COMENTARII


1.- Foarte multe comentarii se refera la probleme politice legate de aliante in anul electoral, soarta PSD, candidati,etc. Raspunsul amplu privind viziunea mea asupra acestor probleme este prezentata in “Dialogurile Cronicii Romane”. Materialul l-am publicat in Pagina “Media”. Deasemenea, asupra acestor teme am acordat un interviu ziarului “Adevarul”. Materialul il voi publica in Pagina “Media”.imediat dupa aparitie.


2.- @ Viski


Cred ca v-am raspuns la ambele intrebari atat la intalnirea de la Club A CAT SI PE BLOG. Revin totusi cu raspunsurile
:

1.- Nu numai ca avem intelectuali de stanga dar eu cred ca acestia sunt majoritari. Poate ca se exprima mai putin activ in spatiul public sau sunt mai putin solicitati in spatiul media care in mod subiectiv suprasolicita mereu aceiasi reprezentanti ai unei minoritati agresive a dreptei politice. As putea sa enumar un numar mare de intelectuali de marca – academicieni, profesori universitari, scriitori, artisti, ingineri, economisti, etc. – cu pozitii explicite de stanga!

Nu iti inteleg unele din aprecieri. De ce nu a fost in ordine inscrierea la alegerile din mai 1990 a partidului FSN ? Ar fi fost normal sa nu participe la alegeri tocmai formatia care ii grupa pe aceia care au avut principalul rol in Revolutia din decembrie 1989? Deasemeni nu inteleg perceptia privind mineriadele. Cine le-a provocat?- Cei care au introdus violenta in viata politica romaneasca si in ianuarie si in februarie prin devastarea cladirii guvernului si in aprilie- prin ocuparea abuziva a Pietei Universitatii si vehicularea de sloganuri agresive si calomnii.Au urmat violentele din 13 iunie- devastarea unor institutii publice-Politia Capitalei, Ministerul de Interne, sediul Televiziunii Nationale. Vi se par normale asemenea actiuni! Sigur ca sunt de dezavuat si violentele savarsite de mineri dar venirea in Bucuresti in 14 iunie a fost efectul violentelor din ziua anterioara. Violenta genereaza violenta! Injuriile la adresa domnului Coposu erau reprobabile!Dar de ce nu va revolta cel putin in aceeasi masura injuriile, calomniile – incomparabil mai multe si mai grave la adresa sefului statului de atunci- pe care unii le continua si astazi.

In legatura cu expresia „mai animalule” credeam ca ati inteles. Dealtfel prin respectiva intrebare ati fost „intens mediatizat!!!!” Repet : Era o prezentare deformata a dialogului meu cu un grup de tineri de la Constanta.

Advertisements

9 Responses to “COMENTARII”

 1. comentatorul Says:

  Ce orientare politica aveti?
  Sondaj: http://www.sondaje.php0h.com/orientarepolitica.php

  Care credeti ca este adevarata orientare politica a Partidului Social Democrat?
  Sondaj: http://www.sondaje.php0h.com/psd.php

 2. cirlovacristian Says:

  @D-le Ion Ilescu
  Va obositi de pomana.
  Argumentez cu faptul ca dl in cauza nu stie la ce se refera intelectualitatea unei persoane,clase,cultura,etc.
  Daca doreste sa afle raspunsurile cuvenite este bine sa-si puna niste intrebari dupa care sa-si caute niste raspunsuri din cultura,educatie,arta,politica,filosofie,etc si daca reuşeşte sa afle ce este ˝intelectualitatea˝ atunci o sa inteleaga ce este si ˝stinga˝-in conditia in care este si rational.
  Poate doreste sa studieze˝Αριστερά˝ kai ˝Δεξιa˝ si noi nu stiam.
  SUCCES in studiu.
  Va multumesc
  Bine ar fi sa avem oameni care sa nu ne ajute sa fim critici si sa nu analizam dar sa avem totusi si propriile noastre orientari -politice -indiferent de orientare dar care sa ne aduca numai si numai BINE in viata noastra de zi cu zi-bineînteles în ideea sa nu mai lasam timpul sa treaca doar ….sa treaca,ci cu folos.

 3. cirlovacristian Says:

  Standardizarea a apărut din raţiuni economice.
  Politica a apărut din ratiuni si practici de convietuire,disciplinare,guvernare.
  Politica a fost,este si va fi implicata
  in toate mediile -academice,economice,religioase,etc….
  Ştiinta politică este un derivat al aplicarii previziunilor si aplicarii puterii majoritaţii,adica este o analiza a prevestirii -sau o vizionare a istoriei viitorului -ce se va aplica(cred eu,daca am inteles bine)
  Cu aceasta ocazie sper sa fi inteles beranger ceva din materia numita religie.

 4. krudus Says:

  Domnule Iliescu, daca avem intelectuali de stanga, si stiu ca avem, poate ca a sosit momentul sa-i convingeti ca teama,frica,spaima ca vor fi acuzati de “comunism” a trecut.
  Dupa 1989, toti cei care au devenit peste noapte mega luptatori anti-comunism,chiar daca, doar sau prefacut, au avut numai de castigat,pe toate planurile.
  Ani de zile, Mona Musca,Balaceanu Stolnici,Dan Amedeo Lazarescu au fost priviti ca niste ingeri in societatea romanesca.Timpul ne-a dovedit insa impostura si ipocrizia acestor oameni falsi, chipurile cu viziune moderna,liberala.
  Dupa 18 ani de pseudo-capitalism,incepem sa realizam ca politica de stanga este mai umana,mai aproape de romanul simplu din popor.
  Personal, prefer sa vad 10 romani fericiti de stanga decat unul de dreapta super-fericit.Asta nu inseamna ca doresc incurajarea celor care vor sa traisca din somaje sau ajutoare de la stat.

  Marele handicap al stangii insa, sunt capitalistii din propria ograda.
  Il avem pe Nastase,Mitrea,Hrebenciuc,Iacubov, Bivolaru,Tender,DIP, toti acestia au distrus ideea de o “stanga autentica si veritabila”,si de Justitie dreapta,samd.

  Cum sa vina intelectualii,oamenii cu studii ce nu pot fi prostiti chiar atat de usor,in PSD, cand domnul Nastase, vine cu povesti despre ferma avicola Cornu care produce sute de mii de euro anual profit si cu balada matusii Tamara(care sic,sic, este a Danei si nu a lui) ?Adica sotul nu are nicio vina ca sotia nu se pricepe la “spalarea banilor”?

  Este dreptul conducerii PSD sa-l propulseze pe dl. Nastase,pt. ca are viziune,geniu,stie sa ia decizii importante,bla,bla, dar ce faceti cu romanii care sau maturizat, si nu mai cred in basme ?

  Lupta surda dintre dl. Basescu si dl. Nastase nu mai intereseaza pe nimeni, poate doar pe Nastase….care are in continuare orgoliul infomentat.
  De trei ani nu vedem decat meciuri Basescu-Tariceanu, nu mai vrem inca 4 ani lupte de K1, intre Basescu si Nastase…..

  Prefer sa pornesc la drum cu un om “sarac si cinstit” decat cu unul bogat si parsiv.

 5. meeckee Says:

  Domnule Iliescu apreciez foarte mult blogul dumneavoastra, desi pana acum cateva saptamani recunosc ca nu obisnuiam sa citesc astfel de materiale. Cu toate ca sunt in ultimul an la facultatea de Automatica si Calculatoare din Bucuresti si pot spune ca nu-mi era strain acest fel de comunicare, nu dadeam prea mare importanta parerilor ascunse in spatele unui username.

  Ceea ce remarc la blogger-ul Ion Iliescu este acelasi echilibru ca al politicianului Ion Iliescu, nu doar titlul dar si continutul bloggului sustine aceasta idee. Pot remarca de asemenea la articolele scrise, ca de altfel si la raspunsurile si comentariile adresate celorlalti bloggeri puterea de convingere si calitatea argumentatiilor. Cu toate ca nu sunt de acord cu o parte a explicatiilor pe care le expuneti, este de remarcat felul in care va le formulati.

  De apreciat este si faptul ca v-ati propus sa raspundeti la o parte din comentariile expuse pe blog. Pentru mine este o placere sa urmaresc cum isi sustine punctele de vedere un politician cu experienta dumneavoastra, nu numai la televizor in confruntari politice sau electorale, ci „live” in discutii cu oameni diferiti si diversi, pe teme variate si nu de putine ori repetand mai multor persoane raspunsul la o aceeasi problema(vezi subiectul mineriadei din 1990).

  Tocmai acesta este motivul pentru care m-am hotarat sa va scriu! V-as ruga, ca atunci cand raspundeti la un comentariu sa precizati pe langa username-ul bloggerului (@X-ulescu) si la ce articol al dumneavoastra a postat acesta comentariul caruia ii raspundeti. Consider ca aceasta tehnica ar ajuta mult pe cei care citesc discutiile de pe blog sa urmareasca firul cronologic al comentariilor. Acest lucru ar fi cu atat mai de ajutor cu cat ati avut in mai multe ocazii anumite comentarii carora le-ati raspuns cu intarziere, fiind astfel destul de greu sa fie gasit intregul dialog.

  Toate bune.

 6. Viski Says:

  @dle. ion iliescu: nu imi doresc sa intru in polemica cu dvs. doar de dragul polemicii, insa cred, in continuare, ca m-ati inteles gresit… eu analizez lucrurile lipsit de patimi inutile, obiectiv. astfel:
  1. principala calitate a unui intelectual este activismul in spatiul public… asadar, e eronat a spune ca exista intelectuali de stanga, dar nu sunt activi in spatiul public…
  2. nu v-am atacat personal pe dvs pt fapte ca mineriadele, fsn, coposu… sau poate ca am facut-o indirect… ceea ce am vrut sa spun eu e ca ati gestionat gresit situatiile si nu ati stiut sa impuneti un anume soi de “imagine”… in definitiv, e vorba numai despre imagine… drept urmare, avem exemple de oameni cu inclinatii de stanga (ca andrei plesu), care s-au indreptat spre dreapta, tocmai pentru ca stanga nu le oferea nimic, decat violenta verbala si fizica…

 7. comentatorul Says:

  Citat Viski
  “principala calitate a unui intelectual este activismul in spatiul public”

  Eu am impresia ca toate interventiile tale pe forum sunt facute numai dupa ce ai consumat citeva pahare de “viski”, ca altfel nu imi explic cum de poti rationa atit de razna.

  Sunt o multime de oameni care activeaza in spatiul public si nu sunt intelectuali cum ar fi Gigi Becali deci caracteristica de care vorbesti nu poate fi principala in cazul intelectualilor.

 8. Viski Says:

  @comentatorul: asa cum spuneam si pe blog la mine si in interventiile mele de aici, defineam intelectualul ca fiind acea persoana care are o inalta pregatire academica si transfera acest capital (acumulat in ani de studiu) in spatiul public, asumandu-si un rol activ in tot ceea ce inseamna opinie publica, spatiu civic, etc. asadar, o calitate importanta a intelectualilor este activismul in spatiul public…

 9. comentatorul Says:

  Pentru Viski:

  1) Ei da, acum dupa ce te-ai uitat in http://www.dexonline.ro ai ajuns la o definitie a intelectualului mai apropiata de realitate. Nu era mai bine sa fi cautat in dex de la inceput?

  2) Cel putin in acord cu rezultatele de aici http://www.sondaje.php0h.com/orientarepolitica.php s-ar parea ca exista intelectualitate de stinga (in conditiile in care social democratia este de stinga ca eu o consider la fel de liberala ca cei mai inraiti liberali). Deci intreberea ta cu “de ce nu avem intelectualitate de stinga” nu prea isi are sensul.

  Intelectualitatea de stinga pare intr-adevar inexistenta pentru ca Televiziunile si Ziarele fiind in mina Capitalistilor deci a unor persoane de dreapta, nu incurajeaza aparitia intelectualilor de stinga. Mass media duce o campanie sustinuta impotriva oricaror idei de stinga si ca urmare orice aparitie la TV a unui asemenea intelectual este ridiculizata imediat.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: