofera o perspectiva acoperitoare ( dincolo de problemele privind securitatea nucleara).

Energia eoliana si cea solara au intrat in atentie ca surse alternative si multe state au dezvoltat programe impresionante de investitii in acest domeniu. Dar nici ele nu pot garanta decat o mica parte din resursele necesare de substituire a celor conventionale. In plus, desigur, problema randamentelor, a eficientei reprezinta punctul fragil al acestor solutii (ceeace remarca si cirlovacristian ) .

In ultimii ani a aparut o miscare dinamica pentru dezvoltarea utilizarii biocarburantilor. Brazilia are o pozitie de avangarda. 40% din autoturisme folosind etanolul, obtinut din prelucrarea cantitatilor mari de trestie de zahar produse de aceasta tara. In SUA, in ultimii 2 ani se constata o crestere spectaculoasa a investitiilor in instalatiile de producere a etanolului si a biocarburantilor (bio-diesel) – prin prelucrarea cerealelor si a altor produse vegetale. Aceasta pune insa probleme grave in ce priveste asigurarea surselor de hrana atat pentru oameni cat si pentru animale – o problema la fel de serioasa pentru omenire la acest inceput de secol.

In legatura cu aceasta tendinta, Lester Brown a scris un articol referitor la pericolul ca cca.900 milioane automobile existente la nivel mondial sa pericliteze hrana celor 2 miliarde de oameni flamanzi ai planetei. Si asa, in conditiile dinamicii cresterii populatiei si a consumului mediu de alimente, cresterea productiei de cereale si a altor produse agroalimentare incepe sa nu mai faca fata.

5.- De aceea, se vorbeste despre nevoia dezvoltarii cercetarilor pentru o solutie alternativa, viabila si de perspectiva. Se pare ca aceasta ar trebui sa fie hidrogenul – extrem de raspandit in natura, care ar putea constitui o sursa curata, depoluanta si regenerabila. Deocamdata, insa nu exista tehnologiile de obtinere, in conditii accesibile, tehnic si economic, intr-un viitor foarte apropiat. De aceea trebuie gandita o strategie de tranzitie.

6.- Noi, din pacate, in acest plan, facem mult mai putin, chiar si in comparatie cu unele experimente realizate inainte de 1989. Beneficiem de o contributie importanta de cca.30% de energie hidro, produsa de centralele de pe Dunare si de pe raurile interioare, care si ele vor trebui modernizate in anii urmatori. Deasemeni este utila contributia energiei nucleare produse la Centrala de la Cernavoda si sunt binevenite orientarile pentru continuarea investitiilor la grupurile urmatoare ( tehnologia Candu fiind si printre cele mai performante din punctul de vedere al securitatii nucleare).

7.- Facem inca prea putin pentru promovarea de masuri pentru reducerea pierderilor de energie, in retea si la consumatori (inclusiv izolarea termica a cladirilor), ca si a consumurilor specifice – o sursa sigura si totodata o cale de protejare si de economisire a resurselor existente. In acelasi context, daca la nivel global au crescut in mod spectaculos sursele de poluare si de emisii de CO2, un factor esential de echilibru – mare consumator de CO2 – padurile planetei au cunoscut o agresiune activa, concretizata prin reducerea suprafetelor acoperite de paduri de la 2/3 (cca. 57% in prima jumatate a secolului al I9-lea, la cca.25 – 26% astazi). Si agresiunea continua. Interesant, ca aceleasi procente sunt valabile si pentru suprafata actuala a Romaniei. De aceea, protectia padurilor si a spatiilor verzi trebuie sa devina o actiune ampla, pornind de la programe guvernamentale de reimpaduriri pana la masuri severe de respectare a legislatiei din partea administratiei si actiuni ale cetatenilor pentru protectia si dezvoltarea spatiilor verzi.

Ca o mentiune la aceasta ultima problema in Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila – pe termen lung, pana in 2025 preconizam un Program National de impaduriri care sa mareasca suprafata padurilor de la cca.25% la 38%.

Advertisements

12 Responses to “COMENTARII LA TEMA INCALZIRII GLOBALE (2)”

 1. emigrantul Says:

  CITAT ION ILIESCU
  “Energia eoliana si cea solara au intrat in atentie ca surse alternative si multe state au dezvoltat programe impresionante de investitii in acest domeniu. Dar nici ele nu pot garanta decat o mica parte din resursele necesare de substituire a celor conventionale. In plus, desigur, problema randamentelor, a eficientei reprezinta punctul fragil al acestor solutii (ceeace remarca si cirlovacristian ) .”

  PE 14 FEBRUARIE 2008 FAC URMATORUL COMENTARIU:

  /\/\emigrantul Says:
  February 14, 2008 at 10:41 pm
  “…………………………….
  1) Generatoarele eoliene nu sunt rentabile pentru tara noastra deoarece nu avem vinturi puternice.
  2) Producerea energiei electrice cu ajutorul soarelui nu este fiabila in nici o parte din lume datorita randamentului extrem de scazut al conversiei si costurilor mari ale elementelor convertoare.
  3) Bioenergia se reduce in principal la fabricarea de carburanti din plante. Combustibilii astfel obtinuti sunt inferiori benzinei si necesita suprafete agricole mari pentru producerea lor. In cazul Romaniei bioenergia nu este o solutie serioasa. Nu avem suficient pamint disponibil!
  CONCLUZIE:
  Inainte de a vorbi de sursele regenerabile trebuie sa aruncam o privire pe internet (in wikipedia de exemplu) pentru a vedea cit de rentabile sunt ele si in ce masura Romania poate produce energie regenerabila: “eoliana, solara, bio”.”/\/\

  LA CARE CIRLOVA CRISTIAN DA UN RASPUNS MAI LUNG CE INCEPE CU FRAZA:

  /\/\cirlovacristian Says:
  February 15, 2008 at 7:03 am
  @emigrantul
  Cu toate că sunt perioade cînd mai ˝arătați˝ și ceva realism și luciditate acum cred că sunteți pe altă cărare……/\/\

  Nu stiu unde a remarcat “Cirlova Cristian” ca problema randamentelor, a eficientei reprezinta punctul fragil al solutiilor bazate pe energia eoliana sau solara insa este clar ca la comentariul meu citat mai sus, Cirlova Cristian are o replica destul de ferma “adica sunt pe alta carare”.

  Din pacate comentariile lui Cirlova sunt extrem de incilcite, au idei incurcate si sar repede de la un subiect la altul. Imi este extrem de greu sa citesc textele sale si sincer sa fiu am inceput sa nu prea ii inteleg punctul de vedere.

 2. emigrantul Says:

  CITAT ION ILIESCU
  “un factor esential de echilibru – mare consumator de CO2 – padurile planetei au cunoscut o agresiune activa, concretizata prin reducerea suprafetelor acoperite de paduri de la 2/3 (cca. 57% in prima jumatate a secolului al I9-lea, la cca.25 – 26% astazi).”

  Pai si normal ca au scazut suprafetele impadurite daca toata America de Nord este construita din LEMN!. Zgirie norii aceia pe care ii vedem la televizor au prea putin de-a face cu orasul nord american. Majoritatea imobilelor din US si Canada sunt facute din material lemnos mai precis placaj in cazul celor noi si birne pentru cele vechi.

  Exemple: http://www.geocities.com/casamede2005/MagaziileDinMontrealHTML.htm
  http://www.geocities.com/pozecanadiene/FireWallHTM.htm

 3. Horia Says:

  D-le Presedinte,

  Astept cu mult interes punctul dvs. de vedere cu privire la proclamarea independentei Kosovo de catre teroristii albanezi. Cu atat mai mult cu cat in calitate de sef al statului ati cunoscut foarte bine realitatile geopolitice care au dus la aceasta secesiune violenta ce arunca in aer sistemul de drept international cladit pe Carta Onu si Actul Final de la Helsinki.

  Astept cu interes luarea dvs de atitudine, cu atat mai mult cu cat la Bucuresti se tace. Vinovat, ignorant, las – nu-mi dau seama exact cum, dar cert e ca se tace, in conditiile in care romanii, sub impactul emotional al crearii acestui precedent periculos, deja invocat de revizionistii unguri, asteptau o pozitie clara si prompta a liderilor lor.

  Ma tem ca iar ne prinde istoria pe picior gresit, nepregatiti si dezbinati in momente de cumpana…
  Din pacate, daca Basescu si-a varat iar capul in alcool, speriat de efectele pe care le poate avea bulgarele de zapada al autonomiei secuiesti, pe care l-a urnit azi vara, daca Guvernul ne-a obisnuit sa nu asteptam nimic bun de la amatorismul sau, iata ca nici PSD nu are o pozitie prompta si clara. Dupa cum ne-au obisnuit habarnistii lui Geoana, rataciti in fruntea partidului.

  Singura pozitie de care am stiinta, pana acum, a unei personalitati din PSD este cea a Corinei Cretu: http://corinacretu.wordpress.com/

  Asadar, d-le Presedinte, ce părere aveţi despre proclamarea independenţei Kosovo, despre sprijinul – de neînţeles pentru mine – acordat de SUA şi despre poziţia României, care condamnă în vorbe secesiunea, dar o acceptă tacit, trimiţând forţe în cadrul misiunii internaţionale ce va asista autorităţile noului stat după independenţă?

 4. Bibliotecaru Says:

  Hidrogenul este un combustibil excelent. Are o contribuţie calorică specifică excelentă (kcal/litru), nu este poluant (rezultă doar apă)… dar are o hibă, ca să-l obţii trebuie să consumi mai multă energie decât îţi oferă.
  Metoda clasică şi simplă de obţinerea Hidrogenului este electroliza apei. În industria automobilului se folosesc metode alternative. De exemplu, HyPower Fuel’s H2 Reactor (H2R) permite randamente de până la de două ori mai mari ca la banala electroliză. Desigur însă, vorbim şi despre costuri deimplementare aici. Interesant este că firmele producătoare de autoturisme au înţeles că zona de timp alocată motoarele care consumă petrol este spre sfârşit şi cam toate studiază posibilităţi alternative de exprimare a energiei. Din păcate nu există între ele o colaborare, deci va fi o mare varză din punctul de vedere al standardizării.
  Paradoxal (sau nu) cea mai nepoluantă sursă de energie este cea obţinută din plante, fie uleiul de rapiţă, care înţeleg că va fi şi directivă europeană, fie alte tipuri de uleiuri, fie chiar lemnele de foc. Evident, acestea trebuiesc mai întâi cultivate, adică nu facem nimic dacă defrişăm pădurile şi să le ardem. De ce? Pentru că în atmosferă s-ar degaja CO2-ul reţinut de plante din atmosferă şi nu unul fosil. Soluţia scăderii conţinutului de dioxid de carbon are două etape. Mai întâi repopularea cu plante a teritoriului, reîmpădurirea. Pădurea acumulează în masa lemnoase CO2. Etapa a doua este “refosilizarea” CO2, adică retransformarea masei lemnoase în cărbune şi îngroparea lui în pământ. Pare o risipă de energie colosală, dar e singura soluţie clară. Un lucru este clar, dacă de mâine am avea 100% resurse de energie alternative, eoliană, solară, a valurilor… CO2-ul ar continua să rămână în atmosferă, nu s-ar duce nicăieri. Poate ar trebui să încep să ne gândim că arderea fiecărui litru de petrol va necesita într-o zi punerea lui la loc în zăcământ. Lumea poate s-ar gândi la acest efort şi nu ar mai consuma atât de mult combustibil fosil.

 5. cirlovacristian Says:

  @emigrantul
  Sincer?
  Încerc/doresc-nu știu dacă reușesc- să nu fiu părtinitor.Oricum nu sunt echilibrat din punct de vedere al comentariilor.
  Tot timpul am căutat să și respect opiniile celorlalți,bineînțeles cele ce au argumente care demonstrează.
  Aici în problema energiei și politicii energetice cu implicațiile și componentele sale, greșiți catastrofal.Pe o scară de la unu la zece,dv.-@emigrantul- sunteți foarte aproape de 11,probabil că tratați acest subiect cu superficialitate.
  Să nu înțelegeți greșit ,cum că eu aș fi foarte-foarte implicat şi nu ştiu cît de profund sunt în gîndire,dar totuși acord o atenție mult mai mare decît dv-cred eu.
  Iacătă demonstraţie:
  …..”Majoritatea imobilelor din US si Canada sunt facute din material lemnos mai precis placaj in cazul celor noi si birne pentru cele vechi.”…….
  Dacă ați fi de meserie constructor și probabil o somitate recunoscută pe plan românesc în materie atunci este posibil să aveți ceva dreptate.Dar cum nu sunteţi atunci este mult mai bine să lăsaţi pe altcineva ”să-şi dea cu părerea” la asemenea subiecte.
  Personal nu l-am auzit pe dl Ion Iliescu,Mihnea Georgescu şi alţii facînd comentarii-culoarea şi lumina nu sunt cum trebuie,etc…- asupra fotografiilor prezentate şi realizate de dv,deci spuneţi-vă opinia în condiţiile în care spuneţi şi ceva plauzibil,demostrabil ba mai mult să reuşiţi să şi susţineţi.
  PS
  Să nu spuneţi/gîndiţi că acest comentariu a fost în apărarea dl I.Iliescu şi că eu aş fi nu ştiu ce PSD -ist si aşa mai departe.

 6. cirlovacristian Says:

  @emigrantul
  Aici găsiți o parte din remarca mea-randament economic.
  …..”Cum Românii,în general,doresc să se îmbogățească peste noapte nu cred că vom găsi prea repede adepți la investiții/și aici mă refer la cei Români”…..
  Există o profitabilitate cuprinsă între 15 și 35 procente cu care sunt sigur că investitorii nu sunt de acord în condițiile în care au fost învățați cu 100%.

 7. emigrantul Says:

  Este din ce in ce mai limpede ca userul Cirlova Cristian vorbeste ca sa se afle in treaba.

  La remarca mea privind generatoarele eoliene, cirlovacristian gaseste de cuvinta sa dea replica “poate are @emigrantul ”vînturi”puternice și noi nu putem lua notă-miros?”. Privitor la conversia energiei solare in energie electrica, Cirlova zice: “Din punct de vedere energetic este ok randamentul deoarece se pleacă de la zero”. Ce o fi vrut sa spuna numai el stie.
  Referitor la Bioenergie, Cirlova are din nou un comentariu de mica valoare stiintifica ca sa nu folosesc un cuvint mai dur, citez: “Disponibilitatea agricolă pentru plante oleoginoase,cartofi sau orice altceva nu cred că dv sunteți atît de bine informat de către ministerul agriculturii din România încît să aveți o părere. Inclusiv și din produsele derivate se obține energie.”

  IN CONCLUZIE:
  Nu cred ca se poate pune prea mare baza pe comentariile lui Cirlova. Nu este nimic de invatat din ele. Textele sale sunt un sir nesfirsit de idei incurcate garnisite din loc in loc cu jigniri inutile care nu fac altceva decit sa-l umple de ridicol si totodata sa-l discrediteze.

  CITAT
  /\/\cirlovacristian Says:
  February 17, 2008 at 10:15 pm

  ……”1) Generatoarele eoliene nu sunt rentabile pentru tara noastra deoarece nu avem vinturi puternice.”…. poate are @emigrantul ”vînturi”puternice și noi nu petem lua notă-miros?
  Ideea este de constanteneitate,o viteză constantă pe o perioadă cît mai lungă de timp.

  ….”2) Producerea energiei electrice cu ajutorul soarelui nu este fiabila in nici o parte din lume datorita randamentului extrem de scazut al conversiei si costurilor mari ale elementelor convertoare.”……..
  @emigrantul vă rog să fiți atent la exprimarea și înscrisurile dv deoarece randamentul este implicat de costuri.Din punct de vedere energetic este ok randamentul deoarece se pleacă de la zero.

  ….”3) Bioenergia se reduce in principal la fabricarea de carburanti din plante. Combustibilii astfel obtinuti sunt inferiori benzinei si necesita suprafete agricole mari pentru producerea lor. In cazul Romaniei bioenergia nu este o solutie serioasa. Nu avem suficient pamint disponibil!”…..
  Combustibilul obținut din ulei,alcool,gunoaie,etc este folosit pentru carburant auto sau pentru producere energie electrică și termică prin ardere.Disponibilitatea agricolă pentru plante oleoginoase,cartofi sau orice altceva nu cred că dv sunteți atît de bine informat de către ministerul agriculturii din România încît să aveți o părere.
  Inclusiv și din produsele derivate se obține energie.
  PS
  ……
  Părerea mea este să lăsați oamenii de specialitate și cercetătorii să se ocupe de asemenea probleme care au aceiași valoare cu a fotografiilor dv.-totuși./\/\

 8. emigrantul Says:

  Pentru Cirlova Cristian

  Ce mai vrei, vad ca acum te indoiesti si de faptul ca orasele Nord Americane ar fi facute din lemn. Am dat exemple, fotografii, traiesc intr-un astfel de oras de lemn, stiu ce vorbesc. Asta este tehnologia de constructie, este incredibil pentru cineva din Romania, dar asta este adevarul.

  Aparent pentru necunoscatori ar parea ca majoritatea imobilelor sunt facute din caramida lasata netencuita. FALS, caramida este un strat subtire exterior care imbraca cladirea pe exterior ca o faianta pentru a o proteja de intemperii, pentru izolatie termica, etc.

  Ia arunca o privire aici:
  http://www.geocities.com/emigrareincanada/SfOctMontrealHTM.htm
  Fotografiile prezinta o stradela situata intre doua rinduri de case (un fel de alee dintre blocurile romanesti). Vei vedea in imagini si un imobil mare in constructie. Este din lemn. Celelalte case din poze tot de lemn sunt doar ca acestea au fost terminate si faiantate, dupa cum spuneam, cu caramida.

 9. cirlovacristian Says:

  @emigrantul
  …….”With a life expectancy of at least 20 years and an average wind speed of 6,5 m/s, your cost per kWh will be 5.3 Euro cent!”……..
  Dv credeți că 6,5 m/s este vint puternic-în condițiile în care este masurat la 20 m de sol?

 10. emigrantul Says:

  In legatura cu KOSOVO,

  Pozitia Romanilor este clara, asa cum rezulta din sondajul de aici:
  http://www.sondaje.php0h.com/kosovo.php

  Cei care in sondajul de mai sus au votat “Pentru Independenta Kosovo”, nu sunt romani, dupa cum reiese din sondajul urmator:
  http://www.sondaje.php0h.com/nationalitate.php

  Este izbitoare identitatea procentelor celor care se declara Romani cu a celor care NU doresc independenta KOSOVO.

 11. cirlovacristian Says:

  @emigrantul
  minim 2,5-3 m/s
  maxim 25 m/s
  viteza vîntului pentru turbine

 12. cirlovacristian Says:

  @emigrantul
  Dacă dta. ai înteles doar atît,respectiv:”Ce mai vrei, vad ca acum te indoiesti si de faptul ca orasele Nord Americane ar fi facute din lemn.”atunci nu pot decît să concluzionez că ești limitat în gîndire,adică doar atît poți și nimic mai mult.Probabil acesta este și motivul emigrării.
  Ideea din frazele mele,respectiv ”Dacă ați fi de meserie constructor și probabil o somitate recunoscută pe plan românesc în materie atunci este posibil să aveți ceva dreptate.Dar cum nu sunteţi atunci este mult mai bine să lăsaţi pe altcineva ”să-şi dea cu părerea” la asemenea subiecte.” era că dv nu aveți cunoștință ce avantaje /dezavantaje are lemnul cînd este folosit ca material de construcție sau de ce este folosit ca material de construcție.Dacă doriți lămuriri vă rog să mai studiați.
  Vă spun sincer BINE CĂ AȚI EMIGRAT deoarece ar fi fost posibil să nu elucidați nici problema cu discreditatul,vinturile și jignirile.
  Totuși să lăsăm specialiștii să-și spună cuvîntul.
  Nu toți sunt”cineva din Romania”.Îmi pare rău dar acesta-”cineva din Romania”- este statutul dv din Canada- probabil.
  PS
  @Mihnea Georgescu
  Încă un argument că trebuie să mai luăm ceva lecții-indiferent de care.
  Oricum timpul nu este pierdut.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: