ÎNTÂLNIREA CU HENRY KISSINGER

Ocazionată de prezenţa la invitatia postului “Realitatea TV” – “10 pentru România”, am avut prilejul unei reîntâlniri cu fostul secretar de stat al SUA din mandatul preşedintelui Nixon – Henry Kissinger, care a rămas o personalitate proeminentă, cu aprecieri şi analize pertinente şi originale şi astăzi. Am evocat, cu acest prilej, întâlnirea noastră, în biroul său din New York, de acum 12 ani (1995), cu prilejul participării la Sesiunea aniversară a ONU – 50 de ani de existenţă a organizaţiei. Am relatat despre această întâlnire în volumul “Dialoguri româno-americane”, consacrat celor două vizite efectuate în SUA, în cursul anului 1995. Este interesant de amintit tema discuţiei noastre de circa două ore, care reflecta interesul interlocutorului asupra zonei noastre şi cunoştinţele sale asupra problemelor la ordinea zilei, atunci. Mă rezum la o relatare telegrafică. Prima întrebare pe care mi-a pus-o a fost: “Care este cea mai importantă problemă a României la ora actuală?”. I-am răspuns că, în contextul problemelor foarte dificile ale tranziţiei, fără îndoială cea mai complexă şi cu costuri sociale mari, este reforma economică. “Cum se descurcă Republica Moldova?” Mi-a atras atenţia acest interes pentru Republica Moldova şi i-am relatat, pe scurt, istoria consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov şi importanţa proclamării independenţei acestui nou stat, în esenţă românesc. Au urmat o serie de întrebări privind Rusia: soarta lui Elţin, rolul noii “clase manageriale”; ce şanse au comuniştii să revină la putere etc.! I-am răspuns că şi în Rusia, ca şi în statele din centrul Europei (zonă căreia îi aparţinem), procesele declanşate în 1989 sunt ireversibile, dar probabil, mult mai complicate. Rusia reprezintă un sistem mare, ori marile sisteme au şi inerţii mai mari! M-a întrebat dacă America trebuia să trimită trupe în Bosnia şi dacă acestea nu vor fi ţinta atacurilor ambelor tabere, nemulţumite de soluţia Dayton. În ciuda opiniilor diverse, am apreciat că soluţia Dayton a fost totuşi raţională, însemnând stoparea conflictului armat şi începerea procesului de reconstrucţie.

“Este extinderea NATO o decizie bună?” – a fost următoarea întrebare. Mai în glumă, mai în serios, i-am răspuns că, dacă România va deveni membră NATO, cu siguranţă că este o decizie bună. Şi ultima întrebare: “Cu ce ne pot ajuta prietenii României din America?” În primul rând, să vină în România cât mai mulţi investitori strategici americani!

Asta a fost în 1995.

De astă dată, la Bucureşti, în afara unor aprecieri despre evoluţia societăţii româneşti, două teme au dominat discuţiile noastre: Kosovo şi Iranul – în legătură cu pericolul proliferării armei nucleare.

Advertisements

5 Responses to “ÎNTÂLNIREA CU HENRY KISSINGER”

 1. comentatorul Says:

  DESPRE TEMA IRANULUI

  Domnule Ion Iliescu

  In urma cu luni de zile am initiat un sondaj de opinie privitor la armele nucleare Iraniene ( a se vedea aici: http://www.sondaj.php0h.com/iran.php ).
  Este evident ca Statele Unite se tem sa atace acest stat deoarece stiu ca poseda bombe atomice functionale capabile sa loveasca rau interesele americane. Un razboi intre US si Iran nu poate fi cistigat de america fara pierderi similare celor suferite de Rusia in al doilea razboi mondial.

 2. Sorin PLATON Says:

  Stimate domnule presedinte ILIESCU,

  Acceptarea tacita a Romaniei de a se alatura aproape neconditionat initiativei USA-UE de sprijinire a secesiunii Kosovo este o greseala catastrofala prin precedentul ce se creaza. O initiativa a dvs. si a intregii societati civile in directia constientizarii populatiei si influientarii factorului decizional guvernamental este imperios necesar. Cutia Pandorei se deschide usor, dar se inchide cu mult mai greu…

  In aceeasi ordine de idei in cadrul think-tank-ului Cafeneaua Politica am decis sa votam pentru conduita ce trebuie sa o presteze Romania legata de acest subiect (http://groups.yahoo.com/group/cafeneaua_politica/surveys?id=1966237) incercand sa ne argumentam pozitia (http://groups.yahoo.com/group/cafeneaua_politica/message/25011). Va asteptam si pe dvs. sa va alaturati forumului si efortului nostru comun de sprijinire a interesului national.

  Cu stima si consideratie,

  Dr.SorinPLATON
  pres.exec.Asoc.Cafeneaua Politica

  cafeneaua.politica@gmail.com
  0721094030

 3. cristimarius Says:

  baniesc ca mesajul anterior a fost cenzurat din cauza remarcii referitoare la lipsa de obiectivitate a lui kissinger. dar nu era o chestie antisemita ci o constatare obiectiva. nu ar trebui sa facem caz din referirile la evrei daca ele sunt obiective si recunoscute chiar de poporul evreu. sa bagam capul in nisip si sa ne facem orbi si surzi . cat despre iran din partea mea n-au decat sa se razboiasca cat vor cu US. interesul e clar dar nu vreau sa fiu cenzurat din nou spunandu-l.

 4. beranger Says:

  Problema Rusiei (si a intregii Europe) nu o constituie — dupa mine — revenirea la putere a comunistilor, ci chiar starea actuala de fapt, cand oligarhia plutocrat-mafiotica controleaza totul. Apropo, oare statul controleaza Gazprom-ul, sau Gazprom controleaza statul? Altfel spus, Gazprom este al lui Putin, sau viceversa?

  In ciuda aparentelor, eu sunt de parere ca Europa este mai slaba in fata pericolelor constituite de Rusia de astazi decat era pe vremuri in fata amenintarii URSS-ului!

  Ca sa nu mai spun (e teribil de incorect politic, asa ca o spun eu, caci imi permit) ca mafiotii rusi au invadat deja Londra, Parisul, “Riviera”, Elvetia, si au cumparat case si terenuri in aceleasi zone, plus altele…

  Iranul este bine adus in discutie. Cat despre Kosovo si ce s-a ales de biata Iugoslavie…

  Dar sa stiti ca nu-l respect pe Kissinger. Toata viata a fost un cinic.

 5. luciancomunistu Says:

  FRANK ZAPA[KING]-(18-12-2007 18:13)
  NESIMTIREA SI NERUSINAREA NU PUTEA RAMINE NESANCTIONATA DE DIVINITATE.
  ACEST ALCOOLIC DE DOI BANI,ACEST BETIV ORDINAR A AJUNS MINISTRU INTR-O TARA UNDE 322 DE BORFASI POLITICI AU INSTALAT O DICTATURA FARA PRECEDENT,O DICTATURA PARLAMENTARA CARE IN MOD EVIDENT SFIDEAZA CEWTATENUL DE RIND.
  PT. PRIMA DATA S-A INTILNIT UN NUMAR IMPRESIONANT DE TICALOSI IN FORUL LEWGISLATIV AL TARII,CARE SUSTINE UN GUVERN DE CALTABOSARI,CORUPTI,BETIVI,MINISTRI LA PACHET CU NEPOATA,PROSTI SI INCOMPETENTI.

  Comentariul unui cetatean cinstit la adresa detractorilor din guvern si parlamentul din care faceti parte DOMNULE FOST PRESEDINTE !!

  IAR PENTRU CENZURATORUL SEF: MULTE SUCCESE IN ACTIVITATEA DE MODERARE MODERATOARE PE CARE O DUCI !!!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: