SEMNAL

    S-a facut afirmatia ca in acest moment, in Romania nu exista intelectualitate de stanga. Poate pentru a infirma aceasta zicere, cu putin timp in urma, poetul Adrian Paunescu a intrat in blogosfera. Salut aceasta aparitie cu atat mai mult cu cat  paunescuadrian.blogspot.com se doreste a fi constructia, sper de durata, a creatiei unui literat de valoare, in viata.

Alaturi de minunata initiativa OCTAVIAN PALER – site realizat in memoria marelui scriitor, valorile patrimoniului literar national se afirma.

Advertisements

19 Responses to “SEMNAL”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Alte dovezi ale existenţei intelectualităţii de stânga sunt blogul dvs., al domnului Adrian Năstase şi al modeştilor dvs. discipoli.

 2. atirdea Says:

  domnul paler trebuia apreciat si citit in timpul vietii, nu acum, dupa moarte, cand observ ca toti cei care doresc sa para intelectuali citeaza din octavian paler.

 3. comentatorul Says:

  Adrian Paunescu este un scriitor, poet, om de televiziune si radio, o personalitate dar in nici un caz un intelectual de stinga adevarat. Pentru a se mentine in centrul atentiei Adrian Paunescu este in stare sa se alieze cu oricine chiar si cu un partid Fascist.

 4. comentatorul Says:

  Ce nu vrea Ion Iliescu sa inteleaga este ca nu exista cale de mijloc. Ori este Comunism ca inainte de revolutie ori Capitalism ca acum.

  Daca intr-un sistem Comunist este dat drumul la o privatizare cit de mica atunci in citiva ani sistemul se transforma intr-un regim capitalist rapace superprivatizat.

 5. comentatorul Says:

  Din CV-ul lui Octavian Paler

  * 1974–1979: Membru supleant al Comitetul Central al Partidului Comunist Român
  * 1980–1985: Deputat de Vaslui în Marea Adunare Naţională, Parlamentul monocameral al României comuniste
  * 1965–1970: Vicepreşedinte al Comitetului de Radiodifuziune şi Televiziune
  * 1976: Preşedinte al Consiliului Ziariştilor
  * 1970–1983: Redactor-şef al cotidianului central România Liberă

 6. Gabriela Savitsky Says:

  Comentatorul,

  i-ai citi si cartile sau ai ramas “blocat in proiect” uitandu-te in CV ?

  @ Ion Iliescu,

  alaturarea acestor doua bloguri intr-un post va da frisoane multora. Ce pot eu sa subliniez este ca amandoi au slujit/slujesc cultura romana si nu in orice fel.

 7. ciprian blidaru Says:

  Ma bucur ca am fost poate primul care am semnalat acest fapt: Adran Paunescu blogger. Sunt convins ca semnalul dat pe blogul dumneavoastra, d-le Ion Ilescu il va lansa cu adevarat pe marele poet in spatiul blogosferei, ajutandu-l sa depaseasca faza momentana de initiere intr-ale blogului

 8. Maria Barbu Says:

  @Ion Iliescu,

  noua intelectualitate de stanga am putea spune ca suntem noi, cei care scriem cu daruire si cu entuziasm, avand preferinte politice de stanga, cum este social-democratia, atat de necesara Romaniei.

 9. comentatorul Says:

  Citat:
  “i-ai citi si cartile sau ai ramas “blocat in proiect” uitandu-te in CV ?”

  Sincer sa fiu am ramas blocat uitindu-ma in CV.
  L-am ascultat in numeroase ocazii pe Octavian Paler si ramasesem cu impresia ca este vreun detinut din inchisorile comuniste, o persoana care a petrecut vreo cinsprezece ani dupa gratii sau pe la canal. Cind colo, Octavian Paler a fost un inalt demnitar comunist!

 10. comentatorul Says:

  TEXT DE OCTAVIAN PALER

  Logica Inutila

  “Aşa se întâmplă logic,
  plecăm şi sosim undeva.
  Plecăm pentru o clipă, pentru un ceas, pentru o viaţă,
  poate nu trebuia să plecăm, dar problema nu-i asta,
  ci faptul că sosim undeva, totdeauna sosim undeva,
  poate nu sosim la timp, nu sosim unde trebuie,
  nu sosim unde-am vrut
  dar sosim undeva şi câtă vreme sosim undeva
  totul e logic
  chiar dacă logica şi fericirea sunt lucruri total diferite,
  totuşi am plecat şi am sosit undeva,
  am greşit drumul, dar am sosit undeva,
  dar când nu mai sosim nicăieri
  totul devine ilogic. Spre ce ne ducem
  dacă nu sosim nicăieri?”

  ———————————————————-
  La ce mi-ar folosi sa citesc asemenea compozitii?

  Si la urma urmei este evident ca scrierea lui Paler nu este nici macar originala ci evident inspirata din William Shakespeare (cu precadere Hamlet).

 11. Bibliotecaru Says:

  Am observat că blogul domnului Adrian Păunescu nu a fost bine primit de foarte multă lume din blogosferă. Chiar nu înţeleg de ce a provocat astfel de reacţii extremiste, parcă i-ar fi obligat cineva să citească acel blog. Eu unul îl aşteptam de foarte mult timp, domnul Păunescu este unul dintre acei intelectuali ai scrisului care trebuie exploatat la maximum pentru că este dator culturii româneşti încă multe însemne ale artei. Singura mea grijă este ca domnul Păunescu să nu cadă în capcana unui post pe lună, cum este de exemplu domnul Mircea Geoană.

 12. Viski Says:

  NU EXISTA INTELECTUALITATE DE STANGA!

  1. daca paunescu este intelectual, atunci putem sa ne luam adio de la tot ce inseamna stanga… a fi intelectual presupune in primul rand SPIRIT CRITIC, analiza lucida, valorizare a lucrurilor cu adevarat importante
  2. paler a fost un intelectual, insa nu a fost de stanga… a avut inclinatii de stanga, insa a fost extrem de echilibrat si manierat… in plus, in cine putea sa creada?
  3. cand ma refer la intelectualitate de stanga, o pus in contrabalans cu intelectualitatea de dreapta de la noi… asumarea, de catre un intelectual a calitatii “de stanga” sau “de dreapta”, presupune a face programe, a redacta aoeluri, a trage semnale de alarma cand vine vorba de propria orientare politica… credeti-ma, sustineti o cauza care nu exista…
  4. mihnea, eu nu te consider pe tine (ca discipol al lui ion iliescu) ca fiind un intelectual… in plus, iliescu si nastase nu sunt intelectuali de stanga tocmai pentru ca sunt implicati politic
  5. @comentatorul: daca nu ai fi atat de ignorant, ai citi cu mai mare atentie despre biografia lui o. paler… stii k in timpul in kre acesta a condus romania libera, aceasta institutie a fost persecutata pt k era democratica? stii ce valoare avea r. libera in acea perioada… tocmai de aceea in 1983 a fost suspendat din functii… la fel a fost si cu consiliul radiodifuziunii si televiziunii…

 13. comentatorul Says:

  Din gogomaniile lui Visky, citat:
  “a fi intelectual presupune in primul rand SPIRIT CRITIC, analiza lucida, valorizare a lucrurilor cu adevarat importante”

  Dar ce un muncitor nu poate avea spirit critic nu poate face analize lucide, nu poate valoriza lucrurile cu adevarat importante?

 14. Viski Says:

  @comentatorul: eu zic ca te-ai suparat deoarece ti-am spus (pe buna dreptate) ca esti ignorant…

 15. Maria Barbu Says:

  @Viski,

  apelurile semnate de asa zisii intelectuali de dreaptea din Romania sunt absolut penibile. De unde vine dreapta asta ? Din afara tarii probabil, iar ei sunt marionetele altora, pentru ca adevaratii intelectuali de dreapta din Romania au murit in puscariile bolsevice. Este intristator sa vezi cum este confiscata dreapta romaneasca de catre tot felul de sforari intelectuali.
  Eu sunt un intelectual de formatie crestina, am scris Psalmi, deci sunt de dreapta cu adevarat, bunicul meu a fost un liberal de elita in Moldova, si totusi optiunea mea politica este pentru stanga politica. Pentru ca imi dau seama ca interesele Romaniei de azi nu pot fi urmarite decat de catre o politica de protectie sociala in interior, si o politica externa echilibrata.
  Numai asa-zisi intelectuali de dreapta, comandati de nu se stie unde, se declara a fi de dreapta, fara nuante si chiar fara argumente. De ce e de dreapta Alina Mungiu? Pentru ca l-a manjit pe Isus intr-o pseudo-opera dramatica? Hai sa fim seriosi!
  Tot asa a devenit brusc de dreapta si PD-ul dupa ce fusese de stanga! Foarte convingator! !! Si autentic, nu-i asa?

 16. comentatorul Says:

  Citat Visky
  “@comentatorul: eu zic ca te-ai suparat deoarece ti-am spus (pe buna dreptate) ca esti ignorant…”

  Ai si argumente la afirmatia pe care ai facut-o sau dai cu bita in balta ca de obicei.

 17. Viski Says:

  @comentatorul… 1. sigur ca am argumente pentru a-mi sustine afirmatia… te-ai dovedit ignorant acuzandu-l pe paler de activism de partid. imediat dupa ce ti-am atras atentia, ti-ai indreptat atacurile spre mine, in loc sa pui mana si sa te informezi…
  2. cat despre comentariul tau anterior celui de mai sus, ti-am dat raspunsul in alta parte… ceea ce faci tu se numeste sofism… asta de vreo 2000 de ani, decand l-a definit aristotel… pornesti de la premise false, introduci concluzii eronate…

 18. Ion Bargan Says:

  Sunt utile referinţele care le-aţi făcut! Cu siguranţă avem multe de învăţat de la cele două personalităţi distincte ale societăţii româneşti.

  E un semnal bun în opinia mea!

 19. radualexandrupsd3 Says:

  In mod traditional intelectualii sunt de stanga mai peste tot in lume si in diverse timpuri poate dintr-o mai intima intelegere a raportului dintre om si societate . Oricum e greu de asimilat imaginea unui intelectual ce-si imparte banii intre mancare si carti dar sustinand in acelasi timp interesele marelui capital .
  In Romania tema anticomunista a devenit pentru multi intelectuali tema formatoare iar critica unor aspecte reale si grave ale vechiului sistem a ajuns sa duca la o pozitionare ,,de dreapta,,.
  Fara o tenta anticomunista par a pierde teren si incet dar sigur a fost inoculata ideea ca un intelectual roman trebuie sa fie anticomunist si de dreapta . Nimic mai gol si mai fals .
  Un rol important il au si anumiti formatori de opinie care domina spatiul public dar care au puternic complex anticomunist.
  Insa tema este depasita . Suntem in 2008 si avem alte teme mult mai actuale iar pozitionarile pot fi mult mai relaxate.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: