REFERITOR LA BUGETUL DE STAT

Bibliotecaru a pus o intrebare pertinenta : „Când va depăşi negocierea politică stadiul de câştigare de electorat sau răfuială personală şi va ajunge să reprezinte voinţa electorală”.

Prin incarcatura sa in planul interesului general imi impune rapunsul:

Bineinteles, ca negocierile politice si disputa guvern-opozitie va marca totdeauna orice dezbatere parlamentara, cu atat mai mult asupra bugetului anual. Respingerea bugetului de catre Parlament poate provoca , dupa cum se stie – caderea guvernului. Anul acesta Proiectul de buget pentru 2008 a provocat dezbateri si negocieri multiple. S-au formulat peste 1700 de amendamente, supuse discutiilor din Comisiile parlamentare. Circa 500 amendamente si-au gasit concretizarea in forma definitiva a Bugetului. Cele mai multe au vizat probleme sociale legate de: asigurarea cresterii pensiilor; salariul minim pe economie; cresteri salariale pentru diferite categorii, in special pentru personalul din invatamant; extinderea masurii “laptele si cornul” pentru scolarii din clasele V-VIII; diferite alte capitole bugetare privind agricultura, sanatatea, etc.

Deci, in conditiile democratiei parlamentare aceasta practica este fireasca si benefica.Totul este ca reprezentantii Partidelor in Parlament, dincolo de interesul politic, electoral, sau in virtutea acestuia, sa urmareasca si sa obtina satisfacerea nevoilor reale ale economiei, ale diferitelor categorii de cetateni si sa nu se rezume la interese de moment, care pot prejudicia interesul general. Aceasta este deosebirea intre “demagogia politica” si politica responsabila.

Advertisements

7 Responses to “REFERITOR LA BUGETUL DE STAT”

 1. comentatorul Says:

  INTREBARE:
  „Când va depăşi negocierea politică stadiul de câştigare de electorat sau răfuială personală şi va ajunge să reprezinte voinţa electorală”

  RASPUNS
  Cind vor disparea partidele politice si se va reveni la economia centralizata de dinainte de 1989.

  La concluzia de mai sus am ajuns si datorita unui sondaj de opinie (inca deschis) pe care l-am lansat pe internet in urma cu ceva timp. Doritorii pot consulta rezultatele aici:
  http://www.sondaje.php0h.com/economiatarii.php

 2. comentatorul Says:

  PLURI-PARTITISMUL ESTE TERENUL PE CARE CEI BOGATI SE BAT PENTRU SUPREMATIE!

  Existenta mai multor partide nu este nici pe departe in favoarea omului obisnuit ci impotriva lui. Toate partidele prezente in Romania sunt de dreapta si au obiective identice. De fapt, avem de-a face cu un mare Partid Capitalist divizat in clanuri (actualele partide) care se succed la putere din simplul motiv ca nu este loc la conducerea statului pentru atitia afaceristi odata. Cind un clan isi pierde credibilitatea membrii sai se redistribuie pe la celelalte sau concep o alta titulatura a entitatii compromise. Toate aceste organizatii infractionale au nevoie bineinteles de niste oameni cu care sa iasa in fata, de niste postere in spatele carora sa se ascunda. Fatadele sunt nimeni altcineva decit politicienii pe care ii vedem la televizor (unii de buna credinta si sinceri cum ar fi ION ILIESCU).

  (Textul reprezinta o parte dintr-un comentariu al meu mai vechi. L-am reluat pentru a explica mai bine de ce partidele se rafuiesc intre ele si nu lucreaza pentru electorat).

 3. cristimarius Says:

  Politica inseamna compromis. Ca sa fi la putere faci concesii la toata lumea. Avem un guvern minoritar care conduce tara datorita concesiilor care le face partidului soc. dem. Negocierea este liantul dintre partide. fara negocieri am asista la un nou blocaj politic. Daca treaba merge toate-s bune…

 4. Bibliotecaru Says:

  Vă mulţumesc pentru răspuns domnul Iliescu.

 5. drepturicopii Says:

  Copiii romani din institutiile “de protectie” ai Romaniei reprezinta o categorie de multe ori uitata in discursurile politicienilor. As dori sa discut cu dvs. pe aceasta tema, pentru ca bunastarea copiilor fara familii, institutionalizati si protejati de stat ar trebui sa fie un punct important pe agenda unui politician social-democrat.

  In 2004, in calitate de Presedinte al Romaniei, ati promulgat Legea 273 care in art 39 interzice practic adoptia internationala, cu exceptia bunicilor copiilor care s-ar afla in strainatate, desi insasi Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a admis ca formularea din acest articol era excesiv de restrictiva si recomanda reformularea sa.

  Lasind deocamdata la o parte discutiile despre circumstantele politice internationale care au condus la promulgarea unei asemenea legi restrictive, si modul in care s-a implementat ea in Romania, trebuie mai intii sa subliniez ca legea in esenta a avut un caracter progresist. Totusi, desi astazi exista o imbunatatire sesizabila a situatiei copiilor din institutii, s-au creat noi dependente care nu pun, in final, accentul pe dreptul copiilor la o familie adoptiva, ci pe familii surogat, platite de catre stat sa aibe grije de acesti copii. Mult prea multi copii sunt plasati in familii substitutive, sau fortati in familiile naturale care i-au abandonat, iar legislatia adoptiei interne este greoaie, impiedicand inclusiv pe romanii din strainatate sa adopte din Romania.

  Care este pozitia dvs fata de adoptia internationala, si adoptia copiilor romani de catre romanii din strainatate? Credeti ca ar fi bine pentru copiii romani – multi etnici romi, cu disabilitati sau bolnavi – sa aiba o familie iubitoare in strainatate, daca una in Romania nu poate fi gasita? Cind, cum, si in ce fel credeti ca ar putea fi perfectionat sistemul romanesc de adoptii si de protectie al copilului in Romania? Considerati ca ar fi oportuna o initiativa legislativa pe aceste teme?

  In speranta ca veti gasi benefica discutia pentru copiii romani institutinalizati,

  Va multumesc si va doresc La Multi Ani!

 6. REFERITOR LA BUGETUL DE STAT Says:

  […] Citeste Aici mai multe detalii pe sursa originala a artricolului… […]

 7. petrovici1 Says:

  Romania este in UE pe primul loc la coruptie si ultimul la salarii (pe aproape cu bulgarii). Avem insa oameni ai vremurilor noi foarte bogati care au ajuns asa prin preluarea afacerilor lui Ceausescu (Catarama – mobila, gen Stanculescu – armament, tancuri la Irak, fratii Paunescu – profiturile din exporturile din industrie, tractoare, Trita Fanita – export, import grane,etc). Eu cunosc doi localnici, pe o scara mai joasa din fostul comert exterior, care au beneficiat de fonduri substantiale din moartea lui Ceausescu si preluarea afacerilor de catre respectivii prin firme proprii create imediat dupa evenimentele din 89. De asemenea s-au ridicat noii oligarhi (mafioti) prin licitatii aranjate, ajutor guvernamental de stergere a datoriilor, imprumuturi bancare cu dobanda neglijabila, cumparari de active de la STAT, etc (A. Nastase, DIP, M. Mitrea, Copos, Voiculescu, Verestoy, Frunda, Patriciu). Eu indraznesc sa va rog a va implica in aceste manevre si a duce la restituirea catre Stat a castigurilor ilicite sau macar de a le opri in viitorul imediat mai ales ca vin fondurile UE (Puwak). Prin asta ar creste veniturile romanilor, ar urca pe scara ierarhica in UE iar dumneavoastra ati fi apreciat in mod deosebit. Aceasta activitate intra in spiritul Dvs. de echitate si dorinta de a imbunatati performantele Romaniei. De aceea sper ca o veti aborda. Dupa mine asta este acum problema Romaniei.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: