DESPRE POLITICA FISCALA

Ideea comuna pe care o sustin mai multi interlocutori – sustinatori sau nu ai taxei unice sau ai impozitarii progresive – este ca politica fiscala sa nu fie opresiva sa fie suportabila si echitabila si sa nu descurajeze ci din contra sa stimuleze activitatea economica, eficienta, munca de calitate si performanta, investitiile. Am retinut cateva idei interesante:

@ Alexandru Dragne subliniaza pe buna dreptate ca excesul de taxe si impozite saracesc bugetele de familie si anumite firme .

@ Confucius “esential este sa se asigure cresterea bunastarii pentru cei mai multi”.

@ radualexandrupsd3 – important este sa se asigure echilibrele macroeconomice si incurajarea investitiilor

@ aitistul – de acord cu diferentierea impozitului pe venitul global, dar sa nu depaseasca limitele rezonabile ( 50%). In acelasi timp exprima preocuparea fireasca pentru buna gestionare a banilor publici de catre guvern, care sa se reflecte in investitii utile, in infrastructuri si servicii publice de calitate si in protectia mediului.

@mariusmanea – care e impotriva impozitarii progresive (deci adept al cotei unice) subliniaza importanta incurajarii prin fiscalitate a exporturilor si a investitiilor in economie. Cred insa ca trateaza simplist avantajele cotei unice care ar aduce mai multe venituri la buget si mai mult capital pentru investitii. (Experienta 2001-2004 si prin comparare, cea a ultimilor 3 ani nu confirma aceasta asertiune.)

@ radupress – ridica o problema de interes real pentru noi – in procesul de crestere economica sa se urmareasca sprijinirea regiunilor ramase in urma. In strategia nationala pentru dezvoltare durabila – “Romania 2025”- elaborata in perioada 2003-2004, se subliniaza ca obiectiv strategic pe termen lung, atat reducerea decalajelor economice ale Romaniei fata de tarile dezvoltate ale Europei – decalaje mostenite in decursul istoriei mai indepartate si mai apropiate – dar si decalajelor interne, intre diferite regiuni si zone geografice, sau intre mediul urban si cel rural. (A fost publicata brosura care contine concluziile dezbaterilor pentru definitivarea Strategiilor . Ma voi stradui sa o prezint pe blog)

Raportul anual al Bancii Mondiale “Doing Business” 

 http://www.doingbusiness.org/documents/FullReport/2008/DB08_Full_Report.pdf

la care face referinta @ florinsinteza contine si un studiu comparativ al complexitatii sistemului de taxare. Merita analizat si discutat la obiect!

9 Responses to “DESPRE POLITICA FISCALA”

 1. herdesm Says:

  E dificil sa intelegi politica fiscala a Romaniei. Cu taxa unica sau cu sistemul impozitarii progresive in tara noastra fiscalitatea este mare. Intr-un orasel de 38000 de locuitori o societate cu 190 angajati a platit 745.000 Ron taxe la bugetul de stat. Parerea mea ca este o suma imensa in peisajul fiscal Romanesc in conditiile in care salariul mediu brut acordat salatiatilor a fost de ~570 ron. Ce sprijin acorda statul roman firmelor private de acesti bani. Personal eu sunt in total dezacord cu politica fiscala romaneasca atata timp cat lucrurile sunt tratate neprofesionist http://herdesm.wordpress.com/2007/11/17/platile-la-bugetul-de-stat/ iar banii colectati sunt risipiti http://herdesm.wordpress.com/2008/01/15/cum-se-traduce-asta-frate/ si din pacate nimeni nu da socoteala http://herdesm.wordpress.com/2007/12/20/guvernul-boroboata/ si nu in ultimul rand suntem cei mai taxati cetateni si-n europa si in lume http://herdesm.wordpress.com/2007/11/22/6/

 2. comentatorul Says:

  Eu am inceput sa am serioase indoieli asupra credibilitatii informatiilor prezentate de useri ca “florinsinteza”. Citez doar doua din afirmatiile sale, una categoric falsa, celalalta inducatoare in eroare:

  1) AFIRMATIE FALSA
  Citat: florinsinteza
  In US “Nu exista nici sistem de pensii – deci inca ~10% din “net” trebuie economisiti.”
  IN US EXISTA SISTEM DE PENSII!

  2) COMPARATIE INTRE DOUA LUCRURI DIFERITE
  Citat florinsinteza
  “- Pozitiv: Suedia cu o singura declaratie, care se depune online;
  – Negativ: Ucraina si Belarus cu 178 de taxe.”

  Ce legatura are numarul de taxe cu declaratia?! Daca s-ar fi zis Suedia o declaratie si Ucraina 178 sau Suedia 1 Taxa si Ucraina 178 as mai fi inteles.

  USERUL “FLORINSINTEZA” ARE UN FEL DE MANIE A CIFRELOR SI DATELOR PRECISE CARE PINA LA URMA SE DOVEDESC A FI SIMPLE INEXACTITATI CA SA NU FOLOSESC UN CUVINT MAI DUR.

 3. comentatorul Says:

  Punctul (A)
  =====================================
  Cum l-ati caracteriza cel mai bine pe Ion Iliescu?

  SONDAJ: http://www.sondaje.php0h.com/ioniliescu.php
  =====================================

  Am lansat pe internet in urma cu citeva zile un sondaj privitor la ION ILIESCU. Rezultatele de pina acum mi se par oarecum nereprezentative motiv pentru care m-am gindit sa postez intrebarea si linkul pe situl presedintelui pentru a vedea daca procentele obtinute se modifica puternic sau nu.

  Punctul (B)
  In alta ordine de idei, un subiect la moda in prezent este lichidarea CNSAS. Privind sodnajele de opinie lansate de mai multe ziare, constat ca opinia cititorilor este impotriva desfintarii, 75% din respondenti fiind pentru mentinerea CNSAS.

  Cu toate astea la intrebarea de mai jos oamenii raspund oarecum ciudat, prin compararea celor doua sondaje s-ar putea trage concluzja ca romanii sunt de acord in buna masura cu santajul politic.
  =================================================
  Credeti ca CNSAS (Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii) este (a fost) un instrument de santaj politic?

  SONDAJ: http://www.sondaje.php0h.com/cnsas.php
  =================================================

 4. cirlovacristian Says:

  @D-LUI ION ILIESCU SI BLOG-ERII

  Oamenii au întrebari/senzatii diferite functie de factorii ce ne inconjoara,practic este un fenomen/sistem destul de complex cu o rezolvare foarte de complexa.
  Ma repet dar-asta este-majoritatea oamenilor încearca sa-si ˝asigure˝ prezentul si viitorul în functie de interesele ce-şi doresc iar politicienii ˝împart dreptatea˝ numai grupului de prieteni afiliati lor.
  O mare problema care a fost sesizată de @waszlaw ˝isi exprima ingrijorarea in legatura cu aparitia de militanti de extrema dreapta in special in randurile tinerilor. ˝ si trebuie tinut seama ca o ˝libertate˝ exagerata duce cu siguranta la TIRANIE.
  Cînd am facut referire la libertate am luat în calcul toţi cetaţenii -politicienii ,demnitarii,presedinţii,etc… sunt cetaţeni înainte de toate.
  Nu cred ca problema de fond este taxa-sub o forma sau alta- ci mai degraba principala problema este modul ˝cum este impartita justitia˝,adica cu ajutorul unor legi sunt favorizate diferite persoane fizice si juridice si totul în functie de cine vine la guvernare.
  Domnule Ion Iliescu dv invitati persoanele la dialog social,echilibru,întelegere,analiza atenta,dezbatere aplicata,etc cînd în
  PSD-dv preşedintede onoare-sunt înfaptuite acte ca şi cele prezentate mai sus şi dv doar că nu aprobati actiunile acelor membrii marcanţi in rest sunteţi de acord-tacerea este un răspuns totuşi.
  Daca doriti va reamintesc doar de cîteva dintre cei vizaţi:
  Trita Faniţa
  Miron Mitrea
  Daciana Sîrbu
  Ilie Sîrbu
  Marean Vanghelie
  Ponta
  si altii
  În Constitutia României-daca nu ma înşel amarnic-exista un articol cu privire la faptul ca ˝Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări˝ şi ˝Nimeni nu este mai presus de lege˝, art 16,cumva aceşti membrii şi alţii-desigur-au derogare sau ei
  deţin ˝clauze speciale˝,sau cunosc nişte ˝ponturi˝ la care cetaţenii de rind nu au acces?

  Va spune ceva:
  Solidaritatea, echitatea, libertatea, responsabilitatea şi justiţia socială stau la baza politicilor economice şi sociale ale PSD. Ele sunt considerate condiţii esenţiale pentru progres în economie şi societate.

  Vorbe,vorbe,vorbe……………
  Faptele unde sunt?

  Vă multumesc.
  PS
  Cu exceptia celui catalogat ˝prostanac˝ nu am sesizat nici o alta pozitie

 5. comentatorul Says:

  DE CE NU EXISTA INTELECTUALITATE DE STINGA? DE CE NU O AUZIM VORBIND LA TELEVIZOR?

  In primul rind, trebuie defint conceptul de STINGA. Ce inseamna el?
  Simplu, o persoana este de stinga daca simpatizeaza cu reintroducerea sistemului comunist asa cum a existat el in tarile din Estul Europei si cum exista in Cuba si Coreea de Nord.

  In al doilea rind trebuie sa spunem ce inseamna dreapta. De exemplu, ce partid romanesc actual ar trebui sa sustin ca sa fiu considerat de dreapta. Raspunsul este simplu: ORICARE DIN ELE inclusiv PSD. Denumirile partidelor contemporane sunt simple etichete puse mai mult pentru a induce electoratul in eroare. Atita vreme cit exista o migratie continua de membrii de la un partid la altul devine evident ca toate entitatile politice din Romania sunt acelasi lucru.

  Ce ar presupune sa auzim persoane de stinga vorbind la televizor? Ar insemna sa ascultam voci ca ale lui Chavez sau Castro militind pentru reinstaurarea comunismului. Ce post de televiziune permite asemenea discursuri? Raspuns: nici unul deoarece toate sunt in miini private inclusiv televiziunea de stat.

  Stinga si Dreapta sunt antagonice, ele nu pot exista intr-un acelasi stat in conditii pasnice. Sa presupunem ca undeva intr-o tara ar fi un partid comunist si unul liberal. Cistiga alegerile comunistii. Ca sa-si puna in aplicare programul trebuie automat sa nationalizeze tot si sa lichideze orice element liberal. Daca invers, cistiga liberalii, ei trebuie sa neutralizeze orice element comunist pentru ca altfel reformele lor nu ar rezista decit pina la pierderea puterii.

 6. fidelio23 Says:

  Domunule presedinte as fi foarte curios sa imi spuneti ce partid credeti ca va castiga alegerile din SUA si care dintre candidati.

 7. florinsinteza Says:

  @Comentatorul

  Domnule – cred ca suferi de mania conspiratiei.

  Iti urez o dupa-amiaza placuta si sondaje productive.

  FS

 8. Bibliotecaru Says:

  Eu nu cred că la noi problema este nivelul taxelor şi impozitelor. Problema la noi este că aceste taxe si impozite se schimbă mai devreme de o dată la 100 de ani (să nu spun că se schimbă în fiecare lună) şi mai este o problemă în faptul că taxele si impozite reprezintă şi o alergătură de la ghişeu la ghişeu, plus cal al fiecare ghişeu sunt şi cozi. Ar fi normal ca statul să spună aşa. Uite, tu câştigi în fiecare lună 1000 de euro, noi îţi luăm 90% din ei. Ia colea 100 de euro şi mergi acasă. Toată lumea ar fi fericită.

 9. fidelio23 Says:

  Cum comentati declaratiile lui Traian Basescu cum ca Ion Iliescu ar conduce de fapt guvernul in acest moment?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: