RASPUNSURI

CONSILIUL PROVIZORIU DE UNIUNE NATIONALA

Apreciez opiniile si comentariile privind „maturitatea CPUN” precum si parerile exprimate in legatura cu incidentul creat de Nica Leon – un om frustrat, dar si anormal (cu un „comportament paranoid”), cunoscut ca atare, inca din perioada CPUN; din pacate nu s-a schimbat nici dupa 18 ani. Eu am incercat sa-l tratez fara resentimente. Insa, evident, el si-a jucat rolul de „provocator”.(Bibliotecaru imi sugereaza ”sa-mi cer scuze ca i-am intins mana; ca ar fi meritat sa-i fi dat doua palme.”.! Probabil ca asta si-ar fi dorit pentru ca provocarea sa fie deplina! )

Din pacate presa, avida intotdeauna de „senzatii” si de teme de scandal, a facut din iesirea lui Nica Leon tema zilei, ignorand ceeace constituia esenta manifestarii, semnificatia momentului istoric al constituirii Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională – ca structura provizorie, pluralista (la conditiile de atunci), esenta interventiilor si personalitatile prezente. Acesta este rolul unor asemenea personaje – de a provoca diversiuni!

De aceea eu am sugerat si celor prezenti si reprezentantilor presei sa consideram episodul si personajul – o paranteza neplacuta, intr-o manifestare onorabila si de substanta!

Gabriela Savitsky ma intreaba cum am putut rezista unor asemenea manifestari.

Cei care au urmarit transmisiile directe, televizate si imaginile inregistrate de la sedintele CPUN pot aprecia frecventa unor asemenea momente tensionate de-a lungul celor 3 luni de activitate a CPUN. Cu toate acestea, am reusit sa trecem peste ele si in modul cel mai democratic sa finalizam dezbaterile cu decizii importante – un exemplu de exercitiu democratic, in ciuda presiunilor si manifestarilor „temperamentale”. In calitate de moderator, suplinit si de vicepresedinti (in special de domnul Radu Campeanu) am suportat, fara indoiala, greul acestor dezbateri. Astfel CPUN a contribuit la cresterea credibilitatii in fata cetatenilor.

Relatarea de la reuniune prezentata de Mihnea Georgescu este corecta si a surprins ceeace era cel mai important.

Apreciez deasemenea relatarea detaliata, postata de Bibliotecaru care afiseaza si o documentare – textul Decretului Lege al CFSN privind constituirea CPUN, ca si prezentarea unei liste de documente adoptate de CPUN – expresie a eficientei acestui organism.

Remarcile lui ion arian pe blogul Bibliotecaru sunt dealtfel partizane si incorecte. In volumul „Viata politica intre violenta si dialog” am relatat pe larg toate momentele care au marcat trecerea de la CFSN la CPUN si nu numai. El repeta cu obstinatie confuzia CFSN ( ca structura provizorie a puterii care s-a nascut in noaptea de 22 decembrie 1989 si si-a completat componenta cu reprezentantii tuturor judetelor) si FSN, ca partid – care s-a nascut la finalul lunii ianuarie, la care au aderat individual si unii din membrii ai CFSN-ului, insa multi dintre membrii CFSN nu au aderat la partidul FSN. Am relatat, intr-o interventie anterioara, si oricine poate verifica aceast lucru, lista publicata a membrilor CFSN – care au devenit membrii CPUN (este suficent sa reamintim nume ca : Ion Caramitru, Mircea Dinescu, Andrei Plesu, Dan Haulica, Gabriel Andreescu, Radu Filipescu, Ascanio Damian, Mariana Celac si multi altii)

Advertisements

2 Responses to “”

 1. staredeurgenta Says:

  A aparut numarul 3 al revistei Stare de urgenta.
  http://staredeurgenta.marte.ro
  Se gaseste in Chisinau (in toate chioscurile de presa) si in Bucuresti (la chioscul din fata Muzeului Literaturii – B-dul Dacia, intre Romana si Calea Victoriei, si in Green Hours).
  In curind si in Iasi si Constanta.
  Va rugam sa cititi erata de pe blog sau din revista.

 2. Gabriela Savitsky Says:

  Vă mulţumesc. Uitasem că apanajul marelor spirite este iertarea a priori şi dezinteresul pentru mărunţişuri existenţiale. Dacă eram acolo îi dădeam dobitocului câteva poşete peste cap.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: