CAPITALA SUB ASEDIUL ZAPEZII

Impartasesc in totul nemultumirea colegilor bucuresteni din blogosfera ( si nu numai!) privind gestionarea primei zapezi de ianuarie” de catre autoritatile cu atributii in domeniu. Ecranele TV sunt invadate de declaratii si degrevari de responsabilitati. Cei obligati sa intervina decreteaza: de vina este…calamitatea naturii, situatia exceptionala, etc! Asertiuni total inexacte. Adevarul este ca de multi ani nu mai avem ierni clasice, cu zapada si ca nu mai suntem obisnuiti cu astfel de fenomene. Multi isi amintesc cum, cu ani in urma, iernile incepute din luna noiembrie erau bogate in zapada si se prelungeau pana prin martie. Este adevarat ca atunci nu exista aglomeratia de masini pe care o intalnim astazi. Dar exista si mai multa implicare si constinciozitate. Nu se asteptau avertizari sau somatii pentru a curata trotuarul. In Bucuresti, dupa cum se stie apar dificultati similare si cu ocazia unor ploi mai abundente care depasesc capacitatea retelei de canalizare ceeace provoaca inundarea unor strazi. Sunt probleme si in legatura cu gospodarirea orasului, cu intretinerea curateniei strazilor si spatiilor verzi, cu eficienta serviciilor de salubritate. Din multitudinea de probleme evidentiate eu m-as opri doar la un aspect : Cat de eficienta este organizarea actuala a serviciilor de gospodarie comunala care se efectueaza de catre societati private, pe baza de licitatie. Oare nu era mai eficienta organizarea acestor activitati – asa cum era inainte de razboi – in cadrul unei societati subordonate direct Primariei Generale a Capitalei.- UCB ( Uzinele Comunale Bucuresti ) ?. Se pare ca am devenit sclavii unor prejudecati care ne impiedica sa mai gandim lucid. Este ceeace constata economistul american John Kenneth Galbraith in cartea sa “The Good Society ca s-a petrecut dupa 1989 in fostele tari socialiste din Europa odata cu prabusirea vechilor economii de stat si anume – inlocuirea vechilor dogme ale “economiei socialiste” cu o noua dogma privatizarea ca solutie miracol ! Or, el considera ca aceasta “ nu este cu nimic mai buna ca orientare modelatoare a activitatilor publice decat socialismul. El constata ca si in SUA, privatizarea unor servicii publice (cum ar fi gospodaria comunala), a dus adesea la inrautatirea calitatii si scumpirea acestora ceeace a determinat unele comunitati sa le treaca din nou in subordinea autoritatii comunale. Deci, judecata asupra eficientei acestor activitati trebuie sa fie pragmatica, debarasata de orice prejudecati ideologice. Aceleasi probleme se pot ridica si in legatura cu alte activitati de interes public – intretinerea strazilor, asfaltarea lor, schimbarea bordurilor,s.a. care au devenit afaceri, surse de profituri usoare, ca si activitatile de intretinere sau deszapezire. Este de analizat daca asemenea activitati nu ar fi mai potrivit sa fie organizate ca entitati economice distincte (vezi UCB) subordonate in mod nemijlocit celor ce raspund de aceste domenii.

Advertisements

29 Responses to “CAPITALA SUB ASEDIUL ZAPEZII”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Prin anii ’90 ţin minte că era o vorbă – Generalul Iarnă… Până când a venit Băsescu cu ironia ieftină “iarna nu-i ca vara”… Şi natura s-a încăpăţânat să-l contrazic, dând ierni blânde.
  Acum văd că ne întoarcem la generalul Iarnă. Bine ar fi să fie la putere şi cine era înainte, că cu Băsescu şi Videanu plecat în vacanţe…

 2. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu, nu aveti nicio obligatie fata de mine ca sa-mi raspundeti.

  Saptamina trecuta v-am rugat sa scrieti daca nu va deranjez, un articol sau asemanator despre Nicolae Ceausescu, impresii despre omul Ceausescu, despre politicianul Ceausescu pe plan Intern – Extern, cum vi s-a parut intalniriile pe care le-ati avut cu Nicolae Ceausescu. Ce fel de om era Nicolae Ceausescu in privat ?

  Succesele si esecurile lui Ceausescu.

  A fost Nicolae Ceausescu patriot ? Vi se pare ca Ceausescu a fost judecat corect si legal, din cate stiu dumneavoastra ati semnat decretul, fara acest decret Ceausescu nu ar fi asisanat sau executat, chiar cu nimic nu a contribuit Nicolae Ceausescu pentru dezvoltarea Romaniei ? Cine a format acel Tribunal Militar ? asa din sine ? eu personal l-am reabilitat ca are si merite, si nu am cum sa constat daca Ceausescu era vinovat asa cum Tribunalul a hotarat.
  Anticipat,
  Ovidiu.

 3. krudus Says:

  Domnule Presedinte, nu cumva acest economist american si-a facut studiile prin Rusia? …are o gandire comunista si tortionar-kaghebista, dl. J.K.Galbraith.Veti fi din nou acuzat de dorinta reintoarcerii in timp, citand din acest autor care nu a facut altceva decat sa spuna un lucru pertinent si obiectiv.Problema este ca aveti (din nou) dreptate, dar am devenit cu totii sclavii acestui capitalism de cumetrie in goana noastra “profund democratica” dupa prosperitate.Ideologia este una singura, sa ne imbogatim prin licitatii trucate pe doi caltabosi si-o palinca, intr-un timp cat mai scurt.Evident ca si filmati, tot nu vom recunoaste vreodata, avem cazul Remes.
  Astazi am dat zapada din fata blocului, pe vremuri era si tata si vecinul de la etajul 1, si de la 3,samd…..dar pe vremea aceea eram comunisti.Astazi am fost, repet, cel mai mare”comunist” de pe scara blocului.Restul vecinilor democrati, asteapta sa vina Rosalul d-lui Prigoana, sa curete trotuarul.Eu astept cu nerabdare insa, sa vina o schimbare in Bine.
  Sistemul mafiot in care se desfasoara aceste asfaltari(patriciene%basesciene) cu borduri supraetajate a devenit insuportabil pentru cetateanul platitor de taxe .Si eu prefer o antrepriza, unitate care sa fie in directa subordonare a primarului, cu salariati angajati ai primariei care sa dezvolte astfel de activitati de salubizare,constructii de gradinite, scoli,spitale,etc.Astfel am stii pe cine ne bazam si pe cine sa tragem la raspundere cand este cazul.
  Bine totusi ca am reusit sa privatizam Petromul si Petromidia, aceste doua mari companii care ne-ar fi adus pagube uriase in viitor….ele chiar nu ar fi trebuit sa ramana la stat,mai bine la alte state cu mentalitate sanatoasa…..De ce oare am acceptat toate aceste “solutii miracol”, domnule Presedinte?!… de ne-am trezi odata, ce bine ar fi macar copiilor nostri….

 4. curent01 Says:

  Ceea ce spune Dn. Iliescu este de bun simt! Nu trebuie sa ne lasam prada ideologiei. Ideologia nu este stiinta si nici nu aduce eficienta. Vorbe goale mestecate un gura politicienilor. Indiferent de organizare si proprietate solutia trebuie sa fie eficienta si sa raspunda scopurilor propuse. Daca nu, atunci nu este solutie. Politicienii care nu se adapteaza unei situatii si mesteca in continuare vorbe fara a rezolva problema atunci sa-si gaseasca o alta slujba. Politica este un job in slujba cetateanului si trebuie in pemanenta sa gaseasca solutii eficiente, stiintifice care sa aduca rezultate.

 5. geluportarelu Says:

  Am fost o data in SUA pe timp de iarna. Am fost undeva prin statul New York. Acolo cind ninge, ninge abundent. Linistit si abundent. La prima ninsoare mai mare de doi inchi (adica cam 5 cm) scolile se inchid, autoritatile locale au grija de drumurile principale cum ar fi la noi drumurile nationale sau autostrazile iar ce e strada, trotuar e treaba locuitorilor, riveranilor. Isi agata o lama in fata truck-urilor (camionetelor, ca toti au asa ceva) si isi curatau zapada de pe strazile interioare. isi curatau trotuarele din fata casei, ce-i drept cu o mica freza. N-am vazut autoritati sa se agite pe la tembeliziuni, sedinte de comandament si alte activitati de genul “hai sa ne facem ca lucram”. Exista acolo o constiinta, o responsabilitate obsteasca si un voluntarism care la noi ar fi caracterizat drept comunism.
  La noi nu stim decit sa ne vaitam, sa aratam cu degetul in alta directie, sa asteptam primaria, mama primarului sau mai stiu eu cine sa ne dea zapada din fata casei, a blocului sau din jurul masinii. Solutia sta in spiritul comunitar din fiecare care trebuie sa puna mina pe o lopata si sa luam zapada din calea noastra de acces si so punem undeva unde nu deranjeaza prea tare. Caci nici s-o aruncam in strada iar cei de pe strada so arunce inapoi pe trotuar nu e o solutie. In plus ar fi un pic de activitate fizica care ar arde grasimile si glucidele infundate in noi in zilele astea de sarbatoare. Nu credeti?

 6. emigrantul Says:

  CAPITALISMUL NU ESTE BUN DE NIMIC

  CITATE ION ILIESCU:
  1) “Cat de eficienta este organizarea actuala a serviciilor de gospodarie comunala care se efectueaza de catre societati private, pe baza de licitatie.”

  2) Aceleasi probleme se pot ridica si in legatura cu alte activitati de interes public – intretinerea strazilor, asfaltarea lor, schimbarea bordurilor,s.a. care au devenit afaceri, surse de profituri usoare, ca si activitatile de intretinere sau deszapezire. Este de analizat daca asemenea activitati nu ar fi mai potrivit sa fie organizate ca entitati economice distincte subordonate in mod nemijlocit celor ce raspund de aceste domenii.

  ————————————————————————————

  Ca sa continui ideile presedintelui Ion Iliescu, nu ar fi mai bine ca agricultura tarii sa fie coordonata centralizat, nu ar fi mai rentabil ca sistemul energetic sa fie dirijat unitar, nu ar fi mai eficient ca aceasta plaga capitalista, care a pus stapinire pe Romania dupa 1989, sa dispara si sa se revina la economia centralizata?

  Dumneavoastra domnule presedinte nu doriti sa intelegeti ca nu exista cale de mijloc: Ori este Capitalism, Ori Comunism! Propuneti ca activitatile de inlaturare a zapezii sau reparare a strazilor sa fie executate de niste firme de stat. Ei bine, nu se poate pentru ca utilajele folosite necesita intretinere si pina la urma statul trebuie sa faca apel la o firma particulara de reparat masini. Acum sa presupunem ca si aceasta ar fi de stat, totusi repararea necesita piese de schimb, ca urmare trebuind sa se faca apel la un furnizor de piese care este un importator particular. Deci pina la urma tot dam undeva de o firma particulara de care depindem si fara de care nu se poate face nimic.

  Capitalismul nu este bun de nimic:
  Nu reuseste sa gestioneze eficient agricultura, industria, sistemul energetic, constructia de locuinte, nu creaza locuri de munca, nu imbunatateste sistemul de invatamint ba dimpotriva, mincarea este scumpa, chiriile cit un salariu, capitalismul nu face nimic inafara faptului ca ingrase niste paraziti.

 7. 1ipse Says:

  Nu stiu cum era inainte de razboi, poate spiritul civic era mai dezvoltat, natural dezvoltat si nu “revolutionaro-comunisto-heirupist”. Stiu insa ca pe vremea preacurindimpuscatului eram aburiti sistematic la tembelizor: in fiecare an ni “se dadeau” imagini cu masinariile incolonate pe tarlaua Intreprinderii de Salubritate Bucuresti (parca asa se chema, nu?) si se promitea solemn ca toate sint gata de atac asupra eventualelor zapezi. Asta incepind cu luna septembrie! La venirea primei zapezi insa nu vedeai una pe strazi, de saminta macar! Intotdeauna se asteptau cele 3,4,5 zile in care sa se topeasca de la Dumnezeu putere. Asa ca mai las-o jos cu “implicarea si seriozitatea”, singurii implicati erau cei minati cu suturi la curatirea zapezii scosi fiind din productie sau de pe bancile scolii, dotati fiind cu lopeti de ultimul racnet din placaj sau eventual aduse de acasa!
  Contractorii nu-si fac treaba la timp? De ce ii platiti, de ce le reinnoiti contractul ? Contractul nu prevede si penalitati? Chiar daca nu apartin de primarie oare nu primaria ii plateste din contributiile fiscale sub forma de taxe si impozite, din banul public adica? Ardeti-i la buzunar, acolo ustura cel mai tare!

 8. radudum Says:

  Domnule Presedinte,
  Mihnea Georgescu a spus ceva la sfarsitul post-ului sau ce n-ar fi bine sa ramana neobservat: Videanu plecat in vacante!
  Ei bine Videanu s-a intors din vacanta cu 24 de ore dupa ce a inceput sa ninga abundent, cand Bucurestiul era deja paralizat! Este incredibil!
  El, care ar fi trebuit sa conduca toate aceste actiuni de deblocare a orasului, care ar fi trebuit sa iasa la tv sa informeze despre stadiul deszapezirii, despre cat mai dureaza, despre trafic, despre tot ce se intampla in orasul asta de fapt! El era in vacanta, la odihna!
  Bineinteles ca nu el trebuie sa dea zapada cu lopata! Dar prezenta lui obliga!
  Este primarul orasului! Ales!
  Va multumesc.

  PS. Sa fim obiectivi: si la Constanta este aceeasi situatie: Mazare e prin Brazilia, la plaja… Dar macar la el se vede ceva de cand e primar.

 9. Mihnea Georgescu Says:

  @Radudum
  La Constanţa e altă poveste… Domnul Iliescu ştie foarte bine… Puţini îşi mai aduc aminte că Mazăre a fost la un pas de puşcărie în urma celebrei scene cu “De ce huidui, măi animalule?” de la Constanţa, din 1992. “Animalul” era Constantin Cumpănă, un ziarist de la Telegraf, coleg cu Mazăre… Erau zilele de copilărie ale democraţiei.
  Mazăre are şarm, l-am susţinut întotdeauna… chit că a avut un traseu invers faţă de al meu. Copilărit în Bucureşti, a venit la Constanţa la 18 ani. Eu, taman invers!

  Mai târziu a venit la PSD, fiind etichetat drept “baron”… măcar este unul tânăr şi simpatic! Ţineţi minte campania din ’96, când se înfăţişa pe posterul electoral ca unul suspendat de fire pe exteriorul unei clădiri? Cine era să fie primar, Neagoe?

  Ce am să-i reproşez lui Mazăre este distrugerea celei mai frumoase părţi din Parcul Tăbăcăriei… poate şi traseismul politic… a fost o vreme şi la APR-ul meleşcanist, sau l-a avut consilier şi pe legionarul Corneliu Dida, dar mă rog, eu vremuri confuze şi eu îl înjuram pe Iliescu în anii ’90…

 10. radudum Says:

  @ Emigrantul
  Exagerezi, vezi lucrurile doar cum vrei tu si le iei prea strict.
  Iar ce ai spus cu “ori e capitalism ori e comunism” sunt povesti! Vad ca locuiesti pe langa SUA. Ce e in SUA? Capitalism? Serios? Iti baga-n cap ca esti liber si capitalist dar de fapt nu poti face nimic fara ca ei sa stie sau sa aprobe.
  La felul in care ai raspuns cred ca esti deranjat de principiul ca “ceva” sa mai fie de stat. Nu-i o problema, e chiar ok sa nu mai fie niciun serviciu proprietataea statului. Dar daca cele private, contractate, nu functioneaza ce facem? Imi vei raspunde: le schimbam! Ok si aici, dar cu ce??!!?? Le tot schimbam de vreo 17 ani si suntem mai rau decat la inceput… Mult mai rau.
  S-ar putea ca un parteneriat public/privat insotit de o campanie de comunicare inceputa cu aprox. 2 luni inainte de a da prima zapada (cazul nostru) sa fie mai eficiente. Campania de comunicare nu trebuia decat sa spuna atat: amenzile pentru necuratarea zapezii de pe trotuarul din fata casei, blocului etc. si amenzile pentru companiile de deszapezire care au ca sarcina deblocarea strazilor principale/secundare. Extrem de simplu. Max. 600-700.000 EUR cu tot cu difuzare la greu, iar acesti bani se pot obtine usor din fonduri europene avand in vedere ca e campanie sociala.
  Dar de ce sa gandim cand putem sa stam in vacanta?
  Nu traiesti in Bucuresti sau mai rau, in Romania. Poate ai trait, poate chiar sub “domniile” ilustrilor primari Halaicu, Lis, Ciorbea, minunea de Basescu… Ti-a placut? D-aia ai plecat in Canada? Aaaa, iarta-ma, din cauza regimului comunist Iliescu in care nu te puteai dezvolta si arata adevarata valoare, sunt convins!
  Vino inapoi ca acum este primar rozaliul extraordinar Adriean. Este minunat! Strazile se asfalteaza la nesfarsit, bordurile se schimba de cate doua trei ori pe an, totul se repara, sistemul de canalizare se pune la punct, centura Bucurestiului e aproape gata si are 3 benzi pe sens (in max 2 luni se ianugureaza), traficul este fluent datorita implementarii sistemului de corelare a semafoarelor, verdeata peste tot, se darama blocuri sa se faca parcuri, ce mai, o minunatie!

 11. diogenecainele Says:

  Externalizarea tuturor serviciilor publice este intr-adevar efectul obtuzitatii si intepenirii intr-o dogma liberala. Pur si simplu aici lipseste elementul concurentei reale, situatia neconformandu-se unui model al pietei atomizate in care lucrurile se regleaza prin cerere si oferta. Pot eu ca platitor de impozite si beneficiar al servciilor de salubritate sa spun ca de maine nu mai vreau ca firma de salubritate care nu a curatat zapada de pe strada mea sa fie prestatoarea de servicii? Desigur ca nu.

  Cineva ar putea obiecta ca exista cineva la primarie face asta in locul meu. L-as felicita inainte de toate pentru naivitate si pentru ca traieste intr-o alta tara mai buna si cu oameni mai constiinciosi. Insa dpdv teoretic i-as atrage atentia ca ce se intampla este o maimutareala a modelului cererii si ofertei. Pur si simplu capacitatea de a furniza un feedback in calitate de consumator de servicii publice astfel incat ofertantul sa se plieze perfect pe cerintele mele nu exista. Or asta e esential pentru crearea unei piete. Decizia e in mana celor de la primarie. In acest caz doar am cosmetizat situatia, facandu-ne ca exista concurenta, cata vreme lucrurile se intampla ca inainte, prin decizia cuiva din aparatul de stat, care spune ce vrea de la firma de salubritate si daca servciul a fost satsifacator. (Desigur, se mai poate spune ca resursele sunt folosite de intreprinzator mai rational ca de administratia de stat, insa acest avantaj se pierde daca luam in considerare ca de multe ori economiile se fac in dauna calitatii serviciului, mai ales acolo unde nu exista un feedback eficient, ceea ce chiar este cazul.)

  Uneori concurenta poate fi introdusa in anumite zone de monopol de stat si serviciile pot fi privatizate, insa e pur si simplu imbecil sa crezi ca acest lucru se poate face peste tot.

 12. CAPITALA SUB ASEDIUL ZAPEZII Says:

  […] Citeste Aici mai multe detalii pe sursa originala a artricolului… […]

 13. curent01 Says:

  Poate ca problema este lipsa unor criterii de performanta si lipsa unui plan minutios de

  management al dezapezirii. In primul rand ca primarie eu trebuie sa stiu exact care strazi

  au prioritatea si ce inseamna minima functionare a serviciilor publice, aprovizionare,

  incalzire etc….
  Adica in acest plan trebuie minutios precizat ce se intampla cand zapada este de 5 cm sau de

  10…, de cate resurse umane si materiale am nevoie, cate strazi trebuiesc dezapezite in

  maxima urgenta, in cat timp, cate utilaje de dezapezire am nevoie si de ce fel etc… Ce se

  intampla daca ninge incontinuu, ce tip de zapada este, cat de des trebuie sa intervin in

  acelasi loc, ce folosesc pentru dezapezire (nisip, sare etc…). trebuiesc stabilite

  criterii de performanta si cati bani costa toate astea pentru a asigura acele criterii de

  performanta. Odata stabilit ca eu ca primarie am definit toate acestea foarte precis si am

  atatia bani atunci trebuie sa gasesc pe cineva o firma, a mea a primariei sau privata care

  sa-mi asigure aceste criterii de performanta si cu aceste costuri…
  daca criteriile d performanta nu sunt respectate trebuiesc stabilite responsabilitati si

  sanctiuni.
  Sigur intervin si alte variabile, riscuri care trebuiesc luate in calcul. Circulatia in

  Bucuresti, lipsa parcarilor, etc… Adica o analiza a riscurilor si ce solutii sunt pentru a

  le minimiza atunci cand intervin.
  Acest plan trebuie sa existe si trebuie stabilit asa cum se zice “din vara”..!
  Eu ca primarie trebuie sa urmaresc cum se executa aceste lucrari si sa vad daca criteriile

  de peformanta se indeplinesc sau nu.. Este de exemplu .. Magheru in 30 minute dezapezit? ma

  uit in planul meu si am echipe care sa supravegheze la fata locului aceste operatiuni.
  Daca nu s-au indeplinit acete criterii atunci analizez de ce si stabilesc sanctiuni,

  inclusiv materiale daca firma respectiva nu a asigurat necesarul de resurse necesar.
  O analiza a costurilor ar treui de asemenea facuta.. Ce ma costa mai putin? Oricum ar fi

  firma, privata sau publica banii sunt primiti de la stat, de la noi, prin taxe, buget. Deci

  sursa banilor este statul, primaria. imi fac eu primarie serviciile mele publice atunci vad

  cat ma costa, oamenii, utilajele, tehnologia, calificarea oamenilor etc…. Acesti oameni

  trebuiesc platiti si in timpul verii! Sau platesc o firma privata sau mai multe pentru a

  asigura temporar aceste servicii. Cineva, indiferent de ideologie trebuie sa analizeze

  matematic, managerial aceste aspecte iar in final trebuiesc indeplinite strict acele

  criterii de performanta.
  Din pacate pare ca nimeni nu a definit toate aceste variabile asa cum ar trebui sa faca un

  bun manager de proiect. Deciziile politice ar trebui stabilite nu functie de ideologii ci

  bazate pe analiza facuta la rece pentru minimizarea resurselor si maximizarea eficientei.
  A facut cineva aceasta analiza extrem de minutioasa in primarie? ma tem ca nu….
  Si continuam sa ne vaitam an de an…
  Nu forma conteaza ci rezultatele.
  Pe de alta parte trebuie sa fim constienti ca resursele pentru dezapezire in tot Bucurestiul pentru fiecare strada ar fi enorme. deci primaria trebuie sa aiba prioritati…
  Restul ne revine noua cetatenilor care ne uitam in contiunuare la stat, la altii si care ar trebui sa faca ceea ce noi insine avem ca obligatie.
  va spun si eu cu experienta mea de emigrant. Nu vezi afara la televizor cum se constituie comandamente de dezapezire si cum media se vaita minut de minut ca autoritatile sunt depasite. Cred ca unui american i-ar arde obrazul de rusine sa astepte pana cand primaria ar veni sa-i dea zapada afara din fata casei.
  oamenii au spirit de organizare si nu asteapta pana cand cineva ii ia de manuta ca sa miste ceva….
  Mai putina vaicareala si mai multe fapte!

 14. Maria Barbu Says:

  Nu cred ca privatizarea este solutia-miracol, ci responsabilizarea celor care se ocupa de gospodarirea orasului. Ori, primarii Bucurestiului au fost, fara exceptie, dupa 1989, alesi pe criterii politice si prestatia lor a fost, tot fara exceptie, jalnica. Nici unul dintre ei nu a avut o strategie de gospodarire a capitalei, nu a facut din misiunea asumata in alegeri o ocupatie care sa dovedeasca aptitudini manageriale, demnitate personala, rigoare organizatorica si respect fata de cetatenii acestei metropole. Dimpotriva, acestia au fost sfidati cu nerusinare chiar, celebra sintagma “iarna nu-i ca vara” fiind un exemplu trist, dar elocvent.

 15. alin77 Says:

  Domnule Presedinte,

  Absolut corect comentariul Dumneavoastra. Din pacate pentru noi, nu am avut capacitatea sa luam partile bune ale socialismului, sa le adaptam realitatilor contemporane si astfel sa obtinem un nivel ridicat de eficienta. Pentru ca, indiscutabil, socialismul a avut si partile lui bune. Si asta o spune un om care la Revlutie avea 12 ani. Dar poate incet, incet invatam din greselile noastre si reusim sa evoluam, atat lanivel de mentalitate si cultura civica, cat si la nivel sistemic (institutional, economic, social etc).

  Cu simpatie, Alin

 16. mitica999 Says:

  La vazut cineva pe nea Gheoghe din Cucuietii din Deal sa ceara televiziunii sa filmeze cum n-au venit cei de la societatea “X” sa-i curete ulita? Ca doar si el e platitor de impozite ca orisice bucurestean. Nea Gheorghe, ca bun gospodar, a luat lopetile, a-nhamat caii la plugul de lemn, a luat copii si nevasta si au iesit cu mic cu mare sa faca partie. Si nu i-a fortat nimeni nici cu amenda, nici cu sudalma. O fac asa din mosi stramosi, c-asa-i in firea lucrurilor.
  Poate c-ar trebui nea Gheorghe sa mai vina si pe la oras sa faca oleaca de educatie cu cei de pe-acolo si sa le aduca aminte ca iarna nu-i ca vara.

 17. emigrantul Says:

  CITAT: Curent01
  “Cred ca unui american i-ar arde obrazul de rusine sa astepte pana cand primaria ar veni sa-i dea zapada afara din fata casei.”

  In orasele de pe continentul Nord American unde intr-adevar este iarna grea, primaria vine si iti da zapada la o parte de pe trotuarul din fata casei si stradela din spatele locuintei. Doar in curtea ta nu intra. Asa ca singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa indepartezi zapada din fata usii ca sa poti iesi in strada! Insa, repet numai acolo unde este iarna grea si unde necuratirea zapezii duce la formarea de sloiuri de gheata care ramin cu lunile pe pozitie facind imposibila circulatia. Nu este cazul Romaniei. In tara noastra zapada se topeste repede iar necuratirea ei corespunzatoare nu reprezinta o problema mare. ZAPADA DISPARE REPEDE!

 18. Bibliotecaru Says:

  Am văzut tot felul de soluţii minune, dar aceste soluţii ar trebui puse şi în practică. Ar trebui să depăşim stadiul de “să facem totul!” Dacă cineva crede că ştie exact ce e de făcut, să pună totul într-un email şi să-l trimită lui Videanu. Cine ştie, poate vom fi mai mulţi Bucureşteni fericiţi.
  Până nu reconstruim capitala de la cota -20 metri, nu o sa facem niciodată nimic. Am îngrămădit tot felul de blocuri şi clădiri într-un Bucureşti proiectat acum 200 de ani. Oricât am sistematiza acum, nu are cum să fie bine. Ca să se poată ajunge la o capitală europeană, trebuie reîncepută o altă zonă rezidenţială la câţiva km de actuala capitală, de data aceasta pentru anul 3000, şi din actuala capitală să se elimine rând pe rând blocurile de pe lângă străzile principale sau, dacă este mai economic, să se radă tot ce nu este valoare istorică şi să se facă din nou.

 19. penuulmeni Says:

  In anii `57 -70, populatia Bucurestiului, exclusiv in vechile cartiere ale Bucurestiului, nu in cele noi – creeate tembel si inutil in anii `62-`80-, exista o populatie omogena si structurata in generatii, si nu una complet eterogena si haotica cu este acum, ce convietuiau de cateva generatii in aceleasi granite ale componentei socialale, si care isi cultivasera, educasera, printre altele, un spiritul civic profund si solidar cu mult inainte de venirea bolsevismului, a comunismului.
  Imi amintesc ca bunicul si tatal nostru, suntem 3 frati, cu toate ca au luptat, intr-o anumita perioada chiar la propriu, impotriva bolsevizarii tarii si a celor ca dvs. D-le Iliescu & Co., ne invatasera ca zilnic sa maturam trotuarul din fata casei si sa curatam rigola de praf si vegetatia care crestea. Iarna erea o placere pt noi copiii sa curatam trotuarele si rigolele de zapada.
  Sunt curios ce ar face actualii romani daca maine s-ar trezi cu o zapada ca in aprilie 1954.

  „Noi traim aici copii si trebuie sa mentinem pt noi curatenia si functionalitatea strazii si a canalizarii, sunt ale noastre, construite de noi, si nu ale nemernicilor, bastarzilor, de comunisti care oricum nu stiu ce si cum trebuie facut si doar baga oameni nevinovati in puscarii pt a le fura casele si avutul dobandite prin truda catorva generatii.”
  –va mai amintiti desigur, d-le Iliescu, de celebra „duba neagra de la ora 2-3 dimineata”, de care si familia mea intr-o zi de iarna s-a „bucurat”, erea una dintre gaselnitele partidului dvs, sper ca nu va deziceti, doar ereati leader-ul tineretului comunist, muncitoresc, bla, bla, bla,.., de-a „rezolva” problema luptei de clasa cu burghezii si „esploatatorii” de la orase.-
  -va amintiti de bibliotecile arse in piata publica, iar proprietarii lor aruncati in inchisori?
  -dar de bibliotecile zidite, la propriu de catre proprietarii lor , intre pereti camerelor?

  In acele vremuri niciun copil, vecini, prieteni de joaca, din cartierul Parcul Carol nu pleca la joaca, erea o chestiune cat se poate de fireasca, pana nu matura curtea, trotuarul din fata casei si nu stropea din abundenta cu apa, vara, iar iarna nu numai ca troieneam zapada pe trotuare lasand rigola libera pt a se scurge apa de la zapada topita, dar dadeam zapada si de la vecinii care ereau in varsta sau ereau plecati. Adesea ne ajutam unii pe altii pt a putea fi impreuna o jumatatede ora in plus la joaca.
  Nu trebuia sa vina de la primarie, d-le Iliescu, sau de la Gospodaria de Partid in cazul nomenclaturistilor, sa ne faca curat. Faceam acest lucru mut mai bine decat ei, oricum.

  Cine i-a invatat, deprins, obijnuit, pe cei nascuti si educati in comunism –marea majoritate de azi, desigur- sa astepte cu mainile in san ca altii sa vina si sa le faca curat si ordine in propria viata, in propria casa, in timp ce le cad turturii`n cap si-si rup mainile si picioarele cazand pe gheta din fata propriilor imobile, ori le muta nasul mirosurile pestilentiale venite de la gunoaiele, de la canalizarea infundate tot de ei, pe care ei insisi le arunca in jurul imobilelor lor, d-le Iliescu?
  Liberalii? Taranistii? PSD-CTP antebelic?

  PS. ….poate de data aceasta “trece”… in rezumat. :-(
  …. mi-e cunoscuta maniera aceasta de-a dialoga. :-(((((

 20. curent01 Says:

  Vreau sa intaresc ideea ca dogmele, ideologia ne impiedica sa gasim solutiile cele mai eficiente de organizare. Modele sociale si de organizare, reusita unui proiect nu mai sunt de mult apanajul tipului de proprietate. Atat timp cat este democratie formele de proprietate (publica, privata) pot coexista. Indiferent de forma de proprietate putem vorbi de eficienta in atingerea scopurilor propuse. ca este de sta sau nu trebuie sa-mi ating scopurile. Folosirea cu maxima eficienta a resurselor.
  Sunt sigur ca proiecte cum ar fi cornul-laptele, sali de sport nu sunt numai apanajul unui partid de social democrat. Indiferent de ideologie astfel de proiecte sunt necesare. Educativ, sanatatea sunt poiecte unde investitia se intoarce in timp. Scade presiunea asupra sistemului de sanatate etc…..
  As vorbi mai degraba de PRAGMATISM ca ideologie. In zilele noastre aceste forme de organizare cat si actiunile pe care orice proiect le necesita – planificarea resurselor, analiza riscurilor etc… care stau la baza oricarei decizii inclusiv politice, sunt aproape matematice. Exista modele matematice complexe care stau la baza acestor proiecte si care in zilele noastre pot simula si prezice evolutia unui proiect. Ca exemplu sunt si jocurile pe computer tip strategie gen Civilization sau cele de simulare a construirii si administrarii unui oras exemplu: Simcity. Dincolo de faptul ca sunt jocuri ele au la baza un model matematic care ia in calcul foarte multe variabile.
  De exemplu CAP-urile. numai pentru ca in timpul comunismului sa abuzat de acest concept si a imprumutat numele nu inseamna ca CAP au ceva cu comunismul. Sunt numai o forma d eorganizare privata si care imi maximizeaza profitul plecand de la premiza stiintifica ca agricultura de performanta nu se poate face pe suprafete mici. Aici nu este nici o ideologie ci de performanta. A respinge ideea de cooperative numai ca unii in trecut au abuzat de ea nu inseamna decat ca resping o ideologie inlocuind-o cu alta. Singura ideologie in cazul de fata trebuie sa fie pragmatismul. traiesc mai bine cu cele cateva hectare pe care le am lucrandu-le cu calul si plugul sau impreuna cu altii incerc sa fac agricultura de performanta.

 21. cirlovacristian Says:

  Buna seara

  Cine este vinovatul?
  Iarna nu-i ca vara
  Epilepsia este o boala cronica

  Una dintre afirmatii a fost constatata in urma unor cercetari stiintifice
  Care constatare a fost demonstrata stiintific?

  Orasul Bucuresti ”arata” cum este si Primarul(inclusiv primarii de sector)
  De ce ”arata” asa?
  Deoarece asa este orasul Bucuresti(chiar Romania).
  Cine este de vina?
  Vinovatul nu este Primarul General adriean videanu.Vinovatul este acel alegator care a dorit sa fie prezent cind a fost ales base-lini.Nu stiu daca va mai amintiti de el basescu primar General?
  Acele persoane care au ales ca basescu sa ne reprezinte pe plan European sunt vinovate de situatia in care se afla orasul Bucuresti.Dupa ce ca l-au ales pe el ,pe basescu,in functia de primar au dorit sa-l aleaga si pe adriean videanu,alt ……..rom……..
  Aceste persoane care i-au ales se fac vinovate de situatia din Bucuresti.
  Sa nu uitam:in Romania este democratie.Una dintre regulile democratiei este ca minoritatea se supune majoritatii.Cred ca este un lucrtu bun pina aici:dar sa nu-l uitam pe ……….basescu.basescu care printre altele are ca aliat pe videanu adriean un alt rom…..Acest adriean videanu careste sprijinit de catre prigoana alt rom……In ce este sprijinit? in serviciul de salubrizare.Concret:
  fiecare cetatean din Bucuresti si Ilfov plateste 9RON/luna pentru salubrizare.In total in Bucuresti se plateste 18.000.000 Ron.In plus fata de aceasta suma si societatile comerciasle mai cotizeaza cu aproximativ 5.000.000 Ron.Practic in total 23.000.000 Ron.Fata de acest aport financiar va rog sa nu uitati cai trebuiesc curatate si strazile .Aceasta curatenie mai costa (probabil) inaca 12.000.000Ron(sa nu discutam de spatiile verzi).Total Bucuresteniii platesc 35.000.000 Ron adica prea mult pentru serviciile care se ofera.
  Cine este vinovat?
  Persoanele care au incheiat contracte cu societatile de salubrizare.
  Aceste contracte sunt astfel concepute incit anumitor societati sa l-i se permita sa efectueze aceste servicii.Aceste societati au gindit acest plkan din anul 1992(cunosc si am date foarte exacte).Imi aduc aminte cind prigoana a fost intrebat daca a dat spaga?Ce a raspuns? Da.

  videanu este la fel ca base si marean vanghelie,adica un nimic .

  Fata de ce se intimpla in tara

  Personal am calatorit mult.In timpul acestor calatorii am folosit majoritatea mijloacelor de transport persoane si marfa.De fiecare data cind am fost plecat nu am intilnit probleme mai mari de 1 ora(o ora) la plecare si sosire(numai o singura data mi s-a intimplat cind am calatorit in avion cu un ministru din PSD).Fie vara,iarna,primavara,toamna in Europa se calatoreste normal.In Romania si Bulgaria apar probleme.Adica politistul este beat,vamesul nu chef de lucru,serviul pasapoarte are probleme cu calculatorul,vinzatorul de vighiniete nu-ti da chitanta etc…..
  Aceasta este Romania si Bulgaria un RAHAT comunitar.In Bulgaria se mai respecta legea ,pe cind in Romania…….ehe…….noi suntem aparte.
  Ieri seara soferul auto VW cu nr MAI18388(303)impreuna cu colegul sau se lafaiau de timpul liber de la servici si se cinsteau cu un nimeni pe B-dul Decebal(auto este 4×4):oamenii lui prigoana se filmau cum ajuta la curatatul strazilor dar in realitate………. sunt niste laturi ale societatiii.
  La postul realitatea se disculpau toti magarii Romaniei,mai putin consilierul Teodoroiu a care-i fica lucreaza acolo……..
  videanu adriean a fost plecat la Munchen pentru o zi.In Germania a fost ninsoare in ultimile zile.videanu adriean a vazut zapada pe carosabil(pe autobahn)in Germania,deoarece eu nu am vazut?
  Noi traim in Romania(sau Bulgaria).
  Altii in Europa.
  De aceea sew emigreaza in masa din Romania.Tara cu conducatori de …….

  Noapte buna

 22. cirlovacristian Says:

  penuulmeni

  Nu mai sunteti la nivel de celula(biologica -desigur) ?
  Aveti si puncte de vedere acum?
  Cine sunt liberalii?taranistii?
  Exista cumva PD daca Ioan Aurel Stoica nu crea acest partid impreuna cu Petre Roman?
  Base-lini,adriean,emil poc,blegu,urdea,etc erau nominalizat cumva acum?
  Va rog sa-mi argumentati?
  Cind se ”emigreaza” nu exista o intrebare si de ce?
  Sa nu-mi spuneti ca erati emigrant politic ca nu …….(va rog: de la un partid la altul-now C-R,fals de altfel)
  Vas multumesc
  GC Cirlova

 23. cirlovacristian Says:

  C-R
  centre-right
  sa-mi scuzati greselile gramaticale(fara s) din Vas multumesc

 24. Cu pliciul la deszăpezire « Adrian Niculae, jurnalist-terminator Says:

  […] Culmea,  Ion Iliescu oferă pe blogul său o soluţie inspirată din perioada interbelică . Nu de la Moscova ci din Bucureştiul condus la acea vreme de liberali, ţărănişti şamd. Nu […]

 25. curent01 Says:

  @penuulmeni

  Dincolo de adevarurile pe care le spuneti si tragediile umane din timpul comunismului ar trebui sa fi invatat ceva din aceasta experienta. Infierati pe de-o parte lupta de clasa a comunistilor si porniti de cealalta parte lupta de clasa contra comunistilor….Fraze precum “nemernicilor, bastarzilor, de comunisti….” nu sunt altceva decat o punere a tuturor in aceeasi oala unde amestecati invective pentru a demonstra ce… Ce faceti acum? ii trimiteti si dumneavoastra in lagar? Pe ei si pe copiii lor :-) needucati asa cum va exprimati…. daca as gandi la fel ca dumneavoastra m-as intreba cine i-a educat pe comunisti?
  Ganditi in acceasi logica a luptei de clasa asa cum comunistii au facut-o la randul lor. Nu mai impartiti societatea in categorii carora le lipiti functie de interese o eticheta.

  CITAT:

  “In anii `57 -70, populatia Bucurestiului, exclusiv in vechile cartiere ale Bucurestiului, nu in cele noi – creeate tembel si inutil in anii `62-`80-, exista o populatie omogena si structurata in generatii, si nu una complet eterogena si haotica cu este acum, ce convietuiau de cateva generatii in aceleasi granite ale componentei socialale, si care isi cultivasera, educasera, printre altele, un spiritul civic profund si solidar cu mult inainte de venirea bolsevismului, a comunismului.”

  “Cine i-a invatat, deprins, obijnuit, pe cei nascuti si educati in comunism –marea majoritate de azi, desigur-”

  Mi se pare din nou ca idealizati. Nu cred ca Bucurestiul de dinainte de razboi era minunat sistematizat iar constiinta oamenilor de atunci nu cred ca era aceea a “omului nou” aproape de perfectiunea pe care incercati sa o demonstrati. Nu incercati sa demonstrati ca noi cei educati in timpul comunismului am fi mai lipsiti de simt civic decat cei de dinainte de razboi. Nu ne bagati in aceeasi oala pe toti pentru a demonstra ca o generatie este mai buna decat alta. Spunea cineva ca nu se recunoaste mai bine ca cineva este batran ca spirit decat atunci cand incearca sa demonstreze diferenta intre generatii.
  Actualmente in lume dinamica de dezvoltare a oraselor este departe de o populatie omogena structurata in generatii. Multi dintre tineri astazi lucreaza in alte orase decat in cele care s-au nascut. Comunicatiile, transportul, dinamica joburilor este de asa natura incat idealul pe care il exprimati nu exista in lumea moderna de astazi.

 26. krudus Says:

  Pt. domnul Penuulmeni.
  Departe de mine gandul de-a intra in conflict cu dumneavoastra dar citind randurile de mai sus am incercat sa va inteleg frustrarea.Constat cu surprindere ca inainte de 1989, au fost extraordinar de multi luptatori viteji, impotriva bolsevismului comunist.Ma intreb acum in mod firesc si naural, de ce-a durat totusi 45 de ani sa rasturnati sistemul acela idiot??Inteleg din ce spuneti dvs. ca era cumplit in aceea perioada. Nu va pot contrazice pt. ca ai mei parinti nu mi-au spus niciodata despre “dubele negre de la ora 2 noaptea”, dar eu vad astazi la TV,pe toate posturile, hoarde hamesite de avocati si notari,aparati de bodyguarzi care in virtutea unor acte dubioase fac exact acelasi lucru care domniei voaste i-a orpilat copilaria, EVACUEAZA FORTAT oameni.
  Vedeti vreo diferenta?!..sincer ,eu nu vad.

  Am indraznit sa va spun toate aceste lucruri deoarece am avut neplacuta ocazia sa cunosc un fost “tortionat” de comunisti.Avea 28 de ani si era mai mic cu 2 ani decat mine.S-a intamplat in anul 2000.L-am intrebat cine l-a schingiuit in beciurile comuniste,la modul concret cu date si nume….raspunsul a fost doar o injuratura.Individul se numeste Olaru Cristian, si este unul din miile de nepoti revendicaci aparuti dupa 1989.

  Sa stiti ca marile cartiere nu au fost deloc construite in mod tembel.Exista o nevoie acuta de forta de munca care trebuia sa aibe un acoperis.Stiu ca ati fi preferat sa plateasca chirii exorbitante catre marii proprietari de imobile dar iata ca acei comunisti au fost ceva mai inteligenti decat democratii de astazi.Din pacate am readus la viata o noua perioada in care marii dezvoltatori imobiliari speculeaza piata,prin chirii exorbitante.
  Eu ii vad tot ca pe niste exploatatori de locuinte, dar ceva mai moderni.

  Vreau sa inchei prin a va spune ca ani de zile i-am privit pe Dan Amedeo Lazarescu,Constantin Balaceanu Stonici, Mona Musca ca pe niste oameni plini doar de virtuti.Lideri de opinie si profesori super-docti in absolut orice domeniu, inclusiv mari anti-comunisti.
  Istoria recenta,ne-a dovedit ca nu sunt decat niste, ipocriti parsivi.

  Daca am deranjat imi cer scuze, dar si eu ma simt deranjat de povestile lacrimogene ale unui trecut ce nu poate fi demonstrat la modul concret cu documente palpabile.

 27. penuulmeni Says:

  @ curent01,

  sunteti depasit de situatie, credeti-ma!
  nu sunteti in masura, cel putin din ceea ce ati “caligrafiat”, sa-mi spuneti cine sunt comunistii si ce atitudine trebuie sa am fata de ei.
  daca in `89 as fi procedat ca ei, comunistii, in cei 50 de ani de “domnie” despotica, dl iliescu, de ex., nu mai erea azi blogger ….de circumstanta, totusi.

  cat despre impartit societatea si pus etichete, dezvoltare urbana si mobilitatea fortei de munca, bateti campii.
  ati cunoscut orasul de pana in `62?
  oamenii vechile cartiere ale bucurestiului si relatiile ce guvernau viata sociala a acelor cartiere?
  nu mahalalele care ereau centura sanitara a oricarui oras mare din Europa acelor vremuri.

  nu idealizez, si nici nu fac diferente intre generatii. partizanatul, cel putin, va orbeste in a intelege exact mesajul unui text polemic.

  cat priveste dezvoltare sanatoasa a unei comunitati omogenitatea este esentiala pt evolutia acesteia. chiar si minoritaile dintr-un oras mare isi construiesc viata sociala plecand de la omogenitatea grupului. nu confundati cu diversitatea opiniei sau cu multiculturalismul …doar ca ingredient. nu sunt xenofob insa nici nu accept sa devin strain in propria-mi casa. regula in casa mea o fac eu.

  deci, comparam, in contextul temei topicului, doua tipuri de dezvoltare sociala si civica.
  democratia interbelica -cea de azi este o caricatura, firesc dealtfel, actorii fiind ei insisi niste caricaturi- si cea comunista. atat tot. deranjeaza comparatia?
  dupa 5 generatii, am renuntat la actualul Bucuresti.
  dar, cum cine se aseamana se aduna…..

  atentie!
  se intrezareste in balcani un soi de `89.
  pt cateva zile nu voi mai fi un democrat convins. sunt sigur de acest lucru.:-(((

 28. Confucius Says:

  Mie mi se par de bun-simt si poatarea dlui Iliescu si observatia lui Galbraith.

  Habar n-am daca solutia interbelica ( a propos – ramasa in folosinta pana la externalizarea serviciilor de salubritate undeva in anii 90) este suficient de buna, sau mai buna decat cea de acum.

  Cred insa ca nu tot ce se intampla trebuie sa treaca prin economic. In schimbul taxelor pe care statul le percepe, statul trebuie sa asigure o serie de lucruri (de la aparare nationala, la politie, justitie, pana la infrastructuri de tot felul).

  Privatizarea (comercializarea) nu e panaceu universal. In serviciile publice de fapt nici nu e vorba doar de privatizare, ci mai intai este vorba de extinderea economicului (comercialului) in zone care in mod traditional nu apartin acestuia. Abia apoi vine privatizarea.

  Personal ma indoiesc de corectitudinea asertiunii – subintelese – ca obiectivul activitatilor de salubritate este obtinerea de profit (asta inseamna economie si societate comerciala). Mai curand obiectivul este din domeniul asigurarii functionarii fluente si igienice a vietii (private, sociale, economice) in oras. Ca taxele de acolo vin.

 29. curent01 Says:

  @penuulmeni

  recunosc nu am cunoscut orasul pana in 1962 pentru ca sunt prea tanar.
  spuneti dumneavoastra ca “omogenitatea este esentiala pt evolutia acesteia.” nu va contrazic, cred ca asta este dezavantajul in general al unui oras, mai ales unul care creste si creste…. omogenitatea firesc este cea mai mare intr-un sat apoi urmeaza comuna etc….. intr-un oras omogenitatea despre care vorbiti este greu de pastrat. spuneti-mi si mie despre ce omogenitate se poate vorbi in multe din orasele germane devastate si decimate dupa razboi. intr-un oras mare sunt oameni care vin de peste tot, lucreaza luni, ani se muta in alt oras etc…. acum traiesc intr-o tara din vest intr-un oras mare. va spun ca nu remarc nici un fel de omogenitate. in afara de omogenitatea unor oameni civilizati care uneori au preocupari comune (spatii verzi, filme, teatre etc…) nu se cunosc vecinii intre ei si nici macar de multe ori nu se saluta…. va spun sincer ca mai omogen din punctul asta de vedere ma simteam in bucuresti pe vremuri. cunosteam vreo 2-3 blocuri prin vecini, ne salutam, aveam activitati impreuna …..
  nu va contrazic in ceea ce priveste modul in care s-a construit in bucuresti… dar in acelasi timp stiu din istorie si de la parinti ca bucurestiul de odinioara asa cum il descrieti era doar apanajul unor fericiti. cei mai multi coate goale traiau intr-o saracie si intr-o mizerie cumplita. democratia interbelica este vinovata pentru modul in care a evoluat comunismul la noi. lipsa de educatie a majoritatii populatiei, diferenta intre sat si oras, coruptia, diferenta de avere etc… cu un astfel de fond social nu este de mirare ca la noi comunismul a fost atat de original. m-as fi asteptat de la dumneavoastra si de la altii care au suferit si au atat de multe acum de spus impotriva comunismului sa fi facut ceva mai mult atunci cand trebuia, adica pe vremea lui Ceausescu…. de ce ati tacut atunci dn. ulmeni? nu numai dumneavoastra ci si altii care si acum dupa 18 ani dau vajnic din gura impotriva comunismului. eu cred ca vina celor care au tacut este foarte mare. iliescu, chiar facand parte din sistem a spus la un moment dat nu! de ce nu l-ati urmat dn. ulmeni? de ce a tacut intelectualitatea romaneasca? de frica? haida de…. daca v-a fost frica atunci dn. ulmeni va rog nu mai vorbiti acum! acum eu ca tanar m-am saturat de lupta cu trecutul si vreau sa lupt pentru viitorul meu si al copiilor mei dar nu intorcandu-ma in trecut. m-am saturat de simplificari gen “comunist” asa cum m-am saturat de simplificari gen “burghez”. astea sunt ethichete si lupta politicianista atunci cand vrei sa spui, da-te la o parte, ca sa vin eu, bazate nu pe meritocratie.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: