EVENIMENTE CULTURALE

In cursul saptamanii trecute am avut prilejul sa particip la doua evenimente remarcabile.

 • Academia Romana a marcat ziua de nastere a marelui poet national Mihai Eminescu. O manifestare foarte apreciata: lansarea a inca 7 volume cuprinzand manuscrisele lui Eminescu. Este o actiune care a fost initiata de academicianul Eugen Simion, pe cand era Presedintele Academiei, pentru a pune astfel in valoare manuscrisele eminesciene. Initial ele au fost pastrate de Titu Maiorescu, care le-a donat Academiei la inceputul secolului XX. Multi cercetatori aveau acces la ele. In vederea evitarii procesului de degradare, Academia a sistat temporar accesul . In tot acest timp a fost procurata aparatura speciala pentru scanarea manuscriselor si realizarea de copii de calitate care pot fi puse in valoare de cercetatori. Tot atunci s-a luat decizia tiparirii lor pentru a fi puse la dispozitia celor interesati in tirajele corespunzatoare. Pana acum, cu aceste 7 volume sunt tiparite 14 volume de manuscrise. Mai sunt de tiparit inca 10 si astfel se realizeaza un lucru deosebit – un veritabil monument cultural national – opera manuscrisa a lui Eminescu, accesibila tuturor celor interesati. Lansarea celor 7 volume a avut loc simultan si la Iasi, Cluj, Timisoara, precum si la Chisinau, Belgrad, Gyula la Roma si la Viena, la Institutul Cultural Roman. Odata cu lansarea manuscriselor tiparite a avut loc, tot in incinta Bibliotecii Academiei un recital cu texte din Eminescu sustinut de actorul Ilie Gheorghe de la Teatrul National din Craiova. Bun recitator, el a oferit o selectie excelenta de texte ( „Scrisorile”,” Imparat si Proletar”, „Luceafarul” si interpretari din publicistica lui Eminescu ). Sunt remarcabile constatarile marelui poet, la nivelul anilor 1880, privind naravurile oamenilor politici , ca si relevarea comportamentului de parveniti ai imbogatitilor vremii, care ilustreaza atat persistenta in timp a unor fenomene si tare sociale ca si actualitatea operei eminesciene.

 • La Fundatia Titulescu a avut loc joi, 17 ianuarie lansarea cartii scriitorului Neagu Udroiu , fostul ambasador al Romaniei in Finlanda „ Zapezile de miazanoapte”. Un volum de 700 de pagini. In afara talentului de reporter al scriitorului care face lectura foarte agreabila , cartea este un excelent studiu de caz , un „facces story” al unei tari care a reusit sa se impuna prin dezvoltarea remarcabila pe care a inregistrat-o dupa al doilea razboi mondial. Este vorba de o natiune care are trasaturi comune cu ale noastre. S-a aflat multa vreme sub ocupatia suedeză ( si astazi, limba suedeza este a doua limbă oficiala in tară), apoi, un secol sub dominatie rusească – ducat autonom in cadrul imperiului tarist. Si-a cucerit independenta de stat după primul război mondial. Autorul descrie eforturile conjugate ale acestei naţiuni si ale intelectualitatii sale pentru afirmarea identitatii nationale, pentru cultivarea limbii si a creatiei proprii. „Kalevala” epopeea nationala, s-a nascut prin staruinta unor oameni de cultura in scopul valorificarii creatiei orale a populatiei din diferite zone din Laponia ( similar cu ceeace au facut la noi Vasile Alecsandri, Densusianu s.a, precum si Eminescu prin afirmarea limbii literare romane ). Este remarcabil progresul obtinut de aceasta natiune care numara 5 milioane de locuitori, in ultimele decenii, in domenii de varf ale tehnologiei contemporane – tehnologia informatiei si telefonia mobila (NOKIA a devenit o companie de prim rang la nivel mondial), ca si promovarea biotehnologiei, alt domeniu de mare performanta. Este totodata de apreciat cultul fata de carte si lectura, traditie continuata chiar si in conditiile expansiunii suportului electronic ( 50% din finlandezi dispun de calculatoare, 25% au acces la internet ). Bibliotecile si librariile sunt institutii prospere dotate cu tehnologie moderna. Progresele Finlandei se datoreaza in mare masură calitatii si patriotismului clasei sale politice. In ciuda confruntarilor si competitiei firesti intr-un sistem democratic, politicienii finlandezi au reusit sa asigure un climat de dialog, conlucrare si consens in marile probleme de interes national, asigurand continuitate in urmarirea obiectivelor comune ale progresului societatii finlandeze. Au reusit sa realizeze o dinamica de exceptie in cresterea economica, pe termen lung ca si un sistem de protectie si echilibru social – specific tuturor tarilor nordice (au stiut sa preia in mod creator modelul social suedez). A fost remarcabila politica externa, de echilibru, tinand seama de pozitia geografica – punct de legatura intre vest si est. Dintr-o problema delicata ( ilustrata si de razboiul din 1939 ) relatia cu vecinul de la rasarit a devenit un atuu in poltica finlandeza , din care a stiut sa culeaga multiple beneficii. Acum Finlanda devine un agent activ de cultivare a relatiilor cu China, Corea de Sud si Japonia. Linia aeriana FINAIR, spre Asia este una din cele mai active si profitabile.

Este o carte instructiva pe care o recomand cu caldura!.

Advertisements

8 Responses to “EVENIMENTE CULTURALE”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Ion Iliescu,
  Prin amabilitatea domnului Horea Badau, s-a rezolvat usoara confuzie cu privire la participarea mea la intalnirea de marti. Astept cu nerabdarea ocazia de a va re-intalni.
  Fundatia Titulescu este un loc deosebit, din punct de vedere diplomatic si cultural, o adevarata Academie, in sensul platonic al termenului.
  Multumim pentru cartile recomandate!

 2. emigrantul Says:

  CITAT:
  “La Fundatia Titulescu a avut loc joi, 17 ianuarie lansarea cartii scriitorului Neagu Udroiu , fostul ambasador al Romaniei in Finlanda „ Zapezile de miazanoapte”. Un volum de 700 de pagini.”

  Uite cu ce se ocupa ambasadorii romani, scriu carti. Tara ii plateste cu bani grei iar ei ii folosesc in scopuri personale. Pe urma ne miram ca ambasadele nu sunt eficiente si nu isi fac datoria.

  RASPUNS

  Nu aveti dreptate.Domnul Udroiu s-a intors de doi ani de la post.Iar faptul ca a reusit sa valorifice si in scris experienta de ambasador,realizand o lucrare utila, este laudabil.

 3. Bibliotecaru Says:

  Ce rău îmi pare că nu am ştiut că vă vedeţi cu Eugen Simion! Aş fi vrut să ştiu de ce nu se mai lucrează, de ani de zile, la biblioteca virtuală a Academiei Române. Poate cu altă ocazie.

 4. malaimare Says:

  Domnule Iliescu,
  In urma cu ceva ani va scriam ca am descoperit la Botosani un sat care se numeste Mihai Eminescu. Nu este vorba de Ipotesti, evident, ci de un satuc langa Gorbanesti la 30 km de Botosani. Satul este si acum in parasire, mai sunt doar 10 locuitori, din cauza faptului ca pamantul fuge si casele s-au naruit, tinerii au cautat alte meleaguri. Au ramas insa, cativa batrani, care, fie nu aveau unde sa plece, fie nu puteau sa se rupa de viata lor. Si ei au o legenda extraordinara, legata de faptul ca Mihai Eminescu s-ar fi plimbat pe acolo, impreuna cu fetele boierului Stamatopol. Unele lucruri se leaga, altele nu, dar ca Eminescu ar fi putut sa vina la vreo sarbatoare organizata de Stamatopol, asta este foarte posibil. Am comandat o statuie, pe care profesorul Foca, un sculptor absolut extraordinar din Botosani, a facut-o, avand ca model fotografia de la Viena, am stabilit, impreuna cu primarul din Gorbanesti un spatiu in mijlocul satului si am plasat-o pe un soclu destul de inalt, ca sa fie vizibila de departe. In jurul statuii, colaboratorii mei, eu, primarul si satenii am organizat un adevarat parc, plantand pomii care se regasesc in poezia eminesciana si, incet, incet, acel spatiu a devenit un loc de pelerinaj. Cred ca este nevoie de legende in aceasta perioada atat de cenusie. Daca vreodata mergeti la Botosani, nu ratati intalnirea cu aceasta legenda, pentru ca ea chiar exista. In celelalte intreprinderi ale mele pe durata mandatelor de Botosani nu am izbutit asa cum mi-as fi dorit, pentru ca nu am reusit sa determin preluarea lor de catre botosaneni si transformarea lor in evenimente asumate. Fetsivalul Usturoiului, Festivalul Salcamului, Pietonalul cultural, Caravana culturala, Caravana cinematografica, O carte pentru fiecare, sunt tot atatea amintiri in acest moment, caci am plecat de la Botosani, rapus si la liberali, ca si la pesedisti de mitocania unor sefi de filiala.
  Dar legenda care plutea la Gorbanesti a rezistat, acolo este un semn si in jurul lui se aduna oamenii.

 5. lupascu Says:

  VEDETI DEZASTRUL ROMANIEI, DOMNULE ILIESCU???? DE EMINESCU SE INTERESEAZA 4 INSI , DE MARLANIILE SI GOLANIILE BASESCULUI – MII DE GUGUMANI SI TREPANATI!!! SUNTEM O TARA IN CURS DE ANALFABETIZARE ,DE IMBECILIZARE!!! VAI MAMA NOASTRA!!!

 6. malaimare Says:

  Poate ca inca nu este totul pierdut. Doar ca energiile pe care le puteam dezvolta in 2000 nu mai sunt posibile acum, sau, mai degraba, acum este nevoie de mult, mult mai mult.
  Avem nevoie de strategii nationale pe termen mediu si lung in domeniul Culturii, nu ne mai putem permite sa consideram ca totul incepe cu noi, avem o grava problema in rural, avem probleme in patrimoniu, trebuie urgent sa determinam Europa sa inteleaga cine suntem si ce valoram. Ne trebuie strategii in ceea ce priveste prezenta Culturii Romanesti peste hotare si, mai ales, trebuie sa trecem Cultura in zona importantei strategice.
  Nu mai trebuie sa dormim in domeniul Culturii. Ne trebuie un pact national pentru Cultura, pe care partidele politice trebuie sa-l semneze, in asa fel incat, oricine ar veni la Putere sa stim ca lucrurile vor merge, cu nuantele firesti, mai departe.
  Scuze, m-am lansat prea rau!

 7. Gabriela Savitsky Says:

  Sunt fericita sa aflu ca Mihai Eminescu se bucura in continuare de atentia Academiei Romane. Macar de a ei, altfel, a cam trecut pe neobservate. Si pentru ca ne-au ramas atat de putine marci identitare curate, netavalite prin glodul din capetele fierbinti ale intelectualilor de epoca – din nefericire, fiecare epoca a avut intelectualii ei, ar trebui sa “strangem randurile” in apararea lor, in anomia generala care se intinde ca o pecingine.
  Am citit comentariul domnului Malaimare si am fost impresionata de credinta si de prospetimea aproape intacte, in destinul nostru european. Nu stiu cine va ramane agatat de maneta semnalului de alarma dar cineva trebuie sa ne spuna clar si raspicat ca nu mai putem continua in a nega si terfeli valorile nationale, ca nu mai putem sa ne batem joc de artisti, ca nu mai putem sa fim indiferenti la ridicarea unora pe mormanele propriilor injuraturi la adresa marilor romani si chiar a Romaniei.
  Pentru ca s-a daramat tot si s-a corupt tot, putem, pe aceste ruine, sa incepem sa construim.

 8. malaimare Says:

  Doamna Gabriela,
  Nu este frumos ca incerc sa comentez fiind pe blogul altcuiva, dar cele spuse de Dumneavoastra ma incita la acest lucru si imi cer scuze din pornire. Aveti dreptate in ceea ce priveste nevoia de a reconstrui. Am avut si se perinda mereu prin biroul meu de la teatru sumedenie de tineri in cautare de “job”. Tuturor le spun ca au sansa, aici la Masca, in Cartierul Militari, sa construiasca ceva. Sa o luam de la capat, pentru ca, de fapt, asta facem aici, zi de zi. Se uita toti prin mine de parca le spun prapastii, de parca le spun basme de adormit copiii. Ce salariu, cat timp se sta la serviciu, cam astea sunt intrebarile lor, poate indrituite de aceasta nefericita societate de consum, dar total aiurea daca ti se pare ca viata proprie trebuie sa aiba un sens.
  Astazi sunt cam demolat sufleteste si nu mai scriu, caci s-ar putea sa am tonuri patetice, dar trebuie sa recunosc ca nu este deloc entuziasmanta atmosfera in general, iar aici, in Cartier, cu atat mai putin.
  Asta este, sunt navigator solitar si nu vad tarm nicaieri in jurul meu. Asadar, navighez!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: