‘UN ADEVĂR INCOMOD’

In cursul diminetii am participat in calitate de invitat al Universitatii ‘Spiru Haret’ la manifestarea prilejuita de lansarea volumului ‘Un adevăr incomod’, de Al Gore, castigator al premiului Nobel pentru pace în 2007.

al-gore.gifimages-pinguini.jpgimages-3.jpgimages-5.jpgimages-6.jpgimages-11.jpg
Amfiteatrul s-a dovedit neincapator pentru comunitatea celor interesati de problemele protectiei mediului si dezvoltarii durabile : profesori,studenti, reprezentanti ai societatii civile, jurnalisti. Cu acest prilej „Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila” a prezentat filmul „An inconvenient truth” in care Al Gore are rolul principal (puteti viziona trailerul aici ) .
In deschiderea reuniunii, amfitrionul, domnul Prof.univ.dr. Aurelian Gh. Bondrea, rectorul Universitatii a rostit o alocutiune deosebit de argumentata. Pornind de la cel ce a dat numele Universitatii, Spiru Haret, care prin spiritul conceptual a fost fondatorul Romaniei Moderne, rectorul Aurelian Bondrea a subliniat faptul ca mediul universitar reprezinta „un spatiu social privilegiat daca faciliteaza intalniri de promovare a spiritului de implicare in problematica globala a omenirii.”
In continuare am facut o prezentare succinta a problemelor globale de mediu de la Rio (AGENDA 21) la Johannesburg si – Bali 2007- cu mentiuni speciale asupra fenomenului de incalzire globala si accentuare a fenomenelor extreme.
Am expus pericolele la care este supusă planeta în urma încălzirii globale şi a consumului rapid de resurse regenerabile. Pe parcursul mileniilor, niciodata cantitatea de dioxid de carbon în atmosfera terestră (sursă a efectului de seră şi a încălzirii globale) nu a fost atat de crescuta. Una din cauze: diminuarea suprafetelor impadurite ale planetei – exemplu apropiat de noi, bucurestenii : diminuarea padurii Baneasa, atacul asupra parcului Bordei, diminuarea spatiilor verzi ale Capitalei. Am evidentiat si necesitatea amplificarii cercetarilor destinate utilizarii „energiilor alternative” : energie eoliana, solara, bioenergie. Toate acestea pot contribui la implementarea conceptelor dezvoltarii durabile prin cele trei componente – economic, ecologic si social.
A urmat seria intrebarilor.
Reprezentanta Institutului pentru Politici Publice mi-a cerut detalierea masurilor concrete intreprinse pentru protejarea mediului. Am incercat sa sintetizez dar timpul scurt nu mi-a permis decat sa conturez cateva idei in plan legislativ, organizatoric si conceptual. Am in vedere organizarea unei manifestari punctuale privind STRATEGIA DEZVOLTARII DURABILE A ROMANIEI – ORIZONT 2025 – realizari, proiecte, deziderate.
Dar, cum „politica” este la ordinea zilei, un student de la SNSPA mi-a adresat o intrebare interesanta: „Daca Al Gore a castigat capital cu teme ecologiste, PSD adopta pozitii ecologiste pentru capital electoral?” Am raspuns ca „temele ecologiste” au facut dintotdeauna parte din programul PSD, nu reprezinta o noutate, dealtfel PSD are un departament de mediu, un forum ecologist cu filiale in toate judetele si un program concret pentru protectia mediului.
Actualitatea „fierbinte” a momentului politic a fost de interes si pentru jurnalistii prezenti la finalul evenimentului.
La intrebarea privind alegerile anticipate am afirmat „ In acest moment PSD nu este interesat să provoace alegeri anticipate dealtfel aceasta a fost concluzia principală a CExN dar în acelaşi timp este dator să se pregătească pentru toate variantele posibile. PSD nu are nici un interes să demoleze Guvernul, dar aceasta nu înseamnă că partidul nu continuă să facă politica unei formaţiuni de opoziţie PSD a militat în permanenţă pentru asigurarea unui echilibru pe scena politică, atât pentru asigurarea suportului parlamentar pentru acele legi de prioritate naţională, cât şi pentru a nu da curs tendinţelor autoritariste, periculoase pentru un stat de drept, manifestate de preşedintele Traian Băsescu’.
PSD a trebuit să facă faţă la doi centri de putere, care sunt principalii inamici ai acestuia : ‘tendinţele dictatoriale ale şefului statului’ şi liberalii – adversarii ideologici ai social-democraţilor.
Am reamintit, în context, ‘momentul 2004’, când PSD a obţinut la alegeri un scor global mai bun decât cel al fostei Alianţe Dreptate şi Adevăr.Insa prin câştigarea alegerilor prezidenţiale, Traian Băsescu a impus, prin presiune, o formulă de guvernare care a exclus PSD. S-a constituit un guvern fragil, pe care chiar el l-a numit ulterior ‘o soluţie imorală’. Ulterior, s-a produs spargerea Alianţei D.A. şi PD a ieşit de la guvernare. Ce putea face PSD?
Puterea s-a divizat atunci în doi mari centri de putere. Consecintele se vad!

Advertisement

11 Responses to “‘UN ADEVĂR INCOMOD’”

 1. emigrantul Says:

  LUI AL. GORE I-A FOST DAT PREMIUL NOBEL CA O COMPENSATIE PENTRU INFRINGEREA ELECTORALA DIN 2000

  Citate din situri de internet privitoare la Al. Gore si premiul sau Nobel.

  Citat 1
  Premiul Nobel a fost acordat lui Gore ca o compensatie pentru infringerea oarecum nemeritata pe care a primit-o la alegerile din 2000. Vazindu-si visul de o viata spulberat si avind experienta mare in campanii electorale, fostul om doi in ierarhia politica Americana, a declansat lupta pentru cistigarea Premiului Nobel, singurul care putea sa-i satisfaca cit de cit ambitiile sale prezente si sa-i ofere o compensatie pentru rateul dat la alegeri.

  Citat 2
  “In esenta Al Gore, si cruciatii care lupta impotriva incalzirii globale, spun lumii sa stringa cureaua adica sa-si inrautateasca standardul vietii de dragul unor consumuri mici care ar duce la reducerea influentelor negative pe care fenomenul incalzirii globala le-ar induce. Stringerea curelei duce la saracie care la rindul ei mina oamenii spre razboi si conflicte!”

  Citat 3
  “Al Gore ii indeamna pe americani sa economiseasca energia electrica acasa. Totusi, in August 2006, factura de electricitate a lui Gore releva ca intr-o singura LUNA a ars 22619 KW – mai mult decit dublul consumului unei familii medii intr-un AN!!”

  SI PLANETA MARTE SE INCALZESTE!

  Datele culese de sondele spatiale ce orbiteaza de aproape 10 ani in jurul planetei Marte demonstreaza o reducere continua a calotelor de ghiata carbonica care acopere polii astrului. Daca si in viitor tendinta se va mentine si va putea fi stabilita o corelatie clara intre incalzirea globala a pamintului si cea a lui Marte, atunci toata teoria, potrivit careia cresterea temperaturii ar fi datorata exclusiv activitatii umane prezente, va cadea!

  Este posibil ca Soarele insusi sa-si fi crescut puterea radiata, lucru care ar explica incalzirea simultana a ambelor corpuri ceresti.

 2. emigrantul Says:

  AL. GORE NU ARE COMPETENTA STIINTIFICA NECESARA ANALIZEI CAUZELOR INCALZIRII GLOBALE

  Am stat ore intregi pe internet incercind sa adun o bibliografie solida care sa demonstreze ca intr-adevar perioada calda prin care trecem este datorata emisiilor intense de CO2 datorate activitatii omului. Nu am gasit nici o dovada convingatoare care sa nu fie contracarata de un argument la fel de solid.

  Exista o diagrama vehiculata pe multe situri de internet in care oscilatiile de temperatura pe parcursul mileniilor urmaresc cele ale concentratiei bioxidului de carbon. Creste CO2-ul, creste si temperatura. Numai ca la o privire mai atenta se remarca un usor defazaj intre grafice, si anume, concentratia de CO2 urca dupa o ridicare de temperatura si nu invers.
  Cu alte cuvinte:

  !!! Incalzirea Globala produce CO2 si nu CO2-ul incalzire globala. !!!

  Dezbaterile pro – contra sunt multe si interminabile fiind imposibil de tras o concluzie.

 3. cirlovacristian Says:

  D-le Ion Iliescu
  Cadrul legislativ există, pentru energie regenerabilă, problema este
  vis a vis de costuri,educație și timp(rabdare).
  Cum Românii,în general,doresc să se îmbogățească peste noapte nu cred că vom găsi prea repede adepți la investiții/și aici mă refer la cei Români.
  În România nu se acordă grant-uri la nivel de familie/individ.Pentru societați numai și numai discount-uri,absolviri de plată,scutiri de impozit,etc…Deci trebuie acționat la nivel molecular-părerea mea.
  Cînd vorbiți de echilibru vă rog să luați în calcul faptul că dv doriți acest fapt nu tot PSD-ul în speță grupul Geoană-Băsescu-Voiculescu.
  Multe persoane au încredere în dv dar cînd se ajunge la PSD problema stă diferit și deci încrederea în PSD să scadă.
  Dacă dv știți-deoarece ați și învățat printre altele că liberalii sunt adversarii ideologici ai social-democraţilor mai sunt și ăia de la PC și ăia de la PDL care cu ajutorul lui geoană citesc printre rînduri sau doar la sfîrșit.
  Divizarea puterii are și ceva avantaje totuși și unul dintre ele este că-și dau arama pe față-vezi cazul PC elocvent -în care se demonstrează duplicitarismul.
  Voiculescu vorbea la antene despre un km de autostradă și nu știu cîte stații de alimentare în contextul unui model,în sensul că nu este benefic,avantajos dar uită că un evreu,arab,grec va deschide o benzinărie tocmai acolo unde mai sunt alte 20.
  El marele energitician,creștin-democrat,analist,umanist,profesor nu are altceva de făcut decît să manînce…….sau să ne spună ce,cum și cînd să acționăm în viața de zi cu zi?
  Sincer ducă-se………,și să ne arate cum într-o țară catolică sau laică face așa de mulți bani ca într-o țară ortodoxă-nici nu intră în discuție o țară budistă,iudaică sau arabă deoarece ar fi fost linșat de mult.
  Vă mulțumesc

 4. emigrantul Says:

  CITAT ION ILIESCU
  “Am evidentiat si necesitatea amplificarii cercetarilor destinate utilizarii „energiilor alternative” : energie eoliana, solara, bioenergie. Toate acestea pot contribui la implementarea conceptelor dezvoltarii durabile prin cele trei componente – economic, ecologic si social.”

  1) Generatoarele eoliene nu sunt rentabile pentru tara noastra deoarece nu avem vinturi puternice.

  2) Producerea energiei electrice cu ajutorul soarelui nu este fiabila in nici o parte din lume datorita randamentului extrem de scazut al conversiei si costurilor mari ale elementelor convertoare.

  3) Bioenergia se reduce in principal la fabricarea de carburanti din plante. Combustibilii astfel obtinuti sunt inferiori benzinei si necesita suprafete agricole mari pentru producerea lor. In cazul Romaniei bioenergia nu este o solutie serioasa. Nu avem suficient pamint disponibil!

  CONCLUZIE:
  Inainte de a vorbi de sursele regenerabile trebuie sa aruncam o privire pe internet (in wikipedia de exemplu) pentru a vedea cit de rentabile sunt ele si in ce masura Romania poate produce energie regenerabila: “eoliana, solara, bio”.

 5. bucur Says:

  Nu cred ca o alta tara ,respectiv Suedia si Acadamia Regala Suedeza acorda premii Nobel pentru a compensa infrangerile electorale ale unui individ mai ales cand aceste algeri electorale au loc intr-o alta tara (S.U.A.).Pur si simplu Al Gore a luat premiul Nobel pentru ca l-a meritat. Cand cineva merita ceva este normal sa ii recunoastem acest merit. Asta ca o mica introducere in subiect dupa ce am vazut aici pe blog expusa ideea ca lui Al Gore i s-ar fi oferit premiul Nobel ca o compensatie .

  In realitate imi dau seama ca desi Domnul Iliescu sustine ca P.S.D. are si a avut intodeauna proiecte ecologice ,acestea nu prea sunt scoase in fata in campaniile electorale. De ce ? Probabil din cauza ca nu sunt aducatoare de voturi ,aceste proiecte ecologice . Da mult mai bine sa vorbesti despre ,protectie sociala,economie,integrare europeana si mai ales coruptie . Din nou realizez ca de fapt nu politicienii sunt de vina ci cetatenii cu drept de vot. Carora nu prea le pasa. Romania a fost binecuvantata cu ecosisteme precum cel din Delta Dunarii de soarta caruia ar trebui sa ne ingrijoram sau asa cum spunea Domnul Iliescu despre Bucuresti ,situatia padurii Baneasa si a parcului Bordei .

  Ca sa poti sa te gandesti la astfel de probleme trebuie sa indeplinesti cateva conditii fundamentale ca popor.

  Una dintre aceste conditii ar fi ,,Sa fi satul …”

  Cand problema principala a romanului este ziua de maine imi permit sa fiu pesimist in ceea ce priveste implicarea Romanilor in salvarea mediului incojurator si a planetei.

 6. cirlovacristian Says:

  @emigrantul
  Cu toate că sunt perioade cînd mai ˝arătați˝ și ceva realism și luciditate acum cred că sunteți pe altă cărare.
  Altenativa la energia convențională,energia neconvențională sau energia regenerabilă,nu are ca scop înlocuirea în totalitate a formei energetice deoarece nu se poate fizic,economic și social.
  Cînd se face referirea la dezvoltarea durabilă dl Ion Iliescu arată CONTRIBUȚIA utilizării.
  Dacă oamenii în loc să folosească alcoolul pentru combustibil îl vor bea,
  uleiul îl vor folosi pentru a prăji cartofi,etc….. atunci poate că nu există prea mare contribuție.
  Energia solară nu se reduce doar la:Producerea energiei electrice cu ajutorul soarelui ci mai există și altă formă benefică.
  În loc de a prezenta numai și numai fotografii cu comentarii mai bine folosiți concluzia trasă de dv,adică:
  CONCLUZIE:
  Inainte de a vorbi de sursele regenerabile trebuie sa aruncam o privire pe internet (in wikipedia de exemplu) pentru a vedea cit de rentabile sunt ele si in ce masura Romania poate produce energie regenerabila: “eoliana, solara, bio”.
  Acest lucru fiind valabil numai dacă nu este practicată faza cu folosința.
  Nu cred-sunt ferm convins- că există studii facute și transmise pe wikipedia deoarece aceste studii costă bani.
  În plus singura problemă este energia care se livrează trebuie să fie în bandă,dar trecem la un subiect mult prea amplu și sunt multe de scris și povestit oricum diferit față de ce este postat aici pe blog de gazda noastră.
  Oricum sunt mai multe forme de obținerea energiei neconvenționale fiecare avînd avantajul și dezavantajul său dar ideea de bază fiind de a reduce consumul de En.Conv. și a combina En.Neconv. cu En.Conv.

 7. emigrantul Says:

  NISTE NEADEVARURI COMODE
  http://rightinniagara.blogspot.com/2007/10/al-gores-convenient-untruths-his.html

  Citat:
  “Nu cred ca o alta tara ,respectiv Suedia si Acadamia Regala Suedeza acorda premii Nobel pentru a compensa infrangerile electorale ale unui individ mai ales cand aceste algeri electorale au loc intr-o alta tara (S.U.A.).Pur si simplu Al Gore a luat premiul Nobel pentru ca l-a meritat. Cand cineva merita ceva este normal sa ii recunoastem acest merit.”

  Ai si dovezi ca a meritat premiul?
  Orice site de internet indica contrariul.
  Cartea lui al Gore este un sir de neadevaruri si exagerari ridicole intilnite de altfel si in alte lucrari. Deci Al. Gore nu prezinta nimic nou ci isi tot face reclama la o carte neoriginala! La banii pe care ii are nu m-ar fi mirat sa-si fi platit premiul singur. Suedezii i-au dat doar diploma.

 8. adrian Says:

  Emigrantul:
  nu stiu cum nu avem vanturi puternice in tara noastra… eu de abia reusesc sa bag masina in curte… vantul da sa mi-o inchida exact in momentul in care vreau sa trec ;-)
  oare ungurii au vant mai puternic? dar austriecii?
  Nu cred ca in zonele de campie nu s-ar preta. De fapt, e usor sa-ti dai cu parerea. Interesant ar fi sa vedem ce zic specialistii.

  Domnule Presedinte,
  aveti perfecta dreptate in legatura cu padurile. Am fost in primavara anului trecut intr-o excursie in Moldova. Am trecut din Maramures in Suceava si mai sus de Borsa, ramai uimit cum arata muntii. Nu mai poti admira peisajul, care odata era superb… vezi numai coaste golase, cu brazi taiati, culmea! nu de jos, ci de la aproximativ un metru inaltime. E dezolant si trist…

 9. adrian Says:

  Emigrantul,
  Nu cred ca generatoarele eoliene nu se preteaza la noi in tara, mai ales in zona de campie. Uitati-va la vecinii nostrii din Ungaria! Sa lasam specialistii sa-si spuna parerea.

  Domnule Presedinte,
  aveti perfecta dreptate. Despaduririle sunt, intr-adevar, o problema. Anul trecut, am trecut din Ardeal spre Moldova prin Pasul Tihuta. Mai sus de Borsa, peisajul (de fapt nu stiu daca se mai poate numi peisaj) este dezolant… brazi taiati la un metru inaltime, culmi intregi despadurite, aspect de jaf sistematic… trist, foarte trist. Am invatat in anul intai de liceu, la latina… “in nostra patria multe silve sunt….”. Unde? Inca mai sunt, dar cat timp? Pe una din paginile blogului meu (“Prietenul meu”) am pus o prezentare despre Elvetia… Ce peisaje superbe! Ma gandeam cu tristete: ce au elvetienii in plus fata de noi? De ce nu stim si noi sa castigam din frumusetile tarii? Eu mai am inca speranta… sper sa mai apuc sa vad schimbarea in bine… Poate de anul acesta?

 10. emigrantul Says:

  NISTE COMPARATII PENTRU CEI CARE SUSTIN CA ENERGIA EOLIANA ESTE O SOLUTIE PENTRU ROMANIA.

  “Capacitatile de productie a energiei eoliene in Europa au o putere instalata de peste 40 GW, adica de cinci ori mai mare decat intreaga putere instalata a Romaniei”

  “Puterea turbinelor eoliene instalate in 2006 in Romania totalizeaza 1,3 MW, in timp ce, la nivelul UE, puterea instalata a capacitatilor de producere a energiei din surse eoliene a crescut cu 7.500 MW”

  Adica in 2006 in Romania s-au instalat de 5700 ori mai putini megavati eolieni decit in restul UE si de 30 000 ori mai putini megavati decit puterea instalata totala a UE.

  Remarca: Puterea Instalata este ceva iluzoriu in cazul turbinelor eoliene deoarece daca nu bate vintul sau el este slab atunci turbina poate sta sau functiona la capacitate redusa.

  Daca energia eoliana era intr-adevar rentabila pentru Romania s-ar fi instalat deja mai multe turbine!

 11. emigrantul Says:

  EXEMPLU DE PROIECT EOLIAN CARUIA II LIPSESTE SERIOZITATEA

  Cei care citesc mai atent textu de mai josl sunt surprinsi sa afle ca nu s-au inceput inca masuratorile de vint. Cum poti vorbi de constructia unei centrale de 45MW daca nu cunosti energia pe care curentii de aer o pot comunica turbinelor in decurs de un an?

  ===============================================
  “Cel mai înalt parc eolian din Europa se va înfiinţa în judeţul Cluj
  CLUJ-NAPOCA / 17:12, 23.11.2007

  Cel mai înalt parc eolian din Europa, aflat la o altitudine de 1230 de metri şi întins pe 100 de hectare, ar putea fi înfiinţat în comuna Mărişel, judeţul Cluj, în urma unei investiţii estimate la 64 de milioane de euro.

  Consiliul Local Mărişel a semnat, vineri, contractul de asociere pe 49 de ani cu firma clujeană Ramina Eol, care prevede construirea, pe o fostă păşune, a 18 turnuri eoliene, şi darea lor în folosinţă la începutul anului 2010.

  Puterea totală a turnurilor eoliene va fi de 45 Mw.

  Potrivit administratorului Ramina Eol, Toader Gherman, firma se obligă prin contract să plătească Consiliului Local Mărişel o cotă de asociere de 11 la sută, dar nu mai puţin de 200.000 de euro pe an.

  În termen de zece zile de la semnarea contractului de asociere, Ramina Eol va trece la efectuarea măsurătorilor de vânt în zona vizată pentru parcul eolian, procedura urmând să dureze maximum 12 luni.

  Firma Ramina este în negocieri cu compania germană EON Energy pentru stabilirea unui parteneriat privind finalizarea acestui proiect.

  Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, a declarat, la rândul său, că studiul privind măsurătorile de vânt va cuprinde o zonă mai largă, incluzând şi alte comune din apropierea Mărişelului, care se pretează la astfel de investiţii.

  Cel mai înalt parc eolian din Europa este în Franţa, la o altitudine de circa 1.000 de metri.”

  Text preluat de pe MEDIAFAX
  ===============================================

  TOT FELUL DE FIRME VOR SA NE BAGE PE GIT TURBINE EOLIENE CU CARE NU AVEM CE FACE. LE VOM TINE PE POST DE BIBELOURI.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: