RESTANTE

Marturisesc faptul ca nu mi-au placut niciodata “restantele” . Atunci cand acestea imi apartin imi cer scuzele de rigoare  si…incerc sa recuperez.

In primul rand referitor la INTALNIREA CU BLOGERII. Am apreciat climatul destins, degajat, lipsit de crispari si incrancenare – in care s-a desfasurat manifestarea, ca si modul alert, interactiv – intrebari si raspunsuri – comentarii, intr-un timp relativ scurt reusind sa intervina destul de multi participanti. Este si meritul moderatorului Horea Badau – presedintele Asociatiei Consumatorilor de Media , care a reusit sa respecte rigorile impuse de „cronometru” , fapt pentru care il felicit. Este meritorie initiativa ASOCIATIEI de a da cuvantul celor ce pana la aceasta intalnire se regaseau numai in „virtual”. Mi-a facut placere intalnirea cu cei pe care ii citeam doar pe bloguri, in special pe cei cu mai multa experienta, nume grele in blogosfera : Cristi Dorombach , Cristian Greger , Bobby Voicu ,  Andrei Rosca , Cristi Sutu , Sorina Matei,  Diana Dragomir  , Mihnea Dumitru , Vlad Visky , Gabriela Savitsky , Iulian Barbulescu , Mihnea Georgescu  care dealtfel au fost protagonistii dialogului.  Bobby Voicu si-a manifestat dealtfel disponibilitatea de a extinde blogosfera prin organizarea de cursuri de initiere. Am sesizat prezenta unui numar mare de studenti de la Stiinte Politice, Jurnalism, Filozofie.

Am putut aprecia interesul interlocutorilor pentru problematica sociala ca si pentru “fenomenul blogosferei” si perspectivele sale in contextul actual. Asa cum am afirmat ,in prezent are loc nu numai o diversificare si o amplificare a comunicarii, facilitate de tehnologia informatiei si a internetului – dar apare si o forma noua de structurare a actiunii societatii civile. Fiind o forma de comunicare “ in orb” cum o caracteriza unul din vorbitori, permite afirmarea nestingherita a opiniilor, dar si lipsa de retineri in privinta limbajului folosit. Ceea ce am putut remarca este faptul ca se dezvolta in acelasi timp o reactie de autoprotectie impotriva vulgaritatii, jignirilor sau injuriilor. Se dezvolta deci in blogosfera , reguli de comportament conforme comunitatii umane. Am remarcat aceasta atat la intalnire cat si in schimbul de opinii de pe bloguri. Este cred un lucru remarcabil si aceasta ma incurajeaza, in ciuda retinerilor initiale.

19 Responses to “RESTANTE”

 1. piticu21 Says:

  Eu as considera asta primul articol cu caracter personal de pe blogul dumneavoastra.

  Blogosfera e un eveniment destul de interesant in internetul romanesc. Il numesc eveniment pentru ca se desfasoara cu o asemenea repeziciune si implicare incat ajunge sa transforme subiectele intr-o confruntare si o analiza intr-un ritm ametitor.

  Va recomand un cititor de RSS asta pentru a fi la curent cu tot ce se intampla in online-ul romanesc, bloguri, presa, agentii de stiri. Dar asta implica un mic timp pierdut in fata calculatorului, noi il parcurgem dimineata la cafea :)

 2. Mihnea Georgescu Says:

  E adevărat că se dezvoltă o formă de sancţionare morală a extremismelor din blogosferă şi aceasta şi pentru că dorim ECHILIBRU în abordarea unor probleme, de multe ori, controversate. Voi mai scrie şi eu nişte reflecţii despre întâlnirea noastră care a fost una extrem de semnificativă. Pornind de la prima întrebare a lui Viski, cea cu rolul intelectualităţii de stânga în societatea românească şi de la consideraţiile dumneavoastră pe marginea acestei chestiuni.

 3. krudus Says:

  Domnule Presedinte, am citit un articol din Gandul,scris de Florin Negrutiu, un bun cunoscator al politicii de stanga.Domnia sa, sustine ca doriti sa-l propulsati din nou pe Adrian Nastase,la Consiliul National ce urmeaza a avea loc.

  Este adevarat ?

  Cred ca nu sunt singurul cetatean care doreste sa afle acest lucru.Am prieteni cu care discut aproape zilnic despre faptele si “comisioanele” din trecut ale fostului prim-ministru, Adrian Nastase.
  Chiar sunt extrem de interesat de ce planuri are PSD-ul in viitor.

 4. cirlovacristian Says:

  @D-lui Ion Iliescu
  ”Ceeace am putut remarca este faptul ca se dezvolta in acelasi timp o reactie de autoprotectie impotriva vulgaritatii, jignirilor sau injuriilor. Se dezvolta deci in blogosfera , reguli de comportament conforme comunitatii umane.”

  Fenomenul de ”ura” este mult adincit de ”ajutorul” pe care-l dau politicienii din aceasta tara-Romania-dupa cum punctati si dv este
  ”o reactie de autoprotectie” impotriva acestor specimene de…………..
  Vis-a -vis de reguli ce rost are sa mai discutam atita timp cit dv politicienii incalcati cu regularitate si nonsalanta regulile constitutionale si cele ordinare-care dealtfel sunt de bun simt si convietuire sociala.
  Stiu ca va deranjeza opinia mea pertinenta dar nu va vizeaza in mare masura-ocaua mica.
  Nu multi sunt acei ce vor rabda si vor asculta cum ”dreptul la o viata normala” le este incalcat cu buna stiinta de catre clasa politica si administrativa din Romania-cunoastere,progres,evolutie.
  Daca nu cunoasteti :
  Exista o limita inferioara si una superioara.
  Functia de presedinte a fost limitata la doua mandate ,printre altele,tocmai sa fereasca si fostii presedinti de minia maselor.
  Orice forma de ”manifestare” politica are si ”dusmanii” asigurati.
  In parlament probabil poarta numele de adversari politici dar in realitate….
  ETC……..
  Numai timpul este ireversibil(in aceasta ecuatie politica) si atit
  Va multumesc

 5. dianadragomir Says:

  Cum mai ziceam intr-un comentariu, la alt articol de pe acest blog, ar fi bine sa nu reducem puterea Internetului la puterea blogului. Crearea unei comunitati a bloggerilor (blogosfera) este un prim pas spre atacarea altor “virtualitati” ale Internetului si spre micsorarea diferentei intre virtual si real. :)

 6. emigrantul Says:

  Articolele “RESTANTE” si “Blogurile si provocarile sociale” contin aceleasi idei. SUNT IDENTICE din punct de vedere al continutului!

  Ambele il lauda pe Horea Badau in partea introductiva apoi este pomenita apreciativ o lista cu blogeri mai importanti dupa care spre final presedintele Iliescu se declara entuziasmat de noul mediu de comunicare numit Blog.

 7. vladycu Says:

  Eu sunt foarte curios dacă dumneavoastră chiar staţi să citiţi bloguri… deşi, aş putea paria pe orice că nu se întâmplă asta :)

 8. Gabriela Savitsky Says:

  vladycu,

  iti apare la statistica, e foarte simplu. daca n-ar fi citit nu ar fi fost curios sa ne cunoasca.

 9. vassian Says:

  http://www.vassian.wordpress.com

  complicat…

 10. Mihnea Georgescu Says:

  IMPRESII TARDIVE ŞI SUBIECTIVE DESPRE ÎNTÂLNIREA ILIESCU-BLOGGERI

  Se împlineşte o săptămână de când m-am întâlnit cu Ion Iliescu… acum s-au decantat câteva impresii stabile dar, fireşte, subiective. Îmi aduc aminte despre întrebarea lui Vlad Viski, prima, cea cu De ce nu există intelectualitate de stânga în România? De fapt, se pare că Vlad s-a specializat în această întrebare, pe care a lansat-o şi într-o conferinţă cu Adrian Năstase la Sibiu, cu ocazia lansării României Europene, 10 noiembrie 2007. Răspunsul academic şi baroc al lui Adrian Năstase merită apreciat.

  La întrebarea lui Vlad Viski, răspunsul lui Ion Iliescu a fost mult mai direct şi tranşant. Iliescu a sesizat imediat “capcana” întinsă de Viski şi a replicat că domnia sa nu crede că nu există intelectuali de stânga şi că tot mai mulţi tineri intelectuali, unii dintre ei aflându-se în sală, se declară de stânga. A mai spus că aceasta tânără intelectualitate de stânga ar putea fi o alternativă la G.D.S., pronunţat “ghedese”, oarecum arhaizant (eu mi-am propus să nu-l mai numesc decât aşa – “ghedese”!). Aceasta este o idee valoroasă şi care trebuie reţinută din discursul lui Iliescu.

  Îmi mai aduc aminte de o reacţie destul de intrigată a lui Iliescu apropo de Doru Mărieş. Preşedintele a afirmat că respectivul nici nu este revoluţionar, nefiind recunoscut ca atare de ceilalţi revoluţionari. Îmi aduc aminte de acest personaj agresiv, invitat cu ocazia zilei de 22 decembrie 2007 de Dan Diaconescu, împreună cu Camil Roguski şi Tom Baran. O combinaţie explozivă… un individ cu mustaţă de frizer italian, care declara că are… 29 de ani, deşi părea mult mai bătrân. Explicaţia? “Am 29 de ani! Pentru că ultimii 18 mi i-a mâncat Iliescu! Nu sunt ai mei!”
  Mă gândesc ce personalitate puternică poate avea Ion Iliescu, dacă inspiră asemenea comentarii, fie şi negative…

  O altă întrebare vicleană a vizat, evident!, mineriadele. De fapt, Iliescu a fost acuzat de mineriade şi la mine pe blog. Fără temei, evident! Întrebarea suna cam aşa: “Domnule Iliescu, vă pare rău de vreun moment din viaţa dvs. politică?” Iliescu a răspuns uşor evaziv: “Sigur, într-o viaţă de om sunt şi momente mai delicate…” dar a fost întrerupt “Mai specific, în legătură cu venirea minerilor, nu zic că dumneavoastră i-aţi chemat… dar nu vă pare rău că le-aţi mulţumit?” Răspunsul lui Iliescu a venit instant, implacabil, dur, senin şi fără nici o ezitare: “Nu!” Ce mai putem spune? Eu cred că Iliescu este cel mai mare om politic la ora actuală din România.

 11. Confucius Says:

  Mai multi observatori avizati au apreciat ca dezvoltarea “comunitatilor virtuale” – din care fac parte si cele mjlocite de blogosfera – sunt cel mai important fenomen generat de internet dupa aparitia e-mail-ului. Pe masura ce mai multi oameni au acces la internet inflenta comunitatilor virtuale va creste dramatic. Influenta acestora este asemanatoare cu influenta anturajului, atat in forta cat si in mod de manifestare.

  Pentru politicieni sau alte persoane publice prezenta in blogosfera permite comunicarea – in ambele sensuri – mult mai sincera decat in intalniri oficiale. E o baie de multime fara SPP.

  Sper ca mai multi vor urma aceasta cale. Este insa obligatoriu sa inteleaga ca blogul e mult mai mult decat o alta tribuna de comunicare unidirectionala.

 12. Gabriela Savitsky Says:

  Nu are nici un sens sa abandonam ceea ce am inceput, oricat de multe si mari ar fi obstacolele. Blogosfera a prins repede “orbul” si i-a dat “spam”. Cu ingaduinta si tenacitate, fiecare idee poate fi combatuta cu arme neletale. Desi cuvantul raneste cel mai tare, daca nimereste.
  Va asteptam cu postari.
  Sunt niste legi la modificat, am vazut, una ar fi cea a arhivelor care zace din 96 in sistem… A facut mlastini deja… Fiecare institutie, cat de mica ar fi ea, isi face propriul nomenclator de arhivare… E o autonomie de lesin. Care considera arhivarii ca nu-s importante, la taiat.
  Si am auzit ca PSD-ul are un proiect de lege a educatiei propriu pentru dezbatere… Sunt multe de rezolvat, cainii latra, caravana trece…
  Avea bunica-mea o vorba : “Sapte sate n-au ce-ti face/Daca treci si le dai pace”. Asa imi spun si eu.

 13. Ion Iliescu, despre dezbatere « Horea Mihai Badau Says:

  […] post info By horeabadau Categories: Uncategorized Aici si aici. […]

 14. lovingvama Says:

  @Gabriela: Nu ştiu de ce ai răspuns tu întrebării mele. Eşti purtător de cuvânt?

  Oricum, ştii reclama aia în care spune: pe net poţi fi cine vrei tu. Miracolul internetului, baby… n-ai cum să ştii cine se ascunde după un monitor :)

 15. Viski Says:

  Si totusi Dle Iliescu… Nu mi-ati raspuns la cele doua intrebari pe care vi le-am pus in Club A:

  1. De ce nu avem intelectualitate de stanga? Pentru ca nu avem cu adevarat o intelectualitate de stanga… A fi intelectual presupune a fi activ in spatiul public, a-ti asuma “calitatea” de formator de opinie, a te implica din punct de vedere civic, a-ti valoriza instrumentele stiintifice personale in cadrul “polis-ului”… Avem vreun intelectual de stanga pregnant? Nu. Considerati ca evenimente ca inscrierea FSN-ului la alegeri, mineriadele, injuriile aduse la adresa unor martiri ca C. Coposu au avut vreun rol in deplasarea “intelighentiei” de la noi spre dreapta?
  2. De la “mai, animalule!” la blog… Eu ma refeream strict la nivel de PR si de comunicare… Daca in anii ’90 va adresati in fata jurnalistilor cu un “altfel” de limbaj, acum, in secolul XXI ati ales o forma alternativa de comunicare, Internetul… Inseamna aceasta o evolutie? Sau e pur si simplu o “dumirire” si se leaga de o campanie de imbunatatire a imaginii proprii?

 16. Despre dezbaterea cu Ion Iliescu din club A şi despre mine « Goriulian Says:

  […] afară de asta, preşedintele Ion Iliescu e un om de comunicare excelent şi poate să îţi vorbească şi despre fizică nucleară  sau […]

 17. La rece, despre dezbaterea Ion Iliescu-bloggeri « Horea Mihai Badau Says:

  […] Bloggerii au scris dupa dezbatere aici: Cristi Dorombach ,Cristian Greger, Bobby Voicu, Andrei Rosca , Adrian Cristea, Cristi Sutu, Diana Dragomir , Mihnea Dumitru , Vlad Visky , Adina David, Gabriela Savitsky , Mihnea Georgescu, Ion Iliescu […]

 18. lucianardeljan Says:

  Mult stimate domnule Iliescu!
  Cu ocazia aniversari “insemnatei” zile a Dumneavoastra de nastere, Va urez un sincer si calduros LA MULTI ANI, multa sanatate, putere de munca, ambitie si perseverenta pentru noi realizari. Sper ca si deaceasta data, semnificatia evenimentului, precum si compania celor dragi, fideli si recunoscatori sa realimenteze eforturile pentru schimbari pozitive in cele mai largi sfere ale realitati. Despre acest subiect si nu numai Va solicit o posibilitate de dialog mai discret, fapt pentru care va solicit acordul si Va multumesc anticipat.
  Cu sinceritate deosebita stima si considerati, Lucian Ardeljan, Atena
  e-mail: dextor@hemo.net
  +306937730390

 19. Fotografii de la dezbaterea Iliescu-bloggeri, organizata de Asociatia Consumatorilor de Media. moderator: horea mihai badau « blog de ardelean Says:

  […] Adina David, Gabriela Savitsky , Mihnea Dumitru, Mihnea Georgescu, Ion Iliescu a scris AICI si AICI, Simina […]

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: