Raspunsuri …

@ Bibliotecaru

Întrebi într-un comentariu, despre actul legal de constituire a CFSN! Actul constitutiv al CFSN a fost “Comunicatul către ţară al Consiliului Frontului Salvării Naţionale” – prezentat, în condiţii democratice, în stare de asediu, din Studioul 4 al Televiziunii Române, în noaptea de 22 decembrie 1989. Acesta începe cu cuvintele: “Trăim un moment istoric. Clanul Ceauşescu, care a dus ţara la dezastru, a fost eliminat de la putere….. se deschide o pagină nouă în viaţa politică şi economică a României. Din acest moment, se dizolvă toate structurile de putere ale clanului Ceauşescu. Guvernul se demite, Consiliul de stat şi instituţiile sale îşi încetează activitatea. Întreaga putere în stat este preluată de Consiliul Frontului Salvării Naţionale”… şi continuă cu precizarea subordonării către CFSN a tuturor structurilor administraţiei de stat şi cu constituirea structurilor teritoriale ale CFSN – ca organe ale puterii de stat. Aceste fraze sintetizează obiectivul Revoluţiei – schimbarea puterii de stat – şi consemnează naşterea, pe cale revoluţionară, a noii puteri ! În continuare, se prezintă cele 10 puncte programatice care exprimă esenţa schimbărilor produse de Revoluţie. In final este data lista celor 39 membri ai CFSN, cu precizarea că “deocamdată, este o structură provizorie, gândită într-un mod operativ. Lista rămâne deschisă…. Aşteptăm propuneri din partea tuturor categoriilor şi forţelor sociale care au luptat şi au învins!” Cei 39 de membri s-au putut reuni, în plen, doar pe 27 decembrie, după încetarea acţiunii armate, care a ţinut toată ţara în încordare. În acea reuniune s-a aprobat structura Biroului Executiv al CFSN, au fost constituite comisii de lucru ale Consiliului şi s-a adoptat Decretul-lege privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi a consiliilor teritoriale, care stabileşte şi extinderea componenţei numerice a CFSN la 145 membri – structura biroului său executiv şi a consiliilor teritoriale. De asemenea, a fost aprobată numirea primului-ministru şi propunerile privind componenţa Guvernului. În ziua de 4 ianuarie 1990 a avut loc şi prima reuniune a Biroului Executiv al CFSN cu preşedinţii consiliilor judeţene – care fuseseră cooptaţi ca membri ai CFSN, în structura sa lărgită de 145 membri (în conformitate cu Decretul-lege din 27 decembrie 1989). Asupra acestor momente de început ale activităţii CFSN, ca şi ale evenimentelor care au urmat – inclusiv transformarea sa în CPUN – găsiţi o informare largă în primul volum din”Momente de istorie” pe care l-am publicat în 1995, la Editura Enciclopedică.

@ bucur buildinchicago.com

Stimabile, dupa cum constat din pagina de prezentare esti un prosper om de afaceri. Aceasta postura este incompatibila cu excesul de nervozitate pe care il expui. Cu calm si mai mult ECHILIBRU sunt convins ca vei reusi. Cred ca si putina odihna ar fi buna…asa ca… nu e nevoie sa scrii „la modul asta pana dimineata”!.

P.S. Fii fara grija , nu te cenzureaza nimeni .

@ mantaedy

Felicitari Eduard ! esti cu adevarat „tare” pentru ineditul blogului tau. Este minunat! Daca la aceasta adaugam si premiile pe care le-ai obtinut la concursuri ai tot dreptul sa fii mandru. Mult succes in continuare.

 

@ cirlovacristian


intrebi
:

1.- care e deosebirea dintre structura de partid si cea de stat (cu referire la CFSN si FSN).


Structura de stat priveste institutiile care exercita puterea de stat (structuri alese – parlament ca puterea legislativa, structuri teritoriale; structurile administrative si de forta si institutiile puterii judecatoresti).


Partidul este o structura politica constituita din membrii care adera individual, care se prezinta prin programe politice , exprimand si orientari ideologice distincte) si prin statute de organizare si functionare. CFSN ca si CPUN au fost structuri provizorii, constituite in conditiile exceptionale ale situatiei noi create de Revolutia din decembrie 1989 si care au cautat in formule improvizate sa indeplineasca functiile specifice ale institutiilor de stat. FSN ca partid (inregistrat ca atare in ziua de 2 februarie 1990) s-a constituit in conditiile specifice ale evolutiei dinamice a situatiei politice din tara, ale aparitiei de partide care se pregateau pentru confruntarea electorala din mai 1990.

2.- doua nume care ar figura in “arhivele” PSD – L.Mandruta si S.Ciornei.


Nu inteleg sensul intrebarii. Daca L.Mandruta este Lucian Mandruta, binecunoscut prezentator TV iar S.Ciornei – d-na Silvia .Ciornei – senator din partea PC si fosta, un timp, membra a cabinetului Nastase) nu vad ce legatura ar putea avea cu arhivele PSD.

@ Waszlaw

isi exprima ingrijorarea in legatura cu aparitia de militanti de extrema dreapta in special in randurile tinerilor.


Ingrijorarea este, cred eu, motivata. Fenomenul este explicabil prin existenta multor fenomene negative legate de situatia precara in care se afla multe categorii sociale, indeosebi tineri care nu-si gasesc solutii de afirmare, integrare sociala, ca si de starea confuza si conflictuala din viata politica.

@ Grimrippah


intreaba daca sunt un fost savist.

Este adevarat, in perioada 1944-48 am fost elev la Liceul Spiru Haret. In 1948 urmare a reformei invatamantului Liceul Spiru Haret s-a transformat in liceu de fete. De aceea, impreuna cu cei mai multi dintre colegi am continuat ultima clasa de liceu si am absolvit Colegiul National Sf.Sava denumit atunci Liceul nr.1, unde am sustinut si examenul de bacalaureat.


@ cosmin013


Nu am avut si nu am legaturi cu vreo loja masonica. In calitate oficiala, de sef de stat am avut prilejul sa intalnesc reprezentanti ai unor loje masonice din
tara si din strainatate. Doar atat.

@ Nagyattila


Am apreciat comentariul transmis. Sunt de acord cu ideea ca pentru secui calea rationala nu este autonomia, ci o convietuire organica culturala cu romanii.

Advertisements

7 Responses to “Raspunsuri …”

 1. Bibliotecaru Says:

  Domnule Iliescu, vă mulţumesc pentru precizare. Am să fac tot posibilul să consult această carte.
  Off-topic:
  Aş vrea să provoc o dezbatere pe:
  http://giconet.blogspot.com/2008/01/d-doamne-s-nu-fie-proti.html

 2. comentatorul Says:

  CITAT ION ILIESCU
  “Clanul Ceauşescu, care a dus ţara la dezastru, a fost eliminat de la putere….. se deschide o pagină nouă în viaţa politică şi economică a României.”

  Daca intr-adevar Nicolae Ceausescu a dus tara la dezastru atunci de ce acum, la 18 ani de la revolutie lumea raspunde ca aici:
  http://www.sondaje.php0h.com/economiatarii.php
  la intrebarea “Cine a gestionat mai eficient economia Romaniei?”
  si ca aici:
  http://www.sondaje.php0h.com/conducator.php
  la intrebarea: “Pe care din urmatorii il considerati cel mai eficient conducator al romanilor?” ?

 3. luciancomunistu Says:

  “PSD a ajuns să gândească la fel ca PC, sperând într-o combinaţie norocoasă care să-l ducă la guvernare, indiferent cu cine. Iar faptul că războiul la zi de la vârful partidului se duce, şi după atâţia ani, între ginerele soacrei şi nepotul mătuşii, cu arbitrajul bunicii, arată cât de mult are nevoie PSD de un tată de înfiat. ” — Gandul

  Va intreb cine este bunica, ginerele soacrei si nepotu matusii ?
  Tata infiat cred ca este fostu ambasador,nu ?
  Circul e frumos si mai ales dezorganizarea organizata…Ma unge la suflet aceasta democratie a linistii de sus in jos in acest partid….
  Plec numa’ putin dar revin !

 4. Bibliotecaru Says:

  Domnule Ion Iliescu, pun şi eu o întrebare mai delicată. Cărţile dumneavoastră există undeva pe net în format electronic, pot fi descărcate gratuit de undeva? Domnul Năstase m-a obişnuit cu publicarea cărţilor pe net, poate că le aveţi şi dumneavoastră publicate.

 5. cirlovacristian Says:

  @ D-lui ION ILIESCU
  1.Intrebarea a fost pusa de in scopul de a ”elucida” diferenta dintre CFSN si FSN pentru ”acei” interlocutori ce cred altceva in legatura cu Revolutia din Decembrie 1989 ce a avut loc pe teritoriul Romaniei.Nu am placerea sa enumar persoanele in cauza care cred si au crezut in faptul ca in acea perioada nu au existat decit comunisti,taranisti,PNL-isti,etc adica numai ei ”au facut si au dres” cum numai PD-l ul si PNL-ul a ”bagat” Romania in ”structurile” OTAN si EU.
  In toate cazurile enumerate precizez ca vointa a fost,este si va fi a poporului Roman indiferent daca ne place NATO,UE sau clasa conducatoare.
  2.DA referirea este pentru aceaste persoane si intradevar la prima vedere nu au nici macar o legatura cu ”subiectul” prezentat,dar daca se doreste sa se uite cineva mai atent,adica in profunzimea subiectului se observa cum ”oamenii isi schimba parerea” in functie de interesele ce ii mina-da am scris bine mina,ca pe vite-si nu tin cont ca in viata sunt lucruri de o importanta maxima:cum ar fi fidelitatea,principiile,convietuirea,etc.
  Va rog sa nu-mi spuneti ca Andrei Plesu si Mircea Dinescu au ”cele” enumerate mai sus(se observa fara sa clipesti).
  Daca in oameni de genul acestora a investit PSD-ul atunci totul este posibil sa se duca la vale deoarece nu exista cineva sa-si asume responsabilitatea pentru buna desfasurare a lucrurilor si nu este nimeni capabil sa conduca idea de social-democratie- ei fostii,actualii si viitori membri,dorind sa puna mina sau …. pe ceva in scopul de a obtine ceva,indiferent ce.
  Asa apar noi luptatori pentru democratie,libertate,monarhie,capitalism,etc si care de altfel nu au pus in viata lor osul la treaba in sensul de a ”construi” ceva-inafara probabil de haos.

  Va multumesc

  PS
  Stiti ca am dreptate-imi pare rau dar acesta este un alt adevar

 6. cirlovacristian Says:

  D-le Ion Iliescu daca nu treceti la contraatac ”o sa regretati” pentru pierderea idei si curentului de social-democratie in Romania.
  Nu mai lasati totul in voia sortii.Cei ce vor veni dupa dv vor avea mari probleme in aceasta privinta.
  Va multumesc

 7. Brotacu’ » Blogurile si Comunicarea Politica Says:

  […] comentariilor (ex: aici), nea Nelu prin articole in care raspunde intrebarilor unor vizitatori (ex: aici), iar NasCase comunica prin ambele modalitati: comentarii si articole (ex: […]

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: